RAPORT PRICEWATERHOUSECOOPERS: "Vânzarea rapidă a participaţiilor statelor la bănci este o iluzie"

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 13 noiembrie 2009

Instituţiile financiare şi firmele non-bancare trebuie să fie curăţate de active toxice înainte de vânzare, susţin specialiştii PwC.

Instituţiile financiare şi firmele non-bancare trebuie să fie curăţate de active toxice înainte de vânzare, susţin specialiştii PwC.

Guvernele şi-ar putea vinde în şapte ani deţinerile la bănci

Guvernele ar putea avea nevoie de o perioadă de până la şapte ani ca să-şi vândă participaţiile pe care le-au acumulat la bănci în perioada crizei financiare, din cauza complexităţii acordurilor de salvare, dar şi a mediului neatractiv pentru eventuale vânzări, conform unui raport realizat de firma de consultanţă "PricewaterhouseCoopers" (PwC).

Plecând de la experienţa măsurilor de salvare a băncilor din ţări precum Japonia, Norvegia şi Suedia, dar şi de la recentele privatizări de bănci în Europa Centrală şi de Est, raportul, publicat ieri, arată că speranţele unei vânzări rapide a participaţiilor la bănci deţinute de guvernele occidentale sunt "o iluzie".

"Ar putea dura doi până la trei ani vânzarea participaţiilor majoritare şi de la cinci până la şapte ani vânzarea completă a participaţiilor şi a garanţiilor deţinute de guverne", a declarat Jon Sibson, partener la PwC.

Date fiind şansele reduse pentru o vânzare rapidă a participaţiilor deţinute la bănci, principalul obiectiv al guvernelor ar trebui să fie mai degrabă influenţarea din interior a deciziilor în vederea reconstruirii sistemului financiar şi a restabilirii încrederii în bănci, spun cei de la PwC.

"Principala lecţie învăţată din ultimele privatizări este că atât instituţiile financiare, cât şi firmele non-bancare trebuie să fie curăţate de active toxice înainte să fie scoase la vânzare", notează raportul PwC. Conform acestuia, modalităţile în care se va face ieşirea guvernelor din capitalul băncilor vor fi diferite, în funcţie de soluţiile adoptate de guverne pentru salvarea băncilor, variind de la oferirea de credite, la preluarea activelor toxice, până la naţionalizare.

În Marea Britanie, guvernul a naţionalizat "Northern Rock" şi a preluat participaţii majoritare la "Lloyds Banking Group" şi "Royal Bank of Scotland", în timp ce Germania a naţionalizat "Hypo Real Estate" şi a preluat o participaţie la "Commerzbank". La rândul său, guvernul olandez a naţionalizat "ABN Amro" şi "Fortis Bank", Irlanda a naţionalizat "Anglo Irish Bank" şi a preluat participaţii indirecte la alte două mari bănci, în timp ce alte guverne europene au oferit sprijin băncilor lor. De asemenea, SUA au acordat sute de miliarde de dolari pentru recapitalizare unora dintre cele mai mari bănci americane. Aproximativ 45 de miliarde de dolari au ajuns numai la "Citigroup".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb