REVISTA PRESEI - 05.05.2010

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 5 mai 2010

ADEVĂRUL

Guvernul alege cea mai simplă cale: creşterea taxelor

Finanţatorii externi nu impun măsuri concrete, dar incapacitatea Executivului de a reduce cheltuielile i-a făcut pe reprezentanţii Fondului să propună majorarea cotei unice cu 4% şi a TVA cu cel puţin 5%. Firmele şi plătitorii de impozite vor fi nevoiţi să suporte din propriul buzunar ineficienţa guvernării. Investitorii vor gândi de zece ori înainte să vină în România.

Vor aduce aceste măsuri mai mulţi bani la buget?

Majorarea TVA şi a cotei unice ar putea aduce, în mod normal, mai mulţi bani la bugetul statului. Nu trebuie să uităm însă că aceste măsuri atrag automat după sine o schimbare a masei impozabile: consumul va scădea, iar multe dintre veniturile obţinute în România vor fi trecute în zona gri.

Făină românească pentru Irak

Cea mai mare moară industrială din România a fost inaugurată ieri în localitatea Carani, de lângă Timişoara. Obiectivul aparţine holdingului german Aton şi a costat aproximativ 12 milioane de euro. Este moara cu cea mai mare capacitate industrială de măcinat grâu din România şi una dintre cele mai importante din Europa de Est. Cea mai mare parte a făinii de la Carani va merge la export, în Europa şi în Orientul Mijlociu.

Cel mai mic guvern din istoria Ungariei

Din 15 ministere au mai rămas opt "supraministere". Viitorul premier "compensează" însă prin zeci de secretari de stat: între 30 şi 40, potrivit presei de la Budapesta. Majoritatea miniştrilor sunt jurişti sau economişti. Există însă şi un teolog, un doctor care răspunde de sănătate, învăţământ, cultură, problemele sociale şi sport şi un şofer ajuns ministru de Interne.

Sindicatele mârâie la FMI, patronatele tac

Reprezentanţii angajaţilor avertizează că cerinţele privind disponibilizările şi cele din Legea pensiilor "sunt anormale", în timp ce angajatorii au doar câteva precizări. Sindicaliştii critică aproape toate măsurile nepopulare pe care ni le recomandă Fondul Monetar Internaţional. Mediul de afaceri are doar unele observaţii de ordin general.

Cât de bine se vinde Dacia în lume

Modelele Logan, Sandero şi Duster au câştigat cote de piaţă ameţitoare în întreaga lume, cucerind prin preţuri mici, mai ales în perioada crizei economice globale. Principala destinaţie a modelelor Dacia este Franţa, unde în trei luni s-au vândut peste 30.000 de unităţi. În schimb, în România s-au vândut mai puţine maşini decât în Maroc.

CURENTUL

Şi totuşi Sorin Ovidiu Freciu vorbeşte diicoteza, nu afacereza

Intervenind telefonic în emisiunea "Naşul" de la B1TV de luni seara, Sorin Ovidiu Freciu (SOF), director la The Money Channel, fost coleg al lui Nicolae Popa la Gelsor, a dezminţit categoric faptul că a fost reţinut de DIICOT pe 7 decembrie 2009, zi în care nici măcar nu a fost la aeroport şi nici nu a plecat din ţară, subliniind că în 07.12.2009 şi în 8 şi 9 a fost la serviciu. Radu Moraru l-a întrebat brusc: "Dar pe 6 decembrie?". "Pe 6 decembrie m-am întors din America", a recunoscut SOF.

Fiecare Vrabie pe mâna lui Ali-STAR piere

Expresia "fiecare pasăre pe limba ei pierde" pare în sfårşit să îşi fi găsit ecoul în tristul final de angajament al "incoruptibilului" Răzvan Codru Vrabie, membru al Consiliului Naţional de Integritate (CNI). Spuneam final, pentru că senatorii din Comisia juridică a Senatului au avizat favorabil, ieri, cererea Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) privind revocarea lui Vrabie din funcţia de membru al CNI. Debarcarea lui Vrabie a fost motivată de "nerespectarea repetată a dispoziţiilor Legii 144/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea ANI".

Tentative, de Tia Şerbănescu

Ministrul Oprea le-a adresat foştilor colegi din PSD salutul militar: "veţi rămâne tot mai puţini. Aşa să ne ajute Dumnezeu". Şi chiar au rămas: supărat că a fost revocat de la şefia PSD Buzău, senatorul Ion Vasile (mare amic cu Hayssam) a demisionat din partid anunţând însă că nu se duce nici la PDL şi nici la UNPR. Bine face! Erau în stare să-l primească. Un vizitator al Palatului Parlamentului l-a declarat "cel mai mare dormitor al lumii". Adevărat: aleşii au discursuri sforăitoare, legi adormite, polemici urduroase, reforme somnoroase şi se întind mai mult decât e plapuma. Aşa să ne ajute FMI.

CURIERUL NAŢIONAL

Camionagiii, găurile negre ale flotelor TIR

SAS Grup, furnizorul de sisteme de monitorizare, susţine că se fură până la 250 litri combustibil pe lună per vehicul. "Cu ajutorul GPS-ului, companiile au o situaţie completă a consumului real". FORT: Soluţia nu este GPS-ul, ci coordonarea îndeaproape a afacerii.

Un singur camionagiu poate fura, lunar, între 30 şi 250 litri, cei mai "avantajaţi" fiind şoferii vehiculelor de peste 12 tone care sustrag până la 200 litri, a anunţat ieri SAS Grup, furnizorul de sisteme de monitorizare GPS, susţinând că soluţia pentru evitarea unor astfel de situaţii ar fi montarea unor astfel de aparate la bordul fiecărui autovehicul.

SIF Transilvania anunţă listarea Aro Palace Braşov la SIBEX

Preşedintele SIF Transilvania, dr. ec. Mihai Fercală, a afirmat, că în a doua parte a anului compania hotelieră Aro Palace Braşov urmează să fie listată la SIBEX - Bursa Monetar-Financiară şi de Mărfuri Sibiu. Fercală anunţa la mijlocul anului trecut că societatea braşoveană urma să fie listată până la finele lui 2009, dar încă nu se hotărâse unde - la Bursa de Valori Bucureşti sau SIBEX.

România 2010: 98.000 de gospodării nu au curent electric

Ministerul Economiei propune electrificarea acestora până în 2012. Investiţia se ridică la 910 milioane de lei 64% din sumă, suportată de Electrica SA, restul de operatorii de distribuţie cu capital majoritar privat. În România secolului XXI, când vorbim deja despre noi investiţii în energie nucleară şi în diminuarea emisiilor de dioxid de carbon, gândind şi regândind strategia energetică a ţării, mii de localităţi sunt încă fără curent electric.

BNR forţează ieftinirea creditelor lovind în leu

Consiliul de Administraţie al băncii centrale a decis ieri a patra reducere a dobânzii-cheie din acest an, cu un sfert de punct procentual, reducând principalul instrument al politicii monetare la un nivel minim record de 6,25% pe an. Astfel, în a patra şedinţă de politică monetară din acest an, board-ul Băncii Naţionale a României (BNR) a decis să continue reducerea graduală a dobânzilor. Analiştii susţin că în urma deciziei BNR, leul va avea de suferit.

ACPR: Mediul de afaceri nu mai poate să susţină factura crizei şi în 2010

Agathon: Anul trecut întreprinzătorii au plătit din plin efectele negative ale crizei, înregistrând mari pierderi economice. "Este timpul ca şi Guvernul să-şi facă datoria prin respectarea acordului cu FMI"". "Fondul nu mai permite României să folosească nicio tranşă pentru plata pensiilor şi a salariilor".

Semne de întrebare privind eficienţa planului de salvare a Greciei

Durerosul remediu administrat Greciei, respectiv ajutorul consimţit, până la urmă cu forcepsul, contra unor sacrificii de-a dreptul zdrobitoare din partea cetăţenilor Eladei, incită la reflecţii nu mai puţin dureroase. Mai întâi, în plan european: Dacă după luni de zile de tergiversări Eurogrupul şi FMI au deblocat 110 miliarde de euro, eşalonat în trei ani, decizia respectivă a fost luată, conform precizărilor publice ale Angelei Merkel, strict "pentru a garanta stabilitatea monedei euro".

EVENIMENTUL ZILEI

Se strânge laţul: TVA ar putea creşte în acest an

Amânarea măsurilor de reducere a cheltuielilor şi a numărului de angajaţi de la stat ne costă. Finanţele pregătesc majorarea taxelor principale. Discuţia despre creşterea urgentă TVA şi a cotei unice şi-a făcut loc în discursul public. Zvonurile neoficiale conform cărora TVA ar creşte până la 25%, iar cota de impozitare până la 20% nu au fost infirmate cu tărie de membrii guvernului.

Sindicatele cer taxare diferenţiată

Deşi se opun disponibilizărilor şi nu sunt de acord cu diminuarea salariilor în sectorul de stat, liderii de sindicat au cerut, ieri, în cadrul negocierilor cu FMI o taxare diferenţiată, în special la TVA. Liderul Cartel Alfa a precizat că actuala politică de taxare creează un prejudiciu şi o imposibilitate de consum, mai ales pentru categoriile defavorizate, cu venituri foarte mici. "Este anormal să plătim acelaşi TVA la pâine şi la obiecte de lux", a spus Hossu.

Taxă pe vile pentru salvarea caselor-monument

Orice român care va dori să-şi ridice o casă cu etaj sau un bloc va fi obligat să plătească la primărie o taxă pe metrul pătrat construit. Minimum 0,5 euro şi maximum 7 euro pe metrul pătrat construit. Acesta va fi cuantumul unei noi taxe pe care parlamentarii vor să o impună printr-o lege al cărei proiect se află deja pe masa Senatului.

Elena Udrea: O remaniere a guvernului este posibilă

Ministrul dezvoltării dă semnalul schimbărilor în echipa de la Palatul Victoria. Cu sindicatele şi FMI-ul urcate în capul guvernului, PDL se pregăteşte să opereze câteva schimbări de imagine la nivelul executivului. Ameninţarea cu remanierea unor miniştri a fost preluată, ieri, de la consilierul prezidenţial Sebastian Lăzăroiu, inclusiv de ministrul dezvoltării şi turismului, Elena Udrea, care nu exclude această variantă în viitorul apropiat.

Vânzarea flotei, subiect de scandal la Londra

Opoziţia britanică reproşează laburiştilor că au decimat marina militară, vânzând prea multe nave de război sau reducându-i drastic bugetul. Pe ultima sută a campaniei electorale din Marea Britanie, care va organiza mâine alegeri legislative, conservatorii au aruncat în confruntarea cu laburiştii o nouă temă - vânzările de nave militare către diferite state, care ar fi slăbit capacitatea defensivă a regatului.

FINANCIARUL

Majorarea TVA la 25%, la cererea FMI, scade puterea de cumpărare cu 10%

România este singura ţară din Uniunea Europeană în care fiscalitatea, directă şi indirectă, nu este folosită pentru relansarea economică, ci pentru reducerea consumului şi micşorarea veniturilor. FMI vrea ca guvernul să majoreze cota unică de impozitare la 20% şi TVA la 25% pentru a creşte veniturile la buget. Măsura va provoca o creştere de cel puţin 5% a preţurilor şi va duce la o scădere drastică a puterii de cumpărare, dar şi la posibile concedieri pe piaţa muncii.

Strategie de relansare economică: guvernul investeşte 200.000 de euro în Rachitele , satul natal al premierului Emil Boc

450.000 de lei au fost alocaţi pentru reabilitarea dispensarului medical din Rachitele. 350.000 de lei pentru reparaţii la Căminul cultural din aceeaşi localitate. Nu mai puţin de 21 de milioane de euro din fondul de rezervă al guvernului sunt cheltuiţi de Cabinetul Boc pentru renovarea de biserici, cămine culturale şi pietruirea de drumuri comunale.

În cinci judeţe, ponderea restanţelor este de peste 7%. În ţară, media e de 5%

Valoarea totală a creditelor neachitate la timp a urcat cu aproape 28% în primele trei luni ale acestui an, potrivit datelor publicate de Banca Naţională a României. Astfel, restanţele cumulau aproximativ 10,4 miliarde de lei - creditul principal, fără să fie incluse şi poziţiile extrabilanţiere.

UE injectează 35 de milioane de euro sub formă de microîmprumuturi pentru IMM-uri

Susţinerea financiară este acordată în timp ce bugetele programelor naţionale s-au epuizat. IMM-urile au la dispoziţie 35 de milioane de euro, bani care vor fi acordaţi de Uniunea Europeană sub forma a 45.000 de microîmprumuturi. Schema de ajutorare vine ca urmare a adoptării Small Business Act, un acord care s-a încheiat între Comisia Europeană şi Ministerul Economiei, Agenţia pentru Implementarea Proiectelor şi Programelor pentru IMM-uri şi fundaţia EuroLink - Casa Europei.

GÂNDUL

Executivul se plânge pe surse că FMI îl pune să crească taxele

Surse guvernamentale au prezentat Gândulcerinţa adresată Cabinetului Boc de oficialii FMI: majorarea TVA la 24% şi a cotei unice la 20%. În timp ce statul ar putea încasa patru miliarde de euro în plus, populaţia va trebui să se pregătească să facă faţă unui val generalizat de scumpiri şi unor salarii mai mici cu 4%.

Boc aşteaptă remanierea în plic de la Cotroceni. Udrea: "N-aş da nume, dar sunt şanse. Se face o evaluare a activităţii". Liderii PDL: "Măsurile nepopulare cer sânge"

În PD-L, toţi liderii vorbesc de iminenta schimbare a unor miniştri neperformanţi. Fiecare are propria listă de propuneri, dar, în final, decapitările vor rămâne la mâna preşedintelui Băsescu. Pregătirea remanierii guvernului a intrat în linie dreaptă, PDL urmând să stabilească data când vor fi înlocuiţi miniştrii care s-au dovedit a fi "neperformanţi".

Concediile forţate, fără plată, revin în 2010. Ce spun sindicaliştii şi Ministerul Muncii

Ca şi colegii săi, lideri de confederaţii sindicale, Dumitru Costin, preşedintele Blocului Naţional Sindical (BNS), a fost culant în declaraţii faţă de oficialii FMI. După discuţiile cu aceştia, a preferat să tune, din nou, împotriva guvernanţilor.

JURNALUL NAŢIONAL

Premierul electric

Oficialii statului au devenit panouri publicitare ambulante. Sub pretextul sprijinirii afacerilor autohtone, cei mai înalţi demnitari români s-au transformat, fără nici un pic de jenă, în panouri publicitare ambulante. Unele companii multinaţionale prezente în ţara noastră, cu precădere cele cu acţionariat majoritar franţuzesc, au ajuns să beneficieze de sprijinul făţiş al celor plătiţi de la bu-get să elaboreze, să pună în aplicare legislaţia şi să asigure egalitatea de tratament a tuturor investitorilor.

PD-L a pus crucea SNLO, angajând şi bocitoarele.

Pe mână cu sindicatele conduse de Marin Condescu în Oltenia, conducerea Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia toarnă betonul pentru amplasarea crucii companiei. Minerii din cadrul societăţii de cărbune au primit, ieri, din nou vestea intrării în şomaj tehnic pentru încă o lună.

Subvenţionaţii de lux, mai egali decât restul

România nu are o listă a companiilor care sunt "prea mari pentru a da faliment". Oficial. Pentru că neoficial, sub limba de lemn a "stimulării economiei", măsurile luate de Guvern ajută doar câţiva coloşi industriali care realizează în continuare profituri, în vreme ce micile firme n-au parte de acelaşi tratament.

ROMÂNIA LIBERĂ

Ce ne poate aduce creşterea taxelor

În timp ce unii analişti susţin că majorarea TVA va avea efecte pozitive, temperând consumul, alţii spun că va avea consecinţe negative: frânarea creşterii economice şi accentuarea recesiunii. Cât despre majorarea cotei unice, şi unii şi ceilalţi spun că este o greşeală. Potrivit unor surse, impozitul pe venituri şi cel pe profit ar urma să crească la 20%, iar TVA - la 24% sau 25%.

Regii contestaţiilor, în pericol: guvernul vrea licitaţii rapide

Autostrăzile A1 şi A2 au fost închise iarna trecută din cauza zăpezii. Firma care câştigase contractul de întreţinere multianuală a celor două autostrăzi, Sraco Delta ACM (deţinută de un apropiat al primarului PDL Liviu Negoiţă), nu a făcut însă deszăpezirea pentru că firma PA&Co, a lui Costel Căşuneanu, a blocat licitaţia prin contestaţie. Aceeaşi situaţie îi ţine pe loc şi pe câştigătorii licitaţiilor pentru întreţinerea ma-jorităţii drumurilor naţionale din Moldova.

Leul mai ieftin ca euro

Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR) a decis, marţi, reducerea dobânzii de politică monetară cu 0,25 puncte, la minimul istoric de 6,25%, şi menţinerea ratelor pentru rezervele minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei, la 15%, şi în valută, la 25%, potrivit Mediafax. Românii ar putea lua credite mai ieftine. Analiştii consideră că reducerea dobânzii de politică monetară la un minim istoric de 6,25 % este un semnal dat de BNR băncilor comerciale pentru a trece la o reducerea mai rapidă a dobânzilor la credite in lei.

Cine este omul care conduce economia lumii?

Are o putere neegalată asupra pieţelor financiare şi economiei globale. Şi da, este evreu! Dar nu, nu este Satana şi nu încearcă să distrugă lumea, ci să o salveze. Un portret realizat de Vanity Fair. Având în vedere puterea enormă pe care se crede că o are, este remarcabil cât de puţină lume a auzit de Larry Fink. În cercurile politice şi de afaceri - printre oamenii care bat drumul între Washington şi Wall Street - Fink, preşedintele BlackRock, o companie uriaşă de management al activelor, este descris ca fiind, probabil, cel mai important om în lumea finanţelor de azi.

ZIARUL FINANCIAR

Deznodământ dramatic în negocierea cu FMI: nu creşte doar TVA, ci şi cota unică

TVA la 24% şi impozitul pe venit la 20%? Cifrele nu sunt finale şi nici asumate, însă majorarea este inevitabilă. Spirala scenariilor mult-negate de majorare a impozitelor a culminat ieri cu o variantă de-a dreptul dramatică, atât pentru afaceri, cât şi pentru oamenii de rând: TVA creşte de la 19% la 24/25%, iar cota unică urcă de la 16% la 20%. Acestea au fost cifrele-şoc cu care piaţa a fost alimentată după-amiază, în urma unor noi runde de discuţii între autorităţi şi FMI.

Cât ar putea încasa statul în plus pe maşini: 150 mil. euro pe an. Alţi 200 mil. euro ar putea veni de pe case

Radu Berceanu, ministrul transporturilor, a declarat ieri că Guvernul ia în calcul impunerea unor taxe mai mari pe case şi maşini, fără a preciza variantele luate în calcul. ZF a calculat ce ar însemna o creştere a taxelor pe maşini până la nivelul la care acestea ar ajunge la 0,24% din PIB, ca în Spania, spre exemplu: 150 mil. euro în plus la buget faţă de taxele strânse acum din această sursă.

Gheţea, CEC: Nu ne ambiţionăm să majorăm soldul creditelor la nesfârşit, vrem să fie şi rambursate

CEC Bank a dat în primul trimestru credite noi de 374 de milioane de lei (ceva mai mult de 90 mil. euro) pentru companii, cea mai mare parte a finanţărilor mergând în sectorul agricol. În total, 7.378 de credite noi au fost acordate în primul trimestru, valoarea medie individuală fiind astfel de aproape 51.000 de lei (12.400 de euro).

România la raport - Piaţa achiziţiilor publice, 12 mld.euro pe an

Contracte cu dedicaţie şi o factură umflată cu cel puţin 20%

Incapabil să limiteze cheltuielile publice, statul va fi obligat probabil să majorareze impozitele, deşi nu o spune public. Sub ochii statului însă miliarde de euro se topesc în facturi umflate, în achiziţii al căror preţ se dublează de la încheierea contractului de licitaţie până la darea în folosinţă a lucrării. Costul pierderilor pe această filieră ar fi, în opinia celor care cunosc fenomenul, între 20 şi 40% din valoarea totală a contractelor de achiziţii - adică între 2,4 miliarde de euro şi 4,8 miliarde de euro la nivelul lui 2009 când au fost încheiate contracte de achiziţii publice de aproximativ 51 de miliarde de lei (12,4 mld. euro). 80.000 de contracte sunt semnate anual şi doar 350 de oameni sunt angajaţi să controleze legalitatea şi desfăşurarea lor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb