REVISTA PRESEI 09.09.2011

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 9 septembrie 2011

ADEVARUL

"Forţele de Muncă" au trecut pe online

Două dintre cele mai importante site-uri de recrutare au depăşit pragul de două milioane, respectiv un milion de CV-uri depuse de cei care-şi caută un job. Recordurile BestJobs şi MyJob au fost înregistrate în iulie şi consfinţesc trecerea în online a recrutărilor de pe piaţa muncii. De câţiva ani, cererea şi oferta de pe piaţa muncii s-au transferat cu "arme şi bagaje" pe internet. Treptat, au dispărut vremurile când unele ziare îşi rotunjeau tirajul mediu săptămânal în ziua cu anunţurile de angajare. În marile oraşe, acum e mai uşor să-ţi găseşti job vânând prin vitrine o hârtie A4 cu "Angajăm vânzător" decât să cauţi anunţuri în ziare.

"Gaura neagră" Bechtel, încă 650 de milioane de euro

Statul trebuie să le plătească americanilor atât sumele restante până la finalul anului, cât şi banii necesari încheierii lucrărilor începute. După o creştere constantă a costurilor aferente construcţiei la Autostrada Transilvania, Bechtel impune condiţii de plată din cele mai dure. Termenii în care s-a tranşat rezilierea contractului cu americanii de la Bechtel înseamnă, pentru statul român, costuri suplimentare de aproximativ 650 de milioane de euro. Constructorul american a acceptat să finalizeze cei 64 de kilometri începuţi pe tronsonul Suplacu de Barcău - Borş, dar a impus condiţii extrem de dure: partea română, reprezentată de Compania Naţională de Autostrăzi (CNADNR), trebuie să plătească până la finele acestui an peste 100 de milioane de euro, reprezentând datoria pentru lucrările deja efectuate.

Topul celor mai mari afaceri din România

Petrom, Rompetrol şi Automobile-Dacia sunt companiile locale cu cele mai mari vânzări. Anul 2010 a fost unul bun pentru giganţii afacerilor din Europa Centrală şi de Est. Printre campionii regiunii se numără şi greii industriei petroliere locale. Numărul companiilor româneşti care au reuşit să acceadă în cercul select al primelor 500 de companii din Europa Centrală şi de Est este în creştere. Dacă în 2009, numai 33 de afaceri înregistrate pe teritoriul naţional intrau în clasamentul realizat de compania de consultanţă Deloitte, în 2010 numărul acestora se ridică la 38.

Povestea porcului românesc la export

Luna aceasta se va scrie un nou capitol în povestea porcului românesc în Uniunea Europeană. Încă o delegaţie de experţi ai Comisiei Europene (CE) se va afla în România pentru a verifica iar calitatea efectivelor de porcine autohtone. Pentru producătorii români, vestea nu este nici bună, nici rea şi nicidecum nouă. Din 2003, de când CE a decis că România nu mai poate exporta carne de porc sau porci vii în UE, o serie de comisii s-a perindat prin ţara noastră pentru a verifica efectivele. De câteva ori am obţinut chiar avize pozitive, însă, nici până astăzi, fermierii români nu au dreptul să exporte. De aceea, reprezentanţii industriei rămân sceptici şi faţă de noua "decizie finală" care urmează să fie luată în săptămânile care vin.

Borsec, cel mai puternic brand românesc

Borsec, Poiana, Kandia, Gerovital, Dorna, BCR, La Dorna, Dacia, Plafar şi Timişoreana sunt brandurile neaoşe care conduc în clasamentul "50 branduri româneşti în 2011", conform studiului realizat de firma de cercetare Unlock Market Research. Topul celor mai puternice mărci "Made in Romania", lansat de revista "Biz", are şi câteva noutăţi faţă de 2010. Mărcile Plafar, Fares, Eugenia, Doina, Domo, Altex, Noroc şi Jidvei şi-au făcut loc între cele mai puternice branduri. "Adevărul" este singurul ziar de calitate prezent în topul celor mai puternice branduri din domeniul media. Ziarul "Adevărul" a fost inclus şi în topul brandurilor fascinante, întocmit de aceeaşi revistă.

Facebook şi-a dublat veniturile în 2011

Compania Facebook Inc. a obţinut, în prima jumătate din 2011, cu 800 de milioane de dolari mai mult faţă de perioada similară a anului trecut. În primele şase luni din 2011, veniturile obţinute de Facebook Inc. s-au ridicat la 1,6 miliarde de dolari, cea mai mare parte provenind din contractele de publicitate. Numărul uriaş de utilizatori (peste 750 de milioane) a început să se reflecte şi în rezultatele financiare înregistrate de Facebook, cea mai mare platformă de socializare din lume. Rezultatele spectaculoase nu sunt însă nicio surpriză. De la începutul acestui an, valoarea companiei Facebook s-a dublat. Dacă în ianuarie, aceasta era estimată la 40-50 de miliarde de dolari, valoarea este estimată la 80-100 de miliarde de dolari, după ce au fost vândute mai multe pachete de acţiuni pe piaţa secundară.

Cum salvează Guvernul sectorul minier

Guvernul va aproba peste două săptămâni planul de reorganizare a sectorului energetic prin înfiinţarea a două complexuri formate din termocentrale şi mine de cărbune, a declarat secretarul de stat din Ministerul Economiei, Claudiu Stafie. "Este posibil ca Guvernul să decidă vânzarea pachetelor majoritare de acţiuni la aceste companii", a spus el. Măsura a fost sugerată de Banca Mondială, ca soluţie pentru rezolvarea problemelor legate de lipsa finanţării în sectorul minier şi al energiei termo. Acesta ar fi singurul lucru concret făcut de cinci ani încoace în sectorul energetic, după ce mai multe planuri de reorganizare au eşuat. Potrivit secretarului de stat, primul complex va fi format din Compania Naţională a Huilei şi termocentralele Deva şi Paroşeni. Al doilea complex va include Societatea Lignitului Oltenia şi actualele complexuri Craiova, Turceni şi Rovinari.

Cât economisim cu noile facilităţi de la Fisc

Persoanele fizice şi cele juridice care îşi plătesc datoriile către bugetul de stat scapă de penalităţi, dar nu şi de dobânzile aferente. Facilitatea de plată fără penalităţi, anunţată de Ministerul Finanţelor, intră în vigoare de la 17 septembrie, precizează consultanţii fiscali. Ministrul Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, a explicat recent că datornicii care îşi achită baza datoriei şi majorările de întârziere până la 31 decembrie beneficiază de ştergerea penalităţilor, iar cei care plătesc doar în 2012, până la jumatatea anului, vor fi scutiţi de jumătate din penalităţi.

Fraudă medicală uriaşă în SUA, anchetată cu 400 de poliţişti. Medicare a pierdut 295 de milioane de dolari

Aproape o sută de suspecţi, inclusiv medici şi asistente medicale, au fost arestaţi în SUA sub acuzaţia că au fraudat sistemul de sănătate american Medicare cu 295 milioane de dolari, potrivit BBC News. Unii dintre aceştia au trimis facturi guvernului SUA cu servicii medicale acordate unor persoane decedate. Procurorul general Eric Holder afirmă că au fost făcute arestări în opt oraşe, în operaţiune fiind implicaţi circa 400 de oameni ai legii. Medicare este un program guvernamental american conceput să acopere costurile medicale ale persoanelor cu vârsta de peste 65 de ani sau al celor cu handicap.

Am avut mai mulţi turişti, dar mai săraci

La Bursa de turism de la Eforie Nord, hotelierii şi patronatele din turism au făcut bilanţul sezonului estival care tocmai s-a încheiat. Au ieşit pe plus, iar la anul promit să nu schimbe preţurile. Am avut cu 10% mai mulţi turişti, dar au cheltuit cu 10% mai puţin faţă de anul trecut. Sezonul a fost salvat de ultimele patru weekenduri, când gradul de ocupare a fost de 100%. Peste 300 de agenţii de turism din toată ţara şi-au dat întâlnire la Eforie Nord la Târgul de Turism "Bursa Litoral - Delta Dunării 2012" pentru a face bilanţul verii şi pentru a încheia contractele pentru sezonul 2012.

CURENTUL

Muşuroaiele de pe Naţional Arena apar şi în declaraţiile de avere ale şefului ALPAB, Radu Popa

După ce Consiliul General al Municipiului Bucureşti a blocat de trei ori licitaţia pentru desemnarea unui administrator al stadionului, primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, şi-a numit pupilul de la Administraţia Lacuri Parcuri şi Agrement Bucureşti (ALPAB) drept administrator provizoriu al arenei în care s-au investit peste 180 milioane de euro. Naţional Arena a fost trecută de la Direcţia Investiţii în îngrijirea ALPAB care "va avea grijă" şi de gazonul tocmai montat pe noul stadion. Şi, cum s-a văzut, Popa de la ALPAB a avut mare grijă. La prima utilizare, gazonul a pocnit peste tot, stârnind batjocura presei franceze şi nu numai. In declaraţia depusă pe 10 iunie 2011, aflată în baza de date a ANI, la capitolul Venituri, Radu Popa consemnează faptul că în anul anterior, adică în 2010, a încasat un venit de exact 91.075 RON de la Bursa Română de Mărfuri. Adică de la instituţia care l-a scuipat cu zgomot, dându-l pe mâna parchetului, în urmă cu trei ani.

Baronul PSD Mocanu: Ponta şi Antonescu sunt "doi indivizi rupţi de realitate"

Supărare mare în familia USL! Deşi la centru liderii vorbesc doar de mici frământări în teritoriu, care nu afectează unitatea alianţei, în realitate lucrurile sunt mult mai grave. Preşedintele Consiliului Judeţean Buzău, cunoscutul Victor Mocanu, spune că liderii USL, Victor Ponta şi Crin Antonescu, sunt "doi indivizi rupţi de realitate", declaraţia fiind făcută după ce la centru s-a decis susţinerea liberalului Cristi Bâgiu la şefia CJ, şi nu a actualului şef al instituţiei.

CURIERUL NATIONAL

Minele vor fi divizate, dar tot vor îngropa bani

Cu datorii de 4,13 mld. lei, CNH va fi divizată până la sfârşitul anului. Cele trei din şapte care sunt neviabile vor continua să înghită subvenţii până în 2018. Înglodate în datorii şi cu prea multe mine considerate neviabile, companiile din sectorul minier caută soluţii împreună cu Ministerul Economiei pentru ieşirea din impas. În timp ce ministerul încearcă să scape de "balastul" datoriilor istorice ale Companiei Naţionale a Huilei (CNH), Societatea Naţională a Lignitului Oltenia (SNLO) arată că are de recuperat 500 mil. lei de la CET-uri, aproape de două ori mai mult decât are de dat statului şi furnizorilor. Potrivit declaraţiilor făcute ieri de secretarul de stat în Ministerul Economiei, Claudiu Stafie, până la sfârşitul anului CNH va fi divizată, prin separarea minelor viabile de cele neviabile, ultimele urmând să funcţioneze cu ajutorul subvenţiilor de la stat până în 2018.

De ce nu valorificăm suficient potenţialul agricol?

Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, spune că este nemulţumit că în vestul ţării există zeci de mii de hectare de terenuri nelucrate, arătând că doar în Timiş sunt 64.000 de hectare. Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, s-a aflat, ieri, la Arad, pentru a participa la deschiderea Târgului Agromalim - târg internaţional de agricultură, industrie alimentară şi ambalaje - şi a avut întâlniri cu fermieri şi cu jurnalişti, el afirmând că suprafeţe mari de terenuri nu sunt lucrate, în special în vestul ţării. Valeriu Tabără a declarat că anul 2011 a fost unul de excepţie privind producţia agricolă şi "a confirmat potenţialul României". "Poate că niciodată nu am întâlnit situaţia în care atât culturile de toamnă, cât şi cele de primăvară să poată da un maxim.

Cât i-a costat pe americani operaţiunea de lichidare a lui Osama bin Laden

Osama bin Laden a atras atenţia întregii lumi la 11 septembrie 2001, când atacurile asupra Statelor Unite s-au soldat cu moartea a peste 3.000 de persoane şi cu rănirea altor câtorva sute. Într-un timp atât de scurt, Osama bin Laden a devenit, dintr-o persoană obscură, unul dintre cei mai de temut oameni din lume. Conform datelor, moartea lui Osama bin Laden i-a costat pe americani enorm, circa 1.300 de miliarde de dolari. Costurile au inclus operaţiuni militare, baze de securitate, reconstrucţie, ajutor extern, costuri cu ambasada şi cheltuieli cu veteranii implicaţi în cele trei operaţiuni iniţiate după atacurile din 11 septembrie - Irak, Afganistan şi iniţiativa de securizare a bazelor militare.

Două mari puteri, ameninţate cu retrogradarea

Agenţia de rating Fitch a avertizat joi că ar putea reduce ratingul de credit al Chinei în următorii 2 ani, din cauza datoriilor acumulate de bănci în urma creditării agresive prin care a fost sprijinită economia în timpul crizei financiare mondiale din 2008-2009, potrivit Reuters. De asemenea, Fitch afirmă că Japonia riscă şi ea să fie retrogradată din cauza divergenţelor din zona politicului, care împiedică eventuale măsuri de ordonare a finanţelor publice în contextul unei datorii de stat de 200% din PIB-ul de 5.000 de miliarde de dolari.

În toamnă se deschide un magazin C&A în Iris Auchan Shopping Center

Oasis Shopping Center Services, divizia specializată în oferirea de servicii dedicate de administrare comercială şi tehnică pentru sectorul de retail a Oasis, a anunţat ieri într-un comunicat de presă deschiderea unui magazin C&A în cadrul Iris Auchan Shopping Center. Magazinul, care va fi deschis în această toamnă, va avea o suprafaţă de 1.800 mp. C&A reprezintă primul mare nume internaţional adăugat listei de chiriaşi existenţi ai Iris Auchan Shopping Center, din momentul preluării managementului centrului de către Oasis Shopping Center Services.

EVRNIMENTUL ZILEI

Traseul gazonului de pe "Arena" şi scuza penibilă a patronului Adrian Oprişan | VIDEO

Gazonul care trebuia pus pe "Naţional Arena" a trecut prin cel puţini cinci "mâini". Iarba, de cea mai bună calitate, a zăcut în camioane aproximativ opt zile înainte de a fi montată. Firmele implicate în plantarea ierbii pe "Naţional Arena" se spală pe mâini de această poveste, iar primarul Capitalei, Sorin Oprescu, s-a dat la fund. După ce România s-a făcut de râs cu stadionul care ar trebui să găzduiască o finală de Liga Campionilor, autorităţile încearcă să remedieze problema, ascunzând în continuare cine şi ce vină are în toată această poveste. Gazonul a fost periclitat chiar înainte de a fi montat pe stadion, susţin surse din cadrul Municipalităţii. Acesta a fost adus în condiţii bune din Italia, fiind transportat în tiruri care aveau în interior o temperatură de 2 grade Celsius. Adică, în condiţii optime. Numai că, odată ajuns în România, gazonul a stat în maşini aproape opt zile înainte să fie montat. Specialiştii spun că acesta trebuia ţinută în rulouri maximum două zile.

Gaddafi neagă, într-un nou mesaj audio, că s-ar afla în Niger

Colonelul Muammar Gaddafi, fostul lider libian căutat de trupele noului regim de la Tripoli, a denunţat, astăzi, în cursul unui mesaj audio difuzat de postul de televizune prin satelit Arrai, cu sediul la Damasc, "războiul psihologic şi minciunile" legate de speculaţiile cu privire la eventuala sa fugă în Niger, informează AFP, citat de Agerpres. "Ultima dată au spus că l-au văzut pe Gaddafi într-un convoi spre Niger", a declarat Gaddafi în primul său mesaj din ultimele zile. "Câte convoie de contrabandişti, de mărfuri şi oameni nu intră în fiecare zi în deşert spre Sudan, Ciad, Mali sau Algeria?! De parcă ar fi prima dată când un convoi se îndrepta spre Niger!", a continuat el cu ironie.

România are 700 de tone de aur

România are rezerve de aur de cel puţin 700 de tone şi de 2.000 de tone de argint, potrivit datelor publicate de companiile din sector, a declarat, ieri, preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale, Alexandru Pătruţi, la conferinţa Focus Energetic. "Rezervele de aur sunt clasificate, însă unele companii au făcut publice zăcămintele unde au licenţe. Astfel, sunt 700 tone de aur şi 2.000 de argint. Sunt zăcămintele Roşia Poienii, Roşia Montană, Certej şi Băiţa Crăciuneşti", a afirmat Pătruţi.

JURNALUL NATIONAL

Roubini prezice o nouă Mare Depresiune

Cunoscut pentru prezicerea crizei financiare din 2008, economistul Nouriel Roubini consideră că un nou cataclism financiar se apropie. Într-un interviu acordat Bloomberg, profetul crizei afirmă că actuala încetinire a creşterii economice mondiale măreşte riscul de declanşare a unei noi crize financiare. Încetinirea economică din Statele Unite, din zona euro şi din Marea Britanie riscă "să ne arunce mai devreme în criză", afirmă Roubini, care a evocat spectrul unei "noi Mari Depresiuni". La incapacitatea economiei SUA de a crea noi locuri de muncă, deci de a putea miza pe o creştere a consumului, respectiv o evoluţie mai bună a PIB, se adaugă şi tensiunile din zona euro, care par a fi mai mari ca niciodată.

Peştera viitorului Batman se află în România, la Turda

E oficial: peştera lui Bruce Wayne, eroul care-l întruchipează pe Batman în viitorul film al seriei, se află în România. Mai exact la Turda. Producătorul filmului a contactat Salrom în toamna anului trecut, a efectuat un studiu şI în final a fost aleasă fosta salină de la Turda. "Au cercetat mina Turda, actualmente în proprietatea comunităţii locale, şI Slănic. Cele două sunt foarte spectaculoase, Turda e la o adâncime de 60 de metri iar Slănic la 200 de metri. Însă asta ar fi însemnat costuri foarte mari cu recuzita. În final a fost aleasă Turda, dar au păstrat şI alternative", a declarat pentru Jurnalul Naţional Nicolae Grudnicki, director de producţie al Salrom.

În 15 ani rămânem fără petrol şi gaze. Restructurarea, ultimul tren pentru mineritul românesc

Petrolul şi gazele naturale ale ţării noastre se vor sfârşi în 15 ani, iar uraniul ne ajunge doar pentru două reactoare nucleare, deşi noi vrem patru. Ceva mai bine stăm la capitolul cărbune, unde lignitul ne ajunge 45 de ani, iar huila, vreo câteva sute. Acesta este portretul-robot al resurselor României, potrivit datelor furnizate de Agenţia Naţională de Resurse Minerale (ANRM). Cel mai rău stăm în privinţa uraniului. Rezervele României sunt insuficiente pentru a alimenta reactoarele 3 şi 4, pe care ţara noastră vrea să le construiască pe platforma de la Cernavodă. Astfel, România derulează negocieri pentru preluarea de mine sau uraniu din Kazahstan, Iordania sau anumite state africane.

NATIONAL

Ce surprize pregateste Oprescu pentru USL inaintea alegerilor

Conform ultimelor informatii vehiculate in culisele dambovitene, nu este exclus ca Sorin Oprescu sa renunte la candidatura in ultima clipa. In ceea ce-l priveste pe Sorin Oprescu, tabloul general arata cam asa: actualul primar general se jura ca va candida pentru un nou mandat din postura de independent sustinut de USL, pesedistii ii transmit ca poate conta pe ei, iar liberalii se chinuie sa-i bage pe gat sigla USL. Chiar daca unii dintre penelisti au trecut la amenintari voalate, gen "cautam si alti candidati", este clar ca Opozitia nu poseda personalitatile marcante pasibile sa-i cucereasca pe bucuresteni, prin urmare tot Oprescu ramane candidatul de baza. Asa stand lucrurile, o retragere a lui din cursa, cu putin timp inainte de scrutin, ar lasa practic USL-ul in fundul gol.

Elvetia, cea mai competitiva economie a lumii

Forumul Economic Mondial (WEF) a realizat clasamentul economiilor celor mai competitive pe 2011 - 2012. Conduce Elvetia. In realizarea clasamentului, WEF a tinut cont de elemente precum mediul politic, eficienta guvernelor, a institutiilor, infrastructurii, macroeconomiei, domeniile sanatate si educatie, nivelul de dezvoltare al pietei financiare, eficienta de pe piata muncii, tehnologizarea, inovatia. Un alt element de greutate al clasamentului a fost parerea managerilor de companii. Astfel, Europa de Nord si de Vest domina top 10, in timp ce doua economii din Asia au intrat in primele zece clasate: Singapore pe locul doi si Japonia, pe pozitia a noua. Romania ocupa pozitia 77, cazand vertiginos de pe locul 67, unde se afla in clasamentul precedent. China se situeaza pe pozitia 26 in clasamentul WEF, iar Brazilia pe 53.

Si Ministerul Economiei sustine Rosia Montana. Proiectul asteapta autorizatia de mediu

Ministerul Economiei doreste exploatarea zacamintelor de la Rosia Montana, dar problema este acum obtinerea autorizatiei de mediu de catre Rosia Montana Gold Corporation (RMGC), compania care vrea sa deruleze acest proiect. In spatele companiei canadiene Gabriel Resources se regasesc nume mari din business-ul mondial, precum John Paulson, Beny Steinmetz si Thomas Kaplan.

PUTEREA

Parlamentul unicameral, ţintă imposibilă

În afară de PDL, care şi-a făcut din el un obiectiv politic, Parlamentul unicameral mai e susţinut doar de UNPR. În rest, PSD, PNL, UDMR şi grupul minorităţilor sunt împotrivă. Astfel, după cum ne-au declarat deputaţii din Comisia pentru revizuirea Constituţiei, nu se întruneşte nici măcar majoritatea simplă. Singurul mod de desfiinţare a uneia dintre Camere este schimbarea legii fundamentale, iar pentru aceasta ar fi nevoie de un proiect care să fie votat de două treimi din ambele Camere sau de trei sferturi din plenul reunit.

DNA deschide dosarul drumurilor

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au ridicat joi, de la sediul companiei Consitrans, administrată de Eduard Hanganu, toate contractele încheiate de aceasta cu Ministerul Transporturilor, respectiv Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale, ne-au declarat surse judiciare. În ultimii doi ani, firma care are ca obiect de activitate proiectarea de drumuri şi întocmirea de studii de prefezabilitate şi fezabilitate a avut "lipici" la contractele cu Ministerul Transporturilor. Reprezentanţii Consitrans recunosc că procurorii DNA au percheziţionat sediul firmei. Procurorii DNA iau la puricat contractele încheiate de CNADNR, în ultimii ani, în valoare de sute de milioane de euro. Surse avizate ne-au spus că acţiunile procurorilor vor fi comparabile cu cele desfăşurate în vămi.

Participaţia Ministerului Finanţelor la Fondul Proprietatea a scăzut la 6,17%

Numărul acţiunilor deţinute de către Ministerul Finanţelor Publice (MFP) la Fondul Proprietatea (FP) a scăzut la 31 august la 1,19 miliarde acţiuni, reprezentând 6,17% din capitalul social subscris şi vărsat, potrivit unui raport al Fondului transmis joi Bursei de Valori Bucureşti, citat de NewsIn. De asemenea, FP precizează că MFP deţinea 827.097.576 acţiuni plătite şi 8,71% din capitalul social subscris, respectiv 6,17% din capitalul social subscris şi vărsat. La 31 decembrie 2010, MFP deţinea 5,357 miliarde acţiuni, reprezentând 38,88% din capitalul social. Potrivit Fondului, la data de 31 august persoanele fizice române deţineau 5.248.635.750 acţiuni plătite, respectiv 38,09% din capitalul social subscris şi 39,15% din capitalul social subscris şi vărsat. Acţionari instituţionali străini deţineau 4.647.193.494 acţiuni, 33,73% din capitalul social subscris şi 34,67% din capitalul social subscris şi vărsat.

ROMANIA LIBERA

Ascensiunea ocultă a miliardarului Remus Truică

Paradox.În România, afacerile fostului şef de cabinet al lui Năstase sunt insignifiante: profit de 3.000 de euro în 2010. După o lungă absenţă din atenţia publicului, omul de afaceri Remus Truică (41 de ani) a reapărut anul trecut, când şi-a serbat ziua de naştere în stil de mare miliardar. Truică a organizat o petrecere uriaşă, la care a cântat celebra Patricia Kaas şi care ar fi costat, potrivit tabloidelor, câteva sute de mii de euro. Doar recitalul cântăreţei franceze s-ar fi ridicat la peste 80.000 de euro. Anul acesta, afaceristul a ajuns din nou în centrul atenţiei din cauza divorţului cu scântei prin care trece zilele acestea.

Conflict. Societatea Grivco, patronată de Dan Voiculescu, este câştigător colateral al războiului dintre cele două tabere din PDL. Miza demiterii şefului ADS

Demiterea şefului ADS, Radu Cristescu, de către Valeriu Tabără scoate la iveală războiul dintre două tabere din PDL. Miza ar fi subvenţiile UE de milioane de euro disputate între oamenii de afaceri Ştefan Poienaru şi Adrian Alexandru. Şeful Agenţiei Domeniilor Statului, Radu Mihai Cristescu - tânără speranţă pedelistă, despre care se spune că ar avea susţinere în anticamera premierului - a fost demis şi dat pe mâna procurorilor anticorupţie de către ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără. Într-un raport de control semnat de Tabără şi deţinut de RL, şeful ADS e acuzat, între altele, că ar fi protejat afacerile milionarilor Ştefan Poienaru, baronul bazinului cerealier ialomiţean, şi Dan Voiculescu.

Cum ne vede UEFA după scandalul gazonului

UEFA a dat dovadă de îngăduinţă în cazul de la Bucureşti, unde un primar delăsător, un om de afaceri dubios şi un constructor strâns la pungă au făcut praf gazonul de pe Naţional Arena. Inspectorii UEFA au fost ieri în România şi au făcut un raport despre starea gazonului pe care s-a desfăşurat partida cu Franţa. Concluzia a fost clară: terenul de pe Naţional Arena este impracticabil. Astfel că, terenul va fi refăcut în maximum două săptămâni, se va lucra cu o firmă străină şi sub atenta supraveghere a unui expert UEFA.

Adevărul despre centrul vechi

Chiar dacă edilii sugerează contrariul, Bucureştiul e departe de a avea cu adevărat un centru istoric. Repararea străduţelor e pe final, deşi cu o întârziere de zeci de luni. Cu toate acestea, restanţele primăriei sunt încă foarte mari, din moment ce nu a fost rezolvată cea mai spinoasă problemă: reabilitarea clădirilor, cele care, de fapt, conferă identitate locului. Perimetrul din inima Bucureştiului, cunoscut drept centrul vechi, a avut şansa să scape neatins de buldozerele comuniste, acelea care, în numele unei sistematizări lipsite de discernătmânt au umplut Bucureştiul cu moloz de patrimoniu naţional. Norocul singur nu a fost şi suficient. Lăsat în paragină după 1990, centrul istoric rămas în picioare trece de câţiva ani prin furcile caudine ale unei originale reabilitări.

PSD Cluj vrea amendarea primarului din cauza imnului

Scandalul imnului României cântat de Marcel Pavel la inaugurarea Naţional Arena le-a dat idei şi celor de la PSD Cluj. În frunte cu preşedintele Remus Lăpuşan, social-democraţii au cerut amendarea primarului Clujului, Sorin Apostu, pentru că la şedinţele de Consiliu Local pe care acesta le prezidează doar trei strofe din imnul României este intonat, în loc de patru, cum cere legea.

ZIARUL FINANCIAR

De obicei pesimistă, ING pariază pe o creştere economică peste aşteptări în T3

Trimestrul al treilea a început bine sub aspectul indicatorilor macro, dar şi semnalele din mediul de business sunt pozitive. Luna iulie a venit cu veşti bune de la comerţul cu amănuntul, care a revenit în teritoriul pozitiv în condiţiile creşterii salariilor şi reluării uşoare a creditării. Şi producţia industrială, unul dintre cei mai importanţi indicatori din economie, şi-a revenit în iulie, înregistrând o creştere de 5%, după ce în iunie ritmul de creştere a frânat la 3% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Economistul-şef al ING Bank Nicolaie Chideşciuc, care este unul dintre cei mai mari pesimişti, a spus la ZF TV că el crede că vom avea o creştere economică de 0,7% faţă de trimestrul al doilea.

Trimestrul trei poate să aducă un plus mai mare la PIB

Creşterea economică a încetinit în al doilea trimestru, dar analiştii anticipează o revenire în trimestrul al treilea, ca urmare a influenţei favorabile a agriculturii. Dacă în al doilea trimestru s-a înregistrat o creştere de 0,2% faţă de T1 pe date ajustate, pentru T3 cele mai multe estimări privind avansul PIB sunt incluse în intervalul 0,4-0,7%. Producţia agricolă foarte bună va contribui la atingerea ţintei de creştere economică de 1,5% în acest an. Producţia industrială, unul dintre cei mai importanţi indicatori din economie, a înregistrat în luna iulie o creştere de 5% comparativ cu aceeaşi lună din 2010.

Cine sunt antreprenorii români care se pot lupta de la egal la egal cu multinaţionalele

Doar două dintre cele mai mari 500 de companii din Europa Centrală sunt controlate de antreprenori români, dar numărul lor ar putea creşte anul viitor în condiţiile în care Interagro (Ioan Niculae), Dedeman (Dragoş Pavăl) sau Arabesque (Cezar Rapotan) au rămas puţin în afara clasamentului realizat de Deloitte. Anul acesta, pragul de intrare în top 500 a fost de 404 mil. euro, iar Interagro, spre exemplu, a avut afaceri de 399 mil. euro. Anul agricol bun ar putea ajuta compania românească să revină între cele mai mari afaceri regionale, acolo unde firma controlată de Ioan Niculae a mai fost prezentă şi în 2009.

Cora are un proiect uriaş de extindere

Retailerul francez ia un credit de 210 milioane de euro de la BERD. Cora România, retailerul care înregistrează cel mai mare profit per magazin într-o piaţă de 7-8 mld. euro, va primi un credit de 210 mil. euro de la Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) pentru finanţarea procesului de expansiune pe piaţa locală. Cora, companie controlată de grupul francez Louis Delhaize, va investi 397 mil. euro în deschiderea de magazine pe piaţa locală, potrivit BERD. Deşi nu este precizat un număr de magazine pe care compania le va deschide, potrivit estimărilor ZF, la o investiţie medie de 20 mil. euro per unitate, Cora ar putea deschide 20 de magazine. Conform informaţiilor publicate pe site-ul BERD, noile magazine vor fi deschise în special în oraşe din provincie, însă nu sunt oferite numele acestora.

Învăţămintele crizei în Europa Centrală: investitorii au lăsat deoparte băncile şi imobiliarele şi s-au întors la producţie

Industria prelucrătoare - maşini, electronice, siderurgie - a înregistrat cel mai mare salt al numărului de companii prezente în Top 500 Central Europe realizat de firma de consultanţă Deloitte, prezenţa acestora crescând de la 101 la 117 firme, fapt ce arată că investiţiile în producţie şi-au crescut importanţa în timpul crizei. Cele mai mari 117 firme din producţie au avut un volum al veniturilor de 143,17 miliarde de euro în 2010, fiind uşor depăşite de firmele din domeniul bu­nurilor de consum şi al transporturilor (149,3 miliarde de euro), în timp ce companiile din energie şi resurse au rămas în frunte în ceea ce priveşte veniturile, cu peste 224 de miliarde de euro.

A început numărătoarea inversă: statul va ieşi de la Fondul Proprietatea în octombrie

Ultimele 827 milioane de acţiuni deţinute de stat la Fondul Proprietatea se vor epuiza pe despă­gubiri către foştii proprietari în maximum două luni. La coadă la despăgubiri se află peste 50.000 de persoane care riscă să rămână cu nişte hârtii fără valoare dacă nu prind ultimele acţiuni la Fond. Statul român, reprezentat de Ministerul Finanţelor Publice, mai deţine doar 6,17% din Fondul Proprietatea (827 mil. acţiuni), după ce pachetul de 351 milioane de acţiuni pe care nu le-a adus aport la capitalul social al Fondului a fost trecut ca indisponibil la Depozitarul Central, instituţie care ţine registrul acţionarilor FP.

Ultima încercare a SIF-urilor de a cădea la învoială cu Erste pentru acţiunile BCR

Cele cinci SIF-uri sunt tot mai presate de apropierea termenul limită până la care trebuie să ia o decizie cu privire la soarta pachetului de 30,1% din capitalul BCR. Ieri, 8 septembrie, SIF-urile s-ar fi întâlnit cu oficialii Erste pentru a discuta despre vânzarea acţiunilor, potrivit unor surse de pe piaţa de capital. SIF-urile mai au la dispoziţie circa o lună pentru a ajunge la un acord cu Erste privind modalitatea de valorificare a pachetelor de acţiuni pe care le deţin la BCR, cele mai valoroase participaţii pe care le au în portofolii. La presiunea acţionarilor, trei dintre acestea - Moldova, Oltenia şi Muntenia - au convocat AGA la finele lunii septembrie pentru a mandata conducerile să înceapă demersurile de listare a BCR, dar şi să înceapă negocierea cu acţionarul majoritar al băncii - grupul austriac Erste Group Bank - privind şi alte modalităţi de lichidizare a participaţiilor deţinute.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb