Retailul de mobilă intră în mediul virtual

V.P.
Ziarul BURSA #Companii #Comerţ / 17 iulie 2014

Retailul de mobilă intră în mediul virtual

IKEA a lansat serviciul de vânzări online

Mobexpert şi Elvila au lansat magazine online din 2013

Kika şi Emag şi-au anunţat intenţiile de a intra pe piaţa de retail online din domeniu

Retailul tradiţional, indiferent de domeniul pe care îl acoperă (alimentar, electroIT, auto, papetărie, mobilă, jucării etc.), este înghiţit cu tot mai multă poftă de cel virtual. Cu alte cuvinte, indiferent dacă vrem să cumpărăm mâncare, poliţe de asigurare, tablete, buchete de flori, haine, medicamente sau jucării, o putem face din confortul fotoliului de acasă. Acestei tendinţe i s-a alăturat, nu demult, şi industria mobilei.

Astfel, anunţul grupul suedez IKEA, prezent şi în ţara noastră cu un magazin, conform căruia lansează serviciul online de achiziţionare a produselor, nu a surprins pe nimeni. Magazinul prezent cu o unitate în zona Băneasa a Capitalei, va deveni al treilea mare jucător din piaţa retailului de mobilă din ţara noastră care îşi lansează servicii pe internet, după concurenţii Mobexpert şi Elvila.

"IKEA comenzi online" va oferi clienţilor livrare la domiciliu pe întreg teritoriul ţării noastre, anunţă compania. Costurilor totale ale articolelor comandate li se vor adăuga 49 de lei "pentru colectarea produselor din magazin, indiferent de numărul acestora, la care se adaugă 1 leu/kg pentru livrarea prin curier rapid" la locaţia indicată, conform cu site-ul oficial al companiei suedeze. Deocamdată există doar varianta plăţii ramburs, în numerar, oficialii companiei subliniind însă că va fi introdusă, în curând, şi varianta plăţii online.

Mişcarea suedezilor prezenţi la Bucureşti este cu atât mai puţin surprinzătoare cu cât principalii concurenţi au făcut deja acest pas, iar alţii se pregătesc să o facă.

Lars Lund, directorul general al Kika România, declara, la mijlocul lunii mai, că magazinul de mobilă se pregăteşte, în viitorul apropiat, să facă pasul înspre comerţul virtual: "În următoarele luni vom reamenaja magazinul din Bucureşti, îi vom acorda o altă faţă, un aer proaspăt. De asemenea, Grupul Kika va avea propriul magazin online în perioada următoare. Acest lucru se va întâmpla peste 8 sau 12 luni", a mai afirmat, la momentul respectiv, şeful Kika România.

Mai mult decât atât, cel mai mare retailer online din ţara noastră, Emag, a anunţat, în decursul lunii aprilie, că se pregăteşte să introducă în ofertă inclusiv produse din categoria "articolelor pentru casă" şi a mobilierului.

Potrivit unui studiu Euromonitor, în 2013, cota de piaţă a Elvila Internaţional SA era de 16,4%, faţă de 21,1% în 2008 (scădere de 22%), în vreme ce Mobexpert a pierdut în aceeaşi perioadă 3,9 puncte procentuale (de la 20%), ajungând la 14,8%. Scăderea a fost progresivă, astfel că, la nivelul lui 2012, spre exemplu, Elvila controla 16,7% din piaţă, iar Mobexpert 15,3%. Aceasta cu toate că piaţa de profil este în uşoară creştere.

În schimb, retailerul suedez IKEA, cu un singur magazin şi 10,7% din piaţă, a reuşit practic să se întoarcă la nivelul anului 2009 (10,6% din piaţă). Aceasta în contextul în care, în primul an IKEA pe piaţa locală, suedezii au reuşit să "fure" 10% din cota celorlalţi retaileri de profil.

Tendinţa de trecere în online, prezentă şi în retailul alimentar

La începutul anului trecut, piaţa comerţului alimentar întrevedea această nouă direcţie de dezvoltare, dar lucrurile nu au devenit clare până la anunţul oficial al francezilor de la Carrefour cu privire la lansarea serviciului "Carrefour Online", în luna iulie. Acesta a fost primul magazin dedicat comerţului electronic pe segmentul de "online food".

De asemenea, în decembrie 2013, retailerul Cora a lansat serviciul "Cora Drive", la hypermarketul Lujerului din Capitală. Serviciul permite clienţilor să efectueze comenzi online din catalogul de produse al retailerului francez, urmând ca acestea să fie ridicate din incinta magazinului, fără să fie nevoiţi să coboare din maşină.

Compania Selgros Cash&Carry România a anunţat, la începutul acestui an, lansarea serviciului de vânzări online, potrivit unei comunicări a magazinului. Astfel, compania a semnat un parteneriat cu platforma online Mega Market, urmând ca în cadrul acesteia să fie comercializate peste 11.000 de produse. De asemenea, produsele pot fi comercializate şi prin intermediul aplicaţiei disponibile în Google Play.

Alte două nume importante din piaţă se pregătesc să pătrundă în sfera cumpărăturilor online. Auchan, jucător de top pe piaţa hypermarketurilor de la noi din ţară, a confirmat interesul pentru deschiderea unui magazin online în "doi, trei ani", potrivit declaraţiilor de anul trecut ale reprezentanţilor companiei.

Retailerul cu cea mai agresivă campanie de extindere din Capitală, lanţul de magazine Mega Image, ar putea fi interesat, de asemenea, de pătrunderea pe piaţa online. La jumătatea anului trecut, conform unor surse din piaţă, Mega Image ar fi început colaborarea cu eMag.ro pentru dezvoltarea unui astfel de proiect. Astfel, posibila mutare ar reuni, într-un parteneriat, cel mai mare magazin online din ţara noastră cu cel mai mare lanţ de supermarketuri autohton. Mai mult decât atât, în aprilie, Iulian Stanciu, şeful Emag, anunţa pătrunderea magazinului online în domeniul alimentar în decursul acestui an.

MIHAELA MUREŞAN, IKEA: "Pe termen lung, putem implementa serviciul online prezent în Suedia sau Marea Britanie"

Pe termen lung, IKEA România poate implementa serviciul de vânzări online prezent în Suedia şi Marea Britanie, ne-a declarat, ieri, Mihaela Mureşan, marketing manager în cadrul IKEA România. Domnia sa ne-a spus: "În prezent, serviciul de vânzări online nu este disponibil în toate ţările din lume în care Compania IKEA este prezentă, dar se lucrează la crearea unei platforme globale online, care să fie disponibilă în toate ţările în care se află Magazine IKEA. La 1 septembrie 2013, serviciul de vânzări online a produselor IKEA era disponibil în 13 ţări. Pe termen lung, este posibil ca serviciul de vânzări online, în varianta disponibilă în ţări ca Marea Britanie sau Suedia, să se implementeze şi în România. Până atunci, însă, am hotărât să dezvoltăm noul serviciu local de comenzi online, cu furnizori locali (companii româneşti de servicii online şi de curierat), pentru a veni în întâmpinarea nevoilor şi aşteptărilor consumatorilor români".

În acelaşi timp, oficialul IKEA ne-a precizat că serviciul de comenzi online a fost dezvoltat la nivel local, de către echipa magazinului IKEA din Zona Comercială Băneasa. "Investiţia a fost una minimă, pentru că am folosit resursele logistice existente. Am avut nevoie de resurse suplimentare pentru dezvoltarea noii interfeţe de comenzi online şi am angajat noi colegi în departamentul de Relaţii cu Clienţii, pentru a procesa comenzile clienţilor primite în urma lansării noului serviciu", a conchis Mihaela Mureşan.

Cele mai importante magazine din industria comerţului electronic au obţinut, anul trecut, rezultate fluctuante, în funcţie de segmentul pe care îşi desfăşoară activitatea. Chiar dacă la nivelul afacerilor totale cifrele au confirmat trendul ascendent pe care se află piaţa retailului online, nu acelaşi lucru se poate spune şi despre rezultatele obţinute la finalul anului trecut, în multe cazuri acestea fiind negative, potrivit unei analize asupra datelor publicate de Ministerul Finanţelor. Spre exemplu, cei trei mari jucători de pe piaţa anunţurilor online, OLX.ro (fostul Mercador), Tocmai.ro şi Okazii.ro au acumulat pierderi, numai la nivelul anului 2013, de aproape 50 milioane de lei, mai mult decât dublul cifrelor de afaceri cumulate ale celor trei site-uri. Un alt trend, pe care îl regăsim în aproape toate industriile şi cu precădere în cea a telecomunicaţiilor, este creşterea datoriilor principalilor jucători din piaţă. Nivelul obligaţiilor creşte ameţitor de la an la an, prea puţine fiind cazurile unde se pot observa îmbunătăţiri.

Dacă la nivelul comerţului online al magazinelor de electroIT tendinţa de creştere este evidentă, pe celelalte ramuri lucrurile nu stau atât de bine pentru cei implicaţi.

Astfel, Fashion Days, magazin online de îmbrăcăminte şi accesorii vestimentare, a înregistrat, la nivelul anului 2013, pierderi de 11,6 milioane de lei. Totodată, magazinul online a totalizat afaceri de 214,7 milioane de lei.

Elefant.ro, magazin online care, iniţial, s-a specializat pe comercializarea cărţilor pentru a deveni mai apoi "mall online", a avut, anul trecut, afaceri totale de aproape 29 de milioane de lei, mai mari faţă de cele 16,3 milioane din 2012. Pierderile nu au ocolit nici acest exemplu, acestea fiind de 5,6 milioane de lei, anul trecut şi atingând un total cumulat de 8,7 milioane pentru ultimii doi ani.

Anul trecut, bilete.ro, magazin specializat pe comerţul electronic cu bilete la diferite evenimente culturale şi concerte, a avut pierderi de 350.000 de lei şi afaceri totale de 470.000 lei, în timp ce datoriile au fost de 1,7 milioane lei. Watchshop, unul dintre cei mai importanţi retaileri online de ceasuri de firmă, a înregistrat un profit de 200.000 lei anul trecut, raportat la afaceri totale de 3,4 milioane de lei.

Comerţul electronic îşi păstrează ritmul de creştere accelerat, în fiecare minut având loc aproximativ 70 de comenzi online, cu o valoare totală de 10,783 lei, se arată potrivit estimărilor companiei PayU. De altfel, potrivit datelor din sistemul integratorului de plăţi, primele 5 luni ale anului au adus o creştere cu peste 30% a numărului de tranzacţii achitate online de către clienţii magazinelor online româneşti. În acest context, principalele tendinţe din industrie anunţă schimbări importante în comportamentul de consum al utilizatorilor online, comunică sursa citată. Potrivit acesteia, spre deosebire de ultimii 3 ani, când valoarea medie a coşului de cumpărături a scăzut sub efectul diversificării gamei de produse achiziţionate online, în primele 5 luni ale anului 2014 aceasta a crescut, în medie, cu 20% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Cele mai mari evoluţii au avut loc pe segmentele turism, jucării, IT&C şi fashion unde comanda medie a crescut cu 52%, 25% şi respectiv 12%.

Creşterea accelerată a vânzărilor înregistrate de tablete şi smartphone-uri se reflectă şi în comerţul electronic românesc, unde aproximativ 20% dintre comenzi sunt plasate de pe un astfel de dispozitiv. Jumătate dintre acestea sunt şi achitate online, tot prin intermediul unui telefon sau al unei tablete. Segmentul cu cea mai mare pondere a plăţilor online efectuate de pe un dispozitiv mobil este cel al magazinelor de fashion, unde ajunge la 15%, însă cele mai mari evoluţii au fost înregistrate pe segmentele telecom (de la 2% in 2013 la 8% in 2014) şi utilităţi (de la 0,71% în 2013 la 6% în 2014). Concomitent cu evoluţia numărului de tranzacţii efectuate de pe un dispozitiv mobil, creşte şi adopţia metodelor alternative de plată, mai specifică oficialii PayU. Astfel, cardurile cu rate, care au început să fie tot mai utilizate în ultimul an şi jumătate, continuă să crească în preferinţele de plată, înregistrând o creştere lunară de aproximativ 10%, iar numărul tranzacţiilor achitate prin iTranfer - metoda de plată prin internet banking cu confirmare instant, oferită exclusiv de PayU - creşte cu aproximativ 30% în fiecare lună.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb