REVISTA PRESEI 10.06.2013

Willy Homner
Revista Presei / 10 iunie 2013

ADEVARUL

Acord istoric între Coreea de Nord şi Coreea de Sud: Cele două ţări au convenit să organizeze o reuniune guvernamentală

Cele două ţări au ajuns la un acord privind organizarea, la Seul, a unei reuniuni oficiale guvernamentale între autorităţile competente, cu scopul de a întări încrederea reciprocă şi de a reduce tensiunile din regiune. Ministerul sud-coreean al Unificării a anunţat, într-un comunicat de presă transmis la finalul unor negocieri care au debutat duminică dimineaţa, că delegaţiile sud-coreeană şi nord-coreeană au ajuns la un acord parţial privind mai multe chestiuni controversate. Potrivit Agerpres, acordul la care s-a ajuns în cadrul reuniunii de lucru deschide calea negocierilor la nivel înalt care se vor purta între cele două ţări, pentru prima dată în ultimii şase ani. Negocierile dintre Seul şi Phenian vor avea loc începând de miercuri şi se vor desfăşura în decurs de două zile.

BACALAUREAT 2013 Sfaturile profesorilor pentru prima probă de examen - oralul la română

Examenul de Bacalaureat 2013 începe luni, 10 iunie, cu proba orală la Limba şi Literatura Română. Elevii care au terminat clasa a XII-a vor susţine testarea în faţa unei comisii care le va acorda unul din patru calificative: Începător, Mediu, Avansat sau Experimentat. Anul acesta, la examenul de Bacalaureat s-au înscris peste 187.000 de elevi care vor fi repartizaţi în 585 de centre de examen la nivel naţional. Profesoara Iulia Pop, care predă Limba Română de la Colegiul Naţional "Sf. Sava" din Capitală, îi sfătuieşte pe elevi să aibă o ţinută relaxată la examen, să nu le fie frică să dialogheze cu membrii comisiei dacă aceştia pun întrebări sau cer detalii. "Acest examen nu are o miză foarte mare, îţi trebuie o ţinută relaxată în faţa examinatorului, contează şi mimica feţei, dar şi modul în care elevul se prezintă din punct de vedere al ţinutei vestimentare. Toate acestea contribuie la o bună impresie care, pe lângă un bun discurs, contribuie la acordarea calificativului cel mai mare", a explicat profesoara Pop.

Parlamentul, singura superputere în stat

Parlamentarii care se ocupă de proiectul revizuirii Constituţiei vor ca, prin noua lege fundamentală, Legislativul să poată trage la răspundere orice persoană fizică sau juridică, chiar şi pe procurori sau pe judecători. Senatorii şi deputaţii din Comisia pentru revizuirea Constituţiei au luat o decizie prin care pun sub semnul întrebării separaţia puterilor în stat. Comisia condusă de Crin Antonescu a adoptat, cu unanimitate de voturi, un amendament la articolul 64 din actuala lege fundamentală, care prevede că "orice persoană de drept public, orice persoană juridică privată şi orice persoană fizică are obligaţia de a se prezenta, direct sau prin reprezentant legal, după caz, în faţa unei comisii parlamentare, în urma invitaţiei scrise primită din partea acesteia". Astfel, prin adoptarea acestui amendament, procurorii, inspectorii Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) şi chiar judecătorii vor fi obligaţi să dea socoteală în faţa senatorilor şi deputaţilor, deoarece amendamentul nu stipulează în ce calitate sunt chemate persoanele la audieri.

Încălzirea globală ne scapă de jugul Gazprom: importurile de gaze au scăzut cu o treime în primele patru luni

România a importat în primele patru luni din 2013 o cantitate de gaze naturale de 592.500 tone echivalent petrol, cu 34,7% mai mică decât perioada similară din 2012, potrivit datelor oferite de către Institutul Naţional de Statistică (INS). Scăderea este de 315.300 tep. Declinul brusc vine după ce anul trecut s-au înregistrat temperaturi extreme în lunile februarie şi martie, în timp ce în acest an vremea a fost caldă. Preţurile gazelor importate sunt de circa trei ori mai mari decât cele pentru producţia internă, astfel că vestea nu poate fi decât una bună. În aceeaşi perioadă, producţia internă s-a ridicat la 2,908 milioane tep, cu doar 0,6% sub cea înregistrată în acelaşi interval al anului trecut.

Clientela pune mai uşor mâna pe banii publici. Pragul minim pentru atribuirea directă de contracte a urcat spectaculos

Autorităţile publice - primării, consilii judeţene sau diverse instituţii locale sau centrale - vor avea foarte curând posibilitatea să acorde contracte fără licitaţie în limita a 30.000 de euro fără TVA la produse şi servicii şi 100.000 de euro în cazul lucrărilor. Regiile şi companiile de stat au scăpat de aplicarea regulilor privind achiziţiilor publice. Prevederea este trecută în legea de adoptare a ordonanţei de urgenţă 77/2012, care a fost votată săptămâna trecută de către Camera Deputaţilor. Pragul anterior era de 15.000 de euro. Senatul adoptase ordonanţa în data de 12 februarie. Aceasta ar trebui să reducă birocraţia şi să alinieze legislaţia naţională cu cea comunitară.

Lucian Croitoru: "România are nevoie de un nou program cu FMI, dar nu pentru bani"

România are nevoie, în acest moment, de un nou acord cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), consideră Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului Băncii Naţionale a României (BNR). "În România, programul cu FMI a funcţionat. România are nevoie de un nou program cu FMI, dar aceasta nu înseamnă noi bani de la Fond", a arătat el, într-un seminar financiar-bancar desfăşurat la Mamaia, potrivit Agerpres. Scrisoarea de intenţie a României urmează să intre în discuţia board-ului Fondului Monetar Internaţional pe 25 iunie, iar în iulie vor avea loc discuţii pentru a fi stabilită data vizitei în România pentru o nouă înţelegere, declara în data de 6 iunie Daniel Chiţoiu, ministrul Finanţelor Publice.

Royal Bank of Scotland ar putea fi divizată într-o bancă "bună" şi una "rea", pentru a scăpa de activele toxice

Guvernatorul Băncii Angliei susţine o astfel de măsură, pe când ministrul britanic de Finanţe vrea să scape cât mai urgent de cele 82 de procente din acţiunile băncii pe care le deţine statul. Gigantul bancar Royal Bank of Scotland, prezent şi în România, ar putea fi divizat, astfel încât activele viabile să fie despărţite de cele toxice, potrivit unui raport pregătit de o comisie a Parlamentului britanic, scrie CNBC. "Banca rea", ce ar fi deţinută în continuare de către stat, ar putea conţine active de 60-80 de miliarde lire sterline. Lordul Lawson, un fost cancelar al Trezoreriei - echivalentul ministerului de Finanţe în Marea Britanie - susţine măsura de spargere a mega-băncii ca măsură de reîntoarcere a acesteia pe linia de plutire. Viziunea sa este împărtăşită şi de către Sir Mervyn King, actualul guvernator al Băncii Angliei, care nu este în comisie.

CAPITAL

Jumătate din piaţa asigurărilor se clatină

Motoarele pieţei asigurărilor dau semne serioase de oboseală. Răscumpărările premature macină profiturile asigurătorilor de viaţă, în timp ce societăţile care vând poliţe RCA sunt sufocate de daunele tot mai mari. Poliţa RCA, obligatorie prin lege, şi asigurările de viaţă, necesare în zeci de situaţii, inclusiv la contractarea unui credit, au fost şi au rămas principalele generatoare de vânzări pentru societăţile de asigurare din România. La finele lui 2012, mai bine de 48% din valoarea totală a primelor brute subscrise în România proveneau din cele două linii de asigurare. Problema majoră este că, având în vedere veniturile mici ale românilor, dar şi lipsa unei tradiţii în domeniu, societăţile de asigurare nu au ce pune în locul poliţelor clasice. Reuşesc cu greu să compenseze pierderile din cele două zone fierbinţi.

Cea mai înaltă clădire din lume se construieşte în 90 de zile

China are 10 oraşe mai mari decât New York. Aproape jumătate dintre cele mai înalte clădiri din lume, aflate astăzi în construcţie, sunt în China, iar asiaticii încearcă să le termine într-un timp foarte scurt. Ultimul "zgârie nori"(Sky City) - care se doreşte a fi cel mai înalt din lume - se va ridica în doar 90 de zile. Constructorul este compania BSB (cunoscută pentru blocul de locuinţe de 30 de etaje, ridicat în 15 zile) care a anunţat încă de anul trecut că intenţionează să ridice o clădire mai mare decât Burj Khalifa din Dubai. Odată terminat, Sky City va avea o înălţime de 838 de metri (220 de etaje), o şcoală, un spital, zonă de birouri şi apartamente, respectiv camere de hotel ce pot găzdui până la 30.000 de persoane. Rezidenţii au la dispoziţie 104 lifturi sau scări rulante, au acces la terenuri de tenis, basket, piscină şi teatre. Sky City nu numai că va fi ridicat într-o perioadă foarte scurtă, dar costurile proiectului sunt de 628 de milioane de dolari, l aproape la jumătate cât cele ale Burj Khalifa (1,5 miliarde de dolari).

Topul băncilor de retail

Nu există o bancă la care un client să poată găsi cele mai bune oferte din piaţă la absolut toate produsele. În plus, clienţii au nevoi diferite, pentru unii contând mai mult anumite caracteristici decât altele. Revista Capital a analizat în detaliu ofertele băncilor pentru mai multe tipuri de credite, carduri şi depozite şi editând un supliment-ghid pentru clienţii care vor să aleagă din piaţă cele mai avantajoase produse. O medie a notelor acordate fiecărui produs, depunctând produsele lipsă din ofertă, ridică în vârful clasamentului Piraeus Bank, CEC Bank, BRD, Banca Transilvania şi Banca Românească. Acestea au avut mai multe produse care au obţinut punctaje mari. La anumite produse, oferte foarte bune au şi băncile din ultima parte a topului final.

Azi se vinde din hotelul de 5 stele Marriott din Bucureşti

Lichidatorul judiciar al ONT Carpaţi vinde 35% din participaţia pe care firma aflată în faliment o deţine la compania care administrează hotelul de cinci stele Marriott din Bucureşti, casinoul, parcarea şi Academia de Sănătate din aceeaşi incintă. Preţul de pornire al licitaţiei este de 22,3 milioane de euro, exclusiv TVA. În această sumă intră şi o creanţă pe care ONT Carpaţi o deţine asupra societăţii de administrare a Marriott, Societatea Companiilor Hoteliere Grand, în valoare nominală de 150 de milioane de lei(circa 35 de miloane de euro). Potrivit explicaţiilor oferite de un reprezentant al lichidatorului, s-a luat decizia vânzării la pachet, şi la un discount semnificativ, a creanţei şi a participaţiei în ideea de a face oferta mai atractivă pentru un potenţial investitor.

CURENTUL

Mulţumim USL! S-a ales praful şi de programul "Rabla"

În noua sa variantă, pusă în aplicare de cabinetul Ponta, programul "Rabla" s-a împotmolit chiar din prima zi de funcţionare, după o lună şi jumătate de întârziere. Deşi autorităţile promiseseră că vor fi distribuite 20.000 de tichete pentru început, la proprietarii maşinilor vechi vor ajunge deocamdată doar un sfert, spre nemulţumirea reprezentanţilor centrelor de colectare. Solicitările doritorilor deja au început să vină la centrele de casare, însă şefii acestora spun că nu pot să-i mulţumească pe toţi cei care vor să renunţe la maşinile vechi, întrucât numărul de tichete este cu mult sub cerere. O posibilă cauză a numărului redus de tichete ar fi lipsa banilor. Programul Rabla este finanţat din încasările timbrului de mediu, iar bâlbâielile autorităţilor în implementarea acestuia au făcut ca în primele patru luni ale anului să se strângă doar 239 de milioane de lei din această taxă.

Elevii dau bir cu fugiţii înaintea examenului de bacalaureat

Cu toate că se aşteptau la peste 200.000 de elevi care să participe la bacalaureat în prima sesiune a anului 2013, Ministerul Educaţiei arată că s-au înscris numai 187.898 elevi, repartizaţi în 585 de centre de examen. Dintre aceştia, 20.016 elevi sunt din Bucureşti, peste 6.000 dintre candidaţi fiind din promoţiile anterioare. Situaţia examenului de bacalaureat este din ce în ce mai slabă de la un an la altul, atât din punctul de vedere al prezenţei la examen cât şi al ratei de promovabilitate. În anul 2004 promovarea a fost de 84, 59 la sută, fiind în continuă descreştere până anul trecut când prezenta la examenul de bacalaureat a fost de 200.187 de elevi dintre care au promovat examenul 44,41 la sută. Restul candidaţilor care nu au promovat examenul de bacalaureat în 2012, peste 115.000 de candidaţi, au fost aşteptaţi anul acesta însă aceştia nu au mai acordat importanţa necesară examenului şi au preferat să îşi continue viaţa fără o diplomă de bacalaureat.

CURIERUL NATIONAL

Parteneriatul public-privat, numai pe hârtie

Şova: Din cauza legii în vigoare, situaţia PPP a fost dramatică. Sper ca anul acesta să avem o nouă lege care să producă efecte benefice pentru economie. Preşedintele Asociaţiei Române a Antreprenorilor de Construcţii (ARACO), Laurenţiu Plosceanu: Ideea de a prioritiza şi selecta care să fie investiţiile finanţate sunt elemente care în numele ARACO le-am solicitat în ultimii 2-3 ani Guvernelor care s-au succedat. Moroianu, UGIR Prahova: Parteneriatul public-privat este o soluţie, dar legea actuală este una depăşită.

Reforma administrativă poloneză - între bani europeni şi democraţie

Legile reformei administrative din Polonia din 1999 au introdus nu doar noi diviziuni teritorial-administrative, de 3 tipuri, dar au reprezentat, în primul rând, o schimbare radicală a întregii organizări a statului. Această reformă a avut ca scop schimbarea întregului aparat administrativ şi o distribuire mai eficientă a competenţelor şi responsabilităţilor. Principiile care au stat la baza reformei administrative în Polonia sunt exprimate chiar în Constituţie, respectiv principiul subsidiarităţii, adică deciziile privind cetăţenii trebuie luate de organisme administrative cât mai apropiate de aceştia, principiul descentralizării, adică deciziile privind politica locală, trebuie luate pe plan local şi principiul autoguvernării implicite, adică autorităţile locale au automat acele competenţe publice care, prin lege, nu ţin de alte autorităţi.

România va avea 8 sau 9 regiuni

Vicepremierul Liviu Dragnea a declarat că numărul regiunilor de dezvoltare va fi opt sau nouă, iar cel mai important criteriu pentru delimitarea acestora ţine de caracterul dominant al slujbelor agricole, care ar putea să ducă la nedezvoltare, informează Mediafax. Vicepremierul a reiterat faptul că în prezent se află în discuţii două variante în ceea ce priveşte numărul viitoarelor regiuni, fie opt, fie nouă astfel de entităţi administrative. "Criteriile pe care le-am avut în vedere sunt în principal criterii funcţionale. Am spus de la început, nu intenţionez să propun (...) un proiect de regionalizare care să aibă la bază criterii etnice, pentru că ţinta principală pentru care vrem să înfiinţăm aceste regiuni o reprezintă dezvoltarea echilibrată a României.

Industria oţelului, afectată de faptul că ruşii au energie mai ieftină

Industria oţelului din Europa şi implicit din România are de suferit de pe urma faptului că ruşii beneficiază de energie şi materii prime mult mai ieftine, dar împart aceeaşi piaţă cu europenii, consideră Bruno Ribo, directorul general al ArcelorMittal Galaţi. Acesta a vorbit, în cadrul unei întâlniri cu jurnaliştii, despre concurenţa cu unităţile de producţie similare din Rusia, informează Mediafax. "În bazinul Mării Negre avem concurenţi din Rusia, unde preţurile gazelor sunt la o treime din cât se plăteşte în Europa"

AAAS discută mâine cu editurile despre relansarea Rodipet

Preşedintele Autorităţii pentru Administrare Fiscală (AAAS), Adrian Volintiru, intenţionează să se întâlnească mâine cu principalele edituri din România pentru a discuta posibilitatea relansării Network Press Concept (fosta Rodipet). Potrivit unor surse apropiate discuţiilor, la întâlnire ar putea participa şi administratorul judiciar al Rodipet - Consulta 99, precum şi administratorul special Vasile Uifălean. La jumătatea lunii trecute, şeful AAAS anunţa într-o conferinţă de presă că încearcă "reanimarea companiei", declanşând deja demersurile pentru întâlnirea cu reprezentanţii presei. "Încercăm resuscitarea Rodipet. Deocamdată, societatea funcţionează cu 14 angajaţi, dar cred că vom ajunge la peste 3.000 de angajaţi în următorii doi ani", a mai spus şeful AAAS.

EVENIMENTUL ZILEI

Prima etapă a programului Rabla 2013 începe astăzi

Proprietarii autoturismelor funcţionale cu o vechime mai mare de 10 ani le pot duce de azi la punctele de colectare, pentru a primi unul din cele 4.289 de tichete Rabla disponibile. Ca să intre în posesia tichetelor valorice, proprietarul unei maşini care are cel puţin 10 ani vechime, trebuie să ajungă cu autovehiculul la sediul unui colector. Lista completă poate fi consultată pe pagina de internet a Agenţiei pentru Fondul de Mediu (AFM), www.afm.ro. Maşina trebuie să fie funcţională, iar proprietarul trebuie să aibă la el actul de proprietare al autoturismului, talonul şi actul de identitate.

SUA şi China nu vor arme nucleare în Coreea de Nord

Preşedintele american Barack Obama şi omologul său chinez Xi Jinping au convenit, în cursul unui summit informal de două zile organizat la o fermă din California, ca cele două puteri să facă eforturi comune pentru denuclearizarea Coreei de Nord. "Au căzut de acord ca Phenianul să renunţe la ambiţiile nucleare şi că niciuna din cele două ţări nu va accepta o Coree de Nord înarmată nuclear" a declarat Tom Donilon, consilier pe probleme de securitate naţională al liderului de la Casa Albă. Într-o conferinţă de presă, Yang Jiechi, consilier de stat al preşedintelui chinez, a confirmat că SUA şi China împărtăşesc aceeaşi poziţie şi acelaşi obiectiv cu privire la eforturile regimului de la Phenian de a obţine arma nucleară. China, care este aliat al Coreei de Nord, a ridicat tonul la vecinul său în contextul tensiunilor recente din Peninsula Coreeană, avertizând Phenianul, care ameninţa cu noi teste nucleare şi balistice, că nu are dreptul de a arunca regiunea în haos.

America, epicentrul spionajului cibernetic global

Administraţia Obama este arătată cu degetul pentru ample operaţiuni de spionaj cărora le cad victime atât americanii, cât şi diferite ţări din lume. Agenţia Naţională de Informaţii (NSA), structură guvernamentală americană aflată în subordinea Departamentului Apărării, mandatată să intercepteze comunicaţii externe, dispune de mijloace noi de extragere a informaţiilor secrete din multitudinea de date culese, iar toate acestea sunt clasificate pe ţări. Dezvăluirea este făcută de ziarul britanic The Guardian care a prezentat şi o hartă a lumii în care sunt reliefate ţările de unde agenţia americană culege cele mai multe informaţii. În contextul acestor dezvăluiri, printre care şi cele legate de supravegherea convorbirilor telefonice ale americanilor care sunt abonaţi ai companiei Verizon, preşedintele Barack Obama a declarat că administraţia sa asigură un echilibru între securitate şi intimitatea cetăţenilor.

Ion Cristoiu: "Publicul strică mass-media, nu invers"

"Publicul strică mass-media, nu invers", este de părere gazetarul Ion Cristoiu, care va explica detaliat punctul său de vedere la Nocturne de luni seară, la TVR 1. "Mie îmi pare rău că n-am fost corupt. Oricum, imaginea este că toţi suntem corupţi", a continuat Cristoiu. Cât priveşte relaţia autorului cu literatura, scriitorul Ion Cristoiu este de părere că, prin cărţile sale, a reuşit "să arunce câteva sticle în mare". Dimitrie Bolintineanu nu se numără printre preferaţii lui Ion Cristoiu: "Eu pe Bolintineanu nu l-aş fi publicat, n-are talent. Să intri pe Bosfor şi să nu mă faci să simt nimic..."

Proiect de lege: poţi vinde teren doar cui are diplomă de agronomie

Pentru a putea cumpăra teren agricol în România, persoanele fizice, trebuie să îndeplinească mai multe condiţii restrictive se arată într-un proiect de lege al Guvernului privind reglementarea pietei funciare din Romania. Potrivit propunerii Executivului, cumpărătorii trebuie să îndeplinească mai multe condiţii cumulative, respectiv: - să facă dovada că au studii în domeniul agricol şi au desfăşurat activităţi agricole pentru o perioadă de cel puţin 5 ani. - să fie înregistraţi la organele fiscale ca persoană juridice sau ca persoană fizică care desfăşoară activităţi agricole, cu excepţia celor care se înregistrează potrivit legii speciale la registrul comerţului. În plus, cumpărătorul unui terenul agricol pe care se află amplasată o infrastructură de îmbunătăţiri funciare va fi obligat să menţină această infrastructură funcţională şi activă.

JURNALUL NATIONAL

e-Romania 2 ajunge la Parchet. Documente falsificate, abuz în serviciu contra intereselor publice, fals intelectual, descoperite de Corpul de Control al Guvernului

Ministerul Comunicaţiilor a plătit aproape 9 milioane de euro pentru realizarea portalului "e-Romania 2", un proiect ambiţios care ar fi trebuit să adune informaţii despre toate localităţile din România. Considerat un program prioritar de către premierului Emil Boc în prezenţa căruia a fost lansat în iunie 2009, portalul e-Romania nu a fost dat nici acum în folosinţă. Ministrul Gabriel Sandu a fost cel în mandatul căruia s-a derulat licitaţia pentru realizarea portalului. I-a urmat ministrul Valerian Vreme care a considerat în continuare această investiţie prioritară şi a asigurat bani pentru finanţarea acesteia. Deşi portalul trebuia să fie funcţional în 183 de zile data de predare fiind 23 decembrie 2010, la trei ani distanţă portalul încă nu este funcţional.

Un român interacţionează de 8,8 ori pe lună cu băncile. Majoritatea tranzacţiilor sunt retrageri de bani de la bancomate sau plăţi de utilităţi

Un client are, în medie, 8,8 contacte lunare cu bancile cu care lucrează, arată un studiu al BCR, prezentat de directorul segmente de retail din BCR, Sorin Mititelu. Cea mai mare parte a contactelor sunt retrageri de numerar de la bancomate sau plăţi de utilităţi. "Peste 57 la sută din populaţia activă din România este înrolată în sistemul bancar, iar clienţii au în medie 8,8 contacte cu o băncile, lunar. În Cehia clienţii au 15 contacte pe lună, iar în Austria 20 de contacte. Populaţia se îndreaptă către opţiunile de cont curent şi utilizarea cardurilor. Un procent de 42 la sută din totalul populaţiei foloseşte contul curent. În ceea ce priveşte achiziţiile, vedem o predilecţie către opţiuni de cont curent şi economisire", a explicat Mititelu. "Consumul se află pe o tendinţă de creştere, ceea ce face bine businessului de retail", consideră Sorin Mititelui, subliniind că "asistăm la o întoarcere lentă, dar sigură, la consum".

NATIONAL

Dan Ioan Popescu cere Guvernului Ponta sa legalizeze escrocheriile lui Patriciu

"National" prezinta fotografii inedite cu "bolnavul" Dinu Patriciu, care spune ca nu poate da cu subsemnatul in fata anchetatorilor din pricina starii de sanatate precare. Dupa ce a depus la dosare documente in care sustine ca nu se poate deplasa la cercetari din motive medicale, el a venit joi in Romania impreuna cu amanta, trecand prin frontiera ca pe propria mosie. In acest timp, Dan Ioan Popescu "lucreaza" la legalizarea afacerii Marexin, cerand sprijinul Guvernului Ponta.

Steaua, in faliment! Echipa nu are bani pentru cantonamentele din strainatate

In incercarea de a-si obtine eliberarea provizorie din inchisoare, Gigi Becali a invocat, printre altele, situatia dezastruoasa in care se regaseste clubul de fotbal Steaua Bucuresti, campioana en-titre a Romaniei. Chiar daca a jucat in primavara europeana, iar din Liga 1 are de luat cateva milioane de euro, dupa adjudecarea titlului cu numarul 24 (din drepturi tv), Steaua este un club in pragul falimentului. Din inchisoare, acolo unde ispaseste o condamnare de trei ani cu inchisoare, finantatorul Gigi Becali cere clementa (suspendarea pedepsei), invocand, printre altele, problemele cu care se confrunta echipa de fotbal.

BNR: Salariile bugetarilor depreciaza leul

Economistul-sef al Bancii Natioanale a Romaniei, Valentin Lazea, avertizeaza ca salariile din sectorul public au crescut prea repede, iar majorarile fara acoperire ale lefurilor bugetarilor pun presiune pe cursul valutar si pot deprecia leul. Valentin Lazea, considera ca deprecierea din ultima perioada a monedei nationale fata de euro se incadreaza in marja de plus-minus 3-4%, pe care Banca Nationala o are in vedere in aceasta perioada. Lazea a declarat recent ca devalorizarea leului are cauze subiective, legate de situatia economica mondiala, insa a avertizat ca si salariile din sectorul public pun presiune pe cursul valutar.

David Cameron, obligat sa spuna ce-a vorbit cu bilderbergii

Parlamentarul laburist Michael Meacher a cerut ca premierul britanic David Cameron sa informeze in detaliu ce a facut la intrunirea Bilderberg de la Watford, Marea Britanie. Downing Street a insistat ca, in ciuda "intalnirii private" pe care a avut-o la hotelul Grove, si despre care nu este obligat sa vorbeasca, "Guvernul ramane determinat sa fie cel mai transparent din istorie", promisiune pe care premierul a facut-o in 2010. Meacher insa va insista pe langa presedintele Camerei Comunelor, John Bercow, sa admita o interpelare urgenta, saptamana aceasta, asupra prezentei lui Cameron la intrunirea "capitalistilor occidentali de cel mai inalt nivel".

PUTEREA

JAF DIN BANII PUBLICI. Oprescu ţine la secret contractul cu Luxten, după ce a umflat conturile firmei cu 20 de milioane de euro

Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, refuză să prezinte Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB) datele lămuritoare solicitate din contractul pe care municipalitatea îl are încheiat cu o firmă ce ar fi trebuit să se ocupe de iluminatul public. Aceasta după ce, într-un prim răspuns al Capitalei adresat CGMB, Direcţia Juridică preciza că municipalitatea are încheiat un contract pe 15 ani (din 1997, când primar general era Viorel Lis) cu firma Luxten SA.

Un nou concept de organizare. BCR îşi continuă restructurarea

BCR îşi reorganizează reţeaua de funcţionare pe Zone şi Grupuri de unităţi, a declarat Dana Demetriad, director de reţea al băncii, într-un seminar financiar-bancar, organizat la Mamaia. Procesul de redefinire a ţinut cont de eficienţa de business a agenţiilor în structura BCR. O agenţie deschisă în perioada 2008-2009 capta maximum 500 de clienţi, faţă de 1.000-1.500 anterior, în perioada de început. "Suntem într-un proces complex de reorganizare. Din opt regiuni cum funcţiona BCR, în acest an au fost create 12 zone, organizare nouă care să asigure o proximitate geografică. Nu mai avem sucursale judeţene, ci conceptul de Grup. Au fost create 12 zone şi 107 grupuri în care funcţionează 562 de unităţi. În Bucureşti avem trei zone. Procesul se încheie la finele lunii iunie", a spus Demetriad. Capitale de zone sunt Iaşi, Bacău, Cluj-Napoca, Timişoara, Sibiu, Braşov, Piteşti, Craiova, Constanţa.

COLAPSUL PÂNDEŞTE TURCIA. Premierul Erdogan crede că protestatrii vor fi învinşi de prosperitatea economică

Premierul turc Recep Tayyip Erdogan, contestat de zeci de mii de demonstranţi, le-a cerut alegătorilor săi duminică, la Adana, să le dea "o lecţie" manifestanţilor din Piaţa Taksim, la viitoarele alegeri locale din martie 2014. Analiştii avertizează, însă, că, deşi Erdogan crede că poate face faţă crizei politice datorită prosperităţii economice, apariţia unor probleme economice este posibilă în Turcia. "Au mai rămas doar şapte luni până la alegerile locale. Vreau să le daţi acestor oameni o primă lecţie prin mijloace democratice, la urnele de vot", a spus Erdogan adresându-se susţinătorilor formaţiunii sale politice, Partidul Justiţiei şi Dezvoltării. În ultima săptămână, bursa de valori turcă a scăzut cu 9%, în timp ce ratele la dobânzi sunt în creştere. Lira turcească a slăbit în ultimele luni cu 8%, iar în zilele de la începutul protestelor - cu 1%. De fapt, o mână de investitori şi economişti avertizează de mai bine de doi ani că boom-ul economic din Turcia ar putea să se încheie printr-un colaps dureros, ca şi în alte cazuri când boom-ul s-a bazat "pe munţi de datorii".

ROMANIA LIBERA

Legume proaspete din seminţe "antice"

De la informatică la agricultură nu e decât un pas. Depinde numai de voinţă. A vrut să trăiască altfel şi dovedeşte asta de patru ani încoace. Acesta e destinul lui Andrei Barbu, stabilit, cu tot cu familie, în comuna ialomiţeană Valea Măcrişului. Aici cultivă legume şi zarzavaturi. E afacerea lui. Mult mai spectaculoasă decât pare la prima vedere.

Componenţa, schimbată de azi, a Curţii Constituţionale va reuşi să menţină regulile statului de drept?

Schimbările care se produc, începând de astăzi, în componenţa Curţii Constituţionale vor menţine, teoretic, un echilibru fragil în ceea ce priveşte modul în care votează cei nouă magistraţi. Perioada următoare va testa, însă, la maximum capacitatea acestei instituţii de a menţine regulile statului de drept. Noii veniţi sunt Daniel Morar, independent, fost şef al DNA, numit de preşedintele ţării; Mona Pivniceru, apropiată de liberali, fost ministru al Justiţiei, numită de Senat şi Valer Dorneanu, fost parlamentar PSD, numit de Camera Deputaţilor. Din Curte pleacă, prin încheierea mandatelor, Acsinte Gaspar, Ion Predescu şi Aspazia Cojocaru.

Mărturisire. Lucian Isar povesteşte cum a "aranjat" ministerul lui Fenechiu lucrări de 300 milioane de euro. Managerii privaţi ai CFR, destituiţi după ce au refuzat trucarea unui contract cu fonduri UE?

Echipa de manageri privaţi de la CFR SA, Isar-Sophocleous, a fost destituită de Relu Fenechiu după ce s-a opus trucării unui contract de 300 milioane de euro. Contractul de modernizare a căii ferate Vinţu de Jos-Simeria semnat acum o lună de către Ministerul Transporturilor cu firmele FCC şi Alpine, chiar dacă era stabilit clar de către Curtea de Apel Bucureşti că oferta acestora era neaccep­tabilă, devine o bombă pentru Ministerul Transporturilor (MT), date fiind mărturisirile recente făcute pe blogul său de către Lucian Isar, la acel moment preşedinte al Consiliului de Administraţie al CFR SA.

ZIARUL FINANCIAR

Pentru guvernul Ponta luna de miere financiară a cursului şi dobânzilor a luat sfârşit. Aşa cum au intrat banii fără să facă nimic, aşa şi ies

Timp de şase luni, guvernul Ponta, dar şi România au beneficiat de o lună de miere financiară extraordinară. Banii, câteva miliarde de euro, au intrat în România aproape fără să facem nimic. Titlurile de stat româneşti în lei au fost incluse în doi indici globali - JP. Morgan şi Barcley's, ceea ce a însemnat o direcţionare a unor bani către piaţa românească. Acest lucru, plus diferenţialul de dobândă între piaţa externă (0-1,5% la euro şi dolar) şi cea internă (6% la lei) au determinat intrarea de bani pe piaţa financiară, iar cursul a scăzut de la 4,5-4,6 lei pentru un euro la 4,3-4,35 lei/euro. Dobânzile la titluri de stat în lei au scăzut de la 6% la 5%, iar pe piaţa secundară au ajuns să se tranzacţioneze şi la 4,5-4,8%. Inflaţia este în scădere, ceea ce pentru BNR a constituit un bun prilej să anunţe că urmează un nou ciclu de reducere a dobânzii de politică monetară.

Leul a încasat cea mai dură lovitură din partea euro dintre monedele din Europa de Est

Euro s-a retras vineri seara spre pragul de 4,5 lei după ce anterior a atins la cursul oficial un maxim al ultimelor şapte luni, de 4,5535 lei, dar riscurile ca leul să piardă teren în continuare rămân mari. Cursul de schimb a crescut cu aproape cinci procente într-o săptămână, leul fiind de departe cea mai lovită monedă din regiune de fuga străinilor de pe piaţa titlurilor de stat emise de ţările emergente. Străinii au mutat o parte din banii investiţi pe aceste pieţe în obligaţiuni în dolari, pe fondul aşteptărilor ca randamentele acestora să crească după ce banca centrală a SUA va începe să retragă treptat lichiditatea excesivă injectată în piaţă.

Statul polonez ia înapoi 30 mld. euro de la fondurile de pensii private

Guvernul polonez ia în calcul să transfere la bugetul de stat titluri de stat în valoare de 30 de miliarde de euro din portofoliul fondurilor de pensii private pentru a reduce datoria publică a ţării, fapt ce ar însemna o naţionalizare parţială a sistemului privat de pensii. "Avem în vedere revizuirea sistemului de pensii private, iar în următoarele zile guvernul va anunţa o decizie", a spus Pawel Tamborski, subsecretar de stat la ministerul trezoreriei. El nu a dat detalii despre soluţiile la care lucrează guvernul, însă presa internaţională a scris că guvernul condus de Donald Tusk are în plan să răscumpere obligaţiuni de 30 mld. euro pe care le deţin fondurile de pensii pentru a-şi reduce datoria publică. Polonia are o datorie publică de 55,6% din PIB, iar activele fondurilor de pensii private sunt de circa 64 mld. euro, respectiv 8% din PIB. Titlurile de stat sunt cele mai mari investiţii ale fondurilor de pensii private.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb