• ADEVARUL
• Cutremur cu magnitudinea de 4,7 pe scara Richter în zona Vrancea
Seismul a fost reevaluat de INFP la 4,7 pe scara Richer şi a avut loc la adâncimea de 108 kilometri. Institutul National de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Pamantului (INCDFP) a anunţat aseară că la ora 23:02:43 s-a produs in zona seismică Vrancea, judetul Vrancea un cutremur cu magnitudinea 4,5 pe scara Richter, la adancimea de 140 de kilometri. Cutremurul s-a produs in apropierea urmatoarelor oraşe: Odobeşti (37 km), Panciu (42 km), Oneşti (47 km), Focşani (51 km), Tîrgu Ocna (52 km)
• Afacerea Trump-Rusia: răzbunare politică, gafă sau implicare vinovată în trădare de stat
Preşedintele Donald Trump şi administraţia sa se confruntă din ce în ce mai serios cu criza legată de relaţiile nepotrivite ale echipei sale cu Rusia. E vorba despre relaţii vinovate, implicări directe ale unor oficiali în politicile candidatului, ulterior preşedintelui Trump. Pentru a ieşi din impas, a fost desemnat un consilier cu statut de anchetator independent, fostul Director FBI Robert Mueller, pentru a ancheta cazul credibil, numire salutată de ambele partide în Congres. Răzbunare politică, dispute politicianistă, răzbunarea sistemului pe Preşedintele neconvenţional care doreşte să distrugă corectitudinea politică ce încorsetează acţiunea şi opţiunile establishmentului American? Greu de concretizat astăzi această dispută, însă vedem cum, chiar de la început de mandate, Donald Trump merge pe drumul pe care a păşit deja Bill Clinton şi Richard Nixon.
• Trump începe primul său turneu internaţional, în speranţa că va linişti furtuna politică de la Washington
Preşedintele american Donald Trump, care se confruntă cu o adevărată furtună la Washington, pleacă vineri într-un turneu în străinătate - la Riyadh, Ierusalim, Betleem, Roma, Bruxelles şi în Sicilia - care va fi analizat în cele mai mici detalii de întreaga lume, relatează AFP. Acest prim turneu extrem de aglomerat - cinci ţări în opt zile, nenumărate întrevederi bilaterale, de la regele Salman al Arabiei Saudite, la Papa Francisc şi noul lider francez Emmanuel Macron - se anunţă un exerciţiu periculos pentru preşedintele american. Avalanşa de dezvăluiri care au precedat plecarea sa l-a pus într-o poziţie delicată în Statele Unite şi a alimentat semnele de întrebare privind capacitatea sa de a reprezenta Statele Unite, în calitate de lider, în prezenţa omologilor săi.
• Legăturile misterioase ale fostei soţii a lui Putin cu o clădire istorică din Moscova închiriată cu milioane de dolari anual
Un nou exemplu de îmbogăţire prin scheme ilicite iese la suprafaţă în cazul familiei lui Vladimir Putin. Potrivit unor documente şi surse citate de Reuters, fosta soţie a actualului preşedinte rus se află printre fondatorii şi susţinătorii unei fundaţii care deţine o proprietate istorică ce aduce anual venituri de milioane de dolari de la chiriaşi. Centrul pentru Dezvoltarea Comunicării Interpersonale (CDIC), infiinţat în 2002 cu ajutorul fostei soţii a preşedintelui rus Vladimir Putin, deţine o clădire ce asigură anual venituri de milioane de dolari din partea chiriaşilor. Banii sunt viraţi către o companie deţinută de o persoană care are numele de fată al Liudmilei Putina. Mai mult, această clădire a fost renovată cu implicarea Kremlinului.
• Cum va arăta Marea Moschee din Capitală
Proiectul a fost postat pe site-ul autorităţilor afacerilor religioase din Turcia. Moscheea se va construi în centrul Bucurestiului şi va avea o capacitate de 1.500 de locuri, potrivit fundaţiei turce Diyanet, care adaugă că proiectul nu a fost finalizat încă, scrie Hotnews. Moscheea şi complexul care o înconjoară vor fi formate din: salon multifuncţional, bibliotecă, săli de conferinţe, cantină, locuinţe de serviciu, camere pentru oaspeţi, local pentru tineri şi centru fitness. Proiectul ar trebui să finalizat anul acesta, iar construcţia se preconizează că va fi demarată până sfârşitul anului Primăria Sectorului 1 a eliberat, în data de 11 aprilie 2016, certificatul de urbanism pentru moscheea pe care Muftiatul Cultului Musulman din România intenţionează să o construiască pe Bulevardul Expozitiei nr. 22-30.
• Liviu Dragnea: "Nu avem nevoie să ne facem un serviciu secret, le avem pe toate"
Liviu Dragnea, preşedintele PSD, a venit la Bacău însoţit de Gabriela Firea, primarul Capitalei, de ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, de Marian Burcea, preşedintele CANS la o întâlnire cu autorităţile locale din judeţul Bacău. La inaugurarea noului compartiment de Radioterapie din Bacău, Liviu Dragnea a făcut afirmaţii despre bunele relaţii ale oamenilor din partid cu serviciile secrete. Preşedintele Partidului Social Democrat, Liviu Dragnea, afirmă că Partidul Social Democrat are bune relaţii cu toate serviciile secrete din ţară şi că nu are nevoie de propriul serviciu secret.
• Parlamentul European pregăteşte noi reguli pentru conţinutul online
Parlamentul European se pregăteşte să adopte noi reguli de ridicare a restricţiilor privind accesul online la filme, jocuri sau cărţi electronice şi pentru cei care se află în altă ţară decât cea în care au încheiat abonamente pentru astfel de servicii. In ultimii ani, serviciile de accesare a conţinutului online au crescut în mod semnificativ. Potrivit European Broadcasting Union, aproape 11% dintre europeni au cumpărat un abonament de video la cerere în 2016. Această cifră s-ar putea dubla până în 2020. Cu 54% din abonamente, Netflix este, fără îndoială, platforma cea mai populară.
• Banat Business Park, cel mai mare parc industrial din vestul ţării, şi-a deschis, joi, oficial porţile
Cel mai mare parc industrial din vestul României şi-a deschis porţile pentru companiile interesate să îşi dezvolte activitatea de producţie sau administrativă în Europa de Est, odată cu lansarea oficială care a avut loc joi, 18 mai. Localizat în comuna Sînandrei, judeţul Timiş, Banat Business Park se află la o distanţă de doar 5 km de Timişoara, la intersecţia cu viitorul drum express care va face legătura directă între Autostrada A1 Budapesta - Bucureşti, E69 şi Timişoara. Parcul Industrial este construit la standarde europene şi beneficiază de o infrastructură dezvoltată să răspundă solicitărilor oricărui client.
• EVENIMENTUL ZILEI
• Arhiva SIPA conţine informaţii despre doi foşti prim-miniştri şi un preşedinte - Dan Andronic
Potrivit unor mărturii ale unor surse din Ministerul Justiţiei şi SIPA, în această arhivă, la momentul preluării de către Monica Macovei, se găseau note informative care vizau nu numai judecători şi procurori, ci şi oameni politici importanţi. Potrivit acestor surse, vorbim despre numele unui ex-preşedinte al României, a doi foşti prim-miniştri, cel puţin a unui fost ministru al Justiţiei, nume pe care nu le voi da publicităţii pentru a nu deturna dezbaterea publică legată de desecretizarea Raportului Comisiei Chiuariu-Predoiu din perioada 2007 - 2008. Este o dezbatere fierbinte pentru că vorbim despre un raport ce conţine acuzaţii extrem de grave la adresa modului în care Monica Macovei şi echipa desemnată de ea, respectiv Cristi Danileţ şi Paul Dumitriu, au înţeles să inventarieze arhiva SIPA.
• Noaptea Muzeelor. Activităţi intense în toată ţara
Instituţiile muzeale din ţară îşi deschid porţile pentru public, în noaptea de sâmbătă spre duminică, în cadrul ediţiei de anul acesta a evenimentului "Noaptea Muzeelor", întâmpinându-l cu expoziţii, ateliere recreative, concerte şi proiecţii de filme pentru toate vârstele şi pe toate gusturile.
• Rouhani îl devansează pe Raissi în prezidenţialele din Iran
Preşedintele în funcţie al Iranului, Hasan Rouhani, considerat un moderat, îl devansează pe principalul său contracandidat, conservatorul Ebrahim Raissi, în alegerile prezidenţiale desfăşurate vineri, au anunţat sâmbătă televiziunea de stat Irib şi ministrul adjunct de interne, Ali Asghar Ahmadi, transmit AFP şi Reuters, citate de Agerpres. "Din cele 25,9 milioane de buletine de vot deschise, Rouhani a obţinut 14,6 milioane de voturi, iar Raisi 10,1 milioane", a declarat Ahmadi, într-o intervenţie la postul Irib. Procentual, potrivit rezultatelor parţiale, Rouhani a obţinut circa 56% din voturi, iar Raisi 39%. Potrivit oficialului, la prezidenţialele din Iran au votat "peste 40 milioane" din cei 56,4 milioane de alegători înscrişi pe listele electorale. Rezultatele finale ale scrutinului urmează să fie anunţate în cursul zilei de sâmbătă, a precizat Ahmadi.
• Guvernul de la Budapesta, INVESTIŢIE de MILIOANE în România
Autorităţile de la Budapesta oferă încă un exemplu pozitiv clasei politice din România. Guvernul maghiar au decis să-şi extindă programele de dezvoltare economică a comunităţilor maghiare din România. Acesta va lansa un program pilot în valoare de un miliard de forinţi (3,2 milioane euro), a declarat vineri secretarul de stat în Ministerul ungar de Externe, Levente Magyar, informează MTI. Oficialul ungar a precizat că programele destinate comunităţilor ungare din România ar putea ajunge la o valoare de 100 de miliarde de forinţi, dezvăluie Agerpres.
• Virusul "WannaCry" a făcut RAVAGII în România. Ultimul anunţ OFICIAL
WannaCry. Cel mai mare atac cibernetic din istoria lumii continuă să facă victime şi în România, fiind furnizate nişte date oficiale care aduce temerea în rîndul companiilor. Numărul de IP-uri afectate din România de ransomware-ul "WannaCry" a ajuns la 514, zece dintre acestea aparţinând unor instituţii publice.Nu se poate preciza dacă sunt implicate sistemele instituţiilor respective sau dacă sunt IP-uri ce au fost date spre folosinţă către terţi, anunţă cert.ro, Centrul Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO). Cele mai multe adrese afectate sunt în Bucureşti, Iaşi, Argeş, Vrancea şi Cluj. CERT-RO avertizează că "atacul este unul extrem de sever, iar răspândirea lui este încă în desfăşurare".
• Război TOTAL între preşedintele Macron şi mass-media
Anunţul noului lider de la Palatul Elysee, care a precizat prin echipa sa că jurnaliştii din Franţa vor fi selectaţi în timpul vizitelor externe, a stîrnit furia presei din ţară. Cele mai importante ziare şi televiziuni din Franţa au semnat o scrisoare către Palatul Elysee, intitulată ''Domnule preşedinte, Palatul Elysee nu poate alege ziariştii''. Aceasta a fost semnată de cotidiane precum Le Monde, Liberation, Le Parisien, Le Point sau Le Figaro, de posturile de televiziune BFM, RTL şi TF1, de posturi de radio printre care se numără RFI, France Info şi Europe 1, de Agenţia France Presse, de publicaţii online, cum este Mediapart, dar şi de organizaţia Reporteri fără Frontiere.
• Soluţia republicanilor: omul care l-ar putea înlocui pe Trump în fruntea SUA
Presa din SUA avansează deja cel mai sumbru scenariu în cazul în care scandalul uriaş care zguduie zilele acestea Casa Albă atinge punctul culminant: punerea sub acuzare a preşedintelui Donald Trump şi demararea procedurii de impeachment. Conform legislaţiei americane, în cazul în care preşedintele demisionează sau este demis, funcţia sa este preluată de către vicepreşedinte. Actualul vicepreşedinte al Statelor Unite este republicanul Mike Pence. In sânul Partidului Republican semnele de nemulţumire faţă de acţiunile de până acum ale preşedintelui sunt tot mai numeroase şi mai bine conturate. Există, aşadar, posibilitatea ca membrii Congresului să considere că au mai multe de pierdut dacă rămân de partea lui Trump decât dacă îl înlocuiesc cu altcineva.
• Ce pensie are Băsescu. Fostul şef de stat crede că ar trebui să primească mai mulţi bani
Băsescu are o pensie de nici 3.000 de lei. Fostul preşedinte crede că ar trebui să primească mai mulţi bani, dat fiind responsabilităţile şi funcţiile pe care le-a avut în cei 44 de ani şi şase luni de activitate. "Dacă vreţi vă pot spune pensia cu care am ieşit după ce am fost comandantul celei mai mari nave a României, am fost subsecretar de stat, secretar de stat, ministru, primar general şi preşedinte. Pensia mea pentru toată activitatea asta, 44 de ani şi 6 luni, pe perioada de pe mare s-a considerat în grupa a doua şi am avut un trimestru în plus la fiecare an. După 44 de ani şi 6 luni pensia mea a fost 2.960 de lei. O consider foarte mică, pensia", a declarat Băsescu.
• Iohannis a fost surclasat de o femeie. Cine ar câştiga prezidenţialele
Sociologul Marius Pieleanu a susţinut, la Antena 3, că dacă duminică ar avea loc alegeri prezidenţiale în România, Gabriela Firea ar fi aleasă preşedinte. Pieleanu oferă şi o cifră ascunsă pe care nu a mai dat-o publicităţii. Dacă Firea e preferată de 44% din cei intervievaţi, iar Klaus Iohannis de 40%, lucrurile stau altfel în cazul lui Liviu Dragnea. Liderul PSD e creditat cu 37% şanse de a fi următorul preşedinte al ţării, în timp ce Klaus Iohannis are doar cu un procent în plus, respectiv 38%. "Gabi Firea ar putea să îl bată pe Klaus Iohannis la preşedinţia României.", a subliniat Marius Pieleanu.
• JURNALUL NATIONAL
• Sebastian Ghiţă spune că este persecutat politic în România
Sebastian Ghiţă a refuzat extrădarea din Serbia şi a spus, vineri, că este victima unei perscuţii politice. Astfel, fostul deputat PSD Sebastian Ghiţă cere să nu fie trimis în România. La întrebarea procurorului, dacă vrea să fie trimis înapoi în ţară, Ghiţă a spus că nu doreşte acest lucru. Mai mult, el a invocat că ar fi victima unei persecuţii politice. Acesta este un prim pas spre azil politic. Fostul deputat a fost audiat, vineri, la Belgrad, ca urmare a cererii de extrădare formulată de autorităţile române. Audierea lui Ghiţă, care a fost adus din închisoarea districtuală din Belgrad, a fost făcută un judecător de cameră preliminară, în baza Legii cu privire la asistenţa juridică internaţională în materie penală, anunţa agenţia Tanjug, citând Înalta Curte din Belgrad.
• Urina umană, îngrăşământul minune pentru culturi mai bogate
Deşi poate părea o metodă îndoielnică la prima vedere, cercetătorii finlandezi garantează că legumele şi fructele care au fost fertilizate cu acest îngrăşământ natural cresc mult mai repede, sunt mai arătoase şi mai bogate în substanţe nutritive. Urina umană, aliatul minune al culturilor de bună calitate trebuie totuşi amestecată cu rumeguş sau cenuşă pentru a-şi spori efectele benefice. În ciuda prejudecăţilor, este demonstrat faptul că urina umană, provenită de la indivizi sănătoşi este sterilă, fără bacterii sau virusuri. Bogată în nitrogen şi în alte substanţe nutritive, urina umană a fost folosită drept fertilizator din cele mai vechi timpuri.
• AM POCU elimină unele criterii de evaluare în scopul simplificării procedurilor pentru depunerea proiectelor
Ministrul delegat pentru fonduri europene, Rovana Plumb, a participat, ieri, la reuniunea extraordinară a Comitetului de Monitorizare pentru Programul Operaţional Capital Uman (POCU). Scopul întrunirii a fost modificarea metodologiei de verificare, evaluare şi selecţie, prin eliminarea unor criterii restrictive de eligibilitate şi a unora dintre documentele care au o relevanţă redusă pentru proiect. Un exemplu relevant în ceea ce priveşte eliminarea criteriilor de evaluare este renunţarea la condiţia ca o societate comercială să fi accesat şi în trecut fonduri europene. În acest fel, se asigură un tratament egal tuturor beneficiarilor Programul Operaţional Capital Uman.