REVISTA PRESEI 22.10.2018

F.B.
Revista Presei / 22 octombrie 2018

REVISTA PRESEI 22.10.2018

Adevărul

Culisele şedinţei în care Comisia de la Veneţia a nimicit "reforma" PSD din Justiţie. Ce au spus Toader, Iordache şi Nicolicea în apărarea Parlamentului

Ziarul Adevărul notează că, în calitate de demnitari ai României şi ai altor organe europene, Florin Iordache, Eugen Nicolicea şi Tudorel Toader au fost prezenţi la reuniunea de vineri a Comisiei de la Veneţia. Potrivit unor surse participante la dezbateri, Tudorel Toader nu a luat apărarea Guvernului sau a majorităţii PSD-ALDE în faţa forului european. "Toader nu a vorbit deloc. Florin Iordache a fost avocatul PSD, spunând, printre altele, că reforma Justiţiei a fost dezbătută în Parlamentul României, forul suprem de decizie", susţin sursele citate. "În final, Iordache a spus că a luat act de raportul Comisiei de la Veneţia, extrem de critic la adresa PSD, şi a arătat că Parlamentul va ţine cont de recomandări la Codurile penale", susţin sursele citate.

Nu mai puţin de două treimi dintre articolele modificate de PSD la Codul de procedură penală au fost declarate neconstituţionale de CCR, iar acum Parlamentul este obligat să pună în acord textele cu decizia CCR. Dacă majoritatea PSD-ALDE ar fi de bună-credinţă, ar ţine cont şi de recomandările Comisiei de la Veneţia, care a solicitat Puterii de la Bucureşti să renunţe la modificarea articolelor din Codul penal privind abuzul în serviciu, darea de mită, traficul de influenţă şi delapidarea.

Bancherul

BRD a fost amendată de ANPC pentru reclamă înşelătoare la credite

Publicaţia Bancherul notează că BRD a fost amendată cu 15.000 de lei de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului (ANPC) pentru că şi-a făcut reclamă înşelătoare la credite, prin prezentarea unor avantaje ale respectivului împrumut, precum asigurarea, care de fapt este inclusă în costul acestuia, aşa-zisul avantaj fiind de fapt plătit din buzunarele clienţilor.

Astfel, într-o reclamă la creditul de consum Expresso, BRD îşi prezintă, printre avantajele împrumutului, şi asigurarea oferă în cazul în care clienţii nu-şi pot achita ratele: "Siguranţă - cum poţi stă liniştit pe toată durata creditului: Eşti în siguranţă pe întreaga perioadă de creditare prin încheierea unei asigurări de viaţă care îţi oferă ţie şi familiei tale protecţie în cazul unor evenimente neprevăzute (şomaj, incapacitate de muncă, invaliditate totală sau deces). Poliţa se încheie în momentul semnării contractului de credit pe întreaga perioadă de creditare".

ANPC a descoperit însă că încheierea unei asigurări de viaţă este obligatorie pentru obţinerea unui împrumut, prima de asigurare fiind achitată de beneficiarul creditului şi reprezintă 0,09% pe luna din soldul creditului. BRD a contestat în justiţie sancţiunea ANPC însă judecătorii au confirmat, printr-o decizie definitivă, cele constatate de autoritatea pentru protecţia consumatorilor. Banca a obţinut, totuşi, înjumătăţirea amenzii de la ANPC, care a ajuns la 7500 de lei.

Cotidianul

Iordache, nicio întrebare: doar o solicitare neaşteptată

Cotidianul consemnează că deputatul PSD Florin Iordache, preşedintele Comisiei pentru modificarea legilor Justiţiei şi a Codurilor penale, a solicitat Comisiei de la Veneţia asistenţă pentru transpunerea în legislaţie a recomandărilor Comisiei, iar Comisia a răspuns că aşteaptă solicitarea din partea Guvernului sau din partea conducerii Camerelor, susţine Ludovic Orban.

" Evident că oficialii Comisiei de la Veneţia i-au răspuns domnului Iordache că nu este el cel care, instituţional, poate să apeleze la Comisia de la Veneţia ca să asiste procesul de elaborare şi i-a zis că aşteaptă solicitarea din partea Guvernului sau din partea conducerii Camerelor. Ne pasc pericole uriaşe în cazul în care în ceasul al doisprezecelea nu se vor trezi aceşti indivizi certaţi cu legea, certaţi cu democraţia", a spus Orban în cadrul unei conferinţe de presă. Informaţia nu a fost contrazisă de liderii PSD.

Totodată, Orban a reafirmat că PNL pregăteşte un proiect de lege de transpunere a recomandărilor de la Veneţia în cele trei legi ale justiţiei.

Curierul Naţional

Se întrevede o nouă criză a lemnului de foc. O parte din populaţie va face frigul

Curierul Naţional scrie că senatorul PNL Iancu Caracota a declarat că Guvernul este incapabil să rezolve problema lemnelor de foc pentru populaţie. Liberalul a adăugat că "decapitarea" conducerii Romsilva de către ministrul Apelor şi Pădurilor, Ioan Deneş, a condus la "un blocaj decizional" în cadrul companiei, ceea ce va produce o criză, iar oamenii vor face frigul în această iarnă.

"Guvernul este incapabil şi anul acesta să rezolve problema lemnelor de foc pentru populaţie. În România, aproape jumătate (47%) din totalul gospodăriilor utilizează lemnul de foc ca mijloc de încălzire, iar îngrijorător este faptul că autorităţile nu pot asigura lemnul necesar oamenilor" afirmă Iancu Caracota într-un comunicat de presă remis ieri.

"Se cunoaşte faptul că necesarul de lemn de foc este de aproximativ 7 milioane mc în fiecare an, din care Romsilva poate asigura până la 4,5 milioane mc, iar diferenţa de aproximativ 2,5 milioane mc trebuie furnizată de ceilalţi administratori sau deţinători de pădure din România. Caracota a adăugat că "lipsa previzibilă a cantităţilor necesare de lemn va pune presiune asupra preţului de achiziţie şi astfel populaţia va putea cumpăra cu dificultate lemnele. Deşi preţul porneşte direct din pădure de la aproximativ 150 lei/mc, el va ajunge în curţile oamenilor la 500 - 550 lei/mc, uneori chiar şi mai mult".

Ziarul Naţional

Gabriela Firea, vizita oficiala la Tokyo

Ziarul Naţional scrie că perioada 22-27 octombrie, primarul Capitalei va avea întrevederi cu înalţi oficiali japonezi, împreună cu care va aborda teme precum managementul traficului, smart-city, planificare urbană, reducerea riscului seismic, modernizarea sistemului de alimentare cu energie termică, dezvoltarea programului "Energie Verde pentru spitale", dar şi proiecte comune în domeniul educaţiei.

Astfel, Gabriela Firea se va întâlni cu dna. Yuriko Koike, Guvernatorul Metropolei Tokyo, cu dl. Yoshihiko Isozaki, Ministrul de stat pentru economie, cu dl. Nobumitsu Hayashi, Viceguvernatorul Băncii Japoneze pentru Cooperare Internaţională, cu dl. Masafumi Nakada, manager senior, Banca Comercială Nippon Export and Investment Insurance, dar şi cu dl. Yoji Maruyama, Ministrul adjunct pentru învăţământ elementar şi secundar, Ministerului Educaţiei, Culturii, Sportului şi Tehnologiei. În comunicatul PMB se mai arată că edilul-şef va avea o întrevedere şi cu reprezentanţii companiei japoneze Itochu Corporation, cu care Municipalitatea a semnat la sfârşitul anului trecut un memorandum în vederea modernizării sistemului centralizat de alimentare cu energie termică din Bucureşti. Investiţia urmează a fi asigurată dintr-un împrumut acordat de Guvernul Japonez, prin Banca Japoneză pentru Cooperare Internaţională în condiţii financiare avantajoase.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb