Reuters: Economia americană a creat în decembrie mai multe locuri de muncă decât se anticipa

F.D.
Internaţional / 5 ianuarie

Reuters: Economia americană a creat în decembrie mai multe locuri de muncă decât se anticipa

Companiile americane au angajat în luna decembrie mai mulţi muncitori decât se estima şi, în acelaşi timp, au majorat salariile, situaţia solidă de pe piaţa muncii punând sub semnul întrebării aşteptările pieţelor financiare că Rezerva Federală va începe să reducă dobânzile încă din luna martie, relatează Reuters.

Departamentul Muncii a anunţat vineri că economia americană a creat 216.000 de locuri luna trecută, cu 43.000 de posturi mai mult decât cele 173.000 de locuri de muncă înfiinţate în noiembrie. Cifrele pentru luna decembrie anunţate de vineri de Departamentul Muncii sunt peste estimările economiştilor intervievaţi de Reuters care mizau pe aproximativ 170.000 de noi locuri de muncă.

În total, economia americană a creat 2,7 milioane locuri de muncă în 2023, semnificativ mai puţin decât cele 4,8 milioane posturi înfiinţate în 2022. Această încetinire reflectă atât reducerea cererii pentru mâna de lucru, cât şi încetinirea generală a economiei, după ce Rezerva Federală a majorat dobânda de referinţă cu un total de 525 de puncte de bază.

Analiştii estimează că economia americană trebuie să creeze aproximativ 100.000 de locuri de muncă în fiecare lună pentru a ţine pasul cu creşterea populaţiei în vârstă de muncă.

Datele de pe piaţa muncii sugerează că economia americană a evitat recesiunea anul trecut şi cel mai probabil va continua să crească pe parcursul anului 2024, pentru că o piaţă a muncii rezistentă susţine cheltuielile de consum, responsabile pentru aproximativ două treimi din activitatea economică a SUA.

Chiar dacă piaţa muncii pare a fi rezistentă, există totuşi riscul unor probleme ascunse. Majoritatea locurilor de muncă create în ultimele luni au fost concentrate în câteva sectoare, precum ospitalitatea sau îngrijirile medicale. De asemenea, cresc angajările în sectorul public, pe măsură ce autorităţile locale şi centrale încearcă să aducă personalul din educaţie la nivelul la care era înainte de pandemie.

Datele privind locurile de muncă sunt urmărite cu atenţie de instituţiile financiare de pe Wall Street pentru semnale cu privire la direcţia în care se îndreaptă economia americană.

În condiţiile în care inflaţia continuă să se reducă, oficialii Fed încep să se gândească la momentul în care ar trebui să înceapă să reducă dobânzile, urmărind cu atenţie evoluţiile de pe piaţa muncii, în încercarea de a ghida cea mai mare economie a lumii spre o aşa-numită aterizare lină, în cadrul căreia ritmul de creştere a preţurilor se normalizează, iar recesiunea este evitată.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. a creat si somaj mai mult decat se anticipa.

    s c c r e t 

    1. pai 3,7% e aproape de minimul istoric, 3,4%a fost minim. oricum sunt cam facatura cifrele ca ei numara si al doilea job sau al treilea job la aceeasi persoana ca "joburi". dc te uiti la nr de joburi sunt f multe, dc te uiti la participarea fortei de munca vezi ca e mai mica decat inainte de covid.

      fed ul a spus ca ar trebui sa creasca cu 1% somajul ca sa se opreasca inflatia. deci cam pana la 4,4%. 

      oricum cand creste somajul e tarziu sa iesi din piata. daca ai dreptate si vine o recesiune.

      in gfc, la noi in ro n-am avut somaj pana-n decembrie 2008. cam tarziu sa mai poti iesi din piata :)). 

      eu zic ca pe la 4,5-6% e bine

      s c c r e t 

      somajul real nu este cel dat de agentii. Luati media de 6 mil romani plecati, din care 5 mil. lucreaza, restul sa zicem ca au alte activitati(stiti voi care).

      5 mil + cei care nu lucreaza= ???, cam 30%.Astea sunt cele 16000 de fabrici si societati inchise si distruse in Romania dupa 89. In statisticile lor sunt o gramada de neadevaruri, nu numai la noi ci peste tot in lume. PIB pe cap de locuitor, o mare varza nu exprima nimic raportat la masa cetatenilor. PIB-ul Romaniei, pai la cate firme care fac de fapt lohn ce reprezinta asta-nimic. Intra bucati si iese intreg, iar profitul pleaca afara. Romanii=palmasi.

      Ma intreaba strainii cat mai putem sa suportam, ca romanii sunt harnici dar sunt condusi haotic  

      pib pe cap locuitor poate fi urcat si prin politic de taxari ce permit “paradisuri fiscale” fara a produce real in plus mai multa “marfa/consum” - Leprechaun economics

      Unde firme sau corporatii isi intregistreaza fiscalitatea fara a aduce real mare valuare in regiunea respectiva (in raport cu sumele incasate la taxari mici sa nimic). 

      si da “nemunca” nu e aia “declarata complet”… 

      dar putem face un portret din bucati: 

      5 mil participanti munca 

      alti sa zicem 1 pfauri firme fara angajati etc  

      aproape 5 mil pensionari (si cu aia nedeclarati) 

      20 si cv% tineri someri => vreo 4 milioane 

      5+1+5+4 = 15 milioane  

      mai sunt vreo 2 mil copii (poate mai putin) 

      si restu lipsesc din statistici… fie plecati fie nedeclarati pe pensiile bunicilor sau parintilor stati. 

      populatia romaniei tot cade 19 si cv mil (declarati dar efectiv in tara mai putini) a avut o “crestere” in intoarcere in panica din tari “neprietenoase” in covidut dar a intrat iar pe cazatura…. 

      statistica somaj “calculeaza” doar cine “vine la biroul fortei de munca sa isi caute de munca” 

      s c c r e t  

    multe full time desfiintate multe part time infiintate plus concurenta muncii la negru a imigrantilor vremuri grele pt bajetii nativi americani

    Joburile au fost si in 2007 multe, la noi pana in decembrie 2008. sa dai afara oameni e o decizie care nu se ia usor sau rapid, e ultimul lucru pe care vrei sa-l faci ca si companie.

    Cand incepe somajul sa urce serios, deja e recesiune. 

    Ce e inainte de recesiune, defaulturi la credite, semn ca consumatorul si companiile sunt extrem de stresate. In contrast cu ce se spune la tv, consumatorul e "strong", pt ca cheltuie mult. 

    Intarzierile peste 30 de zile la credit carduri si la auto loans sunt exact ca-n 2008 inainte de criza. Falimentele companiilor sunt la nivel de 2012. Uite numai la noi in tara, Rus Savitar, UCM, SI Aerostar, si-au cerut insolventa in 2023. urmeaza si altii. agricultura e jale. costuri f mari de infiintare cluturi plus preturi mici de vanzare plus multe credite=dezastru.

    Ce se spera: soft landing, o incetinire a acestor defaulte, apoi o scadere, si spre sfarsitul anului ne lansam iar in consum si credite. ei, nu merge chiar asa. e greu ca si persoana ori firma sa te redresezi finaciar, mai ales ca inflatia poate a incetinit, dar preturile mari raman.  

Comanda carte
Gala BURSA 2024
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb