Actualizare Ministerul Economiei a luat măsuri pentru a răspunde revendicărilor sindicaliştilor
Ministerul Economiei a luat măsuri pentru a răspunde revendicărilor sindicaliştilor prin acte normative care urmează să fie promovate în perioada următoare, astfel încât fondurile pentru plata nucleului industriei de apărare să ajungă la salariaţi cât se poate de repede, în timp util pentru Sărbătorile de Paşte, ne-a transmis Biroul de Presă al Ministerului Economiei.
Totodată, Ministrul Economiei a acceptat să se întâlnească cu reprezentanţii sindicatelor din industria de apărare, urmând ca data întâlnirii să fie stabilită în perioada imediat următoare, potrivit reprezentanţilor Ministerului.
-------
Sindicaliştii din domeniul industriei de apărare din ţara noastră avertizează că vor desfăşura o acţiune de protest în faţa Guvernului în data de 4 aprilie, dacă nu vor avea parte de o întâlnire cu ministrul Economiei, Dănuţ Andruşcă, până atunci, pentru a rezolva problemele existente în sector.
Ieri, aceştia au organizat o acţiune de pichetare în faţa sediului Ministerului Economiei, motivată de problemele cu care se confruntă industria de apărare de la noi din ţară, la care au participat aproximativ 70 de persoane.
Ioan Neagu, vicepreşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Industrie, ne-a declarat, ieri: "Legea 232/2016, privind industria naţională de apărare, prevede nişte facilităţi de care beneficiază filialele din această industrie şi spune că la fiecare început de an trebuie să se emită o Hotărâre de Guvern prin care se alocă fondurile necesare menţinerii specialiştilor în sector.
Hotărârea de Guvern nu a ieşit nici până la această dată. Am avut mai multe întâlniri şi adrese, chiar la primul ministru, la care nu am primit niciun răspuns, şi vrem să tragem un semnal de alarmă pentru a urgenta emiterea acestor hotărâri de guvern.
Ele ar fi trebuit emise în luna ianuarie, pentru că unele dintre ele prevăd alocările bugetare de pe luna decembrie şi multe filiale nu au putut să ia aceşti bani, salariaţii rămânând fără sursă de finanţare. Cei din filialele care nu au activitate de bază, adică producţie (contracte şi comenzi), nu şi-au mai primit salariile, stau doar în aceste alocări bugetare".
Domnia sa susţine că sunt mai multe aspecte care îi nemulţumesc pe lucrătorii din industria de apărare, printre care şi un proiect de ordonanţă de urgenţă prin care se realizează transferul de la Ministerul Economiei la Ministerul Apărării Naţionale (MApN).
"Noi am văzut doar proiectul, nu s-a discutat cu noi, nu ştim în ce condiţii se va face transferul, dacă se va face, dacă rămâne pe Legea 31 din 1990 a societăţilor comerciale sau nu", ne-a mai spus domnul Neagu, adăugând: "Noi ne dorim să fim coordonaţi, mai degrabă, de Guvern decât de MApN, dar se pare că s-a dorit trecerea la MapN. Nu ştim dacă se va petrece sau nu, este o incertitudine această ordonanţă de urgenţă. Noi ne-am dori să trecem cu salarizarea la nivelul bugetarilor, pentru că, fiind o industrie naţională de apărare, credem că nu ar trebui să ne mai gândim la modul de salarizare, ci să ni se asigure salariile, şi cu cât vom primi mai multe comenzi, cu atât alocările bugetare vor fi mai mici".
Conform domniei sale, în prezent, salariile vin de la Ministerul de Finanţe, iar industria de apărare este în subordinea Ministerului Economiei.
Salariile vin de la bugetul de stat, dar nu sunt bani bugetari, adică asiguraţi pentru toată lumea, pentru că se aplică Legea 31/1990, a mai afirmat Ioan Neagu.
Potrivit vicepreşedintelui Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Industrie, sindicaliştii au cerut, în timpul acţiunii de ieri, urgentarea acestor hotărâri, întrucât se apropie sărbătorile de Paşte, iar salariaţii din domeniu nu au bani.
De asemenea, sindicaliştii propun şi variante de menţinere şi dezvoltare pe termen mediu şi lung a industriei de apărare româneşti, printre care: discuţii cu MapN pentru a se găsi oportunităţi de achiziţii de minim 30% din industria de apărare românească (muniţie, arme, tehnică de luptă etc. din programele aprobate), astfel încât din totalul de 2% din PIB o parte să rămână în ţară şi să ajute la dezvoltarea industriei de profil autohtone; găsirea unor soluţii de salarizare decentă pentru atragerea tinerilor în acest domeniu, ceea ce ar duce la o majorare a producţiei şi la un câştig mai mare pentru bugetul de stat; dezvoltarea programelor de investiţii în industria de apărare (programe de modernizare, retehnologizare, dezvoltare pentru societăţile din domeniu), astfel încât societăţile româneşti să poată intra în competiţia de pe piaţa mondială, precum şi altele.
• Bogdan Hossu: "Personalul de specialitate din industria de apărare nu este protejat în cazul falimentului unităţilor"
Preşedintele Confederaţiei Naţionale Sindicale "Cartel Alfa" Bogdan Hossu ne-a spus, ieri, că problemele majore cu care se confruntă salariaţii din industria de apărare şi întreprinderile în care aceştia îşi desfăşoară activitatea nu sunt rezolvate, deşi atât guvernul actual şi partidele care îl sprijină, cât şi cel anterior susţin că sectorul de apărare reprezintă o prioritate, acesta fiind foarte important, mai ales în dezvoltarea relaţiilor de natură economică.
Domnia sa a mai menţionat că acest aspect i-a fost semnalat şi ministrului Economiei, Dănuţ Andruşcă.
Domnul Hossu ne-a declarat: "Nu s-a realizat o planificare a minimului de investiţii care ar putea să ajute societăţile din industria de apărare în dezvoltarea relaţiilor comerciale. De asemenea, nu este rezolvată nici problema securităţii, prevăzută în lege, legată de păstrarea personalului calificat din domeniu, în sensul în care nucleul de personal calificat de strictă necesitate (personalul de specialitate) nu este protejat în cazul falimentului unităţilor respective. Astfel, aceşti oameni se orientează către alte sectoare care au nevoie de specialişti".
Preşedintele CNS "Cartel Alfa" a amintit şi problema transferului de la Ministerul Economiei la MapN, care, potrivit domniei sale, pune sub semnul întrebării chiar existenţa sectorului şi interesul statului de a avea un sector de interes naţional în vederea asigurării produselor speciale fabricate la noi în ţară.
"Mai mult, la ora actuală, există această ambiguitate la nivelul diferitelor instituţii ale statului, în sensul în care am ajuns să discutăm, spre exemplu, despre posibilitatea a două fabrici care să producă transportoare auto blindate, ceea ce este aberant pentru o ţară ca România, care nu va fi niciodată o super forţă militară, care să necesite sute de mii de asemenea utilităţi", a mai adăugat domnul Hossu.
Sindicaliştii din industria de apărare s-au întâlnit, ieri, cu secretarul de stat din domeniul industriei de apărare, de la nivelul Ministerului Economiei, Ion Radu, însă aceştia susţin că, deşi au avut mai multe întrevederi cu acesta, nu au putut rezolva toate problemele, deoarece unele aspecte ţin de ministrul Economiei, altele de premierul ţării noastre, iar altele de liderii altor ministere, motiv pentru care îşi doresc o întrevedere cu domnul Dănuţ Andruşcă.