Redresarea economică a zonei euro s-a intensificat în februarie, relaxarea restricţiilor legate de coronavirus dând un impuls industriei de servicii care este dominantă în regiune, a arătat un sondaj, chiar dacă consumatorii se confruntă cu o creştere record a preţurilor, informează news.ro.
Pe măsură ce varianta coronavirusului Omicron s-a răspândit în toată Europa, unele guverne au reimpus măsuri pentru a-i limita răspândirea, dar cu mari părţi ale populaţiei acum vaccinate, multe dintre aceste măsuri au fost între timp retrase.
Indicele IHS Markit privind intenţiile de achiziţii ale managerilor, văzut ca un ghid al sănătăţii economice generale, a crescut la un maxim al ultimelor cinci luni de 55,8 în februarie, de la 52,3 în ianuarie, fiind semnificativ peste mediana de 52,7 prognozată de analişti într-un sondaj Reuters.
"Avansul rapid al PMI pentru februarie sugerează că activitatea îşi revine bine din slăbiciunea legată de pandemie din timpul iernii", a declarat Andrew Kenningham de la Capital Economics.
După ce şi-a recăpătat nivelul pre-pandemic în T4 2021, economia zonei euro este probabil să se extindă într-un ritm rezonabil în primul trimestru al acestui an şi ar trebui să accelereze în următoarele două trimestre, pe măsură ce turismul, călătoriile şi ospitalitatea revin la normal.
"Un PMI pentru industria serviciilor a crescut la 55,8, de la 51,1, un maxim al ultimelor cinci luni şipeste previziunile dintr-un sondaj Reuters, ale unei creşteri modeste, la 52,0.
Orice nivel peste pragul de 50 indică creştere.
Îmbunătăţirea cererii de servicii a împins activitatea de afaceri în sectorul privat al Germaniei la un nivel maxim al ultimelor şase luni, în timp ce în Franţa creşterea a fost mai puternică decât erau aşteptările, ajutată fiind de o îmbunătăţire a situaţiei legate de Covid-19.
În Marea Britanie, sectorul privat a crescut cu cel mai rapid ritm din iunie 2021, în condiţiile în care cheltuielile pentru călătorii, petrecere a timpului liber şi divertisment au crescut după o relaxare a cazurilor de coronavirus.
Fabricile au avut încă o lună solidă, iar PMI-ul producţiei din zona euro a scăzut doar de la 58,7 din ianuarie - unde sondajul Reuters a prezis că se va menţine - ajungând la 58,4.