REVISTA PRESEI 22.11.2012

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 22 noiembrie 2012

ADEVARUL

Război fratricid în propriul partid

Competiţia pentru accederea în Parlament nu se poartă doar cu candidaţii altor partide, ci şi cu colegii din aceeaşi formaţiune politică. În România este în vigoare o lege electorală complicată, care produce efecte bizare atât în competiţia dintre partide, cât şi în interiorul aceleiaşi formaţiuni. Singurii candidaţi care intră direct în Parlament sunt cei care obţin peste 50% din voturi în colegiul în care candidează. Candidaţii dintr-un judeţ care nu au obţinut peste 50% sunt clasaţi în ordinea numărului de voturi şi intră în Parlament pe baza acestui clasament, până la epuizarea numărului de mandate la care are dreptul fiecare formaţiune. Din acest motiv, pentru mulţi candidaţi este important să ia un scor mai bun, comparativ cu colegii lor din acelaşi partid care concurează în alte colegii din acelaşi judeţ.

Şerban Ionescu a murit!

Actorul Şerban Ionescu a murit, miercuri seara, la vârsta de 62 de ani, după ce ultimul an şi l-a petrecut prin spitalele din ţară şi din străinătate. Decesul actorului a survenit în jurul orei 23.30, potrivit Radu Macovei, directorul spitalului Floreasca din Capitală. Şerban Ionescu a fost dus, marţi, la Spitalul de Urgenţă Floreasca, după ce starea lui s-a agravat. Actorul a fost internat la secţia de Terapie Intensivă din cauza insuficienţei respiratorii cauzate de boala neurologică de care suferea.

Bancherii, speriaţi de Codul de procedură civilă. Clienţii şi-ar putea recupera mult mai uşor comisioanele percepute abuziv

Din februarie 2013, când intră în vigoare Codul de procedură civilă, bancherii ar putea rambursa tuturor clienţilor costurile dovedite a fi abuzive într-un anumit caz. Un articol din legea de aplicare a Codului de procedură civilă, care va intra în vigoare la 2 februarie 2013, i-a pus pe jar pe bancherii de pe piaţa locală. Mai exact, potrivit articolului din Legea 76/2012, dacă judecătorii stabilesc că o clauză dintr-un contract este abuzivă, hotărâre luată într-un singur dosar, banca va trebui să elimine această clauză din toate contractele de credit specifice. Prevederea i-a speriat pe bancheri, astfel că Asociaţia Română a Băncilor (ARB) a trimis Băncii Naţionale a României (BNR) mai multe scrisori în care îi cere să intervină pentru a modifica acest articol.

Israel şi Hamas au ajuns la armistiţiu

Israel şi Hamas au ajuns la un acord de încetare a focului, punând astfel punct conflictului din Fâşia Gaza, a declarat un oficial egiptean miercuri pentru Reuters. Într-o conferinţă de presă organizată la Cairo, ministrul egiptean de Externe Mohamed Kamel Amr a anunţat în mod oficial că cele două tabere au ajuns la armistiţiu. Acordul de încetare a focului intră în vigoare începând cu ora 19.00 GMT, a declarat Amr. "Aceste eforturi au permis încetarea focului şi restabilirea calmului (n.r. - în Fâşia Gaza), punând astfel capăt vărsării de sânge din ultima perioadă", a mai spus oficialul egiptean. Secretarul de stat american Hillary Clinton a mulţumit Egiptului pentru eforturile făcute pentru a media conflictul şi a anunţat că ţara africană îşi va asuma responsabilitatea şi conducerea regiunii.

Valeriu Stoica şi Dan Pascariu vor să desfiinţeze sistemul TVA la încasare

Asociaţia pentru Reformarea Sistemului de Impozite şi Taxe (ARSIT) - o organizaţie non-profit care îi are ca membri fondatori, între alţii, pe fostul ministru al Justiţiei Valeriu Stoica şi pe Dan Pascariu, în prezent manager privat la Tarom - cere abrogarea sistemului de TVA la încasare. Normele de aplicare ale acestui sistem au fost aprobate de Guvern la începutul lunii noiembrie şi urmează să intre în vigoare la 1 ianuarie 2013. ARSIT atenţionează asupra faptului că acest sistem, prin modul în care a fost implementat, nu respectă principiile de neutralitate şi nu aduce reduceri semnificative de costuri pentru agenţii economici. Mai mult, ARSIT a menţionat în această scrisoare că, pentru a reprezenta o facilitate, sistemul trebuia să fie opţional, lăsat la libera alegere a contribuabilului şi nu impus.

CURENTUL

Corina Creţu l-a luat de bărbat pe Ovidiu Rogoz la pachet cu o datorie de 400.000 de euro. Fosta nevastă i-a lăsat cadou creditorii şi executorii judecătoreşti

Proaspătul soţ al europarlamentarului Corina Creţu a ieşit şifonat din primul său mariaj. Fosta lui soţie, Ionela Tudose, l-a părăsit în favoarea afacerilor din Dubai, i-a lăsat copilul în grijă, ba chiar l-a făcut bun de plată cu datorii de 400.000 de euro. Bunurile comune ale soţilor su fost supuse procedurilor de executare silită, s-a plâns Ovidiu Rogoz judecătorilor, la divorţ. În primă instanţă, afaceristul a obţinut divorţul din culpa exclusivă a soţiei, dar şi custodia fiicei sale, iar l-a apel s-a înţeles cu fosta soţie să divorţeze din culpă comună. Fiica lor împlinise între timp 18 ani, astfel că magistraţii au închis chestiunea încredinţării.

ANI a extins cercetările în cazul ministrului Hellvig. Acesta nu poate justifica averea

Agenţia Naţională pentru Integritate a decis să extindă cercetările în cazul ministrului dezvoltării şi turismului, liberalul Eduard Hellvig, după ce inspectorii agenţiei au constatat că o parte a averii demnitarului nu poate fi justificată, au confirmat sursele ziarului Curentul. Conform inspectorilor ANI, Hellvig nu poate justifica o bună parte din averea sa. În vizorul inspectorilor a intrat şi soţia ministrului, conform informaţiilor noastre. Suspiciunile au apărut atunci când s-a constat că ministrul a împrumut de la socrul său, Viorel Dumitras, 145 000 de euro. Fost bugetar, actualmente pensionar, socrul lui Hellvig şi-ar fi împrumutat ginerele cu o sumă foarte mari de bani, atrăgând astfel şi atenţia inspectorilor ANI.

CURIERUL NATIONAL

Gheţea: Comisioanele pentru plăţile pe schema SEPA nu pot fi reduse

Comisioanele percepute de bănci clienţilor pentru plăţile de mică valoare în lei pe schema SEPA (Single European Payments Area) nu pot fi reduse deocamdată întrucât nu a fost atinsă o masă critică la nivelul băncilor care au aderat la sistem, a declarat ieri preşedintele ARB, Radu Gheţea, informează Mediafax. "În acest moment nimeni (nicio bancă - n.r.) nu a redus şi nici nu va reduce comisioanele pentru că nu există o masă critică. Au aderat doar 17 bănci, încercăm să mai aducem şi alte bănci, dar atât timp cât nu este obligatoriu, este benevol, nu se va crea o masă critică", a afirmat preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor (ARB) la o conferinţă pe tema lansării sistemului SEPA pentru plăţile în lei.

Escroci necunoscuţi din istoria Wall Street

Cele mai spectaculoase poveşti cu escroci din America, de la şefi de fonduri de investiţii la speculatori, au fost făcute ieri publice de CNBC şi preluate de Mediafax. Astfel, Samuel Israel al III-lea, managerul unui fond de hedging înfiinţat în 1996 - Bayou Funds - a "muls" de la investitori peste 300 milioane de dolari, apoi şi-a înscenat moartea pentru a evita închisoarea. Israel a pledat vinovat la acuzaţiile de fraudă şi conspiraţie după prăbuşirea fondului în 2005, iar trei ani mai târziu, după judecarea procesului, a fost condamnat la 20 de ani de închisoare. La scurt timp înainte de a începe executarea pedepsei, maşina lui Israel a fost găsită abandonată pe un pod care traversează râul Hudson, cu sintagma "suicide is painless" (sinuciderea nu provoacă durere) scrisă pe capotă.

Mai puţini bani europeni pentru România

În viitorul buget UE pentru 2014-2020 vom avea mai puţine alocări decât speram. Totuşi, vom primi mai mult decât vom contribui. Decizia de reducere a fondurilor pentru diverse politici pare deja luată. Mai rămâne de decis, de fapt, care vor fi procentele de reducere. Recent, Leonard Orban a explicat că, în situaţia actuală, avem interesul ca mai degrabă să nu se ajungă rapid la un acord privind bugetul UE, dacă acesta ne dezavantajează.

OMV ne condiţionează accesul la gazele din Marea Neagră

Grupul austriac OMV s-a arătat dispus să vândă pe piaţa românească gazele pe care le va extrage din Marea Neagră, dar a avertizat că acest lucru depinde de preţ, sistem de taxare şi mai ales redevenţe. "Statul român vrea ca gazul din Marea Neagră să fie vândut pe piaţa locală, dar depinde de preţ. Dacă preţul nu ne convine, nu dezvoltăm zăcămintele", a declarat ieri, citat de Mediafax, Jaap Huijskes, directorul responsabil de explorare şi producţie din OMV. Guvernul intenţionează să aplice, din ianuarie 2013, o taxă pe veniturile extraordinare ale companiilor din sectorul gazelor şi electricităţii, iar la mijlocul anului viitor va fi introdus un nou regim de reglementare şi taxare în zona companiilor de petrol şi gaze naturale.

EVENIMENTUL ZILEI

Cacealma la Loterie. Grecii trişează pentru un pot de sute de milioane de euro

Firma care va selecta noul manager al Loteriei Române îi are ca interfaţă pe Boştină & Asociaţii, avocaţi care reprezintă interesele grupului grecesc Intralot. Prima etapă în alegerea noului preşedinte al Loteriei Române ridică mari semne de întrebare cu privire la corectitudinea acestui proces. Loteria a selectat, recent, firma care se va ocupa de elaborarea criteriilor pe baza cărora va fi ales noul manager. Compania a informat că oferă 135.000 de lei unei firme de profil, pentru acest serviciu. În finală au intrat două firme, Fast Forward Solutions şi Quest Advisors. Reprezentanţii Ministerului Finanţelor Publice (MFP) au ales cea de-a doua firmă, deoarece a venit cu o ofertă greu de refuzat. Deşi Loteria oferea 135.000 de lei pentru acest contract, Quest Advisors a spus că va face acest lucru pentru doar aproximativ 43.000 de lei.

Se întâmplă în România: Încă o AUTOSTRADĂ finalizată înainte de termen

Mult aşteptata legătură dintre România şi Ungaria, pe care ar fi trebuit să o asigure tronsonul Nădlac-Arad, poate fi tratată ca material didactic la lecţia: Cum lucrează străinii şi cum lucrează românii în materie de infrastructură. Tronsonul Nădlac-Arad, în lungime de 38,8 kilometri, a fost împărţit în două loturi de 22km, respectiv 16 km. În aceeaşi zi, 20 mai 2011, au fost atribuite ambele lucrări. Primul lot Nădlac - Pecica unui consorţiu format din Romstrade, Monteadriano şi Donrep Construct, iar cel de-al doilea austriecilor de la Alpine. Austriecii se apropie de finalizarea lucrărilor şi sunt în grafic pentru predarea autostrăzii către autorităţile române în primăvara anului viitor, pe când consorţiul condus de constructorii români a realizat doar 20% din lucrări, motiv pentru care s-a decis rezilierea contractului în valoare de 115,8 mil. euro.

JURNALUL NATIONAL

Băsescu a primit în avion memorandumul Guvernului referitor la negocierile pentru bugetul UE

Preşedinţia a primit memorandumul privind poziţia Executivului legată de negocierea cadrului financiar multianual al UE 2014-2020 la reuniunea Consiliului European în timp ce Traian Băsescu se afla în drum spre Bruxelles, conform purtătorului de cuvânt de la Cotroceni, Bogdan Oprea. Şeful statului a declarat, la plecarea spre Bruxelles, că nu primise mandatul de la Guvern pentru Consiliul European, precizând că acesta va veni, poate, pe fax, şi că el nu putea să nu meargă la lucrări, pentru că nu ar fi avut justificare să lipsească. Delegaţia României a ajuns miercuri seară în capitala Belgiei, acolo unde, joi şi vineri, va avea loc Consiliul European.

Ambasadorul statului Israel la Bucureşti, Dan Ben-Eliezer: "Israelul se confruntă cu atacuri pe două fronturi"

Ambasadorul statului Israel la Bucureşti, Dan Ben-Eliezer, a transmis redacţiei Jurnalul Naţional un comentariu în care încearcă să ofere câteva detalii referitoare la situaţia din Orientul Mijlociu. Israelul şi mişcarea islamistă Hamas au ajuns la un acord pentru încetarea ostilităţilor începând de miercuri, de la ora 21:00 (21:00, ora României). Anunţul a fost făcut într-o conferinţă de presă organizată la Cairo de secretarul de Stat american Hillary Clinton şi de ministrul egiptean de Externe Mohamed Kamel Amr. Miercuri seara, mai multe rachete au fost lansate din Fâşia Gaza spre sudul Israelului, cu o oră înainte de intrarea în vigoare a armistiţiului dintre statul evreu şi mişcarea islamistă Hamas.

Cum a ratat România 20 de miliarde de euro

În ultimii ani, nume grele ale industriei mondiale au cochetat cu piaţa românească, însă, până să investească un cent, au ales alte meleaguri. Motivele ratării unor megainvestiţii sunt diverse, dar cel mai des întâlnite sunt eternele probleme cu infrastructura sau proverbiala birocraţie, nesiguranţa fiscală, criza economică precum şi mişcările vecinilor noştri, mai abili în convingerea marilor investitori. Ne-au ocolit branduri celebre din energie, siderurgie, industria auto şi chiar firme cu activitaţi în infrastructură. Ultimii de pe o lungă listă sunt ruşii de la Tise, atât de doriţi de guvernanţi la Oltchim. Adunând toate eşecurile mari din ultimii 10 ani, ne rezultă o cifră ameţitoare: mai bine de 20 de miliarde de euro puteau intra în ţară, dar banii s-au dus pe alte rute.

Inflaţie mare încă 11 luni

Şocul inflaţionist din luna septembrie, când rata lunară a inflaţiei a fost de 1,18%, se va menţine până în august 2012, a declarat Constantin Chirca, director Direcţia Statistică din BNR. " Şocul inflaţionist din septembrie 2012 se va prelungi 11 luni", a spus oficialul BNR. Acesta a mai precizat că şapte grupe de mărfuri din zona alimentară care au o pondere de 6% în totalul indicelui de consum au avut o contribuţie de 5,92% în creşterea medie totală a preţurilor de consum. Institutul Naţional de Statistică va schimba de anul viitor metodologia de calcul a inflaţiei pentru a o armoniza cu cea din celelalte ţări din Uniunea Europeană. Acum, România este singura ţară care foloseşte metoda cheltuielilor medii din gospodării în locul conturilor naţionale, a declarat Constantin Chirica, director la Direcţia de Statistică a BNR.

NATIONAL

Lui Radu Mazare i s-a pus pata pe Mariana Campeanu

USL, USL, dar branza-i pe bani. Primarul constantean Radu Mazare a cerut demisia ministrului Mariana Campeanu, sustinand ca liberala nu este in stare sa rezolve problema ajutoarelor de incalzire. Radu Mazare a luat foc dupa ce 2.000 de familii din Constanta au primit decizii de restituire a ajutoarelor pentru incalzire, pe motiv ca detin o proprietate si o cota indiviza din alta. Vin si alegerile. Am felicitat-o, i-am spus: ma, doamna, matale mai vrei sa fii ministru, rezolva problema asta. (...) N-a facut nimic. N-o mai sun, sa ma sune ea daca vrea", a declarat primarul constantean, precizand ca Mariana Campeanu trebuie sa plece. "Cu chestiunea asta nerezolvata trebuie sa plece sau in noul Guvern nu mai are ce sa caute", a conchis Mazare.

Pirelli investeste la Slatina pe banii guvernului roman

Compania Pirelli pozeaza in salvator al Slatinei si promite investitii de 105 milioane de euro, din care 35 de milioane sunt oferiti de guvernul Romaniei, sub forma de ajutor de stat. Pirelli a anuntat ca are in vedere noi investitii la fabrica de anvelope din Slatina de 105 milioane de euro intre anii 2013 si 2017, ridicand valoarea totala a contributiilor de pana acum ale firmei la dezvoltarea unitatii la 555 de milioane de euro. Premierul Victor Ponta a precizat, cu prilejul recentei sale vizite la Slatina, ca investitorul italian a primit acordul de principiu pentru un ajutor de stat de 35 de milioane de euro din partea guvernului roman.

Basescu, Iliescu si Constantinescu - uniti de NATO

Implinirea a 10 ani de la invitarea Romaniei de a deveni membru NATO i-a adus alaturi de Traian Basescu pe fostii presedinti Ion Iliescu si Emil Constantinescu. Tinand cont de adversitatea manifestata de Iliescu si Constantinescu fata de actualul sef de stat, aceasta poza de familie, fireasca intr-o tara normala, constituie o adevarata premiera damboviteana. La fel de ciudat, in raport cu obisnuita balacareala damboviteana, au sunat si multumirile speciale adresate de Basescu predecesorilor sai, pentru eforturile depuse in favoarea primirii noastre in NATO: "Permiteti-mi in incheiere sa ii felicit aici pe toti cei care au contribuit la aceasta realizare a Romaniei, cu mentionarea speciala a meritelor presedintelui Emil Constantinescu si a presedintelui Ion Iliescu".

Romania invata de la UE cum sa bage inflatia sub pres

Romania va aplica din 2013 normele UE referitoare la calculul inflatiei, iar ponderea serviciilor in cosul de consum va fi mai mare. Romanii cheltuie jumatate din venituri pe alimente, iar noua formula nu va face decat sa ascunda nivelul real al inflatiei. Potrivit directorului Directiei de Statistica a BNR, Constantin Chirca, Romania este singura tara din UE care foloseste metoda cheltuielilor medii din gospodarii in locul conturilor nationale. El sustine ca actuala formula de calcul face ca anumite marfuri de baza sa figureze cu ponderi mult mai mari decat in realitate, iar produsele sau serviciile scumpe figureaza cu ponderi foarte mici in calculul inflatiei. Oficial, romanii cheltuie doar 37% pe alimente, insa oricine poate spune ca acest procent este nereal. In plus, Chirca a anuntat ca inflatia din acest an va avea efect pana in august 2013, semn ca scumpirile vor continua si anul viitor.

Bancile franceze, amenintate cu scaderea ratingului

Agentia Moody's a scazut recent ratingul Frantei de la "AAA", la "Aa1", iar bancile franceze ar putea avea in curand aceeasi soarta. Este cunoscut faptul ca ratingul unei tari este dat, in buna parte, de calitatea si valoarea sistemului bancar, iar scaderea calificativului Frantei va duce, sustin analistii economici, la masuri similare si in privinta marilor banci din Hexagon.

PUTEREA

Noii directori de la Transporturi, numiţi de partid. Băşcălia managerilor privaţi

Ministerul Transporturilor, condus de Ovidiu Silaghi, a luat avânt în numirea managerilor privaţi la companiile din subordine. După eşecul de la TAROM, când primul manager a "zburat" după nici o săptămână, PSD-iştii şi-au numit unii reprezentanţi locali pe posturile de manageri privaţi la Administraţia Porturilor Maritime şi la Administraţia Canalelor Navigabile. Şi liberalii vor să-şi pună oamenii în posturi-cheie. Pe holurile MTI se zvoneşte că pe funcţia de manager privat la CFR SA ar putea fi numit liberalul Cristian Ghibu, actualul director general al companiei, numit politic de PNL. De asemenea, doi dintre membrii CA la TAROM au fost desemnaţi de PNL, nu de firmele de recrutare angajate în acest scop.

Preţul aurului este în creştere

Cotaţiile futures la aur au crescut miercuri, 21 noiembrie, după ce datele publicate de FMI au arătat că achiziţiile de aur ale băncilor centrale din economiile emergente au crescut în luna octombrie, transmite Reuters. Uncia de aur cu livrare în luna decembrie a crescut miercuri cu 1,90 dolari până la 1.725,50 dolari. Incertitudinile cu privire la situaţia din zona euro se află din nou pe agenda investitorilor după ce miniştrii de Finanţe din zona euro nu au reuşit să cadă de acord asupra eliberării unei noi tranşe din programul de ajutor destinat Greciei. Investitorii sunt interesaţi şi de achiziţiile de aur ale băncilor centrale, după ce un raport lunar al Fondului Monetar Internaţional arată că băncile centrale din economiile emergente au cumpărat peste 40 de tone de aur în luna octombrie.

Banii europeni, pescuiţi de băieţii deştepţi din Ardeal

Directorul Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP) Satu Mare, Sorin Radu, este suspectat de către Agenţia Naţională de Integritate de conflict de interese şi stare de incompatibilitate. Motivul pentru care inspectorii de integritate fac verificări în curtea lui Sorin Radu este că acesta a uitat să declare averea pe care o deţine în realitate. În plus, un tânăr afacerist, apropiat al acestuia, derulează contracte de consultanţă cu fonduri gestionate de Sorin Radu, cu încălcarea prevederilor legale.

ROMANIA LIBERA

Prioritatea USL după alegeri: anihilarea Curţii Constituţionale

USL a pregătit deja schimbarea Constituţiei şi a unor legi importante, în aşa fel încât să subordoneze Parlamentului Curtea Constituţională (CCR) sau alte instituţii precum DNA, ANI sau CSM. Pentru a ilustra cum va funcţiona "noua ordine constituţională" în viziunea USL cel mai bun exemplu este cazul Mircea Diaconu: Curtea Constituţională a hotărât ieri că senatorul liberal nu mai face parte din Parlament ca urmare a faptului că a fost declarat incompatibil de o instanţă judecătorească. Reamintim că Senatul hotărâse să nu respecte decizia instanţei. Dacă proiectul USL de modificare a Constituţiei va fi aprobat, atunci Parlamentul ar putea vota ca într-un astfel de caz să nu fie respectată nici decizia CCR.

"Skyfall" la Elysée. Echipa lui Sarkozy - victima hackerilor americani

Publicaţia franceză relevă una dintre cele mai hipersofisticate operaţiuni de spionaj informatic - în luna mai, intruşi au penetrat inima puterii politice franceze şi au umblat în voie prin calculatoarele consilierilor apropiaţi ai preşedintelui de atunci, Sarkozy. Lovitura a venit de la aliatul american. Relatată atunci de cotidianul regional "Le Telegramme", intruziunea piraţilor în reţelele informatice ale Palatului Elysée a fost înăbuşită cu grijă de instituţia prezidenţială. Omerta nu a fost ruptă până acum, deşi afacerea este foarte gravă, constituind un atac cibernetic fără precedent între ţări aliate. L'Express dezvăluie că intruşii nu numai că au reuşit să acceseze chiar centrul puterii politice franceze, dar au "răsfoit" calculatoarele consilierilor prezidenţiali şi au recuperat note secrete de pe discuri dure şi planuri strategice.

Boagiu: Îl dau în JUDECATĂ pe Ponta

Vicepreşedintele PDL Anca Boagiu a declarat, miercuri, că a decis să-l dea în judecată pe "candidatul" Victor Ponta "pentru prejudiciile pe care le-a adus statului român" şi pentru "încălcarea tratatului de aderare al României la UE", potrivit Mediafax. "Am luat decizia să-l dau în judecată pe candidatul Ponta pentru prejudiciile pe care le-a adus statului român, pentru blocajele pe care le-a produs în economia românească, pentru prigonirea pe care a pornit-o împotriva investitorilor din România, pentru încălcarea tratatului de aderare a României la UE. De ce pentru tratat? Pentru că planurile noastre de dezvoltare sunt angajamente ale acestui tratat, pe care suntem obligaţi să-l respectăm", a spus, într-o conferinţă de presă, vicepreşedintele PDL.

ZIARUL FINANCIAR

Ziarul Financiar a premiat cele mai valoroase companii din România

Ziarul Financiar a premiat aseară cele mai valoroase companii din România în cadrul Galei ZF, eveniment ce a reunit, ca în fiecare an, peste 400 de lideri ai mediului de business din România. Evenimentul a debutat cu o dezbatere în cadrul căreia Cristian Hostiuc, Director editorial şi Sorin Pîslaru, Redactor şef Ziarul Financiar, alături de invitaţii lor - Mişu Negriţoiu, Preşedinte ING Bank România şi Doru Lionăchescu, Partener principal CAPITAL PARTNERS, au făcut retrospectiva economiei româneşti din ultimii 14 ani, de când aceasta este reflectată zilnic în paginile ZIARULUI FINANCIAR. Premianţii Galei ZF 2012 sunt: Locul I: OMV Petrom; Locul II: Romgaz; Locul III: Orange România; Locul IV: Vodafone România; Locul V: Fondul Proprietatea; Locul VI:Nuclearelectrica; Locul VII:Hidroelectrica; Locul VIII: BRD Group Societe Generale; Locul IX: BCR; Locul X: Automobile Dacia.

De ce sunt ţinuţi în posturi funcţionarii pe fonduri UE dacă nu sunt responsabili?

Majoritatea programelor operaţionale cu fonduri europene sunt presuspendate, fraudele şi gestiunea lamentabilă sunt la ele acasă, banii de la UE nu mai vin şi mulţi dintre cei care au venit trebuie returnaţi în cadrul corecţiilor financiare. Campania electorală din România a inclus, în ultima vreme, un nou motiv de polemică şi de acuzaţii între actorii politici, anume planificarea financiară viitoare a UE, 2014-2020, în condiţiile în care rata de absorbţie a fondurilor între 2007-2013 este de sub 10% (1,8 mld. euro din totalul alocărilor pe fonduri structurale de 19,6 mld. euro). Vindem blana ursului din pădure, visăm la alocări suplimentare faţă de exerciţiul financiar curent de 10 mld. euro pentru 2014-2020 când realitatea este că, în şase ani de la integrarea în UE, nu am absorbit nici două miliarde de euro din cele aproape 20 de miliarde de euro care ne-au fost alocate.

Investitorii sunt tot mai plictisiţi, iar pe bursă nu se întâmplă nimic

Bursa de la Bucureşti a închis şedinţa de ieri în stagnare, într-o piaţă unde apatia investitorilor pentru tranzacţionare a împins lichiditatea la cel mai redus nivel din ultimele trei săptămâni, de doar 8,1 mil. lei. "Foarte puţini investitori au mai rămas aproape de bursă în aceste vremuri grele. Cei mai mulţi au cedat de-a lungul primăverii, verii, toamnei. Când lichiditatea scade atât de mult este foarte greu să aduci înapoi acei investitori. Acest lucru se poate face în timp, în luni de zile. Deocamdată se pare că mai sunt câţiva investitori mari, dar şi aceştia apar rar şi nu cred că vezi doi activi în piaţă în aceeaşi zi. Avem nevoie de un eveniment puternic, o listare, un program de privatizări coerent şi limitat în timp, sau de o rezolvare a crizei datoriilor suverane din zona euro, ceva care să redea încrederea în piaţa de capital", a declarat Bogdan Ceucă, directorul de tranzacţionare al firmei de brokeraj Transilvania Capital.

După opt luni de lupte interne şi procese, nu mai este clar cine-i reprezintă pe acţionarii SIF Muntenia

Războiul de gherilă dintre acţionarii revoluţionari şi vechea conducere a aruncat SIF Muntenia (SIF4) într-o mare necunoscută pentru că ambele tabere susţin cu înverşunare că ei sunt cei care reprezintă acţionarii la conducerea societăţii care dispune de active de peste un miliard de lei.

Mihai Căruntu, BCR: În 3 ani bursa de la Bucureşti îşi va consolida profilul de piaţă de energie

Listarea companiilor de stat din sectorul energiei (Romgaz, Hidroelectrica şi Nuclearelectrica) şi liberalizarea preţurilor la gaze şi energie vor face ca bursa de la Bucureşti să se diferenţieze de celelalte pieţe din regiune, aceasta fiind singura şansă de dezvoltare, crede Mihai Căruntu, şeful departamentului de analiză pe piaţa de capital din cadrul BCR. "Petrom se tranzacţionează la Bucureşti cu un discount de 40% faţă de OMV, iar acest lucru este determinat de lichiditatea scăzută de pe bursa locală", a declarat Mihai Căruntu.

Asigurătorii au avut afaceri de 1,4 mld. euro în primele nouă luni

Companiile de asigurări au raportat în primele nouă luni subscrieri cu o valoare cumulată de 6,2 miliarde de lei (1,4 mld. euro), în creştere cu 1,4% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA). Vânzările au încetinit comparativ cu primul semestru, când se înregistrase un avans de 2,8% al volumului de prime subscrise. Exprimat în euro, volumul subscrierilor a scăzut însă cu aproximativ 4% din cauza deprecierii leului în faţa monedei europene. Deprecierea cursului are un impact major asupra asigurătorilor, în condiţiile în care de cele mai multe ori plătesc daune pentru bunuri a căror valoare este exprimată în euro. Mai mult, creşterea în lei a fost erodată complet de inflaţie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb