REPREZENTANŢI AI COMPANIILOR DIN ENERGIE: "Suntem pregătiţi pentru a face faţă iernii 2017-2018"

RAMONA RADU
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 21 noiembrie 2017

"Suntem pregătiţi pentru a face faţă iernii 2017-2018"

Dumitru Chiriţă, ANRE: "Singurele investiţii majore care s-au făcut în ultima perioadă au fost în sectorul energiei regenerabile"

Corina Popescu, Transelectrica: "Apelăm la acordurile de întrajutorare doar dacă ţara noastră întâmpină un deficit de producţie pe care să nu îl poată acoperi din resursele proprii"

Bogdan Badea, Hidroelectrica: "Preţul mediu cu care Hidroelectrica vinde energia pe piaţă este mult sub cel de pe PZU şi cu circa 20 de lei pe MW/h mai mare faţă de cel din 2016"

Sectoarele de gaze naturale şi de energie electrică sunt bine pregătite pentru a face faţă necesarului de energie din sezonul de iarnă, a declarat, ieri, în cadrul unei conferinţe, Dumitru Chiriţă, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE).

Domnia sa a menţionat că nu crede că vor exista sincope în ceea ce priveşte furnizarea gazelor naturale şi a energiei electrice către consumatorii finali, în următoarea perioadă.

Dumitru Chiriţă a semnalat câteva aspecte importante, afirmând: "În primul rând, vreau să reconfigurăm piaţa de energie electrică, astfel încât aceasta să stimuleze investiţiile. Şi noi considerăm că acest lucru este o obligaţie a ANRE, dorim să regândim piaţa astfel încât investiţiile să fie stimulate mult mai mult decât s-a întâmplat în ultimii ani. Singurele investiţii majore care s-au făcut în ultima perioadă au fost în sectorul energiei regenerabile, dar şi industria clasică are nevoie de un stimul pentru a atrage investiţii şi pentru a consolida statutul României de stabilitate energetică şi de furnizor de stabilitate energetică. În al doilea rând, urmărim cu atenţie să dezvoltăm o piaţă a gazelor naturale. În acest an, după 1 aprilie, am realizat o liberalizare a pieţei gazelor la vânzare şi se menţine, până în 2021, un sistem reglementat de tarifare la consumatorul casnic".

ANRE doreşte să dezvolte o piaţă a gazelor care să aibă în vedere apariţia de noi producători, cum sunt cei din Marea Neagră, şi a altor producători care pot apărea pe teritoriul ţării, însă, din nou, şi în acest caz, este necesar ca pieţele să stimuleze investiţiile, mai consideră preşedintele ANRE.

În al treilea rând, domnia sa a mai amintit şi de obiectivul stabilirii unor tarife care să încurajeze investiţiile în sectorul de gaze naturale şi de energie electrică.

Totodată, domnul Chiriţă a mai afirmat că operatorii de reţea trebuie să îşi dezvolte şi să îşi consolideze echipele de intervenţie pentru ca timpii de nealimentare cu energie a consumatorilor finali, în cazul situaţiilor de avarie, să fie cât mai scurţi, iar reţelele să fie readuse rapid în stare de funcţionare.

Prioritatea este să investim în reţele electrice, pentru a putea merge cu contorizarea inteligentă la consumatorul final, altfel aceasta este inutilă, a conchis domnia sa, adăugând că subiectul va fi înaintat şi la nivel european.

Corina Popescu, Transelectrica: "Transelectrica are nevoie de investiţii"

Transelectrica este o companie care are nevoie de investiţii, a subliniat în timpul conferinţei de ieri, Corina Popescu, preşedinte al Directoratului Transelectrica.

Potrivit domniei sale, realizarea lucrărilor de mentenanţă şi a investiţiilor este necesară deoarece, altfel, costurile acestora nu se vor reflecta decât în profit şi în facturile consumatorilor, şi nu şi în calitatea serviciilor prestate de către companie.

Corina Popescu a declarat: "Sperăm ca, de la începutul anului viitor, să începem în forţă lucrările pe care le avem prevăzute pentru utimii doi ani din perioada de reglementare".

Doamna Popescu a mai afirmat că Transelectrica ia în calcul un acord de întrajutorare cu Ungaria şi Serbia în cazul în care ţara noastră întâmpină un deficit de producţie, explicând: "În cadrul acestui acord, în condiţiile în care există un deficit de producţie la noi, apelăm la ele pentru a ne furniza din producţia lor proprie. Dar nu vorbim de cantităţi mari, şi se face apel la ele doar dacă există un dezechilibru care nu poate fi acoperit din resursele interne".

Din perspectiva companiei Transelectrica, nu vor apărea probleme, în această iarnă, a spus domnia sa în încheiere.

Bogdan Badea, Hidroelectrica: "Rezerva de apă din lacuri este de circa 55,82%"

Anul 2017 a fost anul în care Hidroelectrica s-a confruntat cu nişte minime istorice lunare în ceea ce priveşte debitele Dunării, a declarat, ieri, preşedintele directoratului Hidroelectrica, Bogdan Badea.

Domnul Badea a precizat că Hidroelectrica este pregătită pentru a face faţă iernii 2017-2018.

Conform domniei sale, rezerva de apă din lacuri era, ieri, de circa 55,82%, iar anul trecut, la acelaşi moment, aceasta era undeva la peste 60%.

În ceea ce priveşte preţul energiei, domnia sa a afirmat: "Preţul mediu cu care Hidroelectrica vinde energia pe piaţă este mult sub cel de pe PZU şi cu circa 20 de lei pe MW/h mai mare faţă de anul trecut".

Nu trebuie să faci rabat de la partea de retehnologizare pentru a face un profit efemer, a spus domnia sa în încheierea discursului său.

Sorin Boza, CE Oltenia: "Anul viitor, pe contractele bilaterale, energia va fi mai scumpă cu 20 de lei"

Anul 2017 este anul în care CE Oltenia a renăscut, fiind primul an în care complexul energetic face profit, după alţi patru consecutivi de pierderi, a declarat, ieri, Sorin Boza, preşedintele Directoratului CE Oltenia.

Potrivit domniei sale, complexul energetic funcţionează la parametri maximi, afirmând că va putea asigura termoficarea populaţiei.

Domnul Boza a precizat că CE Oltenia furnizează căldură pentru 80% din populaţia Olteniei.

"Anul acesta, am vândut pe PZU doar 5% din totalul producţiei, iar pe contractele bilaterale, energia pentru anul viitor este mai scumpă cu 20 de lei", a mai spus domnia sa.

Nu vorbim despre o creştere artificială de preţ, ci de una care a fost necesară pentru ca CE Oltenia să mai poată funcţiona, a mai spus domnul Boza, motivând că două grupuri ale complexului energetic se află în proces de retehnologizare şi reparaţii capitale.

Cosmin Ghiţă, Nuclearelectrica: "Compania este pregătită pentru sezonul rece"

Compania Nuclearelectrica este pregătită pentru sezonul rece, a afirmat, ieri, Cosmin Ghiţă, director general al SN Nuclearelectrica, subliniind că nivelul de pregătire al companiei este unul optim.

Domnia sa a oferit asigurări că SN Nuclearelectrica va avea, întotdeauna, materia primă pentru a-şi putea desfăşura activitatea.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb