RĂZVAN NICOLESCU: "Nu cred că insolvenţa Complexului Hunedoara mai poate fi evitată mult"

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 29 mai 2015

"Nu cred că insolvenţa Complexului Hunedoara mai poate fi evitată mult"

Este de apreciat preocuparea autorităţilor pentru găsirea unei soluţii pentru Complexul Energetic Hunedoara (CEH), a declarat ieri, Răzvan Nicolescu, fostul ministru al Energiei, care, însă, crede că această soluţie de acordare a unui împrumut de 37 milioane euro este o risipă de bani publici.

Domnia sa a explicat: "Se spune că e doar un împrumut. Să fim serioşi! Banii nu vor mai fi returnaţi niciodată la buget. Din păcate, soluţia ştergerii de datorii, coroborată cu privatizarea complexului, a fost abandonată complet. De asemenea, nu se mai aude nimic despre crearea pieţei de alocare de capacitate".

Fostul ministru susţine că insolvenţa companiei nu mai poate fi evitată mult aşa cum stau lucrurile acum şi că, pentru securizarea funcţionării centralei de la Paroşeni, ar fi fost mai potrivită o analiză privind preluarea, în condiţii de piaţă, a acestui activ de către Hidroelectrica SA, care "pare că nu are ce face cu banii şi vrea să dea sute de milioane euro dividende la buget". "Hidroelectrica ar plăti preţul corect pentru acest activ iar o parte din bani s-ar putea duce în modernizarea minelor care mai sunt viabile. O analiză legată de preluarea de către Hidroelectrica ar putea indentifica şi alte sinergii, de exemplu recrearea parţială a mixului energetic", a completat Răzvan Nicolescu, menţionând că insolvenţa CEH nu este neapărat o soluţie proastă, dacă procesul este gestionat corect.

Ministrul Energiei, Andrei Gerea, a ajuns, ieri dimineaţă, la Petroşani, unde peste 300 de mineri protestau în curtea unităţii pentru salvarea locurilor de muncă, iar alte câteva zeci erau blocaţi în subteran la Lupeni, în aşteptarea discuţiilor dintre ministru, autorităţi şi liderii sindicali, potrivit Mediafax. Ministrul a ajuns la Petroşani în jurul orei 9.00 şi a intrat direct în discuţii cu autorităţile judeţene şi parlamentari de Hunedoara la Primăria Municipiului Petroşani. Andrei Gerea a refuzat să facă orice declaraţii înaintea intrării în primărie.

Câteva zeci de mineri de la Livezeni s-au blocat în subteran, ieri, iar alţi peste o sută din schimbul I aflaţi încă în timpul serviciului au anunţat că vor rămâne în mină, în timp ce ortacii de la Lupeni şi Lonea protestau în curtea CEH din Petroşani. Potrivit liderului sindical de la Mina Livezeni, Adrian Ştefan Jurca, 24 de mineri din schimbul IV au rămas blocaţi în subteran, iar alţi o sută din schimbul I care se află în timpul programului de lucru au anunţat că nu vor ieşi din mină până când nu le vor fi soluţionate cererile privind salvarea locurilor de muncă.

Patru lideri sindicali au intrat recent în greva foamei. Primul care a declanşat-o a fost liderul sindical de la Mina Lonea, Vasile Păduraru, care marţi după-amiază se legase cu lanţurile de poarta unităţii, iar în cursul zilei de miercuri a mărşăluit cu lanţurile pe el alături de ortaci până la Petroşani, în curtea CEH, unde a continuat protestul.

Vasile Păduraru, s-a legat cu lanţuri de poarta de la intrarea în mină, în semn de protest faţă de faptul că cei 900 de angajaţi ai exploatării nu vor primi integral salariile.

Ieri, copreşedinte PNL Hunedoara, deputatul Bogdan Ţîmpău, a declarat, după întâlnirea cu Andrei Gerea: "Am asistat la Petroşani la un alt exerciţiu de imagine marca Guvernul Ponta. În cadrul întâlnirii care a avut loc între ministrul Energiei şi reprezentanţi ai autorităţilor locale, precum şi parlamentari din judeţul Hunedoara, nu au fost oferite soluţii reale, valabile pe termen mediu şi lung, pentru salvarea CEH, de a cărui soartă depind miile de locuri de muncă din minerit de pe Valea Jiului. Astfel, plimbarea până la Petroşani a reprezentanţilor Guvernului Ponta a fost una de mimare a interesului pentru redresarea celui mai mare operator economic din Valea Jiului, de liniştire a spiritelor tensionate şi în niciun caz de prezentare a măsurilor concrete de viabilizare a activităţii Complexului".

În opinia parlamentarului, lipsa de soluţii arată lipsa de viziune impardonabilă a Guvernului în ceea ce priveşte realizarea investiţiilor necesare pentru conformarea la condiţiile de mediu şi rezolvarea tuturor problemelor care adâncesc situaţia dificilă în care a ajuns complexul hunedorean.

"Niciun cuvânt din partea Guvernului despre cum se va acţiona pentru scăderea costurilor de producţie care fac în momentul de faţă ca aici să fie produsă cea mai scumpă energie din ţară, niciun cuvânt despre contractul colectiv de muncă care va expira la 1 august 2015 şi despre cum va fi el negociat pentru a garanta securitatea locurilor de muncă pentru minerii din Valea Jiului şi pentru a asigura protecţia socială a celor ce vor pierde aceste locuri de muncă", a conchis domnul Ţîmpău.

Însă, Andrei Gerea a arătat, miercuri seară, prin intermediul unui comunicat: "Imediat după publicarea Ordonanţei de Urgenţă, CEH va lansa anunţul privind procedura de angajare a consultantului internaţional care va elabora în cel mai scurt timp, planul de restructure al societăţii, document ce urmează să fie notificat Comisiei Europene în vederea autorizării. Ulterior autorizării de către Comisia Europeană, ajutorul de stat individual de salvare se va transforma în ajutor de stat de restructurare şi va fi gestionat cu respectarea normelor naţionale comunitare în materie de concurenţă".

Domnia sa a subliniat că autorităţile au în vedere implementarea unui plan de restructurare a societăţii care să permită menţinerea acesteia pe piaţa de energie naţională. Ministrul susţine că CEH a luat deja măsuri de organizare a activităţii pe şapte centre de cost, în vederea monitorizării constante a lichidităţilor, raţionalizării cheltuielilor, monitorizării zilnice a fluxurilor de trezorerie şi evaluării efectelor asupra debitorilor şi creditorilor săi.

Protestele au luat sfârşit ieri

Protestul minerilor din Valea Jiului s-a încheiat ieri după amiază la Petroşani, după ce liderii acestora au semnat un protocol cu ministrul Energiei, Andrei Gerea, în care se precizează că termenul de închidere a celor patru exploatări de huilă din cadrul Complexului Energetic Hunedoara (CEH) va fi prelungit până în anul 2024. În acest fel, minele de cărbune vor putea accesa ajutorul de stat prevăzut prin Decizia 787 a Comisiei Europene, conform Agerpres.

Conducerea CEH va pregăti un plan de reorganizare ce va fi supus consultărilor din partea Ministerului Energiei şi a Sindicatului Muntele, reprezentativ la nivel de companie. În ceea ce priveşte divizarea CEH în sectoarele minerit şi energetic, s-a stabilit că în acest proces va fi angrenată doar termocentrala Paroşeni, urmând ca pentru termocentrala Mintia să fie luată o decizie după evaluarea planului de restructurare pe care îl va întocmi în următoarele şase luni.

Minerii care au protestat miercuri şi joi în faţa sediului CEH din Petroşani au plecat acasă, iar liderii lor spun că ortacii vor relua lucrul.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7871
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3453
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0070
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.2660

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb