• ADEVARUL
• Turcii i-au netezit lui Erdogan drumul spre tronul de sultan
Circa 51,4% dintre turci au votat la referendumul de duminică în favoarea extinderii prerogativelor preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, iar aproximativ 48,6% au votat împotrivă, arată rezultatele anunţate după numărarea tuturor voturilor Peste 25 de milioane de turci au votat în favoarea modificării Constituţiei pentru a-i oferi prerogative sporite preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, în timp ce peste 23,7 milioane au votat împotrivă. Şeful Comisiei Electorale a Turciei (YSK) a confirmat oficial că referendumul ce îi extinde prerogativele preşedintelui a fost adoptat, relatează Reuters. În pofida victoriei "da" în ansamblul ţării, tabăra "nu" a câştigat în principalele trei oraşe: Istanbul, Ankara şi Izmir.
• Principalele schimbări aduse de referendum în Turcia
Referendumul de duminică din Turcia duce la cea mai mare schimbare politică din ţară de la înfiinţarea republicii, în urmă cu aproximativ 95 de ani, relatează The Guardian, care prezintă principalele schimbări aprobate de populaţie la consultarea populară. Cele 18 amendamente supuse la vot şi aprobate vizează în primul rând prerogativele puterii executive şi legislative. Cele mai importante dintre ele sunt: -Abolirea funcţiei de premier. Preşedintele va numi cabinetul şi va avea un număr de vicepreşedinţi. - Parlamentul nu va mai monitoriza miniştrii şi nu va mai avea dreptul să iniţieze moţiuni de cenzură. - Preşedintele nu va mai fi nevoit să rămână neutru, ci va putea să îşi menţină afilierea politică.
• Un politician român transmite mesajul care poate dinamita situaţia post-referendum din Turcia
Cezar Preda, şeful delegaţiei de observatori a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei trimisă în Turcia pentru a supraveghea corectitudinea procesului electoral presupus de referendum, a detonat practic ceea ce s-ar putea să fie o bombă de mare intensitate şi de durată. Şi, evident, cu implicaţii extrem de mari pentru tot ceea ce înseamnă actuala poziţionare a ţării în raport cu organismele internaţionale. "În ziua referendumului propriu-zis nu au existat probleme majore, cu excepţia unor regiuni. Dar, cu toate acestea, nu putem decât să regretăm absenţa unor observatori ai societăţii civile în centrele de vot... În general, referendumul nu a răspuns standardelor Consiliului Europei. Cadrul legal a fost inadecvat pentru ţinerea unui proces cu adevărat democratic... Starea de urgenţă nu ar trebui să fie niciodată folosită pentru a submina regulile statului de drept"
• Cum poate fi extrădat Sebastian Ghiţă
Zi decisivă pentru fostul deputat Sebastian Ghiţă, aflat în arestul central din Belgrad. Curtea Supremă din Serbia este solicitată, marţi, să confirme mandatul de arestare internaţională emis pe numele fugarului, după care autorităţile române vor putea începe demersurile pentru extrădarea acestuia. Sebastian Ghiţă a petrecut a cincea noapte în arestul Poliţiei din Belgrad, după ce Curtea Supremă din Serbia a decis arestarea fostului deputat, căutat prin Interpol, pentru 60 de zile. Decizia a fost determinată de riscul ca Ghiţă să se ascundă sau să fugă pentru a se sustrage extrădării. Extrădarea lui Sebastian Ghiţă, care va fi decisă de un judecător sârb, ar putea fi îngreunată de faptul că România nu are un tratat de extrădare direct cu Serbia.
• Tot ce trebuie ştiut despre impozitul pe gospodărie
Noul sistem de impozitare pe care Ministerul Finanţelor vrea să îl introducă de la începutul anului viitor, prin care va fi taxat venitul global şi va fi introdusă noţiunea de "gospodărie", ridică deja probleme, fiind privit de specialişti ca o mască pentru un impozit progresiv, iar el urmând să îi sperie pe românii mai înstăriţi şi să îi ameninţe cu "cătuşe" pe oamenii de rând. Ministerul Finanţelor doreşte revenirea la sistemul impozitării pe venitul global, ce a fost aplicat până în anul 2005 şi a fost considerat de către economişti un "calvar", urmând să introducă şi o armată de consultanţi fiscali care să îi ajute pe români să îşi completeze declaraţiile fiscale.
• Ce reprezintă "gospodăria"
O definiţie generală a gospodăriei se referă la cei care "locuiesc şi se gospodăresc împreună". O gospodărie poate fi reprezentată de: a) o familie compusă din doi soţi şi copiii lor, b) o familie compusă din doi soţi şi copiii lor, dar şi bunicii, c) o familie compusă din soţi, fraţi, copii şi bunici care locuiesc în aceeaşi casă şi au un patrimoniu comun, d) un singur adult care trăieşte din venituri proprii, e) doi parteneri, necăsătoriţi, care decid să aibă un patrimoniu comun, f) o mănăstire, etc. Nu este obligatoriu ca toţi membrii gospodăriei să locuiască permanent în locuinţa comună (de exemplu, studenţii care o parte din an vor locui în căminele studenţeşti), iar într-o locuinţă pot coexista două sau mai multe gospodării.
• Salariul mediu brut din administraţia publică a ajuns la 1.116 euro, dublu faţă de sectorul privat
Salariul mediu brut pentru un angajat din administraţia publică a crescut spectaculos în luna februarie, ajungând la valoarea de 1.116 euro pe lună, dublu faţă de cât câştigă un angajat din mediu privat, arată o analiză a lui Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal. Astfel, după o creştere majoră anul acesta, salariul mediu brut din administraţia publică românească a ajuns la niveluri peste cele din Ungaria (1.005 euro) şi Polonia (1.096 euro) şi mai mult decât dublu faţă de cel din Bulgaria (556 euro). Asta după ce, în anul 2016, el era la un nivel de 926 de euro. România depăşeşte astfel, în ceea ce priveşte salariile din administraţia publică, ţări cu economie mult mai dezvoltată.
• Topul ideilor trăsnite ale Doreilor din Primărie
Boscheţi spoiţi cu var, copaci plantaţi în mijlocul trotuarului, maşini stropite cu vopsea, alei în pantă, imposibil de urcat, mese de tenis de masă printre bălării, veceuri suspendate, acestea sunt doar câteva dintre minunile care ies aproape zilnic din mâinile aşa-zisului Dorel de la Primărie. In Câmpina este o tradiţie în oraş ca tot ce înseamnă tulpină de copac sau stâlp de electricitate să fie spoiţi în alb de la bază până la jumătate. În acest sezon s-a ajuns la un alt nivel, aşa că muncitorii au vopsit în alb şi arbuştii ornamentali, până la jumătate, pentru contrast, probabil. În Parcul Municipal Vest, Ploieşti, proiect realizat din fonduri europene (nu mai puţin de 17 milioane de euro), au fost amplasate, printre alei, mese pentru practicanţii tenisului de masă. Bălăriile au crescut atât de mult încât au ajuns până la nivelul tablei de joc şi aşa au fost lăsate toată vara.
• BANCHERUL
• Credit Europe Bank a estimat pierderi de 15 milioane euro din cauza proceselor cu clienţii
Credit Europe Bank a evaluat la peste 15,6 milioane euro potenţialele pierderi din litigiile cu clienţii privind clauzele abuzive din contractele de credit sau legea dării in plată, după efectuarea unei analize detaliate a întregului portofoliu de clienţi persoane fizice care deţin credite, majoritatea in euro si franci elveţieni, se arată in raportul anual al băncii-mamă, Credit Europe Bank N.V., cu sediul central in Olanda, care face parte din grupul Fiba, deţinut de omul de afaceri turc Husnu Ozyegin. La finalul lui 2016, banca înregistrase provizioane in valoare de peste 5,6 milioane euro pentru potenţialele despăgubiri aferente proceselor iniţiate de clienţi privind clauzele abuzive din contractele de credit.
• CAPITAL
• Satul românesc, vedeta turismului în perioada Sărbătorilor Pascale
Aproape 110.000 de români şi-au petrecut Paştele în hotelurile şi pensiunile din ţară şi au cheltuit mai mult de şapte milioane de euro pe servicii turistice, arată datele Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR). Cele mai căutate au fost pensiunile din zonele rurale. Hotelurile şi pensiunile din România au pus la dispoziţie 136.000 de locuri de Paşte, dintre care s-au vândut mai mult de 108.000, ceea ce reprezintă un grad de ocupare de 79%. Totodată, se constată o uşoară creştere a tarifelor, cuprinsă între 2-5% faţă de acum doi ani. Doar pentru vacanţele petrecute în ţară, turiştii au cheltuit mai mult de 33 de milioane de lei (peste 7 milioane de euro), potrivit calculelor FPTR.
• Ţara unde oamenii riscă să moară pentru că muncesc până la epuizare
O cincime dintre angajaţii japonezi riscă să moară din cauza muncii până la epuizare, potrivit unui raport guvernamental despre acest fenomen caracteristic societăţii nipone. Sute de decese legate de surmenaj, prin criză cardiacă, accident vascular cerebral sau sinucidere, sunt înregistrate în fiecare an în Japonia, precum şi numeroase probleme de sănătate grave, ceea ce antrenează dosare în justiţie şi apeluri la atacarea problemei. Raportul face parte din prima Carte albă asupra "karoshi", moartea prin epuizare la locul de muncă, un document aprobat vineri de cabinetul primului ministru.
• A reînceput nebunia în punctele vamale. După Paşti, românii pleacă la locurile de muncă
În punctul de trecere a frontierei Nădlac II, pe sensul către Ungaria, s-au format coloane mari de autoturisme, timpul de aşteptare fiind de circa 90 de minute. Ca urmare a intrării în vigoare a Regulamentului 458/2017 de modificare a Codului Frontierelor Schengen autorităţile de control al frontierei din statele Uniunii Europene, inclusiv Poliţia de Frontieră Română, efectuează, începând cu data de 07 aprilie verificări "sistematice" la intrarea şi ieşirea de pe teritoriul statelor membre. Conform Poliţiei de Frontieră, verificările "sistematice" constau în examinarea documentelor de călătorie şi consultarea bazelor de date relevante cu privire la toate persoanele, inclusiv cele care beneficiază de dreptul la liberă circulaţie în temeiul dreptului UE atât pe sensul de intrare, cât şi pe cel de ieşire din ţară.
• Finanţele schimbă legea pentru a putea atrage publicitate la o revistă internă
Ministerul de Finanţe pregăteşte o hotărâre de guvern prin care doreşte să atragă bani pentri tipărirea publicaţiei Revista Finanţelor Publice. Până acum, aceasta a fost realizată din fonduri proprii ale ministerului. Presiunea pe buget este extrem de mare, şi, încă de la începutul anului, ministrul de Finanţe a cerut instituţiilor din subordine să reducă toate cheltuielile şi să îngheţe angajările pe posturile vacante, ca formă de economie.
• Fondul suveran al statului Singapore începe investiţii masive în România prin P3
Dezvoltatorul şi administratorul de parcuri logistice P3, recent achiziţionat de fondul suveran al statului Singapore, GIC, a anunţat că va construi în acest an încă trei depozite în cadrul parcului P3 Bucharest, investiţie estimată de Capital la circa 50 mil. euro, şi că va cumpăra până la finalul anului un teren pentru un proiect nou. GIC, unul dintre cele mai mari fonduri de investiţii din lume - cu active în administrare cât jumătate din valoarea PIB-ului României, a cumpărat recent platforma P3 de la fondul american TPG Real Estate şi de la partenerul său canadian Ivanhoe Cambridge. Investitorii au încasat 2,4 mld. euro de pe urma acestei vânzări, considerată cea mai mare tranzacţie imobiliară încheiată în Europa anul trecut. Tranzacţia a avut ecou şi în piaţa românească, unde P3 deţine cel mai mare parc logistic din ţară.
• COTIDIANUL
• Ghiţă - între statul corupt şi statul serviciilor - Cornel Nistorescu
Un simplu şi scurt inventar de atribuţii, afaceri şi implicări ale lui Sebastian Ghiţă ne arată că nu avem de-a face cu un simplu infractor, care a luat-o razna, ci cu un joc de putere aflat încă în curs de derulare. Ghiţă nu există ca persoană privată. El reprezintă penetraţia SRI în toată societatea românească (partide, Parlament, business, politică, sport, administraţie etc). De unde suntem obligaţi să deducem că şi dezvăluirile sale sunt mişcări şi deconturi ale aceloraşi structuri. Falii importante din acestea se reaşază în bătălia pentru putere declanşată după căderea lui Traian Băsescu. Mai degrabă ne aflăm în plină luptă de preluare completă a controlului şi de lichidare a grupării de politică şi afaceri numită o vreme "banda Băsescu".
• Am uitat de plagiatul lui Kövesi, de K14, de Decizia CCR, de Rarinca, de casele lui Iohannis
Preocupaţi să nu ne mănînce "Balena Albastră" şi să nu scape corupţii prin Ordonanţa 13, am uitat cu totul de marile scandaluri de care, nu cu mult timp în urmă, păream foarte preocupaţi. "Cineva" ştie că memoria mulţimii este scurtă şi nu face conexiuni, alungînd un eveniment cu altul, astfel încît primul să dispară din zona noastră de interes! Şi acţionează în consecinţă. Aflat în centrul atenţiei publice timp de cîteva luni bune, structuri extrem de diverse au pus umărul la aruncarea în derizoriu a plagiatului şefei DNA din teza sa de doctorat. Kovesi a obţinut doctoratul la Universitatea de Vest, în faţa unei comisii din care a făcut parte şi actualul ministru al Justitţiei, Tudorel Toader, după care, la festivitatea ce a urmat, au participat şeful SRI şi adjunctul său!
• CURENTUL
• Ratatul Ponta, extaziat de succesul dictatorului Erdogan
Victor Ponta este mândru de succesul repurtat de Erdogan. Deh, când va fi condamnat pentru evaziune fiscală şi spălare de bani se va putea refugia în Turcia pentru a scăpa de închisoare. Deşi opoziţia cere renumărarea a 60% din voturi, Ponta minte cu neruşinarea care-l caracterizează: "Poporul turc a votat / si rezultatul nu este contestat de nimeni - deşi este foarte strâns ( doar 1,5 milioane voturi diferenţă)! Si "democraţie" înseamnă ca decizia aparţine celor care votează.", a scris Ponta pe Facebook. Problema este ca Uniunea Europeana nu este mulţumită de rezultat / nici presa internaţională / nici "deontologii" si Propaganda din tara noastră. In Romania contează ce votează oamenii doar dacă votează cum se aşteaptă "Propaganda" - altfel se considera un vot greşit , contestat, criticat si care oricum merita si trebuie schimbat. Uite ca in Turcia e altfel.". a scris încântat el.
• CURIERUL NATIONAL
• Până unde va merge escaladarea ameninţărilor cu un război nuclear dintre SUA si Pyongyang?
Pyongyang si-a arătat din nou, duminica, "muşchii", contribuind la menţinerea unei tensiuni fără precedent in Peninsula coreeana, incalcand fara retinere, in mod regulat, rezolutiile ONU privind armele nucleare. Duminica a fost efectuat cel de-al saselea test(din 2006 pana in prezent) al unei rachete balistice tintind zona Pacificului, soldat insa cu un esec. Tirul de duminica a intervenit la doar o zi dupa o gigantica parada militara organizata de Kim Jong-un pentru a celebra a105-a aniversare a bunicului sau, Kim Il-Sung, fondatorul dinastiei Kim.
• ATENŢIE! Vor suna SIRENELE în toată ţara
Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) va desfăşura începând de marţi, 18 aprilie, un amplu exerciţiu, la nivel naţional, pentru testarea şi verificarea unor echipamente din componenţa sistemului de înştiinţare, avertizare şi alarmare în situaţii de protecţie civilă - PROCIV 2017. Astfel, în perioada 18-21 aprilie, în localităţi din ţară va fi declanşat mecanismul de înştiinţare a autorităţilor privind iminenţa producerii unor evenimente deosebite şi vor fi acţionate echipamentele dedicate de avertizare/alarmare a populaţiei din zone posibil a fi afectate de dezastre, prin intermediul semnalelor acustice, anunţă IGSU.
• Atac cu acid într-o discoteca din Londra, soldat cu 12 râniţi
12 persoane au fost rănite, două dintre ele grav, in noaptea de duminică spre luni, la Londra, după ce asupra lor a fost aruncată o "substanţă acidă", au anunţat luni autorităţile britanice. Incidentul s-a produs in discoteca Mangle din nord-estul Londrei. In jur de 600 de persoane se aflau in discotecă in momentul incidentului, potrivit AFP. Anchetatorii cred ca a fost vorba despre un conflict intre doua grupuri de oameni, in urma căruia a împroşcat cu o substanţă toxica doi tineri in vârsta de 20 de ani - cei doi râniţi aflaţi in stare gravă, dar stabilă.
• Spre deosebire de cea mai mare parte a statelor UE, Londra curtează regimul lui Erdogan
Surprinzător, in ciuda unor proteste inclusiv in plan intern fata de demersurile si "victoria", fie ea si modesta, a lui Erdogan la referendumul ce-i conferă puteri dictatoriale, Regatul Unit - încă membru al Uniunii Europene - promovează, in plan diplomatic, o strategie total diferită. Comentatori politici europeni , citaţi de presa franceză, remarcă faptul că, deşi UE si cea mai mare parte a ţărilor membre sunt "crispate" in fata recentei "victorii" a lui Erdogan, Londra depune eforturi intense pentru a-si amplifica relaţiile cu Ankara, in perspectiva finalizării procesului Brexit. Retine atenţia, înainte de toate, vizita, in luna ianuarie, a dnei premier Theresa May la Ankara.
• EVENIMENTUL ZLEI
• Băsescu, vehement după dezvăluirile EVZ: "Maior, Coldea şi Kövesi trebuie să răspundă"
Traian Băsescu a reacţionat după dezvăluirile făcute de jurnalistul Dan Andronic în Evenimentul Zilei. Fostul preşedinte al României nu înţelege de ce persoanele din fruntea instituţiilor şi care se aflau în casa lui Gabriel Oprea în seara alegerilor, nu sunt cercetaţi. "Niciodată nu am ştiut că Ponta şi Dragnea jucau tenis cu Maior şi Coldea la baza lui Pesacariu şi la alte baze. Am avut informaţie atît cît puteam să am şi cît mi se dădea. Sistemul a urît-o din tot sufletul pe Elena Udrea, care îmi dădea informaţii mai multe decît oamenii din sistem. Discutînd despre seara alegerilor şi la care face referire Dan Andronic, este clar că cei prezenţi nu aveau ce să facă acolo. Oamenii aveau sarcini în buna desfăşurare a alegerilor. În loc să fie la birourile lor, ei se aflau la un politician. Nu ştiu despre ce discutau, dar este clar că nu faceau o analiză literală. Pentru asta trebuie să răspundă."
• Legătura INDESTRUCTIBILĂ a lui Putin cu România
Vladimir Putin are origini româneşti! Familia unuia dintre cei mai puternici lideri ai lumii îşi are originea în Moldova. Stră-străbunicul preşedintelui rus a fost român din Basarabia, afirmă bugetul.ro. Numele rudei lui Putin a fost Vladimir Putină, precizează sursa. Caracterul războinic al lui Putin şi-a găsit răspunsul în ADN-ul liderului de la Kremlin. Stră-străbunicul lui Vladimir Putin a fost unul dintre cei 400 soldaţi din garda personală a lui Dimitrie Cantemir. Vladimir Putină s-a retras în Rusia după o bătălie pierdută, însă caracterul puternic şi agilitatea în luptă au atras atenţia lui Petru cel Mare, care l-a şi decorat pe strămoşul lui Putin.
• JURNALUL NATIONAL
• Pierderea Turciei poate însemna potenţarea strategică a României
Radu Tudor este de părere că România ar putea profita după rezultatele referendumului din Turcia, care va duce la un autoritarism extrem de periculos. "Turcia se afunda intr-un autoritarism extrem de periculos. După ce a bătut palma cu liderul Rusiei, preşedintele Recep Tayip Erdogan îşi sporeşte puterile in mod exagerat, îndepărtând Turcia de valorile democraţiei europene. Pierderea Turciei ar putea însemna potenţarea strategica a României, in planul securităţii si apărării. Dar si din punct de vedere economic. Sunt deja multe companii europene si mondiale care părăsesc Turcia, preferând tari mai liniştite si mai sigure din Sud-Estul Europei, printre care si Romania", scrie jurnalistul Radu Tudor pe blog.
• Uber a pierdut aproape 3 miliarde de dolari în 2016
Serviciul de rezervări de automobile Uber Technologies a dezvăluit vineri rezultatele sale financiare pentru anul 2016, care arată că societatea a înregistrat pierderi de 2,8 miliarde de dolari la o cifră de afaceri de 6,5 miliarde de dolari, transmite AFP. Uber, companie care nu este cotată la bursă şi în consecinţă nu este obligată să dea publicităţii în mod regulat rezultatele sale, a mai informat că anul trecut sumele brute din rezervări s-au dublat până la 20 de miliarde de dolari. Uber nu a oferit informaţii cu privire la rezultatele sale pe primul trimestru precizând doar că sunt în linie cu estimările.
• Piaţa berii a trecut de două miliarde de euro
Românii au băut anul trecut 15,8 milioane de hectolitri de bere, adică 80 de litri pe cap de locuitor. Volumul este similar cu cel din 2016, dar pentru acest an berarii se aşteaptă la o uşoară creştere. Chiar dacă cantitatea de bere consumată a stagnat, valoarea totală a pieţei a crescut cu 6-7% şi a depăşit două miliarde de euro în 2016, ceea ce arată că românii au început să consume o bere mai scumpă. "Valoarea netă a pieţei, adică berea care pleacă de la producător, o estimăm pentru 2016 la 1,2 miliarde de euro, dar dacă luam în calcul şi retailul atunci valoarea pieţei o estimăm la 2 miliarde de euro", a afirmat preşedintele Asociaţiei Berarii României, Shachar Shaine. Cu acest consum, România se situează pe locul şapte în rândul ţărilor europene. PET-ul a rămas ambalajul cel mai achiziţionat, însă s-a remarcat o creştere a consumului de bere la sticlă.
• Băsescu: Iohannis trebuie să se implice în extrădarea şi protecţia lui Sebastian Ghiţă
Traian Băsescu a declarat luni seară, la România TV, că preşedintele Klaus Iohannis şi ministrul Justiţiei trebuie să se implice în extrădarea şi protejarea ulterioară a lui Sebastian Ghiţă, pentru ca acesta să poată spune "adevărurile" pe care le ştie. "Legislaţia acordă protecţie pentru denunţători, dacă fac denunţuri care se confirmă. Dar dosarele lui nu mai au legătură cu denunţurile. Oricine a făcut denunţuri despre SRI şi parchete a fost la arest. Vezi cazul Udrea, când a făcut un denunţ confirmat de Ghiţă. Ne vom convinge că denunţurile împotriva vârfurilor SRI şi DNA se izbesc de zid. Riscuri sunt multe dacă Ghiţă ajunge la beci, pentru că odată intrat acolo nu se ştie când mai poţi să vorbeşti, când mai ai ocazia să transmiţi mesaje".
• NATIONAL
• Iohannis, într-o "vizită privată" in Spania
După ce prima zi de Pasti au petrecut-o la Sibiu, primul om in stat si soţia sa au ales să plece, de luni, in afara ţării. Aşadar, chiar la începutul acestei săptămâni, preşedintele Iohannis a pornit către Spania, destinaţia aleasa pentru o "vizită privată", din câte s-a anunţat, luni, din direcţia Cotrocenilor. Vizita şefului statului pe târâm iberic se va încheia sâmbătă, pe 22 aprilie, din câte se confirmă din direcţia aceleiaşi surse. Nu e prima oară când preşedintele si soţia sa aleg Spania ca destinaţie de vacanţă, la fel întâmplându-se si anul trecut.
• ROMANIA LIBERA
• Comuna morţilor vii: TelDrum, "miruită" cu un contract de 18,3 milioane lei în Vinerea Mare
În Vinerea Patimilor, Primăria Ţigăneşti a anunţat public că a "miruit" compania Tel Drum cu un contract de 18,3 milioane lei pentru modernizarea drumurilor de interes local. S-a întâmplat în urma unei licitaţii pentru care s-au depus şapte oferte, dar doar una a fost admisă. Cea a Tel Drum, firmă patronată de apropiaţii lui Liviu Dragnea, liderul PSD şi premierul din umbră al României. Localitatea Ţigăneşti a devenit celebră pe harta alegerilor, după ce un mort a votat pe listele celor vii la referendumul pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu. Alte 46 de voturi au fost fraudate prin falsificarea semnăturilor, se spune in dosarul prin care Liviu Dragnea, a fost trimis în judecată şi condamnat la o pedeapsă de doi ani închisoare cu suspendare.
• Fotbalul pe bani publici ţine comunităţile în sărăcie
Nu există argumente economice pentru ca echipele de fotbal din prima ligă a României să fie finanţate cu milioane de euro din bugetele primăriilor. Decisivă, însă, este ambiţia primarilor care investesc într-o distracţie personală sau în încercarea de a dobândi capital electoral. Paradoxal, nu mulţi ştiu cine e patron ori preşedinte la Bayern Munchen, Barcelona, PSG sau Manchester United. Însă în cazul a jumătate dintre echipele din prima ligă de fotbal (dar şi la unele din liga secundă) lucrurile nu stau deloc aşa: sunt finanţate de la bugetul local, preşedinţii şi patronii sunt prezenţe publice constante, sponsorii sunt de mică anvergură iar tribunele sunt goale.
• ZIARUL FINANCIAR
• În aproape o treime din judeţele României cel mai mare angajator este statul, respectiv cei mai mulţi salariaţi lucrează în învăţământ
Moldova este încă "prizoniera" textiliştilor, pe când producătorii auto s-au aşezat în centrul şi vestul României, unde apropierea de Occident a jucat un rol crucial. Producătorii de maşini şi componente auto sunt cei mai mari angajatori din nouă judeţe ale ţării, arată datele de la Inspecţia Muncii care analizează domeniile care au cei mai mulţi salariaţi în fiecare judeţ. Datele de la Inspecţia Muncii ilustrează încă o dată modul în care este împărţită economic România şi care sunt motivele subdezvoltării ei. În judeţele din regiunea Moldovei, spre exemplu, producătorii din industria auto nu îşi fac loc în topul angajatorilor în niciun judeţ. Această regiune suferă astfel din cauza lipsei investiţiilor importante, atât din partea statului, cât şi a mediului privat.
• Fondul de investiţii Pinebridge, gata să vândă AKTA într-o tranzacţie de peste 100 mil. euro
AKTA, un business de peste 50 mil. euro pe an, este al treilea jucător de pe piaţa locală de cablu TV, după giganţii RCS&RDS şi UPC. Fondul de investiţii americano-asiatic Pinebridge, care deţine pachetul majoritar de acţiuni al AKTA - cel mai mare jucător independent de pe piaţa locală de cablu TV - îşi pregăteşte exitul, aceasta urmând a fi una dintre cele mai importante tranzacţii ale anului, cu o valoare de peste 100 de milioane de euro, au declarat pentru ZF surse din piaţă. Contactaţi de ZF, reprezentanţii companiei nu au dorit să comenteze informaţiile privind discuţiile de vânzare.Despre vânzarea AKTA s-a vorbit încă din 2014 când acţionarul majoritar, fondul de investiţii Pinebridge, a mandatat compania de audit şi consultanţă Ernst & Young (EY) să găsească un cumpărător pentru grup.
• Bursele lumii au trecut prin cea mai grea săptămână a anului
Alegerile din Franţa transformă următoarea săptămână într-una decisivă pentru istoria Europei. Majoritatea pieţelor de capital din întreaga lume se resimt după ce săptămâna trecută a fost definită de o serie de tensiuni şi incertitudini geopolitice care se încăpăţânează să rămână pe radarul investitorilor şi al agendei publice internaţioanle. Primul tur al alegerilor din Franţa va fi în data de 23 aprilie, iar favoriţi la calificarea în finală sunt Emmanuel Macron, candidatul pro-european de centru, şi Marine LePen, din partea formaţiunii eurosceptice Frontul Naţional. Atitudinea mai prudentă şi mai temătoare din partea investitorilor este reflectată şi de aprecierea în ultima săptămână cu 3% a aurului, unul dintre simbolurile activelor de refugiu.