REVISTA PRESEI 17.03.2014

Willy Homner
Revista Presei / 17 martie 2014

ADEVARUL

Petrescu, ministrul Finanţelor: Cota unică se menţine în acest an, dar de anul viitor s-ar putea păstra doar la firme

"Cota unică se va menţine anul acesta cu siguranţă. S-a discutat foarte clar că acea cotă de 16% pe profit va rămâne, tocmai pentru că este o impozitare simplă şi are un efect benefic asupra mediului de afaceri. S-a discutat şi despre cota diferenţiată, dar despre nişte cote mai mici pentru persoane cu venituri mai mici. Se va menţine cota unică în 2014", a spus Ioana Petrescu la Antena3. Programul de guvernare prevede introducerea impozitului diferenţiat pe venitul salarial, cu cote de 8%, 12% şi 16 %. Ministrul Finanţelor a explicat că relaxarea fiscală pentru cei cu venituri mici nu se poate aplica dacă nu există un spaţiu bugetar, întrucât există o legea care prevede că "dacă iei ceva din buget trebuie să pui ceva la loc". "În acest limite se discută despre o relaxare fiscală pentru persoane fizice, dar nu pentru persoane juridice. Deci, acea taxă unică de 16% rămâne pentru firme", a continuat Petrescu. Noul ministru al finanţelor nu este de acord cu o amnistie fiscală, chiar dacă o astfel de măsură ar aduce venituri suplimentare la buget pe termen scurt, arătând că astfel de practici slabesc conformarea voluntară pe termen mediu şi lung.

"N-a citit Antena 3 cât a scris Pleşu Andrei" şi "Repere, nu lichele", principalele mesaje transmise la mitingul pentru susţinerea lui Andrei Pleşu

"N-a citit Antena 3 cât a scris Pleşu Andrei" şi "Repere, nu lichele!" au fost lozincile cu care a debutat mitingul de susţinere a scriitorului Andrei Pleşu, desfăşurat duminică după-amiază în Bucureşti. Manifestaţia a fost anunţată pe reţelele de socializare, unde s-a precizat că este vorba despre un protest faţă de "linşajul mediatic" la care a fost supus scriitorul. Protestul a durat aproape două ore, fără să se fi înregistrat incidente. Deşi mitingul era anunţat pentru ora 18,30, oamenii s-au strâns mai devreme. Aflaţi la faţa locului, filozoful Gabriel Liiceanu şi jurnaliştii Andreea Pora şi Andrei Cornea au luat cuvântul în susţinerea lui Pleşu. În mulţime se mai află, printre alţii, şi rapsodul Grigore Leşe. Circa 3-400 de persoane s-au strâns în zona statuilor de la Universitate. Majoritatea, potrivit corespondentului adevărul.ro la faţa locului, persoane trecute de 40 de ani, bine îmbrăcate, cu aer de intelectuali. Mulţi dintre ei au venit în Piaţa Universităţii cu cărţi în mână.

Ucraina acuză Rusia de invazie militară în sud-estul ţării şi ameninţă că va răspunde

Ucraina acuză Rusia de "invazie militară" în sud-estul ţării şi ameninţă că va răspunde cu "toate mijloacele" acestei "invazii", transmite AFP. Ucraina a acuzat sâmbătă Rusia că i-a invadat militar teritoriul, mobilizând 80 de militari, elicoptere şi vehicule blindate într-un sat situat de cealaltă parte a frontierei administrative dintre Peninsula Crimeea şi Ucraina continentală, transmite AFP. Aceasta nu este prima poziţie ocupată de către forţe ruse în afara Crimeei, barajul de control de Ciongar - controlat de forţe ruse şi miliţii proruse - aflându-se la aproximativ un kilometru nord de "frontiera" administrativă dintre Crimeea şi Ucraina. Ministerul ucrainean de Externe a afimat că armata rusă a procedat la o operaţiune heliportată în apropiere de satul Strilkove, în regiunea Herson. Potrivit Kievului, "80 de soldaţi" au preluat controlul asupra satului, "cu susţinerea a patru elicoptere şi trei vehicule blindate de luptă".

SUA şi Germania au încins telefoanele pentru a opri o intervenţie a Rusiei în sud-estul Ucrainei

Cancelarul german Angela Merkel a condamnat duminică intervenţia trupelor ruse, sâmbătă, în regiunea Herson, în afara Crimeii, pe teritoriul continental al Ucrainei, în cursul cărora militari ruşi au ocupat o staţie de distribuţie de gaze. Angela Merkel a afirmat că doreşte ca mai mulţi observatori din cadrul Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) să fie mobilizaţi în Ucraina, într-o conversaţie la telefon, duminică, cu preşedintele rus Vladimir Putin, a anunţat Cancelaria. Vladimir Putin s-a arătat "îngrijorat" de escaladarea tensiunilor în estul şi sud-estul Ucrainei, tensiuni atribuite de preşedintele rus unor "grupări radicale" ucrainene, potrivit unui comunicat al Kremlinului citat de Reuters. Şi secretarul de stat american John Kerry a discutat, duminică cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov. Preşedintele rus Vladimir Putin i-a transmis telefonic cancelarului german Angela Merkel că Rusia va respecta rezultatul referendumului din Crimeea, în curs duminică, privind alipirea regiunii ucrainene la Rusia, a anunţat Kremlinul,

Studiu NASA: Civilizaţia va intra în colaps. Conflictul dintre săraci şi bogaţi poate modifica viitorul

Studiul cerut de NASA a analizat folosind modelul HANDY modul cum au decăzut civilizaţiile complexe. "Căderea Imperiului Roman şi a Imperiului Mongol, Maur sau Gupta, dar şi a Imperiului Mesopotamian sunt dovezi că civilizaţiile avansate, sofisticate şi complexe pot fi fragile şi efemere", se arată în studiul citat de "The Guardian". Proiectul a identificat câţiva factori care trebuie luaţi în calcul - populaţia, clima, apa, agricultura şi energia. Aceşti factori pot duce la colaps dacă generează două caracteristici sociale. Studiul aminteşte de consumul excesiv de resurse care pune presiune pe capacitatea ecologică şi stratificarea economică în Elite şi Mase (bogaţi şi săraci). Aceste fenomene sociale ar fi jucat un rol esenţial în colapsul altor imperii în ultimii 5.000 de ani. "Civilizaţia este pe o linie stabilă, dar chiar şi dacă ar fi o situaţie optimă, Elitele consumă prea mult, iar Masele ar putea fi condamnate la foamete, ceea ce duce la colapsul societăţii", se arată într-unul dintre scenariile NASA.

SONDAJ INSCOP Iohannis, un adversar mai greu pentru Ponta decât Crin

Dacă duminica viitoare s-ar organiza turul al II-lea al alegerilor prezidenţiale, Victor Ponta, liderul PSD, ar ieşi triumfător în meciul cu Crin Antonescu, şeful PNL, scor 57,5% - 42,5%. Dacă Victor Ponta l-ar înfrunta însă pe Klaus Iohannis, primar al Sibiului şi prim-vicepreşedinte PNL, actualul premier ar câştiga disputa cu un scor mult mai strâns, 51,1% - 48,9%, relevă sondajul INSCOP Research realizat în perioada 27 februarie - 4 martie 2014, la comanda ziarului "Adevărul". Cercetarea a fost efectuată pe un eşantion de 1.055 de persoane, reprezentativ pentru populaţia de 18 şi de peste 18 ani a României, iar eroarea maximă admisă a datelor este de ± 3%. De altfel, prezent săptămâna trecută la Adevărul Live, Crin Antonescu admitea că PNL l-ar putea desemna pe Klaus Iohannis să candideze pentru fotoliul de la Cotroceni, în cazul în care edilul Sibiului ar fi mai bine poziţionat în sondaje.

Aproape 10% din acţiunile Băncii Carpatica au fost tranzacţionate vineri pe bursă, după suspendarea dreptului de vot pentru Carabulea de către BNR

Două pachete totalizând aproape 10% din titlurile Băncii Carpatica au fost vândut vineri, pe Bursa de Valori Bucureşti (BVB), la câteva zile după ce Banca Naţională a României (BNR) a suspendat dreptul de vot oamenilor de afaceri Ilie Carabulea şi Corneliu Tănase. Pachetele, reprezentând 9,95% din acţiunile Băncii Carpatica, s-au tranzacţionat pentru 19,58 milioane lei. Cele două tranzacţii au fost perfectate la un preţ de 0,0625 lei, cu 1,13% mai mare faţă de închiderea de joi. Un astfel de pachet putea fi vândut de Ilie Carabulea, care controlează 41,2898% din capitalul social, şi Corneliu Tănase, care deţine 11,2179% din titluri. O participaţie cumulată de circa 10% ar putea avea şi acţionarii italieni Olivio Lucio şi Olivio Gian Antonio, care acţionează concertat. La finele lui 2012, aceştia deţineau 10,56% din acţiuni, potrivit raportului anual al băncii. Cele mai recente date publicate pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti arată că Olivio Lucio avea la jumătatea anului trecut o deţinere de 5,7664%.

CAPITAL

Scandal de 170 de milioane de euro în Liga 1

În noiembrie 2013, Dumitru Dragomir, pe atunci proaspăt debarcat din funcţia de preşedinte al Ligii Profesioniste de Fotbal (LPF), dezvăluia că, împreună cu noul preşedinte Gino Iorgulescu, avusese o discuţie interesantă cu Adrian Sârbu, care era interesat de achiziţia drepturilor de televizare pentru Liga 1 şi "avea un proiect". Dragomir mai spunea atunci, potrivit paginademedia.ro, că LPF urma să primescă 34 de milioane de euro pe an pentru drepturile de difuzare, dar nu de la Sârbu, "ci din altă parte, dintr-o societate comunitară cu bani mulţi, care dă garanţii". Câteva luni mai târziu (coincidenţă ori nu, anunţul a fost făcut exact în ziua în care s-a pronunţat sentinţa în Dosarul Transferurilor), LPF anunţa că a semnat un parteneriat cu o companie din UE având ca obiect comercializarea drepturilor de difuzare a meciurilor din Liga 1. Televiziunile care vor achiziţiona drepturile TV vor fi nevoite să încaseze din reclamă cel puţin 42,6 milioane de euro de euro pe an doar pentru a-şi acoperi costurile (având în vedere că 20% din veniturile din publicitate se vor duce către LPF).

Cum reuşeşte un supermarket de cartier să ţină piept giganţilor

Retailul face vânzări anuale de peste 17 miliarde de euro. Reţelele străine de retail sunt în plin război de ocupare a fiecărui petic de teren disponibil, iar pentru afacerile de cartier, expansiunea lor echivalează cu falimentul. Există însă şi antreprenori români pentru care acest curs nu este unul obligatoriu şi care reuşesc să ţină piept giganţilor internaţionali. Printre ei este şi Liliana Comăneci, directorul general şi proprietarul Quick Deli, un supermarket de 100 de metri pătraţi (suprafaţă de vânzare) care rezistă pe strada Tunari din Bucureşti de fix 20 de ani. Cum poate supravieţui un singur magazin, în condiţiile în care volumul este cuvântul de ordine pe piaţă? Liliana Comăneci a mizat pe o relaţie mai personală cu clientul şi pe furnizarea unei game de produse mai "deosebite" decât pot oferi marile reţele străine.

Ruşii retrag miliarde de dolari din băncile din Vest, în aşteptarea sancţiunilor economice

Băncile şi companiile din Rusia retrag miliarde de dolari din băncile occidentale care au operaţiuni în SUA, de teama îngheţării activelor sau altor posibile sancţiuni economice impuse de Washington în contextul crizei din Crimeea, potrivit unor surse bancare moscovite, citate de Financial Times. Sberbank şi VTB, cele mai mari bănci din Rusia, precum şi companii importante din industria rusească, printre care LukOil, îşi "repatriază" fondurile deţinute în băncile din Vest, potrivit Financial Times. Retragerile de capital au accelerat după încheierea fără un acord a ultimei runde de negocieri dintre ministrul rus al Afacerilor Externe, Serghei Lavrov, şi secretarul de stat al SUA John Kerry.

New York a devenit cel mai mare centru financiar al lumii, devansând Londra

New York a luat locul Londrei în topul celor mai mari centre financiare ale lumii, după ce City-ul londonez a fost zguduit de o serie de scandaluri, iar poziţia Marii Britanii ca stat membru al Uniunii Europene a fost pusă sub semnul întrebării. New York a trecut pe prima poziţie în topul Global Financial Centers Index, cu un avantaj "şubred, nesemnificativ din punct de vedere statistic", de două puncte, potrivit lui Michael Mainelli, preşedintele grupului Z/Yen, care a realizat studiul, transmite Bloomberg. Hong Kong şi Singapore, cele mai mari centre financiare din Asia, au restrâns semnificativ distanţa faţă de ocupantele primelor două locuri la nivel global.

CURENTUL

Gazele de şist de la Pungeşti, Chevron şi oligarhii ucraineni subordonaţi lui Putin

Ziariştii de la "riseproject" descâlcesc iţele unor afaceri care includ şi zonele din Vaslui, concret, cele de la Pungeşti. "Compania care a demarat afacerea gazelor de şist de la Pungeşti a trecut şi ea prin mâna oligarhilor lui Ianukovici. Potrivit documentelor obţinute de RISE Project, hotărârea pentru înfiinţarea Metinvest Carpathia SRL a fost semnată de Alexey Pertin, directorul executiv al Smart Holding şi interpus al lui Novinsky şi Klyamko în companii cipriote. Pertin a fost numit de cei doi şi în conducerea Regal Petroleum Plc, preluată de la românul Frank Timiş, fondatorul afacerii cu aur de la Roşia Montană. Compania londoneză Regal Petroleum plc, cu operaţiuni în Ucraina şi România, a anunţat, în data de 6 februarie 2011, că a primit o ofertă îmbunătăţită, de până la 85 de milioane de lire sterline pentru pachetul majoritar. Oferta a venit de la firma cipriotă Energess Investments Ltd, fondată de Novinskyi şi Klyamko, la Limasol, în februarie 2007.

Guvernul Ponta vrea să se plimbe prin lume cu un Airbus 318

Guvernul român a sistat negocierile cu Executivul italian pentru achiziţionarea unei aeronave destinate demnitarilor şi vrea să cumpere pentru astfel de zboruri speciale un avion tip Airbus 318 de la compania naţională Tarom, au declarat agenţiei Mediafax surse oficiale. Potrivit surselor, reprezentanţii Guvernului au început deja discuţiile în acest sens cu cei ai Tarom. Prin această operaţiune de vânzare, costurile aferente aeronavei vor fi scăzute din contabilitatea operatorului aerian. În luna noiembrie, premierul Victor Ponta a dispus constituirea unei comisii interministeriale care să negocieze cu Guvernul italian achiziţionarea unei aeronave pentru demnitari, după ce oficialii Guvernului au arătat că România este singura ţară din Uniunea Europeană care nu are aeronavă oficială, iar Executivul de la Bucureşti trebuie să închirieze o aeronavă de dimensiuni mai mari de la Tarom, ceea ce ridică foarte mult costul deplasărilor.

CURIERUL NATIONAL

Coreea de Nord a lansat zece rachete cu rază scurtă de acţiune

Coreea de Nord a lansat zece rachete cu rază scurtă de acţiune, a anunţat Ministerul sud-coreean al Apărării. Potrivit unor experţi, iniţiativa ar indica un nou semn de iritare din partea Phenianului faţă de continuarea unor manevre militare comune sud-coreeano-americane. Rachetele au fost lansate de pe coasta de est a Coreei de Nord către Marea Japoniei şi au parcurs traiectorii de aproximativ 70 de kilometri, a precizat un purtător de cuvânt al ministerului. Începând cu sfârşitul lui februarie, Phenianul a lansat mai multe rachete cu rază scurtă de acţiune.

Avocaţii costă mai mult decât am luat pe Rodipet

Cheltuielile de judecată, inclusiv onorariile celor două case de avocatură care reprezintă statul la ICSID, au însumat în 3 ani peste 10,2 mil. euro. În 2003, statul a încasat de la Hassan Awdi în urma privatizării Rodipet 6 mil. euro. În cazul în care vom pierde acest proces, paguba de la bugetul de stat va fi de 100 de ori mai mare, având în vedere că Awdi cere daune de 575 mil. euro.

Inegalitatea financiară atinge noi proporţii

Averile americanilor bogaţi au atins un nou nivel record, lucru care măreşte prăpastia dintre aceştia şi oamenii săraci şi cei de clasă mijlocie. Măsurile de austeritate implementate în unele ţări bogate din Europa au contribuit la creşterea inegalităţilor sociale. Averea netă a populaţiei şi organizaţiilor nonprofit din SUA a crescut anul trecut cu 14%, sau 10.000 miliarde de dolari, la 80.700 miliarde de dolari, un nou record, însă de această evoluţie, susţinută de avansul burselor şi pieţei imobiliare, au profitat în mod disproporţionat americanii bogaţi. "Inegalitatea în privinţa veniturilor a crescut de-a lungul timpului. Creşterile de avere sunt mari, dar nu sunt urmate şi de cheltuielile de consum", a declarat William Emmons, economist-şef la Rezerva Federală din St. Louis.

Când vom mai vedea o prăbuşire bursieră ca aceea din 2008?

O criză în pieţele financiare de tipul celei din anul 2008 este posibil să reapară, însă nu în următorii câţiva ani, spune Warren Buffett, investitorul care are în administrare active de 485 miliarde dolari la compania Berkshire Hathaway. "Se va întâmpla cândva, dar nu suntem aproape acum", a declarat acesta vineri pentru CNBC. El se aşteaptă ca trendul favorabil să continue şi în 2014 atât pe Bursă, cât şi în economia americană. Prin contrast, Marc Faber, autor al newsletter-ului "Boom, Gloom & Doom Report", declarase cu numai o zi înainte tot pentru postul de televiziune american că un trend scăzător de amploare este posibil să înceapă chiar din acest an. Argumentul său este chiar vechimea de cinci ani a trendului şi slăbiciunea acestuia dată de absenţa corecţiilor importante pe parcurs. Buffett: Criza din 2008 a fost mai rea decât mi-am închipuit.

Am putea participa la construcţia unui terminal de gaz lichefiat

Companii din România şi Bulgaria negociază cu distribuitorul de gaze naturale din Grecia, DEPA, participarea într-un proiect care vizează construcţia unui terminal plutitor pentru gaze naturale lichiefiate în portul Kavala, din nordul Greciei. "DEPA nu are capacitatea de a finanţa singură proiectul, acesta va fi multinaţional. În prezent, negociem cu companii din Bulgaria şi România privind implicarea acestora în proiect", a declarat directorul operaţional adjunct al DEPA, Spiros Paleoyiannis, citat de portalul elen GrReporter. Terminalul de regazeificare ar urma să ajungă pe termen mediu la o capacitate de 5 miliarde de metri cubi pe an. Livrările de gaze naturale către România şi Bulgaria s-ar putea face prin intermediul gazoductelor de interconectare a reţelelor naţionale ale statelor membre UE, a căror construcţie este susţinută cu fonduri europene

EVENIMENTUL ZILEI

Cum a ajuns evaziunea fiscală o problemă de siguranţă naţională

Legislaţia fluctuantă, slaba eficienţă a Fiscului, corupţia demnitarilor şi funcţionarilor statului au favorizat creşterea îngrijorătoare a evaziunii fiscale, până într-acolo încât reprezintă un atac frontal la securitatea naţională. Cea mai mare parte a evaziunii fiscale la TVA se regăseşte în comerţul cu alimente. Mafia cărnii favorizează răspândirea de maladii în rândul populaţiei. Pagubele create bugetului de stat prin evaziune fiscală au atins cote îngrijorătoare, conform Consiliului Fiscal, cifra evaziunii fiscale fiind, numai în anul 2012, de peste 80 de miliarde de lei, adică circa 17,95 miliarde de euro. Ani de zile legislaţia a fluctuat, eficienţa Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) - în lipsa unei baze de date integrate - a fost slabă, iar corupţia a afectat importante instituţii ale statului. Toate acestea au făcut ca fenomenul să scape de sub control.

Referendum în Crimeea: Circa 93 la sută au votat în favoarea alipirii peninsulei la Rusia. UE consideră referendumul "ilegal"

Locuitorii din peninsula ucraineană Crimeea au votat astăzi într-un referendum privind alipirea la Rusia, într-un scrutin denunţat de întreaga lume, dar susţinut de Moscova, şi în care peste trei sferturi din populaţia locală cu drept de vot sunt aşteptate să voteze pentru alipirea regiunii la Federaţia Rusă. Agenţia RIA Novosti scrie, citând exit-polluri, că circa 93 la sută din alegătorii are s-au prezentat astăzi la urne au votat în favoarea unirii cu Rusia iar rata de participare a fost de cel puţin 80 la sută. Casa Albă a condamnat referendumul de astăzi. "Au apus zilele când comunitatea internaţională stătea deoparte în timp ce o ţară ia cu forţa din teritoriul alteia" se arată într-un comunicat al preşedinţiei americane.

Armistiţiu între Ucraina şi Rusia în Crimeea până pe 21 martie

Ministerele Apărării ale Ucrainei şi Rusiei au căzut de acord asupra unui armistiţiu în Crimeea până la 21 martie, a anunţat ministrul apărării ucrainean Igor Teniuh, citat de Reuters. "S-a ajuns la un acord cu Flota Rusă a Mării Negre şi cu Ministerul rus al Apărării cu privire la un armistiţiu în Crimeea până la 21 martie", a anunţat Teniuh, la Kiev. "Nicio măsură nu va fi luată împotriva instalaţiilor noastre militare în această perioadă. Drept urmare, unităţile noastre militare efectuează operaţiuni de aprovizionare", a adăugat el, neprecizând ce se va întâmpla după 21 martie. Ca urmare a armistitiului, trupele ucrainene vor rămâne în interiorul bazelor militare, iar trupele ruse nu vor încerca sa preia controlul asupra acestor baze.

JURNALUL NATIONAL

Site-urile NATO, "bombardate" în duminica referendumului din Crimeea

Mai multe site-uri ale NATO au fost vizate de un atac cibernetic în cursul nopţii de sâmbătă spre duminică, anunţă Reuters. Aceste site-uri au fost ţinta unui 'atac cibernetic de tip Distributed Denial of Service (DDoS)', a precizat purtătoarea de cuvânt a Alianţei Nord-Atlantice, Oana Lungescu. Un atac de tipul DDoS implică un număr foarte mare de accesări, într-o perioadă foarte scurtă, adresate unui singur server sau adrese web. La ora 00.15, GMT era imposibilă accesarea paginii de start a site-ului nato.int. În timp ce specialiştii Alianţei lucrau pentru a restabili funcţionarea normală a site-urilor, Oana Lungescu a subliniat că atacul nu a afectat 'integritatea sistemelor NATO' şi nu a avut 'impact operaţional'.

Uli Hoeness în puşcăria considerată "Alcatrazul Germaniei"

Preşedintele clubului Bayern Munchen, legendarul fotbalist Uli Hoeness, a fost condamnat la trei ani şi jumătate de închisoare cu executare pentru evaziune fiscală. "Nu v-a ajuns câţi bani aţi adunat? V-a tentat să mai ascundeţi alţii?", a fost întrebarea pe care judecătorul i-a adresat-o retoric lui Hoeness în momentul motivării sentinţei. Practic, de-a lungul anilor, preşedintele bavarez a ascuns aproape 28 de milioane de euro într-un cont din Elveţia. Simţind pericolul iminent, Hoeness s-a autodenunţat în 2013, sperând că va obţine clemenţa instanţelor, dacă va restitui impozitul şi dobânzile aferente. Procurorii nu s-au lăsat înduioşaţi, fiind convinşi că nici de data asta, acesta nu declarase totul. Cazul a ajuns în instanţă, iar martorii aduşi de procurori au confirmat indubitabil că acesta mai avea conturi ascunse. Procurorii au cerut 5 ani şi jumătate, instanţa s-a rezumat la pedeapsa minimă pentru astfel de fapte.

NATIONAL

MRU, atac la Basescu sub numele de cod "Theophyle"!

Frustrarea actualului lider al Fortei Civice se pare ca este mult prea mare pentru a putea fi tinuta in frau, asa ca MRU se dezlantuie impotriva celor pe care ii considera vinovati de esecul sau politic. Insa nu o face fatis, asa cum i-ar sta bine unui ditamai barbatul de stat. Fostul prim spion al tarii se ascunde in spatele unui ID care a fost rapid descoperit de catre specialistii in securitate informatica. Si astfel au aflat si serviciile secrete ca "premierul de 80 de zile" si-ar ascunde febrila activiate de "postac" informatic pe diverse site-uri sub numele de cod "Theophyle". Sub acoperirea caruia, nu de putine ori, lanseaza atacuri de-a dreptul murdare impotriva fostului sau protector, presedintele Traian Basescu, si a "colegilor" de doctrina carora, oficial, le cere unirea dreptei romanesti.

Impartirea functiilor baga dihonia si in USD

Aparuta pe post de sosie a USL, USD tine sa se confunde cu originalul, motiv pentru care a dat deja cep razboaielor interne. Intre PSD si PC de aceasta data. Prima rabufnire manioasa s-a inregistrat in Braila, unde pesedistii locali au dat in fiert dupa ce conservatorii au izbutit sa-si impuna omul in functia de prefect. "Nu am fost deloc consultati in ceea ce priveste nominalizarea Vasilicai Vilcu. Normal ar fi fost sa ne intalnim cu cei de la PC, la o masa rotunda, la Braila, si sa purtam discutii privind respectivele propuneri. Se poate spune ca Mihai Danut (senator PC - n.r.) a dat peste nas, pentru a doua oara, PSD Braila, in ceea ce priveste numirea prefectului, fara a discuta in mod normal", a comentat suparat primarul municipiului Braila, pesedistul Aurel Simionescu.

CEC devine banca pentru IMM

Statul va avea, in curand o noua parghie financiara, dar si un mijloc de monitorizare mai stricta a firmelor mici si mijlocii din Romania, prin transformarea CEC in banca pentru IMM. Banca are in prezent o serie de produse financiare pentru IMM, insa statul, care este actionar majoritar la CEC, are in vedere o transformare notabila a institutiei, anuntand acest lucru prin vocea senatorului Mircea Geoana. El a mentionat ca sunt discutii avansate pentru transformarea CEC intr-o banca de dezvoltare pentru IMM-uri. "O banca de dezvoltare pe care o vom propune marti (cand are loc o conferinta a Institutului Aspen - n.r.), care sa se bazeze pe forta CEC", a spus Geoana. Propunerea nu este inedita, ea fiind avansata si anul trecut de catre autoritati, care anuntau transformarea CEC in banca de investitii pentru IMM.

PUTEREA

Sprijin pentru Rareş Bogdan. Ion Giurescu a trucat Nota de fundamentare a înfiinţării ASF

După principiul dictatorial "cine nu e cu noi e împotriva noastră", onorabilii membri ai Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA) au decis să-i pedepsească pecuniar pe realizatorii tv care nu se opresc din criticile la adresa Executivului Ponta şi a Parlamentului înţesat cu traseişti politici, bişniţari, infractori, evazionişti şi incompatibili. După ce l-a amendat pe Robert Turcescu de la B1TV, camarila pedeseristă înregimentată în CNA l-a încolţit pe Rareş Bogdan, la Realitatea TV. Aparent, argumentul CNA ar fi că Rareş Bogdan a jignit etnia maghiară, deşi jurnalistul s-a referit întotdeauna în acest sens la liderii politici, şi nu la ungurii sau saşii obişnuiţi. Spunem aparent, pentru că "onorabilul" Christian Mititelu, membru CNA, a devoalat adevăratul motiv al amenzii: Rareş Bogdan şi-a permis să arate la tv cât de departe a ajuns corupţia instituită politic în România. Incompatibilul Ion Giurescu, vicepreşedintele ASF, şi-a permis să falsifice datele tehnice din Nota de fundamentare OUG 93/2012 pentru înfiinţarea ASF. Şi, totul, sub mantaua Executivului Ponta.

Propuneri legislative inutile, bune doar să creeze panică în caz de cutremur

Străini de fenomenul clădirilor cu risc seismic, parlamentarii se cred inovativi. Într-un proiect supus dezbaterii Parlamentului, ei propun să înlocuiască "bulinele roşii" cu panouri mari pe care să scrie "Atenţie, pericol de prăbuşire!". În plus, îi ameninţă pe proprietari cu exproprierea dacă se opun consolidării clădirilor. În Capitală sunt 2.500 de clădiri care ar fi serios avariate în cazul unui cutremur, potrivit ultimei numărători făcute de reprezentanţii primăriei. Iar din cele 2.500 de clădiri au fost consolidate doar 26. Parlamentarii se laudă că au găsit soluţia pentru a preveni catastrofele în cazul unui cutremur. În loc să găsească pe undeva fondurile necesare reabilitării imobilelor care stau să pice, ei vor să înlocuiască bulinele roşii de pe clădirile periculoase cu... panouri uriaşe. Acestea ar trebui să atenţioneze trecătorii că imobilul este în pericol de prăbuşire.

Înşelăciuni cu medicamente. Israelieni căutaţi de SUA, prinşi la Bucureşti

Doi israelieni căutaţi de autorităţile americane pentru că ar fi făcut fraude şi înşelăciuni cu medicamente în valoare totală de 20 de milioane de dolari au fost prinşi la Bucureşti de poliţiştii Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate din Poliţia Română şi urmează a fie predaţi Statelor Unite. Cei doi, pe numele cărora autorităţile americane emiseseră mandate internaţionale de arestare, au fost depistaţi în Bucureşti în urma cooperării şi schimbului de date şi informaţii cu autorităţile din Statele Unite ale Americii, respectiv Drug Enforcement Administration (DEA), informează Poliţia Română. Israelienii sunt bănuiţi de implicare în activităţi de trafic internaţional de produse farmaceutice, prin etichetare falsă sau fără reţete valabile.

Teodor Meleşcanu, de la SIE la PNŢCD

Directorul Serviciului de Informaţii Externe, Teodor Meleşcanu (foto), anunţa pe la începutul anului că este disponibil să candideze la prezidenţiale, dacă vreo formaţiune politică este interesată să-l susţină. Şeful SIE spunea că "ar fi mare păcat" să nu poată fructifica în politică experienţa acumulată în "paranteza deschisă" reprezentată de mandatul la conducerea serviciului. Agenţilor sub acoperire ai Bursei Zvonurilor le-a ajuns la urechi că "paranteza" stă oricum să se închidă, fie că Teodor Meleşcanu va candida sau nu. Aceiaşi agenţi şuşotesc că şeful SIE ar fi fost deja tatonat de unii băieţi de la PNŢCD, care îşi caută candidat pentru Cotroceni.

ROMANIA LIBERA

Vestul se mişcă prea încet şi prea timid cu sancţionarea Rusiei. Interviu cu Teofil Bauer, Ambasadorul Ucrainei în România

Teofil Bauer, ambasadorul Ucrainei la Bucureşti, 52 de ani, se aşteaptă ca SUA şi Marea Britanie să apere ţara sa de Rusia, conform Memorandumului de la Budapesta, potrivit căruia Ucraina a renunţat la arsenalul său militar, în ­schimbul garantării integrităţii şi suveranităţii sale. Din punctul său de vedere, până acum "nu au înţeles situaţia Ucrainei nici cei din Vest, nici cei din Est", iar Kievul aşteaptă măsuri mai ferme din partea Occidentului pentru descurajarea Rusiei. Teofil Bauer crede că diferendul din Crimeea poate fi depăşit prin mijloace politice şi diplomatice. Ambasadorul Kievului la Bucureşti mai spune că Ucraina se poate descurca fără gazul rusesc, datorită importurilor din Vest şi producţiei interne şi că demonstraţiile pro-ruse care au loc în estul ţării sunt "artificiale" şi "inspirate din afară", iar referendumul de ieri din Crimeea nu poate produce efecte, pentru că este ilegal.

Cât de uşor e să faci evaziune fiscală

Evaziunea fiscală la carne are un traseu pe cât de simplu pe atât de eficient. Începe la graniţa României, unde cu o şpagă de câţiva zeci de lei nimeni nu te întreabă de unde aduci carnea sau ce documente ai, şi se termină în târguri rurale sau în magazinele din oraş. În târgurile din apropierea Bucureştiului sau altor oraşe mari din România, carnea se vinde la tarabă fără bon sau casă de marcat, în văzul autorităţilor şi fără respectarea normelor de igienă. Reporterii României libere au refăcut, acest traseu al evaziunii fiscale în numai 24 de ore. SRI a anunţat că de peste un an lucrează la o investigaţie în urma căreia a descoperit două reţele de crimă organizată specializate în activităţi de fraudă fiscală de mare amploare cu produse din carne. Prejudiciul a fost estimat la 15 milioane de euro. După tot acest efort, autorităţile au reuşit să retragă de la vânzare doar 19 tone de carne deoarece nu respectau normele de igienă. Adică mai puţin de un tir.

ZIARUL FINANCIAR

Cristian Constantinescu, unul dintre cei mai experimentaţi oameni din piaţa asigurărilor: "ASF ar trebui să fie desfiinţată, 60-80% din oamenii de acolo nu au pregătirea necesară"

Cristian Constantinescu, fost director la Allianz-Ţiriac între 1993 şi 2010, spune că nu există nimeni în România capabil să conducă această "megaconstrucţie" de supraveghere a pieţei financiare şi că "bubele" din asigurări existau de foarte mulţi ani, dar supraveghetorul le-a acoperit. Cristian Constantinescu, unul dintre cei mai experimentaţi specialişti de pe piaţa asigurărilor din Ro­mânia, a spus într-un interviu pentru ZF că Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) ar trebui desfiinţată, pentru că nu există în acest moment oameni în România cu o viziune integrată asupra celor trei pieţe - asigurări, pensii private şi piaţă de capital - pentru ca această instituţie să fie eficientă. "Eu aş desfiinţa ASF-ul şi m-aş întoarce la supravegherile pe fiecare domeniu în parte şi în momentul în care fiecare dintre aceste autorităţi de supraveghere devine autoritate consolidată, nu mai devreme de 5-6 ani, atunci s-ar putea discuta din nou despre supraveghere integrată", a spus Constantinescu.

Voinea: România nu va da bani din buget pentru băncile cu probleme, ci băncile vor finanţa un fond

Salvarea băncilor cu probleme nu va fi realizată obligatoriu cu bani de la buget, fondul care va fi constituit gradual într-un interval de opt ani urmând să includă taxe percepute de la bănci în avans, a declarat pentru ZF Liviu Voinea, ministrul bugetului. "Fondul de rezoluţie se va constitui din taxarea băncilor în avans pe baza unui mecanism de bail-in, care presupune salvarea băncilor cu propriile resurse. Fondul se va constitui neliniar, în opt ani. Se constituie compartimente naţionale de rezoluţie, gradual, pe perioada de opt ani şi când ajung la maturitate se unesc în fondul european de rezoluţie. Contribuţia de la buget pentru constituirea acestui fond nu va fi obligatorie. Impactul ar fi fost prea mare pe termen prea scurt", a explicat Voinea. România a participat în calitate de negociator, şi nu de simplu observator, la discuţiile desfăşurate la Bruxelles privind acordul care detaliază constituirea fondului de salvare pentru băncile cu probleme. Ministrul bugetului a explicat că România a insistat foarte mult pe eliminarea ideii de folosire obligatorie a banilor publici pentru salvarea băncilor, care ar fi dus şi la hazard moral.

Până să devină bursă emergentă, România ar putea câştiga investiţii de 150 mil. $ din ieşirea Qatarului şi Dubaiului din indicele pieţelor de frontieră

România, prin bursa de la Bucureşti, şi-ar putea creşte ponderea până la 2,7% în indicele MSCI al pieţelor de frontieră, de la 1,5% în prezent, şi ar putea atrage astfel fluxuri suplimentare de capital de peste 150 de milioane de dolari. Compania americană MSCI vrea să modifice regulile de calcul al indicelui pieţelor de frontieră, după ce Qatar şi Emiratele Arabe Unite au fost upgradate ca pieţe emergente. Indicele MSCI al pieţelor de frontieră este urmărit de fonduri de investiţii cu active în gestiune de 12,4 miliarde de dolari. România este prezentă în indice cu o pondere de 1,5% în prezent. Altfel spus, circa 1,5% din activele fondurilor care urmăresc acest indice sunt plasate în România. România este prezentă în indice cu patru companii: Petrom, Romgaz, Banca Transilvania şi BRD. În luna mai, bursele din Qatar şi Emiratele Arabe Unite vor ieşi din acest indice, ca urmare a upgradării la categoria pieţelor emergente.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb