REVISTA PRESEI 17.07.2014

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 17 iulie 2014

ADEVARUL

Ioana Petrescu, despre discuţiile de luni cu Băsescu: Îmi trecea prin cap că este un război politic, voiam să-mi iau proiectul şi să plec

Ministrul Finanţelor, Ioana Petrescu, a afirmat că nu a dorit să ofere cifre în discuţiile de luni de la Cotroceni cu preşedintele Traian Băsescu despre reducerea CAS cu 5 puncte procentuale pentru ca nu cumva acestea să fie folosite în războiul politic. "Este vorba de un război politic şi CAS-ul era la mijloc. Nu m-am dus acolo cu cifre ca să argumentez o teorie economică. Traian Băsescu nu aştepta nişte cifre, ci aştepta să spun că o să cresc nişte taxe. Dar vă spun din capul locului că nu o să fac acest lucru. (...) Am fost politicoasă, nu am replicat", a afirmat Petrescu la Antena 3. Ea a mai afirmat că îi trecea prin cap "să îşi ia proiectul şi să plece". Întrebată dacă a trimis studiile către preşedintele Traian Băsescu, ea a spus că aceste studii există, dar că datele nu pot fi făcute publice.

IKEA a început să vândă online, serviciul este disponibil pentru toată ţara

Magazinul de mobilă şi decoraţiuni interioare IKEA a lansat un serviciu de comenzi online, cu livrare la domiciliu, disponibil în toată ţara, potrivit unui anunţ postat pe site-ul retailerului. "Pentru orice comandă online plăteşti 49 de lei pentru colectarea produselor din magazin, indiferent de numărul de articole, la care se adaugă 1 leu/kg pentru livrarea prin curier rapid la tine acasă. Preţul total se calculează automat pe măsură ce adaugi articole în coş. Plata comenzii se face în numerar, la livrare", menţionează anunţul. IKEA arată că va introduce în curând şi opţiunea de plată online. Livrarea produselor se face în termen de 48 de ore de la confirmarea telefonică a comenzii. Singurul magazin IKEA din România, situat în zona comercială Băneasa din Bucureşti, a încheiat anul de catalog 2013 (1 septembrie 2012 - 31 august 2013) cu vânzări de 440 milioane de lei (aproape 100 milioane de euro), în creştere cu aproximativ 10% faţă de anul anterior.

Olanda, responsabilă pentru moartea a peste 300 de bosniaci la Srebreniţa, în 1995

Statul olandez este responsabil din punct de vedere civil de moartea a peste 300 de bărbaţi şi băieţi musulmani la Srebreniţa, în timpul Războiului din Bosnia, a stabilit justiţia luni, subliniind că "Dutchbat" - Căştile Albastre olandeze - ar fi putut să-i protejeze, relatează AFP. "Statul este responsabil de pierderea suferită de către rude ale unor bărbaţi care au fost deportaţi de către sârbi din Bosnia, de la sedii aparţinând Dutchbat la Potocari, în după-amiaza lui 13 iulie 1995", a declarat judecătoarea Larissa Elwin, la Haga. "În după-amiaza zilei de 13 iulie, Dutchbat nu ar fi trebuit să lase bărbaţii să plece din sediile lor", a declarat judecătorul, subliniind că militarii olandezi "ar fi trebuit să ţină cont de posibilitatea ca aceşti bărbaţi să devină victime ale genocidului". "Se poate afirma cu suficientă certitudine că dacă Dutchbat le-ar fi permis acestor bărbaţi să rămână acolo, ei ar fi rămas în viaţă", a adăugat ea.

Guvernul completează "foaia A4" pentru reducerea CAS

Reducerea CAS este "acoperită contabil" din creşterea accizei, din taxa specială pe construcţii şi din încasări suplimentare inclusiv pe baza noii Legi a insolvenţei, a afirmat premierul Victor Ponta, încercând să arate că poate completa oricând celebra "foaie A4" cerută de preşedintele Traian Băsescu. "Strict ca sustenabilitate - m-am uitat încă o dată pe toate datele - avem anual o încasare suplimentară de 2,6 miliarde din creşterea accizei, 1,5 miliarde din taxa specială pe construcţii şi, am verificat şi acum, faţă de anul trecut, la venituri curente, pe primele şase luni avem trei miliarde de lei în plus. Deci, dacă e vorba de contabilitate, acoperim contabil, doar că economia nu e doar contabilitate", a spus Victor Ponta în deschiderea şedinţei de Guvern de ieri. El a făcut referire şi la veniturile care ar urma să fie atrase pe baza noii Legi a insolvenţei, statul având de recuperat 41 de miliarde de lei de la firme în insolvenţă, şi din reorganizarea ANAF.

Liderii europeni nu s-au înţeles asupra nominalizărilor la conducerea UE

Cel mai important summit european a debutat miercuri seară sub auspiciile unor divergenţe privind cele mai înalte funcţii din instituţiile de la Bruxelles. Şefii de stat şi guvern din cele 28 de state membre au negociat propunerile de comisar european, şefia Consiliului UE, dar şi râvnitul post de Înalt Reprezentant pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate. Rezultatul a fost însă unul dezamăgitor, deoarece nu a fost luată nicio decizie. În schimb, şefii de stat şi de Guvern ai Uniunii Europene au precizat că un nou summit pe această temă va avea loc la sfârşitul lunii august. "Este mai bine să nu avem un acord, deoarece încă nu este posibil să ajungem la o înţelegere cu privire la pachetul de nominalizări", a declarat preşedintele Lituaniei, Dalia Grybauskaite.

România TV, în atenţia CNA din cauza "Dan Diaconescu Direct"

România TV a intrat în atenţia Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA) după ce marţi seară a difuzat emisiunea "Dan Diaconescu Direct", care potrivit preşedintelui CNA, Laura Georgescu, a fost retransmisă de la OTV Italia, fapt care a încălcat legislaţia audiovizualului. În timpul difuzării emisiunii "Dan Diaconescu Direct", care a fost moderată de Dan Diaconescu, pe ecran a apărut atât sigla România TV, cât şi cea a OTV (televiziune căreia i-a fost retrasă licenţa pe 22 ianuarie 2013, în conformitate cu legislaţia audiovizualului, pentru neplata unor amenzi mai vechi). Astfel, CNA a demarat un control în acest caz, după cum a declarat, miercuri, pentru Mediafax, Laura Georgescu. Ea a mai spus că din primele informaţii pe care le deţin departamentele de specialitate ale CNA România TV a încălcat legislaţia audiovizualului, întrucât structura de programe a România TV aprobată de Consiliu nu prevede retransmisia altor televiziuni.

Românii din străinătate trimit mai mulţi bani în ţară

După mulţi ani de scădere, transferurile de bani efectuate de românii care lucrează în străinătate către România dau primele semne de creştere. Transferurile curente din străinătate către România, cu excepţia celor ale administraţiei publice - majoritatea efectuate de românii care muncesc peste hotare - au ajuns în primele cinci luni ale acestui an la 1,52 miliarde de euro, potrivit datelor publicate de Banca Naţională a României. Valoarea este cu 8,4% mai mare decât cea înregistrată în perioada similară din 2013, respectiv 117 milioane de euro, şi cu aproape 10% (132 de milioane de euro) peste cea din 2011, când s-a înregistrat nivelul minim al ultimilor nouă ani. Totuşi, faţă de nivelul de vârf înregistrat în 2008, remiterile au fost în primele cinci luni ale acestui an mai mici cu peste 40%. Chiar şi cu aceste scăderi, românii se regăsesc pe locul al treilea în topul mondial al beneficiarilor de bani trimişi acasă din străinătate, după Ucraina şi Tadjikistan, potrivit unui raport publicat de Banca Mondială la sfârşitul anului trecut.

BANCHERUL

BCR elimina comisionul pentru depozite, ca sa nu retragem mai putini bani decat am depus

BCR reactioneaza la recomandarile BNR de a proteja deponentii si a incuraja economisirea, prin eliminarea comisionului de administrare a contului curent aferent unui depozit sau cont de economii, cu conditia ca respectivul cont sa fie folosit doar in acest scop. Daca un client doreste sa utilizeze alte servicii ale bancii, precum un card sau internet sau mobile banking, banca va aplica un comision de minim 4,5 lei lunar pentru administrarea unui cont. Concret, asta inseamna ca daca aveti la BCR doar depozite sau conturi de economii, de acum inainte nu veti mai plati comisionul de administrare aferent contului pe baza caruia functioneaza respectivul produs de economisire, comision care porneste de la 4,5 lei, aferent pachetului minimal de cont curent.

Ce a facut Mugur Isarescu cu salariul de 12.000 de euro lunar si de ce are depozite doar in valuta, nu si in lei

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, are un salariu de baza de 10.000 de euro si incaseaza 12.000 de euro cu tot cu sporuri. Asta rezulta din analiza incasarilor in conturile bancare si a cheltuielilor trecute in declaratie de avere publicata luna trecuta. Ciudat este ca Isarescu si-a lichidat depozitele in lei, preferand sa economiseasca doar in euro si dolari americani, cu toate ca romanilor le recomanda tot timpul sa aiba incredere in moneda nationala. Din declaratia de avere rezulta ca anul trecut, Isarescu avea in 10 conturi deschise la BCR, UniCredit Tiriac, Raiffeisen Bank, ING Bank si Citi Bank, sume in valoare de 100.000 de lei, 1.000 de euro si 686 dolari americani (USD), in total 24.000 de euro. In prezent, el are in conturile acelorasi banci sume de 267.172 de lei, 38.860 de euro si 412 USD, adica in total aproape 100.000 de euro. Asadar, conturile sale s-au majorat cu 167.000 de lei (37.000 de euro) si 38.000 de euro, in total 76.000 de euro.

CURENTUL

"Felix" Voiculescu este disperat: "Minciuni, minciuni, minciuni!"

Dan Voiculescu se simte tot mai strâns cu uşa. Paradoxal, în timp ce Antene sale funcţionează ca instrumente de propagandă împotriva tuturor celor care îi stau în cale, "Felix" Voiculescu se victimizează solitar pe blogul personal. Acesta s-a arătat miercuri extrem de iritat de apariţia unei noi informaţii potrivit căreia un fost preşedinte al Fundaţiei "Patrimoniu", Alexandru Bogdan, au dus la prejudicierea gravă, cu peste 10 milioane euro, a patrimoniului privat şi a bugetului Academiei Române. Printre cei care i-a favorizat, "uitând" să le perceapă taxe pentru patrimoniului silvic şi funciar folosit al Academiei Române se numără şi firmele lui Dan Voiculescu. Conform actelor aflate la dosarul întocmit de DNA, ancheta procurorilor anticorupţie vizează, printre altele, contractele de arendă şi actele adiţionale semnate în anul 2006 de Alexandru Bogdan cu SC Grupul Industrial Voiculescu şi Grivco SA.

CURIERUL NATIONAL

Procurorii cer arestarea preventivă a lui Ilie Carabulea

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie cer arestarea preventivă a lui Ilie Carabulea, ca urmare a încălcării, în mod repetat, în intervalul 24.06.2014-05.07.2014, a obligaţiilor impuse de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, potrivit unui comunicat al DNA. Carabulea ar fi luat legătura şi ar fi comunicat, prin intermediul mijloacelor de comunicare electronice, dar şi prin intermediul unei alte persoane, cu inculpaţii: Carpatica Asigurări (prin reprezentanţii legali), Ana-Ina Crudu, precum şi cu mai mulţi martori din dosar. Totodată, Ilie Carabulea ar fi instalat un sistem de monitorizare la domiciliul acestuia, conectat la serverul companiei de asigurări, prin intermediul căruia are acces online la imaginile surprinse de camerele de supraveghere instalate în sediul Carpatica şi, implicit, la activitatea desfăşurată de inculpaţi şi martori.

Jean-Claude Juncker - noul "patron" al Europei

Din programul expus de către Juncker, un cuvânt des repetat a fost "reforma", iar cifra reţinută a fost "300 miliarde investiţii publice şi private" pentru garantarea viitorului economic al Europei, pentru a da speranţe celor 27 milioane de şomeri existenţi în prezent în UE. În mod cert, spun analiştii politici prezenţi la scrutinul de marţi de la Strasbourg, Jean-Claude Juncker nu va fi un al doilea Jacques Delors (considerat cel mai valoros preşedinte din istoria Comisiei Europene). Noua Europă cu 28 de state membre interzice o astfel de comparaţie. Dar, în mod sigur, el nu va fi nici un al doilea José Manuel Barroso, un fel de purtător de cuvânt al statelor europene cele mai influente.

Cât de (ne)reprezentativă este Bursa pentru economia românească

O analiză a administratorului de active financiare Certinvest menţionează că 82% din structura PIB nu se reflectă în principalul indice bursier de la BVB. Concentrarea pe numai patru sectoare de activitate induce risc sistemic în portofoliile investiţionale, mai spune documentul citat. Mihai Chişu, broker la Swiss Capital, afirmă că piaţa de capital locală are nevoie de noi listări atât din partea companiilor de stat, cât şi din cea a business-ului privat. Delistarea în anii 2003-2004 a unor companii reprezentative precum Dacia şi Terapia (societăţi având atunci o capitalizare bursieră cumulată de peste un sfert de milion de euro) a limitat accesul investitorilor români la sectoare de activitate foarte dinamice, iar de atunci piaţa de capital românească nu a recuperat în diversificare sectorială,

EVENIMENTUL ZILEI

INTERVIU EXCLUSIV. TRAIAN BĂSESCU: "S-ar putea să arăt înregistrările cu Victor Ponta, aşa cum este ca premier"

Preşedintele Traian Băsescu a declarat că nu exclude să dea publicităţii şi alte înregistrări de la consultările cu şeful Guvernului. "Când am spus că se poartă ca un pisicuţ când e cu mine, nu am exagerat", a punctat şeful statului. Băsescu a mai afirmat că are informaţii potrivit cărora nu întâmplător Agenţia Domeniilor Statului a fost adusă în subordinea directă a premierului. De asemenea, şeful statului a apreciat că liberalul Klaus Iohannis are şanse să câştige alegerile prezidenţiale din această toamnă. "PDL va ceda candidatura în favoarea candidatului PNL, PMP are candidat, pe Cristian Diaconescu, pe care îl voi susţine atât cât îmi permite calitatea de preşedinte, sper ca PMP să devină mult mai activ, pe măsură ce şi completează golurile de organizaţii pe care le au şi să scoată un scor onorabil, dacă nu cumva să intre în turul doi. Are cifre mici încă, dar este un salt de la 2 la sută, cu cât a început, la 7 la sută. Dacă ne uităm la profil, un Cristi Diaconescu, care a fost ministru de Externe, ministrul Justiţiei, îmi pare rău, dar este net superior lui Iohannis."

Hackerii craioveni au făcut prăpăd cu virusul rusesc "Gameover Zeus"

Peste 100 de percheziţii domiciliare. Zeci de persoane audiate. Mai multe reţineri de persoane. Majoritatea, tineri cu vârsta între 19 şi 40 de ani. Arma crimei: virusul rusesc "Gameover Zeus"! Una dintre cele mai ample operaţiuni poliţieneşti a fost declanşată ieri, simultan, la Craiova, Bucureşti, Timişoara şi Paris. După doi ani de cercetări, ofiţerii de la Brigada de Combatere a Crimei Organizate (BCCO) Craiova, în colaborare cu colegii francezi, au reuşit să pună cap la cap informaţiile: o reţea de hackeri cu ramificaţii în mai multe ţări din Europa a reuşit să fure milioane de euro şi de dolari. Surse judiciare spun că infracţiunile erau coordonate chiar din Cetatea Banilor. În urma cer cetărilor s-a stabilit că, începând cu 2012, membrii grupului organizat ar fi săvârşit infracţiuni de skimming (furtul datelor de pe carduri) şi retrageri frauduloase de bani de la bancomate din Franţa, Marea Britanie, Coreea de Sud, Germania, Austria, Belgia şi Norvegia, sumele fiind apoi transferate în România. Banii erau folosiţi la achiziţionarea de maşini luxoase, case de vacanţă, excursii exotice.

Cozmin Guşă: Familia Ponta-Sârbu domină România, lucrurile se complică privind candidatura

"Este evident că cineva a trecut din ofensivă în defensivă şi acel cineva este un personaj colectiv numit echipa lui Victor Ponta. Din tonul uşor isteric al lui Dan Şova, din ceea ce i s-a întâmplat premierului la Cotroceni cu scuzele penibile din ziua de ieri apropo de engleza lui Băsescu, fie proasta înţelege, fie că el ar putea să predea lecţii de engleză, lucruri total necredibile, iar atacul la familia lui Ponta, o familie care l-a făcut preşedintele PSD. Victor Ponta a ajuns preşedinte după ce a ajuns ginerele lui Ilie Sârbu. Această familie politică domină politica românească. Nu familia Băsescu domină politica românească. Mircea Băsescu e un căpitan de navă pensionar, imprudent, care a ajuns într-o situaţie nedorită, Traian Băsescu e la zenit, o să plece din funcţia de preşedinte, în schimb avem la nivel executivo-parlamentar o familie foarte activă, liderii se numesc Ponta şi Sârbu, nu se îndoieşte nimeni că în plan parlamentar lider este Ilie Sârbu,

JURNALUL NATIONAL

Ponta: Îmi pare rău că m-am dus la Cotroceni, când te bagi în cocină te mănâncă porcii

Victor Ponta a declarat, ieri, că îi pare rău că a dat curs invitaţiei preşedintelui Traian Băsescu şi a mers la Cotroceni pentru a discuta pe tema CAS. Premierul a făcut apel la toţi miniştrii-parlamentari să participe în septembrie la revotarea legii privind reducerea contribuţiilor de asigurări sociale cu cinci puncte procentuale. "Vreau să vă spun tuturor membrilor Guvernului, sigur, îmi pare rău şi am făcut o greşeală că m-am dus la Cotroceni. Eu am gândit instituţional că între instituţii trebuie să existe respect, dar m-am învăţat: când te bagi în cocină te mănâncă porcii. Însă cred că, după decembrie, o relaţie instituţională între preşedinte, Guvern, Parlament trebuie să existe şi, indiferent de lucrurile murdare care s-au întâmplat în aceşti nouă ani şi jumătate, prestigiul funcţiei de preşedinte şi al celei de prim-ministru, de membru al Parlamentului trebuie restabilit", a afirmat premierul, în deschiderea şedinţei de Guvern.

NATIONAL

Ioan Rus smulge Internele de la Gabi Oprea!

In aceste zile, influentul "Grup de la Cluj" a declansat o ofensiva subterana de amploare, pe toate fronturile, pentru a acapara, prin diversi intermediari, o felie cat mai mare din Guvern. Iar principala tinta a lui Ioan Rus, dupa ce si-a consolidat pozitia prin preluarea Ministerului Transporturilor, este Ministerul de Interne. Asa ca, prin intermediul generalului Virgil Ardelean, s-a apelat la serviciile "puiului de Vulpe" Gelu Oltean, astfel ca acesta se afla in plina misiune de a infiltra ofiteri acoperiti ai "Doi s'un sfert", loiali lui Ioan Rus, in functii cheie din conducerea MAI. Iar cel mai bun exemplu este cel al chestorului Alexandru Corneliu, deconspirat de "National" ca fiind fostul ofiter al Securitatii comuniste, Sandor Corneliu.

Basescu confirma dezvaluirile "National" cu privire la EximBank. Ponta isi demite seful Cancelariei!

Inainte de a pleca la Bruxelles pentru a participa la lucrarile Consiliului Europei, Traian Basescu a acordat un interviu exploziv postului de televiziune B1. Iar interventia in direct a sefului statului a debutat cu chiar "traficul urias de influenta de la EximBank", dupa cum a caracterizat presedintele Romaniei cazul prezentat in exclusivitate de catre ziarul "National" pe parcursul ultimelor zile. Confirmand informatiile si documentele dezvaluite cu privire la presiunile facute (posibil, pe bani foarte multi) pentru numirile politice de la conducerea bancii de stat EximBank, Traian Basescu a pus degetul pe rana, prin identificarea fara dubii a principalului supect: " Seful Cancelariei este marele sforar"! Mesajul sefului statului a privit si cuplul Dan Sova - Gruia Stoica, implicat, dupa cum demosntreaza documentele oficiale publicate de "National", in deturnarea ilegala a 10 milioane de euro spre conturile miliardarului din Toflea.

Traian Basescu pregateste un serial cu "Pisicutul"

Dupa succesul repurtat cu episodul pilot "Victor Ponta, fata-n fata cu MTO", presedintele Traian Basescu ia in calcul sa difuzeze si alte filmulete cu premierul in rol principal. "Cand am zis ca se poarta ca un pisic, n-am exagerat". Asa a justificat seful statului transmiterea inregistrarii de la Cotroceni catre mass-media. Mai mult, Traian Basescu a sustinut ca in felul acesta a vrut sa demonteze minciunile pe care le-a tot indrugat Victor Ponta. "Am respectat intotdeauna cutuma pana acum cand s-au depasit niste limite. Amintiti-va ca Victor Ponta a mai facut niste declaratii de tipul < in timpul consultarilor presedintele cauta sticla de whisky pe langa fotoliu >. Am tot inghitit. Acum, faptul ca a spus ca a am fost un badaran cu doamna ministru m-a determinat sa publica inregistrarea. Se vede ca n-am jignit-o nicio clipa.

Contractul prenuptial al dreptei: PNL da numele, PDL-muzica si dansul

Numele viitoarei formatiuni de dreapta va fi PNL, cei 139 de ani de liberalism cantarind mai mult decat ambitiile pedelistilor. Negocierile dintre PNL si PDL s-au incheiat, cele doua formatiuni urmand sa-si convoace forurile de conducere pentru a da unda verde fuziunii. "Am convenit la nivelul echipei de negociere asupra tuturor aspectelor legate de corpul statutului, cat si de ceea ce inseamna dispozitii tranzitorii si protocolul de fuziune", a anuntat, ieri, vicepresedintele PNL Ludovic Orban. Pentru ca au cedat in fata liberalilor si au acceptat ca viitorul partid sa se numeasca PNL, democrat-liberalii lui Vasile Blaga au dreptul sa-si impuna imnul.

PUTEREA

Academia Română, afaceri penale cu Voiculescu

Fostul preşedinte al Fundaţiei "Patrimoniu" a Academiei Române, Alexandru Bogdan, s-a prezentat miercuri la sediul DNA, unde procurorii l-au anunţat că este urmărit penal pentru trafic de influenţă. Cercetările procurorilor anticorupţie vizează mai multe contracte de arendă, printre care şi cele semnate de Alexandru Bogdan cu SC Grupul Industrial Voiculescu şi Grivco SA. Anchetatorii susţin că academicianul ar fi prejudiciat instituţia cu peste 10 milioane de euro, prin administrarea defectuoasă a patrimoniului imobiliar, pentru a servi interesele mai multor oameni de afaceri. Fostul preşedinte al Fundaţiei Patrimoniu a Academiei Române, Alexandru Bogdan, a declarat miercuri, la ieşirea de la DNA, că instituţia a avut profit din arendarea unor terenuri, precizând că nu a închiriat terenuri ale Academiei unor oameni de afaceri şi nu a produs nici o pagubă. Pe de altă parte, procurorii anticorupţie arată că, în perioada 2006-2010, academicianul şi-a exercitat atribuţiile de preşedinte al fundaţiei în scopul de a favoriza colaboratorii Fundaţiei "Patrimoniu".

Parlamentul European: Lituania poate fi admisă în zona euro

Parlamentarii europeni au votat miercuri în favoarea admiterii Lituaniei în zona euro. Performanţele economice ale statului baltic au impresionat deputaţii din PE. Parlamentul European (PE) a adoptat miercuri o rezoluţie care solicită ca Lituania să fie admisă în zona euro începând cu data de 1 ianuarie 2015. Recomandarea a fost votată de cei mai mulţi parlamentari europeni cu 545 de voturi pentru, 116 voturi împotrivă şi 34 de abţineri. Aceştia au salutat îndeplinirea de către Lituania a tuturor criteriilor de eligibilitate: inflaţia medie în ultimele 12 luni a fost de 0,6%, deficitul general din 2013 a fost de 2,1% din PIB şi procentul brut de îndatorare s-a la 39,4%. "Este o veste bună pentru Lituania, pentru statele baltice şi pentru stabilitatea Europei", a afirmat Werner Langen, raportor al PPE. Alte state din estul Europei care folosesc moneda euro sunt Letonia (2014), Estonia (2011), Slovacia (2009), Cipru şi Malta (2008), Slovenia (2007), Grecia (2001).

ROMANIA LIBERA

Cum a ajuns cea mai mare exploataţie agricolă din Europa la Culiţă Tărâţă

Culiţă Tărâţă, baronul UNPR de Neamţ, este acuzat de un fost partener de afaceri că l-a înşelat cu zeci de milioane de euro pentru a pune mâna pe cele 60.000 de hectare din Insula Mare a Brăilei. Gheorghe Strungariu, care a deţinut Cerealcom Vaslui, a depus zilele trecute plângere la DNA pentru înşelăciune împotriva lui Tărâţă. Omul de afaceri Gheorghe Stungariu nu este la prima acţiune împotriva preşedintelui CJ Neamţ, Culiţă Tărâţă. În 2003, acesta s-a autodenunţat la PNA (fostul DNA), declarând că Tărâţă i-a cerut 500.000 de dolari pentru a oferi mită autorităţilor de atunci, în schimbul obţinerii terenurilor din Insula Mare a Brăilei. Dosarul nu a fost finalizat.

Voiculescu: cum a menţinut vie reţeaua Securităţii până acum

Unul din marii capitalişti ai României şi-a construit aproape întreaga avere cu ajutorul statului, al instituţiilor publice, al banilor europeni şi al reţelei pe care a îmbunătăţit-o şi a conservat-o vreme de 25 de ani. Dan Voiculescu şi-a bazat încă de la început afacerile pe întreprinderea fostei Securităţi, unde a fost repartizat la începutul anilor 1980, iar după căderea regimului Ceauşescu a prosperat folosind mai departe acelaşi instrumentar, aceleaşi reguli şi într-o oarecare măsură aceiaşi oameni. Dezvăluirile făcute în ultima vreme de Robert Turcescu la B1 şi pe turcescu.ro (http://turcescu.ro) scot la iveală o parte semnificativă a reţelei lui Voiculescu. Înaintea lui, Sorin Ovidiu Vîntu a avut aceeaşi strategie, dar mai puţin ştaif, mai puţină răbdare şi poate altfel de conexiuni, care i-au încurajat speculaţiile în defavoarea "investiţiilor" pe termen lung.

Băsescu: Situaţia din Ucraina, cea israeliano-palestiniană şi din Siria pe agenda Consiliului European

Traian Băsescu a ajuns la Bruxelles unde va participa la Reuniunea extraordinară a Consiliului European. Preşedintele Traian Băsescu a anunţat, miercuri, înainte de plecarea la Consiliul European de la Bruxelles, că printre subiectele aflate pe agenda discuţiilor se află situaţia din Ucraina, cea din Siria, dar şi evoluţiile israeliano-palestiniene. Preşedintele Traian Băsescu a arătat că un subiect important al Consiliului European va fi Ucraina, şi anume evoluţiile de la ultimul Consiliu, din 26-27 iunie, când s-au stabilit cele cinci condiţii care "să arate bunăvoinţa Federaţiei Ruse în rezolvarea conflictului din estul Ucrainei". Băsescu a adăugat că pe agenda Consiliului se află şi evoluţiile israeliano-palestiniene şi situaţia din Siria.

ZIARUL FINANCIAR

Oamenii din umbră: Gabriel Selischi, personajul-cheie din spatele noilor descoperiri de petrol ale Petrom

Petrom a anunţat ieri o nouă descoperire de petrol, la mică adâncime, în Marea Neagră. Sonda de explorare Marina 1 are un potenţial de 2.000 de barili pe zi, adică 0,2 mil. dolari zilnic. Lucrările din zonă vor continua, iar investiţia totală ar putea ajunge la 100 mil. euro. Gabriel Selischi, 47 de ani, românul care din septembrie anul trecut are pe mână cea mai mare comoară din portofoliul Petrom, activitatea de explorare şi producţie, spune că pariul Petrom cu Marea Neagră va continua, aceasta fiind zona cu un potenţial bun de noi descoperiri. Gabriel Selischi, cel care are grijă de aproape toată producţia de petrol a României şi de jumătate din extracţia de gaze, pe scurt de 6,5 mld. dolari anual, este al treilea român din echipa de management a Petrom, numirea lui având loc după cea a Marianei Gheorghe în funcţia de CEO şi cea a lui Cristian Secoşan, care este responsabil pentru divizia de gaze şi energie. Numirea lui în această funcţie a fost anunţată la finalul lunii martie 2013, dar a intrat în vigoare în septembrie anul trecut. Selischi a studiat ingineria la Institutul Politehnic Bucureşti.

Casele de amanet, o piaţă de 700 de milioane de lei

Cele mai mari 20 de case de amanet, care sunt încadrate în categoria instituţiilor financiare nebancare supervizate de BNR, au raportat afaceri de 370 milioane de lei (84 mil. euro) şi un profit agregat de 32 milioane de lei (7 mil. euro), potrivit datelor de la Registrul Comerţului. La nivel agregat, casele de amanet au încheiat anul trecut cu afaceri de circa 700 milioane de lei (170 mil. euro). BNR cuprinde în registrele sale un număr de 2.700 de case de amanet, dar circa 500 dintre acestea au raportat anul trecut afaceri zero şi zero angajaţi. Cele mai mari 20 de case de amanet au avut anul trecut un număr mediu de 2.400 de angajaţi. Marja de profit medie a caselor de amanet este de circa 9%, dar în cazuri individuale poate ajunge până la 40%. Dintre cele mai mari 20 de case de amanet în funcţie de cifra de afaceri, numai două au înregistrat pierderi anul trecut. Casele de amanet sunt o afacere profitabilă în condiţiile în care practică dobânzi foarte mari - de până la 10% pe lună.

Cât plătesc investitorii care vor să îşi plaseze banii în fonduri mutuale la intrare şi la ieşire

Un investitor care vrea să îşi plaseze economiile într-un fond de acţiuni, instrumente cu profil de risc ridicat, plăteşte în me­die un comision de ieşire şi intrare de circa 3%, nivelurile maxime ale comisioanelor fondurilor de acţiuni ajungând la 5% pentru intrarea în fond şi 10% pentru ieşire. O persoană care plasează 1.000 de lei într-un fond de obligaţiuni pentru mai mult de un an va achita un comision în medie de sub 1% şi va fi liber să iasă din fond fără să plătească. Dacă aceeaşi sumă ar fi plasată într-un fond de acţiuni, comi­sio­nul de intrare ar fi în medie de peste 1%, iar pentru retra­ge­rea banilor, investitorul ar plăti în medie un comision de circa 2,2%, potrivit calculelor ZF. "Diferenţa dintre comisioanele aplicate de fondurile care investesc în acţiuni şi cele care investesc în obligaţiuni are legă­tură cu randamentele care se pot obţine, dar şi cu eforturile care se fac pentru a putea obţine profit", a declarat pentru ZF Mi­hail Ion, directorul general al societăţii de administrare a in­vestiţiilor Raiffeisen Asset Management.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb