RAPORT PWC ROMÂNIA:  Doar 30% dintre companiile listate la BVB au un plan de punere în aplicare a obiectivelor ESG

G.D.
Piaţa de Capital / 19 iulie 2022

Monica Movileanu, Partener şi Lider ESG PwC România

Monica Movileanu, Partener şi Lider ESG PwC România

Pentru majoritatea companiilor listate din România raportarea non-financiară reprezintă o chestiune de conformitate, doar 30% având efectiv un plan de punere în aplicare a obiectivelor de mediu, sociale şi de guvernanţă (ESG) şi doar 10% o strategie integrată de afaceri şi de sustenabilitate, reiese din raportul "ESG - O şansă de schimbare strategică?" realizat de PwC România în colaborare cu Bursa de Valori Bucureşti (BVB), conform unui comunicat remis redacţiei.

Potrivit sursei citate, 50% dintre respondenţi nu utilizează încă niciun standard de raportare, în condiţiile în care până în 2023 cerinţele de reglementare şi raportare devin mai stricte.

"Având în vedere ambiţiile Uniunii Europene de reducere a emisiilor de carbon şi noile reglementări care se întrevăd în acest domeniu, angajamentele de sustenabilitate ale companiilor devin urgente. Tonul este dat de companiile listate la bursă care trebuie să facă tranziţia către modele de operare responsabile şi transparente pentru conformarea la noile cerinţe de raportare non-financiară. În cadrul fondului european de redresare, vor fi alocate resurse financiare pentru proiecte de tranziţie în acest domeniu, iar companiile care îndeplinesc anumite condiţii specifice vor putea solicita finanţare. În consecinţă, merită să se pregătească pentru a depune deja cererea la nivel de strategie şi raportare", a declarat Monica Movileanu, Partener şi Lider ESG PwC România.

Acţionarii şi investitorii pun un accent tot mai mare pe tot ce înseamnă modele sustenabile. Dacă organizaţiile nu au o strategie de sustenabilitate şi nu publică rapoarte non-financiare de calitate s-ar putea confrunta cu probleme la evaluare în procesul de audit, precum şi cu dificultăţi în găsirea surselor de finanţare şi de contactare a investitorilor şi a clienţilor.

"Din punctul de vedere al investitorilor, implementarea ESG la nivel corporativ este văzută ca o cerinţă pentru o mai bună gestionare a riscurilor, îmbunătăţirea operaţiunilor şi o creştere durabilă. Proiectele pe care le-am iniţiat la nivelul BVB, şi anume ratingurile ESG pentru companiile listate pe piaţa principală, precum şi publicarea ghidurilor noastre ESG, au ca scop îmbunătăţirea înţelegerii şi capacităţii emitenţilor locali, în principal în ceea ce priveşte aşteptările investitorilor instituţionali. Sperăm că toţi actorii relevanţi, autorităţile de reglementare, emitenţii, investitorii şi organizaţiile specializate în ESG vor reuşi să găsească o abordare echilibrată pentru a remedia deficienţele actuale în materie de ESG şi pentru a spori fiabilitatea şi încrederea în datele ESG în viitor", a declarat Remus Dănilă, Head of Business Development BVB.

Alte concluzii ale raportului

●50% dintre companiile respondente spun că au doar o strategie de afaceri.

●În 82% din cazuri, deciziile ESG sunt luate la nivelul consiliului de administraţie.

●Printre aspectele ESG incluse în procesul de gestionare a riscurilor, companiile cotate la bursă au indicat: securitatea cibernetică, clima şi mediul, problemele angajaţilor, guvernanţa corporativă şi domeniul aferent activităţilor anticorupţie, aspecte sociale şi drepturile omului.

●Majoritatea respondenţilor (72%) spun că rapoartele lor nefinanciare sunt verificate de către auditori externi.

●Companiile sunt mult mai bine pregătite să abordeze problemele sociale, ale angajaţilor şi ale drepturilor omului. Acestea declară că au coduri de etică (82%), politici de remunerare pentru toţi angajaţii (71%), politici de protecţie a celor care denunţă neregulile (65%), politici privind diversitatea (47%) şi standarde OIM (24%).

●De asemenea se văd progrese ale abordării sistematice a aspectelor legate de climă şi mediu: 53% declară că au deja o politică de mediu şi climă, iar 12% lucrează la o astfel de politică.

●47% dintre respondenţi declară că nu au o politică specifică privind drepturile omului, în timp ce 71% spun că au o politică anticorupţie şi anti-mită.

●Mai puţin de 6% dintre societăţile cotate la bursă declară că efectuează audituri pentru a evalua performanţa furnizorilor, se menţionează în comunicat.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb