REVISTA PRESEI 17.06.2015

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 17 iunie 2015

ADEVARUL

Ponta, în rol de Terminator după operaţie: "Mă voi întoarce mai puternic!"

Premierul Victor Ponta a suferit o intervenţie chirurgicală la genunchi, într-o clinică privată din Istanbul, despre care se zvoneşte că ar aparţine unui apropiat al familiei Erdogan. Prim-ministrul a spus pe Facebook că operaţia a fost mai dificilă decât se aştepta, dar a dat asigurări că se va întoarce mai puternic. Criticat dur că a plecat pe şest să-şi opereze genunchiul în Turcia, premierul Victor Ponta a decis ieri să ia legătura cu ţara şi a anunţat pe pagina sa de Facebook că s-a dus să se opereze la o clinică din străinătate pentru că în România i-ar fi fost imposibil să aibă parte de linişte şi de odihnă. Tot ieri, Ponta a fost vizitat în Turcia de colegul său de partid Liviu Dragnea. Fostul vicepremier, care s-a îmbarcat la clasa business a unui zbor operat de Turkish Airlines, a fost surprins de fotorepoterii "România Liberă" în apropierea clinicii private Medipol. Potrivit presei, clinica i-ar aparţine unui apropiat al preşedintelui Turciei, Recep Tayyip Erdogan.

Medicul român care a mers cu Ponta în Turcia i-a recomandat să nu meargă la guvern minimum trei săptămâni

Medicul Ion Codorean, specialist în traumatologie sportivă la Spitalul Militar Central din Bucureşti, care l-a însoţit pe Victor Ponta în Turcia, la operaţie, a spus că premierul nu va avea voie să calce şi să se sprijine pe picior minimum trei săptămâni, motiv pentru care că i-a recomandat să nu meargă la guvern în perioada de recuperare. "El trebuie să stea tot timpul cu piciorul sus, trebuie să stea cu piciorul mai sus decât nivelul inimii, ca să nu-i vină mult sânge în picior, ca să nu se umfle. Apar dureri şi pot apărea complicaţii. Deci, el dacă lasă piciorul în jos pot să apară complicaţii măricele", a declarat medicul. Codorean este medicul care l-a consultat pe premier şi i-a stabilit diagnosticul de ruptură veche de ligament încrucişat anterior, ceea ce a determinat o ruptură de menisc intern şi leziuni foarte mari de cartilaj.

Rusia duce lumea la un pas de război

Planurile americanilor de a mobiliza armament greu, muniţie şi soldaţi în patru ţări din Europa de Est - România, Polonia, Ungaria şi Bulgaria - a stârnit furia Moscovei, care a reacţionat la o scară fără precedent. Preşedintele Vladimir Putin a anunţat, marţi, că stocul nuclear al ţării va fi majorat anul acesta cu 40 de rachete balistice de rază intercontinentală. "Mai bine de 40 de noi rachete balistice intercontinentale, capabile să se impună în faţa celor mai avansate tehnologii şi sisteme defensive anti-rachetă, vor fi adăugate arsenalului nuclear în acest an", a declarat Putin, prezent la un târg al producătorilor de armament şi industriei militare. Şi înainte de această consolidare, Rusia este deja principala putere nucleară mondială, cu peste 7.500 de ogive - 4.500 mobilizate şi alte peste 3.000 retrase, dar încă intacte şi care pot fi folosite.

Românii nu mai au nevoie de paşaport pentru Republica Moldova

Membrii Guvernului de la Chişinău au aprobat ieri, 16 iunie, o decizie privind modificarea Hotărârii nr. 765, din data de 18 septembrie 2014, privitoare la "aprobarea listei documentelor de călătorie acceptate pentru traversarea de către străini a frontierei de stat a Republicii Moldova". Principala modificare adusă a fost înlocuirea în tot cuprinsul hotărârii a sintagmei "Carte de identitate biometrică" cu "Carte de identitate de formatul ID1, ID2, inclusiv biometrică". Potrivit serviciului de presă al Guvernului Republicii Moldova, schimbările aprobate înseamnă că cetăţenii Uniunii Europene nu vor mai fi obligaţi să prezinte în punctele vamale de la graniţa cu Basarabia paşapoarte sau cărţi de identitate biometrice, ci vor putea trece graniţa doar în baza cărţilor de identitate simple.

Autoservirea pentru oameni cinstiţi

Metoda curajoasa a unui tânăr fermier din Braşov, care si-a lăsat marfa la poarta sa se vândă singura, da roade neaşteptate. Inspirat de modelul nemţesc, bărbatul a constatat cu mare plăcere ca si romanii sunt extrem de cinstiţi. Chiar daca fructele, legumele, ouăle sau florile lui nu au un preţ afişat, oamenii nu uita sa ii lase cat cred de cuviinţa. Sunt măguliţi ca cineva are încredere in ei si nu vor sa trişeze. Erwin Albu a văzut in satele din Germania cum nemţii îşi lasă marfa nesupravegheata la poarta, sa se vândă singura, in timp ce ei lucrează pământul. La 35 de ani, fermierul nostru s-a gândit sa încerce metoda si acasă la Codlea, in judeţul Braşov. Aşa a apărut la poarta lui "autoservirea pentru oameni cinstiţi". Clienţii sunt invitaţi sa îşi aleagă fructele si legumele, sa le cântărească singuri si, înainte sa plece, sa "doneze" in cutia poştala cat considera ei ca ar trebui sa coste produsele. Pana acum, experimentul lui Erwin a avut rezultate nesperate: clienţii chiar sunt cinstiţi.

Uscăciunea pământului a adus culturile agricole la cota de avarie

Cultivatorii de cereale din Moldova, Oltenia şi centrul ţării anticipează producţii la hectar sub limita de randament. Impactul secetei asupra creşterii economice ar putea fi de 0,5%-1%, estimează analiştii. Starea de secetă agresivă întâlnită acum în Moldova, Oltenia şi centrul ţării (unde n-a mai plouat de două-trei luni) s-ar putea propaga şi spre buzunarele cultivatorilor. Ei se aşteaptă la recolte sub o tonă la hectar, în condiţiile în care, pentru a fi rentabile, culturile ar trebui să dea cel puţin 5 tone la hectar. Mai mult, fermierii cred că nu vor primi despăgubirile promise recent de autorităţi, astfel că nădejdea lor a rămas tot în revenirea precipitaţiilor.

BANCHERUL

De ce resping băncile jumătate din cererile de credite

Tot mai mulţi romani se plâng pe site-ul Reclamatiibanci.ro, dedicat educaţiei financiare si rezolvării problemelor dintre bănci si clienţi, ca nu pot obţine un nou credit întrucât au fost raportaţi la Biroul de Credite pentru ca au avut întârzieri la rambursarea altor împrumuturi mai vechi, obţinute înainte de izbucnirea crizei. Iar cum recesiunea a provocat şomaj si scăderi de salarii, nu a fost vina oamenilor rămaşi fără locuri de munca sau cu venituri mai mici ca nu si-au mai putut plăti integral sau chiar deloc ratele la credite. Cu toate acestea, nu toate băncile s-au dovedit in ultimii ani înţelegătoare cu clienţii de buna credinţa, care au venit cu dovada ca nu-si mai pot achita ratele din motive obiective, astfel încât sa le restructureze creditele sau sa le acorde o perioada de gratie la plata ratelor. Mulţi au fost raportaţi la Biroul de Credit, iar acest fapt se întoarce acum ca un bumerang împotriva băncilor. Odată cu revenirea economiei si creşterea numărului de locuri de munca, ei sunt respinşi din start de băncile care sufla acum si-n iaurt înainte sa dea un credit.

Mugur Isărescu avertizează băncile: calitatea creditării e mai importanta decât cantitatea

In ciuda faptului ca volumul de credite din bilonul băncilor continua sa scadă, chiar daca volumele de noi împrumuturi in lei au accelerat in ultima perioada, stimulate de reducerea dobânzilor si de programul Prima Casa, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, retransmite băncilor mesajul ca este mai importanta calitatea creditării decât cantitatea. "Atât oferta cat si cererea de credite vor avea in continuare de suferit in următoarea perioada, din cauza prelungirii crizei care a afectat bilanţurile băncilor si bugetele consumatorilor. In aceste condiţii, calitatea creditelor acordate pare sa fie mai importanta decât cantitatea, deşi aceasta din urma nu este lipsita de importanta, dat fiind gradul redus de intermediere financiara, de doar 31,7% din PIB, care nu a depăşit 40% nici in perioada de boom a economiei", spune Isărescu, intr-un discurs. Guvernatorul subliniază ca băncile ar trebui sa se concentreze pe finanţarea afacerilor productive, in defavoarea creditelor de consum.

CURENTUL

Ura USL pentru Băsescu, efecte faţă de Iohannis

Guvernul condus de Victor Ponta a tăiat sistematic bugetul Administraţiei Prezidenţiale şi chiar a refuzat să cumpere un avion pentru ca preşedintele Băsescu să poată pleca în vizite oficiale, recomandându-i să folosească avioanele de linie. Acum, preşedintele Iohannis a aflat pe pielea lui şi obrazul României ce a însemnat ura USL. TAROM a anunţat că nu a putut pune la dispoziţia Administraţiei Prezidenţiale o aeronavă pentru deplasarea preşedintelui Klaus Iohannis la Bruxelles în perioada 25 - 26 iunie, fiindcă acest lucru ar fi presupus anularea sau întârzierea unor curse regulate şi charter şi compania ar fi trebuit să plătească despăgubiri pasagerilor acestor curse anulate/întârziate. Preşedintele Klaus Iohannis va participa în zilele de 25 şi 26 iunie la Consiliul European de la Bruxelles.

Suflete moarte - de Tia Şerbănescu

În sfârşit, singuri acasă! Preşedintele e în Croaţia (trebuie să sosească) iar premierul e în Turcia unde şi-a operat genunchiul accidentat la baschet. Luni trebuia să fie la DNA în dosarul Turceni dar era în Turcia. Aşa sunt vitejii de azi. Înainte luptau cu turcii la Rovine, acum iau bani de la Turceni şi Rovinari, ridică moschee la Bucureşti şi-şi repară oasele la Istanbul. Las' că nu-i frumos să pleci de-acasă fără să spui unde te duci. Dacă dădea patria anunţ la rubrica dispăruţi de la domiciliu, ultima oară văzut Baku, costum închis, ochelari, ofer recompensă? Ignorând minima comunicare cu preşedintele, Ponta dovedeşte că e principalul furnizor de conflicte cu palatul Cotroceni deşi în vremea dlui Băsescu se pretindea victimă. Gelu Vişan (PMP-Băsescu) a zis că şi Iohannis e mare amator de marmură: "s-a cheltuit 1,2 mil euro pentru reamenajarea vilei sale, a cerut dormitor de 500 m²". Poate-şi face teren de tenis, să joace un set înainte de culcare. În fond, doarme pentru ţară. Şi dl Băsescu se mută în vila din str. Gogol în curtea căreia au apărut un cal de bronz şi un urs de piatră. Suflete moarte. Şi piesa continuă. Fluierături, huiduieli, aplauze: cade Cortina de Fiere.

CURIERUL NATIONAL

Va cumpăra România elicoptere de atac AH-1Z Viper?

Aflata oarecum pe butuci, Aviatia Militara a intrat, se pare, intr-o zodie ceva mai norocoasa. Batranele MIG 21 in varianta modernizata Lancer ies la pensie si vor fi inlocuite cu F 16 (SH) luate de la portughezi. Mai mult, recent, autoritatile au declarat ca, in viitor, vor sa creasca numarul acestui tip de avioane care vor fi achizitionate. Pilotii de vanatoare pot fi fericiti...Nu si cei de elicoptere. In domeniul acesta, in dotarea Fortelor Aeriene se afla la aceasta ora aparate Alouette (pentru scoala) si , cele operationale, IAR 330 in mai multe variante pana la supremul (cel mai bine dotat) Puma SOCAT naval. Pana aici suna bine. Problema este ca cele mai multe dintre ele sunt la limita resursei de zbor, adica mai au un pic si raman la sol. Unele dintre modelele Puma au chiar si 35 de ani vechime! In acest context MApN trebuie sa reactioneze si oferta este larga. România nu are încă o intenţie declarată de a cumpăra elicoptere noi, dar nu este exclus ca să decidă înlocuirea elicopterelor Puma şi intrarea în programul Bell UH-1Y Venom/ AH-1Z Viper.

Producţia vegetală intră pe roşu

Fermierii spun că starea culturilor vegetale este una îngrijorătoare, aceştia precizând că, dacă nu va ploua, principalele tipuri de culturi riscă să fie compromise. Ei afirmă că o consecinţă a temperaturilor ridicate se va reflecta în producţii, precizând că acestea vor fi mai mici cu circa 30-40% faţă de anul agricol 2014. Daniel Botănoiu, MADR: Nu o să fim în situaţia de a avea producţii care nu pot să ne asigure necesarul de consum. Agricultorii susţin că, dacă nu va ploua în perioada imediat următoare, culturile de grâu, rapiţă, porumb şi floarea-soarelui riscă să fie compromise.

Interviu cu şeful misiunii americane, Dean Thompson

Statele Unite intenţionează să păstreze cu România unul dintre cele mai bune parteneriate militare din lume la ora actuală şi să continue să colaboreze strâns cu ţara noastră pentru a se asigura că statul de drept înseamnă justiţie egală pentru toţi; de asemenea, Statele Unite vor face totul pentru ca articolul 5 al NATO privind apărarea comună să fie de neclintit, a declarat, în exclusivitate pentru Radio Romania, şeful misiunii americane la Bucureşti, Dean Thompson, cu ocazia împlinirii a 135 de ani de relaţii diplomatice.

Skype se mută direct în browserul de Internet

Skype este una dintre cele mai utilizate aplicaţii atât pe PC şi Mac, cât şi pe platformele mobile pentru cei care vor să comunice cu cei dragi sau cu cei din cercurile lor de cunoscuţi. Dacă până acum accesarea serviciilor Skype se putea face doar prin aplicaţiile celor de la Microsoft, proprietarul acestui serviciu vrea să aducă Skype direct în browserul de internet. Şi nu doar prin browserele lor de internet, ci şi prin ale rivalilor. Ba chiar colaborează cu Google pentru a face Skype uşor de utilizat, dar şi cu alte companii pentru finalizarea setului de tehnologii ORTC (Object Real-Time Communications), gândite să permită comunicaţii audio şi video în timp real fără a mai fi necesară instalarea de componente plugin suplimentare. Încă aflat la stadiu beta, Skype for Web nu oferă suport complet decât pentru unele browsere şi sisteme de operare.

Câţi bani au cheltuit turiştii străini sosiţi în primele trei luni în România

Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică, în primul trimestru din acest an turiştii nerezidenţi sosiţi în România au cheltuit în medie 2.960 de lei pe persoană. În acest interval, numărul vizitatorilor a fost de aproape 356.000, astfel încât cheltuielile lor s-au ridicat la peste 1 miliard de lei. Cei mai mulţi străini au venit în România în scop de afaceri sau de serviciu, în timp ce doar o treime au venit în scopuri turistice.

Maria Grapini pleacă din PC

Europarlamentarul Maria Grapini, vicepreşedinte al Partidului Conservator şi preşedinte al filialei Timiş, îşi anunţă despărţirea de partidul condus de Daniel Constantin. Într-o scrisoare deschisă extrem de dură, Grapini îl acuză pe ministrul Agriculturii că i-a furat partidul lui Dan Voiculescu doar pentru a-l desfiinţa prin fuziunea cu PLR-ul lui Tăriceanu. Partidul Conservator şi Partidul Liberal Reformator vor bate palma pentru o fuziune la sfârşitul acestei săptămâni. Vineri, PC şi PLR vor avea un Congres comun în care se vor stabili doi copreşedinţi, iar denumirea va fi schimbată.

EVENIMENTUL ZILEI

Şefa PNL, Alina Gorghiu, omul din Parlament al lui Mihai Vlasov

Şefa PNL şi deputatul PSD au ignorat o decizie a Curţii Constituţionale care interzicea, încă din 2009, trecerea Registrului Comerţului de la Ministerul Justiţiei la Camera de Comerţ a României. Iniţiatorii proiectului de lege prin care Mihai Vlasov urma să pună mâna pe Registrul Comerţului, Alina Gorghiu şi Florin Iordache, ştiau că, încă din 2009, Curtea Constituţională declarase că o astfel de măsură este neconstituţională. În 10 decembrie 2009, CCR respinsese o iniţiativă identică a senatorului PC Dan Voiculescu! Ea a trecut, în 2009, de cele două Camere ale Parlamentului, dar a fost atacată la CCR de un grup de parlamentari PDL, după ce ministerul Justiţiei şi mai multe ONG-uri au protestat. Trebuie amintit că Mihai Vlasov a fost deputat pentru o scurtă perioadă de timp, în 2008.

Ce face Islanda la şase ani după ce şi-a trimis bancherii la puşcărie

Spre deosebire de alte ţări europene, economia Islandei a revenit la nivelul din anul 2008. Reţeta ţării a fost diferită de cea promovată de cele două părţi ale Atlanticului, băncile fiind lăsate să se prăbuşească, iar bancherii fiind trimişi la închisoare. Grecii sunt cu ochii pe Islanda, ţară care tocmai iese din groapa economică în care a căzut acum aproape şapte ani, după spargerea balonului imobiliar şi de pe segmentul creditului. Ce pot învăţa grecii din criza islandeză? Că poţi lăsa sistemul bancar să dea faliment este lecţia pe care deja guvernul de la Atena o ia în calcul, scrie editorialistul Ambrose Evans-Pritchard în ziarul The DailyTelegraph. Şeful executiv al uneia dintre cele mai mari bănci, Kaupthing, împreună cu acţionarul principal al acesteia au primit pedepse de patru şi, respectiv cinci ani de închisoare. "De ce ar trebui ca o parte din societatea noastră să nu fie sub supravegherea poliţiei şi fără responsabilitate?", întreabă Olafur Hauksson, procurorul care a instrumentat cazul. "Ar fi periculos ca cineva să fie prea mare pentru a fi investigat", adăuga acesta.

Inconştienţa criminală a afaceriştilor de fier vechi. Trenuri deraiate şi canale ale morţii, la 60 de bani/kg

Nu de puţine ori au avut loc accidente grave, cu persoane care au căzut în gurile de canal lăsate descoperite, după ce s-au furat capacele din fier. Ba, mai mult, au existat cazuri în care trenurile au deraiat după ce hoţii au furat bucăţi din sistemul feroviar, precum şine sau buloane. Hoţii care recurg la astfel de găinării cu posibile consecinţe criminale, merg apoi cu materialele la centrele de fier vechi, unde, teoretic, angajaţii de acolo trebuie să le refuze şi să anunţe imediat poliţia! Practic, orice hoţ care pune mâna pe un capac de canal îl poate vinde. Fie are norocul să-l dea din prima, fie insistă şi tot găseşte un centru care să-i accepte marfa. Asta demonstrează un experiment realizat de reporterii EVZ, deghizaţi în "găinari" "blindaţi" cu câteva capace de canal, dar şi cu o bucată de şină, de aproximativ un metru şi care cântărea vreo 40 de kilograme.

Aproape 300.000 de romani ar trebui sa rămână fără permisul de conducere

Toţi cei care suferă de tulburări grave ale somnului nu vor mai primi carnet. Decizia, luata de parlamentul european, trebuie aplicata de toate statele membre. In Romania, sunt aproximativ 300.000 de şoferi bolnavi care pot adormi la volan, producând astfel accidente grave. Ne petrecem un sfert din viată dormind, iar mulţi dintre noi se trezesc obosiţi, pentru ca sforăie fără sa ştie. Unii nici nu ştiu ca încetează sa mai respire in somn chiar si un minut. Cele mai întâlnite semnale ale apneei in somn sunt: sforăitul, somnolenta, oboseala, iritabilitatea, dar si migrenele. Toate îl împiedica pe un şofer sa conducă in siguranţă. Din aceasta cauza, Parlamentul European a decis ca cine suferă de apnee severa sau moderata sa NU mai poată obţine permis de conducere. Reglementările vor intra in vigoare si in Romania, in condiţiile in care tara noastră e pe locul 5 in clasamentul european al adormirii la volan.

JURNALUL NATIONAL

Reducerea TVA de la 24% la 20% este în pericol

Troica FMI, CE şi BM nu este de acord cu măsurile cuprinse în Codul Fiscal care vor lăsa un gol de 16,4 miliarde lei în bugetul din 2016. Guvernul trebuie să convingă "cu cifrele pe masă" delegaţia Comisiei Europene că prevederile din Codul Fiscal pot fi suportate de bugetul din 2016 şi să arate clar de unde vor veni banii. Altfel, va fi nevoit să renunţe la o bună parte dintre măsurile de relaxare fiscală promise pentru 2016, pentru că nu poate să-şi asume riscul alterării relaţiilor cu UE şi FMI. "Codul nu va fi aprobat decât cu acordul Comisiei Europene, al FMI şi al Băncii Mondiale. Este foarte important ca acest Cod să fie agreat de partenerii noştri internaţionali pentru a-i da consistenţă şi credibilitate", a declarat Eugen Teodorovici, ministrul de Finanţe. Specialistii FMI-CE susţin că proiectul de Cod Fiscal aflat în prezent în dezbatere parlamentară va trebui revizuit semnificativ pentru că, altfel, Guvernul nu va reusi să se încadreze în ţintele de deficit stabilite pentru 2016.

Cum ratează România miliardele de euro din transportul gazelor

Chiar dacă perspectiva unor resurse importante de gaze naturale în Marea Neagră ne asigură un confort energetic pe viitor, România se află în acest moment exclusă de pe marile rute de transport al gazelor naturale care vor aproviziona Europa. Fie că vorbim despre Rusia, ca sursă de aprovizionare, sau zona Mării Caspice, România nu este conectată la niciunul dintre aceste proiecte. Ele traversează însă ţările vecine nouă. Speranţa noastră este de a construi ulterior nişte conectori care să fie cuplaţi la marile gazoducte. Sunt doar proiecte a căror realizare este incertă pe termen lung. România ratează şansa de a câştiga câteva sute de milioane de euro pe an din transportul gazelor naturale. Deocamdată Guvernul se laudă că România nu mai este dependentă de importurile de gaze naturale ruseşti, asigurându-şi consumul din surse proprii. O statistică pe jumătate adevărată pentru că ea ascunde, printre rânduri, un adevăr dureros: marea industrie s-a distrus şi, odată cu ea, au dispărut şi marii consumatori.

Reguli noi pentru garantarea depozitelor

Depozitele constituite la sucursalele băncilor străine din România vor fi garantate de schemele de garantare din România, nu ca până acum de cele din ţara de origine. În acest moment există nouă sucursale ale băncilor din UE deschise în România, cele mai cunoscute sunt ING Bank (Olanda), Veneto Banca (Italia), Citibank (Irlanda), Bank of Cyprus (Cipru), BNP Paribas Fortis (Olanda). Prevederea este cuprinsă într-un proiect de lege care urmăreşte transpunerea prevederilor Directivei 2014/49/UE privind schemele de garantare a depozitelor în legislaţia românească. Termenul pentru transpunerea cerinţei UE este 3 iulie şi prevede mai multe modificări în ceea ce priveşte garantarea depozitelor în sistemul bancar.

NATIONAL

Situaţie fără ieşire pentru ministrul Finanţelor. Teodorovici, condamnat la locul de munca!

Greu de crezut de ce s-or înghesui atâta politicienii sa intre la guvernare, când, iată, exista si reversul medaliei. Iar cel mai bun exemplu este reprezentat de către însuşi ministrul Finanţelor, adică deţinătorul unui portofoliu care, in mod normal, ar trebui invidiat de toata lumea. Probabil ca daca a existat vreun membru al coaliţiei guvernamentale care s-a rugat fierbinte sa treacă moţiunea de cenzura a Opoziţiei, acela nu putea fi decât ministrul Finanţelor. Si asta pentru ca nu a mai rămas nimic din seninătatea de odinioară a "clubber"-ului Eugen Orlando Teodorovici, de pe vremea când acesta era ministrul Fondurilor Europene. De fapt, din perioada de când doar aproba plăţi pe banda rulanta din banii europeni, răspunzând cu generozitate doleanţelor unor colegi de cabinet.

Oprea a băgat spaima in pesedişti

O vorba aruncata de Gabriel Oprea cântăreşte mai mult pentru social-democraţi decât tot tam-tamul făcut de CSM, DNA sau ICCJ. Laura Codruţa Kovesi, Livia Stanciu si Marius Tudose si-au răcit gura de pomana tot cerându-le pesediştilor sa nu se atingă de Codul penal. După ce Gabriel Oprea a ameninţat ca va pleca de la guvernare si va lăsa actuala majoritate in aer, social-democraţii au bătut in retragere. Aşa se face ca ieri, Comisia juridica a Camerei Deputaţilor a decis sa amâne dezbaterea modificărilor la codurile penale.

Vanghelie : PSD este sub asediul "Generalului"

Marian Vanghelie este îngrijorat de asediul lui Gabriel Oprea asupra PSD-ului, primarul suspendat al sectorului 5 susţinând ca formaţiunea din care a făcut si el parte va ceda la "şantajul" liderului UNPR. "Încă de când era şef al Corpului de Control, Victor Ponta, alături de Generalul Oprea si o camarila de aceeaşi teapa, se ocupa intens sa distrugă lideri politici prin construirea de dosare false. Generalul Oprea are o viteza fantastica in a pune mana pe PSD. Vedeţi fiefurile tradiţional social-democrate si ce s-a întâmplat cu ele. Aviz celor din zonele neatinse, încă! Sa nu va treziţi cu nişte dosare, daca nu faceţi frumos! Toate astea erau de aşteptat. Victor Ponta si-a permis ca in timpul sedintelor de partid sa isi declare intentiile in ceea ce priveste «strategia de reorganizare», prezentand un plan prin care isi propunea ridicari in functie si taieri de capete: indepartarea Generalului Coldea, sacrificarea Procurorului Kovesi, numirea la conducerea SRI a Generalului Oprea si a socrului lui la SIE", sustine Marian Vanghelie.

PUTEREA

Schema Manevrelor Fraudei EADS. România, devalizată de o grupare transfrontalieră

Schema detaliată pe care Puterea o supune atenţiei opiniei publice şi procurorilor DNA, Laura Codruţa Kovesi şi Mihaela Moraru Iorga, este alcătuită integral din informaţii obţinute din "surse deschise", cu o excepţie: în ultimul chenar negru s-a plasat declaraţia unui martor DNA, o declaraţie de o magnitudine uşor de imaginat, graţie numelor enumerate drept corupte. "Schema Manevrelor Fraudei EADS" "se citeşte" uşor, deoarece este prezentata ca o "sârmă de rufe murdare" a istoricului escrocheriei, pe care atârna în cârlige toate manevrele şi paşii importanţi care au dus la Frauda EADS, cu toate personajele principale participante la marea ţeapă transfrontalieră de câteva sute de milioane de euro. Pentru a se observa hidra politico-economică, s-au introdus în schemă şi "funiile" pe care s-au jucat de-a "hoţii şi vardiştii" preşedinţii, consilierii pe probleme de siguranţă naţională şi şefii serviciilor secrete din România şi... Germania.

TSD nu este de acord cu "promovarea abstinenţei sexuale a tinerilor"

TSD a precizat, marţi, într-un comunicat de presă, că "problema educaţiei sexuale în şcoli trebuie luată mult mai în serios decât o ia în prezent învăţământul românesc". De asemenea, TSD se declară în dezacord cu promovarea "abstinenţei sexuale a tinerilor, ca soluţie pentru probleme ca aceea a mamelor minore". Atitudinea TSD este o replică la "poziţia consilierului Ministrului Educaţiei, Romeo-Nicu Moşoiu, până de curând lider al Asociaţiei «Părinţi pentru Ora de Religie», care promovează abstinenţa sexuală a tinerilor, ca soluţie pentru probleme ca aceea a mamelor minore". TSD "dezavuează" asemenea poziţie şi susţine că " un stat laic, contemporan, nu îşi poate asuma astfel de deziderate". Liderul TSD, Mihai Sturzu, a precizat, că "tentativa de a le interzice tinerilor să facă sex este ineficientă".

ROMANIA LIBERA

Niţu îi anchetează pe judecătorii constituţionali care au invalidat referendumul pentru demiterea lui Băsescu

Caz unic în analele Justiţiei: şase din cei nouă judecători ai Curţii Constituţionale din România sunt anchetaţi de către procurorii din subordinea procurorului general al României, Tiberiu Niţu, pentru că, în rezumat, au invalidat referendumul din 29 iulie 2012 pentru demiterea preşedintelui de atunci al României, Traian Băsescu. Fapta pentru care s-a început urmărirea penală ar fi de fals în acte oficiale. Cei şase judecători vizaţi de anchetă au transmis premierului Ponta o erată prin care au corectat o adresă cu informaţii false transmise de colegul lor, judecătorul CCR Acsinte Gaspar. Gaspar, însă, NU este vizat de anchetă, ci doar cei şase judecători CCR care au anunţat Guvernul că au votat pentru validarea listelor electorale permanente folosite la referendum, NU pentru tăierea de pe liste a unui număr de persoane ce ar rezulta dintr-un mini recensământ.

Câţi parlamentari să reprezinte românii din străinătate

Una dintre puţinele controverse legate de proiectul Legii alegerilor parlamentare care au răzbătut în spaţiul public este cea privind reprezentarea în Parlament a cetăţenilor români din străinătate. Pe scurt, legea alocă patru mandate de deputat şi două de senator pentru cetăţenii din străinătate (echivalentul unui judeţ mic), în timp ce contestatarii argumentează că cele peste trei milioane de români de peste hotare ar avea dreptul la o reprezentare proporţională mai consistentă.

ZIARUL FINANCIAR

Un fond american de investiţii, marele câştigător al dezindustrializării Capitalei

NCH a avut viziunea de a cumpăra în anii 2000 fabrici pe bandă rulantă, pe care s-au construit ulterior malluri sau hipermarketuri. Două dintre cele mai mari centre comerciale din Bucureşti, AFI Cotroceni şi Mega Mall, al doilea magazin Ikea din România precum şi mai multe hipermarketuri au fost sau urmează să fie deschise pe terenuri ale unor foste fabrici din Capitală, cumpărate la în­ceputul anilor 2000 de fondul american de investiţii New Century Holdings (NCH), condus de românul Siminel Andrei. "Nicăieri în lume nu mai găseşti fabrici în mijlocul oraşului, iar de multe ori valoarea unei fabrici din mijlocul Bucureştiului este mai mică decât cea a terenului pe care este situată, astfel că este o decizie logică ca aceste spaţii să fie valorificate altfel. Tendinţa aceasta (de transformare a fostelor fabrici în centre comerciale sau spaţii de birouri - n.red.) nu ar trebui să fie îngrijorătoare, oraşele trebuie să fie construite pentru oameni, nu pentru fabrici", este de părere analistul Aurelian Dochia.

Efectul dobânzilor mici: în ultimul an depozitele nou-constituite au scăzut cu 15%

Anii 2010 şi 2011 au fost cei mai prolifici pentru bancheri din punctul de vedere al atragerii de depozite, sumele nou-constituite fiind de peste 120 miliarde de lei, în condiţiile în care dobânzile ajungeau la două cifre. Persoanele fizice au constituit depozite noi de aproximativ 104 miliarde de lei (23 mld. euro) în perioada mai 2014-aprilie 2015, în scădere cu 15% faţă de nivelul din cele 12 luni precedente, potrivit datelor agregate de BNR. Scăderea în termeni nominali este de 18 miliarde de lei. Depozitele nou-constituite în lei au fost de circa 89 mld. lei în perioada analizată, respectiv un minus de 16 miliarde de lei faţă de intervalul mai 2013-aprilie 2014. Depozitele noi în euro şi în dolari au scăzut cu 13% şi respectiv 25% în aceeaşi perioadă. Economiile în euro au cumulat echivalentul a 13 mld. lei, iar cele în dolari au fost de 2 mld. lei.

Oltenia conduce plutonul SIF-urilor la profit, Fondul Proprietatea trece pe plus graţie standardelor româneşti

SIF Oltenia (SIF5) se menţine drept cea mai profitabilă dintre SIF-uri după primele cinci luni din an, cu un câştig de 92,5 milioane de lei, aproape cât tot profitul raportat pentru întreg anul 2014. Mare parte din profit a fost înregistrat din trecerea la venituri, şi ulterior ca profit, a dividendelor de 82,6 mil. lei neridicate de acţionari timp de mai bine de trei ani. Suma de 23,5 milioane de lei reprezintă câştigul din activitatea de investiţii derulată în primele cinci luni, iar 69 milioane de lei sunt dividendele neridicate ajustate cu impozitul de 16%. Pentru acest an, SIF-ul şi-a bugetat un profit de 113,15 milioane de lei. Activele SIF-ului au încheiat luna mai la nivelul de 1,539 miliarde de lei, uşor sub nivelul de la începutul anului.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb