RAPORT JLL: "Volumul tranzacţiilor imobiliare a fost de circa 514 milioane de euro, în ultimul trimestru de anul trecut"

C.P.
Ziarul BURSA #Companii #Imobiliare / 25 februarie 2015

În ultimul trimestru de anul trecut, Globalworth a achiziţionat trei clădiri de birouri, respectiv Nusco Tower, Green Court A şi Unicredit HQ, pentru o valoare totală de aproximativ 133 de milioane de euro.

În ultimul trimestru de anul trecut, Globalworth a achiziţionat trei clădiri de birouri, respectiv Nusco Tower, Green Court A şi Unicredit HQ, pentru o valoare totală de aproximativ 133 de milioane de euro.

Voumul tranzacţiilor imobiliare înregistrat în ultimul trimestru din 2014 a fost de aproximativ 514 milioane de euro, potrivit unui raport de piaţă al companiei de consultanţă imobiliară JLL.

Cele mai mari tranzacţii au fost achiziţia de către NEPI a Promenada Mall, pentru aproximativ 148 de milioane de euro, şi achiziţia de către P3 a Europolis Park, pentru mai mult de 100 de milioane de euro, conform sursei citate.

În ultimul trimestru de anul trecut, Globalworth a achiziţionat trei clădiri de birouri, respectiv Nusco Tower, Green Court A şi Unicredit HQ, pentru o valoare totală de aproximativ 133 de milioane de euro.

Consultanţii JLL au precizat: "În 2014,activitatea tranzacţională a fost axată pe proprietăţi de retail (peste 40% din total) urmate de birouri (35%). Piaţa proprietăţilor industriale a revenit în lumina reflectoarelor în 2014, cu un număr important de tranzacţii".

Un nou trend apărut în piaţă a fost vânzarea creditelor neperformante ale băncilor active din ţara noastră, potrivit JLL, care mai arată că interesul în creştere al investitorilor noi sau deja existenţi care monitorizează activ piaţa va anima activitatea tranzacţională şi va cataliza startul unui nou ciclu de dezvoltare.

Patru clădiri de birouri livrate în trimestrul al patrulea

Ultimul trimestru din 2014 a consemnat livrarea a patru clădiri de birouri, respectiv Green Court Building A, AFI Park 3, Ethos House şi Brătianu Business Center, care au totalizat peste 41.000 de metri pătraţi de spaţii de birouri.

Rata medie de neocupare a scăzut în T4 2014 la 13,3%, cel mai scăzut nivel din ultimii 6 ani, datorită proiectelor nou livrate, cu suprafeţe mari preînchiriate, şi cererii puternice, conform sursei citate.

Consultanţii JLL au precizat: "Estimăm că rata medie de neocupare va continua să scadă în 2015, deoarece suprafaţa livrată va fi cel mai probabil depăşită de cererea nouă. Rata de neocupare este foarte diferită între subpieţe, pornind de la sub 10% în CBD, Nord, Vest şi Dimitrie Pompeiu şi ajungând la 35% în Băneasa şi Pipera Nord, lucru ce se reflectă şi în evoluţia chiriilor".

În ultimul trimestru din 2014, preluarea totală de spaţii de birouri a fost de 102.400 de metri pătraţi, iar cererea nouă de spaţii de birouri (incluzând contractele noi, extinderile şi pre-închirierile) a fost de aproximativ 47.800 mp. Cele mai mari tranzacţii din trimestrul al patrulea au fost pre-închirierea Telekom în Globalworth Campus (25.000 mp) şi renegocierea Renault în North Gate (20.000 mp). În ceea ce priveşte nivelul chiriilor contractuale prime, specialiştii JLL apreciază că acestea au rămas neschimbate în trimestrul 4 din 2014, fiind cotate la 18,5 euro/mp/lună.

Două mall-uri livrate în Târgu-Jiu şi vestul Capitalei, în ultimul trimestru

În ultimul trimestru de anul trecut au fost livrate două centre comerciale, respectiv Shopping City Târgu-Jiu (27.000 mp), primul mall din oraş, dezvoltat de NEPI, precum şi Auchan Tricodava în vestul Bucureştiului, dezvoltat de Immochan pe 20.000 de metri pătraţi.

Având în vedere numărul redus de proiecte noi, retailerii interesaţi să deschidă magazine analizează în special centrele comerciale performante deja existente, opinează reprezentanţii JLL, care consideră că distanţa dintre cererea pentru centrele comerciale prime şi cele secundare continuă să fie semnificativă.

Nivelul chiriilor prime a rămas stabil în trimestrul al patrulea la 60-70 euro/mp/lună, cele mai mari chirii fiind obţinute în centrele comerciale dominante din Bucureşti.

Trimestrul patru, fără livrare de spaţii industriale în Capitală

Piaţa spaţiilor industriale din Bucureşti nu a cunoscut nicio livrare nouă în ultimul trimestru, potrivit JLL, iar consultanţii imobiliari ai companiei susţin că, în acest moment, nu există proiecte majore speculative în construcţie în Capitală.

Din cauza nivelului scăzut al ofertei şi de revigorarea cererii, rata medie de neocupare a spaţiilor industriale a scăzut in ultimul trimestru la un nivel sub 10% în Bucureşti şi 12% în toată ţara.

Reprezentanţii JLL estimează că în ultimul trimestru din 2014 au fost închiriaţi aproximativ 26.200 mp de spaţii industriale, o suprafaţă puţin mai scăzută decât nivelul înregistrată în perioada similară din 2013. Raportul companiei mai arată: "Aproximativ 33% din totalul închirierilor a fost reprezentat de cererea de spaţii noi, restul fiind reprezentat de renegocieri şi înnoiri. Cererea totală (incluzând doar spaţiile închiriate - nu şi cele aflate în proprietatea celor care le ocupă) înregistrată în 2014 a fost de aproape 313.000 mp, o valoare record. În afara Capitalei, cererea este derivată în principal din industria auto".

Cele mai mari tranzacţii din al patrulea trimestru 2014 au fost închirierea unui spaţiu nou, de 7.000 mp, de către Elster în Timişoara Airport Park, dar şi reînnoirea Ikea, de 5.000 mp, în Bucharest West.

Chiriile spaţiilor de logistică prime au fost de circa 4 euro/mp/lună, în timp ce chiriile spaţiilor dedicate industriei uşoare au fost la nivelul de 3,5-4,2 euro/mp/lună. În cazul spaţiilor industriale mari, de peste 20.000 mp, chiriile s-au situat în jurul a 3,5 euro/mp/lună, potrivit JLL.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb