REVISTA PRESEI - 10.03.2010

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 10 martie 2010

ADEVĂRUL

-A început "vânătoarea" de elevi

Finanţarea în funcţie de numărul de şcolari i-a pus pe jar pe directori, care au început să facă oferte tentante părinţilor care au copii de şcoală. Dascălii au pus la punct campanii de promovare a şcolilor în comunitate: au lipit afişe pe uşile blocurilor, au pus pliante în cutiile poştale şi au organizat spectacole.

-S-a dat în judecată ca să ia sporuri

Constantin Rucsanda Drăghici, primarul din Săuleşti, i-a păcălit pe magistraţi, intentând un proces în care el este şi pârât, şi reclamant. Edilul şi-a solicitat sporuri de 75% din salariu. Acelaşi lucru l-au făcut şi cinci subordonaţi de-ai săi, pe motiv că "şi-au făcut treaba" şi au accesat fonduri europene.

-Europa sufocată de greve

Din Grecia până în Marea Britanie şi Bulgaria, oamenii ies în stradă pentru a împiedica măsurile de austeritate anunţate de guverne. Nu doar statele din zona euro au probleme: grevele s-au extins spre Bulgaria şi România şi chiar spre state care nu au aderat încă la UE, precum Croaţia.

-Puşcăriile secrete ale epocii Bush

Un document al ONU dezvăluie amploarea reţelei de centre de detenţie ale SUA, care sunt răspândite pe toate continentele. Din cauză că pune în dificultate prea multe guverne, prezentarea documentului a fost amânată pentru sesiunea din iunie.Studiul de 200 de pagini a rezultat în urma unor anchete încrucişate efectuate de doi experţi ai Naţiunilor Unite pe probleme de luptă antitero şi tortură, Martin Scheinin şi Manfred Nowak, precum şi ale unor asociaţii specializate în probleme de detenţie arbitrară.

-Tren glonţ între Beijing şi Londra

Academia Tehnică a Chinei estimează că liniile de mare viteză vor fi gata în următorii zece ani. China propune un proiect de extindere spre Europa a reţelei de căi ferate cu linii de mare viteză şi negociază cu partenerii externi. Guvernul chinez a anunţat începerea negocierilor cu autorităţile din 17 ţări prin care reţeaua de cale ferată urmează să treacă, pentru obţinerea aprobărilor necesare.

-Fiscul ia la ţintă coafezele şi zugravii

Hotelurile, restaurantele, centrele de înfrumuseţare şi persoanele fizice cu activitate de comerţ vor fi intens verificate în 2010. ANAF vrea să introducă în legislaţie noţiunea de control indirect, prin care să se poată folosi de probele colaterale în aducerea la suprafaţă a serviciilor nefiscalizate.

CURENTUL

-PSD o vrea pe Andreea Creţulescu în conducerea TVR

Andreea Creţulescu, moderatoarea de la Realitatea lui Vîntu care a reuşit "performanţa" de a rămâne fără invitaţi în studio, graţie obrăzniciei sale fără nicio legătură cu profesionalismul, e pe cale să revină în atenţia publică. Şi nu oricum, ci în Consiliul de Administraţie al TVR. Informaţia a fost furnizată de, ImpactNews, care susţine că Andreea Creţulescu a fost propusă pentru CA al TVR chiar de Victor Ponta, care se pare că o apreciază în mod special pe moderatoarea lui Vîntu.

-Omul lui Vîntu a încercat să-i scape pielea lui Geoană

Suspendarea preşedintelui Senatului, Mircea Geoană, a luat ieri o întorsătură ciudată ca urmare a strategiei folosite de chestorul Senatului, social-democratul Ioan Chelaru, în cadrul Biroului Permanent (n.r. - BP). Ioan Chelaru, om de casă al lui SOV şi probabil prieten de SPA cu Geoană, a cerut în şedinţa Biroului Permanent scoaterea de pe ordinea de zi a cererii de revocare depuse de senatorii democrat-liberali

-Uşor cu şomajul pe scările televiziunilor

Milioane de şomeri, firme în faliment, importurile în creştere... Televiziunile de ştiri zugrăvesc oră de oră un portret în negru al economiei româneşti. Până şi guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, s-a speriat de modul în care televiziunile prezintă situaţia economică a României.Dincolo de goana după rating, dezbaterile care duc în derizoriu nişte teme serioase creează sentimente negative în rândul populaţiei.

CURIERUL NAŢIONAL

-Creditele date de IFN-uri au devenit o loterie

Creditele neperformante au ajuns la 33% din portofoliul IFN-urilor la sfârşitul anului trecut. Cabat: Acestea vor continua să crească şi pe viitor, însă nu aşa de mult cum s-a întâmplat până acum."Ar trebui ca instituţiile să înăsprească condiţiile de creditare, dar atunci numărul clienţilor s-ar putea diminua".

-Vânzările în lipsă nu vor mai lipsi de la BVB

Răzvan Paşol (Intercapital): Short-selling-ul era ultimul mecanism important pe care trebuia să îl mai introducem pe Bursă.CNVM a aprobat ieri utilizarea conturilor globale şi împrumutul de valori mobiliare în vederea vânzărilor în lipsă, măsuri acceptate anterior numai pentru tranzacţionarea titlurilor de stat şi a acţiunilor Erste.

-Ministerul Agriculturii este "prudent" în autorizarea plantelor modificate genetic

Dumitru: Amflora a fost aprobat după multe ezitări şi întârzieri de Comisia Europeană.

Ministerul Agriculturii este "prudent" faţă de autorizarea cultivării plantelor modificate genetic (OMG), a declarat, ieri, ministrul Mihail Dumitru, precizând că avizările favorabile se vor emite doar pe baza unor "evaluări ştiinţifice solide" şi a demonstrării unor avantaje economice certe.

-Piaţa muncii din România s-ar putea redresa abia din 2011

Ritmul de angajare s-ar putea îmbunătăţi în sectoare precum: comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, agricultura, vânătoarea, silvicultura şi pescuitul .Pe baza ultimelor previziuni în ceea ce priveşte şomajul şi angajările putem observa că anul acesta va fi unul dificil şi plin de provocări. Specialiştii din domeniu susţin că am putea vedea semne de redresare din toamnă, dar o îmbunătăţire a situaţiei poate fi văzută de-abia din 2011.

EVENIMENTUL ZILEI

-În căutarea morţilor fără morminte de la Canal

839 de morţi din şantierul comunist de exterminare de la Canalul Dunăre-Marea Neagră au fost identificaţi, în premieră, de un fost deţinut politic. Nici azi nu se ştie unde sunt îngropaţi. Fără mormânt. Fără cruce. Au dispărut pur şi simplu de pe faţa pământului.

După aproape 60 de ani, 839 de morţi au fost identificaţi de un fost deţinut politic în documentele primăriilor dobrogene.

-Angajaţii Metrorex nu pot fi constrânşi să renunţe la grevă

Cerinţele salariaţilor de la metrou privind creşterea lefurilor nu pot fi rezolvate în lipsa unui buget pe 2010 al companiei. Nici continurea procesului în instanţă cu sindicaliştii nu are vreun efect.Haosul în care au fost aruncaţi bucureştenii la finele anului trecut, în timpul unei greve de două zile la metrou, s-ar putea repeta săptămâna viitoare. Conducerea Metrorex pare incapabilă să oprească noul val de proteste ale salariaţilor.

-Băncile au început bătălia în oferte la credite ipotecare.

Dacă anul trecut finanţatorii nu mai acordau nici un împrumut ipotecar, acum vin cu produse menite să atragă cât mai mulţi clienţi, mizând şi pe revenirea economiei.

Băncile au început din această lună o campanie publicitară foarte puternică pe segmentul împrumuturilor imobiliare.

FINANCIARUL

-Gigantul petrolier Chevron din SUA este interesat de gazul românesc

Al doilea grup petrolier din SUA, compania Chevron, şi-a deschis o sucursală în România care are ca obiect de activitate extracţia de gaze naturale. Potrivit informaţiilor din Monitorul Oficial, luna trecută Tribunalul Bucureşti a autorizat înregistrarea societăţii Chevron Romana Exploration and Production B.V. Amsterdam Sucursala Bucureşti, iar împuternicit este cetăţeanul american Richard Cohagan.

-Guvernul Boc IV propune, în al patrulea program "de salvare", înfiinţarea unui FNI

Aceasta în contextul în care măsurile anterioare au fost sortite eşecului

Executivul pregăteşte un nou plan de măsuri pentru relansarea economiei. Al patrulea într-un singur an. Printre noile obiective luate în calcul se numără înfiinţarea unui fond naţional de investiţii alimentat din acţiunile minoritare deţinute de stat la diferite companii.

-Statul promite grăbirea returnării de TVA, dar porneşte prigoana în imobiliare

Reprezentanţii Fiscului asigură că restanţele vor fi achitate până la jumătatea anului curent. Statul înapoiază TVA cu şapte luni întârziere, dar atunci când virează banii poate face dintr-un om de afaceri un miliardar cu mult numerar la dispoziţie. O singură firmă din Iaşi a primit în cont o sumă-record, de cinci milioane de euro, reprezentând TVA colectată.

-Londra, pe punctul să devină un oraş mult prea scump pentru bancheri

Vor pleca, nu vor pleca? Începând din 6 aprilie, va intra în vigoare noul dispozitiv fiscal care va fi aplicat locuitorilor Marii Britanii cu venituri foarte mari. Normele prevăd o creştere între 40% şi 50% a nivelului marginal de impozitare a câştigurilor de peste 150.000 de lire sterline şi care vor afecta puternic bugetele celor mai bine plătiţi finanţişti din Londra.

GÂNDUL

-Udrea vrea să micşoreze adiţionalele care umflă contractele statului. Berceanu nu vrea să audă.O analiză cerută de Elena Udrea a descoperit că multe din contractele Ministerului Dezvoltării şi Turismului au fost majorate cu 50% prin acte adiţionale.Concluzia analizei cerute de Udrea e uluitoare: multe dintre actele adiţionale la contractele gestionate de ministerul condus de ea prevăd majorarea sumelor plătite de stat cu 50%. Procentul reprezintă nivelul maxim permis de legislaţie.

-Leasingul, o bombă cu ceas. Unul din trei credite e neperformant.Ceea ce înseamnă că nu s-a plătit. Firmele speră ca anul acesta să le fie măcar la fel de rău ca în 2009. La sfârşitul anului 2008 rata împrumuturilor care nu s-au mai putut recupera de către IFN-uri era de aproape cinci ori mai mică, adică de 7%. Cele mai multe dintre aceste împrumuturi provin de la firmele de leasing, piaţă care s-a prăbuşit anul

-Cătălin Avramescu vrea să elibereze alesul din "iobăgia politică"

Consilierul prezidenţial Cătălin Avramescu a afirmat, ieri, în emisiunea News Magazine, de la Antena 3, că i se pare insultător pentru orice alegător să accepte ca trimisul său în Parlament să fie "iobag pe moşia unui şef de partid, oricare ar fi el", întrucât "alesul nu este proprietatea partidului, ci a alegătorului". "Mandatul nu poate fi al partidului, fiind al individului, iar el îşi păstrează mandatul oriunde s-ar duce", susţine Avramescu.

-Bechtelul din subteran: 100.000 euro pentru a repara un vagon de metrou

De la nici 16 milioane de euro, cât fusese stabilit iniţial, în contract, compania franceză Alstom Transport a ajuns să încaseze de la Metrorex, pentru întreţinerea trenurilor de metrou, aproape 45 milioane de euro pe an. Peste 110.000 de euro pe an. Atât a ajuns să plătească Metrorex pentru întreţinerea şi reparaţia fiecărui vagon de metrou, operaţiuni executate de firma cu capital francez Alstom Transport SA.

JURNALUL NAŢIONAL

-Elena Băsescu urcă pe pile în statisticile PE

Elena Băsescu este unul dintre cei mai activi europarlamentari români, conform statisticilor de pe site-ul Parlamentului European (PE). Liderii PD-L din PE renunţă la propria promovare pentru a-i face loc mezinei prezidenţiale. Potrivit unor surse din PE, greii PD-L renunţă ei înşişi la luările de cuvânt în plenul Parlamentului pentru a-i face loc mezinei prezidenţiale.

-Turismul românesc, la pământ

România se află pe ultimul loc din Europa din punct de vedere al numărului de turişti străini care s-au cazat în hotelurile de la noi din ţară. Anul trecut, numărul nopţilor petrecute de turiştii străini în structurile de cazare de la noi din ţară a fost de 2,5 milioane, în scădere cu circa 22% faţă de 2008. România aproape că nu există pe harta turistică a Europei.

-Salubrizarea Capitalei, la mâna lui Emil Boc

Subiectele de pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului General al Capitalei au ajuns să fie discutate cu premierul Emil Boc. .Conform unor surse, primarul Sectorului 3, Liviu Negoiţă, s-a întâlnit cu Emil Boc pentru a-l convinge să dea o ordonanţă guvernamentală prin care firmele de salubrizare să treacă în administrarea primăriilor de sector.

ROMÂNIA LIBERĂ

-Cum vrea Boc să ne scoată din criză: cu inspectori fiscali îngăduitori, asfaltatori şi tineri afacerişti

Consilierul premierului, Dan Lazar, a anunţat luni seară, că la Palatul Victoria se concepe un nou pachet de măsuri anticriză. Acesta va fi prezentat de Emil Boc Parlamentului. Primele informaţii despre program arată că este vorba despre un pachet de măsuri minore, de bun simţ, care ar fi trebuit aplicate, de fapt, de mult timp, dar al căror impact asupra economiei va fi, în cel mai bun caz, modest.

-Propunere indecentă: "Vreţi să câştigaţi 25.000 euro în trei luni?"

Unele societăţi de brokeraj din România încearcă să facă rost de clienţi promiţându-le câştiguri fabuloase fără nicio acoperire economică. Reporterii României libere au fost sunaţi de un angajat al firmei Active Internaţional pentru a-i convinge să semneze un contract care nu le dădea prea multe drepturi.Comisia Naţională de Valori Mobiliare spune că astfel de practici nu sunt corecte.

-Bolcaş, exclus din PRM pentru "trădare"

Vicepreşedintele PRM, Lucian Bolcaş, a fost exclus aseară din PRM pe motiv de "trădare a intereselor partidului", Corneliu Vadim Tudor acuzându-l pe cel cu care a colaborat timp de peste 15 ani pe zona de extremă dreaptă a politicii româneşti şi de faptul că ar fi pactizat cu Traian Băsescu. Din declaraţiile făcute tot aseară de Tribun, la Realitatea TV, rezultă însă că miza acestei excluderi nu e doar politică, ci şi economică.

-PC mizează pe Liliana Mincă pe 25 aprilie

Guvernul a decis ieri ca alegerile parlamentare parţiale din Colegiul 19 să aibă loc pe 25 aprilie. Deocamdată doar un candidat a fost anunţat oficial pentru locul de deputat lăsat liber de Daniela Popa: Liliana Mincă.

ZIARUL FINANCIAR

-Afaceri de 850 mil. euro sunt în insolvenţă. Guvernul: Suntem o economie de piaţă

Guvernul pregăteşte "în secret" un mare fond de investiţii pentru relansare. În vreme ce companiile continuă să alunece în criză şi tot mai multe cunosc gustul insolvenţei, Guvernul începe să eşueze chiar şi în organizarea de seminarii anticriză. Executivul ar fi urmat să anunţe ieri un nou plan într-o dezbatere organizată de Camera Deputaţilor, care până la urmă nu a mai avut loc (la cererea PSD şi PNL).

-620 mil. euro, impozite plătite de bănci şi BNR

Băncile comerciale au virat anul trecut la buget 1,2 mld. lei (290 mil. euro) în contul impozitelor pe profit datorate, potrivit datelor transmise ZF de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală.

-Fondurile mutuale au adus câştiguri de la 7% la 170%

Fondurile de acţiuni au adus randamente ca în vremurile lor bune, de până la 170% în ultimul an, cu toate acestea investitorii au preferat să-şi adăpostească banii în fonduri neriscante şi cu performante apropiate de cele ale depozitelor bancare. Fondul de acţiuni BT Maxim, administrat de societatea BT Asset Management, este performerul ultimului an, cu un randament de 168,7% în intervalul februarie 2009-februarie 2010.

-Cum vede noul preşedinte al PSD relansarea economiei: Desfiinţarea cotei unice şi menţinerea joburilor de la stat. Noul preşedinte al PSD, Victor Ponta, consideră că introducerea cotei unice de impozitare de 16% de către guvernarea liberală a fost una din cele mai grave erori economice, pentru că a mărit prăpastia dintre bogaţi şi săraci. Ponta spune că va pleda pentru desfiinţarea cotei unice, anunţând că partidul său va susţine impozitarea progresivă şi pentru pensiile mari.

-Bancherii ţin cu dinţii de marjele de dobândă

Marjele de câştig din dobânzile la creditele şi depozitele noi în lei au scăzut în ianuarie pentru a treia lună consecutiv cu circa o jumătate de punct procentual, până la 5,13%, dar rămân peste nivelul din ianuarie anul trecut, arată datele BNR. La creditele şi depozitele în lei existente în sold însă marjele au continuat să crească uşor, până la 7,17%, nivel dublu faţă de 3,8% cât era în ianuarie 2009.

-Google organizează un seminar pentru promovarea turismului românesc

Google, care deţine cel mai popular motor de căutare din lume, va organiza săptămâna viitoare în Bucureşti, împreună cu Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism din România (ANAT), un seminar pentru promovarea turismului românesc în cadrul târgului de turism "Holiday Market". Seminarul numit "Google şi Turismul: Provocarea publicităţii şi vânzărilor în mediul online" este organizat de ANAT în parteneriat cu Google Irlanda (filială care se ocupă şi de România).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb