Regionalizarea a fost scoasă de la "naftalină" în campanie

D.N.
Ziarul BURSA #Politică / 28 noiembrie 2012

Regionalizarea a fost scoasă de la "naftalină" în campanie

Regionalizarea a revenit în atenţie, devenind, nici nu se putea altfel, temă de campanie. Discuţia pe această temă delicată a fost lansată în iunie 2011 de preşedintele Băsescu, dar după câteva zile de dialoguri încinse, totul a fost abandonat în coadă de peşte, politicienii intrând în vacanţa de vară.

Cum o astfel de problemă poa-te aduce procente importante la vot, în funcţie de unghiul din care este abordată, regionalizarea a devenit temă de campanie, mai ales în zonele în care există o diversitate etnică. Ministrul de Interne, Mircea Duşa, a ţinut să intervină în această dezbatere electorală, declarând că regionalizarea trebuie făcută pe principii economice, şi nu etnice, precizând că, în opinia lui, este o jignire la adresa românilor, în special a celor din Harghita şi Covansa, să faci campanie electorală vorbind de autonomia Ţinutului Secuiesc: "Regionalizarea trebuie să se facă doar pe principii economice, nu pe principii etnice şi nici de o culoare. Cei care, în acest moment, îşi fac campanie electorală numai pe teoreme autonomiste şi pe acea teoremă a Ţinutului Secuiesc nu au argumente în acest sens şi cred că este chiar o jignire la adresa românilor, în mod special la adresa românilor din Harghita şi Covasna, să nu vorbim de obiective electorale, ci să vorbim de autonomia Ţinutului Secuiesc. Aces-te sloganuri nu îşi mai au locul în 2012. Cei care folosesc aceste elemente de campanie electorală ar trebui să fie mult mai serioşi şi să nu mai învrăjbească românii cu maghiarii care trăiesc în cele două judeţe, în bună înţelegere".

USL propune ca prin modificarea Constituţiei să fie instituite regiunile, iar varianta luată în calcul este de regionalizare pe actualele regiuni de dezvoltare ce funcţionează în ţară din 1998 şi care sunt coordonate de câte o agenţie pentru dezvoltarea regională, organism neguvernamental, de utilitate publică. Premierul Victor Ponta a declarat că varianta USL de regionalizare, cu cele opt actuale regiuni de dezvoltare, nu este bătută în cuie, dacă se prezintă o propunere mai bună, dar că este cea mai posibilă: "În cazul în care deschidem cutia renegocierilor nu cred că o mai terminăm niciodată. Măcar cele opt regiuni funcţionează ca regiuni de dezvoltare. Avem Agenţiile de Dezvoltare Regională care pot funcţiona ca aparat tehnic al regiunii. Asta e propunerea noas-tră. Nu e bătută în cuie".

În iunie 2011, USL lansa programul său privind dezvoltarea regională în care propunea transformarea celor opt regiuni de dezvoltare în centre ale administraţiei locale, transformarea Senatului într-o cameră a puterilor locale şi înfiinţarea unor consilii regionale, conduse de un preşedinte ales. Modelul USL presupunea şi înfiinţarea de instituţii noi: Consiliul Regional - Executivul regional condus de un preşedinte ales, transformarea Senatului într-o cameră a puterilor locale şi apariţia Curţilor de Apel regionale. În aceeaşi perioadă, preşedintele Traian Băsescu propunea un model care presupunea ca cele 41 de judeţe sa fie transformate în opt regiuni, care ar trebui să cores-pundă grupajelor reprezentate actualmente de regiunile de dezvoltare europeneană. Viziunea preşedintelui, susţinută şi de PDL, nu era sprijinită de UDMR, care s-a pronunţat pentru o Românie împărţită în 12-14 judeţe.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. No Comments :-):-):-)

    1. Asa fac cu toate temele de campanie,le resusciteaza regulat.

    Politicienii vor regionalizare ca o forma de centralizare, sa adminstreze fondurile de el UE prin interemdiul unei agentii de dezvoltare, care sa indrume regiunile si maia ales sa le aloce fonduri. Opt presdinti sunt mai simplu de controlat decat cei 41 de la judete.

    Problema regionalizarii ar trebui sa vizeze fluxul banilor. Acum banii se colecteaza in capitala si se distribuie regiunilor. 

    O autonomie locala ar presupune ca banii sa raman in teritoriu si capitala sa primeasca o cota din veniturile regiunilor, pentru cheltuieli de interes national. 

    Autonomia presupune inversarea sensului fluxurilor financiare de la top-down la down-top si ar lasa guvernul fara putere.

    Putera s-ar distribui in teritoriu. 

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb