REVISTA PRESEI - 08.05.2010

Willy Homner
Revista Presei / 8 mai 2010

ADEVĂRUL

Cine şi cum va strânge cureaua?

Guvernanţii au început să lucreze la căile prin care vor fi reduse salariile şi pensiile. Restricţiile drastice anunţate de Preşedinţia României vor fi făcute cel mai probabil pe picior, prin ordonanţe de urgenţă. Scăderea salariului minim pe economie de la 1 iunie va afecta toate veniturile bugetarilor, dacă ea se va aplica aşa cum a anunţat joi seară preşedintele Traian Băsescu. Salariile acestora vor scădea pentru că, potrivit Legii salarizării unitare, acestea se calculează ca multiplu al minimului brut la nivel naţional. Restul reducerii, până la 25% a fondului de salarii pentru bugetari, se va reflecta ori într-o scădere mai accentuată în unele sectoare, ori în disponibilizări de personal

Ce puteau face şi n-au făcut până acum

"Trebuiau luate măsuri de când s-a primit prima tranşă de la FMI, nu să aşteptăm să ajungem în situaţia asta", sintetizează economistul Mircea Coşea părerile mai multor analişti pe tema unei posibile alternative la măsurile anunţate de Preşedinţie. "În urmă cu un an ar fi fost suficientă o reducere mai mică a salariilor. Acum, costul este mai mare pentru că plătim pentru împrumuturile pe care le-am luat în ultimul an", a arătat Ilie Şerbănescu. El a adăugat că aşa cum în sectorul privat s-a recurs la tăieri de salarii, poate chiar mai mari de 25%, aşa trebuia să se întâmple şi în cazul bugetarilor şi al pensionarilor.

Bugetarii: "Este nedrept! Nu putem plăti facturile"

Anunţul făcut joi seară de preşedintele Traian Băsescu a panicat angajaţii plătiţi din bugetul statului, dar şi pe şefii instituţiilor publice. Carmen Costea este de doi ani profesor corepetitor la Colegiul "Băncilă", unde are aproape două norme, şi masterandă la Conservator. Chiar şi aşa, primeşte lunar 1.200 de lei. Chiria este de aproape 600 de lei. Vestea că salariul îi va fi redus cu 25% a şocat-o. "Nu-mi vine să cred. Părinţii îmi trimit lunar 130 de euro, banii de chirie. Eu plătesc cheltuielile. Nici cu salariul întreg nu m-aş descurca în Iaşi", a spus Carmen Costea.

Scade punctul de pensie

Surse din Ministerul Muncii au declarat pentru "Adevărul" că ieri după-amiază deja se lucra la varianta scăderii punctului de pensie, ceea ce ar însemna reducerea cu 15% a tuturor acestor tipuri de venituri. "Cel mai probabil se va stabili un nivel al pensiei sociale minime, sub care nu vor scădea pensiile", susţin surse guvernamentale. Pensia minim garantată este acum de 350 de lei. Aceleaşi surse susţin că pensiile speciale de peste un anume plafon, încă nestabilit, vor fi reduse cu mai mult de 15%. Pentru acestea va fi aplicat un impozit mai mare.

Prim-procuror, şpagă-n bani, iepuri şi fazani

Nelu Carpen, prim-procurorul Parchetului Judecătoriei Buftea, a fost arestat după ce a favorizat persoane cercetate, printre care şi pe fiul unui judecător, autorul unui accident rutier foarte grav. Magistratul Nelu Carpen ar fi încercat să influenţeze ancheta în cazul fiului lui Gabriel Bălaşa, judecător la Tribunalul Dâmboviţa

În Marea Britanie poporul a vorbit, dar nu s-a înţeles ce-a zis

Conservatorii i-au învins pe laburişti atât la votul popular, cât şi la mandatele obţinute în alegerile generale, dar niciun partid nu a obţinut majoritatea în Parlament. Situaţia e inedită pentru britanici, care nu au Constituţie şi nici practica formării coaliţiilor. Atât David Cameron, cât şi Gordon Brown vor să guverneze.

Ungaria: cetăţenie, dar nu drept de vot

Ministrul de Externe desemnat a prezentat felul în care va arăta diplomaţia viitorului cabinet de la Budapesta. Ministrul de Externe desemnat, Janos Martonyi, a promis modificarea legii de acordare a cetăţeniei ungare în cel mai scurt timp.

Asistenţă românească în Golful Mexic

România a oferit ajutor autorităţilor americane pentru limitarea efectelor scurgerii de petrol din Golful Mexic. Bucureştiul a primit deja mulţumiri pentru asistenţă din partea Departamentului de stat american.

EVENIMENTUL ZILEI

Întrebările care îi macină pe români de 48 de ore

După anunţul preşedintelui Traian Băsescu, executivul amână să explice care vor fi categoriile de populaţie afectate. Anunţul făcut joi de preşedintele Traian Băsescu a pus guvernul la treabă. Miniştrii trebuie să decidă cum vor pune în practică reducerile de pensii, salarii şi subvenţii, dar şi cum vor fi făcute concedierile din sectorul de stat. Însă, după primul val de confuzie, când zvonurile dădeau ca sigure majorarea TVA şi a cotei unice, a venit al doilea val.

Câţi bani se economisesc la buget

Aplicată începând cu luna iunie, după cum a anunţat şeful statului, reducerea fondului de salarii, cifrat la 9,4% din PIB, adică 50,65 miliarde de lei pentru întreg anul, ar aduce o economie la buget de 7,38 miliarde de lei (1,77 miliarde de euro), potrivit calculelor EVZ. Prin această măsură, guvernul economiseşte lunar câte 254 milioane de lei.

Din reducerea pensiilor cu 15% în vistieria statului vor rămâne 500 milioane de euro, potrivit lui Traian Băsescu. Reprezentanţii FMI au ţinut să se distanţeze de măsurile dure de ajustare anunţate de şeful statului român.

Căldura va deveni un lux, la iarnă

Preţul gigacaloriei "va sări în aer". "Reducerea masivă a subvenţiilor", mai ales în sistemul centralizat de încălzire, măsură anunţată, joi, de preşedintele Traian Băsescu, va avea un efect major asupra românilor. Anual, guvernul anulează datorii de zeci sau chiar sute de milioane de lei acumulate de centralele de producere a energiei termice (CET-uri). Mai mult, regiile autonome înghit în fiecare an sute de milioane de euro, la nivel naţional, mai ales din cauza vechimii instalaţiei de distribuţie a energiei termice.

Cine câştigă electoral din scăderea salariilor şi pensiilor

Traian Băsescu şi PDL ar putea suferi prejudicii de popularitate în urma aplicării măsurilor de scădere a salariilor şi pensiilor, cred analiştii politici. Totuşi, actuala putere ar putea fi avanatajată prin poziţionarea clară în favoarea sistemului privat în dauna celui public. Pe de altă parte, nu este sigur că opoziţia parlamentară va capitaliza aceste nemulţumiri: PSD este slăbit de disputele interne, iar pentru PNL este greu să se poziţioneze împotriva unor măsuri de dreapta.

Partidele nu şi-au asumat reforme structurale

După 1990 încoace, partidele aflate la putere nu s-au arătat dispuse să-şi asume până la capăt costurile politice ale unei reforme profunde. Acţiunile lor încadrate în logica electorală au dat sati sfacţie pentru moment populaţiei, însă pe termen lung au împovărat-o excesiv, aducând România în pragul colapsului.

Grecia provoacă panică la Bursa din New York

Temerile privind o nouă criză a creditelor în zona euro, pe fondul situaţiei din Grecia, au dus joi la o prăbuşire a pieţelor bursiere. Bursa din New York a căzut, joi, victimă unui atac de panică generat de temerile exacerbate privind datoriile uriaşe înregistrate de mai multe state din zona euro, în special Grecia, dar şi de posibilitatea unei erori a sistemului.

Băsescu incendiază statul social

Traian Băsescu pune foc la temelia statului asistenţial moştenit din comunism, perpetuat premeditat de Ion Iliescu şi întreţinut din neputinţă, laşitate şi interes de toate partidele politice. Prin toate înţeleg inclusiv PDL, partid care a cumpărat şi el voturi de la asistaţii statului prin promisiuni şi mită electorală şi al cărui guvern întârzie să spună cum vor fi puse în aplicare măsurile anunţate de preşedinte.

Superoferte la Târgul de Carte Gaudeamus

Ediţia din acest an a Târgului Gaudeamus, care se desfăşoară la Timişoara, le oferă vizitatorilor ocazia de a cumpăra volume excelente, la preţuri care încep de la 5 lei bucata. Superediţie de criză a Târgului Gaudeamus la Timişoara! Aşa se vede evenimentul prin ochii celor care au păşit în interiorul cortului alb amplasat în faţa Palatului baroc din Piaţa Unirii.

"Bulibaşa" Ciocan, primar peste 7.000 de suflete.Falansterul ţigănesc de la Bărbuleşti

Ion Cuţitaru, zis Ciocan, din Bărbuleşti-Ialomiţa, este singurul primar rom din ţară şi încearcă imposibilul: la 59 de ani, este elev în clasa a XI-a şi vrea să meargă şi la facultate. Aşa, crede el, va fi un model pentru cei 7.000 de romi din urbea lui, care nu muncesc, nu plătesc taxe şi îl întreabă în fiecare zi "Ce ne dai?".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

09 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9741
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4986
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3071
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8889
Gram de aur (XAU)Gram de aur361.0585

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb