Războiul informatic afectează în primul rând populaţia

OCTAVIAN DAN
Ziarul BURSA #Companii #IT / 7 ianuarie 2016

Războiul informatic afectează în primul rând populaţia

Ameninţarea unui război informatic de amploare este tot mai mare. Mai puţin vizibile, "bătăliile cibernetice" afectează în primul rând viaţa populaţiei civile, iar linia frontului este invizibilă. Ce s-a întâmplat în ultima lună în Ucraina, când în unele regiuni alimentarea cu energie electrică a fost grav afectată de un atac cibernetic reprezintă un semnal de alarmă. Încă din 2011 specialiştii anunţau că următorul război mondial va fi unul care se va desfăşura cu ajutorul calculatoarelor, iar în acest moment atacurile informatice sunt mai periculoase decât cele în care sunt utilizate clasicele bombe. Departamentul Apărării al SUA a admis că a cheltuit sume exorbitante, de ordinul miliardelor, pentru a bloca astfel de agresiuni. Un virus de câteva mii de dolari poate produce pagube de zeci de milioane, şi tocmai de aceea se fac eforturi uriaşe pentru a preîntâmpina acţiunile ostile.

Un atac cibernetic a vizat reţeaua de energie electrică din Ucraina, la sfârşitul lunii decembrie, informează agenţia France Presse, citată de Agerpres. Un virus a fost implantat în reţea cu ajutorul unui document Excel infectat, a anunţat societatea ESET France. Există bănuieli, dar nici măcar neoficial nu se îndrăzneşte să se arate cu degetul într-o anumită direcţie. Societatea ucraineană de distribuţie a energiei electrice Prikarpattiaoblenergo a confirmat că pe data de 23 decembrie o mare parte a regiunii Ivano-Frankivsk a rămas complet fără curent electric timp de câteva ore. Conform unui comunicat al companiei de electricitate, atacul este atribuit unor "piraţi cibernetici":"Pana a fost provocată de intervenţia unor persoane neautorizate în sistemul de comandă de la distanţă, iar tehnicienii au reuşit să restabilească manual furnizarea energiei electrice". Serviciile secrete ucrainene (SBU) au descoperit programe de tip malware în sistemele informatice ale mai multor companii regionale de distribuţie a energiei electrice. Potrivit experţilor de la ESET France, hackerii au folosit un program denumit "BlackEnergy" pentru a implanta un virus botezat "KillDisk", special produs pentru sabotarea sistemelor industriale: "Acest atac nu face decât să confirme temerile specialiştilor, şi anume că piraţii cibernetici sunt din ce în ce mai puternici şi atacurile informatice vor fi tot mai numeroase în anul 2016".

În urmă cu un an, preşedinţia SUA a cerut Congresului noi măsuri legislative pentru consolidarea securităţii cibernetice, după atacurile grupului Stat Islamic, care au vizat conturile de Twitter şi YouTube ale Comandamentului central american (CENTCOM). Preşedintele Barack Obama a prezentat o serie de proiecte legislative vizând protejarea datelor personale în mediile online. În urmă cu patru ani, adresele de e-mail şi parolele unor oficiali britanici, americani şi din cadrul NATO au fost postate pe Internet în urma unui atac informatic, al grupului de hackeri Anonymous, îndreptat împotriva site-ului agenţiei Stratfor. Aceştia şi-au revendicat "lovitura" afirmând că au furat în ziua de Crăciun o serie de adrese şi date ale cardurilor bancare provenind de la membri ai Stratfor. Circa 221 de oficiali militari britanici şi 242 de membri ai NATO au fost victimele acestei acţiuni. Aproximativ 19.000 de adrese electronice aparţinând personalului militar american au fost divulgate la data respectivă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb