REVISTA PRESEI - 15.01.2011

W.H.
Revista Presei / 15 ianuarie 2011

ADEVĂRUL

Vanghelie despre vizita la Washington: "M-a căutat primarul pe Facebook şi Twiter. Vreau să-i capacitez pe americani să vină încoace"

Primarul sectorului 5, Marian Vanghelie, a afirmat vineri seară, la Realitatea Tv, că a primit o invitaţie de la primarul Washington-ului, iar scopul vizitei sale este de a "capacita" personalităţi şi investitori americani să vină în România. "Am o invitaţie de la primarul de la Washington. Cred că este o chestie normală între primari. M-a căutat pe Twitter, m-a căutat pe Facebook, poate să vrea să fie prieten cu mine, de ce nu?", a glumit social-democratul despre fostul ambasador american în Insulele Seychelles, Richard W. Carlson.

Cezar Preda vrea uniforme şcolare obligatorii pentru clasele I-VIII

Cezar Preda, vicepreşedinte PDL, a declarat într-o conferinţă de presă, că are în lucru un proiect care prevede obligativitatea uniformelor şcolare pentru clasele I-VIII. El a precizat că nu intenţionează să propună un costum identic în toate unităţile de învăţământ, ci fiecare şcoală în parte îşi va stabili tipul de uniformă. "Sper să definitivez acest proiect până săptămâna viitoare. Caut soluţiile că în situaţia în care familia nu are veniturile necesare să reuşim prin Ministerul Educaţiei sau prin autoritatea locală să ajutăm ca şi acele familii să respecte conţinutul acestei legi. Eu cred că e un lucru deosebit de important pentru ce înseamnă rigurozitatea actului didactic", a declarat Cezar Preda.

Viorel Hrebenciuc, campionul absenţelor în Parlament

Viorel Hrebenciuc (PSD) ocupă primul loc la absenteism în Camera Deputaţilor, potrivit unui raport al Institutului pentru Politici Publice (IPP). Analiza intitulată "Bilanţul activităţii parlamentare în sesiunea septembrie-decembrie" şi dată publicităţii ieri, cuprinde informaţii privind prezenţa la vot a parlamentarilor, numărul iniţiativelor lor legislative şi prezenţa la vot. Raportul mai arată că preşedintele PNL, Crin Antonescu, a participat la doar trei voturi finale exercitate în Senat, în timp ce preşedintele onorific al PC, Dan Voiculescu, care este şi vicepreşedinte al Camerei Superioare, a participat la doar 16 voturi finale.

Taxa de un cent pe litru plătită de petrolişti va fi eliminată, după aprobarea unei noi ordonanţe de urgenţă

Petroliştii nu vor mai plăti taxa de un cent pe litru destinată Fondului special pentru produse petroliere, odată cu adoptarea unui proiect de ordonanţă de urgenţă elaborat de Ministerul Finanţelor. Datoria de 507,3 milioane de dolari a fostei Companii Române de Petro (CRP) a fost acoperită integral în luna octombrie a anului trecut, dar statul a continuat să încaseze taxa de un cent (3,2 bani) pe litru, iar sumele vor fi utilizate pentru diminuarea datoriei publice, se arată în noul proiect. Potrivit notei de fundamentare a actului nomativ, prin suma încasată în data de 22 octombrie 2010 s-a stins integral datoria publică creată în baza OUG 72/1997 privind regularizarea datoriei fostei CRP, în valoare de 507,3 milioane de dolari.

Franţa ne-a blocat la Schengen!

Parisul a blocat ieri raportul tehnic pentru evaluarea aderării României la Schengen, pe motiv că nu a avut timp suficient să studieze dosarul. România trebuie să aştepte un nou verdict la 28 ianuarie. Bulgaria va fi evaluată din nou în martie, când teoretic ambele state ar trebui să adere la Schengen.

Reprezentanţii Franţei au fost singurii care au ridicat probleme la raportul tehnic pe dosarul României care s-a discutat ieri, la Bruxelles, în cadrul grupului de lucru SCH-EVAL în ciuda aprecierilor potrivit cărora evaluarea ar fi fost una pozitivă. Nicio altă ţară nu a avut obiecţii, dar Franţa a cerut timp suplimentar pentru studierea dosarului României privind Sistemul de Informaţii Schengen.

Preşedintele tunisian a fugit din ţară iar primul ministru a preluat controlul

Iniţial se credea că preşedintele a fugit în Franţa, însă zvonurile au fost infirmate când preşedintele Nicolas Sarkozy a anunţat că i-a refuzat permisiunea de a intra în ţară, potrivit The Telegraph. Vineri noapte, un avion în care se presupune că ar fi fost Zine El Abidine Ben Ali, a aterizat în Sardinia pentru alimentare. Există speculaţii că se îndreaptă spre Golf. Armata tunisiană a intrat în capitală şi a cucerit poziţii cheie din oraş, inclusiv palatul prezidenţial, clădirile ministerelor şi aeroportul internaţional, după ce ţara a fost afectată de proteste ample ce durează încă de la jumătatea lunii decembrie.

Financial Times: Marile bănci europene ar putea fi taxate cu până la un sfert din profit

Noile taxe impuse băncilor în mai multe state europene, ar putea diminua cu până la 25% profitul anual al unor mari instituţii financiare, potrivit unui raport pregătit pentru reuniunea Consiliului European de luna trecută făcut public de Financial Times. Potrivit documentului, cele mai mari taxe vor fi plătite de francezii de la Credit Agricole, respectiv 24% din profitul anual. Instituţia financiară a contestat datele din raport, precizând că potrivit propriilor calcule, taxele vor reprezenta doar circa 4% din profitul pe 2009, respectiv circa 76 milioane euro.

Un consilier local fără Bac răspunde de învăţământ

Un tânăr de 32 de ani se ocupă de problemele de educaţie în Câmpia Turzii deşi el a picat de fiecare dată examenele la Bacalaureat. Remus Filip, consilier local în Câmpia Turzii, a fost şi membru al Consiliului de Administraţie al liceului pe care l-a terminat în urmă cu 10 ani, dar fără a fi obţinut Bac-ul. Consilierul local PDL Remus Filip (32 de ani), din Câmpia Turzii, a reuşit "performanţa" de a fi declarat "respins" la Bac de două ori în decursul anului trecut. Deşi a terminat Colegiul Tehnic "Victor Ungureanu" în 2000, consilierul a susţinut Bac-ul abia în 2010. Profilul pe care l-a urmat e chiar "matematică-informatică".

EVENIMENTUL ZILEI

Sfidarea maneliştilor, evazioniştii minune

Cântăreţul are patru maşini de lux, cinci case şi 13 terenuri. Dar nu plăteşte impozit pe venit. În acelaşi timp, Fiscul nu-l atinge nici cu-n deget.

Când îl vezi pe Adrian Simionescu, alias Adi Minune, la televizor, hăhăindu- se ironic la întrebarea prezentatoarei care-l chestionează cum de a avut anul trecut un venit de numai 940 de lei, mai că-ţi vine să muşti din telecomandă. Acesta e venitul manelistului, conform declaraţiei sale de avere, pe care a fost obligat să o facă publică pe site-ul Primăriei Ştefăneşti, judeţul Ilfov, unde este consilier local. Adi Minune sfidează în aceeaşi emisiune şi atunci când spune nonşalant că el cântă gratis pe la nunţi şi botezuri. Cu toate acestea, în declaraţia sa de avere se regăsesc un apartament în Bucureşti, patru case în Ştefăneşti, trei terenuri în extravilan şi opt în intravilan, două limuzine Mercedes, un BMW şi un Porsche.

Parlamentul, anexă a Palatului Victoria

IPP: 79% din proiecte de lege adoptate de senatori şi deputaţi, în sesiunea septembrie-decembrie 2010, au avut ca iniţiator guvernul. Guvernul ia faţa parlamentului în topul eficienţei legislative, aproape opt din zece proiecte de lege elaborate la Palatul Victoria fiind adoptate în sesiunea septembrie-decembrie 2010. Potrivit unui raport al Institutului pentru Politici Publice (IPP), 79% dintre iniţiativele devenite legi au avut ca autor guvernul, doar 21% provenind din rândul parlamentarilor. În ceea ce priveşte proiectele respinse de parlament, 98,5% au fost iniţiate de senatori şi deputaţi, relevă analiza IPP.

Oltean: Boc trebuie acum să primească, nu să încaseze

Vicepreşedintele PDL Ioan Oltean susţine că Emil Boc va rămâne premier până în 2012, indiferent dacă va mai conduce sau nu partidul, acum venind vremea "să primească, nu să încaseze". "Eu am garanţia că Emil Boc va fi premier până la viitoarele alegeri din 2012, indiferent că va candida sau nu va candida la funcţia de preşedinte al partidului. (...) Premierul este în primul rând susţinut de către partid. Dacă partidul nu îi asigură susţinere, nu poate să rămână pe funcţia respectivă. Partidul nu are niciun fel de motive ca Emil Boc să fie schimbat din funcţia de premier de acum încolo, atâta vreme cât nu a fost schimbat până acum, când a făcut reformele profunde, când a luat măsuri nepopulare.

Cea mai ieftină variantă imobiliară: casă de lemn, la cheie

Cu 10.000 euro cumperi 500 mp în jurul Bucureştiului, iar cu 75.000 euro construieşti din lemn o casă de 200 mp, cu toate finisajele. Tot atât costă un apartament vechi în cartierele "dormitor". "Una de 200 de metri pătraţi în maximum cinci luni e gata, cu tot ce-i trebuie, cu gresie şi faianţă, obiecte sanitare, parchet şi văruială. Proprietarul doar aprinde lumina şi îşi aranjează mobila", susţine managerul Gheorghe Ilie, administratorul uneia dintre firmele de construcţii care au adus în România casele de tip american.

Preţuri mai mari în hipermarketuri, agricultorii măresc costurile

Scumpirea carburanţilor nu a făcut decât să pună mai mult "gaz pe foc" în problemele pe care le au agricultorii români. Fermierii au pierdut rapid "terenul" câştigat în negocierile purtate cu statul pentru micşorarea accizei la motorină după scandalul carburanţilor din ultima perioadă.

"Motorina este de bază pentru noi. Eforturile noastre pentru diminuarea accizei la motorină tocmai au fost reduse la zero", ne-a declarat Ştefan Nicolae, preşedintele Agrostar. Potrivit acestuia, o astfel de creştere a preţului la motorină,de aproape 28% într- un an, îţi paralizează activitatea. "Fiţi siguri că ce s-a întâmplat acum se va vedea foarte bine în preţul cerealelor în iulie. Eu estimez că va fi o creştere a costurilor cerealelor de cel puţin 5%", a mai spus şeful Agrostar.

Peste două săptămâni trebuie să dăm bani la FMI

Acordul actual pe care România îl are cu Fondul Monetar Internaţional expiră în luna mai a acestui an, iar primii bani ar trebui daţi pe data de 6 august 2012, conform calendarului de rambursare existent pe site-ul Ministerului de Finanţe. Tosuşi, conform datelor publicate pe site-ul Fondului Monetar, până să începem a plăti banii care ne-au fost daţi în urma contractului de împrumut, România plăteşte o dobândă anuală. Mai precis, pentru anul 2011, România are de dat suma de 266,24 milioane de unităţi DST (drepturi speciale de tragere, SDR în limba engleză), reprezentând cuantumul unei dobânzi, a cărei primă rată ar trebui dată, conform site-ului FMI, pe data de 1 februarie 2011, când România trebuie să dea 67.699.042 DST, echivalentul a 103.381.938.29 de dolari.

De câte ori am scăpat de sfârşitul lumii

Istoricul Lucian Boia îi contrazice pe toţi vizionarii care, de mii de ani, tot cântă prohodul omenirii. El ne asigură că vom trece şi de 2012. Miile de păsări moarte care au căzut din cer la începutul acestui an în mai multe locuri de pe glob, inclusiv în România, au redeşteptat spaime vechi de când lumea, iar o întrebare s-a conturat în mintea multora: "Oare vine sfârşitul lumii?". Sub spectrul anului 2012, anunţat drept capăt de drum pentru umanitate, un răspuns afirmativ pare tot mai credibil. Însă fantasma sfârşitului lumii ne bântuie de mult timp. Nu a numărat nimeni sfârşiturile anunţate până acum, dar, secole la rând, oamenii au trăit cu certitudinea că finalul este după colţ.

Potopul, primul sfârşit de care am trecut cu bine

Ideea apare încă de la începutul civilizaţiei, arată el, iar unul dintre cele mai vechi scenarii este cel al potopului. "Potopul biblic e, de fapt, o reluare a potopului pe care îl întâlnim la babilonieni şi, înainte de babilonieini, la sumerieni. Deci încă din mileniul III î.H. avem relatarea acestui potop.

Şi bănuiesc că este o preluare din timpurile anterioare. Într-o lume preistorică, formată din comunităţi mici, orice catastrofă avea aspect de sfârşit de lume". Deşi există şi sfârşituri de lume definitive, precum cel din religia creştină, cele mai multe sunt parţiale: "Sunt aproape sfârşituri de lume fiindcă, până la urmă, se prăbuşeşte civilizaţia, piere cea mai mare parte din omenire, dar rămâne un grup de supravieţuitori care reia evoluţia umană", spune Boia. Chiar şi în creştinism, în ciuda faptului că este anunţat un final complet al lumii terestre, avem în acelaşi timp o continuare într-o altă dimensiune. În ultimă instanţă, oamenii doresc să evite neantul, explică el.

NATIONAL

Ponta dă peste cap şi PSD-ul

Dacă PNL va încăleca PSD într-o viitoare alianţă, toate temerile subalternilor de partid ai lui Victor Ponta se vor adeveri. Saltul de la Ion Iliescu şi Adrian Năstase i-a năucit pe pesedişti, chiar dacă acestora li s-a oferit o perioadă de "acomodare" în mandatul lui Mircea Geoană. Lideri incontestabili, Iliescu şi Năstase au ţinut PSD-ul în mână, confirmând astfel mitul "partidului stat". După debarcarea lui Năstase "statul PSD" s-a fisurat sub oblăduirea lui Mircea Geoană şi pare gata să o ia razna definitiv sub sceptrul lui Ponta. Un preşedinte mult prea tânăr, prea arţăgos şi prea orgolios pentru a ţine cont de vechii pesedişti şi pentru a încerca să cadă la pace cu toate taberele formate în ultimii 6-7 ani în partid. Declinul a fost sesizat şi de liberali, care astăzi pretind cotă egală cu PSD-ul. Culmea este că ar putea să o şi obţină!

Trage în jos partidul

Nu de alta dar, ales la începutul lui 2010 mai mult din frondă faţă de Mircea Geoană decât din convingere, Ponta a demonstrat deja că pălăria de lider PSD îi este prea mare. Este greu de crezut că votanţii fideli ai FSN-PSDR-PSD vor merge în bloc să-l voteze pe unul preocupat să-l imite pe Che Guevara şi în plus îşi creşte copiii cu bone filipineze, îşi face vacanţele în Dubai, se răstoarnă cu maşina la curse iar printre picături susţine că moare de grija pensionarilor, profesorilor, agricultorilor, cadrelor medicale, şomerilor.

Adriana Săftoiu, un "Nu" hotărât şi PSD-ului

Adversar declarat al combinaţiei cu PC, Adriana Săftoiu nu înghite nici colaborarea cu PSD. PNL ar fi trebuit să rămână pe dreapta, să încerce să-şi consolideze mesajul şi să spună ceva mai mult decât "Jos Boc", "Jos Traian Băsescu" afirmă apăsat Adriana Săftoiu.

Nesinchisindu-se de supărarea pe care i-o pricinuieşte şefului său de partid, Săftoiu anunţă de pe acum că, dacă PNL se va alia cu PSD, ea personal va face opoziţie din interiorul partidului. Şi asta nu numai din cauza "dezamăgirii" pe care o asemenea alianţă politică ar putea-o provoca în rândul votanţilor PDL, dar şi pentru că liberalii se mulţumesc să propovăduiască "lucruri generale" spuse de orice partid, cum ar fi "creşterea nivelului de trai, justiţie independentă, modernizarea statului", în loc să vină cu un program şi o viziune politică pe termen lung.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb