REVISTA PRESEI 11.04.2012

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 11 aprilie 2012

ADEVARUL

Ambasadorul Olandei, pus la zidul tăcerii

Primăvara a îngheţat relaţiile româno-olandeze. Noul ambasador olandez numit în România, Matthijs van Bonzel, aşteaptă de mai bine de trei luni să-i prezinte documentele de acreditare preşedintelui Traian Băsescu. Numai că, transmite Radio Netherlands, "şeful statului român nu a găsit timp să-l primească pe diplomatul olandez". Potrivit cutumei diplomatice, un ambasador nou numit este primit să-şi prezinte scrisorile de acreditare în termen de 60 de zile de la sosirea sa în ţară, au explicat pentru "Adevărul" specialişti în relaţii internaţionale. Surse din cercurile diplomatice susţin că tergiversarea are loc din cauza faptului că Olanda s-a opus aderării României şi Bulgariei la Schengen, pe motiv că nu ar combate eficient corupţia şi infracţionalitatea organizată. Până la ora închiderii ediţiei, nici Administraţia Prezidenţială şi nici Ministerul Afacerilor Externe din România nu au răspuns întrebărilor ziarului "Adevărul" cu privire la acest subiect.

CNA îi lasă lui Diaconescu doar trei luni de emisie

OTV mai poate funcţiona doar până la 4 iulie, după ce Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a decis, pentru a doua oară, înjumătăţirea licenţei postului. Membrii CNA au aplicat cea mai dură sancţiune care putea fi dată în baza încălcării normelor privind publicitatea politică. Potrivit articolului 139 din Codul Audiovizualului, "publicitatea, pozitivă sau negativă, în legătură cu partide politice, oameni politici, mesaje politice este interzisă, cu excepţia perioadelor de campanie electorală". Propunerea a fost făcută de Ioan Onisei, vicepreşedinte al Consiliului, care a mai avut în vedere nerespectarea art. 3 din Legea Audiovizualului şi încălcarea prevederilor cu privire la protecţia minorilor. "Cel mai grav este faptul că în demersurile lui Diaconescu sunt aduşi copii minori. Statul de drept nu este respectat, copiii sunt băgaţi în faţă, oamenii sunt manipulaţi", a pledat Valentin Jucan, membru CNA.

Ungureanu caută salvare la ONG-uri. Cum pot ajuta acestea statul

Premierul Mihai Răzvan Ungureanu a avut, astăzi, o întrevedere cu mai mulţi reprezentanţi ai unor asociaţii non-guvernamentale, cărora le-a cerut ajutorul în vederea organizării unor alegeri corecte, atât la localele care vor avea loc în iunie, cât şi la parlamentarele din noiembrie. Ungureanu a explicat că doreşte să reia un dialog elementar între administraţia centrală şi organizaţiile non-guvernamentale, pe fondul "recunoaşterii deficitului de relaţionare", în care aceste organizaţii să aibă un rol corector al iniţiativelor legislative şi creator pentru îmbunătăţire administraţiei.

Andrei Chiliman îl ţine în şah pe Crin Antonescu

Primarul sectorului 1 a evitat să anunţe dacă va demisiona din partid, complicând calculele PNL pentru alegerile locale din 10 iunie. Andrei Chiliman nu şi-a făcut publice planurile pe care le are în perioada următoare. El nu a anunţat dacă va demisiona din PNL, dar surse liberale afirmau că nu va face acest pas. Chiliman a fost schimbat luni din fruntea PNL Bucureşti, iar preşedintele Crin Antonescu aşteaptă ca el să precizeze dacă va mai reprezenta partidul în cursa pentru Primăria Sectorului 1.

Europa, ameninţată de "furtuna perfectă"

Tensiunile din Orientul Mijlociu şi Coreea de Nord ar putea duce preţul petrolului la un nivel la fel de periculos ca şi criza datoriilor din zona euro. Dacă preţul petrolului va depăşi 150 de dolari barilul, economiile multor state din Europa şi aşa fragilizate de criza datoriilor vor avea de suferit. Nici Statele Unite şi nici ţările emergente nu se vor simţi prea confortabil. Primele semne au apărut deja în Marea Britanie, unde consumatorii se confruntă deja cu "furtuna perfectă" după cum numea această "combinaţie" renumitul economist Nouriel Roubini: creşterea preţului la carburanţi, creşterea inflaţiei, a şomajului, iar economia dă semne de oboseală.

Creşterea taxelor ne-a adus în criză

Aproape 90% din români au abandonat în ultimul an unele proiecte din motive financiare, dar sunt gata să cheltuiască din nou pentru a-şi menţine standardul de viaţă. În acelaşi timp, procentajul celor care vor să economisească mai mult în 2012 s-a majorat de la 14 la 25%, potrivit unui studiu al companiei Cetelem realizat în parteneriat cu societatea de studii şi consultanţă BIPE. Întrebaţi din ce cauze situaţia financiară li s-a deteriorat în ultimii ani, respondenţii au pus pe primele locuri, în ordine, creşterea costurilor, scăderea veniturilor şi majorarea taxelor.

Peste 3.000 de români au devenit investitori în fonduri în primul trimestru

Industria fondurilor mutuale de investiţii din România şi-a adăugat în primul trimestru al acestui an 7 noi vehicule de investiţii, 702 milioane de lei la activul net, şi 3134 de noi participanţi. Valoarea totală a activelor la nivel de industrie a ajuns, la finele primului trimestru la nivelul de 8,6 miliarde lei. Investitorii au căutat siguranţa oferită de fondurile mutuale şi de obligaţiuni, iar în bătălia pentru cotă de piaţă, Erste este umăr la umăr cu Raiffeisen.

Exporturile germane au crescut în februarie pentru a doua lună consecutiv

Exporturile germane, ajustate pentru zilele lucrătoare şi modificările sezoniere, au crescut cu 1,6% în februarie faţă de luna ianuarie, când crescuseră cu 3,4%, a anunţat, astăzi Biroul Federal de Statistică. Această creştere a contrazis estimările economiştilor, aceştia anticipând o scădere a exporturilor cu 1,2%, conform Bloomberg News. În aceeaşi perioadă, importurile au crescut cu 3,9%, anunţă agenţia de ştiri. Economia Germaniei ar putea evita intrarea în recesiune în primul trimestru, pe măsură ce rata scăzută a şomajului, aflată la cel mai redus nivel din ultimii 20 de ani, ajută la creşterea cererii pe piaţa domestică, compensând pentru scăderea vânzărilor în cadrul zonei euro, principala piaţă de export a Germaniei.

Bancherul Rekkers, apărat de fosta iubită cu care e în proces

Poveste cu iz de telenovelă în lumea bună. Fosta iubită a ex-şefului Băncii Transilvania, Robert Rekkers, îi ia apărarea bancherului, după un scandal-monstru. Anamaria Florescu îl acuzase iniţial că este agresiv şi are un comportament indecent faţă de copil. Acum, tânăra neagă totul. "Au fost alte interese. Cineva a vrut ca Robert Rekkers să fie înlăturat de la conducerea băncii, deşi are o carieră strălucitoare în spate. Sunt oameni care au încercat să se folosească de procesul meu pentru custodia copilului".

Guvernul a minţit FMI-ul cu privire la îndeplinirea unui angajament

Guvernul României a declarat în ultima scrisoare trimisă către Fondul Monetar Internaţioanl (FMI) că a eliminat restricţiile privind deschiderea centrelor comerciale mai mari de 1.000 de metri pătraţi, deşi un proiect pe această temă nu a fost încă aprobat de Guvern.

CURENTUL

Rezultatele ANAF cu 7 zile înainte de expirarea ultimatumului: 4,93 miliarde de lei, adică 0,81% din PIB

Măsurile de combatere a evaziunii fiscale luate de către ANAF şi instituţiile subordonate în perioada 1 ianuarie-7 aprilie 2012 vor alimenta bugetul cu 4,93 miliarde lei, reprezentând 0,81% din PIB, a declarant pentru HotNews.ro preşedintele ANAF, Sorin Blejnar. "Analitic, suma e compusă din obligaţii suplimentar stabilite, TVA respins la plată, confiscări, diminuarea pierderii fiscale, măsuri asiguratorii şi prejudicii aferente sesizărilor penale", a mai spus Blejnar, precizând că ANAF nu este singura instituţie care stabileşte obligaţii de plata.

Primarul Nichita cere consilierilor să voteze o hotărâre ilegală în favoarea afacerii Palas

Primarul Iaşilor, pesedistul Gheorghe Nichita , ţine cu tot dinadinsul să încalce nu doar legea ci şi decizii definitive şi irevocabile ale justiţiei din România. După ce două instanţe româneşti au stabilit că trecerea terenului din centrul oraşului din proprietatea publică în cea privată a municipalităţii nu a fost legală, în aceeaşi situaţie fiind şi asocierea cu Iulius Group în vederea ridicării complexului Palas, Nichita a mai pus la cale o ilegalitate. Astfel, el a convocat pentru astăzi o şedinţă extraordinară a Consiliului Local care are pe ordinea de zi un singur punct important: "proiect de hotărâre privind trecerea din domeniul public al Municipiului Iaşi în domeniul privat al Municipiului Iaşi a suprafeţei de 111754, 64 metri pătraţi, situată în perimetrul bd. A.Panu, str .Palat, str. Sf Constantin şi Elena şi str. Sf Lazăr." .

CURIERUL NATIONAL

Chiriile, la minimul ultimilor cinci ani

Creşterea numărului de oferte a pus presiune în piaţă, în Capitală înregistrându-se scăderi chiar şi de 5%. Sunt posibile noi praguri minime, însă nu se vor înregistra schimbări importante. Preţurile cerute de proprietari pentru apartamentele cu două camere sunt la cel mai mic nivel istoric, de 325 euro pe lună. În luna martie a acestui an, chiriile pentru locuinţele din Bucureşti s-au situat la minimul ultimilor cinci, în contextul în care creşterea numărului de oferte a pus presiune pe piaţă, potrivit unui raport de monitorizare lansat, ieri, de Anunţuriparticulari.ro.

Adevărul din spatele marotei "Nu suntem Grecia!"

Sărbătorile Pascale sosesc la sfârşitul acestei săptămâni în România... şi în Grecia. Criza datoriilor şi a unui model nesustenabil a sosit în Grecia mai devreme, dar va veni şi peste România. Contrar a ce ne spun oficialităţile, fie ele de la Bucureşti, Bruxelles sau instituţii financiare internaţionale. Desigur, de fiecare dată când criza elenă cunoaşte un nou episod, se găseşte cineva pe la televizor să ne asigure că "România nu e Grecia". Ce nu ni se spune este că dacă în Grecia s-ar plăti salariile şi pensiile din România, nici Grecia nu ar fi... Grecia.

Roman Copper acceptă orice pentru preluarea Cupru Min

Compania a anunţat ieri că va fi de acord cu toate condiţiile impuse de Guvern, inclusiv cele care nu au fost incluse în documentaţia iniţială de licitaţie. Vineri, firma canadiană refuzase să plătească garanţia de 32,27 mil. euro pentru investiţiile de mediu, să accepte plata acţiunilor în termen de o lună de la semnare şi să facă public contractul de privatizare.

Radu Ciofu: În România veştile bune s-au terminat

Analistul financiar de la Transilvania Capital se aşteaptă la scăderi începând cu această primăvară. Ieri la Bursa de Valori Bucureşti am consemnat a opta şedinţă consecutivă de scăderi pe cele mai lichide titluri şi pe acţiunile din segmentul financiar. Declinul pieţei a fost modest, sub un procent, însă interesul scăzut s-a reflectat şi la nivelul lichidităţii, piaţa regular consemnând un rulaj de numai 13,85 milioane lei, asigurat în proporţie de aproximativ 60% de trei emitenţi.

EVENIMENTUL ZILEI

170 ore/şofer pierdute în trafic. Cadoul lui Oprescu!

Proiecte care ar putea decongestiona traficul rutier din Capitală sunt condiţionate de data alegerilor locale. Cei care traversează zona de Nord a Capitalei cu maşina pierd între 80 şi 120 de minute în fiecare zi din cauză că nu pot traversa Pasajul Pipera. Deşi a promis că va inaugura "scurtătura" care ar economisi timpul şi banii cheltuiţi pe carburanţi de şoferi, încă de la sfârşitul anului trecut, pe pod nu se poate circula nici în prezent. Până acum, pasajul a fost inaugurat pe hârtie de cinci ori. Ultimul anunţ privind deschiderea noului drum a fost făcut acum câteva săptămâni. Atunci, primarul Capitalei, Sorin Oprescu, spunea că se va putea circula de Paşti pe pasaj.

Strategiile grupării Chiliman

Andrei Chiliman şi susţinătorii să liberali din Bucureşti nu se despart uşor de PNL. În locul unei demisii pripite, primarul sectorului 1 pare mai degrabă dispus sa îl lase pe Crin Antonescu să facă mutarea şi să-l împingă afară din partid. Debarcaţi din funcţii de către liderul PNL Crin Antonescu, primarul Andrei Chiliman şi oamenii săi de la sectoarele 1 şi 2, Vlad Moisescu şi Cristian Popescu iau în calcul două strategii de contraatac. Prima ar fi să plece din partid şi să candideze din postura de independenţi la primăriile sectoarelor 1 şi 2. A doua variantă ar fi să rămână PNL şi să ducă un război de gherillă cu gruparea Antonescu.

Nu mai blocaţi exploatările miniere!

Traian Băsescu i-a cerut noului ministru al Mediului să decidă rapid dacă avizează sau nu exploatările miniere care ar crea locuri de muncă. România nu mai are resurse "pentru crearea de locuri de muncă decât dacă priveşte cu responsabilitate spre reluarea unor activităţi de minerit", a afirmat, ieri seară, preşedintele Traian Băsescu cu ocazia depunerii jurământului de către noul ministrul al Mediului, Attila Korodi. Şeful statului a cerut Guvernului ca în termen de două săptămâni să revizuiască tot sistemul de redevenţe legat de zăcămintele naturale.

JURNALUL NATIONAL

Băsescu, lobbystul-şef pentru Chevron, Roşia Montană şi Roşia Poieni

Preşedintele Traian Băsescu a cerut noului ministru al mediului, Attila Korodi, o decizie rapidă, fie pozitivă, fie negativă în privinţa exploatării aurului la Roşia Montană, a cuprului la Roşia Poieni şi a gazelor de şist de către Chevron. Şeful statului a făcut lobby pentru cele trei investiţii sub pretextul că ar crea noi locuri de muncă. Cu o voce gâtuită, pe alocuri de abia controlându-şi nervii, Băsescu a aruncat vina pe patronii de presă care se opun acestor investiţii care ar asigura locuri de muncă românilor şi, în cazul Chevron, ne-ar scăpa de importul de gaze naturale.

Un american şi un canadian stabiliţi în România - în spatele investitorilor Cupru Min

Valhalla Resources este cumpărătorul din umbră al Cupru Min iar directorii săi au fost numiţi ieri la conducerea Roman Copper, firma care a câştigat licitaţia dar pe care statul nu o mai vrea acum după ce nu a fost de acord cu condiţiile cerute. Valhalla este o firmuliţă care activează în domeniul minier şi care s-a listat pe bursa de la Toronto în 22 decembrie 2011. Compania a fost fondată de un cetăţean american şi unul canadian care trăiesc în România din anii '90: Stacy Quinney şi Joel Hayes, potrivit Hotnews. Stacy Quinney ar fi avut afaceri inclusiv cu Dinu Patriciu.

Datoare la bugetul de stat, SNLO dă prime de Paşte chiar şi copiilor angajaţilor

Societatea Naţională a Lignitului Oltenia deţine recordul în privinţa primelor acordate. Dacă ar fi să enumerăm doar câteva dintre ele ar fi suficient pentru aţi da seama că aici angajaţii sunt răsfăţaţi. Prime de Crăciun, de murături, de ziua Minerului, Ziua Energeticianului, de 1 şi 8 Martie, de ziua Copilului, cote de energie, prime de Paşte, acestea sunt doar câteva dintre bonificaţiile primite de angajaţi. Sindicaliştii s-au gândit, totuşi, că nu sunt suficiente şi au îmbunătăţit lista cu prime pentru copiii angajaţilor SNLO. Nu este deloc o glumă, cei 8.000 de angajaţi ai Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia au acordat déjà, pe lângă tichetele cadou de 600 de lei pentru fiecare angajat cu ocazia sărbătorii Învierii Domnului, şi câte 100 de lei, bani pentru fiecare copil al angajaţilor SNLO. Aceste prime pentru copiii minerilor sunt numite "Iepuraş" şi de ele au parte doar cei care au vârsta până la majorat.

NATIONAL

Cum "papa" Blanculescu fonduri europene de milioane de euro!

In timp ce premierul Mihai Razvan Ungureanu o tine una si buna cu combaterea evaziunii fiscale, principalul sau sfatuitor este pe deplin implicat in acest fenomen. Dar, ce-i drept, de cealalta parte. Mai mult, "National" a intrat in posesia documentelor care dovedesc ca, pe langa ANAF, care deja s-a sesizat in urma dezvaluirilor noastre si a demarat propriile cercetari, si OLAF are toate motivele sa porneasca o ancheta privind deturnarea de fonduri europene de milioane de euro. Pe care cuplul "Nelu" Badea - Ionel Blanculescu le-a papat pe nerasuflate...

PDL il baga pe Ungureanu in combinatii cu PNL!

Dupa ce au cochetat cu ideea unei colaborari cu PSD, pedelistii spera acum sa prospere la umbra lui Razvan Ungureanu si alaturi de PNL. Doritoare sa vada noua formatiune curata luna, doar cu "partea sanatoasa" a PDL la activ, Monica Macovei i-a si transmis lui Ungureanu ca nu care cumva sa ia partidul condus de Emil Boc cu totul dupa el: "Daca se gandeste sa construiasca pe acest PDL, pe o parte se poate construi, nu in totalitate. PDL nu s-a curatat". In ceea ce o priveste, Macovei s-a declarat gata sa-l urmeze pe Ungureanu, ba chiar l-a "antamat" si pe Cristian Preda in acest proiect.

Conservatorii o baga-n penal pe Roberta Anastase

Liderul conservator, Daniel Constantin, o ameninta pe Roberta Anastase cu o plangere penala, sustinand ca aceasta ar fi tras sforile pentru ca PC sa ramana fara reprezentanti in Biroul Electoral Central. Conservatorii s-au trezit ca nu pot face nominalizari pentru Biroul Electoral Central din cauza faptului ca PC nu a fost inclus in categoria partidelor parlamentare. Imediat, Daniel Constantin a anuntat ca se va razboi prin tribunale cu presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, pe care a acuzat-o de abuz.

200 de bombardiere se joaca de-a razboiul cu Iranul in Golf

Cea mai mare desfasurare de forte pentru un exercitiu militar ce are loc in Golful Persic ii irita pe iranieni. Cel putin 200 de bombardiere americane si arabesti, doua portavioane americane - USS Enterprise si USS Abraham Lincoln - si alte nave ale aliatilor simuleaza, in cadrul exercitiilor militare Noble Dina, actiuni militare impotriva Iranului. Cu aceasta ocazie se testeaza si eficacitatea unor operatiuni militare pentru redeschiderea Stramtorii Ormuz, in caz ca aceasta ruta a petrolului ar fi inchisa de iranieni si securizarea terminalelor din tarile arabe. In "joc" au intrat si fortele aeriene ale Arabiei Saudite, Emiratele Arabe Unite, Bahrein si Kuweit.

China va declansa o noua criza economica in 2015

Analistii asiatici avertizeaza, iar cei occidentali confirma ca in 2015 am putea asista la prabusirea economica a Chinei, fapt ce va declansa o noua criza economica mondiala, cu efecte devastatoare. China este renumita pentru orasele-fantoma cu mii de blocuri fara locatari, dar si cu aeroporturi sau autostrazi care duc spre nicaieri. Aceste "realizari" au permis Chinei sa aiba o crestere sustinuta a economiei, dar situatia se inverseaza. Potrivit analistilor de la compania Asianomics, PIB-ul Chinei va scadea in urmatorii ani cu 4%. De asemenea, economistul Nouriel Roubini sustine ca 30% din creditele acordate de bancile chineze vor deveni neperformante, ceea ce va duce la prabusirea sistemului bancar.

"Regii asfaltului", investigati de Consiliul Concurentei

Consiliul Concurentei a declansat trei investigatii privind posibile intelegeri intre companii care se ocupa de reabilitarea si modernizarea drumurilor. Este vorba de 31 de firme care s-ar fi inteles in cadrul unor licitatii trucate, pentru ca lucrarile sa fie atribuite unor anumite companii.

PUTEREA

Ungureanu se consultă cu Chevron pentru desecretizarea contractelor

Premierul Mihai Răzvan Ungureanu a spus membrilor ONG, în discuţia avută la Guvern, că la începutul lunii aprilie a transmis conducerii Chevron o scrisoare în care a solicitat desecretizarea contractelor companiei americane în România, pentru această procedură fiind nevoie de acordul ambelor părţi.

ANAF trebuia restructurată de cinci ani

Iminenta reorganizare a ANAF, ce va fi făcută de Banca Mondială (BM), are drept principală motivaţie nivelul scăzut al colectării veniturilor bugetare în PIB, susţin specialiştii. Fostul ministru al finanţelor Gheorghe Ialomiţianu ne-a precizat că discuţii pe tema restructurării ANAF există încă din 2007. Conform ministrului finanţelor, Bogdan Drăgoi, reorganizarea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) va viza în principal optimizarea numărului de administraţii fiscale, cât şi întregul sistem IT. ANAF nu este la prima reorganizare, ultima având loc anul trecut, când Fiscul ar fi trebuit să disponibilizeze circa 5.000 de angajaţi, dar a concediat doar 1.700. Ulterior, s-a dovedit că aproape toţi angajaţii care fuseseră "daţi afară" fie aveau vârsta de pensionare, fie au fost reangajaţi.

ROMANIA LIBERA

Soţia unui judecător care a soluţionat un dosar al lui Staicu a făcut afaceri chiar cu controversatul afacerist. Caracatiţa lui Dinel din lumea justiţiei

Judecătoarele din Bucureşti care l-au scăpat pe Dinel Staicu de condamnarea la şapte ani de închisoare au ajuns ieri la DNA, procurorii demarând o anchetă amplă în acest caz. Conexiunile lui Dinel în lumea justiţiei se dovedesc extrem de interesante cu cât de apropiem mai mult de Craiova. Aici, RL a descoperit doi judecători de la Curtea de Apel bine conectaţi la interesele de afaceri ale fostului preşedinte al SIF Oltenia.

De ce refuză Băsescu să-l acrediteze pe ambasadorul Olandei

Potrivit unei ştiri difuzate de un post de radio olandez şi preluată de Mediafax, opoziţia laburistă (stânga) a cerut secretarului de stat pentru cooperare europeană din MAE olandez, Ben Knapen, explicaţii cu privire la faptul că preşedintele Traian Băsescu a amânat acreditarea noului ambasador al Regatului Ţărilor de Jos în România, Matthijs van Bonzel. După modul în care este redactată ştirea Radio Netherlands pare mai curând că opoziţia olandeză sugerează că guvernul alcătuit de o coaliţie dintre partide de dreapta şi controversatul Partid al Libertăţii, condus de Geert Wilders, are o anumită responsabilitate în ceea ce priveşte deteriorarea relaţiilor cu România.

Monica Macovei: NU se poate da aviz de mediu la Roşia Montană

Europarlamentarul PDL Monica Macovei a declarat, marţi, la TVR, că avizul de mediu privind exploatarea aurului de la Roşia Montană nu poate fi dat în acest moment, întrucât licenţa de exploatare a expirat. Macovei este de părere că exploatarea cu cianură "nu este una sigură pentru mediu", potrivit realitatea.net. "Daca vom exploata vreodata aurul de la Rosia Montana, trebuie sa o facem sigur si in folosul romanilor, pentru ca asa cum este contractul acum foarte putini bani vin la romani", a adaugat vicepresedintele PDL.

ZIARUL FINANCIAR

Intrare neaşteptată în cea mai disputată privatizare a anului, Cupru Min: îşi face apariţia Doamna de Cupru

Maria Gherghe, 53 de ani, cumpără prin Ronefer SRL Voluntari tot cuprul de la Cupru Min şi îl vinde în China. Ea a fost funcţionar în Ministerul Metalurgiei şi apoi până în 2000 salariat al Conef, compania care preluase toate exploatările de metale neferoase. În pofida scandalului uriaş care a apărut ca urmare a privatizării Cupru Min, prin câştigarea de către o companie necunoscută din Canada şi apoi anularea licitaţiei, rămâne un element ignorat până acum: cine este firma care cumpără cuprul de la Cupru Min. Conform informaţiilor furnizate de Ministerul Economiei, este vorba SRL-ul Ronefer Voluntari, o firmă cu şase angajaţi care a înregistrat în 2011 venituri de 39,4 milioane de euro.

Cele mai scumpe vacanţe de Paşte cumpărate de români: 53.000 de euro pentru două săptămâni în Singapore şi 30.000 de euro pentru zece zile în Tanzania

Agenţiile de turism de pe piaţa locală estimează că vacanţele vândute pentru perioada sărbătorilor pascale vor aduce încasări totale între 5 milioane de euro şi 10 milioane de euro, cei mai mulţi români optând pentru pachete de câteva sute de euro în ţară sau în Bulgaria, Grecia, Cipru. Câţiva români însă au scos din buzunar zeci de mii de euro şi chiar suma aferentă unui apartament de două camere din Bucureşti pentru un sejur sau un circuit în destinaţii exotice din Asia sau Africa, unde se vor bucura de luxul din hotelurile de cinci stele.

Ipotecarele în lei cu dobânzi de 7% devin realitate, dar creditele în euro rămân mai ieftine

Creditele ipotecare în lei, care au fost marginalizate mult timp din cauza preţului foarte mare, încep să devină o alternativă pentru clienţi pe măsură ce pe piaţă apar tot mai multe oferte cu dobânzi de o singură cifră. Mai multe bănci mari, dar şi unii jucători de talie mică afişează acum dobânzi efective de 7-8% pe an. Cea mai mică dobândă la ipotecarele în lei este afişată de olandezii de la ING Bank, costul efectiv fiind de 7,35% pe an, ceea ce înseamnă că rata lunară la un împrumut de 175.000 de lei pe 30 de ani ajunge la 1.150 de lei, suma totală rambursată de client la finalul contractului fiind de 417.000 de lei.

Cea mai spectaculoasă tranzacţie în online: Facebook cumpără Instagram. Doi puşti, un soft, 18 luni, niciun venit, un miliard de dolari

Facebook a uimit industria online după ce a anunţat că a preluat Instagram, una dintre cele mai populare aplicaţii foto pentru smartphone-uri, pentru suma de un miliard de dolari, cea mai scumpă achiziţie făcută vreodată de reţeaua de socializare. Decizia este cu atât mai surprinzătoare cu cât compania care deţine Instagram a fost fondată cu doar 18 luni înainte, iar până în prezent nu a înregistrat niciun venit. Instagram, o aplicaţie lansată în octombrie 2010 de Kevin Systrom şi Mike Krieger, doi absolvenţi ai universităţii americane Stanford, le permite utilizatorilor să le aplice diverse efecte fotografiilor făcute cu telefonul mobil, iar apoi să le posteze online, unde pot fi vizualizate şi votate şi de ceilalţi utilizatori.

Finanţele au scos din Trezorerie 1,4 miliarde de lei până vin banii de la UE pentru proiectele europene

Ministerul Finanţelor a împru­mu­tat autorităţile care gestionează fon­durile structurale de la UE cu 1,4 mld. lei în primul trimestru al anului pentru a asigura continuitatea plăţilor acor­date beneficiarilor. Din această sumă s-au tras efectiv 1,16 mld. lei, banii provenind dintr-un fond de rezervă din Trezoreria statului. Valoarea cererilor de rambursare depuse la Bruxelles în trimestrul I se ridică la 1,42 mld. lei, fiind cu 22% mai mari decât sumele împrumutate din Trezorerie pentru fluenţa plăţilor.

Seceta a făcut minuni pentru cea mai mare termocentrală din România: CEN Turceni a trecut pe profit cu afaceri cu 46% mai mari

Complexul Energetic Turceni, cea mai mare termocentrală din România, a înregistrat anul trecut cele mai bune rezultate financiare de la înfiinţarea companiei, problemele cu care s-a confruntat Hidroelectrica, principalul producător de energie local, pe fondul secetei creând condiţiile necesare pentru creşterea vânzărilor unităţii din bazinul Olteniei. Astfel, afacerile Complexului Energetic Turceni au ajuns la 1,53 miliarde de lei (364,2 milioane de euro), cu peste 46% mai mari faţă de cele din 2010. Totodată, compania a reuşit să treacă pe profit după pierderile de 69 de milioane de lei acumulate în 2010.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb