REVISTA PRESEI - 07.04.2011

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 7 aprilie 2011

ADEVĂRUL

Breban turna la Nicolae Pleşiţă ca să-l potolească pe Paul Goma

Scriitorul Nicolae Breban este acuzat de CNSAS că ar fi colaborat cu Securitatea, fiind chiar omul de legătură al temutului general Pleşiţă. Principalele probe ale CNSAS sunt mai multe transcrieri ale unor discuţii telefonice între Nicolae Breban (74 de ani) şi generalul Nicolae Pleşiţă (1929-2009). "Vă salut tovarăşe general, a fost la mine Paul Goma, azi la prânz şi am avut o discuţie", aşa şi-a început Breban, la 18 februarie 1977, colaborarea cu temutul Nicolae Pleşiţă, care avea funcţia, la acel moment, de prim-adjunct al Ministerului de Interne. Cu zece zile înaintea acestei convorbiri, la 9 februarie 1977, la postul de radio Europa Liberă a fost citită o scrisoare deschisă de protest, semnată de disidentul Paul Goma, contra nerespectării drepturilor omului în România ceauşistă. În acest context, generalul coordona acţiunea de compromitere a scriitorului disident. În aprilie 1977, Pleşiţă a decis arestarea lui Goma şi l-a torturat personal în beciurile Securităţii din Calea Rahovei.

Besoiu, informatorul "Bogdan"

Actorul Ion Besoiu (80 de ani) şi-ar fi turnat la fosta Securitate colegi şi subalterni de la Teatrul Bulandra, în perioada în care era directorul instituţiei, susţine Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii. În acţiunea depusă la Curtea de Apel Bucureşti, prin care CNSAS cere instanţei să constate calitatea lui Ion Besoiu de colaborator al fostei Securităţi, se arată că actorul a dat note informative sub numele conspirativ "Bogdan", în perioadele 1980-1985 şi 1988-1989. Un obişnuit al recepţiilor organizate de Ambasada SUA, Ion Besoiu informa cu regularitate Securitatea despre oaspeţii români ai americanilor şi despre intenţiile acestora de a părăsi definitiv ţara. Printre cei turnaţi de Besoiu se numără actorul Ion Caramitru şi scriitorul Dinu Săraru.

Nicolae Popa, aproape de extrădare

Fostul preşedinte al Gelsor, Nicolae Popa, ar trebui extrădat în România în cel mult 30 de zile, după ce preşedintele Indoneziei, Susilo Bambang Yudhoyono, a semnat la 22 martie toate actele necesare acestei proceduri. Nicolae Popa este condamnat în România la 15 ani de închisoare pentru prăbuşirea FNI, iar în iunie 2000 a fugit din România. El a fost prins în decembrie 2009 la Jakarta (Indonezia). Monitorizarea lui Nicolae Popa a scos la iveală că acesta era reţinut în Indonezia de către omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu. De altfel, Vîntu a fost trimis în judecată pentru favorizarea infractorului. Procurorii susţin că, anual, Sorin Ovidiu Vîntu îi trimitea câte 200.000 de euro lui Nicolae Popa, astfel încât acesta să nu fie nevoit să se întoarcă în România. Deocamdată, Ministerul Justiţiei din Indonezia nu a fixat data exactă la care Nicolae Popa va fi predat autorităţilor române.

Vadim Tudor, judecat pentru "căţeaua turbată"

Preşedintele PRM, Corneliu Vadim Tudor, a fost deferit Justiţiei, ieri, pentru ultraj şi pentru nerespectarea unei hotărâri judecătoreşti. Vadim Tudor s-a opus să evacueze sediul Partidului România Mare, înjurând şi agresând executorul judecătoresc şi forţele de ordine. Procurorii Parchetului General îl acuză pe Vadim Tudor că, la 4 ianuarie, în timpul procesului de evacuare a sediului Partidului România Mare, i-a apostrofat şi i-a jignit pe executorul judecătoresc şi pe poliţiştii care asigurau ordinea. "Imbecililor, folosiţi Poliţia la furat", ar fi strigat Corneliu Vadim Tudor către oamenii legii.

Elena Udrea: "Până la 70 de ani nu mă retrag din politică"

Elena Udrea nu exclude o candidatură la şefia PDL într-un viitor mai îndepărtat şi spune că nu se va retrage din politică nici la pensie. Şefa PDL Bucureşti spune că Traian Băsescu şi-ar putea schimba părerea în 2014 în privinţa şanselor unei femei la preşedinţia României. Ea mai spune că, deocamdată, nu candidează la Primăria Capitalei, dar le-ar vedea în această ipostază pe Anca Boagiu şi Sulfina Barbu, ca şi pe Liviu Negoiţă, Cristian Preda şi Silviu Prigoană. Deşi în urmă cu două luni afirma că premierul Emil Boc nu mai are credibilitate, acum Udrea îl susţine la şefia PDL pe motiv că el este singura soluţie pentru ca partidul să câştige alegerile din 2012. Ministrul Dezvoltării îl acuză de misoginism pe liderul PSD Victor Ponta, despre care spune că lansează adesea critici legate de genţi sau de mersul la coafor, lucruri pe care, cu siguranţă, le practică şi soţia sa, Daciana Sârbu.

Vanghelie caută locuri de parcare cu elicopterul

Primarul Sectorului 5, însoţit de experţi în administraţie pe care i-a invitat din S.U.A., a survolat ieri Bucureştiul în găsirea unor soluţii pentru îmbunătăţirea infrastructurii. Principala problemă semnalată de Vanghelie este lipsa locurilor de parcare şi "mafia împuţită a firmelor care ridică maşini şi care-i nenoroceşte pe oameni". Edilul aşteaptă "soluţii pe gratis" de la americani. Primarul Sectorului 5, Marian Vanghelie, a urcat ieri pentru prima dată într-un elicopter pentru a însoţi doi experţi americani în zborul lor deasupra Bucureştiului. Reprezentanţii companiei ACS/XEROX, specializată, printre altele, în servicii de administraţie la nivel mondial, au fost invitaţi de primarul Vanghelie pentru a găsi împreună soluţii de îmbunătăţire a înfrastructurii.

Dinel Staicu a fugit în Ungaria

Potrivit şefului Poliţiei Române, Liviu Popa, Dinel Staicu ar fi părăsit ţara în cursul zilei de duminică, cu destinaţia Ungaria şi "de acolo mai departe cu avionul". "Este doar o informaţie, în prezent o verificăm", a spus Popa, la o emisiune la postul B1 TV. Liviu Popa a precizat că Dinel Staicu nu a apucat să obţină şi un paşaport pe noul nume - Dinel Nuţu -, ci doar o carte de identitate, cu două zile înainte de a pleca, în 1 aprilie. "O să-l prindem şi o să-l aducem în ţară", a mai declarat şeful Poliţiei Române. Deşi luni omul de afaceri a primit condamnare definitivă, de la Curtea de Apel Bucureşti, la şapte ani de închisoare cu executare, în dosarul privind falimentarea Băncii Internaţionale a Religiilor, acesta a dispărut de la domiciliu, fiind dat, marţi, în urmărire naţională.

Gaddafi îl imploră pe Obama să oprească războiul

Muammar Gaddafi a apelat la Barack Obama, pe care îl numeşte "fiul nostru" şi "excelenţă" pentru a opri războiul din Lbia, care, din punctul de vedere al liderului, este "un război nedrept". Într-o scrisoare de trei pagini, liderul libian îl imploră pe Obama să pună capăt campaniei aeriene condusă de NATO, care reprezintă "un război nedrept împotriva unui popor mic, a unei ţări în curs de dezvoltare"

Imigranţii tunisieni ilegali, lăsaţi liberi prin Europa

Miile de imigranţi ilegali tunisieni vor primi de la autorităţile italiene permise de şedere temporară cu care vor putea circula în UE. Italia a recurs la această măsură ştiind că imigranţii tunisieni doresc de fapt să ajungă în Franţa, Belgia şi Elveţia. Măsura intră în vigoare începând de azi va permite imigranţilor să circule nestingheriţi în UE timp de trei luni. Anunţul, făcut de ministrul de Interne italian Roberto Maroni a fost imediat criticat de comisarul european pentru Afaceri Interne şi drepturi Civile, Cecilia Malmstrom. În replică, Italia a acuzat Bruxelles-ul de lipsă de colaborare şi a declarat că nu poate face faţă singură exodului < biblic > de imigranţi. Italia, aflată "în prima linie" (insula Lampedusa se află la o distanţă de 115 km de coastele tunisiene).

Rebelii libieni, supăraţi pe NATO

Opoziţia din Libia i-a reproşat Alianţei Nord-Atlantice lentoarea operaţiunilor aeriene, fapt ce permite forţelor guvernamentale să asedieze oraşul Misrata, aflat în centrul unor lupte dure între cele două părţi în ultimele zile. "NATO ne binecuvântează din când în când cu câte un bombardament ici-colo, dar îi lasă zi de zi pe locuitorii din Misrata să moară. NATO ne-a dezamăgit", a declarat Abdel Fattah Younes, liderul forţelor militare rebele şi fost ministru de Interne al lui Muammar Gaddafi. El a mai declarat că Alianţa reacţionează cu întârziere la informaţiile oferite de rebeli referitor la ţintele ce trebuie bombardate şi nu reuşeşte "să ne ofere ceea ce avem nevoie". "Dacă NATO nu-şi face treaba bine, vom cere Consiliul Naţional Libian să semnaleze problema la Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite", a avertizat generalul Abdel Fattah Younes, adăugând că Alianţa a devenit o problemă pentru rebeli. Supărarea lui Younes a fost declanşată de pierderea controlului asupra portului petrolier Brega şi de luptele grele din ultimele săptămâni din Misrata.

România importă scump şi exportă ieftin

Majoritatea produselor agricole sunt cumpărate de pe pieţele externe cu preţuri mai mari decât sunt livrate la export din cauza diferenţelor de calitate.Grâul, porumbul, floarea-soarelui sau animalele vii sunt aduse din import cu 15% până la 40% mai scumpe decât aceleaşi mărfuri trimise la export.

Ion Ariton, ministrul gafelor, cu 12 consilieri

Ministrul Economiei, Ion Ariton, are 12 consilieri personali, dar reuşeşte să se facă de râs în toate ieşirile sale în public, dovedind lipsa unor cunoştinţe elementare despre sectorul pe care îl gestionează de şapte luni. Ariton a schimbat 42 de reprezentanţi ai ministerului în structurile de conducere ale companiilor energetice, numind oameni din anturajul său. La o primă privire asupra numărului de angajaţi din cabinetul ministrului român al Economiei, Ion Ariton, oricine ar spune că oficialul este atât de bine consiliat, încât ar trebui să zbârnâie în toate ieşirile sale publice. De fapt, situaţia stă exact pe dos. Deşi putem număra pe degete momentele când a dat ochii cu presa, şi atunci Ariton s-a remarcat doar prin gafele pe care a reuşit să le facă.

Audienţele de martie schimbă ierarhiile

Luna trecută, postul de ştiri Realitatea TV a pierdut locul trei în clasament în favoarea Kanal D. Televiziunile generaliste Pro TV, Antena 1 şi Prima TV au avut cele mai mari creşteri ale ratingurilor, în timp ce Realitatea TV şi Antena 3 au cele mai mari scăderi.

CURENTUL

TudyLeaks - SexGate manual cu politicianul de Bruxelles al Zăvorancei

Ieri audienţa televiziunilor şi tirajul ziarelor de cancan a explodat datorită unor noi scurgeri (leaks) din SexGate-Show-ul Pepe-Zăvoranca & Tudy, telenovelă care a pironit cu ochii în televizoare milioanele de români cu probleme similare. Scurgerile lui Tudy, onanist de excepţie cu sloboz de şoubiz, au fost apreciate drept satisfăcătoare de un expert în filme porno, care i-a prezis expertului liberal de la Bruxelles - consilier se pare al Noricăi Nicolai - o carieră mult mai strălucită decât a celuilalt labagiu, colegul său liberal fostul ministru Paul Păcuraru.

Ghiţă s-a împăcat cu "duşmanul" SOV

După ce s-au ţigănit ca la uşa cortului bătându-se în bodyguarzi şi ameninţări în parcări întunecate, mogulul eolian Sorin Ovidiu Vîntu şi mogulaşul softist Sebastian Ghiţă se pare că au "dat-o la pace". Aşa, ca-ntre golănaşi. Surse apropiate celor doi manipulatori de opinie ne-au declarat că ei şi-au dat ieri mâna şi au îngropat securea războiului. Reamintim că în urmă cu circa o săptămână, între cei doi moguli s-a iscat un scandal de proporţii la sediul Realitatea TV, locul unde Sorin Ovidiu Vîntu şi-a trimis un nou reprezentant, care i-a înlocuit pe Sorin Freciu şi pe Dragoş Nedelcu, ce rămân mai departe preşedinte şi vicepreşedinte al CA.

Legături periculoase între judecătoarea Burlan şi Vîntu, via Vlad Soare

Elena Burlan, judecătoarea care a decis ca magistratul Camelia Bogdan să nu mai judece dosarul lui Sorin Ovidiu Vîntu, admiţând cererea de recuzare înaintată de Octavian Ţurcan, are legături cu cercul de afaceri al acestora. "Revista Kamikaze" a scris ieri că judecătoarea Tribunalului Bucureşti Elena Burlan domiciliază în Bucureşti pe strada Drobeta, numărul 15, apartamentul 5. Conform Monitorului Oficial, la aceeaşi adresă s-a mutat, pe 10 octombrie 2010, firma Sieben Management SRL. În data de 10 octombrie 2010, când Sieben Management SRL s-a mutat acasă la magistratul Burlan, decizia din partea firmei a fost luată de asociatul unic Stanca Ioana Maruşca, sora lui Marcel Puşcaş, fost fotbalist şi actual om de afaceri, fostul soţ al Luminiţei Anghel. În acelaşi timp, Marcel Puşcaş a fost partener de afaceri cu celebrul Vladimir Soare, un binecunoscut asociat al lui Vîntu.

Miracole, de Tia Şerbănescu

Cei care au stabilit recordul sezonului n-au fost însă politicienii şi justiţia ci medicii din Rm. Vâlcea: aceştia au diagnosticat o tumoră unei femei care a născut în toaleta spitalului un băieţel de 5 kg. Asta da, premieră mondială! Ginecologii vâlceni au obţinut un copil dintr-o tumoră. Poate obţin un copil şi dintr-o balonare - ceea ce ar rezolva problema natalităţii şi ne-ar aduce premiul Nobel pentru medicină. Iată că şi ştiinţa face minuni: dacă Eva s-a născut din coasta lui Adam şi Atena din tâmpla lui Zeus şi foarte mulţi copii din flori, de ce nu s-ar naşte şi din tumori? De ce atâtea prejudecăţi?

CURIERUL NAŢIONAL

Soia MG: o mâncăm, însă nu o cultivăm şi pierdem 1 miliard de euro pe an

România pierde anual aproape 1 miliard de euro pentru că nu cultivă soia modificată genetic, potenţialul de producţie la nivel naţional fiind de circa două milioane de tone, a declarat ieri, într-o conferinţă de presă, ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără. "România importă anual aproape 500.000 de tone de soia din Brazilia, SUA şi alte ţări, şi aceasta este produsă doar prin biotehnologie. Este inadmisibil să ţi se permită să consumi "otravă", dar să nu ai dreptul să o produci", a spus Tabără, informează Mediafax. El a arătat că românii mănâncă în fiecare zi un produs modificat genetic natural, respectiv grâul din care se produce pâinea. "România ar putea cultiva două milioane de tone de soia, fiind singura ţară europeană care poate produce această plantă la nivel industrial", a afirmat ministrul, care a precizat că produsele dezvoltate prin biotehnologii sunt mai ieftine cu 40-60% decât celelalte. Valeriu Tabără mai crede că, pe lângă soia, în România s-ar putea cultiva cu succes şi porumb modificat genetic.

Nicolae Popa va fi predat autorităţilor române până la Paşte

Preşedintele Indoneziei a semnat decretul de extrădare la 22 martie. Termenul legal de predare este de 30 de zile. Urmărit internaţional din 2002, când pe numele său a fost emis şi un mandat de arestare preventivă, Nicolae Popa este acuzat de săvârşirea unor infracţiuni economice.

Pentru cine mai este viabilă procedura insolvenţei?

Insolvenţa poate fi o soluţie pentru firmele aflate în dificultate dacă aceasta se face în timp util. Firmele îşi reorganizează activitatea, iar creditorul obţine mai mult decât prin lichidare. Firmele mici sunt însă forţate să-şi închidă afacerea, insolvenţa fiind una mult prea costisitoare pentru ele.

"Contre" dure între oficiali ai UE şi lideri din PE

Preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, şi preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, au fost miercuri, în Parlamentul European, ţinta unor critici severe după ce au prezentat concluziile ultimului summit european din 24/25 martie, de la Bruxelles. Pentru majoritatea eurodeputaţilor, măsurile decise la summitul respectiv de către şefii de stat şi de Guvern ai ţărilor membre ale UE pentru a răspunde provocărilor crizei economice şi financiare sunt insuficiente şi inadecvate. În opinia lui Herman Van Rompuy, recentul summit european, graţie pachetului de măsuri adoptate, reprezintă o etapă importantă spre stabilitatea economică şi financiară a zonei euro, spre creştere economică, precum şi spre o mai eficientă coordonare economică la nivel european.

EVENIMENTUL ZILEI

Besoiu "l-a ajutat" pe Caramitru să piardă o bursă la Yale

Potrivit CNSAS, celebrul actor Ion Besoiu ar fi fost informator al Securităţii în anii "80 cu numele de cod "Bogdan" şi recompensat cu diferite cadouri pentru serviciile aduse. A fost un informator cu statut special. Era director al Teatrului "Lucia Sturdza Bulandra" şi membru de partid, deci teoretic imun la intenţiile de recrutare ale Securităţii. Cu toate acestea, în 1980, Direcţia a III-a a Securităţii a reuşit să obţină aprobarea organelor de partid ca maestrul să fie folosit pentru "elucidarea interesului manifestat de diplomaţi faţă de acesta". În dosarul de reţea ce se găseşte în arhiva Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS), Ion Besoiu apare ca informator cu numele de cod "Bogdan".

Cozmâncă, bucătar-şef în noul partid al stângii

Foştii comunişti se reorganizează de la zero, într-un nou partid, alternativă la PSD. Noua formaţiune se va numi Partidul Dreptăţii Sociale. Octav Cozmâncă, Tudor Mohora şi Ion Sasu, foşti lideri ai PSD, aripa descendentă din PCR, alături de Ioan Toma, ultimul şef al Uniunii Tineretului Comunist, pun la cale un nou partid de stânga. Noua formaţiune se va numi Partidul Dreptăţii Sociale (PDS). Ion Toma va fi liderul formaţiunii, iar lansarea va avea loc la începutul lunii mai. Organizator-şef al noului partid, Cozmâncă nu a vrut să dezvăluie amănunte din "bucătăria" PDS. "E un proiect, dar nu e o chestiune de iminenţă", a răspuns el expeditiv.

Cine îi mai protejează pe civilii din Libia?

Opoziţia libiană acuză NATO că nu reuşeşte să ofere protecţie populaţiei. Alianţa se plânge că regimul Gaddafi foloseşte "scuturi umane". Comandantul rebelilor libieni, generalul Abdul Fattah Younes, a criticat ieri în termeni duri Alianţa Nord-Atlantică, pe care a acuzat-o că a abandonat mişcarea de opoziţie în faţa noii contraofensive a forţelor guvernamentale, declarându-se dezamăgit de acţiunile NATO în criza din statul nord-african. Criticile vin după ce trupele sale au fost nevoite să se retragă din nou din oraşul Brega, situat la 200 de kilometri vest de Benghazi, bastionul opoziţiei. Deşi forţele rebele furnizează aliaţilor date despre obiectivele militare controlate de trupele guvernamentale, aviaţia NATO atacă respectivele ţinte abia după opt ore, a mai criticat generalul, într-o conferinţă de presă organizată în Benghazi, în estul ţării.

Reducerea CAS, subiect de discordie în BNR

Intenţia de reducere a contribuţiilor de asigurări sociale (CAS), pe care guvernul a anunţat-o de câteva luni, este pe cale să devină realitate, în a doua parte a acestui an. După ce, luni, membrii coaliţiei de guvernare au discutat pe acest subiect, vehiculând chiar o scădere cu 3 puncte procentuale, de la 44% până la 41%, au apărut reacţii şi comentarii contradictorii, în mod surprinzător, chiar din sânul aceleiaşi instituţii, Banca Naţională a României (BNR). Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului BNR, a declarat că reducerea CAS este o măsură bună, care va stimula competitivitatea, mai ales în condiţiile unei impozitări excesive a firmelor din România. Însă un alt reprezentant al băncii centrale, economistul-şef, Valentin Lazea, a prezentat o poziţie contradictorie. "Opinia mea personală este că o reducere a CAS este posibilă la orizontul anului 2013, cu aproximativ 4%- 5%, nu la nivelul anului 2011", a spus Lazea, citat de Agerpres.

FINANCIARUL

Comisia Europeană cere imperativ României să liberalizeze tarifele la energie

Guvernului i s-au trimis două avize motivate, unul pentru energie electrică şi unul pentru gaz, în vederea alinierii la normele UE. Numai din vânzarea gazului din producţie internă la preţ mult sub nivelul pieţei pierderile sunt de aproximativ 2 miliarde de dolari anual. Comisia Europeană a solicitat ieri României în mod oficial să îşi alinieze la normele UE legislaţia naţională privind preţurile reglementate la energie pentru consumatorii finali. "Legislaţia UE referitoare la piaţa internă a energiei prevede că preţurile sunt determinate în principal de cerere şi ofertă.

Guvernul susţine că nu are pârghii să ieftinească benzina deşi controlează jumătate din preţul acesteia

"De stat de vorbă stăm, dar poţi să-i rogi, şi pot să spună nu", a declarat Boc. În acest moment, preţul la pompă este format din 50% taxe, iar cealaltă jumătate reprezintă contribuţia companiilor. Partea ce ţine de taxe este acoperită de TVA şi accize, iar nivelurile acestora sunt decise de guvern. Mai mult decât atât, TVA se aplică pe acciză, fapt ce umflă preţurile şi implicit se strâng mai mulţi bani la buget. "Suntem gata să ieftinim corespunzător benzina dacă guvernul elimină acciza din baza de impunere a TVA", a afirmat recent Dan Pazara, purtătorul de cuvânt al Petrom. Teoria premierului potrivit căreia nu are pârghii pentru ieftinirea combustibililor nu stă în picioare din moment ce măsurile fiscale luate începând cu vara anului trecut, odată cu majorarea cu 5 puncte procentuale a TVA, au contribuit la creşterea preţului la pompă. În plus, majorarea accizelor la carburanţi de la 1 ianuarie 2011 a generat o creştere cu până la 16 bani a preţului la litru de benzină şi motorină.

Aurul a sărit de 1.460 $/uncie, pe fondul deprecierii dolarului

Piaţa materiilor prime a luat, parcă, foc. Urmând, oarecum, traiectoria ascendentă impusă de petrol, care ieri a trecut de 123 $/baril, aurul şi argintul au urcat, la rândul lor, pe scara valorică, stabilind noi recorduri. Astfel, metalul galben s-a tranzacţionat ieri la London Bullion Market cu peste 1.461 $/uncie, performanţă nemaiatinsă până acum. Venind puternic din urmă, argintul s-a supus tendinţei, avansând până la 39,48 $/uncie, valoare maximă în ultimii 31 de ani. Ce a determinat acest salt? Temerile privind datoriile suverane din zona euro şi un nou acces de slăbiciune afişat de dolarul american.

Petrolul, auto şi electronicele, domeniile speculate de dezvoltatorii industriali

"Revigorarea" se lasă încă aşteptată, rata de neocupare a halelor de producţie sau depozitare urmând să scadă spre finalul anului în curs cu doar un punct procentual, de la 15% la 14%. Pe piaţa spaţiilor pentru activităţi economice se fac investiţii doar la cererea beneficiarilor. Prognozele privind creşterea economică în sectorul privat şi efectele pe piaţa spaţiilor industriale şi de logistică sunt mult mai prudente comparativ cu optimismul care a cuprins segmente de piaţă precum cel rezidenţial sau al dezvoltarilor de spaţii comerciale. Instrumentele unei pieţe mature, însemnând livrarea unor proiecte speculative, construite fără să fi fost în prealabil preînchiriate, vor întârzia să reapară şi în acest an.

Volksbank vrea să reia creditarea începând din această lună, după o pauză de un an şi jumătate

Banca are în prezent 75.000 de clienţi care cumulează împrumuturi de 3,142 miliarde de euro. Strategia instituţiei va fi concentrată pe segmentul persoanelor cu venituri medii, al întreprinzătorilor şi al IMM-urilor. Volksbank România vrea să acorde începând cu această lună primele împrumuturi, după un an şi jumătate de la sistarea completă a activităţii de creditare. Vicepreşedintelele responsabil de retail în cadrul Volksbank, Lucian Cojocaru, a precizat că banca are în prezent 115.000 de clienţi activi, din care 75.000 deţin credite, şi că în următorii trei ani instituţia estimează o triplare a bazei de clienţi pe segmentul persoanelor fizice şi al Întreprinderilor Mici şi Mijlocii (IMM). Banca avea la finalul anului trecut un portofoliu total de împrumuturi de 3,142 mld. euro.

În doar trei luni, din Rusia au "migrat" peste 21 mld. USD

În acelaşi interval din 2010 au fost retrase 14,7 mld. $. Experţii sunt de părere că acest fenomen, "absolut inexplicabil" pe fondul scumpirii petrolului, este cauzat de neîncrederea investitorilor în economia ţării. În martie anul curent, exodul de capital din Rusia a continuat, în pofida creşterii preţului la petrol, care, teoretic, ar fi trebuit să stopeze acest fenomen. Potrivit calculelor preliminare ale Băncii Centrale (BC), în primele trei luni au "plecat" 21,3 mld. $, din care 13,8 mld. $ au fost retrase de companii. În ianuarie-februarie au "părăsit" teritoriul Federaţiei ruse 17 mld. $, în martie - aproximativ 4 mld. $.

Gutmann a atras primii 50 de clienţi cu averi de peste 500.000 de euro

Banca austriacă Gutmann, specializată în private banking, a atras 40-50 de clienţi în primul an de activitate în România, atingând astfel ţinta propusă, şi vizează o evoluţie anuală similară. "Nu vrem să avem foarte mulţi clienţi", a afirmat Ilinca von De-renthall, partener şi membru al Comitetului de Conducere. Ea nu a precizat valoarea activelor administrate de bancă în România, motivând că informaţiile sunt confidenţiale, însă a menţionat că pentru a deveni client al băncii o persoană trebuie să aibă o avere de minimum 500.000 de euro. Activele Bank Gutmann la nivel global sunt de 14,6 miliarde de euro, dar instituţia şi-a redus în ultima perioadă expunerea pe pieţele financiare din Asia, anticipând că ritmul de creştere a economiei Chinei se va tempera în viitor.

Fondurile străine au sfătuit SIF-urile, la Londra, să vândă doar parţial pachetul de la BCR

Ieri a avut loc prima rundă de întâlniri din cadrul evenimentului "Romanian Day". Companiile româneşti prezente la Londra, cu ocazia evenimentului "Romanian Day", organizat de Bursa de Valori Bucureşti (BVB) şi grupul Franklin Templeton, s-au bucurat de un mare interes din partea investitorilor străini. La întâlniri au participat reprezentanţii unora dintre cei mai mari administratori de investiţii din lume şi grupuri financiare precum Black-rock, Firebird, Charlemagne şi Deutsche Bank. Principalele întrebări ale fondurilor de investiţii străine pentru SIF-uri au vizat strategia de restructurare a portofoliului acestora şi modul în care vor acţiona în ceea ce priveşte deţinerea de la BCR, indicatorii de performanţă stabiliţi şi măsurile pe care le iau pentru a asigura o predictibilitate a veniturilor şi dividendelor pe care le vor distribui acţionarilor, potrivit oficialilor SIF Moldova, prezenţi ieri la Londra.

GÂNDUL

"Dacă îl atingi, băieţelul se infectează. Şi hainele îi fac rău" - Povestea bebeluşului de un an şi jumătate "uitat" într-un spital desfiinţat

"Un spital nu este o alimentară ca să-i faci inventarul şi să-i tragi obloanele. Vieţile unor oameni depind de el", spune Delia Asultanei, managerul spitalului din Tutova, judeţul Vaslui, care a aflat că de la 1 aprilie instituţia va fi transformată în cămin de bătrâni. Înainte ca Ministerul Sănătăţii să hotărască să-l transforme în azil, spitalul a fost singura şansă de supravieţuire a 20 de copii care suferă de boli cumplite şi locul în care erau trataţi peste 120 de adulţi, povesteşte managerul Delia Asultanei.

O pensionară de 75 de ani din Georgia a lăsat trei ţări fără conexiune la internet

O pensionară de 75 de ani riscă trei ani de închisoare după ce a lăsat trei ţări fără internet pentru mai multe ore la sfârşitul lunii trecute. Georgia, Armenia şi Azerbaidjan sunt ţările deconectate de la internet din cauza femeii care săpa după cupru pe lângă cablurile optice, scrie BBC News. Femeia, originară din Georgia, săpa după cupru în oraşul Ksani, în apropierea cablurilor de internet aparţinând companiei georgiene, Railway Telecom. Compania era provider de internet atât pentru Georgia, cât şi Armenia şi Azerbaidjan. Pana de internet a durat câteva ore, în seara de 28 martie, iar conexiunea a fost reparată abia la miezul nopţii.

Analiză Gândul. Într-o jumătate de mandat, Boc şi-a asumat răspunderea cât toţi ceilalţi premieri în 20 de ani de guvernare. Ce spun foştii prim-miniştri despre această practică

Toate legile importante ale ultimilor doi ani au trecut de Parlament fără dezbatere, Cabinetul Boc promovându-le prin asumarea răspunderii. De la instalarea sa, în 22 decembrie 2008, şi până astăzi, guvernul s-a prezentat de 6 ori în faţa Parlamentului, cu 11 legi asumate individual sau la pachet, ultima dată pe 8 martie, anul acesta, şi se pregăteşte s-o facă a şaptea oară, pentru Legea salarizării cadrelor didactice şi Codul Dialogului Social. Guvernele anterioare au adunat împreună, în 20 de ani, acelaşi număr de asumări câte va reuşi să bifeze Boc în doar doi ani de mandat. Până îi expiră, constituţional, termenul, Boc are însă toate şansele să se autodepăşească.

Până unde vor ajunge dobânzile la bănci. Creditele în lei se ieftinesc, iar cele în euro se scumpesc

Împrumuturile în lei vor continua să se ieftinească în 2011, spun bancherii. În schimb, ratele creditelor în euro vor creşte cu 5-10% până la sfârşitul anului. Împrumuturile în lei se anunţă a fi mai accesibile în 2011 pentru români. Băncile promit dobânzi mai mici la creditele în monedă naţională, mai puţin la cele în euro, care se vor scumpi până la sfârşitul acestui an, din cauza creşterii indicatorului Euribor. "Dobânzile la împrumuturi vor continua să scadă în 2011, după ce în ultimele trei luni ale anului trecut au scăzut cu peste 3%, în general. Anul acesta, costul creditelor va scădea semnificativ, iar produsele de creditare vor avea o accesibilitate mai mare", a declarat miercuri Oana Petrescu, vicepreşedinte al Băncii Comerciale Române (BCR), cu ocazia unei dezbateri pe tema relansării creditării.

Cât mai costă un drum cu avionul până în Statele Unite? Pont: zbor direct Budapesta - New York

Compania de zbor American Airlines a înfiinţat o cursă aeriană directă de la Budapesta la New York, informează Bloomberg Businessweek. Avionul Boeing 767 va circula zilnic pe timpul verii, decolând la 6:40 (ora locală) de la New York şi aterizând dimineaţa la 11:30 la Budapesta. La 11:55 reia zborul şi ajunge înapoi în SUA la 3:35. În prezent, nu există cursă directă între România şi Statele Unite. Zborurile de la Bucureşti până la New York sunt nevoite să facă o escală în alte oraşe europene: Paris, Amsterdam, Frankfurt. Un bilet dus-întors Bucureşti-New York de la Air Franceîncepe de la 783 de euro iar zborul durează între 15 şi 16 ore. La compania Lufthansa un bilet dus-întors începe de la 680 de euro la clasa Economy, iar la Business este cel puţin 2900 de euro.

Rebelii libieni se pregătesc să vândă un milion de barili de petrol pentru 100 de milioane de dolari

Comunitatea internaţională este de acord să cumpere petrol de la rebelii libieni, oficialii UE afirmând că, atât timp cât banii din exportul petrolului nu ajung la Gaddafi, nu se încalcă sancţiunea economică impusă Libiei. Rebelii libieni sunt pregătiţi să efectueze primul transport de petrol, vasul Ecuator, sub pavilion liberian cu proprietar grec fiind deja ancorat în portul din Tobruk, oraş controlat de insurgenţi. Vasul Ecuator poate fi încărcat cu un milion de barili de petrol, ceea ce înseamnă că rebelii care pregătesc exportul ar putea încasa 100 de milioane de dolari. Potrivit furnizorului de informaţii maritime Lloyd"s List, încărcătura de petrol va fi transportată în Qatar, stat care a recunoscut legitimitatea guvernului alcătuit de rebeli şi a acceptat să facă afaceri cu petrol cu aceştia.

MS: peste 77.000 de români s-au îmbolnăvit de infecţii respiratorii acute. Numărul bolnavilor de gripă a ajuns la 807

În săptămâna 28.03 - 03.04.2011 au fost înregistrate 77.080 cazuri de infecţii acute respiratorii, cu 17.7% mai puţine comparativ cu cele înregistrate în săptămâna precedentă, şi un număr de 190 afecţiuni clinice compatibile cu gripa, transmite Ministerul Sănătăţii. Potrivit datelor instituţiei, incidenţa infecţiilor respiratorii acute şi gripei în ultima săptămână a fost cu 27.8% mai mică decât media a 3 săptămâni anterioare şi s-a apropiat de nivelul bazal calculat pentru acest sezon.

JURNALUL NAŢIONAL

Daniel Funeriu, noul globetrotter al Guvernului

Cum mulţi colegi pedelişti îi sugerau zilele trecute ministrului Funeriu să "zboare" din Guvern, mai-marele de la Educaţie s-a gândit, se pare, să ia nu la figurat, ci chiar la propriu recomandarea şi şi-a stabilit pentru restul anului nu mai puţin de 91 de destinaţii externe de deplasare. Ţintind probabil la titlul de "globetrotter", traseele de zbor dorite de Funeriu acoperă practic aproape toată lumea, şeful de la Educaţie "ratând" din schema de deplasări doar unul din cele şase continente: Antarctica. Astfel, "traseele educaţionale" încep pe plan intern, continuând apoi prin Europa, sar oceanul în America, pentru a ajunge apoi în torida Africă, în exotica Asie şi în îndepărtata Australie.

Casa Naţională de Sănătate, trecută în subordinea Parlamentului

Senatorii au adoptat, miercuri, o propunere legislativă care prevede trecerea CNAS în subordinea Parlamentului, devenind instituţie publică autonomă aflată sub control parlamentar. Astfel, preşedintele CNAS va fi numit de Parlament din rândul CA-ului CNAS, la propunerea comisiilor de sănătate, mandatul şefului CNAS fiind de 7 ani. Propunerea de modificare a Legii 95/2006 aparţine unui grup de senatori şi deputaţi de la toate partidele şi a fost adoptată de plen cu 61 de voturi "pentru", 13 voturi "împotrivă" şi 32 de abţineri.

America, în pericol să tragă obloanele

SUA vor fi paralizate de vineri după ce agenţiile şi instituţiile guvernamentale vor fi închise dacă autorităţile nu vor vota un buget până la această dată, scrie Fox News pe site-ul său. În cazul în care nu se ajunge la un acord, circa 4,4 milioane de bugetari vor fi trimişi acasă. Mi-litarii din Afghanistan şi Irak vor continua să lupte, iar pensionarii îşi vor primi beneficiile sociale în continuare, dar oficiile pentru paşapoarte, tribunalele de faliment şi parcurile naţionale îşi vor închide porţile, transmite Reuters. Problema e cu atât mai mare cu cât Casa Albă şi Congresul nu se pun de acord asupra a ceea ce ar trebui să conţină bugetul, iar două runde de discuţii până acum nu au adus nici un rezultat.

NAŢIONAL

Ce a fost modelul lui Leonardo Da Vinci: femeie sau bărbat? Vor să o dezgroape pe "Mona Lisa"

Lisa Gherardini, cea care se bănuieşte că i-a folosit drept model lui Leonardo da Vinci pentru celebra pictură "Mona Lisa", va fi dezgropată. Astfel, se încearcă să se pună capăt controverselor privind modelul. Echipa de istorici şi geneticieni care va supraveghea deshumarea şi extragerea de ADN din rămăşiţele Lisei va fi condusă de profesorul Silvano Vinceti, un fel de Indiana Jones al Italiei. Mostra de ADN este necesară pentru a se reface structura feţei Lisei Gherardini Del Giocondo, după care se va compara modelul cu Mona Lisa din pictura lui Da Vinci. Lisa, soţia unui comerciant de mătase florentin, este înmormântată la Mănăstirea Sfânta Ursula din Florenţa. Mostra de ADN va fi comparată cu cele extrase din oasele a doi dintre copiii Lisei, înmormântaţi în alte cimitire din Florenţa.

Boc trage de fiare ca să-l bată pe "buldogul" Blaga

Condiţia fizică de excepţie de care a dat dovadă Emil Boc zilele trecute, când a sprintat practic pe holurile Parlamentului, nu a fost dobândită pe scaunul de la Palatul Victoria, ci într-o sală de fitness. Pe lângă o minte sănătoasă într-un corp sănătos, premierul speră să obţină şi forţa necesară pentru a-l dovedi pe Vasile Blaga la congres. Când tot românul fie doarme, fie vegetează în faţa televizorului, Emil Boc trage tare. Nu ca să scoată ţara din criză, ci ca să-şi remodeleze trupul. Mersul la sală este un fel de terapie, susţine premierul, precizând că în felul acesta îşi mai ia de pe umeri greutatea guvernării.

Puneţi-l pe Tudy în locul lui Crin Antonescu! de Ioan Boanchiş

Dacă se supără, Tudy pune mână de la mână şi dă două numere înnădite. E viril nepotu", nu se lasă până n-aduce la orgasm camera de luat vederi. Bravo, Tudy, ţine-o tot aşa, la 45 de grade, băiatule, ca săgeata PNL-ului! Dacă şeful tău din partid, Crin Antonescu, are bătături la limbă, tu de ce n-ai avea la mânuţă? Ce face propagandistul Crin cu pliscul, tu reuşeşti cu degetele, că ai brăţară de aur! Vorba aia, fapte, nu vorbe! Stimaţi penelişti, schimbaţi-l pe gargaragiul Crin cu Tudy, că ăsta-i om de acţiune! Antonescu tot promite, dar nu dovedeşte nimic. Tudy întâi arată şi pe urmă se autopropune. Ştiţi că la Bruxelles, pe unde o belfereşte Tudy, e statuia aia cu pruncul pişăcios. Tot admirând-o, Tudy nici nu şi-a dat seama când a crescut şi a venit vremea să facă la Bruxelles ce face Crin Antonescu la Bucureşti.

PUTEREA

Silviu Prigoană a mai câştigat şase luni de afaceri cu gunoaie în Ploieşti

Societatea deputatului Silviu Prigoană, Rosal Grup SA, a mai încheiat un contract, în valoare de 2,2 milioane de euro, cu Primăria Ploieşti, care i-a delegat provizoriu gestiunea serviciului de salubritate din oraş. Afacerea a fost una atribuită prin negociere directă, ca urmare a invocării unei situaţii de urgenţă, având o valabilitate de şase luni. Asta, deoarece la sfârşitul acestei perioade, Primăria Ploieşti a anunţat că va organiza o licitaţie pentru concesionarea serviciului de salubritate. Silviu Prigoană a omis să modifice însă în declaraţia de interese şi să includă acest nou contract, atribuit la sfârşitul anului trecut, în ciuda faptului că parlamentarul a publicat o listă de zeci de pagini de contracte încheiate de Rosal Grup cu instituţiile publice, în ultimii ani.

Transhumanţa jurnaliştilor. Totul despre ziariştii care au trecut de partea cealaltă a baricadei

Marţi seara a apărut pe agenţiile de ştiri o informaţie banală, la prima vedere: redactorul-şef adjunct de la Adevărul de Seară, Bogdan Oprea, este noul purtător de cuvânt al ministrului dezvoltării regionale şi turismului, Elenei Udrea. Oprea a confirmat informaţia: "Da, într-adevăr, mi s-a făcut o ofertă din partea MDRT pe care am decis s-o accept". Bogdan Oprea este ultimul nume dintr-o listă foarte lungă de ziarişti care în ultimii ani au trecut de cealaltă parte a baricadei, intrând în zona politicului. Intrarea ziariştilor în sfera politicului s-a datorat fie intenţiei de a promova în carieră, fie simpatiei pentru un politician sau partid (în acest caz se înscriu în general ziariştii care au devenit consilieri personali), fie unor recompense pentru prestaţia favorabilă (unui politician sau partid) de la locul de muncă.

Vine Popa...iar. Până la sfârşitul acestei lunii, fostul director al Gelsor va fi adus în România din Indonezia

Preşedintele Indoneziei a semnat decretul de extrădare a lui Nicolae Popa, acesta urmând să fie predat autorităţilor române în termen de 30 de zile, au declarat, ieri, pentru Mediafax, surse oficiale. Preşedintele Indoneziei, Susilo Bambang Yudhoyono, a semnat decretul privind extrădarea lui Nicolae Popa la data de 22 martie, potrivit informaţiilor Ambasadei Indoneziei la Bucureşti. Decretul va fi trimis autorităţilor centrale de la Jakarta, respectiv poliţiei, procurorului general şi Ministerului Afacerilor Externe. Data la care va fi predat Nicolae Popa nu a fost stabilită, dar va fi decisă de autorităţile centrale indoneziene şi comunicată Bucureştiului. Potrivit procedurii, termenul de predare este de 30 de zile.

ROMÂNIA LIBERĂ

Chintă roială pe banii statului

Pokerul în România nu mai este considerat joc de noroc, ci sport, în baza unui ordin semnat de preşedinta Autorităţii Naţionale pentru Sport şi Tineret, Doina Melinte. Unul dintre fondatorii Federaţiei Sportive de Poker este Petre Ion, membru al grupului format în jurul oamenilor de afaceri Alexandru Bittner şi Dorin Cocoş. Doina Melinte, preşedinta Autorităţii Naţionale pentru Sport şi Tineret (ANST), a semnat pe 21 martie 2011 un ordin potrivit căruia pokerul nu mai este considerat joc de noroc, ci sport. Prin acest document, Melinte a recunoscut oficial Federaţia Sportivă Naţională de Poker (FSNP), care funcţionează ca orice altă federaţie de sport, adică poate primi bani de la bugetul de stat şi cotizaţii din partea cluburilor membre sau poate să vândă drepturile de difuzare TV a eventualelor campionate de poker, exact cum procedează şi Liga Profesionistă de Fotbal condusă de Mitică Dragomir.

Cum a înşelat Dinel autorităţile

Fostul şef al SIF Oltenia nu mai este de găsit. Totuşi, Judecătoria Sectorului 2 a respins recent cererea DNA de a i se impune lui Staicu interdicţia de a părăsi ţara sau localitatea, în dosarul în care acesta e judecat pentru prejudicierea Transgaz Mediaş cu 11 milioane euro. Pe 1 aprilie, baronul SIF Oltenia, Dinel Staicu, condamnat pentru devalizarea Băncii Internaţionale a Religiilor, a devenit oficial Dinel Nuţu, preluând astfel numele de familie al soţiei anterior căsătoriei. Purtătorul de cuvânt al Poliţiei Capitalei, Diana Sarca, a confirmat pentru România Liberă că, potrivit datelor deţinute de instituţie, fostul preşedinte al SIF Oltenia a reuşit să îşi finalizeze procedura de schimbare a numelui. România Liberă a dezvăluit la începutul acestei săptămâni că Dinel Staicu a demarat din timp procedurile în acest sens.

Bahrain. O bază militară americană stă în calea politicii externe a SUA. Revoltele arabe şi bazele americane

Poziţionarea cartierului general al Flotei a Cincea a marinei americane în capitala Bahrainului, Manama, restrânge posibilităţile Statelor Unite de a face presiuni asupra monarhului Hamad Bin Isa Al Khalifa pentru democratizarea regatului din Golful Persic. 30 de nave de război, 30.000 de marinari, personalul bazei - care numără alte câteva mii de oameni - aceasta este compoziţia Flotei a Cincea a marinei americane, a cărei bază operaţională se află în cartierul Juffair al capitalei Bahrainului. Prezenţa americană în Golful Persic există încă din anii "40, când Statele Unite au început să folosească baza din Bahrain, la acea vreme un protectorat britanic.

Realitatea lui Vîntu şi Ghiţă sau cum se fură un Audi, de Sabina Fati

Bătălia pentru Realitatea între Ghiţă şi Vîntu nu are relevanţă pentru public, fiindcă amândoi vor să folosească televiziunea ca scut împotriva justiţiei şi ca trambulină pentru afaceri şi influenţă. Ghiţă o spune fără rezerve într-un interviu pentru "Evenimentul Zilei": "Oamenii de afaceri nu au simpatii. Au interese". De ce ar investi atâtea milioane de euro într-o televiziune fără profit, dacă nu pentru a-şi face o poliţă de asigurare? Între Ghiţă şi Vîntu nu există mari diferenţe de percepţie, poate doar că primul vrea să aducă în prim-plan generaţia din care face parte - "cea cu 3 în faţă" -, iar al doilea preferă ziarişti ignoranţi - "o trupă de copii de 19, 20, 21 de ani", care "înţeleg exact ce timpuri străbatem". În plus, Vîntu avea şi obsesia credibilizării prin oameni de notorietate. Amândoi subscriu declaraţiei axiomatice care se poate extrage din stenogramele procesului lui Vîntu, în care acesta le spunea subordonaţilor că are nevoie "de o organizaţie care să răspundă ordinelor mele ca şi Audi-ul pe care îl conduc".

PSD a început campania pentru Oprescu

În condiţiile în care protocolul USL nu a fost semnat încă la Bucureşti, social-democraţii îl promovează constant pe Sorin Oprescu, punând presiune asupra liberalilor. Şirul interminabil al declaraţiilor publice favorabile actualului primar general al Capitalei, Sorin Oprescu, a fost continuat ieri de preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu. Un mai vechi susţinător al edilului, fostul preşedinte spune că Uniunea Social-Liberală l-ar putea sprijini în cursa pentru un nou mandat, deoarece Oprescu ar fi arătat "calităţile necesare pentru a fi susţinut de o majoritate a electoratului". Totuşi, susţinerea actualului primar în alegerile locale din 2012 nu a fost asumată încă de USL, în condiţiile în care în toate taberele există voci împotriva unui astfel de demers, voci mânate de dorinţa unei candidaturi proprii. Este vorba de Andrei Chiliman la PNL, de Marian Vanghelie la PSD şi de Cristian Popescu Piedone la PC.

ZIARUL FINANCIAR

Lecţia primilor doi ani de insolvenţe: reorganizările trebuie făcute rapid

Ieşirea din recesiune nu înseamnă oprirea şirului insolvenţelor. Firmele vor continua să aibă probleme şi în acest an. Primele luni ale acestui an au dus la o scădere cu 20% a numărului de noi insolvenţe, cu toate că băncile şi antreprenorii au în continuare întâlniri zilnice prin care încearcă să ajungă la un numitor comun în priviţa datoriilor, pe fondul problemelor cu care încă se confruntă pieţe precum comerţul sau imobiliarele. După doi ani de criză însă, consultanţii, antreprenorii şi băncile au ajuns la concluzia că reglarea rapidă a conturilor este cea mai bună soluţie, în ciuda faptului că legea permite unei firme să se reorganizeze într-un termen de maxim patru ani, a fost una dintre concluziile seminarului

BNR: Inflaţia este o problemă. Creditul în valută va fi restricţionat

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu a declarat că va revizui prognoza de in-flaţie în urcare pentru că pre-siunile inflaţioniste nu scad. El a menţionat că problema sau dificultatea constă în faptul că atât inflamarea inflaţiei începând cu vara anului trecut, cât şi noii factori de creştere a preţurilor nu pot să fie combătuţi cu instrumentele pe care le are banca centrală la dispoziţie. BNR ar trebui să aducă inflaţia în acest an în banda de 2-4%. În februarie, rata anuală a inflaţiei a fost de 7,6%. Isărescu a vorbit într-un interviu pentru Mediafax despre problemele din perioada următoare şi de ce BNR a luat anumite decizii, cum ar fi eliberarea a peste un miliard de euro pentru bănci.

Sorin Pâslaru - redactorul-Şef al ZF: Lecţia privatizării Petrom şi a BCR la vânzarea a 10% din Petrom. Nu vindeţi fără cel puţin 2 mld. euro

În 2006 China nu întrecuse la PIB Japonia, Egiptul avea cu vreo cinci milioane de oameni mai puţin, barilul era la 50 $. Lupta pentru resurse nu era aşa evidentă, banii mai aveau cât de cât valoare. Şi totuşi, piaţa evalua atunci Petrom la 10 miliarde de euro. În noile condiţii, Petrom trebuie evaluată la vânzare la 20 miliarde de euro cel puţin. Dacă tot trebuie să vindem, să ne uităm în viitor. În 2010, Petrom a făcut profit de 520 milioane de euro. În 2015 poate va face 1,5 miliarde de euro profit net. Statul nu trebuie să vândă cele 10% din acţiunile Petrom fără cel puţin 2 miliarde de euro. Dacă nu primeşte preţul, să nu mai vândă şi să aştepte vremuri mai bune. Un împrumut îl iei, îl dai înapoi, dar dreptul de proprietate nu ţi-l întoarce nimeni.

BCR: Avem nevoie să dăm credite. Dobânzile vor scădea

Dobânzile la credite vor scădea "semnificativ" anul acesta, pentru că băncile au nevoie să vândă împrumuturi ca să facă profit, spune Oana Petrescu, vicepre-şedintele executiv responsabil de retail al BCR, cea mai mare bancă locală după active. "Dobânzile la credite au scăzut în ultimele trei luni ale anului trecut cu peste un punct procentual. Anul acesta tendinţa va continua, costul creditelor va scădea semnificativ. Sper că se va vedea astfel şi o redresare a creditării", a spus Petrescu la un seminar pe tema relansării creditării organizat de BCR. Ea nu a oferit însă un reper privind amplitudinea scăderii dobânzilor.

Suedezii de la East Capital şi-au triplat banii la FP

Unul dintre fondurile de investiţii administrate de compania suedeză East Capital, printre cei mai mari investitori la Bursa din Bucureşti, a vândut pe bursă o parte din deţinerea la Fondul Proprietatea (FP) cu un profit de peste 200%, potrivit unui raport publicat de administrator. Fondul Proprietatea a fost o afacere profitabilă pentru fondurile străine de investiţii care au cumpărat acţiuni FP de pe piaţa gri încă din 2008 la preţuri de până la de 4 ori mai mici decât cele afişate în prezent pe Bursă. Pentru foştii proprietari, prin listarea la Bursă, Fondul le-a adus pierderi, pentru că preţul acţiunilor este mai mic cu circa 40% faţă de valoarea de un leu la care le-au fost evaluate compensaţiile.

Valentin Lazea, BNR: Multe bănci au coborât la clificativul "mediocru", de la "bunicel"

Calificativele acordate de BNR băncilor comerciale s-au înrăutăţit în ultimii doi ani, în special din cauza scăderii profitului, astfel că 59% dintre jucători erau incluşi la sfârşitul anului trecut în categoria de rating 3, care indică o situaţie "mediocră" din punct de vedere prudenţial. "În ultimii doi ani transferul mare s-a făcut de la rating doi la rating trei. Băncile au trecut de la < bunicele > la < mediocre >", a spus Valentin Lazea, economistul-şef al BNR, la un seminar pe tema creditării organizat de BCR. Pe piaţă sunt active 42 de bănci, ceea ce înseamnă că numărul instituţiilor de credit cu rating 3 este de 25. BNR utilizează un sistem de evaluare a băncilor în funcţie de şase indicatori - capital, acţionariat, active, management, profit şi lichiditate (CAAMPL).

Trei sferturi din exporturile agroalimentare sunt marfă brută

România a exportat anul trecut produse agro-alimentare de 3 miliarde de euro, în creştere cu 40% faţă de 2,1 miliarde în 2009. Exporturile de produse agroalimentare reprezintă circa 8% din totalul exporturilor realizate anul trecut, conform estimărilor ZF. Şase din primele zece categorii de produse agro-alimentare care au plecat către pieţele externe sunt produse agricole de bază, cu valoare adăugată mică. Între primele zece produse agroalimentare ca valoare exportate se regăsesc produse agricole de bază precum grâul, porumbul, seminţele de rapiţă, orzul sau seminţele de floarea soarelui. Valoarea primelor zece produse agroalimentare exportate, majoritatea marfă brută şi nu procesată, se ridică la 2,2 mld. euro, 73% din valoarea totală a exporturilor.

Suedezii de la East Capital şi-au triplat banii la FP

Unul dintre fondurile de investiţii administrate de compania suedeză East Capital, printre cei mai mari investitori la Bursa din Bucureşti, a vândut pe bursă o parte din deţinerea la Fondul Proprietatea (FP) cu un profit de peste 200%, potrivit unui raport publicat de administrator. Pentru foştii proprietari, prin listarea la Bursă, Fondul le-a adus pierderi, pentru că preţul acţiunilor este mai mic cu circa 40% faţă de valoarea de un leu la care le-au fost evaluate compensaţiile.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb