Rectificarea bugetară comunitară este în impas

Adelina Dabu
Ziarul BURSA #Fonduri Europene / 19 noiembrie 2012

Leonard Orban: "Bugetul naţional poate fi serios afectat"

Au fost blocate cele aproximativ 3 milioane euro destinate şomerilor de la Jucu

Dacă la începutul săptămânii trecute se discuta depre lipsa consensului în ceea ce priveşte bugetul comunitar pentru perioada 2014-2020, finalul săptămânii a venit cu veşti mai puţin încurajatoare privind rectificarea bugetară pentru 2012 şi bugetul pentru 2013.

În timp ce diminuarea a fondurilor pentru viitorul cadru financiar multianual ne-ar aduce mai puţini bani pentru programele de coeziune socială şi agricultură, potrvit declaraţiilor ministrului Leonard Orban, lipsa unui acord privind rectificarea bugetară pentru 2012 şi eşecul concilierii în privinţa bugetului pentru 2013 ar putea afecta "foarte serios" bugetul României.

Bruxelles-ul nu va mai avea bani, în acest an, pentru rambursări în cazul deblocării plăţilor pe Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Uman (POSDRU) şi nici pentru Fondul Social European (FSE), a explicat, vineri, Ministrul Afacerilor Europene (MAEur), subliniind că această problemă se adaugă dificultăţilor majore cu care ţara noastră se confruntă deja când trebuie să efectueze plăţi către beneficiari şi trebuie, totodată, să respecte deficitul bugetar de 3%.

Contextul actual va îngreuna şi negocierile din Consiliul European de săptămâna viitoare privind exerciţiul financiar 2014-2020, a mai apreciază Leonard Orban, la scurt timp după ce Premierul Victor Ponta declara că ţara noastră va folosi dreptul de veto dacă vor fi reduse fondurile pentru perioada în discuţie.

Pe fondul lipsei rectificării bugetare pentru anul în curs, au fost blocate şi cele 25 milioane euro destinate unui număr de 5.000 lucrători disponibilizaţi din şapte state membre, se arată într-un comunicat al Parlamentului European (PE). Din această sumă, ţării noastre îi reveneau 2,94 milioane euro pentru cei 1.416 foşti angajaţi ai fabricii Nokia de la Jucu şi ai furnizorilor afectaţi de închiderea acesteia.

În lipsa unui acord în Consiliu cu privire la draftul de amendare a bugetului pentru acest an, la sfârşitul săptămânii trecute, comisia pentru buget a PE a fost nevoită să îşi amâne votul pentru Fondul European pentru Globalizare, instrument prin intermediul căruia urmau să fie transferate fondurile.

Spania urma să primească 1,3 milioane euro ca urmare a restructurării sectorului de produse metalice, Italia, 2,66 milioane euro pentru restructurarea producţiei de vehicule cu două roţi şi Danemarka, 1,37 milioane pentru foştii angajaţi din sectorul electronicelor.

O fabrică Nokia a fost închisă şi în Finlanda, iar statul ar fi trebuit să primească 5,35 milione euro pentru cei 1.000 muncitori afectaţi. Sprijinul financiar pentru Suedia şi Austria, urma să se ridice la 5,45 milioane euro şi, respectiv, 5,20 milioane euro.

În cazul în care nu se va ajunge la niciun acord cu privire la bugetele pentru 2012 şi 2013, fondurile destinate încurajării antreprenoriatului, granturilor şi recalificării în rândul lucrătorilor afectaţi de efectele globalizării, vor rămâne blocate pe o perioadă nedeterminată.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb