REVISTA PRESEI 09.01.2014

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 9 ianuarie 2014

ADEVARUL

Ungurii vor să ne ia Ardealul cu banii jos

De la 1 ianuarie 2014, România este obligată să permită străinilor rezidenţi în Uniunea Europeană să cumpere terenuri agricole în România. Cu această ocazie, Ungaria a pus la punct o strategie prin care să cumpere cât mai mult teren din Transilvania. Planul a fost dezvălui de către Szabo Jozsef Andor, ataşat pe probleme de agricultură la Ambasada Ungariei la Bucureşti. Planul maghiar nu se opreşte însă doar la terenuri agricole, ci se referă şi la izvoarele de ape minerale, dar şi la pădurile din Ardeal. Oficialul maghiar ignoră riscul unui conflict diplomatic cu statul român şi spune că legea funciară românească, o copie după cea din Ungaria, are portiţe şi este prost făcută, astfel că nu există nicio problemă pentru statul ungar să cumpere pământul românesc. "În Ungaria, doar străinul care domiciliază în Ungaria poate cumpăra teren. Ei, în România nu este aşa. În România poate cumpăra teren şi străinul care nu locuieşte pe teritoriul României", explică Andor.

Vocea Rusiei: Germania îl va pedepsi pe Băsescu pentru afirmaţiile unioniste

Iată că nu doar premierul Iurie Leancă este supărat foc pe al nostru preşedinte, ci şi aliaţii acestuia de la Moscova. Vocea Rusiei, oficiosul preşedintelui Vladimir Putin, spune răspicat că Germania i-a dat o palmă lui Traian Băsescu şi că va continua să îl pedepsească pe acesta dacă va relua declaraţiile unioniste. "Traian Băsescu se poziţionează pe curs de coliziune cu Germania şi o face în mod conştient. Berlinul, un hegemon dur şi pragmatic al Uniunii Europene, deja i-a dat o palma diplomatică prin intermediul ambasadorului de la Chişinău. Băsescu insistă şi va fi pedepsit în continuare." scrie în subtitlu şi cu litere bolduite Vocea Rusiei. "A doua explicaţie, cea plauzibilă, presupune că Băsescu încearcă din răsputeri să genereze un conflict regional. Există o singură forţă interesată de izbucnirea unui conflict regional, cu pronunţate valenţe interetnice. Această forţă este reprezentată de radicalii americani care cândva l-au şi uns pe Băsescu "la domnie" în România, transformând un banal securistoid într-un "reformator şi justiţiar".

Costurile vieţii topesc 75% din bugetul familiilor. Numai hrana şi întreţinerea înseamnă jumătate din banii românilor

Asigurarea unui trai decent în limitele strictului necesar presupune cheltuirea a 1.700 de lei lunar, ceea ce înseamnă 75% dintr-un buget mediu disponibil de 2.267 de lei pe gospodărie, reiese din datele Institutului Naţional de Statistică (INS). Potrivit rezultatelor ultimei anchete asupra bugetelor de familie, comunicate miercuri de INS, în trimestrul al treilea (perioada iulie-septembrie) din 2013 venitul mediu total al unei gospodării a fost de 2.528 de lei (886 de lei pe persoană), iar cheltuielile totale au însumat aproape 90% din venituri, adică 2.267 de lei lunar (794 de lei pe persoană). Din aceşti bani disponibili pentru cheltuieli, cea mai mare parte sunt destinaţi acoperirii costurilor inevitabile ale vieţii. Câteva exemple: pentru mâncare, o familie alocă peste 675 de lei (aproape 30% din bugetul mediu), pentru plata taxelor, contribuţiilor şi cotizaţiilor se cheltuiesc aproape 390 de lei (mai mult de 17%), iar pe facturile de întreţinere a locuinţei (gaze, curent, termoficare, apă-canal etc.) se duc alţi 256 de lei (11,3% din total).

Armata română vrea să se doteze cu armament donat de trupele americane care se retrag din Afganistan

Armata americană îşi va muta logistica din Afganistan mai întâi în România, apoi o va reloca spre bazele sale din spaţiul NATO. Mii de tone de tehnică de luptă modernă vor ajunge, astfel, pe pământ românesc iar autorităţile militare din ţara noastră fac demersuri ca o parte din arme să rămână pentru militarii români , ca donaţie din partea Statelor Unite. "Din lista de tehnică am selecţionat un număr de repere de care noi credem că avem nevoie şi în funcţie de analiza care se face la Pentagon şi de faptul că ne-au sprijinit de fiecare dată, se va găsi o soluţie ca elementele de tehnică de care avem nevoie să fie disponibilizată către armata română", a declarat Mircea Duşa, ministrul Apărării Naţionale. Potrivit unor surse din armată, în timpul retragerii, militarii americani le-ar putea lăsa gratis românilor de la armament uşor, de infanterie, la transportoare blindate, cum sunt cele 60 de vehicule americane MRAP, împrumutate de combatanţii români din Afganistan.

Guinness World Record: Crucea de pe Caraiman, cea mai înaltă cruce din lume amplasată pe un vârf montan. De ce este aceasta un monument misterios?

Crucea Caraiman, un monument istoric construit între anii 1926 şi 1928 şi situat pe Vârful Caraiman, a fost desemnată cea mai înaltă cruce din lume amplasată pe un vârf montan, potrivit site-ului Guinness World Record. În 1928, la inaugurarea sa, "Crucea de pe Caraiman", ridicată la altitudinea de 2291 m, era cea mai înaltă structură metalică situată într-o zonă montană. În timp, imaginea acestui monument unic în Europa prin amplasament şi prin dimensiuni a devenit extrem de cunoscută. Istoria "Crucii" nu e însă atât de clară, numeroase aspecte aflându-se încă sub semnul întrebării. Însuşi numele sub care a rămas cunoscut în memoria colectivă acest simbol al arhitecturii şi tehnicii mondiale din prima jumătate a secolului XX dă naştere unei controverse. Cel mai des întâlnit în documentele oficiale aflate în colecţiile Arhivelor Naţionale ale României e numele de "Monumentul Eroilor", în timp ce în limbajul cotidian s-a păstrat, încă din anul 1933, titlul de "Crucea de pe Caraiman".

Primarii constănţeni iau partea edilului demisionar. Se pregăteşte revolta primarilor!

Gestul primarului de la Rasova, Mihalache Neamţu nu a rămas fără ecou. Edili sau politicieni din Constanţa au stat de vorba cu corespondenţii Adevărul despre situaţia disperată în care se află mai multe localităţi din judeţ. Primarii spun că doar o revoltă la care să participe toţi edilii şi care să oblige transformarea lor în oameni apolitici mai poate salva situaţia. Primarul de la Peştera, Valentin Vrabie a trecut printr-o situaţie similară cu cea a primarului de la Rasova. Inundaţiile din vară au făcut ravagii la Peştera, la fel ca în vestul judeţului şi niciuna dintre cele două localităţi nu a primit bani pentru îndepărtarea efectelor viiturilor. "Este o birocraţie impusă politic. Politicienii se simt frustraţi pentru că nişte primari locali sunt mai credibili decât ei. Frustrarea face Guvernul să complice totul în loc să simplifice stufosul act administrativ. Primarii nu pot face decât un lucru - o revoltă. Să spunem adevărul şi să îndepărtăm politicul din Administraţia Locală" a declarat Vrabie pentru Adevărul.

Bitcoin, lovit în China, iar Germania avertizează asupra pericolelor monedei

După ce autorităţile financiare din China au interzis instituţiilor oficiale să folosească bitcoin, din cauza lipsei de reglementare, cel mai mare site de comerţ online a interzis moneda virtuală. E o nouă lovitură pe care o primeşte această monedă virtuală care a ajuns la un moment dat să valoreze 1.200 de dolari pe piaţa din China. Site-ul de comerţ online Taobao a interzis toate tranzacţiile cu bitcoin şi vânzarea tuturor produselor care pot ajuta la crearea acestora, cum ar fi calculatoarele destul de performante pentru minerit, dar şi a softurilor care ajută la minare. "Banca centrală din China a cerut explicit agenţiilor terţe să închidă orice canal de comerţ pentru bitcoin şi alte monede digitale, cum ar fi Litecoin. Regulamentul intră în vigoare de pe 14 ianuarie". Bundesbank din Germania a avertizat utilizatorii de bitcoin asupra riscurilor acestei monede, ascultând mesajul organelor de reglementare din întreaga lume.

CURENTUL

Oamenii mor din cauza gripei , în timp ce vaccinul antigripal zace în depozitele Institutului Cantacuzino

În plină iarnă oamenii încep să moară din cauza gripei, în timp ce dozele de vaccin antigripal produse de Institutul Cantacuzino zac în depozit, întrucât nu au avizul Agenţiei Naţionale a Medicamentului. Medicii sibieni sunt în alertă după ce un angajat al Aeroportului din Sibiu a murit din cauza unei forme severe de gripă. Alţi doi colegi ai bărbatului sunt internati în spital cu aceleaşi simptome. Totul a început în urmă cu câteva zile când unul din dispecerii Aeroportului a fost internat cu febră şi probleme respiratorii. Starea bărbatului s-a agravat de la o oră la alta, iar luni, acesta a decedat. Alţi doi dintre colegii săi au ajuns şi ei la spital. Anul acesta, Ministerul Sănătăţii a cumpărat din străinătate 600.000 de doze de vaccin, iar Institutul Cantacuzino ar trebui să furnizeze restul până la un milion. Problema este că medicii au folosit deja mai mult de jumătate din dozele din import şi nimeni nu ştie clar când vor fi gata studiile clinice care să demonstreze calitatea vaccinului românesc.

Veşti proaste de la guvern pentru românii cu datorii la stat

Guvernul schimbă regulile pentru românii care au dreptul să primească despăgubiri de la stat. De la începutul acestui an, persoana care ar trebui să încaseze banii din decizii definitive ale instanţelor sau în baza altor legi nu trebuie să aibă nicio datorie la bugetul de stat. Cei care castiga un proces cu statul isi vor primi despagubirile doar dupa ce acestea se compenseaza cu impozitele si taxele neachitate, potrivit AvocatNet.ro. In cazul in care exista astfel de restante, obligatiile de plata ale statului se vor compensa cu obligatiile creditorilor fata de bugetul de stat, bugetul asigurarilor sociale de stat si bugetele fondurilor speciale.

Primarul din Nana, prefectul de Călăraşi, consilierul Rădulescu, chemaţi la audieri în comisia Călăraşi

Comisia Călăraşi a stabilit, miercuri, calendarul audierilor, cei chemaţi fiind reprezentanţii Oficiului de Cadastru, Cărţii Funciare, ANRP, ADS, APIA, Ministerul Agriculturii, Direcţiile agricole, prefectul de Călăraşi, primarul din Nana, consilierul Adrian Rădulescu şi notari. Senatorul PSD Gabriela Firea a anunţat, miercuri, că audierile din comisia de anchetă privind situaţia terenurilor din judeţul Călăraşi va începe luni, cu prefectul judeţului şi reprezentantul Oficiului de Cadastru, la comisie urmând a fi chemat şi consilierul prezidenţial Adrian Rădulescu. Ea a precizat că audierile din comisia de anchetă vor avea două părţi, într-o primă parte fiind audiate instituţiile, prin reprezentanţii lor, în legătură cu istoricul acestor terenuri, urmând ca în a doua parte să fie invitate şi alte persoane care apar în aceste documente.

CURIERUL NATIONAL

Fost ministru al Agriculturii, acuzat de procurorii anticorupţie de abuz în serviciu

Stelian Fuia, fost ministru al Agriculturii, este urmărit penal de procurorii anticorupţie după ce ar fi "uitat" să îndeplinească un act de serviciu în cadrul unei executări silite, ceea ce ar fi dus la vânzarea ilegală, prin licitaţie organizată la data de 19 decembrie 2005, a unor imobile din patrimoniul statului către o persoană fizică, banii fiind plătiţi societăţii la care asociată era sora sa. Potrivit informării Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), Stelian Fuia este acuzat de abuz în serviciu contra intereselor publice în perioada în care îndeplinea funcţia de director la Staţiunea de Cercetare şi Dezvoltare a Plantelor Medicinale şi Aromatice Fundulea, după ce ar fi intervenit "în mod fraudulos pentru stingerea unei datorii, pe care, iniţial, Staţiunea de cercetare Fundulea o avusese faţă de Staţiunea Didactică Belciugatele".

Pachetul de bază, un şoc pentru Sănătate

Introducerea noului pachet de bază de servicii de sănătate va aduce o schimbare de paradigmă în sistemul sanitar. Cu toate că încă mai există anumite neclarităţi privind proiectul pus în dezbatere publică la finele anului trecut, noul pachet de servicii medicale face trecerea de la o cultură bazată pe serviciile spitaliceşti la una fundamentată pe prevenţie şi pe medicina primară. "Pachetul de bază este începutul trecerii în nefiinţă a unei culturi în care dacă mi se rupe o unghie trebuie să stau cinci zile internat", a declarat pentru Curierul Naţional Dragoş Damian, preşedinte al Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR). Conform lui, această cultură este înrădăcinată de mulţi ani în România, iar din acest motiv primele îmbunătăţiri se vor vedea de-abia în 2016, poate chiar 2018. "Pachetul de bază este sfârşitul unui sistem sanitar greşit fundamental. Acesta face trecerea de la o cultură bazată pe spitalizare la una care are la bază prevenţia şi serviciile primare", a completat Dragoş Damian.

Miercuri încep înscrierile pentru minimis

Perioada de completare online a formularului a fost stabilită între 15 ianuarie ora 10,00 şi 24 ianuarie ora 20,00. Bugetul maxim alocat schemei de minimis este de 500 de milioane de lei, din care 250 mil. lei în acest an şi 250 mil. lei pentru anul viitor. Ajutoarele de stat nerambursabile se acordă în proporţie de 90% din cheltuielile eligibile, în limita echivalentului în lei a 100.000 euro.

Bursa îi îmbolnăveşte pe investitori... la propriu

Vigilenţa investitorilor faţă de plasamentele lor pe Bursă favorizează îmbolnăvirea acestora, iar registrele de internare ale spitalelor din SUA reflectă acest lucru. Aceasta este concluzia prezentată în cadrul reuniunii anuale a Asociaţiei Economice Americane la începutul acestei săptămâni la Philadelphia în urma unui studiu efectuat în martie 2013 de Joseph Engelberg şi Christopher Parsons, profesori asociaţi de finanţe la University of California din San Diego. O zi cu o scădere în jur de 1,5% pe Bursa de la New York este urmată de o majorare medie a spitalizărilor cu 0,26%. "Este un rezultat foarte direct", a comentat, potrivit Bloomberg, Engelberg, subliniind impactul oscilaţiilor bursiere asupra condiţiilor psihologice precum anxietatea şi atacurile de panică.

Germania a reuşit să se împrumute mai puţin în 2013

Guvernul federal al Germaniei a reuşit anul trecut să se împrumute cu 4 miliarde de euro mai puţin decât a planificat iniţial, ca urmare a veniturilor mai ridicate din taxe, acesta fiind al cincilea an la rând în care statul împrumută mai puţin decât se aştepta, potrivit estimărilor centrului de cercetare IfW. Excluzând refinanţarea datoriilor existente, Germania a atras finanţări de 21,1 mld. euro, faţă de prognoza de 25,1 mld. euro a oficialilor de la Berlin, a declarat directorul IfW, Alfred Boss, potrivit New York Times. Un purtător de cuvânt al Ministerului de Finanţe a declarat în decembrie că autorităţile se aşteaptă ca împrumuturile să fie mai mici faţă de suma planificată pentru al cincilea an la rând. Ministerul va publica date la mijlocul lunii ianuarie, notează Mediafax.

EVENIMENTUL ZILEI

30% din terenurile agricole din România sunt controlate de străini

Guvernul României ştia de intenţia Ungariei de a cumpăra terenuri în Transilvania încă de pe vremea lui Emil Boc. Scandalul izbucnit în aceste zile scoate la iveală amploarea investiţiilor străine în agricultura autohtonă. Discuţiile generate de posibilitatea ca autorităţile de la Buda pesta să lanseze un program de susţinere a cetăţenilor unguri care doresc să achiziţioneze terenuri agricole în Transilvania sunt departe de a se fi încheiat. Totul a pornit după ce un oficial al ambasadei Ungariei la Bucureşti a declarat unui jurnalist maghiar că guvernul condus de Viktor Orban va plăti rentă viageră cetăţenilor români de etnie maghiară care deţin sau cumpără teren în România şi îl cedează spre exploatare statului ungar.

Invazie în 2013: La fiecare trei zile s-a mai deschis un Mega Image

De la începutul lui 2013 până la finalul anului, reţeaua Mega Image s-a extins cu 104 de supermarket-uri - 37 sub brandul Mega Image, 66 sub brandul Shop&Go şi un magazin sub brandul AB Cool Food. În total, Mega Image a ajuns la 296 magazine, din care mai mult de 30% au fost deschise anul trecut. Buticurile postrevoluţionare au fost înlocuite treptat de super- şi hipermarketuri, care de la jumătatea anilor '90 încoace au luat peste 50% din piaţa bunurilor de larg consum. Astfel, peste 90% din bugetul de cumpărături al românilor (mai ales din oraşe) a ajuns să meargă acum către magazine precum Kaufland, Carrefour, Auchan, Metro, Cora, Billa, Lidl etc. Capital scria pe finalul anului trecut că aproximativ 10.000 de magazine de bloc şi alimentare s-au închis în ultimii cinci ani. Peste 3.600 de români au ales în 2013 să lucreze la Mega Image. Unii pe salarii de 900 de lei.

Ludovic Orban, despre ruperea USL: "Ziua Z e aproape. Părerea mea e că va fi înainte de europarlamentare"

Invitat la emisiunea "Bună seara, România", de pe B1 TV, deputatul PNL a declarat, în această seară, că în PNL nu s-a luat încă decizia ruperii de PSD, dar că, în opinia sa, acest lucru se va întâmpla înainte de alegerile europarlamentare. "Încă nu s-a luat hotărârea în PNL să se rupă definitiv cu PSD. Ziua Z e aproape. Părerea mea e ca va fi înainte de europarlamentare. În mare parte, le mulţumesc pesediştilor că îşi arată adevărata faţă şi arată ce vor ca să îi convingă pe cei mai mulţi colegi ai mei că nu mai pot continua acest mariaj. Mă rog în fiecare zi să ieşim de la guvernare", a explicat Orban. Liberalul a reamintit şi faptul că s-a declarat, încă de la început, împotriva proiectului USL.

JURNALUL NATIONAL

Dosarul "Zambaccian", cu Băsescu autor

Procesul "Zambaccian", care l-a trimis pe Adrian Năstase din nou în puşcărie, a fost o mascaradă judiciară gândită, pregătită şi pusă în operă cu multă consecvenţă de Traian Băsescu. El apare fără nici o urmă de îndoială ca principalul autor al dosarului "Zambaccian", pe care l-a început în urmă cu 14 ani, din vremea când devenise primar general al Capitalei. A urmărit pas cu pas prin instituţiile Primăriei Generale a Bucureştiului investiţia imobiliară din Strada Zambaccian, adunând documente care urmau să fie piesele unui subiect de presă folosit pentru atacarea premierului Adrian Năstase. În campania electorală din 2004 pentru prezidenţiale, Băsescu transformă supoziţiile legate de imobilul respectiv în acuze publice. Ele devin subiectul unei plângeri penale semnate de Mona Muscă, expediată la DNA de la sediul Alianţei Dreptate şi Adevăr, neconfirmată de Parchet.

Cheile din Justiţie. Mecanismul prin care marile procese de la Înalta Curte sunt judecate de aceeaşi magistraţi

Preşedintele Traian Băsescu a dat cărţile pe faţă la şedinţa de luni de la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), când a declarat: "Oamenii-cheie în justiţie sunt preşedintele şi vicepreşedintele Înaltei Curţi, ai DNA, DIICOT. Aici sunt cheile în justiţie". Cu alte cuvinte, toată povestea cu independenţa şi inamovabilitatea judecătorilor şi procurorilor este bună doar pentru discursurile din campaniile electorale şi este, evident, o temă "cool" de conversaţie cu reprezentanţii Comisiei Europene şi ai ambasadelor. În realitate, lucrurile stau cum spune Traian Băsescu: sistemul judiciar este format din "chei" sau "oameni-cheie" şi magistraţi.

Preşedintele, în conflict de interese. Clanul Băsescu este deranjat de liberalizarea achiziţiei de terenuri agricole. Ca atare, a respins legea

Moşierul Traian Băsescu este foarte atent la modificările ce vizează legea vânzării-cumpărării terenurilor agricole. Băsescu a cerut Parlamentului reexaminarea legii privind unele măsuri de reglementare a vânzării-cumpărării terenurilor agricole situate în extravilan de către persoane fizice, adoptată de Parlament la începutul lunii decembrie şi trimisă şefului statului spre promulgare. Respingerea legii de către preşedinte are ca efect direct amânarea liberalizării pieţei funciare. Actul preşedintelui se face însă în condiţiile unui evident conflict de interese deoarece clanul Băsescu are proprietăţi în agricultură şi este dezavantajat de liberalizarea achiziţionării terenurilor.

NATIONAL

"National" a avut dreptate! Ramona Manescu i-a dat pe mana DNA pe maharii de la CFR

Campania dusa de peste o luna de zile de ziarul nostru cu privire la jaful organizat comis de sefii impusi de Relu Fenechiu la conducerea companiilor de stat feroviare nu a fost in zadar. Astfel, ieri s-a confirmat oficial ca dezvaluirile si probele prezentate de "National" sunt reale, ele fiind constatate, ca si nenumarate alte ilegalitati, si de catre Corpul de Control al Ministerului Transporturilor. Mai mult chiar, Ramona Manescu, spre lauda sa, a dovedit ca este decisa sa sparga "buboiul" lasat de "baronul de Iasi" in urma lui si a sesizat DNA si Sectia Regionala de Politie de Transporturi Bucuresti cu privire la mai multe deficiente de natura economica, administrativa sau organizatorica. Mai mult, s-au pus la dispozitia procurorilor anticoruptie si indicii privind savarsirea de infractiuni la nivelul conducerii CFR SA.

Ce lovitura ii pregatesc Serviciile lui Crin Antonescu!

S-a intrat in anul alegerilor prezidentiale si nici macar naivii nu mai cred ca in Romania zilelor noastre vom avea parte de o confruntare ideologica si de programe, care sa se desfasoare strict in perioada oficiala a campaniei electorale. Fost lucrator de Securitate, Ioan Ichim a sustinut ca a fost ofiterul de legatura al lui Crin Antonescu, pe vremea cand acesta era profesor la scoala din comuna Niculitel, judetul Tulcea. Conform declaratiilor securistului, actualul lider al PNL ar fi dat nenumarate note informative despre parintii elevilor sai si despre unii apropiati, pentru care era platit cu 300 de lei bucata, in conditiile in care salariul sau era pe atunci de doar 2.000 lei. Tot Ichim a recunoscut ca notele nu aveau nicio valoare informativa, ele fiind catalogate de multe ori pure inventii nascocite doar din interese pecuniare. Depozitiile lui Ichim au fost confirmate si de seful acestuia de la Securitatea Tulcea, Pavel Ionescu.

SUA o trimit pe Victoria Nuland in control

Alertati de "martea neagra", respectiv de performantele atinse de distinsii nostri parlamentarii in materie de calcat in strachinile Justitiei, americanii vor sa se documenteze la fata locului. Ca urmare, o delegatie condusa de Victoria Nuland (asistentul pentru Afaceri Europene si Eurasiatice al lui John Kerry) va petrece doua zile in Romania, pe 10 si 11 ianuarie. Timp in care oaspetii vor dezbate, impreuna cu oficialii romani si cu reprezentanti ai societatii civile, spinoasa problema a respectarii statului de drept. Iar cum vizita vine dupa ce ambasada SUA a criticat dur modificarea Codului Penal la ceas de noapte parlamentar, este clar ca vizita nu va fi una prea placuta pentru gazdele useliste. Ca asa vor sta lucrurile o demonstreaza si vizita facuta pe plaiurile noastre de Philip Gordon (predecesorul lui Nuland in functie) in vara 2012, atunci cand USL se chinuia sa-l suspende pe Traian Basescu.

PUTEREA

Turnaţi la Firea-Pandele

Comisia parlamentară de anchetă "Nana", privind terenurile Ioanei Băsescu îşi pregăteşte un site pe care, aşa cum a anunţat senatoarea PSD Gabriela Vrânceanu Firea Pandele, vor putea intra cei care au informaţii despre caz, să le pună la dispoziţia comisiei şi se pot înscrie la audieri. În numele transparenţei, comisia parlamentară pune pe picioare un instrument de comunicare cu impact la utilizatorii de internet. Din păcate, pe un site pe care are acces oricine să posteze, vor putea apărea comentarii cu toptanul de la "cetăţeni revoltaţi" care numai informaţii nu vor da, ca să nu mai vorbim de hackeri. Ba mai mult, dacă vor exista şi informaţii pertinente, acestea vor cădea în derizoriu, alăturate fiind de înjurăturile anti-Băsescu sau, dimpotrivă, a USL.

Piaţa muncii. Lipsa de experienţă, vânată de angajatorii cu "lacăt la portofel"

După şase ani de criză economică, piaţa muncii şi mentalităţile s-au modificat. Să fii tânăr nu mai este un avantaj. Dacă eşti femeie de peste 30 de ani, reprezinţi un "risc" pentru angajator, iar dacă ai peste 40 de ani eşti catalogat deja prea bătrân. Despre aptitudinile, abilităţile, inteligenţa sau experienţa unui candidat nu se mai ţine cont. Toate acestea sunt clamate, dar niciodată aplicate, deoarece recunoaşterea acestor calităţi înseamnă cheltuieli mai mari pentru angajatori. Tot românul, indiferent de vârstă, îşi pune mari speranţe că va găsi un loc de muncă înregistrându-se. Potrivit estimărilor făcute de compania de recrutare Adecco, pentru a avea şanse la un salariu de peste 1.000 de euro lunar, domeniile vizate trebuie să fie IT, achiziţiile, Finance & Accounting şi Engineering. În aceste domenii se vor face angajări în 2014, rămânând printre puţinele neafectate de criză. pe unul sau mai multe site-uri de recrutare. Un singur lucru este cert: cererea este mai mare decât oferta.

Petrom - profit record de un miliard de euro în 2013, estimează Erste

Producătorul de ţiţei şi gaze OMV Petrom va înregistra un nou record de profit net, de aproape 4,6 miliarde lei în 2013, şi va depăşi un miliard de euro, potrivit estimărilor Erste Group Research. Vânzările companiei vor fi de 24,45 miliarde lei (peste 6,2 miliarde euro, la cursul mediu pe anul trecut). Cea mai mare companie din România va depăşi astfel pentru prima dată un rezultat pozitiv net de 1,04 miliarde de euro, scrie Economica.net. Principalele surse de profit ale Petrom au fost scumpirea relativă a petrolului, dar şi a gazelor naturale, pe a cărei piaţă locală s-a început liberalizarea. Profitul companiei pentru anul trecut ar creşte astfel cu 16,5% faţă de 2012, când Petrom a avut un câştig net de 3,95 de miliarde de lei.

ROMANIA LIBERA

Cum a devenit Ponta indezirabil pentru SUA

Premierului român i s-au trecut până acum cu vederea în cancelariile vestice derapajele de început, cu gândul că e tânăr, că are timp să-şi îndrepte. Paharul s-a umplut, însă, după ce USL a votat modificarile aduse Codului Penal, pentru legiferarea conflictului de interese şi protejarea parlamentarilor în cazurile de corupţie, dar mai ales după ideea PSD de a propune o lege a amnistiei şi graţierii, care să-i salveze în primul rând pe toţi amicii politici ai premierului de la închisoare, lege care i-ar elibera, în acelaşi timp, nu doar pe toţi hoţii, ci şi pe hackerii de profesie, unii dintre ei aflaţi în atenţia serviciilor americane după ce au spart servere ale unor instituţii importante din SUA. Pentru Statele Unite e important ca România, ţara în care va funcţiona scutul împotriva rachetelor balistice finanţat de americani, să fie stabilă din punct de vedere politic şi să respecte normele statului de drept. Nu poţi lăsa arme sofisticate pe mâna unora care vor să-şi facă propria justiţie, care schimbă legile în funcţie de interese de grup sau care vor să aibă în paralel un parteneriat strategic cu SUA şi unul cu China.

Provocările în schimbarea economiei lumii de GEORGE SOROS

La sfârşitul lui 2013, eforturile de revitalizare a creşterii celor mai influente economii - cu excepţia zonei euro - sunt vizibile pretutindeni. Toate problemele care se profilează pentru economia globală au o componentă politică. După 25 de ani de stagnare, Japonia încearcă să-şi revigoreze economia prin angajarea în alinierea cantitativă la o scară fără precedent. Este un experiment riscant: o creştere mai rapidă ar putea urca rata dobânzilor, făcând costurile întreţinerii datoriei nesustenabile. În schimb, Uniunea Europeană se îndreaptă spre acelaşi tip de stagnare de lungă durată, de care Japonia aşteaptă să scape. Mizele sunt mari: statele-naţiune pot supravieţui un deceniu sau mai mult; dar UE, o asociaţie incompletă de state-naţiuni, ar putea fi distrusă cu uşurinţă. Moneda euro - care a fost inspirată de modelul mărcii germane - are un defect major. Crearea unei bănci centrale comune fără o trezorerie comună înseamnă că datoriile guvernamentale sunt exprimate într-o monedă pe care nici un stat membru n-o controlează, expunându-le riscului de default.

ZIARUL FINANCIAR

Isărescu le lasă băncilor 4 mld. lei şi 500 mil. euro să dea credite şi să-şi mai achite din datorii

BNR arată că vrea stimularea creditării cu orice preţ, reducând rezervele minime în paralel cu dobânda-cheie care ajunge la 3,75%. Banca Naţională a hotărât să le elibereze bancherilor lichidităţi de 4 miliarde de lei şi 500 de milioane de euro prin reducerea ratelor de constituire a rezervelor minime obligatorii, pentru a stimula creditarea, dar şi pentru a sprijini băncile care vor să-şi reducă datoriile faţă de creditorii externi, a explicat ieri guvernatorul Mugur Isărescu decizia de politică monetară luată de consiliul de adminis­traţie. "Este o măsură în direcţia stimu­lării creditării. (...) Pe piaţă sunt bănci cu exces masiv de lei, dar şi altele care s-au antrenat mai mult în creditare şi chiar au nevoie de lei. În urma măsurii noastre băncile fără exces se vor duce mai puţin pe piaţa monetară şi vor continua procesul de creditare chiar într-un ritm mai alert, altele vor mări pasul cu care acordă credite, vor regândi poate şi situaţia clienţilor. Cele care au datorii de plătit vor face calcule şi le vor plăti."

Mihai Anghel "ameninţă" dominaţia multinaţionalelor din exportul de cereale

Mihai Anghel, proprietarul grupului Cerealcom cu afaceri de 80-100 de milioane de euro anual, 800 de angajaţi şi 25.000 de hectare de teren arabil, spune că vrea să devină primul producător român care să se lupte de la egal la egal cu traderii multinaţionali pentru a câştiga licitaţii în pieţele tradiţionale de export de materii prime agricole ale României. "Ambiţia mea este să ajung să particip la licitaţiile internaţionale din piaţa cerealelor. Acum trimitem la export 400.000 de tone de cereale, 80% din tot ce cumpărăm", explică el. În perioada iulie-octombrie a anului 2013 exportatorii de grâu din România au încasat 468,3 milioane de euro, în creştere cu 87% faţă de perioada similară anterioară. În cele patru luni, din România au ieşit 2,5 milioane de tone de grâu, adică o treime din producţia internă.

România ar putea promova în liga pieţelor emergente abia în 2016

Bursa de la Bucureşti, clasificată drept piaţă de frontieră, poate spera la un upgrade în liga pieţelor emergente, alături de Polonia, Brazilia şi China, cel mai devreme în anul 2016. Până atunci trebuie să se alinieze standardelor internaţionale şi să atragă noi listări mari. Pe pieţele emergente investesc fonduri cu active de 1.400 de miliarde de dolari, de o sută de ori mai mari decât activele celor prezente pe pieţele de frontieră. O promovare ar putea aduce pe piaţa locală capitaluri de peste un miliard de euro. "Suntem la curent cu evenimentele care au avut loc anul trecut pe bursa de la Bucureşti. Este bine că s-au listat Romgaz şi Nuclearelectrica. Însă în momentul de faţă din partea MSCI nu există nicio propunere pentru a pune România pe lista scurtă în vederea promovării la categoria de pieţe emergente în iunie 2014", a declarat pentru ZF Sebastien Lieblich, director executiv la compania americană MSCI, cel mai mare furnizor de indici bursieri din lume.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb