REVISTA PRESEI 05.07.2012

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 5 iulie 2012

REVISTA PRESEI 05.07.2012

ADEVARUL

România, ameninţată cu suspendarea din UE

Liderul eurodeputaţilor creştin-democraţi germani va iniţia procedura de suspendare a României din Consiliul European pentru "lipsa standardelor minime funcţionării statului de drept. Eurodeputatul Markus Ferber, preşedinte al delegaţiei Germaniei (CSU-CDU), din Parlamentul European, bun cunoscător al scenei politice româneşti, a declarat, în exclusivitate, pentru "Adevărul" Europa, că va iniţia demersurile pentru o sancţiune fără precedent împotriva României din cauza pericolelor care ameninţă statul de drept. "Sunt extrem de îngrijorat în legătură cu situaţia din România. Ceea ce se întâmplă este împotriva spiritului şi principiilor Uniunii Europene. Voi contacta Comisia Europeană şi instituţiile europene pentru a face toţi paşii necesari în vederea suspendării voturilor României din Consiliul European, pentru lipsa asigurării standardelor minime funcţionării statului de drept", a declarat Ferber.

EXCLUSIV Premierul şi-a falsificat CV-ul. Preşedintele Universităţii din Catania: Victor Ponta nu a făcut niciun master la Universitatea Catania

"Referitor la solicitarea dumneavoastră, pot să vă confirm că Victor Ponta nu a fost niciodată masterand la Universitatea noastră", este răspunsul trimis de Antonino Recca, preşedintele Universităţii din Catania, Italia, la solicitarea ziarului "Adevărul". Universitatea din Catania a oferit cotidianului "Adevărul" şi o completare la răspunsul în care spunea că Victor Ponta nu a urmat cursuri de master la această instituţie. În această precizare, trimisă chiar din cauza scandalului existent în România, Biroul de Presă spune ceea ce dezvăluise premierul: a fost doar un "corso di perfezionamento" (curs de perfecţionare). Program de master, aşa cum a explicat preşedintele Universităţii din Catania, nu a făcut.

Comisia de la Veneţia îndeamnă România să respecte Constituţia şi normele statului de drept

Comisia de la Veneţia îndeamnă România să respecte în totalitate propria Constituţie şi standardele internaţionale privind independenţa justiţiei şi statul de drept, conform unui comunicat citat de AFP. Comisia de la Veneţia, organismul consultativ al Consiliului Europei, denunţă "tentativele" Guvernului României de a exercita "presiuni" asupra Curţii Constituţionale şi de "a aduce atingere independenţei" acestei instituţii. "O Curte Constituţională care îşi ia rolul în serios ia, din când în când, decizii care nu convin majorităţii aflate la guvernare. Acest lucru trebuie acceptat de toate autorităţile statului şi nu ar trebui să fie în niciun caz un argument pentru justificarea ingerinţelor asupra independenţei Curţii", afirmă, într-un comunicat, preşedintele Comisiei Consiliului Europei pentru Democraţie prin Drept, italianul Gianni Buquicchio.

Zaharescu despre faptul că judecătorii CCR nu mai pot aviza hotărârile Parlamentului: Guvernul poate simţi nevoia să modifice urgent orice

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Andrei Zaharescu, afirmă, referitor la modificarea legii Curţii Constituţionale prin ordonanţă de urgenţă, că Executivul "poate simţi nevoia să modifice urgent, în orice clipă, orice crede necesar la acel moment". La insistenţele jurnaliştilor de a explica motivul pentru care Guvernul a simţit brusc nevoia, după doi ani, să modifice în regim de urgenţă Legea Curţii Constituţionale, Zaharescu a răspuns : "Guvernul poate să simtă nevoia să modifice urgent, în orice clipă, orice crede la momentul ăla necesar. Probabil că în acest moment, când s-a produs ordonanţa de urgenţă, exact acum trebuia să vină", citat de Mediafax..

Gazprom intră pe piaţa benzinăriilor din România

Compania sârbă NIS, controlată de grupul rus Gazprom Neft, şi-a propus, potrivit planului de investiţii prezentat recent, să cumpere până la sfârşitul acestui an 40 de benzinării în România şi alte 80 până în 2014. Ruşii de la Gazprom au început încă de anul trecut să prospecteze piaţa românească. În luna mai a anului trecut, NIS a transmis o scrisoare de intenţie pentru preluarea reţelei de benzinării din România a grupului Rompetrol, care a declinat însă oferta, după cum au declarat, la momentul respectiv, reprezentanţii companiei. De asemenea, surse din piaţă susţineau că Petrom a purtat discuţii, în toamna anului trecut, cu NIS pentru vânzarea a 139 de staţii, însă oficialii companiei au negat informaţiile.

Georgescu: Moneda naţională s-a depreciat din cauza turbulenţelor din zona euro

Evoluţia cursului valutar din această perioadă reflectă factori conjuncturali externi, iar deprecierea monedei naţionale survine pe fondul turbulenţelor din zona euro, susţine ministrul Finanţelor, adăugând că nu dispune de un "instrument" care să măsoare exact şi efectul factorilor politici interni. "Evoluţia cursului reflectă factori conjuncturali externi. Deprecierea survine, probabil, pe fondul turbulenţelor din zona euro", a răspuns ministrul Finanţelor, Florin Georgescu, unei întrebări a jurnaliştilor pe această temă, într-o conferinţă de presă susţinută la Guvern.

Guvernul a primit critici de la FMI pentru greşelile care pun în pericol creşterea economică. Ponta îşi ameninţă miniştrii cu demiterea

Clasa politică, Guvernul şi Banca Naţională sunt puse la zid în cel mai recent raport al Fondului Monetar Internaţional. FMI consideră că se fac greşeli care pun în pericol creşterea economică şi încrederea investitorilor în România. La rândul său, premierul i-a avertizat pe miniştri să respecte angajamentele. Mustrările au fost trimise în scris guvernului de la Bucureşti, potrivit România TV. Temerile Fondului sunt legate de apropierea alegerilor, alegeri care ar putea să determine Guvernul să amâne sau să renunţe la măsurile de consolidare fiscală. Aceeaşi temere este legată şi de viitorul reformelor convenite între FMI şi autorităţile de la Bucureşti. O ţintă a criticilor Fondului a devenit şi guvernatorul Băncii Naţionale, Mugur Isărescu, despre care se spune că ia măsuri excesive pentru a menţine cursul. Nici situaţia de la Hidroelectrica nu este îmbucurătoare.

CURENTUL

Ponta minte: reclamaţiile guvernului la adresa judecătorilor CCR merg mai departe

Deşi declară public că "Guvernul nu va interveni în bătălia politică dintre Preşedinţie şi Parlament şi nici nu va adopta vreo ordonanţă de urgenţă pentru schimbarea judecătorilor Curţii Constituţionale sau care să afecteze independenţa instituţională a Curţii", cabinetul Ponta s-a contrazis la o oră distanţă de la această declaraţie. Astfel, ieri pe la orele prânzului, Guvernul decidea, prin ordonanţă de urgenţă, să modifice Legea Curţii Constituţionale, stabilind că instituţia nu se va mai pronunţa asupra hotărârilor Parlamentului, restrângând astfel atribuţiile acestei instituţii, pe care Ponta vrea să ne convingă că o respectă foarte mult.

Procurorii "roşii" şi pseudo-motivele suspendării lui Băsescu

Expunerea lor de motive pentru suspendarea preşedintelui conţine o serie de procese de intenţie care nu pot fi probate. USL susţine în documentul pentru suspendarea din funcţie a preşedintelui că Traian Băsescu "a instigat la nerespectarea deciziilor Curţii Constituţionale". Totodată, el ar fi făcut presiuni directe asupra judecătorilor CC şi a iniţiat un proiect neconstituţional de revizuire a Constituţiei. În opinia USL, o acţiune a lui Traian Băsescu aflată în afara Constituţiei este decizia de a trimite Parlamentului un proiect de revizuire a Constituţiei declarat neconstituţional de către Curtea Constituţională. "El şi-a asumat astfel din nou rolul Guvernului, inversând rolurile prevăzute de Constituţie, care stabileşte că propunerea privind revizuirea legii fundamentale revine Guvernului", se arată în document.

CURIERUL NATIONAL

Îşi revin companiile? Creşte cererea de birouri

Companiile sunt încă atente la optimizarea costurilor, majoritatea cererii fiind concentrată pe chirii de până la 11 euro/mp/lună. Oferta depăşeşte în continuare cererea, astfel că există premise ca proprietarii să fie mai flexibili în negocierile cu chiriaşii. Cererea pentru spaţii de birouri venită din partea companiilor medii din Bucureşti a crescut cu 50,4% în primul semestru al anului faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit unui studiu ESOP, care pune evoluţia pozitivă pe seama creşterilor economice înregistrate anul trecut de România în anumite sectoare-cheie. Potrivit studiului, creşterile înregistrate în cursul anului 2011 pe o serie de paliere cum ar fi agricultura, investiţiile sau construcţiile au creat premisa unei revigorări a mediului de afaceri şi au contribuit la creşterea volumului cererilor de spaţii de birouri în primele şase luni ale anului.

A doua suspendare a lui Traian Băsescu - Opinii - Alin Teodorescu

Au trecut două luni de la instalarea Guvernului Ponta şi mulţi ne gândeam că Traian Băsescu şi-a găsit naşul. Dacă preşedintele a fost principalul creator de scandaluri politice în ultimii zece ani, acum el a fost depăşit de Victor Ponta, care, în mai puţin de două luni, a generat mai multe crize de tabloide şi evenimente mediatice decât alţii în patru ani. Este destinul dânsului, dacă aşa vrea să fie cunoscut în lumea politică, nu are nimeni ce să-i facă. Este o iluzie că vreun consultant sau vreun coechipier poate să influenţeze opiniile, atitudinile şi comportamentul oamenilor politici aflaţi la vârf. Poţi să determini creşterea volumului de cunoştinţe, a gradului de informare, lărgirea ariei de competenţe, dar nu le poţi în niciun fel influenţa comportamentul.

Economia a scăzut doar cu 0,1%, datorită agriculturii şi IT&C

Economia a scăzut cu 0,1% în primul trimestru faţă de octombrie-decembrie şi a reintrat în recesiune, scăderea fiind limitată de evoluţiile pozitive din agricultură (creştere de 4%) şi informaţii şi comunicaţii (2,2%), conform informaţiilor provizorii ale INS privind PIB, care confirmă datele-semnal. Produsul Intern Brut (PIB), ca serie ajustată sezonier, a fost în primul trimestru de 145,196 miliarde lei preţuri curente, în scădere în termeni reali cu 0,1% faţă de trimestrul IV 2011, se arată într-un comunicat al INS. Ca serie brută, PIB estimat pentru primul trimestru a fost de 109,468 miliarde lei preţuri curente, în creştere, în termeni reali, cu 0,3% faţă de trimestrul I 2011.

Despărţire cu scântei între Mobexpert şi Sun Plaza

Administratorul mall-ului spune că are de recuperat datorii şi a demarat procedurile legale. Dan Şucu: Sun Plaza este singurul loc unde am avut probleme, am pierdut o grămadă de bani acolo. Magazinul retailerului de mobilă a înregistrat pierderi de 2 milioane de euro. Mobexpert a închis la începutul acestei săptămâni magazinul pe care îl deţinea în centrul comercial Sun Plaza din Capitală, după ce magazinul nu s-a dovedit o "afacere bună", lucru care i-a făcut pe proprietarii mall-ului de la Piaţa Sudului să demareze procedurile legale pentru a recupera datoria "foarte mare" a retailerului.

EVENIMENTUL ZILEI

Traian Băsescu, suspendare în bătaie de joc

USL a declanşat procedura de suspendare a şefului statului. Vineri, Parlamentul va da votul, în baza unui document scris în grabă, lipsit de logică şi cu erori de redactare. Data de vineri este, în calendarul USL, ziua în care Parlamentul va vota suspendarea preşedintelui Traian Băsescu. Pentru ca membrii USL să nu fie stânjeniţi de Curtea Constituţională în demersurile lor, Guvernul a dat o Ordonanţă de Urgenţă prin care acestei instituţii i se ia dreptul de a se mai pronunţa asupra hotărârilor Parlamentului. Fiind astfel asiguraţi, juriştii USL nu s-au mai ostenit prea tare cu cererea de suspendare, redactată ieri în doar câteva ore, cu dezacorduri şi greşeli de logică. Documentul pe care se bazează suspendarea şefului statului, un act istoric, se adresează preşedintelui Camerei cu formularea "Stimată Domnule Preşedinte al Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea".

Victor Ponta, la recepţia de la ambasada SUA: Să fii PREMIER în România e o ocupaţie RISCANTĂ

Premierul Victor Ponta, prezent în această seară la recepţia de la ambasada SUA, că nu ştie dacă anul viitor va mai putea participa la acest eveniment deoarece să fii primul ministru al României "este o ocupaţie riscantă", potrivit Realitatea TV. "Domnule ambasador, dacă îmi permiteţi să folosesc această oportunitate să vă împărtăşesc două idei ale mele bazate pe experienţele personale. Şi fac asta pentru că nu ştiu dacă anul viitor voi mai avea oportunitatea să fiu aici. Să fii premierul României este o ocupaţie riscantă", a declarat Ponta. Premierul a mai spus că ştie că Mark Gitenstein îşi va încheia mandatul de ambasador la toamnă şi că îi va fi simţită lipsa.

Noul şef CNADNR, mai controversat ca Başulescu

Lista directorilor cu probleme de incompatibilitate care se succed la CNADNR, nu se mai termină. A fost numit un alt director incompatibil-Mircea Pop. Mihail Başulescu a fost director la Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale (CNADNR) câteva zile, după care a fost dat afară din cauza faptului că a fost angajat la una dintre firmele milionarului Nelu Iordache. În locul lui, a fost numit controversatul Mircea Pop. Până în 2004, Pop a fost consilier al premierului Adrian Năstase pe probleme de autostrăzi. Pentru câteva luni, în perioada respectivă, Mircea Pop a fost numit şi director adjunct la Compania de Autostrăzi. În 2011, Pop a devenit asociat la DP Consult, deţinând 51% din acţiuni, iar recent a ieşit din firmă (doar) cu numele. Între partenerii lui DP Consult se regăsesc Egis Route Scetaroutes Franţa. DP Consult a derulat afaceri şi cu Tehnostrade, condusă de regele asfaltului-Dorinel Umbrărescu.

Trei luni cu Antonescu preşedinte. Ce înseamnă?

Cel de-al doilea om în stat are prerogative importante pe perioada cât asigură interimatul la Preşedinţia României. n cazul în care Preşedintele Traian Băsescu va fi suspendat din funcţie, atunci numărul doi din stat, Preşedintele Senatului, Crin Antonescu va deveni preşedinte interimar. Conform Constituţiei, el poate ocupa această funcţie timp de trei luni, după care trebuie să se organizeze alegeri. Din această postură, Crin Antonescu nu va avea aceleaşi atribuţii cu cele ale unui şef de stat ales în urma unui proces electoral, dar le va menţine pe cele mai importante. Astfel, conform atribuţiilor preşedintelui interimar, Crin Antonescu nu poate dizolva Parlamentul, nu poate cere poporului să-şi exprime, prin referendum, voinţa cu privire la probleme de interes naţional şi nu va putea adresa Parlamentului mesaje cu privire la principalele probleme politice ale naţiunii. Cu aceste excepţii, preşedintele interimar îşi va păstra însă toate celelalte atribuţii care îi revin şi lui Traian Băsescu.

JURNALUL NATIONAL

Citirea cererii de suspendare a preşedintelui Traian Băsescu, joi, în plenul Parlamentului. Referendum, pe 15 sau 22 iulie

Preşedintele Traian Băsescu a primit miercuri seară, de la Parlament, solicitarea privind suspendarea sa din funcţie. Confirmarea a apărut pe site-ul preşedinţiei, care nu precizează însă dacă şeful statului va participa la şedinţa Camerelor reunite ale Parlamentului, pe tema suspendării sale. Noul preşedinte al Senatului, Crin Antonescu a declarat că plenul comun al celor două Camere va propune Curţii Constituţionale un termen pentru formularea unui aviz referitor la cererea de suspendare a preşedintelui, avansând posibilitatea ca acesta să fie de "circa 24 de ore". Birourile Permanente au decis ca joi, la ora 10.00, să aibă loc şedinţa plenului reunit al Parlamentului pentru citirea cererii USL de suspendare din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu. Votul pentru suspendarea şefului statului va avea loc vineri, 5 iulie.

Scrisoarea FMI: economia va creşte cu 1,5%. România şi-a asumat reducerea datoriilor istorice cu 6 miliarde de lei

Autorităţile române anticipează o creştere economică de 1,5% în 2012, deşi slăbiciunile din zona euro vor continua să afecteze activitatea, se arată în ultima Scrisoare de intenţie cu Fondul Monetar Internaţional. Creşterea va fi determinată de o redresare a cererii interne şi de o mai bună absorbţie a fondurilor UE, precizează documentul menţionat. "Se proiectează o inflaţie care se menţine în intervalul ţintit de BNR, deşi aceasta va creşte temporar către limita superioară a acestui interval în trimestrul trei din cauza efectelor de bază. Deficitul de cont curent va fi de aproximativ 4,5% din PIB în 2012, reflectând rezultate ale activităţii comerciale puţin mai slabe decât se anticipase în primele luni ale anului", menţionează scrisoarea de intenţie către FMI.

Statul apără "băieţii deştepţi" la Comisia Europeană. ArcelorMittal a avut un beneficiu de 90 de milioane de lei din cele două contracte cu Hidroelectrica

Hidroelectrica a ajuns într-o situaţie financiară atât de grea din cauza contractelor păguboase încât şi-a cerut singură insolvenţa. Paradoxal, statul apără ArcelorMittal, unul dintre beneficiarii acestor contracte, în faţa Comisiei Europene. Dacă de câţiva ani rezilierea contractelor avute de "băieţii deştepţi" cu Hidroelectrica se află în centrul atenţiei, statul una spune şi alta face în realitate. România se face de râs la nivel internaţional, apărând "băieţii deştepţi" de care vrea să scape şi lăudându-i de cât bine au făcut aceste contracte. În răspunsul oficial la declanşarea investigaţiei, autorităţile au transmis la Bruxelles că "nu există un preţ al pieţei" care să permită o analiză comparativă a preţurilor, contrazicând propriile ordine date de ministerul Economiei, prin care cere tranzacţionarea energiei pe OPCOM.

NATIONAL

Daniel Morar preda SUA "tezaurul" de dosare al Romaniei

Pe langa toata scenarita creata in jurul tentativei de suicid a lui Adrian Nastase, cert este doar ca "mascarada" a avut si o miza pe cat de ascunsa, pe atat de importanta. A fost modalitatea ideala, pentru procurorii DNA, de a demonstra public ca, fara ei in prima linie, lupta anticoruptie se va fasai cu siguranta. Iar administratia americana a muscat "momeala", imbratisand imediat ideea de a lua in custodie "clonele" dosarelor grele instrumentate de oamenii lui Daniel Morar. Asa ca oamenii politici vizati de aceste anchete degeaba se vor bucura, chiar daca vor reusi sa-l debarce pe Morar de la sefia DNA, pentru ca acesta a apucat deja sa-si puna "tezaurul" la adapost.

Oprescu, inghesuit de uselisti in Primaria Capitalei

Desi nu a trecut nici macar o luna de la alegerile locale, Sorin Oprescu simte deja pe pielea lui ce inseamna sa te insotesti cu USL. Cei patru ani in care democrat-liberalii au detinut majoritatea in Consiliul General al Municipiului Bucuresti s-au transformat in amintiri mai mult decat frumoase pentru Sorin Oprescu. Cel putin asa sustin surse din Primaria Capitalei, care ne-au declarat ca doctorul este sufocat de tupeul si pretentiile liberalilor si pesedistilor. Reprezentantii USL devoreaza precum moliile tot ce le iese in cale, Sorin Oprescu fiind bombardat cu tot soiul de cereri care vizeaza numirea unora si a altora in posturi caldute. Situatie extrem de neplacuta pentru primarul general care, de bine de rau, a reusit sa administreze orasul mult mai linistit pe vremea pedelistilor.

Fiscul va avea o Directie pentru combaterea coruptiei

Guvernul a decis ieri infiintarea in cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) a unei Directii Generale de Integritate. Noua structura va avea ca principale atributii crearea unor mecanisme de lupta impotriva fraudarii sistemului fiscal si impotriva coruptiei din sistem, precum si participarea la elaborarea documentelor strategice din domeniul luptei anticoruptie si la monitorizarea aplicarii acestor documente. Directia Generala de Integritate va functiona in directa coordonare a presedintelui ANAF, Serban Pop.

Christine Lagarde ameninta Grecia cu noi constrangeri

Sefa FMI, Christine Lagarde, a avertizat ca nu are de gand sa accepte o renegociere a programului financiar convenit de Fond, Banca Centrala Europeana si Comisia Europeana cu Grecia. Lagarde a avertizat intr-un interviu acordat CNBC ca nu are de gand sa faca nicio concesie si a lasat sa se inteleaga ca se indoieste de capacitatea guvernului elen de a urma pasii stabiliti cu forurile financiare internationale.

PUTEREA

Doar 9.159 de voturi l-au făcut pe Antonescu preşedinte

Pentru acapararea de către liderul PNL a fotoliului de la Palatul Cotroceni, tandemul Ponta-Antonescu calcă pe Constituţie, pe regulamentele Parlamentului, pe hotărârile Curţii Constituţionale. De marţi, Crin Antonescu este preşedintele Senatului, iar conform Constituţiei, după suspendarea preşedintelui României, liderul PNL va ajunge, cel puţin pentru o lună, şeful celor 22 de milioane de români. În cazul în care suspendarea lui Băsescu va fi confirmată de popor, penelistul va rămâne la Cotroceni câteva luni. După cum ştiţi, Traian Băsescu a fost ales de circa 5,28 milioane de alegători. Ba, vreme de o noapte, Mircea Geoană a ţopăit ca preşedinte, pierzând tronul dimineaţa, pentru doar 70.000 de voturi. Antonescu a fost numit senator prin redistribuire de voturi, pentru că nu a fost în stare să-şi învingă adversarii dintr-un Colegiu format din 80.000 de bucureşteni. Peste câteva zile, Crin, cel mai mare chiulangiu din Senat, va fi preşedintele României, pentru că 9159 de alegători s-au ambiţionat să-l ştampileze!

Români acuzaţi de fraudă de un milion euro la banca Poste Italiane

Un număr de 29 de percheziţii domiciliare au fost efectuate miercuri pe raza judeţelor Suceava, Arad, Sibiu, Braşov, Călăraşi, Constanţa, Bacău şi Iaşi de către procurorii DIICOT. Acţiunea a vizat destructurarea unei grupări specializate în fraudarea conturilor bancare aparţinând clienţilor băncii Poste Italiane. Prejudiciul este estimat la suma de 1 milion euro. În perioada 2010 - 2012, membrii grupării au acţionat pe teritoriile Germaniei, Italiei, Angliei şi României, în scopul obţinerii de beneficii financiare substanţiale, prin fraudarea de conturi bancare aparţinând cu predilecţie clienţilor băncii Poste Italiane. Acuzaţii au accesat fără drept conturile bancare online banking ale clienţilor băncii, au efectuat transferuri frauduloase şi ulterior retrageri de numerar de la ATM-uri prin utilizarea de carduri emise de către aceeaşi unitate bancară, obţinute anterior în Italia, de către alţi membri ai grupării.

Oltchim, între portărei şi investitori

Combinatul Oltchim Râmnicu Vâlcea a intrat, din 2 iulie, în administrare specială, la aceeaşi dată fiind instituită şi procedura de supraveghere financiară a societăţii, conform unui Ordin al ministrului Economiei, publicat în Monitorul Oficial. Totodată, a fost numit şi administratorul special al combinatului, în persoana lui Toma Bogdan Costreie, director general adjunct în instituţie. Potrivit mandatului primit de la Ministerul Economiei, administratorul special va lua măsuri de gestionare şi supraveghere financiară, cu prioritate asupra situaţiei îndeplinirii principalilor indicatori economico-financiari de performanţă şi identificării unor active neutilizate care pot fi transferate sau vândute. El va inventaria datoriile şi creanţele societăţii şi va lua la cunoştinţă litigiile care grevează asupra combinatului.

Acţiuni fără precedent, la limita legii

Analiştii Erste descriu evenimentele politice de marţi drept "acţiuni fără precedent, la limita legii", care au ca scop aparent demiterea preşedintelui, dar economiştii băncii austriece menţin pentru moment estimările privind cursul şi costurile de finanţare ale statului. O serie de acţiuni rapide, fără precedent, la limita legii, efectuate de o majoritate extinsă din Parlament, a condus la demiterea preşedinţilor ambelor Camere ale Parlamentului, precum şi a Avocatului Poporului. Aceste acţiuni se încadrează, se pare, într-o schemă complexă de demitere a preşedintelui Băsescu, iar ultimele evoluţii reprezintă un indiciu că suspendarea a intrat pe ultima sută de metri", se spune într-o analiză Erste.

ROMANIA LIBERA

Încă o instituţie scoasă din joc: Curtea Constituţională. Coaliţia guvernamentală anulează separaţia puterilor în stat

USL a declanşat ieri acţiunea de suspendare a preşedintelui Traian Băsescu pentru a doua oară în timpul mandatelor sale, ţelul politic al lui Dan Voiculescu şi Crin Antonescu. Pentru a-şi atinge acest scop, alianţa socialistă a luat o serie de măsuri care anulează principiul separaţiei puterilor în stat, subminează domnia legii şi creează precedente periculoase pentru democraţia românească. Nimic nu exprimă mai bine starea de suspendare a statului de drept la care asistăm în ultimele zile decât declaraţia purtătorului de cuvânt al Guvernului care, întrebat unde este urgenţa din Ordonanţa de Urgenţă privind modificarea Legii de organizare şi funcţionare a Curţii Constituţionale, a răspuns că "Guvernul poate simţi nevoia să modifice urgent, în orice clipă, orice crede necesar la acel moment".

Cine a râs cel mai tare în Parlament, în "cea mai neagră zi a democraţiei".

Senatorul PSD Cătălin Voicu a fost marţi unul dintre cei mai agitaţi parlamentari: striga către vorbitori, glumea pe seama PDL cu colegii, făcea strategii de vot cu ceilalţi membri ai USL. Bucuria lui Cătălin Voicu poate fi explicată şi prin faptul că luna trecută a fost condamnat de judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie la cinci ani de închisoare cu executare alături de fostul judecător Florin Costiniu şi oamenii de afaceri Costel Căşuneanu şi Marius Locic. Decizia nu este definitivă, iar o sentinţă finală va fi dată săptămâna viitoare, potrivit unor surse., dar într-o cu totul altă conjuctură politică. De altfel, deputatul a stat un an de zile în arest preventiv, pentru aceleaşi fapte, timp în care a continuat să fie parlamentar

ZIARUL FINANCIAR

Criza politică se acutizează cu preţul scufundării economiei

Intenţia nejustificată de suspendare a preşedintelui, fără argumente valabile, în plin mandat, sperie pieţele financiare şi pune în aşteptare toate proiectele de investiţii. Demararea procedurilor de suspendare din funcţie a preşe­dintelui Traian Băsescu introduce o lungă perioadă de incertitudine pentru că după suspendare urmează săptămâni de campanie până la referendumul în care populaţia va fi chemată să se pronunţe pentru sau împotriva demiterii din funcţie a şefului statului. Suspendarea preşedintelui ar fi o a doua situaţie de acest fel înregistrată după revoluţie cu deosebirea că în aprilie 2007 când Traian Băsescu a fost suspendat, în primul său mandat, economia era în plin avânt, iar pieţele nu au reacţionat vizibil întrucât exista sentimentul că economia s-a rupt de politică, indiferent de deciziile pe care politicienii le iau.

Guvernul şi Parlamentul au transformat suspendarea preşedintelui într-o formalitate

Parlamentul ar urma să voteze mâine suspendarea din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu, o procedură care a devenit mai degrabă o formalitate după ce ieri, prin ordonanţă de urgenţă, Guvernul modificat legea de funcţionare a Curţii Constituţionale, luându-le judecătorilor atributul de "cenzură" a hotărârilor Legislativului, drept urmare şi pe acela de a se pronunţa, altfel decât consultativ, asupra deciziei de suspendare din funcţie a şefului statului. Deciziile fulger de marţi de înlocuire a şefilor celor două camere parla­mentare şi a Avocatului Poporului au culminat ieri cu depunerea în Parlament a cererii de suspendare din funcţie a şefului statului.

Adrian Porumboiu: Vom avea pâine mai puţină, dar mai bună

Producţia de grâu va fi în acest an mai mică, dar mai bună din punctul de vedere al calităţii ca urmare a temperaturilor ridicate din ultimele săptămâni, spune Adrian Porumboiu, antreprenorul din spatele grupului Racova Pan din Vaslui, unul dintre cei mai puternici producători agricoli din România, care exploatează peste 30.000 ha de teren arabil. "Grâul din acest an este de calitate, glutenul este mare (elementul care face diferenţa dintre grâul de panificaţie şi cel furajer - n.red.), dar cantitatea este mai mică pentru că au fost călduri anormale în ultima perioadă", explică Porumboiu situaţia de pe piaţa agricolă locală. Estimările din iunie, ultimele înainte ca agricultorii să strângă în silozuri şi hambare recolta de grâu, arată că producţia ar urma să coboare cu 15%, la 6,1 milioane de tone.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb