REVISTA PRESEI - 20.08.2010

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 20 august 2010

ADEVĂRUL

Rusia, supărată pe România

Conflictul diplomatic s-ar putea prelungi. Pentru Vladimir Putin, "ţapul ispăşitor" România ar putea fi folositor în campania electorală pentru alegerile prezidenţiale din 2012. Scandalul de spionaj declanşat la începutul acestei săptămâni între Moscova şi Bucureşti ar putea face parte dintr-o bătălie geostrategică. Unii analişti au pus arestarea diplomatului român pe seama apropiatului referendum din Moldova, alţii spun că ar fi vorba de un exerciţiu de imagine al FSB.

Medicii, puşi să aleagă: ori la stat, ori la privat

Cazul bebeluşilor arşi în spitalul "Panait Sârbu" trebuie să producă schimbări în sistemul românesc de sănătate, spune ministrul Sănătăţii, Cseke Attila. Drama de la Giuleşti a scos la iveală nenumărate hibe ale sistemului sanitar, între care şi chestiunea scandaloasă a medicilor care lucrează atât la stat, cât şi în clinici particulare. Incompatibilitatea între funcţia de la stat şi postul de la privat este premisa unui proiect de lege, aflat în fază incipientă, dar pe care l-a pregătit Ministerul Sănătăţii înainte de tragedia de la Giuleşti. 

"Mita" bugetară, un nou scandal în PDL

La numai trei zile după adoptarea "Codului tăcerii" în Biroul Permanent Naţional, un nou val de critici loveşte în conducerea democrat-liberalilor.În aşteptarea sumelor care vor fi distribuite, cel mai probabil, prin bugetul pe 2011, unii aleşi PDL ameninţă că vor vota o moţiune de cenzură. Unul dintre cei nemulţumiţi de lipsa de reacţie a Guvernului faţă de listele de investiţii întocmite cu simţ de răspundere de aleşii PDL este şi deputatul Mihail Boldea. În opinia acestuia, cele 200.000 de lei (2 miliarde de lei vechi) promise deputaţilor prin mesajul trimis de liderul de grup Mircea Toader reprezintă "un fel de mită a Guvernului" faţă de parlamentarii Guvernului.

Vacanţe ieftine pe ultima sută de metri

Mulţi turişti care nu au plecat încă în concediu aleg un sejur last-minute, care costă cu peste 15% mai puţin decât preţurile iniţiale. Cei care aleg sejururile "în grabă" sunt, în general, turiştii vânători de chilipiruri care nu ţin morţiş să meargă într-o anume staţiune şi să stea la un anumit hotel. Ofertele last-minute sunt sejururile cu preţ redus chiar şi de până la 50%, scoase pe tapet pe ultima sută de metri, de regulă cu mai puţin de trei săptămâni înainte de plecare. Aceasta înseamnă că sunt locuri neocupate, pe care agenţiile sau hotelurile preferă să le comercializeze mai ieftin, renunţând la o parte din comisionul lor, decât să rămână cu ele nevândute.

Uleiul din 2010 va fi mai mult, dar nu şi mai ieftin

Fermierii vor obţine o producţie-record de floarea-soarelui în 2010, cu 300 de kilograme mai mult la hectar comparativ cu anul trecut. Chiar dacă consumul de ulei a scăzut cu până la 20% în prima jumătate a anului, românii plătesc şi vor plăti la fel de mult pe kilogramul de ulei. Anul acesta, producţia bună de floarea soarelui, cel puţin în estimări, ar trebui să ducă la scăderea preţului la ulei. Potrivit datelor Ministerului Agriculturii, producţia totală de floarea-soarelui va ajunge la circa 1,4 milioane de tone, în 2010 (faţă de 1,09 milioane de tone în 2009).

CURENTUL

Stratfor: România face politică externă cu ajutorul spionilor

Agenţia americană de analiză geopolitică şi intelligence Stratfor a scris ieri că episodul reţinerii diplomatului român arată rolul jucat de serviciile de informaţii din statele est-europene în urmărirea intereselor lor de politică externă în condiţiile competiţiei dintre Vest şi Est. Analiza Stratfor publicată ieri conţinea doar varianta rusă conform căreia România ar fi căutat să obţină informaţii militare vizavi de aşa-numitele zone de interes geopolitic ale acesteia. Stratfor, cunoscută şi ca "umbra CIA" (aşa cum a fost numită de săptămânalul american "Barron"s"), scrie că "Gabriel Grecu ar fi cerut sursei sale din Rusia să îi ofere informaţii militare privind Republica Moldova, regiunea separatistă Transnistria şi oblasturile (judeţele - n.r.) ucrainene Cernăuţi şi Odesa,

Arsuri, de Tia Şerbănescu

Tânărul ministru al sănătăţii, dl Cseke Attila, s-a gândit să-şi dea demisia în urma tragediei de la Maternitatea Giuleşti dar nu s-a concentrat prea mult asupra ideii întrucât "de la gândire până la realizare e o distanţă" - pe care, într-adevăr, puţini demnitari reuşesc s-o parcurgă. Aşa că a cerut demiterea întregii conduceri a maternităţii care, la rândul ei, nu se gândise să demisioneze. Nici măcar asistenta care părăsise micuţii şi pe care unul dintre taţii îndureraţi a identificat-o ca fiind "chiar asistenta pe care am plătit-o" n-a demisionat preferând să se ascundă de mânia opiniei publice.

Curtea Constituţională "dezleagă" lanţul pentru câinii agresivi

Decizia Curţii Constituţionale conform căreia prevederile legate de pedepsirea proprietarilor cainilor preiculoşi sau agresivi sunt neconstituţionale este motivată de Curte prin faptul că prevederile legale ar fi fost neclare. Mai exact, Curtea susţine că textul de lege incriminează şi infracţiunea de a nu fi supravegheat cåinele, dar şi ipoteza în care nu s-au luat măsuri ca animalul să nu atace sunt pedepsite în acelaşi mod, ceea ce nu ar fi constituţional. Totodată, Curtea mai apreciază că normele criticate sunt deficitare din perspectiva lipsei de corelare cu prevederile din Codul penal.

Băncile sunt obligate să scadă dobånda dacă un client cere acest lucru. Războiul comisioanelor

Clienţii băncilor pot acţiona în instanţă băncile comerciale care nu operează modificarea dobânzilor prin trecerea la indicii de referinţă sau cresc marja fixă, chiar dacă ANPC a emis alte puncte de vedere, întrucât acestea nu fac parte din lege, afirmă şeful Supravegherii BNR, Nicolae Cinteză. "Guvernul trebuie să modifice OUG 50/2010 privind creditele pentru consumatori, măcar prin includerea opiniilor pe care ANPC le-a transmis băncilor, pentru că acele opinii nu pot modifica legislaţia. Potrivit legislaţiei în vigoare acum, orice client se poate duce la bancă şi să ceară modificarea contractului prin calculul pornind de la referinţa EURIBOR sau ROBOR la care se adaugă marja practicată până atunci.

CURIERUL NAŢIONAL

Cotă unică şi nu prea

Potrivit Guvernului, printre excepţiile de la cota unică se numără veniturile din agricultură, imobiliare, baruri de noapte şi cazinouri. Schnecker: Cota unică trebuie să fie unică şi să nu mai existe alte impozite, la noi ambele principii se încalcă. Traian Băsescu a cerut Executivului ca toate veniturile să fie impozitate cu aceeaşi cotă. Cota unică de impozitare implică înlocuirea setului complex al diferitelor tipuri de impozitare, în funcţie de venit, cu un sistem conform căruia statul va declara o rată unică de impozitare a tuturor veniturilor superioare unui plafon anterior stabilit. În general, plafonul minim de impozitare este destul de scăzut, astfel încât să ofere "un stimulent" cetăţenilor care s-ar putea eschiva de la plata taxelor.

Virgil Petrea: Indicatorii macroeconomici ne anunţă al doilea val al crizei

Brokerul de la WBS spune că menţinerea ridicată a şomajului în SUA ne avertizează că marile companii se tem de această perspectivă. Ieri am consemnat la Bursa de Valori o şedinţă anostă, marcată de o lichiditate scăzută, rulajul din piaţa regular depăşind doar cu puţin opt milioane de lei. În absenţa volumelor, indicii au evoluat neconcludent în jurul nivelurilor de referinţă, pentru ca închiderea să fie "roşie". Indicii BET şi BET-C au pierdut 0,03% şi, respectiv, 0,18%, în timp ce indicele financiar BET-FI, după o depreciere de 1,11% a coborât din nou sub reperul de 23.000 de puncte. Virgil Petrea, broker la WBS România, consideră că acum în pieţele de acţiuni iniţiativa a fost preluată de vânzători..

Imobiliarii, bancherii şi retailerii străini au adus cei mai mulţi bani în ţară

În primele şase luni, aceştia au injectat în filialele locale peste 960 milioane euro. Investitorii imobiliari străini au adus în primele şase luni cei mai mulţi bani la capitalul firmelor pe care le deţin în România, pe poziţia a doua plasându-se băncile, acestea fiind urmate de companiile de retail, potrivit datelor Oficiului Naţional al Registrului Comerţului (ONRC), citate de Mediafax. Astfel, investitorii imobiliari străini au adus în primul semestru peste 390 de milioane de euro la capitalul firmelor pe care le deţin în România, cea mai mare subscriere fiind realizată la dezvoltatorul Gran Via România, cu acţionar majoritar spaniol, respectiv 122,8 milioane de euro.

EVENIMENTUL ZILEI

Asistentele petreceau, bebeluşii ardeau

Cadrele medicale de la Giuleşti care trebuiau să-i supravegheze pe bebeluşi ar fi sărbătorit Sfânta Maria într-un salon, spun surse medicale. Întregul tablou al tragediei produse luni la Maternitatea Giuleşti, în urma căreia au murit cinci bebeluşi, iar şase au fost grav răniţi, ar putea fi gata mâine, spun procurorii. Între timp însă, ies la iveală informaţii cu tremurătoare referitoare la acele clipe. Potrivit unor surse medicale, luni seara, în timp ce flăcările cuprindeau secţia de Terapie Intensivă a maternităţii, asistentele se adunaseră într-un salon pentru a sărbători, cu întârziere, o onomastică: duminică fusese Sfânta Maria, şi o colegă făcea cinste.

Vîntu câştigă prima bătălie cu "statul slab"

Judecătorii Curţii de Apel Bucureşti i-au dat dreptate patronului trustului Realitatea-Caţavencu, care contestase în instanţă dispoziţiile unui control derulat de fisc. În "războiul" dintre grupul Realitatea-Caţavencu şi Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF), Sorin Ovidiu Vîntu a câştigat miercuri prima repriză. Pentru omul de afaceri, care le recomanda anul trecut românilor să-şi "întărească statul", miza acestui conflict este suma de 160 de miliarde de lei, avansată de inspectorii fiscali drept pagubă adusă de Vîntu bugetului statului. Cifrelor li se adaugă un ping-pong al declaraţiilor, în care Realitatea Media se prezintă drept victimă a unui "control dirijat politic", iar ANAF-ul se dezice de orice acţiune revanşardă şi invocă atribuţiile dobândite prin lege.

Dosarul "Banca Transilvania": conexiuni la cele sfinte

Nevasta inspectorului eparhial de la Mitropolia condusă de Bartolomeu Anania a coordonat o bună parte a afacerilor desfăşurate de preşedintele Băncii Transilvania şi este urmărită penal. Soţia şefului de la Mitropolia Cluj, Raveca Buda, a fost interogată în legătură cu mai multe tranzacţii suspecte pe care le-a efectuat între 2006 şi 2008. În aceste tranzacţii apărea şi firma Dodworth Limited. Procurorii susţin că această companie (având acţionariat anonim, protejat de legislaţia din Cipru) aparţine, de fapt, lui Horia Ciorcilă, fiind unul dintre vehiculele pe care, fentând piaţa, preşedintele Băncii Transilvania le-a folosit pentru a vinde acţiuni ale Băncii Transilvania (TLV) către Bank of Cyprus.

FINANCIARUL

Rectificare fără logică: Guvernul a tăiat din banii pentru cofinanţarea proiectelor europene din Educaţie şi Sănătate

Aceasta în condiţiile în care şeful misiunii FMI a atenţionat că avem mari probleme la atragerea fondurilor UE. În urmă cu o săptămână, primul ministru a promis că nu se va atinge de aceste sume.12 instituţii au pierdut 433 de mil. lei alocaţi la începutul anului. Membrii Cabinetului Boc au găsit de cuviinţă să prezinte public doar partea optimistă din procesul de rectificare. Astfel au omis să spună că au tăiat din banii destinaţi pentru proiecte cu finanţare din fonduri externe nerambursabile. Prim-ministrul a insistat în schimb asupra faptului că asigurarea cofinanţării este unul dintre principalele obiective urmărite prin rectificarea bugetară.

Din vânzarea unor acţiuni, statul ar putea strânge 2 mld. euro

România ar putea să atragă, din vânzarea unor pachete de acţiuni deţinute la o serie de companii de stat, aproximativ două miliarde de euro, consideră Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR. Aceasta chiar şi în condiţiile în care statul va vinde doar pachete minoritare, urmând să deţină în continuare controlul asupra respec­tivelor companii, a precizat sursa citată. La rândul său, ministrul Econo­miei, Adriean Videanu, a declarat că intrările de capital străin la Bursă reprezintă pilonul principal pentru reluarea creşterii economice a Româ­niei, adăugând că statul vrea să încu­ra­jeze piaţa de capital.

Brokerii din bănci domină Bursa de Valori: Independenţii aşteaptă să "agaţe" de pe margine

Cei mai mulţi intermediari locali nu au personal de specialitate pentru listări. Selecţia intermediarului pentru listarea Fondului Proprietatea a arătat cât de puţin pregătiţi sunt brokerii locali pentru o afacere de mare anvergură: dintre cei nouă intermediari înscrişi în cursă opt repre­zintă diviziile de brokeraj ale grupurilor financiare şi unul singur este un broker independent. Pe piaţa de capital româ­nească activează în prezent aproape 70 de intermediari, dintre care cei mai mulţi sunt brokeri independenţi.

Top Gear a promovat România mai mult decât Ministerul Turismului

Scandalul frunzei comandate şi primite de Elena Udrea a scos din nou la iveală modul total nepro­fesionalist în care se fac lucrurile în România. Pen­tru 850.000 de euro am primit o frunză despre care nu se poate afirma cu certitudine că n-a fost luată de pe internet şi trântită la un loc cu cuvântul Româ­nia, de a isterizat televiziunile zile în şir. Din păca­te, tot zgomotul ce a urmat prezentării noului logo de ţară nu a interesat pe nimeni din stră­ină­tate.

GÂNDUL

Ce taxă de protecţie a plătit Sarkozy ca să scape de ţiganii români

Ţiganii români sunt o adevărată "gaură neagră" pentru contribuabilul francez. Campania de "înjumătăţire" a celor 300 de tabere de rromi din Franţa i-a adus preşedintelui francez, Nicolas Sarkozy, o creştere de 2% a încrederii în sondaje, dar şi cheltuieli deloc neglijabile din banii publici. Cel puţin aşa o dovedesc cheltuielile cu repatrierea rromilor, potrivit raportului de activitate al Oficiului Francez pentru Imigraţie şi Integrare (OFII) pe anul 2009. Aceştia au reuşit "performanţa" să "mănânce" din cei 156 de milioane de euro alocaţi de francezi programelor pentru imigranţi circa 11 milioane de euro. Calculul este foarte simplu. Din cele 15.236 de persoane care au fost repatriate voluntar, în 2009, 10.177 au fost români.

Ce salariu are pompierul care a scos cu mâinile goale bebeluşii din maternitatea Giuleşti: "Când intri în foc nu te gândeşti la bani"

Acesta este răspunsul pe care pompierul-erou care i-a salvat pe primii trei bebeluşi de la Giuleşti, Cristian Vâlcu, l-a dat ieri, la dialogul cu cititorii ziarului, la videochatul Gândul şi apoi la Interviurile Gândul. Salariul domnului Vâlcu nu trece de 15 milioane de lei vechi pe lună. Este şi motivul pentru care, spune salvatorul, nu vrea să fie premiat. "Rolul nostru este să salvăm vieţi, nu să luăm medalii". Oricum, a precizat Vâlcu, cea mai mare mulţumire pentru el ar fi să-i vadă pe cei şase bebeluşi că supravieţuiesc. "Să dea Dumnezeu să trăiască şi vreau să-i văd când o fi să ies la pensie că-mi aduc un baston ş-o pălărie".

Wall Street-ul pariază pe falimentul Californiei

Unii fac bani din nefericirea altora. Goldman Sachs, JPMorgan Chase şi alţi giganţi financiari ajută investitorii să parieze împotriva şansei ca statul să-şi ramburseze creditele, în timp ce asistă Executivul statal de la Sacramento în a obţine cele mai bune dobânzi pentru finanţarea deficitului său de 26,3 miliarde USD pentru anul fiscal în curs.

Ce cont îţi trebuie pentru a avea o rentă lunară de 20.000 de euro din investiţii

Nu există statistici oficiale cu numărul exact al conturilor individuale de investiţii ale persoanelor fizice administrate de societăţi specializate. Românii înstăriţi, care dispun de minimum 100.000-300.000 lei, pot opta pentru deschiderea unui cont individual de investiţii la una dintre societăţile de administrare a investiţiilor (SAI) sau societăţi de brokeraj. Lunar, aceste persoane pot alege să primească o anumită sumă, o rentă, în urma investiţiilor pe care le realizează administratorul cu banii din conturile lor. Valoarea celei mai mari rente pe care o primeşte în fiecare lună un român este de peste 20.000 euro, contul său fiind de aproape două milioane de euro.

Ce soluţie are consilierul guvernatorului Isărescu pentru ieşirea din criză

Economia va reveni pe creştere numai dacă investitorii vor reveni masiv în România, cred oficialii BNR. Amnistia fiscală "este o idee extrem de rea", ca şi impozitarea averilor. România depinde de banii investitorilor străini pentru reluarea creşterii economice, crede Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului BNR Mugur Isărescu, care atrage atenţia asupra diverselor idei "greşite" lansate în spaţiul public în legătură cu politicile economice şi fiscale. "Trebuie să fim invadaţi de capitalurile străine, de asta depinde reluarea creşterii economice. Ce trebuie spus clar e că investiţiile vor veni dacă se menţine coerenţa politicilor economice, cu păstrarea stabilităţii financiare.

JURNALUL NAŢIONAL

Planul anticriză al Coaliţiei, la anul şi la mulţi ani!

A trecut deja o lună de când a expirat termenul la care comisia Coaliţiei de guvernare trebuia să anunţe celebrul pachet de măsuri economice anticriză la care trebuia să lucreze în fiecare zi de marţi cu Ministerul Finanţelor. După cum a mai scris Jurnalul Naţional, şedinţele acestei comisii, formată din parlamentari economişti de la PDL, UNPR şi UDMR şi condusă de Sulfina Barbu, nici măcar nu au avut loc, deşi erau anunţate cu mare tamtam de democrat-liberali, care nu prididesc să vorbească pe la toate emisiunile despre marea reformă fiscală pe care o pregătesc.

"Printul va trăi mai mult decât se crede"

Nostalgiile nu-şi au rostul. Printul nu moare. Mai mult - "Printul va trăi mai mult decât se crede", susţine Mathias Dopfner, directorul executiv al grupului media Axel Springer în revista financiară The Economist. Şi se pare că Europa Centrală este favorizată. Editorul publicaţiilor germane Bild şi Die Welt a încheiat primul trimestru din acest an cu o marjă de profit fără precedent în istoria sa, de 27%. Ba, mai mult, compania a decis să se extindă.

ROMÂNIA LIBERĂ

De ce poartă un parc din New York numele unei românce

Numele Arlenei Jozsef Fried a devenit foarte cunoscut în New York, cu precădere în comunitatea evreiască de aici. Femeia, 
ai cărei părinţi sunt originari din România, este una dintre miile de victime ale atentatului din 2001. În zona cartierului Roslyn din Long Island (New York) există un parc memorial dedicat Arlenei, amenajat de soţul ei, Ken Fried, împreună cu două sinagogi din New York, "Beth Shalom" şi "Templul Sinai". Parcul memorial Arlene Jozsef Fried este micuţ, fiind compus dintr-o alee mărginită cu flori şi cu copaci. Este singurul parc memorial din New York dedicat unei personalităţi legate de România.

Vlădescu şi Şeitan, iar sub tunurile PDL

Parlamentarii PDL şi chiar unii dintre miniştri i-au luat din nou în vizor pe outsiderii Sebastian Vlădescu şi Mihai Şeitan. Şeful Finanţelor, Sebastian Vlădescu, şi-a atras antipatii de data asta din partea colegilor de Cabinet, nemulţumiţi de cum arată bugetele lor după rectificarea aprobată miercuri. Membrii Guvernului consideră, potrivit surselor, că prim-ministrul ar trebui să aibă ultimul cuvânt în alocarea banilor, nu Ministerul Finanţelor, întrucât aceasta ar fi o decizie politică. Lipsit de susţinerea politică a vreunui partid, Vlădescu rămâne astfel printre cei mai contestaţi miniştri, numele lui figurând constant în topul remaniabililor.

În adâncul crizei

Marea recesiune din 2008 a ajuns în cele mai îndepărtate colţuri ale lumii. Aici, în Australia, analiştii o numesc CFG - criza financiară globală. Kevin Rudd, care era prim-ministru în Australia atunci când a izbucnit această criză, a pus în aplicare unul dintre cele mai bune pachete de stimulare economică de tip keynesian din lume. El a realizat că este important să acţioneze din timp, deoarece banii se cheltuiesc repede şi există riscul ca această criză să nu se termine curând. Astfel, prima parte de stimuli a constat în subvenţii în numerar, urmată de investiţii, deoarece acestea din urmă vor fi recuperate în mai mult timp.

ZIARUL FINANCIAR

Şansa unică a românilor de a avea dobânzi de 4% pe an la credite.

Băncile care au încercat să mascheze dobânzile înalte la credite legându-le de indici netransparenţi sunt obligate acum de ordonanţa Guvernului să micşoreze drastic nivelul costului creditului. Românii ar putea să obţină dobânzi nesperat de mici în condiţiile actuale de piaţă pentru creditele acordate în trecut, în urma aplicării ordo­nanţei de urgenţă a Guvernului din iunie care stabileşte noi condiţii pentru împrumuturile acordate persoanelor fizice.

Dănilă: Renunţarea Ungariei la FMI - o decizie atent fundamentată, România are poziţie de "yes-man".

Ungaria şi-a permis să renunţe la acordul cu FMI pentru că statul maghiar şi-a păstrat o poziţie puternică în sistemul bancar, în principal prin grupul OTP extins la nivel regional, iar capitalul local a fost protejat pentru ca grupul petrolier MOL să-şi menţină independenţa, în timp ce statul român se complace în poziţia de "yes-man", fără a avea nici acum o strategie proactivă cu măsuri de relansare economică, susţine fostul bancher Nicolae Dănilă.

Ce influenţă va avea brokerul asupra preţului Proprietatea

Câştigătorul mandatului de intermediere a listării Fondului Proprietatea va trebui să atragă atenţia marilor investitori străini asupra celei mai mari listări din istoria Bursei de la Bucureşti, având o influenţă asupra preţului la care se vor tranzacţiona acţiunile în piaţă. "Brokerul este important pentru statul român. Dacă preţul de tranzacţionare va fi peste valoarea nominală, efortul de acordare a despăgubirilor de către stat se va reduce", a spus Ionuţ Popescu, directorul general al Fondului Proprietatea. După listarea Fondului, foştii proprietari vor primi despăgubiri în acţiuni FP calculate în funcţie de preţul de tranzacţionare din piaţă, şi nu la valoarea nominală de un leu ca acum. Dacă preţul acţiunii va fi peste valoarea nominală, atunci statul român va acorda mai puţine acţiuni foştilor proprietari.

Miniştrii reclamă că bugetul este construit pe o grilă "depăşită". Berceanu vrea mai mulţi bani

Mai mulţi miniştri au reclamat în Guvern, în discuţia privind rectificarea bugetară, că bugetul este construit pe baza unei grile "depăşite", din anii "90, care nu mai permite dezvoltarea economică în actualul context, fiind necesară schimbarea filosofiei bugetare. Discuţia a avut loc în şedinţa de miercuri a Guvernului, în care a fost aprobată prima rectificare bugetară din acest an, miniştrii cerând premierului să decidă alocarea banilor în funcţie de priorităţile guvernării, conform unor surse citate de agenţia Mediafax.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb