Globalworth a reuşit să-şi mărească de cinci ori valoarea portofoliului său, în 2014 faţă de 2013, după cum a declarat fondatorul şi directorul executiv, Ioannis Papalekas, în raportul anual al companiei.
Domnia sa a precizat: "În 2014 am reuşit să creştem valoarea portofoliului nostru de cinci ori prin întărirea bazei noastre de peste 75 de chiriaşi. Încă suntem într-o etapă de dezvoltare întrucât ne dorim să devenim unul dintre liderii pieţei de real estate din România şi din regiune. 2014 a fost anul în care ne-am consolidat activitatea după IPO-ul (nr. oferta publică iniţială) pe care am avut-o în iulie 2013 la Bursa de la Londra. Condiţiile macroeconomice bune înregistrate de România în 2014 au avut un impact benefic şi asupra pieţei de real estate. Astfel, anul trecut au fost înregistrate tranzacţii de circa 1,3 miliarde de euro, un record după 2007. Sectorul de birouri, punctul principal de interes pentru Globalworth, a înregistrat în 2014 cel mai mare volum de livrări din istorie, cu peste 315.000 mp de spaţii închiriate".
Şeful Globalworth a precizat că 2014 a însemnat o accelerare a programului său de investiţii, compania alocând un capital de 477 de milioane de euro pentru 13 proiecte, între care achiziţii noi de proprietăţi, dezvoltarea şi renovarea unor proiecte. "Am reuşit să adăugăm opt noi proprietăţi comerciale şi un complex rezidenţial în portofoliul nostru. În prezent deţinem în proporţie de 100% activele pe care le administrăm. Pentru continuarea creşterii companiei, avem în vedere să maximizăm returnarea dividendelor către acţionarii noştri şi, în acelaşi timp, să îndeplinim cererile chiriaşilor noştri", a spus Ioannis Papalekas, subliniind: "În ultimul trimestru din 2014, am anunţat achiziţia a trei clădiri din Bucureşti. Până acum, am finalizat preluarea Nusco Tower şi sediul Unicredit, iar pentru clădirea Green Court A estimăm să încheiem tranzacţia în iulie 2015. În plus, avem încă trei proiecte în construcţie care vor aduce un plus de 290 de milioane de euro la valoarea portofoliului".
• Venituri totale de 22,2 milioane euro în 2014
Veniturile totale generate de activele Globalworth au totalizat 22,2 milioane de euro în 2014, faţă de 8,1 milioane euro în 2013, potrivit reprezentanţilor companiei, care mai arată: "Am reuşit să adunăm o bază consistentă de chiriaşi, care cuprinde mai mult de 75 companii locale sau multinaţionale din mai mult de 20 de ţări.
"Rămânem optimişti în privinţa României şi a pieţei de real estate în particular, unde credem că vom avea în continuare o cerere puternică din partea chiriaşilor pentru spaţii de birouri", a mai declarat Ioannis Papalekas.
Potrivit sursei citate, Globalworth plănuieşte să livreze proiectul Bucharest One până la sfârşitul anului şi să continue cu restul dezvoltărilor. În plus, prima fază din Globalworth Campus este programată să fie finalizată în prima jumătate a anului viitor.
Potrivit raportului amintit, piaţa noastră imobiliară a înregistrat o revenire semnificativă în 2014, fiind un an record după criză în ceea ce priveşte volumele investiţionale. "Sentimentul pozitiv al pieţei a fost susţinut şi de creşterea Produsului Intern Brut cu 2,8% coroborată cu o estimare de expansiune a PIB pe termen mediu. Intrarea României în UE a făcut posibilă atragerea mai multor fonduri pentru investiţii. Se estimează că mai mult de 43 de miliarde de euro vor fi disponibile pentru a fi investite în România până în 2020", conform sursei citate.
Portofoliul Globalworth cuprinde, în principal, o serie de clădiri de birouri în Bucureşti şi un parc industrial în Timişoara, ambele pieţe continuând să performeze în 2014, având randamente investiţionale de 7,75% pentru piaţa de birouri şi 9,75% pentru piaţa logistică.
Randamentele din România încă sunt ridicate în comparaţie cu celelalte pieţe din Europa Centrală şi de Est, în ciuda contracţiei lor şi a condiţiilor favorabile din piaţă.
Rata medie de neocupare a spaţiilor de birouri din Bucureşti a scăzut anul trecut, fiind estimată la 6%. În ceea ce priveşte proprietăţile industriale, rata lor de neocupare variază semnificativ în funcţie de calitatea şi localizarea acestora. Potrivit Globalworth, cele mai multe spaţii industriale sunt pre-închiriate şi construite după specificaţiile chiriaşilor, astfel încât ratele de neocupare sunt foarte mici: "Anticipăm că piaţa de real estate îşi va continua îmbunătăţirea în viitorul apropiat".
Geoff Miller, preşedintele Consiliului de Administraţie al companiei, a declarat că 2014 a reprezentat o bornă importantă pentru Globalworth, fiind primul an financiar complet după listarea pe Bursa de la Londra.
"Anul trecut am continuat să ne consolidăm portofoliul imobiliar prin achiziţia unor proprietăţi generatoare de venituri şi prin noi investiţii", a spus Geoff Miller, arătând că, pe 31 decembrie 2014, valoarea evaluată a portofoliului companiei crescuse de cinci ori faţă de sfârşitul anului precedent, la un total de 599,3 milioane euro: "Totodată, portofoliul nostru a crescut în acest an prin achiziţia Nusco Tower şi a sediului Unicredit în primul trimestru din 2015. În plus, estimăm că achiziţia Green Court A va fi încheiată în luna iulie. Astfel, valoarea ajustată a portofoliului prin aceste trei achiziţii va fi de 1,04 miliarde de euro".
Potrivit sursei citate, compania a reuşit să închirieze anul trecut mai mult de 112.000 de metri pătraţi de spaţii comerciale către diferite companii, ajungând la un grad de ocupare de peste 270.000 mp.
"Credem că piaţa imobiliară din România continuă să se îmbunătăţească şi suntem bine poziţionaţi pentru a avea un portofoliu şi mai atractiv în 2015", a conchis Geoff Miller.
• Globalworth avea şase proprietăţi imobiliare cu o valoare de 460 milioane euro, la sfârşitul anului trecut
Cea mai mare parte a portofoliului Globalworth se regăseşte în zona centrală de business (CBD) din Bucureşti, unde activele companiei beneficiază de infrastructură de acces, proximitatea faţă de aeroport, parcuri şi lacuri, precum şi un nou centru comercial.
Grupul mai deţine şi parcul logistic Timişoara Airport Park (TAP), oraş ce a devenit unul dintre huburile industriale principale ale ţării datorită proximităţii de graniţa de vest, conform sursei citate.
La data de 31 decembrie 2014, portofoliul Globalworth cuprindea şase proprietăţi care ofereau spaţii de birouri cu o suprafaţă totală de 224.000 de metri pătraţi, evaluate la 460 milioane de euro.
În prezent, compania are în construcţie două proiecte, respectiv Bucharest One şi faza 1 din Globalworth Campus, ce urmează să fie finalizate în ultimul trimestru din 2015, respectiv primele trei luni de anul viitor. Cele două investiţii vor livra circa 107.000 de metri pătraţi de spaţii de birouri în partea de nord-est a Bucureştiului, care atrage un număr semnificativ de chiriaşi. Potrivit sursei citate, construcţia Bucharest One a ajuns la etajul 18 în luna iunie şi lucrările sunt în grafic.
Reprezentanţii Globalworth au precizat: "Am început şi dezvoltarea proiectului Gara Herăstrău pe un teren de 2.434 de metri pătraţi localizat
în zona Barbu Văcărescu - Dimitrie Pompeiu. Terenul a fost cumpărat în decembrie 2014 pentru patru milioane de euro, urmând să construim acolo circa 11.000 de metri pătraţi de birouri".
De asemenea, Globalworth mai deţine două terenuri importante în Bucureşti pe care intenţionează să speculeze noi oportunităţi pe piaţa de birouri sau să dezvolte proiecte mixe pentru extinderea portofoliului său imobiliar, potrivit aceluiaşi raport.
"Suntem în faza de planificare pentru fiecare proiect şi avem discuţii cu potenţiali chiriaşi. Cele două terenuri au o suprafaţă de circa 9.767 mp şi aveau o valoare de 18,1 milioane de euro la data de 31 decembrie 2014", au conchis reprezentanţii Globalworth.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 03.07.2015, 01:08)
Ce tari zunteti ! Grecu asta mincinos nu se mai opreste. Ce inseamna bursa din londra? Fii mai clar mincinosule.