REVISTA PRESEI - 18.02.2012

Willy Homner
Revista Presei / 18 februarie 2012

ADEVĂRUL

Ungureanu: În 60 de zile, să crească bugetul cu 1,5% din PIB din combaterea evaziunii fiscale

Premierul Ungureanu a cerut ca, în 60 de zile, acţiunile de combatere a evaziunii fiscale în zonele alcool şi produse vegetale, să aducă venituri la buget de 1,5% din PIB. Ungureanu a spus că obiectivul de combatere a evaziunii fiscale este unul "de siguranţă naţională", se arată într-un comunicat transmis agenţiilor de presă. Potrivit comunicatului, şeful Executivului a arătat că accesarea fondurilor europene şi combaterea evaziunii fiscale sunt cele "două surse importante pentru creşterea veniturilor bugetare şi a produsului intern brut".

Preţul acţiunilor celor mai importante 600 de companii din Europa a crescut

Acţiunile companiilor europene au crescut pentru a treia zi consecutiv. Indicele Stoxx Europe al celor mai importante 600 de companii europene tranzacţionate la bursă a atins astfel un maxim al ultimelor şase luni, tras în sus de faptul că investitorii se aşteaptă ca liderii zonei euro să ajungă la un consens cu privire la o nouă tranşă de împrumut pentru salvarea Greciei. Preţul acţiunilor companiei Anglo American Plc a crescut cu 1,4% după ce a afişat veniturile anule ce au depăşit aşteptările analiştilor. Acţiunile Lafarge SA au crescut cu 6, 3% după ce au raportat venituri operaţionale ce au depăşit estimările. Acţiunile imobiliare ale Persimmon Plc şi Berkeley Group Holdings Plc au înregistrat şi ele creşteri după ce banca de investiţii JPMorgan Chase&Co a crescut nivelul de recomandare al celor două companii pe piaţă.

Japonia se trezeşte încet la realitatea riscului dat de imensa sa datorie publică

Fuga capitalului, creşterea bruscă şi enormă a costurilor de împrumut, prăbuşirea burselor de acţiuni şi o bancă centrală forţată să finanţeze băncile naţionale. Aceasta este realitatea cu care Japonia s-ar putea confrunta în cazul în care nu reuşeşte să stăvilească creşterea datoriei sale publice. Nu demult, asemenea scenarii ar fi fost respinse de oficialii de la Tokyo drept fanteziile unor străini dezinformaţi care au pariat greşit la bursă contra Japoniei. Astăzi, această posibilitate este subiectul fierbinte dezbătut de politicienii şi birocraţii din centrul puterii economice şi politice a Japoniei.

Enorma datorie

La finele anului 2011 Japonia avea o datorie publică de peste 200% din PIB-ul naţional, iar până în anul 2013 aceasta ar putea ajunge la 228% din PIB. Guvernul continuă să se împrumute mai mult decât obţine prin taxe şi impozite, iar datoria sa a atins valoarea producţiei economice a Japoniei pe doi ani de zile, cea mai mare rată a datoriei relative la PIB din lume. Jumătate din veniturile din taxe sunt cheltuite doar pentru a rostogoli această datorie şi în fiecare an, aceasta creşte cu mai mult decât valoarea PIB-ului Greciei şi Portugaliei luate împreună. Planul Yoshihiko Noda, primul ministru al Japoniei, de a dubla taxa pe vânzări de la 5% la 10% pe următorii trei ani este considerat ca fiind mult prea timid pentru a opri creşterea vertiginoasă a datoriei.

"Patriotismul" de pe piaţă locală

Principala diferenţă dintre Japonia şi ţările europene îndatorate este că Japonia se împrumută aproape exclusiv pe piaţa locală, şi în condiţiile în care economiile populaţiei sunt la nivelul de 1.500 miliarde de yeni (19.000 de miliarde de dolari) poate să reuşească acest lucru la o dobândă sub 1% pentru obligaţiunile cu scadenţa la 10 ani. Deflaţia şi creşterea puternică a yenului pe piaţa valutară încurajează un bias "patriotic" pentru gospodăriile şi instituţiile japoneze, transformând economiile private în fonduri aproximativ publice. Mai mult, banca centrală se comportă ca un cumpărător de ultim resort pe piaţă, achiziţionând largi cantităţi de obligaţiuni suverane ca parte a cotei anuale de 20.000 de miliarde de yeni şi a programului de achiziţionare de active lansat în 2010.

