REVISTA PRESEI 08.01.2016

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 8 ianuarie 2016

ADEVARUL

Dosar penal după aterizarea ratată pe Aeroportul Cluj-Napoca

Un avion al companiei Blue Air, cu 116 pasageri la bord, care efectua o cursă charter de la Bucureşti, a ieşit, joi, 7 ianuarie, de pe pista Aeroportului Internaţional "Avram Iancu" din Cluj, la aterizare, fără a exista persoane rănite. Biroul de informare şi relaţii publice din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie anunţă că la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Cluj a fost constituit un dosar în care se cercetează împrejurările în care un avion aparţinând companiei Blue Air a ieşit de pe pista Aeroportului Cluj-Napoca. "La locul evenimentului s-a deplasat un procuror de la unitatea de parchet unde a fost înregistrată cauza, precum şi poliţişti de la Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Cluj în vederea efectuării cercetării la faţa locului şi dispunerii măsurilor procedurale necesare. Pe măsura derulării cercetărilor vom informa opinia publică", se arată în comunicatul dat publicităţii de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Experţii avertizează: suntem puşi in pericol de tehnologia din propria casa

Suntem permanent conectaţi la internet, vorbim ore in sir la telefon, iar in case totul este de ultima tehnologie. Specialiştii susţin însă ca aceasta tehnologie, care ne uşurează viată, ne poate afecta sănătatea. Telefoanele mobile, sistemele wireless sau cuptoarele cu microunde emit câmpuri electromagnetice, spun experţii. Si medicii ne avertizează ca expunerea excesiva la aceste unde poate produce modificări de metabolism si dezechilibre nervoase. Experţii Asociaţiei pentru Protecţia Consumatorului, o organizaţie neguvernamentala, susţin ca cel mai dăunător aparat pe care îl avem in casa ar fi cuptorul cu microunde. Acesta, spun ei, ne radiază de fiecare data când îl pornim, cu unde electromagnetice. Adică o densitate de putere de 31 de waţi pe metru pătrat. Si asta in condiţiile in care, un ordin al Ministerului Sănătăţii arata ca pentru astfel de aparate densitatea de putere NU trebuie sa depăşească 10 waţi/mp.

"Savanţii" închisorilor, în pericol: Parlamentul a pus gând rău literaturii de puşcărie

Veste proastă pentru "savanţii" puşcăriilor. Prevederea prin care pedepsele se reduc în cazul elaborării unor lucrări ştiinţifice în spatele gratiilor ar putea scoasă din legislaţie. Asta datorită unei iniţiative legislative depusă la Senat de un grup de parlamentari. Concret, proiectul legislativ prevede abrogarea literei f, art. 96, din Legea nr. 254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal. Potrivit paragrafului care se vrea a fi eliminat din lege, "în cazul elaborării de lucrări ştiinţifice publicate sau invenţii şi inovaţii brevetate, se consideră 30 de zile executate, pentru fiecare lucrare ştiinţifică sau invenţie şi inovaţie brevetate".

Vestea anului: 100 de lei în plus pentru fiecare familie

Datorită reducerilor de la începutul anului, fiecare familie câştigă, în medie, în jur de 100 de lei, potrivit calculelor făcute de specialişti. Statistica spune că, în România, o familie are un venit mediu lunar de 2.655 de lei. Cheltuielile pe care familia le face au scăzut, cel puţin teoretic, de la întâi ianuarie, odată cu reducerea TVA de la 24 la 20 de procente, scrie digi24.ro. Cea mai mare economie, de peste 72 de lei, este la alimentele pe care le consumăm într-o lună. Aici, scăderea a fost de peste 12% şi se aplică din vara anului 2015. Vinul şi cafeaua s-au ieftinit însă în urmă cu câteva zile: atât prin reducerea TVA, cât şi prin scăderea accizelor. Vestea mai puţin bună este că ne vom bucura doar câteva luni de economiile pe care le putem face datorită reducerii TVA, a accizelor sau a ieftinirii curentului. Din vară, gazele se scumpesc.

George Soros: Economia mondială, tot mai aproape de o nouă recesiune

Tot mai multe voci atrag atenţia asupra riscului ca economia mondială să se confrunte cu o nouă criză încă din acest an. De data aceasta, economiile emergente sunt cele care ar putea declanşa o nouă recesiune globală. Miliardarul George Soros consideră că economia mondială riscă să intre din nou în criză, iar investitorii trebuie să fie foarte prudenţi. China încearcă să găsească un nou model de creştere iar deprecierea monedei naţioanle, yuanul, transferă problemele către restul lumii, a declarat Soros, citat de Bloomberg. Întoarcerea dobânzilor în teritoriul pozitiv reprezintă o provocare pentru economiile dezvoltate. Volatilitatea pieţelor financiare, de capital şi de mărfuri sunt asemănătoare cu evoluţiile din 2008, anul declanşării crizei financiare.

Scrisoare deschisă pentru salvarea "fibrei de aur a României"

Până în 1989, România ocupa locul I în Europa la cultura inului şi a cânepei şi locul IV în lume. Se cultivau aproximativ 75.000 de hectare de in şi 49.000 de hectare de cânepă. Astăzi, însumat, cele două plante tehnice abia dacă acoperă câteva mii de hectare. Leontina Prodan, un designer din Timişoara, originară din Sălaj, luptă de mai mulţi ani, cu "armele" pe care le are le îndemână, să atragă atenţia asupra potenţialului extraordinar pe care îl are cânepa în economie, dar şi asupra confuziilor care se fac între cânepa indiană şi cea românească. De altfel, din cauza acestei confuzii, legislaţia în vigoare prevede un control drastic al culturilor de cânepă, control care îi descurajează pe micii fermieri care ar fi interesaţi de această oportunitate. Sălăjeanca "recidivează" acum cu o scrisoare deschisă adresată conducătorilor ţării, în care le cere să facă "legi clare şi corecte, care să repună în drepturi cea mai veche plantă cultivată pe Pământ".

Lăcomia ucide. Medicamente dispărute din farmacii după ieftinire

Ieftinirea medicamentelor a dus şi la dispariţia lor de pe piaţă, iar acum bolnavii cronic, inclusiv cei care suferă de diverse tipuri de cancer, nu îşi găsesc tratamentele de care au nevoie. Situaţia este foarte gravă, atrag atenţia reprezentanţii pacienţilor. Concret, de când a fost luată decizia de la o lună la alta medicamentele dispar de pe rafturile din farmacii, iar bolnavii sunt nevoiţi să alerge mai mult pentru a obţine produsele de care aveau nevoie pentru a-şi ţine bolile sub control. Din nefericire, sunt pacienţi care nu şi-au găsit tratamentul şi au murit, atrag atenţia reprezentanţii pacienţilor. Producătorii avertizaseră că vor bloca piaţa. Oficialii din Sănătate susţin şi acum că decizia trebuia luată pentru că preţurile la medicamentele din România erau şi de patru ori mai mari decât în restul Uniunii.

BANCHERUL

BNR a menţinut dobânda la 1,75%, dar a redus rezervele minime obligatorii (RMO) in valuta, pentru a ajuta leul

BNR a decis sa menţină dobânda de politica monetara la 1,75%, conform aşteptărilor analiştilor, însă a scăzut rezervele minime obligatorii (RMO) in valuta de la 14% la 12%, o decizie mai puţin aşteptata. Majoritatea participanţilor la un sondaj intern în cadrul Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari din România (AAFBR) au apreciat ca BNR va menţine atât dobânda de referinţa cat si RMO, atât la valuta cat si la lei. Mişcarea BNR pare însă fireasca, in contextul in care leul s-a devalorizat semnificativ in ultima perioada, astfel ca eliberarea in piaţa a unor rezerve de valuta, estimate la o jumătate de miliard de euro, ar putea ajuta moneta naţională. De asemenea, va oferi băncilor lichidităţile necesare pentru refinanţarea bondurilor in euro ale Ministerului Finanţelor. Rezervele la lei au fost menţinute la 8%, in condiţiile in care pe piaţa exista un excedent de lichidităţi care au determinat scăderea dobânzii ROBOR sub 1% in prezent (0,98%).

Previziunile lui Mugur Isărescu pentru 2016: macrostabilitatea va fi elementul cheie care va influenta totul: cursul valutar, dobânzile, creşterea economica

Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, a reluat, in prima sa conferinţa de presa din 2016, aşa cum a făcut-o si anul trecut, ideea menţinerii unor indicatori macroeconomici solizi ca ingredient esenţial pentru stabilitatea financiara, inclusiv cursul valutar, precum si pentru o creştere economica durabila. "Orice creştere economica devine umbra in lipsa macrostabilităţii. Mai devreme sau mai târziu este erodata fie de creşteri de dobânzi, fie de creşteri de inflaţie, fie de deprecieri de curs. Creşterea economica de durata înseamnă creştere in condiţii de stabilitate economica. Si avem premisele sa facem acest lucru. Trebuie prudenta si echilibru si o anumita viziune, bineînţeles, având in centru acest cuvânt, ce pare a fi gol: macrostabilitate. Fiind la început de an, spun ca macrostabilitate este precum sănătatea. Iţi dai seama cat de importanta e când o pierzi", a spus Isărescu.

CURENTUL

Mai mulţi bărbaţi şomeri decât femei

Institutul Naţional de Statistică a comunicat că rata şomajului o depăşeşte cu 1,7 puncte procentuale pe cea a femeilor. Numărul şomerilor pentru luna noiembrie este de 621000 persoane, în scădere faţă de luna precedentă când a fost de 630.000 de persoane. Pe sexe, rata şomajului pentru bărbaţi o depăşeşte cu 1,7 puncte procentuale pe cea a femeilor (valorile respective fiind 7,4% în cazul persoanelor de sex masculin şi 5,7% în cazul celor de sex feminin).

Polei - de Tia Serbanescu

Ploi, polei, derapaje, alunecări: guvernul Cioloş va modifica noul CF de-abia votat pentru a scoate de acolo obligaţia "fantomelor" (cum le-a zis Biriş) de a-şi plăti CASS după ce stau şase luni nemâncate. Cine e sărac, să fie sănătos. Doar se ştie că medicul tratează şi Dumnezeu vindecă. Meleşcanu a intrat şi el în ALDE, la consignaţia unde potrivit sociologilor, Tăriceanu, Ponta şi Băsescu ar urma să producă mari surprize rupând din PNL şi PSD suprafeţe importante şi reducându-le la cel mult 30% fiecare. Cei trei rupători (şi corupători) ar deveni astfel nişte partide "balamale" indispensabile oricărei coaliţii de guvernare. Ce perspectivă! Un fost preşedinte şi doi foşti premieri să ajungă din înalte porţi - doar balamale. Balamuc total. Mai ales că marile partide PNL şi PSD au intrat într-o oarecare putrefacţie având lideri pe cât de anemici, pe atît de greu de deosebit. Şi-au făcut atâtea operaţii estetice (reforme cum ar veni) încât au aceleaşi feţe, aceleaşi gene false, acelaşi obraz sulemenit. Nici nu mai ştii care-i Bianca şi care-i Adelina, care-i Valentina şi care-i Alina - cazul gestantelor lui Borcea. High life, ce naiba!

EVENIMENTUL ZILEI

Cupru Min, un posibil caz de spionaj economic

O descoperire întâmplătoare făcută în ajun de An Nou la una dintre companiile strategice ale statului român, Cupru Min Abrud, ridică mari semne de întrebare legate de un posibil caz de spionaj economic. Microfoane cu fir descoperite în sediul companiei în două încăperi importante, la un an după finalizarea unei anchete, care a vizat combinatul, ridică mari semne de întrebare. Totul a început când un angajat al Cupru Min Abrud, care voia să aşeze, pe data de 31 decembrie 2015, un calendar în sala de şedinţe a companiei, a descoperit un microfon cu fir. Ulterior, a fost descoperit un microfon şi în biroul directorului comercial, încăpere care a funcţionat ca sală de protocol până la începutul lui 2015, şi care este ocupată, acum, de actualul director comercial, Ştefan David. Imediat a fost anunţat SRI.

Scandalurile companiei Cupru Min

Compania a fost în ultimii ani în mai multe rânduri, în centrul unor scandaluri legate de tentative de privatizare eşuate. Apoi, statul a încercat să atragă firme dispuse să investească 40- 50 de milioane de euro în Cupru Min, în schimbul dobândirii titlului de partener, dar nici această variantă nu a funcţionat. Guvernul a încercat ulterior să vândă minereul de cupru extras, pentru a obţine suficiente fonduri pentru derularea investiţiilor de mediu, dar şi acest plan a eşuat. Apoi, s-a încercat listarea la bursă, nereuşită. În decembrie 2014, fostul ministru al Economiei, Constantin Niţă, a afirmat că firma nu va mai fi listată, ci va fi inclusă într-o companie naţională a cuprului, alături de Moldomin şi alte companii. Compania care deţine peste 60% din rezervele de cupru ale ţării se confruntă de mulţi ani cu diverse probleme. Normele de mediu tot mai dure, venite de la Bruxelles, obligă, acum, la investiţii masive.

2015, anul falimentelor în asigurări. 2016, anul scumpirii RCA

Industria de asigurări îşi caută echilibrul dintre primele brute subscrise şi daunele achitate, ceea ce înseamnă în principal scumpirea poliţelor. Din păcate, sunt afectaţi toţi şoferii, indiferent dacă au sau nu daune la activ. Sistemul financiar autohton a avut parte de un an agitat în 2015, iar sectorul de asigurări a fost cel mai lovit de schimbări. Principalul asigurator în ceea ce priveşte poliţele obligatorii pentru autoturisme, Astra, care intrat în faliment. Lupta pentru cotă de piaţă din ultimii ani a dus la distorsiuni majore între tarifele practicate de asiguratori, iar consecinţele au apărut sub forma insolvenţelor sau falimentelor pentru anumite companii, dar şi ca scumpiri semnificative pentru clienţi. Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), instituţia de reglementare şi control a industriei a luat măsuri dure în 2015 împotriva a 4 asiguratori.

Un raport ţinut la secret: Oricând este posibilă o catastrofă aviatică

Ani întregi, incidentele de pe Aeroportul Cluj-Napoca au fost ţinute la secret, arată un document intrat în posesia EVZ. Ieri, un avion de pasageri, Boeing 737, cu 116 pasageri la bord, care se îndrepta spre Barcelona, a ratat aterizarea şi a pătruns zece de metri în zona de siguranţă, din motive încă neelucidate. Vreme de mai mulţi ani, pista aeroportului din Cluj-Napoca a fost o bombă cu ceas care oricând putea exploda şi putea produce accidente soldate cu sute de morţi şi imense pagube materiale. Cei de la Aeroport au preferat să treacă sub tăcere, incidente grave, în care au fost implicate aeronave pline cu pasageri. Într-un document clasificat, semnat de directorul Ciceo, sunt menţionate alte incidente grave, care s-au înregistrat la vechea pistă care şi-a încetat activitatea în luna octombrie 2013.

JURNALUL NATIONAL

Culmea penalului: Boschetar în arest la domiciliu

Om fără locuinţă "arestat la domiciliu" este o realitate în România, conform noului Cod Penal şi hotărârilor judecătoreşti. Un hoţ fără locuinţă, arestat la domiciliu pe 29 decembrie, nu poate fi ţinut în arest, nici după ce a fost prins încă o dată la furat. Instanţa a răspuns deja Poliţiei, că se menţine măsura arestului la domiciliu pentru un infractor, deşi la verificare s-a constatat că el nu respectă prevederile legale, nu a fost găsit la adresa declarată, pentru că nu locuieşte acolo, şi nici la cea din buletin, deci nu are locuinţă. Mai mult, a fost prins luni, 4 ianuarie, cu obiecte pe care nu le-a putut justifica. Poliţiştii nu-l pot reţine, nu-l pot aresta preventiv şi nici măcar nu-l pot obliga să stea într-un centru pentru persoane fără adăpost. Nu-l pot reţine nici măcar pentru obiectele pe care le avea asupra lui când a fost prins a doua oară, pentru că nu există o plângere a păgubitului.

Merkel despre aderarea României la Schengen: Aşteptăm să vedem următorul raport MCV

Germania apreciază eforturile României privind securizarea frontierelor externe în vederea aderării la spaţiul Schengen, a declarat joi cancelarul Angela Merkel, care a precizat că aşteaptă concluziile viitorului raport MCV al Comisiei Europene. Şeful Executivului de la Bucureşti a afirmat, la rândul său, că subiectul Schengen a fost abordat în detaliu în cadrul întâlnirii cu Angela Merkel. El speră ca raportul MCV să noteze evoluţiile pozitive înregistrate de România în lupta împotriva corupţiei în ultimii ani.

Ionuţ Dumitru: Lupta cu evaziunea trebuie să devină prioritatea zero

Cum putem să o ducem mai bine în acest an, de unde să luăm bani pentru Sănătate sau invăţământ, ce trebuie să facă Guvernul ca să dea drumul la investiţii publice? Sunt doar câteva subiecte discutate cu Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal, autoritate independentă care îşi propune să promoveze transparenţa şi sustenabilitatea finanţelor publice. Dumitru este şi profesor universitar la Departamentul de Monedă şi Bănci din cadrul Academiei de Studii Economice Bucureşti şi economist-şef al Raiffeisen Bank. "Suntem în cercul vicios al economiei neobservate, adică economia subterană este mare, veniturile bugetare sunt mici şi guvernele măresc taxele pentru cei care plătesc în încercarea de a avea venituri bugetare mai mari. Evident că o majorare de fiscalitate duce la creşterea evaziunii şi astfel se închide cercul. Nu reuşim să ieşim de aici, de 25 de ani, am văzut că mai toate guvernele au încercat să colecteze mai mult crescând taxele şi impozitele", a spus Dumitru.

NATIONAL

DNA verifica blatul. Cutremur in vechiul PNL!

La cat s-au bălăcărit pe la talk show-uri pesediştii si vechii penelişti, oricine mai puţin acomodat cu dedesubturile politice ar fi fost in stare sa bage mina in foc ca ruperea USL-ului a fost una cu scântei. Iată însă ca, in ciuda tuturor aparentelor, se pare ca, totuşi, divorţul nu a fost chiar unul cu năbădăi. Iar nu peste mult timp pot apărea mari surprize, care vor produce un adevărat cutremur, mai ales in vechiul PNL, pentru ca aripa "pontiştilor" din PSD oricum a fost deja executata de către Liviu Dragnea. Primul semn de întrebare care se ridica este cum se face că, după ce USL si-a dat obştescul sfârşit, "săgeţile" liderilor liberali Marian Petrache si Teodor Atanasiu au primit din partea premierului Ponta, susţinut in continuare de o coaliţie de guvernare cu o majoritate încă apreciabila in Parlament, unele dintre cele mai râvnite funcţii de conducere in consiliile de administraţie ale companiilor de stat recunoscute drept adevărate "fabrici de bani".

Alina Gorghiu nu cade in plasa lui Crin Antonescu

Spre deosebire de Crin Antonescu, Alina Gorghiu nu are intenţia de a demisiona din fruntea PNL in cazul obţinerii unui rezultat electoral nesatisfăcător. Iar ca sa scape de orice problema, Gorghiu spune ca nu este nevoie de cote minime prestabilite, mai ales ca este convinsa ca liberalii vor da tot ce pot in viitoarele batalii electorale. "Ne propunem un scor care să ne permită abordarea alegerilor parlamentare dintr-o poziţie favorabilă. Sper că, la sfârşitul acestui an, sa fim in măsură să desemnăm Prim-ministrul României. Nu doresc nici sa le dau speranţe adversarilor PNL, nici sa pornesc la drum cu ipoteze defetiste, care pot sa demobilizeze partidul. Si, din experienţa altora (referire la Crin Antonescu - n.r.), am învăţat ca a da un procent nu e un act de eroism, ci o greşeala strategica", si-a detaliat viziunea Gorghiu - o viziune care exclude din start demisia de onoare.

PUTEREA

CCR schimbă Codul Muncii. Liderii de sindicat pot fi demişi de angajatori, dacă nu prestează ca orice angajat

Curtea Constituţională a României (CCR) dă o lovitură decisivă structurilor sindicale actuale din România, anulând o prevedere fundamentală a Codului Muncii. Printr-o decizie din 24 noiembrie 2015, publicată în Monitorul Oficial nr.950 din 22.12.2015, au fost declarate neconstituţionale dispoziţiile art.60 alin.(1) lit.g) din Legea nr.53/2003 - Codul muncii. Conform acestor dispoziţii, concedierea unui salariat nu poate fi dispusă "pe durata exercitării unei funcţii eligibile într-un organism sindical, cu excepţia situaţiei în care concedierea este dispusă pentru o abatere disciplinară gravă sau pentru abateri disciplinare repetate, săvârşite de către acel salariat". Aceasta înseamnă că, de acum înainte, liderii de sindicat pot fi concediaţi mult mai simplu, aproape ca orice angajat. La o primă vedere, decizia CCR, luată la sesizarea societăţii austriece de panificaţie Goodmills SA (care a preluat, în România, Titan SA), va genera abuzuri din partea angajatorilor.

Bilanţ anticorupţie: "Fabrica" DNA a duduit şi în ultimele zile din 2015

Laura Codruţa Kövesi, şeful DNA, declara într-un interviu dat publicaţiei austriece "Der Standard, în ultimele zile ale lui 2015, că mentalitatea societăţii civile din România s-a schimbat considerabil în ceea ce priveşte toleranţa faţă de actele de corupţie. "Numărul cetăţenilor care au denunţat acte de corupţie a crescut în 2014 faţă de anul anterior cu 75%. Oamenii nu mai vor să dea mită pentru a putea beneficia de drepturile lor. (...) Un sondaj recent de opinie plasează DNA pe locul 1, în clasamentul instituţiilor statului, beneficiind de o rată de încredere de 61% din partea populaţiei. Când am preluat mandatul, în 2013, încrederea a fost de 40%. Cel mai important aliat al DNA a fost şi este populaţia, care are încredere în munca noastră şi ne-a susţinut activ atunci când s-a încercat reducerea competenţelor noastre".

ROMANIA LIBERA

Cum şi-a construit averea generalul Gabriel Oprea

Fostul vicepremier al Guvernului Ponta a realizat prima afacere consistentă în 1992, când a cumpărat de la stat scheletul unui bloc din centrul Bucureştiului, pe care l-a finalizat cu munca militarilor care lucraseră şi la Casa Presei, arată o investigaţie a Rise Project. "Revoluţia l-a prins ofiţer activ, angajat ca economist în Ministerul Apărării ceauşist. A continuat apoi ca ofiţer în justiţia militară până în 1993, când a trecut prima oară în rezervă, devenind om de afaceri. În primii ani ai tranziţiei, Gabriel Oprea s-a asociat cu mai mulţi cetăţeni străini, în timp ce îl frecventa şi pe influentul lider al minerilor, Miron Cozma. A fost doar începutul", au scris Rise Project şi Centrul de Investigaţii Media. Documentele descoperite şi analizate de jurnalişti arată că, în ianuarie 1992, ofiţerul Gabriel Oprea a pus la cale o adevărată lovitură imobiliară. Împreună cu un grec de origine română, actualul preşedinte al UNPR a înfiinţat o asociaţie de locatari care a preluat de la stat un bloc început pe vremea lui Ceauşescu.

Jocul umbrelor. Manipularea

Un colonel din Serviciul de Telecomunicaţii Speciale este cercetat pentru corupţie. Culmea ironiei, telefoanele îi sunt interceptate. Într-o convorbire telefonică, îi spune interlocutorului său că incendiul de la Colectiv a fost opera unei mâini criminale. Până aici, nicio problemă: orice om, chiar şi un colonel de la un serviciu secret, are voie să spună ce vrea într-o convorbire privată. Convorbirea, cum spuneam, este interceptată, iar anchetatorii fixează discuţia într-un document. Stenogramă, în limbajul deja obişnuit. Nici aici nu este vreo problemă - aşa se fac anchetele, iar domnul colonel este anchetat. Stenograma apare însă în presă. De aici - problema. Website-urile, reţelele de socializare, televiziunile preiau din stenogramă informaţia "plasată" de colonelul nostru în discuţia sa privată.

ZIARUL FINANCIAR

Bursele lumii se clatină din nou. Epidemia chineză se extinde

Pieţele bursiere din întreaga lume au intrat din nou în alertă după ce China a trimis o nouă undă de panică printr-o nouă scădere de 7%, după cea similară de luni, ceea ce a dus la oprirea tranzacţiilor a doua oară într-o săptămână. Pieţele bursiere din întreaga lume au intrat din nou în alertă după ce China a trimis o nouă undă de panică printr-o nouă scădere de 7%, după cea similară de luni, ceea ce a dus la oprirea tranzacţiilor a doua oară într-o săptămână. Imediat, marile pieţe financiare au reacţionat, investitorii amintindu-şi de 2008, anul în care a început cea mai mare criză financiară a lumii. "Pot să spun că sea­mănă cu o criză", a menţionat George Soroş unul dintre cei mai mari investitori ai lumii, care îşi câştigă banii din crizele care apar. Banca Mondială a evocat chiar riscul ca economia mondială să fie lovită de o "furtună perfectă". La Bucureşti, piaţa a scăzut cu aproape 2% la deschidere, pentru a închide la -0,6%. Acţiunile celei mai valoroase companii, Petrom, au pierdut aproape 5%, asta şi datorită scăderii petrolului.

Guvernul nu se grăbeşte să propună un şef la ANCOM. Cătălin Marinescu îşi continuă mandatul

Guvernul Dacian Cioloş nu se grăbeşte să facă o propunere nouă pentru funcţia de preşedinte al Autorităţii de Regle­mentare în Comunicaţii (ANCOM), cel mai puternic om de pe piaţa locală de telecom, care face regulile pe o piaţă de 3,5 miliarde de euro pe an, iar în aceste condiţii Cătălin Marinescu, ac­tualul şef al arbitrului telecom, va con­tinua să con­ducă instituţia. Mandatul lui Marinescu de şase ani în fruntea instituţiei a expirat la finele lunii aprilie a anului trecut. Solicitat să precizeze ce planuri are în legătură cu conducerea ANCOM, Guvernul României a transmis că actualul preşedinte îşi continuă mandatul prelungit automat anul trecut, fără a răspunde la întrebările legate de intenţia de a identifica un eventual succesor.

Câştigătorii crizei. Primii cinci "curieri" au trecut de 10.000 de angajaţi

Cinci dintre cei mai mari jucători din domeniul curieratului din România, în frunte cu FAN Courier şi Urgent Cargus, au avut la finalul anului trecut împreună peste 10.000 de angajaţi şi colaboratori. Astfel, FAN Courier, Urgent Cargus, DPD România, DHL Express şi TNT România sunt cei mai mari angajatori dintr-un domeniu care se îndreaptă spre 350 mil. euro anual. FAN Courier, companie controlată de trei antreprenori ro­mâni, a avut anul trecut 4.500 de angajaţi şi colaboratori, fiind pe primul loc în clasamentul angajatorilor din sector. Black Friday sau sărbătorile de iarnă au fost principalele perioade în care companiile şi-au suplimentat numărul de angajaţi şi au apelat chiar la subcontractori pentru a face faţă livrărilor, care au crescut şi cu 40-50% faţă de o zi obişnuită. Piaţa de curierat a fost una din puţinele în care criza nu s-a simţit în "buzunarele" marilor jucători.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb