• ADEVARUL
• TVA 9% la alimente. De la 1 iunie, mâncarea s-ar putea ieftini cu 12%
Premierul Victor Ponta a anunţat ieri, în deschiderea şedinţei de Guvern, că de la 1 iunie va scădea cota de TVA la 9% pentru "absolut toate alimentele, fără excepţie" şi le-a cerut comercianţilor să reducă proporţional preţurile. De asemenea, premierul a cerut ANAF să verifice dacă, de la 1 iunie, scăderea TVA se va regăsi şi în preţuri. "Când TVA de 9% intră în vigoare la 1 iunie, trebuie să se ducă aproape toată reducerea în preţ, vă rog să verificaţi, să nu se reflecte doar în profiturile unor comercianţi", a spus Ponta. TVA 9% la alimente. Reprezentanţii industriei alimentare se declară mulţumiţi de reducerea TVA şi arată că această măsură se va reflecta cu siguranţă în preţurile la raft ale alimentelor. Între aşteptările lor există, însă, o mică diferenţă: patronatele avansează cifre sensibil mai optimiste decât sindicatele. Patronatul Romalimenta, prin vocea liderului său, Sorin Minea, anticipează că, în iunie, preţurile vor fi cu 15% mai mici la raft.
• Fostul ministru Darius Vâlcov a recunoscut în faţa procurorilor că a primit 1,5 milioane de euro
Darius Vâlcov, fostul ministru al Finanţelor, a recunoscut în faţa procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) o parte din acuzaţiile care i se aduc, inclusiv că a primit 1,5 milioane de euro mită. Cu toate acestea Curtea Supremă a respins cererea procurorilor de a emite un nou mandat de arestare pe numele acestuia. Concret, anchetatorii susţin că Vâlcov a recunoscut o parte din acuzaţiile care îi sunt aduse în acest dosar, în sensul că "societăţile pe care eu le-am împrumut şi la care urma să fiu beneficiar al unei cote părţi din profit, au desfăşurat activităţi comerciale, calitate în care eu eram incompatibil conform statului pe care îl aveam". De asemenea, Vâlcov a recunoscut, în parte, anumite discuţii pe care le-a avut cu deputatul PSD Daniel Bărbulescu, la locuinţa căruia a fost găsit seiful în care Darius Vâlcov ascunsese lingourile, banii şi parte din tablourile pe care le-ar fi primit mită, Andra Bărbulescu şi cu Lucian Şuşală, dar le-a plasat în contextul unor sfaturi "prieteneşti" pe care le-a dat celor trei în legătură cu înfiinţarea şi dezvoltarea unor afaceri.
• Falimentul Caritas. Schema care a arătat gradul de prostie şi de hoţie al românilor
În 1994, visul frumos al îmbogăţirii fără muncă s-a spulberat pentru milioane de români. Caritas a însemnat primul mare sistem de escrocare a populaţiei. A fost, însă, numai începutul. În prima jumătate a anului 1993, Caritas devenise atât de popular încât ziarele publicau ştiri despre găşti de copii care se jucau de-a Caritasul prin scările de bloc, investind banii de buzunar şi restul de la pâine. La televiziunea publică, Mihai Tatulici populariza Caritasul la "Veniţi cu noi pe programul 2", iar ziarele scriau şi de bine, şi de rău, dar scriau zilnic despre "Minunea de la Cluj". Discotecile de pe litoral erau pline de îmbogăţiţi peste noapte la Caritas. Se aduceau maşini din Germania, preţul apartamentelor din Cluj-Napoca sărea în aer, iar despre "creierul Caritasului", Ioan Stoica, se vorbea ca despre un mare filantrop, comparabil cu George Soros. Apogeul fenomenului a fost în iulie 1993, lună în care peste un milion de oameni au depus bani la Caritas! 16 octombrie 1993 este data la care Caritas amână pentru prima oară plăţile, invocând o încurcătură în borderouri. Dominoul dezastrului începe să se pună în mişcare.
• Laura Codruţa Kovesi, la 20 de ani de magistratură: "Nu îmi doresc să candidez la funcţia de preşedinte al României"
Laura Codruţa Kovesi, şefa Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), a declarat, marţi, în exclusivitate pentru "Adevărul", că nu îşi doreşte să candideze la funcţia de preşedinte al României şi nici nu vrea să intre în politică, aşa cum s-a speculat în presă. Aceasta a precizat că anul acesta se împlinesc 20 de ani de când lucrează în magistratură şi că doreşte să îşi continue cariera în sistemul judiciar. De asemenea, şefa DNA a precizat că "infirmă categoric" toate afirmaţiile de acest gen făcute de alte persoane. "Nu mă interesează niciun fel de candidatură şi orice speculaţii care se fac pe tema această vreau să le infirm şi vă spun categoric că nu îmi doresc să candidez la funcţia de preşedinte al României", a mai completat şefa DNA. Declaraţia Laurei Codruţa Kovesi vine după ce în urmă cu două zile jurnalistul Bogdan Tiberiu Iacob a precizat că şefei DNA "i se construieşte încet, dar sigur, un profil prezidenţial de mare calibru".
• De ce există în supermarketuri usturoi din China, roşii din Spania şi ceapă din Olanda?
Cu greu poţi să mai găseşti în supermarketurile din ţară legume şi fructe pe care să scrie "Ţara de origine - România". Cum e posibil să aduci de la mii de kilometri usturoiul din China sau roşiile din Olanda - o ţară aflată sub nivelul mării. De ce găsim mere din Austria şi Polonia şi nu din România? De ce aducem ceapa din Italia şi căpşuni din Spania? Este o conspiraţie internaţională care are ca scop falimentarea agricultorilor români? Nici vorbă, este de părere Simion-Sorin Bob, preşedintele consiliului de administraţie al cooperativei "Lunca Someşului Mic" care aprovizionează reţeaua de magazine Kaufland cu varză şi conopidă de mai bine de un an de zile. "Fermierii români nu livrează marilor lanţuri de supermarketuri pentru că au o problemă cu infrastructura. Cert este că nu există nicio politică internă care interzice aprovizionarea supermarketurilor de la producătorii locali. Ei sunt deschişi la orice produse pot cumpăra proaspete şi care se pot livra în 24 de ore"
• România (din) statistică: Care este cel mai bănos domeniu în care să lucrezi
Nu e un secret că în sectorul IT, considerat de ani de zile domeniul vedetă al economiei româneşti, se câştigă bine. Dar trebuie să ştiţi că salariul mediu net din industria tutunului este cu peste 25% mai mare decât în IT şi de cinci ori mai mare decât cel al lucrătorilor din Horeca. Noroc cu ciubucul. Copiii care încep şcoala anul acesta vor ajunge - cei mai mulţi dintre ei - pe piaţa muncii peste 12 sau 15 ani. Or, mulţumită (sau din cauza?) avansului tehnologic ameţitor, nimeni nu are habar cum va arăta lumea în următorii 10 ani, deci nimeni nu ştie, pe cale de consecinţă, nici cum va arăta bursa prestigiului social al meseriilor în jurul anului 2030, nici care vor fi cele mai bănoase domenii în care să lucrezi.
• Omul de afaceri George Copos, a părăsit închisoarea
George Copos a fost eliberat din penitenciar după ce a executat o treime din pedeapsa de patru ani de închisoare, decizia luată de Tribunalul Bucureşti fiind definitivă. Prima instanţă care a luat în discuţie cererea lui Copos refuzase eliberarea acestuia. George Copos este primul condamnat din dosarul "Transferurilor" care este eliberat din închisoare. George Copos a ieşit din Penitenciarul Jilava, iar la ieşirea din închisoare a declarat că se va duce direct la spital. De asemenea, acesta le-a spus jurnaliştilor că a crezut enorm în statul de drept şi că vrea să creadă că trăieşte într-o stat de drept. "Mă simt ruşinat pentru că sunt un om care a creat 5.000 de locuri de muncă. Eu am crezut enorm în puterea judecătorească şi vreau să cred că trăiesc într-un stat de drept. Acum sunt extrem de îngrijorat pentru familia mea pentru că fata mea, care a învăţat zece ani în America, nu mai vrea să locuiască în România", a spus Copos la ieşirea din penitenciar.
• BANCHERUL
• Horia Ciorcila si Nicu Cinteza au făcut o afacere extrem de profitabila
Pretul real al tranzactiei Banca Transilvania-Volksbank este de doar 180 milioane euro, adica 6% din valoarea activelor preluate, de 2,8 miliarde euro. BT a platit in total 653 de milioane de euro pentru tranzactia cu Volksbank (fara a lua in calcul acel cont escrow care este destinat acoperirii unor pierderi care ar reveni tot BT), beneficiind in schimb de fonduri suplimentare de la austrieci prin majorari de capital in valoare de 2,082 miliarde lei (475 milioane euro), ceea ce inseamna ca valoarea neta a tranzactiei se ridica la aproximativ 180 milioane euro. BT a preluat de la Volksbank active in valoare de 2,8 miliarde euro (12,3 miliarde lei), ceea ce inseamna ca pretul net platit reprezinta doar 6% din valoarea acestora. Daca am face calculul in functie de pretul intreg platit de BT, adica 653 milioane euro, acesta suma ar reprezenta 23% din valoarea activelor Volksbank.
• CURENTUL
• Firea îl bagă în puşcărie şi pe Pandele: are economii puse deoparte dar nedeclarate
Gabrielei Firea nu prea-i mai iese nimic în ultimii ani: s-a măritat cu un complice din dosarul "FLOTA", ÎCCJ a decis irevocabil că a şantajat un membru CNA, fiul ei din prima căsătorie a picat Bacalaureatul cu nota 1,2 la Limba Română, CNCD a hotărât că a discriminat persoanele fără copii, a fost prinsă cu minciuna în ziua turului doi când a prezentat secţia de vot din Liverpool, spunând că e din zona Londrei şi multe altele. Singura realizare a senatoarei PSD este învinuirea lui Traian Băsescu pentru şantaj. Să vedem dacă se va ajunge şi la trimitere în judecată şi condamnare, că în caz contrar, Firea va fi şi mai penibilă decât e acum când zicala românească: "hoţul strigă hoţii" a fost transformată în "şantajista strigă şantajistul". Gabriela Firea, invitată la emisiunea ACCES DIRECT, în septembrie 2010, la câteva zile după căsătoria cu primarul din Voluntari, Florentin Pandele: "Să nu-ţi închipui că m-a impresionat cu vreun Ferrari, că mi-a cumpărat, nu ştiu, un Maserati. Oricum e bugetar, nu? Deci are salariu de primar. Dar are nişte economii puse deoparte din momentele în care a fost comandant de navă foarte mulţi ani şi câştiga bine."
• Băsescu contra Băsescu - de Tia Serbanescu
Şi plouă şi ninge. Şi ninge şi plouă. Cum să nu pleci în ţările calde? Preşedintele Iohannis a plecat în vacanţă în Madeira după o sută de zile la Cotroceni unde a scris prima carte din mandat: "Primul pas". Dacă o sută de zile egal un pas înseamnă că până la sfârşitul mandatului vom avea 18 paşi şi 18 cărţi. Nu-i rău. Rămas acasă, pe dl. Ponta îl doare-n spate: "staţi aşa, mă doare spatele de la vreme, sunt operat la spate, vă rog să fiţi blânzi cu mine" le-a cerut el ziariştilor. Operat şi el cândva la spate, dl. Băsescu a resimţit din plin loviturile justiţiei drept care a apărut la tv unde a reuşit o remarcabilă distanţare de propriile mandate. Băsescu contra Băsescu. Susţinătorul justiţiei independente şi al luptei anticorupţie pretinde acum că "justiţia are o groază de probleme" pe care poate că nici nu le descoperea dacă nu era arestată Udrea. Acum Udrea face diferenţa: "am găsit o justiţie călărită de politicieni şi am lăsat o justiţie călare pe politicieni".
• CURIERUL NATIONAL
• Băsescu: Nu cred în justiţia prin zdrobirea inculpatului
Fostul şef al statului, Traian Băsescu, afirmă, într-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook, că el crede într-o justiţie corectă, nu una care "zdrobeşte" inculpatul, informează B1.ro. Băsescu aduce în discuţie şi justiţia televizată, care vine, susţine el, tot ca o presiune asupra celui cercetat. Fostul preşedinte subliniază faptul că inculpaţii ar trebui judecaţi fără a se dispune încarcerarea lor. "Dacă nu a ucis, dacă nu a violat, dacă nu a falsificat probe, dacă nu s-a sustras urmăririi penale, omul trebuie judecat neîncarcerat. Doar aşa justiţia va fi credibilă. În libertate inculpatul se poate apăra. Încarcerat preventiv, are şanse minime la apărare şi zero la păstrarea demnităţii. Vă amintesc faptul că în timpul mandatului meu au fost judecaţi şi condamnaţi Voiculescu, Năstase, Mureşan, Remeş, Codruţ Şereş, Nagy, Fenechiu şi mulţi alţii. Toţi au fost anchetaţi şi judecaţi în libertate (nu este meritul meu, ci al justiţiei), cu respectarea integrală a drepturilor, inclusiv a demnităţii lor. De aceea şi pedepsele aplicate de justiţie au fost credibile", a precizat Băsescu.
• Ies grecii din zona euro cu ajutorul lui Putin?
Grecia a promis că plăteşte aproape o jumătate de miliard de dolari către FMI, dar cu o zi înainte de scadenţă Tsipras dă o fugă la Moscova. Dacă ar achita imensa sumă, nu ar mai avea cu ce plăti salariile funcţionarilor şi pensiile. Guvernul de la Atena vrea să redeschidă câteva vechi dosare despre scandaluri de corupţie în care sunt implicate firme germane prezente în Grecia. La 9 aprilie, Grecia va trebui - şi chiar a promis - să plătească cele 458 milioane de dolari datoraţi FMI. Chiar dacă ieşirea din zona euro nu a figurat în platforma electorală a lui Tsipras şi chiar dacă grecii, în marea lor majoritate, nu doresc acest lucru, spune jurnalista Coralia Delaume, ei nu au în acest moment - foarte dificil - de ales decât între ieşirea din zona euro sau capitulare. Or, aşa cum se ştie, tocmai refuzul de a suporta în continuare umilinţe din partea UE, o carte jucată decisiv în campania electorală, a adus Syriza la guvernare.
• 15 ani cu statul umblându-ne agresiv în farfurie
Bine că se întâmplă într-un sfârşit...Prilej totuşi să ne amintim că timp de 15 ani statul a avut un adevărat festin din mâncarea cumpărată de noi. În timpul guvernării Văcăroiu, acum 20 de ani, alimentele intrau în cota inferioară a unui TVA diferenţiat. Doar 9% ne lua statul atunci la cumpărările de alimente, într-un răstimp în care taxa pe valoarea adăugată era de 18% pentru celelalte produse. Adică acum doar ne întoarcem, la acest capitol, la un nivel de impunere al unei guvernări catalogate atunci de presă a "patrulaterului roşu"! A venit dreapta de inspiraţie occidentală la putere în 1996, dar cum economia a scăpat din frâie au fost tocmai ei cei care au majorat taxele. La începutul anului 1998, guvernul Victor Ciorbea a urcat TVA la 22% pentru produsele din treapta principală şi la 11% pentru alimente şi celelalte categorii taxate până atunci cu 9%. Şocul cel mare a venit însă în 1999. Cabinetul condus de Mugur Isărescu a introdus cota nediferenţiată de TVA la 19%,
• Preţurile la petrol, din nou în scădere
Preţul petrolului Brent a scăzut, marţi, cu aproape un dolar pe baril, săptămână în care o delegaţie iraniană se află la Beijing pentru a discuta cu China despre noi vânzări suplimentare de petrol. Pieţele de petrol sunt supuse unor presiuni, în timp ce Goldman Sachs spune că preţurile trebuie să rămână mici pentru mai multe luni pentru a realiza o încetinire a creşterii producţiei din SUA, notează Reuters. China este cel mai mare partener comercial al Iranului şi de asemenea cel mai mare cumpărător de petrol, acesta achiziţionând aproximativ jumătate din exporturile totale brute ale Iranului din 2012, moment în care sancţiunile împotriva acestei ţări au fost înăsprite. Petrolul brent LCOc1 a scăzut cu aproape un dolar, la 57.26 de dolari pe baril. În SUA petrolul brut CLc1 a scăzut cu 50 de cenţi, la 51.64 de dolari pe baril.
• Parlamentarii vor pensii de până la 3.600 lei pe lună
În urma unei iniţiative PSD, foştii parlamentari vor beneficia de o pensie specială de până la 3.600 de lei pe lună, în funcţie de numărul de mandate pe care le-au avut. Propunerea PSD a fost semnată însă de aleşi de la toate partidele. Justificarea deputaţilor, privind acest proiect semnat discret pe holurile Parlamentului, este că nu vor altceva decât drepturi ca în Parlamentul European, unde un euroales câştigă la pensie până la 4.200 de euro. Potrivit unor surse din rândul social-democraţilor, aleşii cu un singur mandat ar trebui să încaseze, pe lângă pensia clasică, o indemnizaţie lunară de 1.200 de lei. Senatorilor şi deputaţilor cu două mandate le-ar reveni 2.400 de lei, iar celor cu 3 sau mai multe mandate peste 3.600 de lei, notează ŞtirileProTV.ro. Discret, aleşii de la PSD au strâns 200 de semnături pentru o iniţiativă prin care parlamentarii ar primi din nou pensii speciale.
• China are 17.000 de bogaţi, cu peste 500 mil. de yuani fiecare
Banca Minsheng din China şi Rupert Hoogewerf, realizatorul "Listei celor mai bogaţi 100 chinezi", au dat publicităţii, recent, la Beijing, un studiu despre persoanele care deţin averi nete foarte mari din China. Potrivit cercetărilor, numărul acestora este de aproximativ 17.000 de oameni. Averea totală a acestor persoane ajunge la aproximativ 31.000 de miliarde de yuani(4.609 miliarde euro), cu o dimensiune medie a activelor de 1,82 miliarde de yuani. Majoritatea acestor chinezi sunt întreprinzători, potrivit Radio China Internaţional. De asemenea, raportul mai arată că 84% dintre persoanele care deţin averi nete foarte mari din China sunt bărbaţi, cu o vârstă medie de 51 ani. O mare parte dintre aceşti oameni bogaţi se află în nordul şi estul Chinei. Astfel, în municipiile Beijing, Shanghai, în provinciile Guangdong şi Zhejiang se află cei mai mulţi dintre aceşti oameni bogaţi. Aproape o jumătate lucrează în sectoarele manufacturier, imobiliar, tehnico-ştiinţific, mass-media şi comunicaţii, se mai arată în raport.
• EVENIMENTUL ZILEI
• Vine scadenţa pentru bănci în problema clauzelor abuzive
Procesele dintre ANPC şi băncile comerciale pe clauze abuzive, cu efecte asupra tuturor contractelor de credit încheiate înainte de 2010, au intrat în line dreaptă, la mai bine de un an după ce au fost înregistrate pe rolul instanţelor. FMI s-a arătat deja îngrijorat. Deciziile favorabile consumatorilor din litigiile încheiate până acum au pus în gardă Fondul Monetar Internaţional, care avertizează că există riscuri pentru stabilitatea financiară dacă băncile vor pierde şi cu ANPC. Modificarea Codului de procedură civilă în octombrie 2013 şi a Legii nr. 193/2000 privind clauzele abuzive din contracte au pus pe jar sistemul bancar din România. După ce au pierdut mii de procese cu clienţii pe clauzele referitoare la dobânzi şi comisioane, bancherii ar putea fi obligaţi să opereze modificări în toate contractele încheiate înainte de 2010 care conţin prevederi neconforme cu legea şi să restituie consumatorilor sume importante de bani.
• Vor mai putea medicii, farmaciştii, experţii contabili să lucreze ca PFI?
În Comisia de Dialog Social care a avut loc ieri la Ministerul Finanţelor, reprezentanţii mediului privat au atras atenţia că modificările aduse Codului fiscal, aflat în Parlament, precum şi normelor de aplicare a acestuia dau posibilitatea ANAF să reconsidere persoanele cu profesii libere, care lucrează ca PFI, ca activităţi dependente pe criteriile care se aplică în prezent PFA. Reprezentanţii profesiilor libere arată că noile norme elimină articolul care arată că profesiile libere nu pot fi reconsiderate. În ultimul an, ANAF a făcut o serie de controale şi a decis să reconsidere veniturile unor PFA ca dependente. Practic, înseamnă că aceste persoane trebuie să plătească toate taxele şi contribuţiile ca în cazul salariilor. Impozitarea efectivă a PFA este de circa 26%, în timp ce pentru salarii este de circa 80%.
• Ginerele lui Nicolae Ceauşescu i-a învins pe procurori şi primeşte despăgubiri de 20.000 de euro pentru bunurile confiscate abuziv
Tribunalul Bucureşti a respins pe 2 aprilie 2015 recursul făcut de procurori. Minuta: "Respinge ca nefondat recursul. Irevocabilă". După aproape 25 de ani de la Revoluţia din 1989, Mircea Oprean (64 de ani), ginerele Elenei şi al lui Nicolae Ceauşescu, a câştigat un proces cu miză sentimentală uriaşă. Este vorba de dosarul în care a cerut ca procurorii să-i restituie bunurile de uz personal, ale sale şi ale fostei soţii, Zoia Ceauşescu (1949-2006), confiscate în martie 1990. În cadrul procesului, un expert a evaluat zeci de bunuri aflate pe procesele- verbale şi a stabilit că valoarea ipotetică a bunurilor confiscate din casa soţilor Zoia Ceauşescu şi Mircea Oprean este de 359.283,04 de lei (81.180,41 de euro). Printre bunuri este şi ceasul Eterna-Matic primit în dar de la socrul său, Nicolae Ceauşescu, cadou care, declară Oprean, "are pentru el o valoare sentimentală deosebită". Ceasul Eterna-Matic a fost evaluat la un preţ de 20.080,80 de lei (4.512,54 de euro).
• Cu patronul în detenţie, Steaua a avut profit de 19 milioane de euro
Steaua a dominat fotbalul intern şi a adunat sume importante de bani din competiţiile europene şi din transferuri, iar profitul este uriaş, ţinând cont de perioada critică pe care o traversează majoritatea cluburilor din Liga I. Latifundiarul din Pipera a fost condamnat în mai 2013, la 3 ani de închisoare cu executare. La acea vreme, Steaua îşi asigurase câştigarea campionatului şi participarea în preliminariile Ligii Campionilor. Becali nu a participat la sărbătoarea celui de-al 24- lea titlu şi a văzut din spatele gratiilor cum echipa sa se bate în grupele Ligii Campionilor cu Schalke, Chelsea şi FC Basel. "Militarii" nu s-au calificat în "optimi", au ratat primăvara europeană, dar au încasat de la UEFA 15 milioane de euro. Astfel, la finalul anului 2013, Gigi şi-a numărat banii aduşi de Steaua şi a devenit mai optimist. Echipa avusese venituri de 37 de milioane de euro, iar profitul ajunsese la 13,3 milioane de euro. Steaua a adus bani şi în 2014, iar conform declaraţiei fiscale depuse la Ministerul Finanţelor, plusul a ajuns la 5,9 milioane de euro.
• JURNALUL NATIONAL
• Câţi bani mai fac depozitele bancare
Dobânda medie la economiile populaţiei s-a redus cu un procent în ultimul an. Un depozit de 1.000 de lei, ţinut timp de un an la bancă, aduce proprietarului între 13,86 - 30,66 lei, în funcţie de instituţia bancară. Adică un litru de ulei şi un kilogram de zahăr. În ciuda scăderii drastice a dobânzilor la noile depozite, economiile românilor din bănci au crescut cu 6 miliarde de lei, în ultimele 12 luni. Cea mai mare dobândă (3,65%) o oferă RIB, o bancă aproape necunoscută românilor, care are 33 de sucursale în Bucureşti şi în ţară. Ea este urmată de alte instituţii bancare mai mici, precum TPI Bank (3,6%) şi Marfin (3,6%). La polul opus, cele mai mici câştiguri le dau băncile, mari, cunoscute. Topul celor mai mici dobânzi este condus de Raiffeisen Bank (1,65%), BCR (1,9%), Unicredit (2%), ING (2,25%) etc.
• Lege antifraudă în administraţia locală. Autorităţile, obligate să dea socoteală celor pe care îi reprezintă
Deputaţii Bogdan Diaconu, Virgil Guran şi Paul Dumbrăvanu au iniţiat un proiect de lege ce obligă autorităţilor locale să pună la dispoziţia cetăţenilor toate datele pe care le deţin sau le administrează. Conform proiectului, autorităţile administraţiei publice locale şi organismele prestatoare de servicii publice şi de utilitate publică de interes local sau judeţean trebuie să publice trimestrial sau anual cheltuielilor publice, structura organizatorică, lista bunurilor imobile aflate în proprietatea respectivei instituţii, precum şi numărul total al angajaţilor aflaţi sub urmărire penală sau care au fost condamnaţi definitiv pentru infracţiuni de serviciu sau în legatură cu serviciul. În opinia iniţiatorilor, o astfel de măsură încurajează autorităţile locale să îşi respecte cetăţenii şi, totodată, previne frauda.
• NATIONAL
• Raed Arafat, luat de procurori cu Ambulanta!
După ce "National" a dezvăluit modul in care aproximativ 1.300 de ambulante au fost achiziţionate de la "Regele Salvărilor", afaceristul clujean Dan Vasile Gorgan, noi amănunte incendiare ies la iveala in legătură cu acest dosar in care iţele duc direct la prietenul de-o viată al patronului Deltamed SRL, nimeni altul decat "părintele SMURD", Raed Arafat. Anchetatorii au descoperit ca o unitate medicala privata a cumparat la liber, tot de la Deltamed, o ambulanta de acelasi tip si cu aceleasi dotari ca si cele vândute Ministerului Sănătăţii. Însă preţul cu care a achizitionat entitatea privata ambulanta a fost cu 15 la suta mai mic decât cel oferit de Ministerul Sănătăţii! Deci, pretul pentru o singura masina luata de privati a fost esential mai mic decât cel pentru acelaşi tip de ambulanta din lotul de peste o mie de bucăţi luate din bani publici!
• Guvernul Ponta ieftineşte alimentele de import
Lovitura de imagine data de actuala putere cu reducerea TVA la toate alimentele pare - in aceasta faza - greu de egalat, iar Guvernul Ponta se aşteaptă ca tot romanul sa stea la coada la galeţi pentru râurile de lapte si miere care vor curge in perioada următoare. Chiar si producătorii autohtoni de produse agroalimentare lauda măsura guvernanţilor, ei uitând un lucru: ca si acum, si in iunie, când scade TVA, cele mai ieftine alimente vor fi tot cele importate din UE. Premierul Victor Ponta a anunţat, ieri, ca din iunie va intra in vigoare reducerea la 9% a TVA la alimente. Aşa cum se arata in prezentarea succinta a măsurii, pentru simplificarea aplicării se va reduce TVA la toate alimentele, băuturile nealcoolice si serviciile de alimentaţie publica.
• PUTEREA
• Consilierii generali au amendat bugetul lui Sorin Oprescu şi au suplimentat fondurile RADET şi RATB
Oprescu alocă încă 17 milioane de euro pentru finalizarea lucrărilor de la sediul vechi al Primăriei Capitalei şi alte 10 milioane de euro pentru investiţia de la Pasajul Piaţa Presei Libere. 20 de milioane de euro sunt alocate bisericilor şi Administraţiei Cimitirelor şi Crematoriilor, în vreme ce Direcţia de Asistenţă Socială va avea la dispoziţie 12 milioane de euro. În topul alocărilor bugetare se află Administraţia Spitalelor, cu 67 milioane de euro, urmată de Administraţia Străzilor, cu 58 milioane de euro. Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, pare deosebit de preocupat anul acesta de viaţa de apoi şi de mântuirea sufletului din moment ce a alocat 20 milioane de euro pentru biserici şi cimitire. Consilierii generali au reuşit să facă ajustări minore din totalul de 950 milioane de euro, care reprezintă bugetul Primăriei Capitalei. Subvenţia către RADET a fost suplimentată de la 552 la 570 milioane de lei. Conturile RADET sunt blocate şi acum în totalitate de ELCEN din cauza datoriilor, iar banii viraţi către termoficare ajung inevitabil la ELCEN.
• ANAF. Razie la Dragonul Roşu
Poliţişti, procurori şi mascaţi au năvălit marţi în complexul Dragonul Roşu din Bucureşti. În acest caz a fost vizată o grupare condusă de un chinez, care prin 64 de firme fantomă a produs o evaziune fiscală de peste trei milioane de euro în nici doi ani. Au fost făcute 18 percheziţii, jumătate dintre acestea la standuri comerciale din complexul comercial, iar restul la adresele din Bucureşti şi Ilfov ale unor cetăţeni chinezi şi români. Opt chinezi şi doi români au fost ridicaţi pentru audieri la Poliţie. Firmele fantomă româneşti emiteau facturi fiscale pentru a ascunde veniturile provenite din vânzările de îmbrăcăminte şi încălţăminte. Ulterior, sumele de bani obţinute din evaziune erau transferate în China prin intermediul unui chinez, care folosea sucursalele unor bănici care funcţionează chiar în interiorul complexului comercial. Acesta a fost prins în flagrant delict în timp ce ducea la bancă o geantă cu bani.
• ROMANIA LIBERA
• Interviu cu şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi: DNA nu mai are 4500 de dosare în lucru. Are 7000
Procurorul-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kovesi, a vorbit într-un interviu exclusiv pentru România liberă despre modul de lucru al DNA din ultima perioada si despre relaţia dintre SRI şi DNA. Astfel, şefa Direcţiei Naţionale Anticorupţie a răspuns criticilor, inclusiv cele formulate de fostul preşedinte Traian Băsescu, şi a clarificat planurile sale de viitor. Laura Codruţa Kovesi: Numărul dosarelor înregistrate la DNA este în creştere. Doar în primele trei luni ale anului 2015 am înregistrat peste 1.500 de dosare noi. Deci la cele 5.300 de dosare pe care le aveam la începutul lunii ianuarie s-au mai adăugat 1.500. Avem un stoc de aproape 7.000 de dosare, la care lucrează 86 de procurori. Tot ceea ce se vede că face DNA se face cu 86 de procurori, ajutaţi în activitate cam de 190 de poliţişti.
• Băncile greceşti, victime colaterale în războiul nervilor
Guvernul Greciei este pregătit să naţionalizeze băncile ţării şi ar putea crea o nouă monedă pentru a efectua plăţi, dacă statele din zona euro nu vor permite Atenei să renunţe la măsurile de austeritate. Partidul aflat la guvernare în Grecia ar putea decide să nu plătească viitoarea tranşă scadentă către FMI, pentru a putea achita salariile şi pensiile, arată Agerpres. "Suntem un Guvern de stânga. Dacă va trebui să alegem între a nu ne achita datoriile către FMI sau a nu ne achita obligaţiile către poporul nostru, va fi o decizie uşoară. Vom alege să nu plătim tranşa către FMI, ceea ce va declanşa turbulenţe pe pieţe", a afirmat o sursă citată de Reuters. Aceasta a adăugat că oficialii eleni lucrează la un plan de urgenţă în cazul în care eşuează negocierile cu creditorii internaţionali (Uniunea Europeană, Fondul Monetar Internaţional şi Banca Centrală Europeană). "Vom închide băncile şi le vom naţionaliza şi vom emite obligaţiuni dacă va trebui. Ceea ce nu vom face este să devenim un protectorat UE", susţine sursa.
• ZIARUL FINANCIAR
• "Deal-urile" au scăzut la jumătate pe bursă: au plecat fondurile sau investitorii s-au mutat pe ringul principal?
Tranzacţiile de pe segmentul de piaţă "deals" al bursei cu acţiunile celor mai mari 15 companii, inclusiv SIF-urile, au scăzut în primul trimestru până la 18% din totalul rulajelor, faţă de o pondere de 40% în anii trecuţi. Semnalul este că investitorii îşi găsesc mai uşor contraparte pe segmentul principal al pieţei, dar şi că fondurile de investiţii nu au mai fost la fel de active pe anumite acţiuni. Tranzacţiile speciale de tip "deal", cunoscute şi ca tranzacţii negociate, se realizează pe un segment separat al bursei. Acestea sunt accesate în principal de investitorii instituţionali locali şi străini, precum fondurile de investiţii, fondurile de pensii private. În primul trimestru al anului, dintr-un rulaj total de 1,9 mld. lei cu acţiunile celor mai mari 15 companii, circa 18% au fost tranzacţii speciale, potrivit calculelor ZF. În prima parte a anului 2013, ponderea era de circa 40%, ajungând în cazul acţiunilor BRD şi SIF Moldova şi la peste 60% din rulajul total, potrivit calculelor ZF.
• Reducerea TVA lasă 5 mld. lei în buzunarele consumatorilor dacă retailerii reduc preţurile
Dacă reducerea TVA se va vedea în întregime la raft, preţurile ar trebui să coboare cu 12%. Guvernul are curaj să scadă TVA pentru că veniturile pe primul trimestru au crescut cu 10%. Finanţele au încasat în T1 cu 5,4 mld. lei mai mult decât au cheltuit. Guvernul a făcut o mişcare surpriză anunţând reducerea de la 1 iunie a TVA la 9% de la 24%, nu doar la alimentele de bază, ci pentru toate produsele agroalimentare, băuturile nealcoolice şi servicii din alimentaţia publică, fără diferenţiere. Vom gestiona mai bine această reducere decât dacă am fi scăzut taxa doar la anumite produse, a explicat ieri premierul Victor Ponta. Efortul financiar pentru buget este de 5 miliarde de lei, până la finele anului (şapte luni), ceea ce înseamnă că dacă reducerea se va reflecta în totalitate în preţurile la raft, în buzunarele cumpărătorilor va rămâne o sumă identică.
• Românii cheltuie 100 mil. euro pe an pe parfumuri de lux, dublu faţă de cât dau pe săpun
Românii cheltuie anual circa 100 de milioane de euro pe parfumuri şi cosmetice de lux, cu aproape 60% mai mult decât cheltuie pe săpun, potrivit datelor ZF. Diferenţa este dată însă de preţ în contextul în care un parfum ajunge să coste în medie 100-150 de euro, pe când un săpun este doar 1-2 euro. Românii sunt de altfel codaşi în Europa la consumul de produse de îngrijire precum pastă de dinţi sau şampon, un semn al subdezvoltării economiei şi al lipsei de educaţie a populaţiei. Totuşi, o pătură subţire a populaţiei îşi permite să cumpere parfumuri, creme şi cosmetice de lux. În România doar 200.000 de angajaţi au salariu de peste 1.000 de euro lunar la o populaţie angajată de 4,5-5 milioane. Salariul mediu pe economie este de aproape 400 de euro. Piaţa cosmeticelor şi parfumurilor de lux reprezintă 13% din totalul industriei de profil, potrivit calculelor ZF pe baza datelor din piaţă. Pe acest segment, principalii jucători sunt Douglas, Sephora şi Marionnaud, reţele internaţionale care se bat cu puţinele parfumerii de nişă şi cu jucătorii independenţi.