Rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie "Carol Davila", Viorel Jinga, a declarat astăzi că, în aproximativ două ore şi jumătate de la debutul maratonului vaccinării anti-COVID din Bucureşti, au fost imunizate aproximativ 1.500 de persoane - 1.200 la centrul de la Sala Palatului şi 300 la cel de la Biblioteca Naţională, transmite Agerpres.
"După ce a bătut gongul de trei ori la ora 16,00, moment emoţionant pentru toată lumea, pentru că acest gong nu a mai bătut de multă vreme pentru a începe un spectacol, nu a început un spectacol, deşi era coadă afară ca la un spectacol bun, a început maratonul vaccinării în Bucureşti. Din datele preliminare pe care le avem, (...) s-au numărat rapid dozele - 1.200 de doze la Sala Palatului şi 300 la Biblioteca Naţională", a precizat Jinga.
Acesta a adăugat că la centrul de la Biblioteca Naţională, unde sunt doar 10 cabinete de vaccinare anti-COVID, este coadă foarte mare, de aceea directorul STB a aprobat o linie specială de transport, notează sursa citată.
"Am spus de mai multe ori în cursul zilei de astăzi că invit, foarte mult, la Sala Palatului. (...) E bine să vină la Sala Palatului, unde sunt 40 de cabinete şi este mult mai rapidă şi mai facilă vaccinarea şi nu se stă foarte mult la coadă. (...) Sperăm să fie o acţiune reuşită până la final", a afirmat rectorul UMF, la centrul de vaccinare organizat la Sala Palatului.
Viorel Jinga a amintit că evenimentul beneficiază de sprijinul Colegiului Medicilor din Bucureşti, al Ordinului Asistentelor din Bucureşti, al Primăriei Generale a Capitalei, prin ASSMB, şi al Direcţiei de Sănătate Publică.
Coordonatorul centrului de vaccinare de la Sala Palatului, Mihai Craiu, a explicat că persoanele care doresc să se vaccineze nu trebuie să-şi facă programare, se pot prezenta doar cei cărora nu le-a fost administrată o doză de ser anterior şi care nu au o boală acută febrilă.
"Accesul este facil, deci nu trebuie să se facă niciun fel de programare în platformă, pot veni numai cu buletinul, cu cartea de identitate. Al doilea lucru important de spus este că pot veni numai acele persoane care nu au fost vaccinate anterior cu altă doză. Şi al treilea lucru important este că pot veni numai acele persoane care nu au o boală acută febrilă deoarece nu vor trece de termoscanere. Nu avem voie să primim înăuntru pacienţi febrili. Pentru toţi care ne ascultă, bucureşteni sau nu, accesul e facil, va fi timp de 3 zile, noi suntem aici şi încercăm să oferim tuturor posibilitatea de a face vaccinul dacă-şi doresc", a declarat Craiu.
Directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Publică a municipiului Bucureşti, Oana Nicolescu, a reiterat sprijinul acestei instituţii pentru celelalte componente ale sistemului medical şi a subliniat necesitatea vaccinării anti-COVID pentru revenirea la o viaţă normală.
"Ne bucurăm încă o dată că am fost partenerii de data aceasta ai domnului rector, respectiv UMF-ului. În calitate de reprezentat al Direcţiei de sănătate publică am avizat cele două centre. (...) Cu siguranţă vom continua şi, după cum aţi văzut, am reuşit să schimbăm total Direcţia de sănătate publică. (...) Astăzi, împreună cu colegii mei, ne aflăm, ca şi voluntari, pentru a vaccina acolo unde este nevoie. Încă o dată, trebuie să înţelegem mesajul că doar prin vaccinare vom reuşi să ajungem la o viaţă normală", a afirmat Nicolescu.
La rândul său, directorul general al Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti (ASSMB), Vasile Apostol, a subliniat că, în acest moment, în sistemul de sănătate, "proiectul zero" îl reprezintă vaccinarea anti-COVID, potrivit Agerpres.
"Ne bucurăm să facem parte şi din acest proiect (Maratonul de vaccinare din Bucureşti). (...) Primăria Capitalei, la acest moment, în afară de acest parteneriat pe care îl vom duce la bun sfârşit, (...) are două centre de vaccinare pe care le administrează, centrul de vaccinare de la Centrul metropolitan, cu 14 puncte de vaccinare, unde până astăzi avem 50.000 de cetăţeni vaccinaţi, iar de săptămâna trecută (...), la fel, într-un parteneriat cu UMF, avem primul drive thru din Bucureşti, în Piaţa Constituţiei, unde, până astăzi, sunt vaccinaţi 7.000 de cetăţeni. Şi mesajul meu şi mesajul nostru, instituţional, este de a veni şi de a ne vaccina, pentru că (...) numai aşa ne putem relua viaţa", a spus Vasile Apostol.