Revoluţie în viaţa politică şi socială a Italiei : Biserica va fi şi ea taxată

Preşedintele Consiliului de miniştri din Italia, Mario Monti, a anunţat că va renunţa la exceptările fiscale de care se bucură Biserica italiană. Decizia reprezintă o adevărată revoluţie pentru Italia. Până acum, niciun guvern italian nu a îndrăznit să se atingă de privilegiile Bisericii. Guvernul Mario Monti va impune impozit funciar asupra bunurilor Bisericii, relatează "Le Figaro". Monti şi-a anunţat intenţia într-o scrisoare trimisă vicepreşedintelui Comisiei Europene, Joaquin Almunia. Scrisoarea vine la răspuns la procedura de infringement iniţiată de Bruxelles în octombrie 2010 contra Italiei. Monti speră ca, astfel, Comisia să renunţe la acţiunea legală. Bruxelles-ul a primit vestea "cu satisfacţie", explicând că decizia marchează un progres substanţial.

Volkswagen şi Peugeot încearcă să obţină împrumuturi direct de la BCE

Companiile producătoare de automobile Volkswagen şi Peugeot intenţionează să apeleze la programul de finanţare pe termen lung al Băncii Centrale Europene (BCE) pentru a facilita scăderea costurilor de finanţare ale producţiei de automobile din regiune. Deşi împrumuturile BCE sunt disponibile doar pentru bănci, ambele companii au şi divizii bancare prin desfăşoară negocierile împrumuturilor. Producătorul german Volkswagen a anunţat ieri că ia în considerare accesarea fondurilor BCE. Compania franceză Peugeot-Citroën deja negociază un împrumut prin divizia sa bancară, Banque PSA, şi a anunţat că este dispusă să ofere o garanţie de un miliard de euro, notează CNBC.

Cum folosim învăţămintele colapsului Lehman Brothers în cazul Greciei?

Neel Kashkari, unul dintre cei care au făcut parte din echipele de economişti pe care Trezoreria americană s-a bazat în lupta cu criza provocată de colapsul băncii de investiţii Lehman Brothers Holdings în 2008, avertizează guvernele europene că impunerea unor condiţii exagerate Greciei pentru ajutorul financiar, ar putea avea efecte adverse nebănuite. Kashkari nu este singurul veteran al departamentului Trezoreriei care acum avertizează contra impunerii unor condiţii dure Greciei. "Se pare că liderii europeni fac politică pe marginea prăpastiei", a declarat Phillip Swagel, fostul economist-şef al Trezoreriei SUA, care, în prezent, este profesor la Universitatea din Maryland. "O abordare mai bună este prevenirea eşecurilor viitoare, pentru a oferi o ameninţare mai credibilă în ceea ce priveşte falimentul Greciei şi părăsirea zonei euro de către această ţară".

Grecii întârzie nejustificat reformele

Duritatea liderilor europeni reflectă iritarea acestora din cauza nenumăratelor încălcări ale angajamentele luate de oficialii greci la momentul primirii primului pachet de asistenţă financiară, de 110 miliarde de euro, acordat în 2010. Totodată însă, această strategie sugerează o încredere sporită în capacitatea Uniunii Europene de a rezista în eventualitatea unui faliment al Greciei. Wolfgang Schäuble, ministrul german al Finanţelor, a declarat pe 13 februarie că "suntem mult mai bine pregătiţi decât acum doi ani". După disputele care au avut loc în jurul problemei Greciei la întâlnirea din 9 februarie şi în cadrul teleconferinţei din 15 februarie, miniştrii de Finanţe europeni se vor reîntâlni la Bruxelles, luni, pentru a discuta posibilitatea acordării de asistenţă financiară suplimentară şi restructurarea datoriei Greciei pentru a preveni intrarea în incapacitate de plată a acestei ţări.

Spania se clatină tot mai vizibil pe marginea recesiunii economice

Economia Spaniei se clatină pe marginea recesiunii după ultimele informaţii oficiale au confirmat că a patra economie a zonei euro s-a contractat pentru prima oară în ultimii doi ani în al patrulea trimestru al lui 2011. Produsul intern brut al Spaniei a scăzut cu 0,3% în al patrulea trimestru comparat cu trimestrul precedent, contractare anticipată de estimările analiştilor şi care poate reprezenta intrarea într-o puternică recesiune în acest an, anunţă publicaţia financiară "Financial Times". Spania se va alătura Italiei, Portugaliei, Belgiei şi Greciei dacă economia sa se va contracta şi în primele trei luni ale anului curent, aşa cum este preconizat.

Chinezii devin cei mai avizi cumpărători de aur ai planetei

China va depăşi în acest an India, devenind cel mai mare cumpărător de aur din lume, mânată atât de dorinţa de a-şi plasa banii în investiţii sigure, cât şi din cererea tot mai mare de bijuterii, potrivit estimărilor Consiliului Mondial al Aurului. Potrivit acestui organism, 770 de tone de aur au fost cumpărate de chinezi anul trecut, cu 20% mai mult decât în 2010. China i-a urmat Indiei, care a cumpărat anul trecut 933 de tone de aur, scrie The Telegraph. Creşterea veniturilor chinezilor înseamnă că au şi o capacitate mai mare de a cumpăra bijuterii, iar oamenii apelează la metalul preţios ca o investiţie, având în vedere că sectorul imobiliar începe să aibă probleme. La nivelul întregii lumi cererea de aur în anul care s-a încheiat a fost de 4.067 tone, în valoare estimată la 205,5 miliarde de dolari, fiind pentru prima dată când se trece de limita de 200 de miliarde de dolari.

Quentin Peel: Germania menţine o linişte de mormânt privind criza zonei euro

Trăind la Berlin, în mijlocul crizei datoriilor suverane, Quentin Peel, jurnalist la publicaţia financiară "Financial Times" se simte de parcă ar fi prins în ochiul uraganului. Peste tot în jur, ţările europene sunt afectate de furtuni de panică, furie şi deznădejde, doar capitala Germaniei pare a fi cufundată într-o linişte de mormânt. Jurnalistul consideră că nimeni nu se îndoieşte de faptul că guvernul de la Berlin deţine soluţia pentru ieşirea din criză: fiind cea mai mare şi prosperă ţară din zona euro, Germania este singura ţară care poate oferi garanţiile necesare stabilizării uniunii monetare europene. Dar nu este vorba doar de preeminenţa economică de care se bucură republica federală în cadrul Uniunii Europene. Peel consideră că Germania are şi responsabilitatea conducerii politice a acestui bloc.

Comisia Europeană confirmă: plăţile pe programul din fonduri europene POSDRU vor fi întrerupte în câteva zile

Comisia Europeană a anunţat vineri oficial că Directorul general al DG pentru Ocuparea Forţei de Muncă şi Afaceri Sociale din cadrul Comisiei Europene, prin care este gestionat Programului operaţional dezvoltarea resurselor umane (POSDRU) România (program prin care beneficiem de finanţări de 3,4 miliarde de euro), va emite în câteva zile o decizie de întrerupere a termenului de plată pentru cererile în curs, urmare a unor "deficienţe majore" ale sistemului de management şi control. Deficienţele pe programul menţionat au fost descoperite de Autoritatea română de audit şi se referă, potrivit CE, la procedurile de selecţie a proiectelor şi la cele de verificare. Urmare a acestora, Comisia poate întrerupe plata cererilor transmise de România pentru o perioadă de maximum 6 luni.

EVENIMENTUL ZILEI

Cosmonautul Prunariu a luat ţeapă pe Pământ!

Dumitru Prunariu a achitat 180.000 de euro pentru două apartamente, dar a rămas şi fără case şi fără bani. Dumitru Dorin Prunariu, cunoscutul cosmonaut român, traversează o perioadă dificilă, fiind în pericol de a- şi pierde casa în care locuieşte şi de a rămâne cu o datorie la bancă, de peste 180.000 de euro. Necazul i se trage de la un contract pe care l-a încheiat, la sfârşitul anului 2008, cu un dezvoltator imobiliar- Confidential Business SRL Bucureşti, pentru construirea a două apartamente, în zona de Nord a Capitalei. Mai exact, pe Bulevardul Gheorghe Ionescu Siseşti, nr. 146-156, aproape de restaurantul "Doi Cocoşi".

Justiţia sparge piaţa creditelor: 3% dobândă

Un client al unei bănci a reuşit să obţină reducerea dobânzii la împrumutul bancar printr-o sentinţă judecătorească irevocabilă. Bancherii au prins iar teama instanţelor, după prima sentinţă irevocabilă care îi dă unui client dreptul de a plăti o dobândă la credit de sub 3% pe an. Tribunalul Focşani i-a dat dreptate unui client aflat în proces cu BCR, potrivit conso.ro. În contract, clientul s-a angajat să plătească 1,5% peste dobânda de referinţă afişată la sediul băncii şi a plătit efectiv 7% în primul an. Ulterior, însă, banca a renunţat să mai afişeze dobânda de referinţă însă i-a cerut clientului dobânzi de peste 10% pe an. Clientul a cerut, iar instanţa a admis ca, în lipsa dobânzii de referinţă, aceasta să devină chiar EURIBOR la şase luni, aflată acum sub 1,35% pe an.

Adevăratul motiv al genocidului de la Mangalia: de ce tremură de frig 50.000 de oameni

Primarul demis Claudiu Tusac (PSD) e băgat până-n gât în afacerea Callatis Therm. Tot sudul litoralului va fi conectat la reţeana naţională de gaz, iar furnizorul ar urma să fie chiar această firmă. Tusac a adus în faliment oraşul tocmai pentru a arăta că, fără el, oamenii nu vor avea căldură în case. Arestarea directorului general al SC Callatis Therm SA Mangalia, Nikitas Adrian Simion, nu a rezolvat nici pe departe problema căldurii în oraş. Ba situaţia s-a înrăutăţit şi mai mult după ce, ieri, viceprimarul Constantin Simion a anunţat rezilierea contractului cu SC Callatis Therm şi a pus sigiliu pe uşa firmei şi a centralelor termice din oraş, pentru a grăbi preluarea producerii şi alimentării cu energie termică de către Consiliul Local Municipal

De ce s-a dus Victor Ponta în SUA fără Crin Antonescu

Aflat în SUA de câteva zile, liderul PSD, Victor Ponta, a dat aseară primul semn. Într-o intervenţie televizată, acesta a explicat de ce nu este însoţit în această vizită de liderul PNL, Crin Antonescu: unul dintre ei trebuia să rămână în ţară, pentru că situaţia actuală o cere. şi, în afară de asta, Antonescu va merge în Olanda. Victor Ponta a respins speculaţiile conform cărora deplasarea sa la Washington fără Crin Antonescu ar fi cauzată de presupusele tensiuni din USL. Acesta a ţinut să sublinieze că Opoziţia este la fel de unită ca şi acum un an,în timp ce Puterea nu are altă speranţă de a se salva decât dezbinarea Opoziţiei, motiv pentru care cei trei lideri ai USl sunt supuşi în fiecare zi "dezinformărilor".

Preşedintele german Christian Wulff intimida ziariştii prin sms-uri

Preşedintele german, care a demisionat ieri, a făcut presiuni asupra jurnaliştilor pentru a împiedica publicarea unei anchete care îl incrimina. Presa germană dezvăluise anul trecut că Wulff, în funcţie din iunie 2010, luase în 2008, pe când ocupa postul de premier al landului Saxonia Inferioară, un credit de 500.000 de euro cu dobândă preferenţială de la soţia unui important om de afaceri. El a mai fost acuzat că a primit alte favoruri, precum călătorii cu avionul şi cazări gratuite, în vacanţe. Dezvălurile au fost făcute de cotidianul "Bild", anul trecut. Când a aflat că ziarul urma să publice rezultatele acestei investigaţii, Wulff i-a trimis un sms redactorului-şef, Kai Diekmann, în care l-a avertizat că "povestea nu trebuie publicată". După ce gestul său de intimidare a fost făcut public, fostul preşedinte i-a cerut scuze ziaristului.

Ce condiţii pune UDMR să nu părăsească Coaliţia

Dacă nu vor fi respectate prevederile programului de guvernare, precum şi cele ale noului protocol ce urmează a fi semnat la nivelul Coaliţiei, vicepreşedintele Uniunii, Laszlo Borbely, susţine că formaţiunea sa ia în calcul părăsirea Coaliţiei. "Vom încheia acest protocol, sper, într-o săptămână, cu termene clare şi dacă nu vor fi respectate, evident atunci e şi varianta de a părăsi Coaliţia dacă nu se îndeplinesc cele prevăzute. Păi, facem un program de guvernare să îl îndeplineşti, nu ca să nu îl faci. Deci, nu e niciun fel de problemă. Şi-a asumat Coaliţia acest program de guvernare, hai să îl facem'', a declarat Laszlo Borbely, citat de Agerpres. Luni, liderii Coaliţiei urmează să se aşeze la masă şi să discute, punct cu punct, prevederile noului protocol, care va fi semnat, cel mai probabil, în cursul săptămânii viitoare.

Şefa AMPOSDRU a fost înlocuită. Plăţile de la Comisia Europeană VOR FI SISTATE

Şeful Executivului, Mihai-Razvan Ungureanu, a cerut ministrului Muncii, Claudia Boghicevici, să o demită pe Carmen Ionel din funcţia de director general AM POSDRU, pentru management defectuos. Comisia Europeană a anunţat că va sista plăţile pentru proiectele în curs POSDRU pe o perioadă de maximum şase luni. Până la organizarea concursului pentru ocuparea funcţiei de director general, interimatul va fi asigurat de Carmen Roşu. Roşu are o experienţă de 15 ani în gestionarea fondurilor europene şi a fost director la Ministerul Finanţelor Publice. Directorul general al Direcţiei Generale pentru Ocuparea Forţei de Muncă şi Afaceri Sociale din cadrul Comisiei Europene va emite, în zilele următoare, o decizie de întrerupere a termenului de plată pentru cererile în curs din POSDRU, informează reprezentanţa Comisiei Europene în România.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb