REVISTA PRESEI 10.05.2016

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 10 mai 2016

ADEVARUL

George Friedman: Sistemul antibalistic din România nu poate contracara un atac masiv al Rusiei

"Sistemul este conceput pentru a bloca una sau un număr redus de rachete care ar viza o suprafaţă mare. Ar fi ineficient împotriva Rusiei, dacă această ţară ar lansa un atac nuclear asupra Europei, deoarece sistemul ar fi depăşit rapid printr-un număr relativ mic de rachete, şi ar fi total irelevant dacă ruşii ar lansa un atac masiv, un lucru pe care sigur l-ar putea face. Iar dacă altă putere nucleară ar decide să lanseze un atac, probabil ar dispune de mai puţine rachete, astfel că sistemul ar putea fi eficient. Însă este neclar de ce o ţară cu un arsenal balistic relativ mic ar lansa un atac şi de ce ar viza Europa", subliniază Friedman în articolul intitulat "Apărarea antibalistică şi realitatea", expertul ajungând la concluzia că "instalaţia antirachetă din România protejează Europa de Est de o ameninţare foarte improbabilă".

Şeful de la Fisc avea ascuns, într-un seif din pivniţă, carneţelul cu şpăgile pentru PSD

Mircea Ardelean, fostul şef al Fiscului din Satu -Mare era meticulous când era vorba de banii pe care i-a dat PSD-ului,pentru că a fost promovat şi menţinut în funcţii de conducere. Potrivit însemnărilor, el a făcut plăţi la negru pentru campanile electorale a PSD, a dotat cu plasma sediul partidului şi chiar a achitat prestaţia rapsodului Dumitru Farcaş, la un eveniment organizat de PSD. Detaliile inedite apar în dosarul în care vicepreşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Satu Mare, Mircea Govor (PSD) a fost trimis în judecată pentru corupţie. Cu sprijin de la "centru", Govor numea după bunul plac şefii instituţiilor locale, inclusive la Fisc. Aşa a făcut şi cu finul său. Mircea Ardelean este trimis în judecată în două dosare de corupţie, iar în cazul naşului său, Mircea Govor, el a avut calitatea de martor.

Condamnări dure pentru doi israelieni acuzaţi că au spionat sistemul bancar românesc

Curtea de Apel Bucureşti i-a condamnat pe cetăţenii israelieni Iahr Giora şi Azouri Oren Avraham la 11 ani, respectiv 9 ani, într-un dosar în care cei doi au fost acuzaţi că au atacat sistemul bancar din România. Un complice român a primit o condamnare cu suspendare. Sentinţa nu este definitivă şi poate fi contestată la Curtea Supremă. Procurorii DIICOT i-au acuzat pe cei doi israelieni că erau parte a unei reţele internaţionale care spăla sume impresionante de bani negri - de ordinul zecilor de milioane de euro. Banii erau transportaţi dintr-o ţară în alta cu valiza, trecută drept bagaj de mână prin Aeroportul Henri Coandă, cu sprijinul lui Tohăneanu. Numai că atacurile de la începutul anului din Paris au îngreunat activitatea celulei, ca urmare a întăririi controalelor pe aeroporturile europene.

Concluzia medicilor legişti care au făcut autopsia lui Patrick Ekeng

Fotbalistul Patrick Ekeng nu avea nici o afecţiune atât de grava încât sa ii provoace moartea. Iată concluzia medicilor legişti care au făcut autopsia, iar la prima vedere, nu au descoperit o cauză evidentă a decesului. Totuşi, specialiştii au constatat, ca tânărul sportiv, avea inima prea mărită, aşa că vor continua investigaţiile. Poliţiştii aşteaptă si rezultatele de la laborator ale analizelor toxicologice care vor lamuri daca fotbalistul avea in sânge posibile substanţe interzise. Poliţiştii s-au reîntors luni la sediul Ambulantei Puls si au ridicat documente, inclusiv rapoartele medicale întocmite după intervenţia de vineri seara. De asemenea au ridicat pentru ancheta si defibrilatorul din ambulanţa cu care Ekeng a fost la spital. Asta pentru ca s-a constatat ca defibrilatoarele erau descărcate iar medicamentele din ambulanţă erau expirate.

Liderii PSD învaţă gramatică doar ca să-l schimbe pe Valeriu Zgonea

Liviu Dragnea vrea să schimbe timpul unui verb din Regulamentul Camerei Deputaţilor pentru a-l putea revoca pe Valeriu Zgonea. Liderii PSD au mai umblat la Regulament şi în urmă cu un an, însă atunci nu s-au gândit că Zgonea se va ridica împotriva partidului. O soluţie legală ar însemna modificarea articolului din Regulamentul Camerei Deputaţilor care împiedică mazilirea lui Zgonea. Mai exact, articolul 26: "Propunerea de revocare se face în scris de către liderul grupului parlamentar căruia îi aparţine preşedintele", spune articolul 26. În acest articol este esenţial faptul că verbul "a aparţine" este folosit la timpul prezent. De fapt, timpul prezent al verbului a făcut imposibilă schimbarea lui Zgonea, pentru că, în momentul în care a fost exclus din PSD, Valeriu Zgonea a fost exclus automat şi din grupul parlamentar al PSD din Camera Deputaţilor. Deci, în acest moment, Zgonea este deputat neafiliat, iar PSD nu poate cere revocarea unui deputat din afara propriului grup.

Sechestru de miliarde de lei în dosarul "Rompetrol II"

Ancheta în dosarul "Rompetrol II" a fost redeschisă luni în mod spectaculos: 14 persoane au fost puse sub acuzare şi au fost puse sechestre asiguratorii de aproape 3 miliarde de lei. Ancheta DIICOT vizează modul în care s-a privatizat Petromidia, cum au fost însuşite creanţele Libia şi Turkmenistan şi cum s-a dat o Ordonanţă de Urgenţă în 2003. Reprezentanţii companiilor KazMunaiGaz International NV (fostă The Rompetrol Group NV), OilField Exploration Business Solutions (fostă Rompetrol SA) şi Rompetrol Rafinare au fost citaţi marţi la sediul DIICOT, în dosarul Rompetrol II privind privatizarea rafinăriei Petromidia Năvodari. Cele trei firme sunt părţi responsabile civilmente în acest dosar, în care prejudiciul estimat de anchetatori se ridică la aproximativ 3 miliarde de lei.

Cea mai mare listare din istorie: Saudi Aramco vrea să intre pe burse

Arabia Saudită speră că atragă Exxon Mobil (SUA), Sinopec (China) şi BP (Marea Britanie) la vânzarea a 5% din acţiunile grupului Saudi Aramco, listarea fiind programată să aibă loc pe bursele din New York, Londra şi Hong Kong şi urmând să fie cea mai mare din istorie, scrie The Telegraph. Vânzarea titlurilor este planificată să aibă loc cel mai devreme în 2017 sau în 2018 şi va fi, cel puţin teoretic, de cinci ori mai mare decât oricare ofertă publică din istorie. Prinţul saudit Mohammed bin Salman a anunţat pentru prima oară planul de listare a grupului Aramco în luna aprilie, în cadrul planului de reforme pe termen lung destinate diversificării economiei. Evaluarea Aramco ar urma să depăşească 2.000 de miliarde de dolari, iar acţiunile scoase la vânzare vor valora circa 100-150 miliarde de dolari, potrivit Telegraph. Arabia Saudită este cel mai mare exportator de petrol din lume, majoritatea veniturilor bugetare fiind generat de vânzările de ţiţei.

BANCHERUL

Carpatica anunţă reluarea creditării, in urma recapitalizării băncii, redefinirea strategiei si mutarea sediului de la Sibiu la Bucureşti

"Capitalizarea actuala a Băncii Carpatica si reţeaua de unităţi teritoriale vor permite reluarea creditării si inversarea trendului actual iar primii beneficiari ai efectelor pozitive ale procesului de repoziţionare a băncii vor fi clienţii noştri", se arata intr-un comunicat al băncii.

Haiducii darii in plata pregătesc o nouă lovitură

Tandemul compus din avocatul Gheorghe Piperea si deputatul PNL Daniel Zamfir, autorii legii privind darea in plata, sunt pe cai mari acum, după succesul legii lor in Parlament, astfel că s-au năpustit imediat asupra altor proiecte de lege cu iz populist, cele privind conversia in lei a creditelor in franci elveţieni, primul iniţiat de deputata PSD, Ana Birchall, al doilea de un grup de deputaţi UDMR. Deputatul Zamfir spune că a fost rugat de către asociaţiile clienţilor băncilor să rezolve si problema creditelor in franci, întrucât băncile au acordat aceste împrumuturi utilizând practici înşelătoare, iar apoi au făcut profituri din deprecierea leului fata de CHF, după izbucnirea crizei, in timp ce clienţii lor se zbat să achite rate împovărătoare. De aceea, el considera ca ar fi justificata conversia in lei a creditelor in franci, la cursul din data acordării si la costurile din prezent ale împrumuturilor in lei, pentru că băncile îşi pot acoperi pierderile din câştigurile obţinute până acum.

CURENTUL

Năstase, Stănoiu, DIP şi Tănăsescu vizaţi de ancheta DIICOT în cazul ROMPETROL

Printr-o ordonanţă din data de 22 aprilie 2016 procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Structura Centrală au dispus schimbarea încadrării juridice şi efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de un număr de 14 suspecţi pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, abuz în serviciu, complicitate la abuz în serviciu, înşelăciune, complicitate la înşelăciune, delapidare, complicitate la delapidare, evaziune fiscală, complicitate la evaziune fiscală, spălare de bani, manipularea pieţei de capital prin tranzacţii sau ordine de tranzacţionare: a) care dau sau ar putea da semnale false sau care induc în eroare în legătură cu cererea, oferta sau preţul instrumentelor financiare b) care menţin prin acţiunea uneia sau a mai multor persoane acţionând împreună, preţul unuia sau al mai multora instrumente financiare, la un nivel anormal ori artificial, utilizare a informaţiei privilegiate.

Iohannis: prosperitate fără sănătate nu există, trebuie curăţat sistemul sanitar

Problemele "profunde" ale sistemului de sănătate nu se rezolvă printr-o demisie, a declarat luni preşedintele Klaus Iohannis, la recepţia de la Cotroceni de Ziua Europei. "Corupţia şi prosperitatea nu au loc împreună. Iar prosperitatea fără sănătate nu există. Suntem într-un moment de criză majoră pentru sistemul sanitar cu implicaţii serioase asupra vieţii românilor. Problemele profunde ale acestui sistem nu se vor rezolva doar printr-o demisie sau prin măsuri punctuale, ci reclamă soluţii durabile, cu efecte concrete şi un plan pe termen lung. Avem obligaţia să identificăm rapid mijloace pentru a proteja oamenii care se tratează în spitalele din ţară. Sunt în permanentă comunicare cu prim-ministrul pe acest subiect ", a declarat Iohannis. Potrivit şefului statului, sistemul sanitar traversează un moment de "cotitură". "În sistemul sanitar lucrurile nu mai pot continua ca până acum. Nu există decât o singură direcţie de urmat pentru toate instituţiile responsabile: curăţirea sistemului sanitar. Trebuie să punem punct corupţiei, risipei banilor publici şi nepăsării", a spus Iohannis.

EVENIMENTUL ZILEI

Fostul ministru al Sănătăţii a vrut să ascundă că rezultatele controalelor nu sunt bune

Patriciu Achimaş-Cadariu a demisionat după ce s-a aflat că megacontrolul ordonat prin sute de spitale a fost, de fapt, inutil. Documentul publicat, încă de ieri, în exclusivitate, de Evenimentul zilei, demonstrează că fostul ministru al Sănătăţii fusese informat cu o zi înainte de a anunţa (la 4 mai) rezultatele celor 3.526 de probe recoltate din spitale, că acestea au fost prelevate de inspectori care nu ştiau cum să-şi facă treaba. Motivul? Metodologia în vigoare e veche de 34 de ani şi nu a fost adaptată! Scrisoarea i-a fost trimisă lui Patriciu Achimaş-Cadariu pe 3 mai. În ea, Aurora Lala- Achim, inspector sanitar la Direcţia de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti îi cerea demnitarului să îi explice care sunt: "Normele tehnice de recoltare a testelor de salubritate, sterilitate şi microaerofloră, în unităţile sanitare, în vigoare, deoarece eu personal le-am găsit publicate doar într-un Monitor Oficial din anul 1982 (cu 34 de ani în urmă, n.r.), care nu ar mai fi în vigoare".

Corpul de control al premierului cere informaţii... pe email!

Într-un anunţ postat şi pe pagina de Facebook, reprezentanţii Corpului de control al prim-ministrului solicită celor care deţin informaţii care ar putea ajuta la elucidarea scandalului dezinfectanţilor să le scrie email-uri! Şi nu sunt mofturoşi, acceptă informaţii cu sau fără probe! "În vederea clarificării situaţiei dezinfectanţilor medicali, aflată în atenţia Corpului de control al primului ministru, puteţi trimite orice informaţii utile la adresa de e-mail informatii@control.ro, însoţite, în măsura posibilă, de elemente de suport pentru aceste informaţii şi de datele dumneavoastră de contact", spune anunţul.

Străinii pun tot mai mulţi bani în proprietăţi româneşti pentru că sunt mai ieftine

Randamentele mai atractive decât în Polonia, Cehia sau Ungaria au motivat investitorii imobiliari străini să-şi crească expunerea pe România. Ei au încheiat în primele trei luni ale anului tranzacţii cu 30% mai valoroase decât în perioada similară a anului trecut, potrivit datelor JLL. Valoarea tranzacţiilor imobiliare din România în primul trimestru a totalizat 180 de milioane de euro, peste jumătate, 96 milioane de euro, reprezentând vânzări de proiecte de birouri din Bucureşti. De asemenea, proiectele industriale şi logistice au rămas şi în acest an în atenţia investitorilor atrăgând peste o treime din tranzacţiile cu active imobiliare din primul trimestru, în sumă de 57 milioane de euro. Începutul acestui an a marcat intrarea pe piaţa locală a unuia dintre cele mai mari fonduri de investiţii din lume, Blackstone, prin platforma europeană Logicor. Compania a cumpărat toate spaţiile logistice deţinute de austriecii de la Immofinanz în regiune, inclusiv în România.

Băsescu şi Iliescu s-au distrat de minune în curte la Iohannis

Fostul premier Victor Ponta şi toţi politicienii cu probleme penale au fost tăiaţi de pe listele de invitaţi de la recepţia oferită de preşedinte la Cotroceni cu ocazia Zilei Europei. Preşedintele PMP Traian Băsescu a venit, râzând, pentru prima oară la un eveniment organizat de noul locatar al Cotroceniului. Liderul PMP s-a aşezat lângă Ion Iliescu, cu care a vorbit şi a râs minute bune. "Mi-a zdrobit sufletul domnul Iohannis, aşa de tare îmi doream să-l văd", a comentat Ponta. Nici Liviu Dragnea nu a fost invitat. De pe listă au fost tăiaţi şi Ludovic Orban şi Andrei Chiliman. Candidatul PRU la Primăria Capitalei, Bogdan Diaconu, anunţat că i s-a retras invitaţia "în lumina ultimelor declaraţii făcute." Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu a primit invitaţie, dar nu a venit. La fel şi Alina Gorghiu.

Procurorii vor ca Dan Adamescu să aştepte în puşcărie dosarul Astra

Magistraţii Înaltei Curţi au rămas în pronunţare pentru 23 mai în dosarul în care patru magistraţi de la Tribunalul Bucureşti sunt judecaţi după ce ar fi luat bani de la "părintele" Astra şi România Liberă. La ultimul termen al procesului, procurorul DNA a cerut menţinerea pedepsei de 4 ani şi 4 luni în cazul lui Dan Adamescu, făcând referire la noul dosar în care omul de afaceri este cercetat pentru falimentarea Astra Asigurări. "Aveţi în vedere că are dublă cetăţenie, dar şi că este cercetat pentru că a falimentat cea mai mare companie de asigurări", a solicitat procurorul DNA. În cadrul dezbaterilor, interceptările din dosarul în care Dan Adamescu e acuzat că ar fi mituit judecători de la Tribunalul Bucureşti pentru a-i favoriza firmele în anumite dosare i-au împărţit în două tabere pe avocaţi.

JURNALUL NATIONAL

Medic legist: Fotbalistul Patrick Ekeng a murit din cauza unei afecţiuni cardiace

Fotbalistul dinamovist Patrick Ekeng a murit din cauza unei afecţiuni cardiace, a declarat luni pentru AGERPRES medicul legist Abdo Salem. Luni a fost efectuată autopsia jucătorului dinamovist, care a decedat vineri seara pe terenul de fotbal. Potrivit medicului, în urma autopsiei efectuate s-a constatat că jucătorul dinamovist avea o problemă la inimă. "Am constatat inima mai mare şi pentru un sportiv. (...) Această hipertrofie predispune la tulburări de ritm şi stop cardiac. A avut o problemă cardiacă - aceasta a fost cauza decesului", a spus legistul. El a arătat că mai sunt aşteptate şi rezultatele analizelor. "Prima parte am făcut-o. Acum aşteptăm analizele laboratoarelor să ne trimită rezultatele. Dacă nu era nevoie de ele nu le prelevam (n.r. - probe). Avem nevoie şi de aceste rezultate", a explicat medicul.

Cheltuielile de remediere a deficienţelor apărute pe autostrada Lugoj - Deva, Lot 1, vor fi suportate de antreprenor

Alunecările de teren produse pe autostrada Lugoj - Deva, Lot 1, au apărut pe sectoare în lungime totală de 1,1 kilometri din cauza infiltraţiilor de apă, urmând să fie stabilite cheltuielile ce vor fi suportate de antreprenor, întrucât lucrarea este în garanţie până pe 23 decembrie 2017, informează, luni, Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR). "După avizarea proiectului de soluţionare a degradărilor în CTE - CNADNR, care va avea loc în luna mai 2016, vor fi stabilite cheltuielile ce vor fi suportate de către antreprenor, conform clauzelor contractuale, lucrarea fiind în garanţie până în 23.12.2017", se spune într-un comunicat al CNADNR. Potrivit sursei citate, lucrările de execuţie a autostrăzii Lugoj - Deva, Lot 1, km 0+000 - km 27+620, au inclus şi lucrări pe sectorul de autostradă A6 între km 0+000 şi km 10+518.

Gigantul RAFO, un faliment aiurea

Conducerea rafinăriei RAFO Oneşti a fost manda­tată de acţionarul majoritar, compania Petrochemical Holding, să solicite instanţei deschiderea procedurii de faliment. Decizia a fost luată după ce ultimele negocieri ale Petrochemical Holding cu diverşi potenţiali investitori au eşuat. Situaţia companiei oneştene s-a agravat după ce Fiscul a pus sechestru obligatoriu pe toate bunurile rafinăriei la începutul acestui an, în urma condamnării lui Ovidiu Tender în dosarul "RAFO-CAROM", deşi el deţine, prin societatea Prospecţiuni, doar 2,7% din acţiunile rafinăriei...Compania Petrochemical Holding s-a aflat în negocieri cu mai multe instituţii financiare pentru a obţine circa 160 de milioane de euro, bani care ar fi urmat să fie investiţi în programe de modernizare. Reticenţa investitorilor a apărut după ce instanţa a dispus, la cererea ANAF, sechestru asigurător pe toate bunurile rafinăriei ca urmare a condamnării lui Ovidiu Tender, alături de Marian Iancu, în dosarul "RAFO-CAROM".

Vremea nebună ne lasă fără cireşe româneşti

Ploile şi temperaturile fluctuante au lovit în plin afacerile cu cireşe în acest an. Tocmai când dădeau în floare, pomii au fost surprinşi de capriciile vremii. Drept urmare, anul acesta producţia de cireşe autoh­tone se reduce cu cel puţin o treime, dacă nu chiar se înjumătăţeşte. Asta înseamnă că piaţa va fi invadată de marfă din Bulgaria, Grecia şi Turcia, iar o mare parte din ea va fi nefiscalizată.

NATIONAL

A dat rachete ruşilor!

Pe când Victor Ponta era la apogeul carierei sale politice, administraţiei SUA i s-a pus pata rău de tot pe guvernarea sa, iritarea americanilor culminând cu vizita anunţata in premiera de "National" a secretarului de stat Joe Biden, cel care i-ar fi dat un ultimatum fostului premier sa facă pasul înapoi. A rămas un mister de ce s-au supărat atât de tare strategii americani pe fostul premier al României. Iată însă ca informaţii de ultima ora vehiculate tot mai intens in sistem susţin ca, poate deloc întâmplător, in acea perioada s-a descoperit ca un revoluţionar sistem de ghidare a rachetelor aer-sol, inventat de către nişte adevărate genii din Romania, a ajuns pe mana armatei ruse! Ceea ce ar fi iritat nespus pe influenţii ofiţeri de informaţii militare ai Armatei SUA, care nu au înţeles sub nicio forma cum de partenerii romani au scăpat din degete o asemenea invenţie.

Moştenirea lui Oprea: 1, 3 milioane de euro băgate in zeci de Audi care zac intr-un garaj

In 2015, pe când Gabriel Oprea era şeful Ministerului Internelor, serviciul de informaţii al MAI, celebra "Doi si-un sfert", cumpăra o flota de 38 de maşini Audi pentru dotarea coloanelor oficiale. Acum, când Oprea este anchetat tocmai pentru coloanele oficiale, zecile de maşini noi zac spre uitare intr-un garaj din nordul Capitalei. Flota de bolizi Audi A4 3.0 TDI Quattro cumpărate cu suma de 1,3 milioane de euro, in ultimele luni ale lui Gabriel Oprea la şefia Internelor, si care au menirea principala de a escorta coloanele oficiale sunt parcate in garajele Leonida.

Care sunt ţintele dosarului Petromidia

Aşa cum National anunţa cu o lună in urmă, s-a trecut la redeschiderea dosarelor marilor privatizări. Primul pe listă este cazul Rompetrol - Petromidia pe numele de fată. Revenirea Petromidiei la modă a debutat cu un sechestru pus de DIICOT asupra bunurilor companiei Rompetrol într-o anchetă care verifica atât privatizarea propriu-zisă, cât si topirea a 603 milioane de dolari cu ocazia preluării rafinăriei. Bani care reprezentau o datorie deja istorica la data privatizării si care, in loc să ajungă la buget, au fost convertiţi in obligaţiuni printr-o ordonanţa data de Guvernul Năstase, in 2003. Dincolo de orice speculaţie, cert este ca OUG 118/2003, prin care datoria de 603 milioane de dolari a fost convertită in obligaţiuni, a fost semnată de premierul Adrian Năstase plus miniştrii Mihai Tănăsescu (Finanţe) si Dan Ioan Popescu (Economie). Ceea ce înseamnă ca numele celor trei figurează mai mult ca sigur pe lista procurorilor. In ce calitate, urmează să vedem si noi, si ei.

PUTEREA

În scandalul dezinfectanţilor cineva sigur minte: SRI susţine că a informat miniştrii Sănătăţii; miniştrii neagă

Conform SRI, preşedinţii României Traian Băsescu şi Klaus Iohannis, prim miniştrii Emil Boc, Mihai Răzvan Ungureanu, Victor Ponta şi Dacian Cioloş, miniştrii Sănătăţii din ultimii cinci ani (Cseke Attila, Ritli Ladislau, Vasile Cepoi, Victor Ponta, Raed Arafat, Eugen Nicolăescu, Nicolae Bănicioiu şi Patriciu Achimaş Cadariu), prefecţii şi preşedinţii de consilii judeţene din aceeaşi perioadă, au primit aproximativ 100 de informări despre situaţia gravă din Sănătate - despre problemele care au erupt după Colectiv: infecţiile nosocomiale şi, mai nou, dezinfectanţii diluaţi. Conform Gazetei Sporturilor, toţi miniştrii Sănătăţii neagă că ar fi fost informaţi de SRI, referitor la aceste probleme. Fostul preşedinte, Traian Băsescu, şi fostul premier, Victor Ponta, neagă, la rândul lor, primirea unor note informative pe acest subiect, iar preşedintele în exerciţiu vorbeşte exclusiv de caracterul secret al notelor informative de la SRI. Este limpede că cineva minte: ori SRI, ori oficialii care neagă versiunea Serviciului. Acum, tot ce rămâne de făcut este să se verifice circuitul informaţiei.

Guvernatorul Mugur Isărescu sună iar alarma

Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, crede că nu orice creştere economică poate asigura convergenţa cu economiile occidentale. Mai mult, acesta spune că România nu are nevoie să repete o nouă corecţie în mai puţin de zece ani şi consideră că românii nu sunt pregătiţi să înţeleagă ce înseamnă sustenabilitatea creşterii economice. În opinia şefului BNR, sunt necesare reformele structurale, deoarece politica fiscală şi monetară nu poate face altceva decât să asigure un cadru pentru reformele structurale. Potrivit lui Isărescu, o creştere constantă de 1% pe an poate duce România la 80% din media europeană a PIB-ului pe cap de locuitor în următorii 25 de ani.

Liviu le taie elanul lui Călin şi Victor. Dragnea: USL ar fi o ciorbă reîncălzită

Şeful PSD, Liviu Dragnea, Liviu pentru prieteni, le taie elanul prietenilor săi Victor (Ponta) şi Călin (Tăriceanu) spunând că nu vrea să guste dintr-o ciorbă reîncălzită cum ar fi un USL reîncălzit. Tăriceanu susţine pe unde se duce în campanie, această temă cu care încearcă să dea importanţă formaţiunii sale, ALDE, şi anume să refacă alianţa cu PSD ca USL şi să se bată cu restul lumii. Totul cu privirea spre parlamentare unde, dacă nu intră sub aripa PSD, partidul lui Tăriceanu şi Constantin are toate şansele să rămână pe afară. Dar Dragnea zice pas. El a declarat luni că Uniunea Social Liberală a fost un proiect de mare succes "care a murit", dar chiar dacă îşi doreşte colaborarea la parlamentare cu ALDE, nu e cazul să se mai vorbească de uniunea defunctă.

Tone de roşii din import cu pesticide, descoperite de autorităţi

Inspectorii Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) au controlat, în primele patru luni ale anului, 3.854 de transporturi de produse de origine non-animală, care au ca risc asociat prezenţa de reziduuri de pesticide, fiind eliberate buletine pentru 822 dintre probele prelevate, şapte dintre acestea prezentând depăşirea limitei maxime admise pentru astfel de reziduuri, scrie Agerpres. Potrivit unui comunicat al ANSVSA, în perioada 1 ianuarie - 4 mai 2016, inspectorii ANSVSA au controlat un număr de 3.854 de transporturi de produse de origine non-animală, care au ca risc asociat prezenţa de reziduuri de pesticide şi au prelevat, pentru determinări de laborator, un număr de 862 probe.

ROMANIA LIBERA

Fond suveran de 2.000 miliarde de dolari

Regele Salman al Arabiei Saudite a procedat la o remaniere guvernamentală în cadrul căreia l-a demis pe Ali Al-Naimi, ministrul Petrolului, omul cel mai influent în sânul OPEC. Timp de 20 de ani, Ali Al-Naimi a influenţat politica OPEC, astăzi confruntată cu o criză gravă din cauza prăbuşirii preţurilor petrolului. Îndepărtarea lui Al-Naimi, în funcţie din 1995, intervine la câteva zile după anunţarea la Riad a unui ambiţios program intitulat "Viziunea pentru anii 2030", o încercare de transformare a economiei saudite pentru reducerea dependenţei de petrol. Vice-prinţul moştenitor Mohammed ben Salman anunţa la 25 aprilie intenţia ţării sale de a vinde la Bursă o parte a Aramco şi de a se dota cu un fond suveran de 2.000 miliarde dolari. Cel mai mare din lume. Mohammed bin Salman a precizat că fondul suveran saudit "va controla peste 10% din capacitatea de investiţii din lume (...) şi volumul acestora va reprezenta peste 3% din activele existente".

Grupurile de INTERESE din sistemul sanitar

Premierul Dacian Cioloş a declarat luni seară că fostul ministru al Sănătăţii nu i-a spus niciodată despre existenţa unor grupuri de interese şi i-a cerut acestuia să facă publice asemenea informaţii dacă le deţine. "Mie nu mi-a spus niciodată până acum nimic, dacă are ceva elemente, la fel cum au făcut şi alţi miniştri sau foşti miniştri după ce au plecat că sunt grupuri de interese... Eu aştept în continuare să spună public lucrurile astea. Eu întotdeauna ce am avut de spus am spus public şi o spun public. Pe de altă parte, am spus că n-o să mă vadă cineva criticând un fost ministru sau ministru. Atunci când am observaţii de făcut le spun în direct. Dacă domnul Achimaş atât a înţeles din colaborarea pe care am avut-o cinci luni, e problema dânsului", a afirmat prim-ministrul înainte de participarea la recepţia de Ziua Europei.

ZIARUL FINANCIAR

În nouă ani PIB-ul a făcut un salt de la 126 mld. euro la 160 mld. euro. De ce nu se văd beneficiile?

De la aderare până în prezent, PIB-ul României a crescut cu 26%, de la 126 mld. euro la 160 mld. euro. Exporturile au sărit de la 29 mld. euro la 54 mld. euro, beneficiind evident de una dintre cele patru libertăţi ale UE, libera circulaţie a mărfurilor. Investiţiile străine au crescut spectaculos de la 3,4 miliarde de euro la finele lui 2006 la 60 de miliarde de euro la finalul lui 2014, beneficiind de o altă libertate fundamentală - libera circulaţie a capitalurilor. Însă un alt drept fundamental din UE a adus şi o năpastă pe capul României: peste două milioane de români au părăsit ţara, ceea ce, pe termen mediu şi lung, va costa scump România. Se poate spune că muncitorii români din străinătate sunt cei mai mari investitori străini în România de vreme ce, la nivelul lui 2014, remiterile erau de 61 mld. euro, iar investiţiile străine de 60 mld. euro.

Mugur Isărescu: Băncile se confruntă cu un exces de lichiditate, iar creditarea nu merge spre finanţarea sectoarelor dorite

Guvernatorul Mugur Isărescu afirmă că deşi băncile beneficiază de un exces de lichiditate, nu investesc în sectoarele de care România ar avea nevoie pentru că se tem de instabilitatea cadrului legislativ, dând ca exemplu Legea dării în plată. Politica monetară "acomodativă", relaxată, în regiune este cu "nuanţări" de la ţară la ţară, iar aceasta nu poate şi nici nu tre­buie să rezolve singură provocări economice provenite din tensiuni structurale sau din prociclicitatea politicii fiscale, consideră Mugur Isărescu, guvernatorul BNR. El a adus în discuţie o recomandare din raportul economic regional al FMI pentru Eu­ropa Centrală şi de Sud-Est conform căreia prima linie de apărare în faţa unei creşteri economice scăzute ar trebui să fie po­litica monetară "acomodativă", pentru toată regiunea.

UPC România a continuat creşterea în trim. 1: operatorul trece de 500.000 de clienţi pe net

Compania de cablu UPC România a continuat să înregistreze creşteri ale numărului de clienţi pe toate liniile de business în primul trimestru al acestui an, arată rezultatele financiare publicate de gigantul american Liberty Global, acţionarul majoritar. Numărul de clienţi pe internet fix a crescut cu 56.600 sau 13% până la 500.600 de abonamente, în timp ce numărul de utilizatori de telefonie fixă a avansat faţă de anul precedent cu 102.300 sau 33% până la 415.600. Numărul de clienţi pe cablu TV a crescut cu 35.900 sau 4% până la 888.900, iar cel de utilizatori de TV prin satelit (Focus Sat) cu 28.400 sau 9% până la 345.600. Per total numărul de clienţi pe TV a avansat cu 5% sau 64.300 de clienţi la 1.234.500 de abonamente. Numărul total de abonamente a crescut cu 12% sau 223.200 la 2,150 milioane iar cel de clienţi cu 6% sau 67.300 la 1,245 milioane.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7871
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3453
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0070
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.2660

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb