• ADEVARUL
• Majoritate USL ca pe vremea FSN. Avantajul, folosit pentru modificarea Constituţie
USL are între 55 şi 57% în exit-poll-urile prezentate după alegerile parlamentare de ieri. Este cel mai mare scor obţinut de o formaţiune după FSN care a avut 66% la alegerile din 1990. Deşi la primele alegeri libere care au urmat Revoluţiei din 1989 au concurat 72 de formaţiuni politice, Frontul Salvării Naţionale, condus de Ion Iliescu, a obţinut 66% din voturile românilor. Vechiul partid politic din care s-a desprins actualul PSD, a câştigat întrecerea electorală pe 20 mai 1990, în celebra "Duminică a Orbului." USL a câştigat, detaşat, alegerile de ieri, potrivit exit-poll-urilor. Astfel, potrivit sondajul CURS - Avangarde prezentat de televiziunea publică, USL a obţinut 57,58% din voturi, ARD 18,57%, PPDD - 13,05%, iar UDMR - 5,16%. Potrivit sondajului CCSB prezentat de Antena 3, USL ar fi obţinut 56,8%, ARD - 19%, PPDD - 13,8% iar UDMR - 5,1%. Pe parcursul întregii zile, liderii USL şi-au făcut calcule pe baza sondajelor de opinie, sperând să aibă o majoritate largă.
• Rezultate alegeri parlamentare 2012 / USL curtează UDMR pentru a face 66%
Pe parcursul întregii zile, liderii USL şi-au făcut calcule pe baza sondajelor de opinie, sperând să aibă o majoritate largă. În aceste condiţii, imediat după anunţarea exit-pollurilor, premierul Victor Ponta a făcut o ofertă de alianţă către UDMR, în speranţa de a avea două treimi din fotoliile viitorului Legislativ. Victor Ponta a declarat că a discutat cu preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, şi că de astăzi vor începe discuţiile pentru crearea unei majorităţi constituţionale cu Uniunea.
• Rezultate alegeri parlamentare 2012 / Care sunt planurile lui Traian Băsescu
Chiar dacă USL pare să depăşească 50% din voturi, Victor Ponta nu poate fi sigur de fotoliul de premier. Pe piaţa politică s-au vehiculat şi alte nume, precum Mircea Geoană, George Maior, Ioan Rus sau Călin Popescu Tăriceanu. Băsescu i-a exclus pe ultimii doi, cel puţin la nivel declarativ. Preşedintele Traian Băsescu a schiţat portretul viitorului premier al României, lăsând să se înţeleagă că îi exclude şi pe Victor Ponta sau George Maior. După propriile spuse, şeful statului va desemna un prim-ministru pentru care valorile europene trebuie să fie un mod de viaţă. În termeni plastici, Băsescu îşi doreşte un premier care "să rupă puţin filmul". Cele mai mari şanse pentru a primi portofoliul de premier pare să le aibă fostul preşedinte al PSD Mircea Geoană.
• Unde se va duce cursul leului după alegerile din 9 decembrie
Dacă tensiunile politice nu se vor aplana imediat după alegerile parlamentare, leul s-ar putea deprecia până la un nou nivel-record, iar Banca Naţională va fi nevoită din nou să intervină activ în piaţă pentru a-l proteja de speculaţii. O analiză a casei de brokeraj X-Trade Brokers arată că pieţele valutare din Europa Centrală şi de Est sunt, de obicei, preocupate de "scorul democraţiei" ţării după alegeri şi mai puţin de detaliile specifice ale programelor electorale. Acest lucru explică volatilitatea ridicată a leului în perioada verii acestui an, după suspendarea preşedintelui. "Incertitudinea cu privire la componenţa viitorului guvern, ca urmare a tensiunilor existente între preşedinte şi USL, vor determina presiuni nefavorabile evoluţiei leului", explică Claudiu Cazacu, analist-şef al casei de brokeraj.
• CAPITAL
• V-aţi ales, acum la treabă!
Numele câştigătorilor scrutinului parlamentar nu va schimba cu nimic faptul că economia va avea probleme în 2013 sau că mediul de business aşteaptă noul cabinet cu o listă lungă de revendicări. Imediat după închiderea urnelor, USL va da proba unităţii. Dacă rezistă, cel mai probabil vine a treia suspendare. Dacă nu, vom avea o coaliţie guvernamentală inedită. Uniunea Social Liberală va câştiga scrutinul din 9 decembrie. Ce nu ştim la ora scrierii acestor rânduri este scorul pe care îl vor obţine cele patru partide care compun USL, însă majoritatea sondajelor spun că acesta va fi ceva mai mare de 50%. (De altfel, şi la precedentele parlamentare, în 2008, PSD+PC şi PNL au luat în total aproape 52% din voturi, aşa că evoluţia nu este spectaculoasă).
• Dominaţia SUA: Cum au controlat americanii LUMEA BANILOR în ultimii 80 de ani
De la Marea Criză Economică din 1929, SUA a trecut printr-o serie de catastrofe financiare, dar a consemnat şi victorii. Modul în care americanii au răspuns acestor evenimente, cu reglementări şi dereglementări financiare, a cauzat o diviziune a maselor populare. Două lucruri sunt totuşi clare astăzi. Cu o asemenea influenţă la nivel global, miza SUA este foarte ridicată, iar evenimentele din ultimele opt decenii au transformat lumea financiară în ceea ce este astăzi. "Dereglementarea" sistemului financiar se referă la o varietate de schimbări legislative care oferă instituţiilor financiare o mai mare libertate la nivel concurenţial. Dacă aceste schimbări sunt benefice sau dăunătoare economiei în ansamblu este încă un punct extins de dezbatere.
• CURENTUL
• În ziua alegerilor parlamentare, ARD a mers pe mâna UE şi SUA, USL s-a limitat la jigniri şi acuzaţii
Pe un fundal extrem de tensionat din ultimele luni, politicienii români s-au întrecut şi în ziua votului în declaraţii care mai de care mai acide. În general, liderii ARD, dar şi preşedintele Băsescu au mers pe un discurs privind orientarea ţării noastre spre UE şi SUA, principalii parteneri strategici ai României, în timp ce liderii USL s-au concentrat pe atacarea preşedintelui Traian Băsescu pe care l-au acuzat chiar şi de "trădare naţională". Mesajul unitar în direcţia UE a fost dat încă de dimineaţă de şeful statului care a punctat că votează pentru continuitate în drumul spre Vest, adăugând că România poate să fie prietenă cu Rusia sau China, dar drumul trebuie să fie spre valorile euroatlantice.
• România va putea exporta gaze din a doua jumătate a anului viitor
Exportul de gaze naturale din România către statele UE va fi posibil din a doua parte a anului viitor, dar nu va fi realizat fizic, prin conducte, ci prin "backhaul", o procedură care permite schimburile virtuale, a declarat pentru Mediafax preşedintele ANRE, Nicolae Havrileţ. "Introducerea schimburilor de gaze este o obligaţie faţă de Comisia Europeană, care va fi îndeplinită în partea doua a anului 2013", a afirmat Havrileţ. Potrivit lui Havrileţ, prima tranzacţie de tip backhaul este programată pentru luna martie a anului viitor, când Transgaz va organiza o licitaţie pentru transportul unei cantităţi de 50.000 de metri cubi de gaze pe zi prin reţeaua proprie pentru o companie din afara ţării care mai întâi cumpără gazele din România şi apoi le vinde pe piaţa locală. În mod corespunzător, o companie românească poate derula o operaţiune similară pe orice piaţă din UE.
• CURIERUL NATIONAL
• Aruncăm încă 2 mld. lei pe apă grea
Ministerul Economiei supune dezbaterii publice un proiect prin care reglementează suplimentarea producţiei de apă grea cu încă 800 tone. Cantitatea, considerată necesară de oficiali pentru consumul tehnologic al reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă, este deja produsă. Conform proiectului, consumul tehnologic anual al unei unităţi este de 10 tone, deşi Nuclearelectrica ne-a informat că ar fi nevoie de maximum 7.
• Depozitele de gaze din Marea Neagră ar putea influenţa traseul Nabucco
OMV ar putea deveni cel mai mare acţionar al proiectului de gazoduct. Grupul austriac a recunoscut că negociază preluarea participaţiei de la RWE. Gerhard Roiss: Nu poţi dezvolta un câmp gazeifer fără rute de transport. Proiectul Nabucco ar putea cunoaşte schimbări în structura acţionariatului, iar dacă până acum totul este doar la nivel de zvon, de vineri totul a devenit oficial. Grupul de utilităţi din Germania, RWE, va părăsi consorţiul care urmează să dezvolte gazoductul Nabucco Vest, iar OMV negociază preluarea participaţiei. Aceste informaţii au venit chiar dinspre grupul austriac prin vocea directorului general, Gerhard Roiss.
• Paradisurile fiscale vor fi trecute pe "liste negre"
Comisia Europeană a prezentat recent un plan de acţiune pentru a reacţiona mai eficient la nivelul UE împotriva evaziunii şi a fraudei fiscale. Planul conţine un set de măsuri cuprinzător, care vizează atât prezentul, cât şi viitorul, fiind destinat să ajute statele membre să îşi protejeze bazele de impozitare şi să recupereze miliarde de euro care li se cuvin în mod legitim.
• Mega Image vrea să deschidă 20 de magazine în această lună
Mega Image, parte a grupului belgian Delhaize, vrea să deschidă 20 de magazine în luna decembrie, urmând să ajungă la aproape 193 de unităţi la nivel naţional, informează Mediafax. Trei dintre cele 20 de magazine sunt funcţionale de la sfârşitul săptămânii. Astfel, vineri se deschide un magazin Shop&Go în Bucureşti, în Bulevardul Mircea Vodă, din sectorul 3. Acesta are o suprafaţă de vânzare de aproximativ 120 mp şi este al 51-lea magazin deschis sub brand-ul Shop&Go şi 174 al reţelei. Sâmbătă au fost deschise două noi supermarketuri Mega Image, ambele situate în Bucureşti, în Titan Mall, din Strada Liviu Rebreanu, sector 3, şi pe Strada Drumul Taberei, sector 6.
• EVENIMENTUL ZILEI
• EDITORIAL EVZ. "Evenimentul zilei" rămâne alături de România Dreaptă!
De 20 de ani redacţia "EVZ" este fidelă principiilor de dreapta, promovate constant în perioade în care România era mult mai "roşie" decât acum. Direcţia politică decisă ieri de românii care şi-au exercitat dreptul constituţional la vot nu va schimba cu nimic politica editorială a ziarului nostru. "Evenimentul zilei" rămâne principalul ziar al publicului de centru-dreapta, indiferent de ceea ce va urma din această dimineaţă. Mergem pe drumul pe care am pornit în 1992, când Ion Iliescu câştiga alegerile cu peste 61 la sută. Mult mai mult decât procentele din sondajele exit-poll, cumulate acum de cele două partide reunite sub sigla USL.
• Iarna a prins din nou România nepregătită
Marţi va avea loc un episod slab de precipitaţii, urmând ca acestea să dispară până pe 18 decembrie. Ninsorile au paralizat mai multe localităţi şi au lăsat în beznă mii de case. Meteorologii au emis cod galben de ninsori valabil până astăzi la ora 11.00. Astfel, în prima parte a acestei zile vor mai fi precipitaţii în jumătatea de est a ţării şi izolat se vor acumula cantităţi de peste 25 de litri pe metru pătrat. În acest interval va ninge la munte, în estul şi sud-estul Transilvaniei, în cea mai mare parte a Munteniei şi Moldovei şi în sud-estul Olteniei, iar în Dobrogea vor predomina ploile. În sud estul teritoriului vor fi condiţii de polei. Vântul va avea intensificări, iar în Muntenia, sudul Moldovei, precum şi în zona Carpaţilor de Curbură va viscoli ninsoarea.
• JURNALUL NATIONAL
• Românii au spus DA la referendumul privind mineritul din Roşia Montană
Procesul electoral la referendumul desfăşurat duminică în mai multe comune şi oraşe din Alba s-a încheiat la orele 23,00, cu două ore mai târziu decât la alegerile parlamentare, fără a fi înregistrate incidente. Pentru ca referendumul să fie validat, prezenţa la vot trebuie să fie de jumătate plus unu dintre alegătorii înscrişi în listele electorale permanente, respectiv ca aproximativ 36.500 de persoane să-şi fi exercitat dreptul de vot. Până la orele 18,00, când a fost raportată ultima prezenţă, aproape 37% dintre alegători au votat în cele 63 de secţii monitorizate de către Biroul Electoral Judeţean, dintr-un total de 148 de secţii organizate în judeţ. La întrebarea de referendum "Sunteţi de acord cu repornirea mineritului în Muntii Apuseni şi a exploatării de la Roşia Montană?" Răspuns: DA: 74 %; NU: 21%; Nu ştiu / Nu răspund: 5 %
• Non-ştire la OTV: "Victorie! La Târgu Jiu revoluţia votului a învins. Rezultatul: Dan Diaconescu - 53,7%, Victor Ponta - 39,7%"
În timp ce toate televiziunile de ştiri anunţau o victorie zdrobitoare a premierului Ponta în colegiul din Tg. Jiu în care acesta a candidat, alături de Dan Diaconescu, care a scos de trei ori mai puţine voturi, OTV, postul de televiziune patronat de liderul PP-DD, rămânea "singur împotriva tuturor": "Victorie! La Târgu Jiu revoluţia votului a învins. Rezultatul: Dan Diaconescu - 53,7%, Victor Ponta - 39,7%". "Credeţi că în urma victoriei lui DD la Tg. Jiu, va mai fura USL vreun vot în România?", mai curgea pe crawl-ul OTV-ului întrebarea serii...
• BEC: Prezenţa la vot la ora 21:00 a fost de 41,72 % din totalul alegătorilor înscrişi pe liste. În Capitală procentul a fost de 39,36%
Prezenţa la vot, la nivel naţional, la alegerile parlamentare, la ora 21.00, a fost de 41,72%, a anunţat purtătorul de cuvânt al Biroului Electoral Central, Marian Muhuleţ. În Capitală, prezenţa la urne a fost de 39,36%. Prezenţa la vot în mediul urban a fost de 40,49%, în timp ce în mediul rural au votat 43,4% din totalul alegătorilor. În 21 de judeţe s-a înregistrat o participare la vot mai mare decât media naţională, cea mai prezenţă înregistrându-se în Teleorman (54,73%), Gorj (54,14%) şi Mehedinţi (50,14%). La polul opus s-au situat Timiş (33,5%), Maramureş (33,7%) şi Cluj (35,27%).
• NATIONAL
• USL, majoritate confortabila in Parlament
Mai mult de jumatate dintre romanii nu au avut, ieri, ce alege, motiv pentru care au ocolit sectiile de vot. Reticenta romanilor in a vota aceleasi partide care ii dezamagesc continuu de mai bine de douazeci de ani a fost ignorata de politicieni. Bucurosi ca s-au (re)ales, acestia s-au grabit sa-si asume rolul de "reprezentanti ai poporului" intr-un legislativ in care, conform estimarilor sociologice, USL va avea in jur de 60 la suta dintre mandate, ARD aproximativ 20%, PPDD putin peste 10 la suta iar UDMR cinci.
• Numiri cu talc in Justitie, chiar inainte de alegeri!
Uite ca Ministerul Justitiei se transforma intr-o adevarata piatra de moara legata de gatul USL. Pentru ca, dupa modelul "pagubosului" Minister de Interne, si aici sforile sunt trase mai mult de la Cotroceni decat de la Palatul Victoria. Astfel ca, doar cu cateva zeci de ore inainte de inceperea alegerilor parlamentare, presedintele Romaniei a numit in functii peste o suta de judecatori si procurori. In acelasi timp, DNA si-a intarit randurile cu mai multi politisti care au fost rasplatiti cu mandate pe sase ani. Cu aceeasi perioada de inamovibilitate s-au ales si alti procurori care, in acest sens, au facut practic rocada intre ei.
• Patronul firmei Oscar Downstream, avere de 20 de milioane de euro facuta pe bani publici
Unul dintre cei mai misteriosi "petrolisti" din peisajul mioritic, Alin Niculae, a reusit, in doar cativa ani, sa faca o avere de peste 20 de milioane de euro vanzand motorina institutiilor statului prin firma sa, Oscar Downstream. Client fidel al contractelor din bani publici, afaceristul Alin Niculae a inceput sa castige contracte cu statul in 2007 si, din acel moment, s-a imbogatit suspect de rapid. Firma sa, relativ mica, inregistrata in Magurele, a reusit sa puna mana pe cele mai banoase contracte cu CFR Calatori SA, CFR Marfa, Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR) SA, regiile de transport in comun din Craiova, Brasov si Suceava, precum si cu institutii subordonate Ministerului Administratiei si Internelor. Cum a reusit, nimeni nu stie.
• Au inchis sectia de votare si au plecat la restaurant!
Votare pe burta goala nu prea merge. Au demonstrat-o membrii unei sectii de votare din Vaslui care au pus lacatul pe usa si au plecat la masa. Orice proces electoral isi are povestile lui. La parlamentarele de ieri, vasluienii au vrut sa fie "fruncea", provocand o situatie care a lasat masca si autoritatile, si alegatorii. Dupa ore bune de bifat la liste si inmanat buletine si stampile, membrii sectiei de votare din localitatea Sarbi au decis sa ia o pauza... de masa. Au intrerupt votarea si au plecat sa-si puna burta la cale. Nu le-a tihnit insa mancarea, pentru ca reprezentantul unei formatiuni politice i-a turnat la Biroul Electoral Judetean.
• Datoria SUA, "rezolvata" cu doua monede de platina
Autoritatile americane vor sa plafoneze datoria SUA, care a depasit 16.000 de miliarde de dolari, iar economistii americani propun in acest sens emiterea de monede din platina. Ideea, pe cat de utopica si de controversata pare in randul expertilor, ar putea fi totusi pusa in aplicare, sustin economisti de la Guggenheim Partners. Argumentele lor se bazeaza pe faptul ca, desi legile federale din domeniu limiteaza emiterea de valuta tiparita (dolari) sau de bani ori monede din aur, nu exista nicio limita pentru cele din platina. Economistii citati sustin ca ar fi de ajuns emiterea a doar doua astfel de monede, e drept, in valoare de un trilion de dolari fiecare. Acestea ar urma sa fie depuse la Federal Reserve si ar putea rezolva (prin recastigarea increderii creditorilor) problema plafonului de indatorare a SUA.
• PUTEREA
• Ponta dă vina pe Blaga. Alegeri cu zăpada până la gât şi controversa datei scrutinului
Viscolul, care a adus un strat mare de zăpadă în mai multe judeţe, a readus pe tapet controversa privind data de organizare a alegerilor parlamentare din acest an dintre partidele aflate la putere, care organizează acest scrutin, şi restul partidelor participante. Reprezentanţii principalelor tabere s-au "încăierat" în vorbe chiar în ziua votului, mai ales că Vasile Blaga nu a mai putut ajunge la secţia unde trebuia să voteze din cauza troienelor. Conform legislaţiei în vigoare, Guvernul este cel care stabileşte prin hotărâre ziua în care se organizează alegerile. Constituţia spune doar că trebuie să aibă loc în cel mult trei luni după termenul de expirare a mandatului parlamentarilor. Cu toate acestea, premierul Victor Ponta a fost primul care a lansat acuze, la ieşirea de la vot, spunând că deşi a vorbit mai demult Vasile Blaga să avem un scrutin la începutul lui noiembrie şi, astfel, să fie evitate problemele meteo, preşedintele PDL nu ar fi a fost de acord.
• Un deceniu de criză. Economia României nu-şi revine nici în următorii 10 ani
România are în faţă zece ani grei din punct de vedere economic. Conform analiştilor, ultimii zece ani au fost atât de dezastruoşi pentru economie, încât este foarte posibil ca următorul deceniu să fie unul foarte dificil pentru România. Potrivit acestora, motivul stării proaste a economiei este pierderea de sub controlul naţional a băncilor, a sistemului energetic şi a sectorului de exploatare a resurselor. Analistul economic Ilie Şerbănescu este de părere că ultimii patru ani de guvernare au stat sub spectrul anteriorilor cinci ani din punctul de vedere al situaţiei economice a ţării. Mai mult, acesta consideră că în situaţia în care nu ar fi avut loc criza economică mondială, România tot ar fi avut probleme economice cauzate de deciziile proaste ce au fost luate după anul 2003.
• Italia este la un pas de criză politică
Riscul izbucnirii unei crize politice în Italia, pe fondul adâncirii recesiunii economice, a crescut odată cu anunţul demisiei preşedintelui Consiliului italian de Miniştri Mario Monti. Premierul italian va demisiona după adoptarea bugetului, ca reacţie la retragerea sprijinului pentru Guvern de către partidul de centru-dreapta condus de Silvio Berlusconi, care a anunţat sâmbătă că intenţionează să candideze la alegerile legislative. Această decizie ar putea determina organizarea de alegeri anticipate la începutul anului viitor. Însă preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a avertizat că alegerile anticipate din Italia nu trebuie să oprească procesul de reforme, mai ales că riscul unei crize financiare nu a fost încă înlăturat.
• ROMANIA LIBERA
• Calendar. Preşedintele trebuie să încheie consultările cu partidele înainte de data la care Constituţia îl obligă să convoace noul Parlament. Cele 20 de zile decisive de după alegeri
Constituţia nu constrânge preşedintele să desemneze prim-ministrul într-un interval de timp stabilit, dar practica politică românească şi precedentele create arată că, de obicei, între data alegerilor legislative şi învestitura noului Guvern se scurge aproximativ o lună, termen ce include şi negocierile pe care premierul le va avea pentru desemnarea membrilor cabinetului său. Constituţia îl obligă pe preşedinte (art. 63, par. 3) să convoace noul Parlament în cel mult 20 de zile de la data alegerilor. În aceste 20 de zile au loc consultările dintre partidele parlamentare şi preşedinte în vederea desemnării prim-ministrului şi, de aceea, sunt esenţiale pentru stabilirea viitoarei configuraţii a majorităţii parlamentare.
• ALEGERI PARLAMENTARE 2012. Cum arată ziua alegerilor pentru un observator OSCE: "M-am trezit la 5 dimineaţa şi...în unele ţări, când intrăm în secţiile de votare, oamenii încep să tremure."
România Liberă a obţinut un interviu exclusiv cu reprezentantul special al Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), domnul Ambasador Andreas Nothelle, membru al echipei de 25 de observatori internaţionali care supraveghează modul în care se desfăşoară alegerile parlamentare din 9 decembrie. Un portret al inspectorilor OSCE şi al muncii lor. Andreas Nothelle: România este de interes pentru noi şi datorită discuţiilor politice care au avut loc, dar nu e ceva neobişnuit. Am avut observatori şi la alegerile din UK, aşa că nimeni nu trebuie să creadă că misiunea observatorilor noştri e prezentă aici doar pentru că este o ţară "dificilă" sau "periculoasă".
• ZIARUL FINANCIAR
• USL câştigă alegerile legislative. PD-L, erodat de anii de austeritate
USL a obţinut cu 6% mai mult decât la alegerile din 2008, iar PD-L a scăzut la jumătate. USL a câştigat detaşat alegerile legislative aşa cum indicau, de altfel, sondajele din campanie şi va forma guvernul având o susţinere parlamentară extrem de confortabilă, de aproximativ 57%, ceea ce-i permite să guverneze fără niciun alt sprijin parlamentar. Uniunea Social Liberală, constituită din PSD, PNL şi PC, a obţinut 56,9 din voturi la Camera Deputaţilor şi 57,6% din voturi la Senat, conform sondajului CURS pentru TVR citat de Mediafax. Erodat de anii de austeritate, PD-L, "scufundat" în cadrul Alianţei România Dreaptă (ARD), nu a primit decât 18,1%. În 2008, PSD şi PC au obţinut 33% din voturi la Cameră, PNL 18%, deci împreună cele trei partide care sunt astăzi aliate în USL au avut 51%. PD-L a avut 32% din voturi la Cameră în 2008.
• Cum s-au văzut alegerile din...
Există o Românie "foarte supărată" pe întreaga clasă politică, o Românie care dincolo de votul-sancţiune la adresa fostului partid de guvernământ PDL pedepseşte deseori prin absenţa de la urne acţiunile politicienilor. Este o Românie a tinerilor dezamăgiţi, a oamenilor de afaceri care lucrează şi duminica sau a celor cu venituri medii cărora ultimii ani nu le-au adus mare lucru. În malluri, cafenele, hoteluri, ei transmit aceleaşi lucruri: respectaţi-ne dacă vreţi să vă respectăm. Un reportaj realizat ieri în Bucureşti de Ziarul Financiar.