REVISTA PRESEI 05.01.2012

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 5 ianuarie 2012

ADEVARUL

România după cinci ani în UE: Ce am luat şi ce am dat

Am cheltuit aproape 5% din banii alocaţi de UE, în Schengen încă nu am intrat, nu avem drept de muncă în ţările bogate, dar avem o economie mai stabilă şi justiţia sub presiune. Revelionul dintre 2006 şi 2007 a fost primul în care, în pieţele publice din oraşele mai mari sau mai mici ale României, steagul naţional era pus alături de steagul albastru cu stele al Uniunii Europene. Cetăţenii celor două ţări primeau drept de rezidenţă mult mai facil în UE, dar drept de muncă doar în unele state. Situaţia nu s-a schimbat prea mult după cinci ani, cu excepţia destinaţiilor favorite ale românilor: Spania şi Italia. Cele mai bogate state europene vor cere încă cel puţin doi ani de acum încolo permise de muncă pentru români şi bulgari.

40 de persoane din conducerile Romgaz şi ANRE, cercetate penal pentru subminarea economiei

40 de funcţionari publici aflaţi pe posturi de conducere din Romgaz, din Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri şi din Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), sunt cercetaţi pentru complot şi subminarea economiei naţionale, potrivit unui comunicat al DIICOT (Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism). Dosarul DIICOT s-ar fi deschis de la o sesizare a SRI, potrivit unei surse a agenţiei Mediafax. Câteva persoane din dosar au fost monitorizate de SRI (în alt caz, probabil, aşa cum se întâmplă de obicei) şi aşa s-ar fi "intrat pe firul" afacerii InterAgro.

Premierul Papademos avertizează că Grecia riscă să intre în incapacitate de plată

Premierul grec, Lucas Papademos, a avertizat, miercuri, că Grecia riscă să intre într-o spirală "necontrolată a incapacităţii de plată" dacă patronatele şi sindicatele nu vor putea ajunge la un acord privind reducerea costurilor de lucru. "În lipsa unui acord şi a finanţării, Grecia se va confrunta în martie cu o spirală necontrolată a incapacităţii de plată", a avertizat Papademos, citat de AFP. "Partenerii sociali trebuie să depună mari eforturi pentru ameliorarea competitivităţii economice şi stimularea angajărilor", a subliniat primul-ministru. "Nu putem miza pe faptul că alte state membre UE şi organizaţii internaţionale vor continua să susţină financiar o ţară care nu se adaptează realităţilor şi nu îşi rezolvă problemele", a insistat Papademos.

Unde să ne plasăm banii în acest an

După un 2011 definit de volatilitate, prudenţa ar trebui să fie piatra de temelie a micilor investitori, spun analiştii. De aceea, ei recomandă depozitele bancare în lei şi terenurile agricole. Discuţiile tot mai aprinse despre destrămarea zonei euro sau dispariţia monedei unice şi problemele sistemului bancar european au adus criza periculos de aproape de finanţele personale ale oricărui român. Actuala situaţie economică, fără precedent, îi sperie chiar şi pe cei mai sofisticaţi dintre investitori. Însă câteva reguli simple ne pot proteja, într-o oarecare măsură, de climatul macroeconomic nefavorabil.

Listarea anului, şi la Bucureşti

Fără îndoială, listarea anului 2012 va fi cea a companiei din spatele celei mai mari platforme de socializare din lume, Facebook Inc. Încă de la sfârşitul lui 2010, o eventuală ofertă publică iniţială de acţiuni din partea companiei a cărei valoare este estimată la 100 de miliarde de dolari punea pe jar investitorii. Iar românii vor avea linie directă la această listare, potrivit oficialilor Bursei de Valori de la Bucureşti (BVB). Stere Farmache, preşedintele BVB, a declarat, la sfârşitul anului trecut, că pe o platformă specială a Bursei de Valori vor fi listate şi titluri americane, printre care şi Facebook, iar listarea de la Bucureşti va avea loc simultan cu cea din Statele Unite. Potrivit celor mai recente date, Facebook, care valorează mai mult decât Ford, Yahoo sau eBay, va lansa o ofertă publică iniţială de acţiuni, care va avea loc în intervalul aprilie-iunie 2012.

Aurul, refugiu sau bulă speculativă?

Preţul metalului preţios a înregistrat o creştere anuală de 30% în 2010 şi una de 10% în 2011, însă, la începutul acestui an, prognozele sunt cum nu se poate mai diferite. Unii analişti estimează scumpirea acestuia până la 2.500 de dolari pe uncie, în timp ce alţii anunţă căderea preţului până la 1.500 de dolari. Cotaţiile actuale ale unciei de aur fluctuează în jurul valorii de 1.600 de dolari. Considerat un adevărat refugiu pentru investitori, metalul preţios a început să dea semne de oboseală spre sfârşitul anului, iar analiştii români nu recomandă investitorilor mici şi medii astfel de plasamente. "Aurul nu este un activ de siguranţă, ci doar unul speculativ", spune Iulian Panait. De aceeaşi părere este şi Doru Lionăchescu: "Nu cred în aur. Nu oferă niciun fel de venit, nicio dobândă şi nimeni nu vorbeşte despre cât de speculat este preţul acestuia".

Sfaturi de la economiştii giganţilor bancari

Anul 2012 va însemna o continuare a perioadei economice dificile prin care trecem şi cel mai bine ar fi să ne pregătim pentru o plimbare cu montagne russe-ul, volatilitatea fiind cuvântul de ordine, însă investitorii pot găsi oportunităţi şi în acest climat, cred economiştii grupului bancar american Goldman Sachs. Potrivit acestora, petrolul, cafeaua şi aurul se vor scumpi, iar industria minieră va continua să genereze câştiguri semnificative pentru investitori. Ei recomandă însă evitarea băncilor europene, estimând că şansele de destrămare a zonei euro au crescut, însă apreciază că băncile americane pot profita de această situaţie pentru a-şi întări prezenţa în Europa.

Prima provincie autonomă spaniolă salvată de la faliment de guvernul central: Valencia

Noul guvern central al Spaniei a garantat refinanţarea datoriilor Valenciei, cea mai îndatorată regiune autonomă a ţării. Datoria scadentă, în valoare de 123 de milioane de euro, era deţinută de banca germană Deutsche Bank. Oficialii spanioli neagă însă existenţa unei astfel de înţelegeri. Enrique Verdeguer, ministrul Economiei, a recunoscut că a avut loc o întâlnire între Trezorerie şi guvernul municipal al Valenciei pe această temă, însă a negat faptul că Trezoreria ar fi oferit garanţia de a suporta, la nevoie, datoriile provinciei. Problemele întâmpinate de Spania în a-şi echilibra finanţele sunt datorate într-o mare măsură problemelor pe care le au de fapt provinciile. Cheltuielile excesive ale acestora din timpul boomului economic de acum câţiva ani, le-au condus la un statut financiar fragil, fiind tot mai serios pusă sub semnul întrebării capacitatea acestora de a-şi onora obligaţiile.

Jocurile video: o industrie de 68 de miliarde de dolari în 2012

Criza nu a afectat prea mult industria de jocuri video şi a echipamentelor de profil, care de la debutul crizei, în 2007, şi până în prezent, a crescut cu o rată medie anuală de peste 10%. Iar estimările consultanţilor sau ale analiştilor independenţi, arată la fel de optimist pentru companiile care activează pe această piaţă: în 2012 vânzările de jocuri video ar putea depăşi nivelul de 68 de miliarde de dolari. Industria jocurilor video creşte şi îşi schimbă faţa de la o zi la alta. De la Mario, instalatorul italian pornit în salvarea unei prinţese printre hoarde de plante antropofage şi ciuperci neprietenoase, sau de la Pac-Man - mâncătorul de buline, urmărit de fantome, s-a ajuns la transpuneri virtuale ale unor filme de succes, ca Star Wars: The Old Republic, sau naraţiuni interactive cu o istorie mai recentă, ca The Elder Scrolls V: Skyrim.

Ungaria, în corzi. Forintul ajunge la un nou minim faţă de euro

Moneda naţională a Ungariei, forintul, s-a depreciat puternic ieri, atingând un nou minim istoric în raport cu euro, cursul ajungând la 319,4 forinţi/euro. Agenţiile de evaluare financiară au tăiat ratingul Ungariei în decembrie, iar speculaţiile privind colapsul negocierilor cu FMI şi UE pentru un nou împrumut alimentează temerile. În timp ce forintul se depreciază, costurile de împrumut ale statului maghiar cresc. Randamentul obligaţiunilor guvernamentale cu scadenţa la 10 ani a crescut astăzi 0,32 puncte procentuale pe piţele secundare, ajungând astfel la 10,69%, cel mai ridicat nivel din aprilie 2009, potrivit datelor Bloomberg.

CURIERUL NATIONAL

Ce aşteaptă firmele mici de la 2012

"Temerea principală este că cererile pentru produsele lor nu vor creşte sau nu vor creşte suficient, acesta este un prim aspect. A doua problemă se referă la primirea banilor pentru contractele pe care le au cu instituţiile statului pentru că în continuare există plăţi întârziate de peste 1 miliard de euro. A treia temere foarte mare se referă la accesibilitatea creditelor şi la costul lor. Aşa cum ştim, creditele se obţin din ce în ce mai greu şi costurile directe şi indirecte sunt foarte mari", a declarat, pentru Curierul Naţional, preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), Ovidiu Nicolescu. O a patra problemă se referă la faptul că derularea fondurilor structurale, plăţile efective se fac foarte greu şi atunci atât cei care au contracte pe baza granturilor câştigate cât şi cei care au subcontracte primesc banii cu întârziere. Şi nu în ultimul rând, birocraţia.

Putin visează la o nouă Rusie

Prim-ministrul rus, Vladimir Putin, are o viziune pentru o nouă Uniune Sovietică care speră să transforme Moscova într-un centru de putere la nivel mondial. Însă planul său de Uniune Euroasiatică nu îşi are rădăcinile în ideologie: de data aceasta este vorba de comerţ. Conceptul de integrare economică regională s-ar putea să-şi piardă o parte din farmecul său în Europa, în cazul în care criza datoriilor continuă să ameninţe existenţa zonei euro. Dar unele ţări din fosta Uniune Sovietică, care după 20 de ani de la momentul declarării independenţei încă se luptă din punct de vedere economic, par să fie de acord cu visul măreţ al lui Putin, notează CNBC. Rusia se află cu un pas mai aproape de atingerea acestui obiectiv, după încheierea acordului cu foştii colegi ai republicii sovietice, Belarus şi Kazahstan, acord ce permite libera circulaţie a mărfurilor şi capitalurilor peste frontierele lor comune.

Autoritatea Metropolitană Bucureşti vrea să introducă tarif unic de transport

Autoritatea Metropolitană de Transport Bucureşti (AMTB) vrea să introducă până la 1 iunie un sistem de tarifare unic pentru călătoriile cu RATB, Metrorex, CFR Călători partea regională şi operatorii de transport privaţi. "O să încercăm să avem tarife unice, un sistem de tarifare unic, care se va aplica tuturor operatorilor de transport public din zona metropolitană. Vorbim aici de operatorii de transport privaţi, de RATB, Metrorex şi de CFR Călători, partea regională", a declarat pentru Mediafax Adrian Criţ, directorul general al Autorităţii Metropolitane de Transport Bucureşti (AMTB). El a afirmat că strategia la care lucrează AMTB vizează bilete şi abonamente de călătorie combinate pentru toţi operatorii de transport, modalităţile de calcul al preţului integrat şi distribuirea veniturilor rezultate, precum şi integrarea reţelelor de vânzări.

Boc: Am crescut PIB-ul şi am respectat ţinta de deficit

România a înregistrat anul trecut o creştere economică de aproape 2% şi s-a încadrat în ţinta deficitului bugetar de maximum 4,4% din PIB, pentru acest an unul dintre obiective fiind atragerea a circa 7 miliarde euro fonduri europene, reprezentând o rată de absorbţie de 20%, a anunţat premierul Boc, citat de Mediafax. Alte obiective menţionate de premier, la începutul şedinţei de miercuri a Guvernului, au fost continuarea reformei fiscale, a procesului de restructurare a companiilor de stat şi a sistemului de sănătate, aplicarea Legii educaţiei, a Codului Muncii şi a Legii dialogului social, precum şi combaterea evaziunii fiscale, în special în domeniul accizelor. "Vreau ca ANAF şi Ministerul Finanţelor să ştie că vom fi cu ochii pe tot ce înseamnă evaziune fiscală", a spus Boc.

Geoană anunţă că va lansa o "mişcare profesionistă"

Fostul preşedinte al PSD, Mircea Geoană, a anunţat, ieri, că în următoarele săptămâni va lansa "o mişcare profesionistă, cu oameni serioşi, competenţi, care au frică de Dumnezeu şi manifestă dorinţa de a face bine României", el arătând că în 2012 actuala putere trebuie înlăturată, informează Mediafax. "Pentru cei care doresc să ştie mai mult despre proiectul pe care am să-l propun vreau să anunţ, acum, la început de 2012, că voi lansa o mişcare profesionistă, cu oameni serioşi şi competenţi, cu oameni cu frică de Dumnezeu şi cu dorinţa de a face bine acestei ţări, în următoarele săptămâni", a scris Geoană pe blog.

EVENIMENTUL ZILEI

Avem motor la export în 2012! Porcii vor umple golul lăsat de Nokia

Reluarea exportului de carne de porc către Uniunea Europeană ar putea acoperi o mare parte din sumele pe care le pierdem prin plecarea producătorului de telefoane. După ce, în 2010, sărbătoream un record istoric al exporturilor româneşti, cu un total de 37,2 miliarde de euro, în 2011 am depăşit această cifră în doar zece luni, când am exportat mărfuri în valoare de 37,6 miliarde euro, conform datelor Institutului Naţional de Statistică (INS). Valoarea este cu 23,5% peste cea realizată în aceeaşi perioadă a anului anterior. Astfel în 2011, a fost doborât recordul din 2010. "Prin ridicarea barierei comerciale impusă României din cauza pestei porcine, se apreciază de către exportatorii români că această liberalizare ar putea aduce, în primul an de export, între 600 de milioane şi un miliard de euro", estimează reprezentanţii Ministerului Economiei. Cu puţin noroc, exportul de carne de porc ar putea contrabalansa plecarea Nokia.

Doar 13% dintre români cred că USL va câştiga majoritatea

Un sondaj IRES arată că nici măcar suporterii PSD-PNL nu cred că Victor Ponta şi Crin Antonescu îşi vor îndeplini obiectivul de a obţine peste 50% din voturi la alegerile din toamnă. Doar 13% din repondenţii unui sondaj IRES cred că USL are şansa să ia peste 50% din voturi la viitoarele alegeri. În plus, sondajul demonstrează că românii au cunoştinţe surprinzător de sumare cu privire la viaţa politică şi un ataşament redus faţă de un partid sau altul. Sondajul IRES - instituţie condusă de Vasile Dâncu - este menit să cerceteze mai degrabă percepţiile populaţiei decât opţiunile la vot. A fost efectuat pe un eşantion de 1375 subiecţi, în perioada 7-8 decembrie.

Stagnarea zonei euro, pericol major în 2012

După "Era 11 septembrie", lumea este ţinta unor ameninţări cărora le va face cu greu faţă dacă liderii mondiali vor fi preocupaţi doar de problemele interne. Grupul american de consultanţă politică Eurasia a dat publicităţii, un raport privind riscurile globale în 2012, luând în considerare evenimentele politice şi economice previzibile în întreaga lume. În document se menţionează şi încheierea formală a "Erei 11 septembrie", la final de 2011, prin evenimente esenţiale: uciderea lui Osama bin Laden, retragerea trupelor americane din Irak şi stabilirea unui termen limită pentru încheierea războiului din Afganistan. În 2012, lăsăm în urmă războiul contra terorismului. Cel mai mare risc pentru Europa în 2012 nu este fragmentarea zonei euro (ieşirea Greciei) sau dezintegrarea (ieşirea Italiei şi Spaniei). Pericolul real este stagnarea.

JURNALUL NATIONAL

Ioan Niculae, acuzat de subminarea economiei naţionale. DIICOT arată că Romgaz a fost prejudiciat cu 126 de milioane de dolari

Situaţia scandaloasă a furnizării preferenţiale cu gaze din producţia internă pentru firma miliardarului Ioan Niculae a explodat în paginile unui dosar de complot şi subminare a economiei naţionale. Miliardarul Ioan Niculae, proprietarul InterAgro, este pionul principal în acest dosar care zdruncină din temelii Compania Naţională Romgaz şi implică în această cauză de maximă gravitate conducerea din ultimii ani a Ministerului Economiei pentru subminarea economiei naţionale. SRI a sesizat DIICOT cu privire la situaţia lui Niculae. Omul de afaceri a fost citat iniţial de procurorii DIICOT în acest dosar pentru 29 decembrie 2011, dar a motivat că nu se poate prezenta la audieri. În această cauză sunt cercetate penal până acum 40 de persoane cu funcţii de conducere din Romgaz, Ministerul Economiei şi ANRE.

Cum va evolua economia în 2012. Consumul scade, exportul creşte, estimează specialiştii

Anul 2012 nu are premise favorabile. Consumul va continua să scadă pe fondul stagnării veniturilor, a declarat secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România, Cristian Pârvan, pentru Agerpres. "În 2012, lucrurile vor sta mai râu în ceea ce priveşte consumul, din cauza stagnării veniturilor, ca să nu spunem din cauza reducerii lor. De asemenea, creditarea este un factor care descurajează consumul", a declarat Pârvan. Analistul economic Ilie Şerbănescu spune că anul 2012 va fi mai greu decât 2011, iar plata pensiilor şi salariilor ar putea deveni o problemă dacă accesul la finanţare va fi din ce în ce mai greu de realizat. " Pentru români, care şi-au cam terminat proviziile, anul va fi mai greu, deoarece vor resimţi din ce în ce mai acut criza", a spus analistul economic. Economia României va fi susţinută şi în 2012 tot de exporturi. Exporturile vor avansa cu 4-5 miliarde de euro în 2012.

Încasări mici de Revelion. Doar 75.000 de români şi-au cumpărat pachete turistice

Scăderea puterii de cumpărare, perioada scurtă de concediu din acest an, dezvoltarea programelor artistice de Revelion în pieţele publice ale oraşelor, dar şi ofertele variate şi avantajoase ale restaurantelor şi cluburilor pentru noaptea de Revelion sunt principalele motive pentru care numărul românilor care au cumpărat un pachet turistic pentru Revelion anul acesta a înregistrat o uşoară scădere faţă de 2010, potrivit FPTR. "Numărul românilor care au contractat în acest an un pachet pentru petrecerea Revelionului în ţară, respectiv 74.700 de persoane, a scăzut cu 5% faţă de anul trecut şi cu 25% comparativ cu 2009. Pe plan extern, numărul locurilor contractate de români pentru petrecerea Revelionului în acest an a scăzut cu aproximativ 33%, la 6.270 de turişti", susţine Mohammad Murad, preşedintele Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR).

BCE a dat bani băncilor

Banca Centrală Europeană (BCE) a împrumutat 31 de mili­ar­de de dolari, la diferite maturi­tăţi, băncilor din zona euro care au probleme, transmite AFP. BCE a împrumutat 12 bănci cu 6,15 miliarde de euro pe pe­ri­oa­dă de şapte zile, în timp ce 34 de instituţii de credit au accesat fi­nanţări totale de 25,5 miliarde de dolari pe 84 de zile. Ambele tipuri de împrumut au dobândă de 0,58%. Miercuri au ajuns la scadenţă împrumuturi în valoa­re de 33 miliarde de dolari.

Ungaria şi-ar putea pierde statutul de membru UE

Premierul ungar, Viktor Orban, "abuză" de putere şi prejudiciază democraţia, ceea ce ar putea duce la pierderea statutului de stat membru al Uniunii Europene pentru Ungaria, a declarat fostul ambasador american Mark Palmer pentru cotidianul ungar Nepszabadsag, relatează Euractiv. În opinia lui Palmer, "expulzarea Ungariei din UE nu mai este un tabu", "această ţară neputând fi tolerată la infinit, dacă nu mai este o democraţie".

NATIONAL

DNA descinde la seful "mascatilor"

In mod logic, intre procurorii temutei Directii Nationale Anticoruptie si luptatorii Brigazii Speciale de Interventii "Vlad Tepes" a Jandarmeriei exista o permanenta colaborare. Care insa se poate strange si mai mult, insa de o maniera de-a dreptul surprinzatoare. Pentru ca, dupa informatiile intrate in posesia noastra, oamenii lui Daniel Morar ar avea in lucru un dosar privind diverse acuze aduse activitatii generalului de brigada Zoltan Balint. Adica nimeni altul decat comandantul "mascatilor", la care toate structurile Ministerului de Interne, DIICOT- ul si chiar DNA apeleaza pentru indeplinirea misiunilor de retinere a tuturor celor aflati in vizorul anchetatorilor. Comandatul BSIJ, Zoltan Balint, si adjunctul acestuia, locotenent colonelul Catalin Paraschiv, fac obiectul dosarului cu nr. 90/P/2009, in care sunt suspectati de mai multe nereguli.

Camerele de pe masinile Politiei Rutiere sunt ilegale!

Nici nu au apucat sa intre bine in paine si sa faca primele victime printre milioanele de soferi romani, ca modernele camere de filmat instalate deja pe zece masini ale Politiei Rutiere risca sa fie scoase din uz. Cel putin asa sustine noul Avocat al Poporului, prof. Univ. Dr. Gheorghe Iancu, care a anuntat ca va declansa procedurile legale de interzicere a noilor modalitati de monitorizare a traficului. "Prin aceste actiuni, Politia Rutiera incalca dreptul la imagine al cetatenilor, filmandu-i cu respectivele camere, iar eu unul voi lua pozitie pentru stoparea acestor fapte care sunt ilegale si neconstitutionale", a mai amenintat demnitarul.

Euro sare de 4,4 lei in 2012!

Cursul valutar va evolua in acest an in limita a 4,25-4,35 de lei pentru un euro, dar analistii avertizeaza ca moneda europeana ar putea trece de 4,4 lei. Acest fapt va duce la scumpirea ratelor in valuta, achitate in moneda nationala. Economistii bancilor de top din Romania estimeaza pentru acest an un curs de schimb relativ stabil, care va evolua de la 4,25 lei la circa 4,35 de lei pentru un euro. Analistii avertizeaza insa ca moneda nationala s-ar puta deprecia serios spre sfarsitul anului. Astfel, fie din cauza problemelor din zona euro, fie ca urmare a incertitudinilor din preajma alegerilor parlamentare din Romania, fie in urma efectului cumulat al acestor factori, moneda nationala s-ar putea deprecia pana la nivelul de 4,4 lei/euro.

Pedelistii merg la sigur in campanie: au inlocuit mielul cu "Buldogul" Vasilica

Dupa ce au pierdut puncte importante in ochii electoratului, democrat-liberalii sper sa-si dreaga imaginea cu ajutorul fostului secretar general Vasile Blaga. Fortat sa se retraga din prim-planul vietii de partid, dupa infrangerea de la congresul din primavara lui 2011, Vasile Blaga a devenit din nou un personaj cheie in PDL. Si asta dupa ce democrat-liberalii au inteles ca, fara Blaga la butoane, formatiunea ar putea suferi un esec rasunator in alegeri.

Un megavulcan din Germania poate devasta Europa

Un vulcan de langa Bonn, care n-a mai erupt de 12.900 de ani, a inceput sa dea semne de trezire. Un fenomen neobisnuit se manifesta acum in Germania, care-i ingrijoreaza pe vulcanologi. Apa Lacului Laach, aflat la 37 de kilometri de Bonn, a inceput sa "fiarba". Semnul este foarte ingrijorator pentru ca sub acest lac se afla un monstru de vulcan, cu caracteristici asemanatoare masivului Pinatubo din Filipine. Megavulcanul din Germania n-a mai erupt de 12.900 de ani, cand s-a si format craterul care a devenit Laacher See, cum il numesc nemtii.

Marele Vrajitor prevede sfarsitul mandatului lui Obama, nu al Lumii

"Brujo Mayor" din Mexic, adica Marele Vrajitor Antonio Vazquez, a prezis ca nu se sfarseste lumea in 2012, ci doar mandatul lui Barack Obama. Vazquez este celebru in toata America de Sud pentru predictiile sale, la care recurg si sefi de state. Acum, insa, i-a suparat pe unii, daramandu-le teoria cu Apocalipsa mayasa 2012, care ar fi trebuit sa produca un aflux turistic nemaiintalnit si bani in proportie directa! Marele Vrajitor insista pe faptul ca mayasii n-au prezis niciodata sfarsitul lumii, asta fiind o "minciuna grosolana", scornita de minti bolnave si alimentata de cei care spera sa obtina foloase materiale de pe urma ei. "Este vorba pur si simplu de o resetare a ciclurilor vietii, o repornire de la 0, ceea ce da posibilitatea oamenilor sa infranga predestinarile ciclice nefaste", spune Vazquez.

UniCredit si Erste Bank incep anul cu pierderi

UniCredit Italia si Erste Bank, grupuri financiare cu operatiuni si in Romania, au inceput anul cu stangul. Actiunile acestor doua banci s-au depreciat pe bursele din Milano si Viena. Actiunile grupului italian UniCredit au scazut cu 9,9% la bursa din Milano si au fost suspendate de la tranzactionare chiar in deschiderea sedintei de ieri. Banca a inregistrat scaderea dupa ce a anuntat ca va vinde actiuni noi la un pret cu 43% mai mic fata de cotatia de marti. UniCredit are nevoie de bani pentru a-si consolida capitalul, in conformitate cu noile cerinte ale UE. La randul sau, si Erste Bank, grupul care controleaza BCR, a inregistrat o depreciere a actiunilor sale de 3,2%. De altfel, mai toate bancile din UE au consemnat pierderi la burse, iar analistii avertizeaza ca acesta este semnalul recesiunii duble din 2012.

PUTEREA

Şapte salarii pentru disponibilizaţii ANIF

Cea mai mare "vacă de muls" a Ministerului Agriculturii, sectorul irigaţiilor a fost reorganizat prin trimiterea în şomaj a circa 3.500 de angajaţi. Reorganizarea Administraţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare, prin transformarea în agenţie subordonată Ministerului Agriculurii,ar putea reprezenta una dintre cele mai mari devalizări din agricultura românească, în joc fiind un patrimoniu de 1,8 miliarde de lei. Fără măcar o "spoială" de concurs, dintre cei 5.000 de salariaţi ai Administraţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare (ANIF), în urma reorganizării, şefii din agenţia aflată în subordinea Ministerului Agriculturii au ales 1.500 de angajaţi care să rămână în instituţie. Foştii angajaţi ai ANIF, care au fost disponibilizaţi, nici măcar nu ştiu dacă primesc salarii compensatorii.

ING estimează că BNR a cumpărat circa 0,5 miliarde euro în decembrie prin intervenţii valutare

ING Bank estimează că Banca Naţională a României (BNR) a cumpărat aproximativ 0,5 miliarde euro pe parcursul lunii decembrie, o schimbare faţă de precedentele două luni, în care ING estima că banca centrală a consumat aproape 1,3 miliarde euro protejând leul. "Date publicate ieri (marţi, 3 ianuarie, n.r) au arătat o majorare a rezervelor valutare la 33,2 miliarde euro la sfârşitul lunii decembrie, de la nivelul precedent de 31,8 miliarde euro. Excluzând factorii cunoscuţi (printre care o tranşă de la Banca Mondială în valoare de 0,4 miliarde euro în cadrul acordului curent de finanţare externă) estimăm că banca centrală a cumpărat aproximativ 0,5 miliarde euro pe parcursul ultimei luni.

SUA au deschis Cutia Pandorei

Războiul modern a intrat într-o nouă eră. Aeronavele fără pilot (dronele) pot acoperi mii de kilometri de supraveghere şi pot distruge ţinte (implicit umane) cu precizie. Din păcate, această precizie nu împiedică daunele colaterale, termen militar pentru decesele neintenţionate civile. Experţi militari prezic că acest lucru va fi modelul pentru viitoarele conflicte militare, scrie Global Research. Marele dezavantaj al acestui tip de război ar fi că depersonalizează conflictul şi îl reduce la un joc video. Astfel, decizia de a porni un război ar putea fi luată cu mult mai mare uşurinţă. Percepţia populară este că, din cauza tehnologiei avansate, Statele Unite ale Americii au un monopol virtual asupra dronelor. Dar CNN spune că peste 50 de ţări sunt în curs de dezvoltare sau de achiziţionare a acestor sisteme, inclusiv China, Rusia, India, Pakistan, Iran.

Presiuni tot mai mari pentru demisia preşedintelui Germaniei

Preşedintele Germaniei, Christian Wulff, este supus unor presiuni tot mai intense pentru a demisiona, după ce mai multe publicaţii germane au dezvăluit că acesta a recurs la ameninţări pentru împiedicarea publicării unor materiale compromiţătoare. Cancerlarul german Angela Merkel i-a cerut lui Wulff să răspundă acestor acuzaţii, subliniind că este convinsă că preşedintele va răspunde tuturor întrebărilor şi că respectă munca de până acum a acestuia. O serie de materiale publicate începând cu 13 decembrie de Bild, apoi de Süddeutsche Zeitung şi Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung a relevat că Wulff a făcut în 2008, pe vremea când era premierul landului Saxonia Inferioară, un împrumut de 500.000 de euro pe care l-a trecut sub tăcere după ce a fost întrebat de un tribunal de legăturile pe care le are cu familia de la care a împrumutat suma de bani.

Populaţia Siberiei vrea independenţă şi unire cu SUA

Locuitorii din Siberia ar putea lua una dintre cele mai spectaculoase decizii din istorie dacă vor hotărî să organizeze şi să adopte hotărârile unui referendum în urma căruia o suprafaţă semnificativă din actuala Federaţie Rusă ar deveni administrată de Statele Unite ale Americii, relatează publicaţia rusă "Pravda". Chiar dacă Siberia este una dintre cele mai bogate regiuni ale Rusiei, din punctul de vedere al resurselor pe care le deţine, majoritatea populaţiei trăieşte în sărăcie. Nemulţumiţi că trebuie să plătească la bugetul naţional în compensaţie faţă de alte regiuni mai puţin productive, siberienii vor să ia atitudine în acest sens. Un prim pas l-au făcut deja începând cu vara anului trecut, prin înfiinţarea unei comunităţi online pe Facebook care promovează ideea naţionalităţii siberiene pentru locuitorii acestei regiuni.

ROMANIA LIBERA

Pe cine mizează Băsescu în 2012 şi de ce şi-a oficializat relaţia cu Udrea

Preşedintele se întoarce la vechea gardă, pe care a îngenuncheat-o anul trecut, dar de care are nevoie acum pentru bătălia alegerilor. Traian Băsescu şi-a dat seama că reformiştii pentru care a militat nici nu au adus suficientă plusvaloare, nici nu ştiu cum se câştigă luptele în teritoriu sau la secţiile de vot. Preşedintele Băsescu şi-a conturat în linii mari preferinţele şi strategia pentru 2012, păstrând-o pe Elena Udrea ca element de continuitate, sărbătorind alături de Vasile Blaga noaptea de Anul Nou şi pregătind terenul pentru scoaterea Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) de pe scena festivă. Elena Udrea devine succesoarea dorită de Traian Băsescu, dar încă neasimilată total de PDL, deşi banii pe care îi are de investit de la Ministerul Dezvoltării în teritoriu o vor face din ce în ce mai agreabilă şi pentru activul partidului. Preşedintele mizează pe ea, dar şi pe vechii baroni, singurii care au la îndemână instrumentarul necesar pentru a ridica scorul partidului la alegerile de la sfârşitul acestui an.

Spre un nou război în Golf?

Tensiunile din ultima lună dintre Statele Unite şi Iran au escaladat periculos la începutul acestei săptămâni, când mai mulţi lideri militari iranieni au ameninţat că închid accesul în strâmtoarea Ormuz prin care trece zilnic 20% din petrolul lumii, dacă Occidentul va impune sancţiuni suplimentare Teheranului. Preţul barilului de petrol a depăşit 100 de dolari ameninţând slaba redresare economică a Vestului. Dar ce şanse sunt ca Statele Unite şi aliaţii săi să fie angrenate într-un nou război în Golful Persic? La capătul a zece zile de exerciţii militare în apropierea strâmtorii în care au testat un nou tip de rachetă anti-navală, comandantul şef al armatei iraniene, general-maiorul Ataollah Salehi, a avertizat portavionul american John C. Stennis, care a trecut prin strâmtoare pe 27 decembrie îndreptându-se spre Marea Arabiei, să nu mai revină în Golful Persic.

Variabilele alegerilor comasate. Cum vor vota bucureştenii cu şase buletine de vot

În 2012, dacă alegerile vor fi comasate, bucureştenii vor experimenta cea mai antrenantă aventură electorală din ultimii 22 de ani. Vor trebui să pună ştampila pe şase buletine de vot şi vor vedea pe toate gardurile sute de feţe grave sau zâmbitoare care le cer votul. Dacă noua lege a comasării alegerilor asumate de Guvern va trece de filtrul Curţii Constituţionale, în noiembrie 2012 bucureşteanul va trebuie să aleagă într-o singură zi primarul general, lista cu candidaţi la Consiliul General al Bucureştiului, primarul de sector, lista cu candidaţi la Consiliul local al sectorului respectiv, deputatul şi senatorul din colegiul său. Vor fi patru voturi uninominale şi două voturi de listă. Ipoteza e bulversantă. Cearşafurile electorale de pe blocuri vor împânzi oraşul, iar cutiile poştale vor fi umplute până la refuz cu pliante cu siglă de partid.

Cresc tarifele notariale. Consiliul Concurenţei: preţurile sunt mai mari de 14 ori ca în Germania

Anul 2012 aduce pe lângă alte scumpiri şi unele majorări ale tarifelor notariale. Noile tarife vor fi aplicate lunile următoare, după aprobarea normelor privind onorariile pe care le vor percepe notarii publici. "Pentru anumite categorii de servicii notariale, tarifele se vor dubla şi chiar tripla începând din ianuarie 2012. Serviicile notariale din România sunt mai scumpe decât în majoritatea statelor membre ale Uniunii Europene, fiind de patru ori peste medie. Cerem retragerea inţiativei legislative privind tarifele de onorarii pe care le vor percepe notarii publici în 2012", se menţionează într-o petiţie online împotriva măririi tarifelor notariale. Reprezentanţii Uniunii Naţionale a Notarilor Publici din România au declarat că "onorariile sunt în prezent nemodificate".

ZIARUL FINANCIAR

Pe aeroportul Henri Coandă au ajuns să aterizeze mai multe avioane decât intră trenuri în Gara de Nord

Pe aeroportul Henri Coandă (Otopeni) din Capitală au ajuns să aterizeze mai multe avioane decât intră trenuri în Gara de Nord, după ce în ultimii zece ani cererea pentru călătoriile cu avionul a fost în continuă creştere, iar oferta s-a diversificat continuu, potrivit unei analize a ZF. Astfel că în medie anul trecut au aterizat zilnic 105 avioane pe cel mai mare aeroport din ţară, Henri Coandă, în timp ce în Gara de Nord au intrat în medie 103 trenuri zilnic. Şi la trafic aeroportul din Otopeni a bătut Gara de Nord. Aproape 5,1 milioane de pasageri s-au înregistrat pe cel mai mare aeroport din ţară anul trecut, în timp ce numărul călătorilor transportaţi din şi înspre Gara de Nord a fost de 3,6 milioane de persoane, potrivit datelor transmise de oficialii aeroportului şi ai CFR Călători. Situaţia era alta însă în urmă cu 12 ani.

Românii au retras de Sărbători cu 20% mai mult de la bancomate decât în anul anterior

Retragerile mai mari de la bancomate arată o creştere a cheltuielilor de Sărbători faţă de anul anterior, ceea ce poate însemna o revenire a consumului şi a încrederii. BRD, Raiffeisen, Volksbank, Alpha Bank, ING Bank şi Banca Românească afirmă că retragerile de cash de la bancomate au crescut între 8% şi 45% în perioada 15-22 decembrie 2011, faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior. Acesta este primul indicator care arată o revenire a consumului. Spre exemplu, de pe cardurile ING Bank au fost retraşi în perioada 15-22 decembrie 2011 aproape 237 milioane de lei (55 mil. euro), cu 21% peste nivelul din aceeaşi perioadă a anului trecut. ING are un portofoliu de peste un milion de carduri de credit şi debit. Media retragerilor este un plus de 20%.

Cum a stat economia României în 2011 faţă de ţările vecine din Europa de Est

Bilanţul performanţelor economice ale României şi cele ale statelor vecine membre ale Uniunii Europene (UE) scoate în evidenţă viteza cu care economia românească, a treia ca mărime din Europa Centrală şi de Est, şi-a revenit după recesiunea de 1,3% din 2010. În al treilea trimestru Produsul Intern Brut al României a crescut cu 4,4% în raport cu perioada similară a anului anterior, ritm mai mare chiar decât cel al Poloniei, singurul stat din UE care a evitat recesiunea în timpul crizei economice mondiale, şi cel mai rapid dintre cele ale statelor vecine. Creşterea economică a Ro­mâniei a fost însă pro­gresivă, în timp ce PIB-ul polonez a urcat constant în primele trei trimestre cu peste 4%.

Banca Austriei îi scoate pe români fruntaşi pe regiune la restanţele la credite

Sistemul bancar din România este cel mai afectat din regiune la capitolul credite neperformante după Ucraina, banca centrală a Austriei prezentând o situaţie comparativă pe ţări în care piaţa românească iese în evidenţă cu o rată a neperformantelor prezentată a fi la aproape 33% din totalul creditelor. Imaginea este însă distorsionată de diferenţele metodologice după care sunt contabilizate creditele neperformante în fiecare ţară inclusă în această comparaţie. De altfel, Banca Austriei are o notă de subsol în care menţionează că datele nu sunt comparabile între ţări, însă în comentariul aferent graficului remarcă totuşi că România a înregistrat în perioada cuprinsă între jumătatea lui 2010 şi jumătatea lui 2011 cea mai mare creştere a ponderii creditelor neperformante, de 6,4 puncte procentuale, pornind de la un nivel deja ridicat.

Încă o mutare surprinzătoare a celui mai mare investitor de pe bursă: Artio şi-a vândut aproape toate acţiunile la SIF-uri

Cel mai mare investitor străin de pe piaţa locală, grupul american Artio Global, a vândut în perioada iulie-octombrie 2011 cea mai mare parte a acţiunilor pe care le deţinea la cele cinci SIF-uri, reiese din raportul anual al fondurilor Artio. Americanii au mai vândut pachete mai mici de acţiuni la Petrom, Dafora şi Antibiotice şi nu au mai realizat nicio achiziţie. La finalul lunii octombrie Artio deţinea prin intermediul a două fonduri investiţii de 181 mil. dolari pe bursa de la Bucureşti, reprezentând 1,7% din activele nete totale ale celor două fonduri. Valoarea plasamentelor Artio la bursă a scăzut cu 27% faţă de finalul lunii iunie, când se ridicau la aproape 250 mil. dolari, ca urmare a scăderilor puternice de pe piaţă. În acelaşi interval, activele celor două fonduri au scăzut cu 29%, la 10,7 mld. dolari.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb