REVISTA PRESEI 02.08.2014

Willy Homner
Revista Presei / 2 august 2014

ADEVARUL

TOP 10 Cele mai mari venituri. Un român a obţinut 7 milioane euro din dividende în străinătate

Cel mai mare venit, declarat până pe 25 mai la fisc, este de 7 milioane de euro şi a fost obţinut din dividende în străinătate, potrivit datelor Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, obţinute de Capital. Pe locurile următoare se află o persoană care a avut venituri de 5,84 milioane euro realizate în România din intermedieri din comerţul cu diverse produse şi o alta care a încasat 5,45 milioane euro din activitatea de agent imobiliar. Formularul 200 Declaraţie privind veniturile realizate din România Declaraţia se depune de către persoanele fizice care realizează, în mod individual sau într-o formă de asociere, venituri în bani şi/sau în natură din România.

Putin strânge România în menghină de la nord şi de la sud, de la est şi de la vest

A avea legături economice cu Rusia, acum, în timpul noului Război Rece reprezintă o imensă bătaie de cap. Iar, dacă locul tău pe hartă e între Ungaria, Ucraina, Republica Moldova, Bulgaria şi Serbia, ţări masiv influenţate de Rusia, bătaia de cap devine o migrenă fără leac. Cel puţin două lucruri îi leagă pe premierul Ungariei, Viktor Orban şi pe preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin. Atât Orban, cât şi Putin trăiesc nostalgia imperiului pierdut. Atât Orban, cât şi Putin sunt pregătiţi (aparent, cel puţin) să-şi conducă economiile pe principiul "prin noi înşine". Sfârşitul "epocii democraţiilor liberale" pe care îl anunţa Viktor Orban weekend-ul trecut în cadrul unei întâlniri cu simpatizanţii Fidesz, la Băile Tuşnad poate fi tradus, în bună măsură, prin reducerea influenţei puterilor străine pe teritoriul Ungariei.

Provocare rusească: Postul de televiziune Rossia lansează ipoteza că Republica Moldova şi România vor ataca Transnistria

Postul de televiziune Rossia a consacrat o emisiune pentru acredita ideea că Republica Moldova, împreună cu România, vor ataca Armata a 14-a din Transnistria. Acesta trebuia să fie retrasă până acum de Rusia din zonă potrivit acordului semnat la summit-ul OSCE de la Istanbul din 1999 şi staţionează ilegal în regiunea separatistă transnistreană. aşa cum prevede acordul semnat la summit-ul OSCE de la Istanbul din 1999 La baza teoriei dezvoltate chiar de prezentatorul vedetă al postului care realizează emisiunea "Vesti", Dmitri Kiseleff, stă faptul că Kievul a denunţat Acordul privind transportarea muniţiilor şi echipamentelor militare ruse pe teritoriul Ucrainei, iar legătura Armatei a 14-a cu Rusia era posibilă doar prin traversarea Ucrainei. Rămânând fără aprovizionare, ucrainenii sunt siguri că ruşii vor pleca. Tranzitul prin Republica Moldova nu este o opţiune. Chişinăul va fi bucuros dacă transnistrenii încăpăţânaţi vor rămâne singuri", îşi construieşte jurnalistul de la postul Rossia teoria.

A început soldarea de vară, comercianţii afişează reduceri de până la 70% pentru articolele specifice sezonului cald

Pe lângă promoţiile şi reducerile practicate în general în această perioadă, comercianţii mai au la dispoziţie, începând de astăzi, o nouă metodă de accelerare a vânzărilor: soldarea. Agenţii economici care intenţionează să aplice reduceri tip soldare (destinate accelerării vânzărilor de articole de sezon) la produsele pe care le comercializează trebuie să depună notificări speciale la primăria de care aparţin, cu 15 zile înaintea datei de debut a reducerilor, potrivit legislaţiei în vigoare. Soldarea este o metodă de lichidare a stocurilor cu articole de iarnă (în special tricouri, pantaloni scurţi, articole de plajă sau cămăşi cu mânecă scurtă), astfel că ne putem aştepta la reduceri masive de preţuri. În Bucureşti, prima zi de soldare a adus reduceri de până la 70%. Pot fi supuse operaţiunilor de soldare numai produsele nealimentare a căror desfacere are caracter sezonier.

Ministrul Finanţelor vrea Coduri fiscale "cât mai aproape de aşteptările contribuabilului"

"Rescrierea proiectelor Codului Fiscal şi a Codului de Procedură Fiscală este imperativă, oportună şi benefică. Vom continua consultările pe marginea celor două proiecte pentru că obiectivul nostru este ca forma pe care o vom transmite Guvernului să fie cât mai aproape de aşteptările contribuabilului", a afirmat ministrul Finanţelor, Ioana Petrescu, în cadrul dezbaterii publice organizate în parteneriat cu Ziarul Financiar. Ioana Petrescu a menţionat că în rescrierea proiectului Codului fiscal şi a proiectului Codului de Procedură Fiscală au fost avute în vedere două obiective esenţiale: includerea unor măsuri care să contribuie la stimularea creşterii economice şi a unor propuneri privind eficientizarea colectării. În acest sens, "proiectul Codului fiscal menţine cota unică de impozitare la 16%, scutirea de la plată a impozitului pe profitul reinvestit, măsuri de îmbunătăţire a relaţiei contribuabilului cu administraţia fiscală, inclusiv comunicarea electronică", a precizat ministrul Finanţelor.

Ponta, în vizită la şantierul Teatrului Naţional: "La sfârşitul lui noiembrie vom avea unul dintre cele mai frumoase teatre din Europa"

Premierul Victor Ponta a subliniat ieri importanţa pe care o are Teatrul Naţional din Bucureşti în cultura noastră naţională. Şeful Executivului a transmis un mesaj de condoleanţe faţă de trecerea în nefiinţă a cascadorului Szobi Cseh. "Teatrul Naţional Bucureşti este o mare mândrie pentru Bucureşti si pentru România, motiv pentru care am asigurat toate resursele necesare pentru finalizarea lucrărilor de renovare. La sfârşitul lui noiembrie vom avea unul dintre cele mai frumoase teatre din Europa, spectacole foarte bune şi o clădire multifuncţională", a declarat Ponta. Victor Ponta a mai spus că Guvernul va sprijini în continuare artiştii români. "Am alocat şi avem rezerva necesară pentru recompensarea artiştilor - cei peste 2.000 de artiştii care au fost mândria României îşi vor primi drepturile conform Legii din 2002. Trebuie să facem modificarea legislativa, iar în luna septembrie vom face rectificarea necesară", a afirmat şeful Guvernului.

Cum i-a învrăjbit Securitatea pe Szobi Cseh şi Sergiu Nicolaescu. Cei doi s-au împăcat înainte de moarte

După ce au lucrat zeci de ani împreună la realizarea unor filme de mare succes în perioada comunistă, Szobi Cseh şi Sergiu Nicolaescu s-au certat crunt după 1990, mergând până la acuzaţii grave. Unul dintre oamenii care i-au marcat cariera lui Szobi Cseh a fost, fără îndoială, regizorul Sergiu Nicolaescu, sub comanda căruia a debutat în calitate de cascador, în filmul "Dacii" (1965). Nicolaescu l-a plăcut pe Szobi Cseh, pe care nu doar că l-a distribuit mai apoi în majoritatea filmelor sale, dar l-a şi transformat într-unul din oamenii săi de încredere pe platourile de filmare. "Szobi era mâna dreaptă a lui Sergiu Nicolaescu, se înţelegeau foarte bine", povesteşte actorul Ion Dichiseanu. La bătrâneţe, Szobi Cseh şi Sergiu Nicolaescu nu s-au mai înţeles la fel de bine, mai ales după ce, în 2011, cascadorul a fost declarat colaborator al Securităţii de către CNSAS. Szobi Cseh a declarat atunci că n-a semnat niciodată un angajament şi că, de fapt, s-a dus la Securitate să reclame corupţia din cinematografie.

CCR traduce legea ANI pe limba aleşilor incompatibili: "Aceeaşi funcţie înseamnă orice funcţie eligibilă"

Curtea Constituţională a decis, în urmă cu o lună, că prima interpretare este cea corectă, adică "aceeaşi funcţie" se referă la "orice funcţie eligibilă". Deci a dat dreptate ANI. În urmă cu două zile, Curtea a publicat motivarea deciziei din urmă cu o lună. Magistraţii CCR argumentează că o interpretare a articolului 25 în sensul dorit de Mircea Diaconu ar goli legea de conţinut. "A accepta interpretarea conform căreia unei persoane constatate a fi în stare de incompatibilitate sau conflict de interese îi este interzis să mai ocupe doar funcţia care a generat starea de incompatibilitate sau conflictul de interese, putând, în schimb, ocupa orice altă funcţie eligibilă, ar pune, practic, la îndemâna categoriilor de persoane vizate de Legea nr. 176/2010 un procedeu extrem de simplu de eludare a legii, aspect de neconceput într-un stat de drept", se arată în decizia CCR. În concluzie, "Curtea constată că sintagma < > se referă la toate funcţiile eligibile prevăzute de lege si nicio autoritate nu poate ignora în'elesul constituţional astfel stabilit".

Bill Clinton ar fi putut să-l ucidă pe Ossama bin Laden înainte de 11 septembrie 2001

În septembrie 2001, cu zece ore înainte de atacarea WTC, Bill Clinton declara că ar fi putut să-l ucidă pe Ben Laden. "Eu aş fi putut să-l ucid pe Ben Laden, dar nu am făcut-o". Aceasta este fraza pe care fostul preşedinte american Bill Clinton o declara la 10 septembrie 2001, cu 10 ore înainte de atacurile care au dus la prăbuşirea turnurilor gemene din New York. "Aş fi putut să-l ucid, dar trebuia să distrug un mic oraş numit Kandahar din Afganistan şi să ucid 300 de femei şi copii nevinovaţi. Dar nu aş fi fost mai bun decât el. De aceea nu am făcut-o ", le-a explicat Bill Clinton oamenilor de afaceri australieni. În raportul Comisiei 9/11 se arată că administraţia Clinton a făcut o gravă eroare în decembrie 1998 renunţând la planul de a-l ucide pe "şeicul terorii" pe motiv că s-ar fi pierdut multe vieţi nevinovate. În schimb, bin Laden a ucis aproape 3000 de oameni prin atacul de la 11 septembrie 2001. Fostul lider Al-Qaida a fost ucis de un comando al armatei americane abia pe 2 mai 2011, în Pakistan.

Ambasada României, printre puţinele misiuni diplomatice rămase deschise în Libia, ţară ce se confruntă cu un sângeros război civil

Ambasada României este printre puţinele misiuni diplomatice rămase deschise la Tripoli, unde confruntările între miliţii islamiste rivale s-au soldat, potrivit estimărilor, cu circa 200 de morţi, în ultimele două săptămâni, scrie ziarul italian "Il Messaggero". Potrivit unor surse diplomatice citate de presa italiană, singurele ambasade rămase deschise la Tripoli sunt cele ale României, Italiei, Maltei, Marii Britanii şi Ungariei. Ministerul român al Afacerilor Externe "continuă să analizeze cu atenţie evoluţia situaţiei de securitate din Libia, inclusiv din perspectiva menţinerii activităţii Ambasadei României la Tripoli. Pentru moment, Ambasada României rămâne operaţională şi acţionează în direcţia acordării de asistenţă şi protecţie consulară românilor care se află încă pe teritoriul Libiei" a precizat pentru "Adevărul " MAE.

EVENIMENTUL ZILEI

Taxa de pod de la Feteşti a fost suspendată în weekend

Plata taxei de pod de la Feteşti, de pe A2, a fost suspendată în weekend, de vineri până luni, până pe data de 1 septembrie 2014. În perioada 14 august - 18 august se va face o excepţie, când această taxă nu se va percepe între zilele de joi, ora 13.00, şi luni, ora 13.00. Tarifele pentru o singură trecere a podului peste Dunăre Feteşti - Cernavodă pornesc de la 13 lei, pentru vehicule rutiere de transport persoane cu cel mult 8+1 locuri pe scaune (inclusiv conducătorul auto), şi ajung până la 91 lei în cazul vehiculelor rutiere cu masa totală maximă autorizată mai mare sau egală cu 12 tone şi cu minimum patru axe (inclusiv), exclusiv vehiculele rutiere de transport persoane. Măsura a fost cerută de premierul Victor Ponta, care a afirmat că CNADNR este incompetentă în a identifica un sistem prin care şoferii să achite taxa fără a aştepta la coadă.

CEA mai PENIBILĂ ŞPAGĂ din MAGISTRATURĂ. Judecătoarea care a vrut un CEAS CU CUC pentru eliberarea unui violator

"Evenimentul zilei" vă prezintă detalii inedite din rechizitoriul procurorilor DNA în cazul a patru magistraţi acuzaţi de fapte de corupţie. Anchetatorii spun că pentru a-şi trafica influenţa, judecătoarea Florica Roman ar fi cerut mai multe şpăgi neobişnuite. Magistratul Florica Roman, preşedinte al Secţiei Civile de la Curtea de Apel Oradea, a ajuns de partea cealaltă a barei de judecată după ce ar fi primit nişte şpăgi de tot râsul: două kilograme de păstrăvi şi whisky. Procurorii DNA arată că femeia dorea cu tot dinadinsul un ceas cu cuc, lucrat artizanal. Cel care voia să intre în graţiile judecătoarei era afaceristul Gheorghe Jurca, zis "Ghiţucă", care urmărea să-l scape pe finul său, Viorel Dănuţ Bodin, de o condamnare de 2 ani şi 8 luni pentru tentativă de viol, primită pe 2 iunie 2010. În final, el a şi reuşit.

OTP, proaspătul cumpărător al băncii Millenium din România are mari probleme

OTP Bank, care tocmai a cumpărat Millenium Bank de la portughezii de la BCP, are un acţionar care stă pe jar în Ungaria, aşteptând implementarea unei decizii prin care trebuie să restituie sute de milioane de euro clienţilor. În România, de asemenea, OTP Bank se află într-un litigiu pe clauze abuzive cu statul care ar putea duce la returnarea unor sume importante de bănci către clienţii persoane fizice. Banca maghiară trebuie să mai plătească şi pentru utilizarea unor clauze abuzive în contractele de creditare, care, de asemenea, au mărit costurile suportate de clienţi. Aceasta a modificat unilateral dobânzile creditelor, deşi nu avea dreptul să o facă, au stabilit instanţele.

Tot mai puţine companii noi: În primele 6 luni, înregistrările la Recom au scăzut cu 23,6% faţă de anul trecut

Numărul de firme înregistrate la Registrul Comerţului a fost cu 23,6% mai mic, în primele şase luni din 2014, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Singurele creşteri au fost în domeniul comerţului cu amănuntul de 16% şi în învăţământ de 18%. Potrivit datelor Registrului Comerţului, domeniile de activitate cu cele mai mari scăderi au fost agricultura, unde s-au înregistrat cu 87,7% mai puţine firme şi producţia şi furnizarea de energie electrică, termică, apă caldă şi aer condiţionat, cu 85%. Distribuţia apei şi industria extractivă au fost alte activităţi unde s-au înfiinţat cu o treime mai puţine societăţi decât în aceeaşi perioadă a anului trecut. Numărul de înmatriculări a scăzut semnificativ şi în intermedieri financiare, cu 29% şi hoteluri şi restaurante, cu 26%.

Haos în Capitală. Oprescu se gândeşte la dizolvarea CGMB-ului, iar aleşii generali blochează Capitala din interese politice

În timp ce Capitala riscă să nu mai aibă bani pentru investiţii, iar RADET şi RATB sunt în colaps financiar-aleşii generali ai Capitalei blochează activitatea Municipalităţii de aproape trei săptămâni din orgolii politice. Mai mult, edilul-şef, Sorin Oprescu, se interesează cum poate dizolva Consiliul General. În tot acest timp, prefectul Capitalei, Nicolae Petrovan, ridică din umeri şi speră ca societatea civilă să facă ceva. Şedinţa Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB) care a fost convocată de către primarul general, Sorin Oprescu, pentru data de 30 iulie 2014, s-a transformat într-o întâlnire informală, după ce aleşii generali PSD au dat impresia că ţin o şedinţă ordinară, deşi nu aveau cvormul necesar pentru convocarea şedinţei. Motivul: aleşii generali PDL, PNL şi PP-DD au refuzat să participe la şedinţa de miercuri, invocând că în luna iulie a mai existat o şedinţă ordinară a CGMB-ului, pe care edilul-şef, Sorin Oprescu, a deschis-o şi a avut cvorum.

JURNALUL NATIONAL

Profesionalism marca DNA. Bătrână de 72 de ani, ridicată cu MASCAŢII din casă, anchetată pentru o ŞPAGĂ de câteva OUĂ şi lăsată în stradă

O femeie în vârstă de 72 de ani a fost luată de jandarmi cu duba din propria casă şi transportată la Direcţia Naţională Anticorupţie, pentru că ar fi dat şpagă unui judecător mai multe ouă şi o găină, informează Antena 3. Bătrâna a plecat de acasă, din comuna suceveană Iaslovăţ, fără să i se dea vreo explicaţie, iar fiului ei i s-a spus că va afla motivul de la televizor. Într-o dimineaţă de duminică, tocmai când se pregătea să plece la biserică, femeia s-a trezit cu jandarmii la poartă. În câteva minute, fără nici un ban în buzunar şi fără haine, Maria Cociorvan a urcat în duba mascaţilor şi a pornit la drum. Acum, povesteşte că era atât de speriată încât "tremura şi cămaşa pe mine". Credea că va merge doar până la Rădăuţi, însă a fost surprinsă să afle că destinaţia finală era Bucureşti - Direcţia Naţională Anticorupţie.

Tăriceanu, la congresul Partidului Liberal Reformator: În 2014, PNL a murit. A fost vândut lui Traian Băsescu

La Palatul Parlamentului se desfăşoară congresul ordinar al Partidului Liberal Reformator. Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a declarat, în cadrul reuniunii, că în 2014 "PNL a murit", fiind "vândut" de liderii partidului lui Traian Băsescu. Declaraţiile lui Tăriceanu: - in 1990, in ultimele zile ale lui decembrie 1989, alaturi de multe personalitati, am pus bazele PNL renascut, ce a contribuit decisiv la modernizarea si dezvoltarea Romaniei. Crezul meu politic a avut la baza principiile si valorile liberale - forta principiilor liberale au facut ca PNL sa dainuie si sa-l faca capabil sa depaseasca greutatile si problemele pe care le-a intampinat - 2014 este anul tradarii in PNL. Tradarea a fost facuta de cei care ar fi trebuit sa duca mai departe istoria partidului - anul acesta, PNL a murit - este regretabil, dar aceasta este realitatea politica a zilelor noastre - liderii care au tinut fraiele acestui partid au pus mai presus interesele personale decat cele ale PNL - au vandut PNL lui Traian Basescu.

Declaraţie ŞOCANTĂ a lui Obama despre SUSPECŢII atentatelor de la 11 septembrie

Preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, a recunoscut că americanii 'au torturat oameni' după atentatele de la 11 septembrie 2001, lansând în acelaşi timp un apel pentru ca aceştia să nu fie judecaţi prea dur, transmite AFP. 'Am făcut numeroase lucruri corecte, dar am torturat oameni', a declarat el, vorbind despre viitoarea declasificare a unui raport al Congresului referitor la tehnicile de interogatoriu folosite de CIA între 2002 şi 2006, în perioada mandatului lui George W. Bush. După atentatele de la 11 septembrie 2001, CIA a prins zeci de persoane suspectate de legături cu organizaţia Al-Qaida şi a folosit 'tehnici dure de interogatoriu'. Aceste metode au inclus privarea de somn, dezbrăcarea deţinuţilor ori simularea înecului.

Reducerea penalităţilor de întârziere şi penalităţi de nedeclarare a obligaţiilor fiscale

Ministrul Finanţelor Publice, Ioana Petrescu, a anunţat ieri, în cadrul unei conferinţe pe teme de fiscalitate, că penalităţile de întârziere la plata contribuţiilor fiscale vor fi reduse de la 0,03% pe zi la 0,02% pe zi, şi vor fi introduse penalităţi pentru nedeclararea obligaţiilor fiscale în viitorul Cod de Procedură Fiscală. 'Vrem respect pentru contribuabilul onest şi să fim foarte duri cu cei care fac evaziune fiscală. Până acum penalităţile de întârziere erau foarte mari şi acum au scăzut de la 0,03% pe zi de întârziere la 0,02%. Asta înseamnă 7,3% pe an comparativ cu 10,95% pe an', a explicat ministrul Finanţelor precizând că această măsură vizează contribuabilii oneşti care, din diverse motive, nu au putut să îşi plătească la timp datoriile. Pentru evazionişti, însă, se pregătesc penalităţile de nedeclarare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb