REVISTA PRESEI - 23.04.2010

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 23 aprilie 2010

ADEVĂRUL

Interese la fabrica de vaccinuri

Institutul Cantacuzino din Bucureşti a avut ieri cea mai neagră zi a existenţei sale: este parţial închis, iar angajaţii au oprit lucrul. Ministerul Sănătăţii (MS) va importa un milion de doze de vaccin împotriva tuberculozei. Este pentru prima dată când ţara noastră cumpără din import acest ser.

Mutilarea ANI, o mică lovitură de stat

Curtea Constituţională a decis secretizarea declaraţiilor de avere prin încălcarea propriei legi de funcţionare. Curtea Constituţională a publicat motivarea sentinţei prin care a mutilat Agenţia de Integritate. Instituţia impune interdicţii de natură politică Guvernului şi Parlamentului.

Noua constituţie menţine blocajul preşedinte-premier

Legea fundamentală propusă de premierul Emil Boc nu aduce clarificări privind numirea sau revocarea unor miniştri şi nu tranşează problema unor crize guvernamentale. Constituţia lui Boc lasă nerezolvate multe dintre vechile conflicte între puterile statului.

CURENTUL

Judecătorii de la Curtea Constituţională dau interdicţii abuzive guvernului

La o săptămånă de la declararea neconstituţională a unor capitole importante din legea privind organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Integritate, Curtea Constituţională a dat publicităţii şi motivarea deciziei. Conform acestor precizări, judecătorii de la Curte îi interzic guvernului, cu de la ei putere, să nu dea o ordonanţă de urgenţă prin care să pună în acord legea ANI cu prevederile constituţionale şi-i cer Executivului, tot abuziv, să iniţieze un proiect de lege în acest sens.

Scăderi de Tia Şerbănescu

Ceea ce exclud din capul locului PSD, PNL şi UDMR este parlamentul unicameral. Toate acuză diminuarea democraţiei fără să poată explica de ce un parlament cu 300 de persoane (cu asta sunt de acord) e mai democratic în 2 camere decåt în una. În fond, se aleg în aceleşi fel şi cu aceleaşi procente. Culmea este că pentru a acuza "dictatura lui Băsescu" opozanţii sacrifică votul electoratului (adică esenţa democarţiei) considerånd că acesta a votat în necunoştiinţă de cauză, manipulat şi orbit. Cetăţeanul a fost, adică, deştept cånd a votat 300 de locuri şi turmentat cånd a votat o cameră. A înţeles diferenţa dintre 500 şi 300 dar s-a prostit brusc la diferenţa dintre 1 şi 2. Măi să fie! N-o avea electoratul mereu dreptate dar chiar să-l crezi incapabil să facă scăderea cu unu, e prea de tot. Se mai făcea, totuşi, şcoală pe vremea lui, nu numai greve.

Francezii simt pe pielea lor cum e să fii batjocorit

Ironic, la numai câteva zile după ce umoriştii ieftini din Hexagon îşi permiteau să îi jignească pe români cu acel "salut românesc", tocmai francezii au picat victime unei situaţii similare. O poză înregistrată într-un concurs de artă fotografică care a fost de altfel şi premiată la categoria "politically incorect", fotografie care imortalizează un bărbat care se şterge la fund cu tricolorul francez, a stârnit o reacţie extrem de negativă în Franţa, informează BBC News.

CURIERUL NAŢIONAL

Întreprinzătorii către stat: Lăsaţi-ne în pace!

Deloitte: Doar 6,7% din oamenii de afaceri din România au o părere bună despre sprijinul guvernamental. Oamenii de afaceri s-au săturat de măsurile anticriză ale Guvernului, menite să aducă bani la buget şi nu să-i ajute. Florea Pârvu: Decât să ne dea măsuri ineficiente, care mai mult ne pun beţe în roate, statul mai bine ne-ar lăsa în pace.

Sibex va dubla comisionul la tranzacţiile cu derivate pe DJIA şi pe certificate de CO2

Comisionul va fi un leu atât la cumpărare, cât şi la vânzare. Cu banii în plus Bursa de la Sibiu va finanţa "planul mai ambiţios de marketing" pe care îl are anul acesta. Derivatele pe Dow Jones sunt pe locul doi în topul lichidităţii pe piaţa la termen. Acţionarii Bursei de la Sibiu au aprobat miercuri dublarea comisionului perceput la tranzacţionarea derivatelor pe indicele american Dow Jones Industrial Average şi pe certificatele de emisii a gazelor cu efect de seră, de la 0,5 lei/operaţiune la 1 leu/transfer atât la vânzare, cât şi la cumpărare, informează Mediafax.

Concurenţa va investiga participanţii la licitaţiile trucate

Preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, a anunţat ieri că a înfiinţat un departament specializat în investigarea licitaţiilor trucate, în special a firmelor participante la aceste proceduri. "Am format un departament pentru licitaţii trucate. Nu am angajat oameni în plus, ci am făcut o reorganizare a Consiliului. Nu vrem să creăm o structură birocratică sau să ne suprapunem pe structuri deja existente. Guvernul deja este atent la licitaţii, la întocmirea caietelor de sarcini, la modalitatea de organizare a licitaţiilor, dar nu există o structură care să se uite la înţelegerile dintre participanţii la licitaţii".

Cinteză: Clienţii bun-platnici nu vor fi afectaţi de reevaluarea garanţiilor

Reevaluarea garanţiilor la creditele imobiliare reprezintă o cerinţă prevăzută în regulamentele BNR şi directivele europene, care nu va afecta clienţii bun-platnici, singura discuţie cu băncile referindu-se la indicii statistici, a declarat directorul Direcţiei Supraveghere în BNR, Nicolae Cinteză. "Orice om prevăzător se duce la doctor să facă o consultaţie, cel puţin o dată la doi ani. Asta trebuie să facă şi băncile, să-şi evalueze starea de sănătate a creditelor pe care le-au dat", a spus oficialul BNR.

CCR: Publicarea declaraţiilor de avere şi de interese încalcă dreptul la viaţa privată

"Curtea observă că, potrivit art. 26 alin.(1) din Constituţie, autorităţile publice trebuie să respecte şi să ocrotească viaţa intimă, familială şi privată. Totodată, libera dezvoltare a personalităţii umane şi demnitatea omului, valori consacrate în art.1 alin. (3) din Constituţie".

Românii sunt vicecampioni europeni la... băut

Comisia Europeană a dat publicităţii un studiu din care reiese că îi întrecem chiar şi pe britanici la beţii. Singurii care ne surclasează în această privinţă sunt irlandezii

Consumul excesiv de alcool înseamnă, în perspectiva reprezentanţilor UE, mai mult de cinci pahare per ocazie. În lume există o percepţie bine împământenită că britanicii sunt o naţie de beţivi. Că străzile lor sunt pline, vinerea şi sâmbăta, de tineri, care vomită unii pe alţii şi care, mai apoi, aglomerează camerele de gardă ale spitalelor. Li se reproşează adesea că nu au "cultura cafenelelor", aşa cum o au cei din Europa Continentală.

EVENIMENTUL ZILEI

Celulă de criză pentru salvarea CET-urilor

Autorităţile încearcă să găsească, pe ultima sută de metri, soluţii pentru ca sistemele centralizate de termoficare să supravieţuiască. Pierderi şi datorii tot mai mari, instalaţii tot mai vechi, subvenţii de la stat uriaşe, lipsă cronică de bani pentru modernizări, iarnă de iarnă trecută cu cârpeli. Aceasta este situaţia foarte neagră în care se afundă continuu sistemul de termoficare, fără a se fi luat până acum măsuri importante de redresare.

Directorul Petromin: "S-au deturnat o gramadă de bani"

Florin Chiforeanu, numit în funcţie de o lună, îi acuză pe foştii şefi ai companiei că au îngropat societatea în datorii. Situaţia Petromin va fi discutată azi, în adunarea generală a acţionarilor. Petromin, ultima societate de navigaţie care mai aparţine statului român şi care, în urmă cu 20 ani, era mândria flotei româneşti, cu aproape 100 nave petrolier şi vrachiere, este astăzi înglodată în datorii de aproape 40 de milioane de lei, are toate activele puse sub sechestru şi se află în procedură de executare silită.

Boc nu mai taie din pensiile militare

Pensiile militare vor rămâne intacte dacă valoarea lor este de până la 3.000 de lei.

Guvernul va scădea doar acele pensii care depăşesc această sumă. Hotărârea a fost luată miercuri seară la guvern, la o întâlnire la care au participat premierul Emil Boc, ministrul apărării, Gabriel Oprea, ministrul muncii, Mihai Şeitan, şi reprezentanţi din structurile de siguranţă naţională, susţin surse prezente la şedinţă.

Profesorii ameninţă: grevă fără sfârşit şi îngheţarea anului scolar

Ieri a fost linişte în majoritatea şcolilor din ţară. Asta pentru că profesorii au fost în grevă generală, nemulţumiţi de multe din tre prevederile noii Legi a educaţiei şi de faptul că nu sunt plătiţi pentru a participa ca supra veghetori sau corectori la examenul de bacalaureat aflat în plină desfăşurare.

Consumatorii casnici, sprijiniţi să-şi producă singuri energia

Persoanele care au instalaţii de până la un megawatt vor putea livra electricitatea "verde" nefolosită în reţea şi să primească gratuit atunci când au nevoie. Cine nu şi-ar dori să îşi producă singur necesarul de energie electrică sau termică ori măcar cea mai mare parte din ea? Asta ar însemna independenţă faţă de actualii furnizori, faţă de preţurile în creştere. Pe de altă parte, nicio măsură guvernamentală nu încurajează acum consumatorii casnici să-şi producă singuri energia.

FINANCIARUL

Parlamentul nu va mai putea cere începerea urmăririi penale a miniştrilor

Cazuri precum cele ale lui Udrea şi Ridzi n-ar mai fi discutate în Legislativ, potrivit Constituţiei propusă de guvern. Preşedintele Traian Băsescu, premierul Emil Boc, liderii PD-L şi toţi cei care sprijină actuala guvernare susţin, la unison, că modificarea Constituţiei este necesară pentru a pune în aplicare "voinţa suverană a poporului". Proiectul de revizuire cuprinde însă o serie de "îmbunătăţiri" ale Legii fundamentale, care nu se referă doar la reducerea numărului de parlamentari şi la trecerea la sistem unicameral.

Producţia de automobile din Europa, la cel mai scăzut nivel din ultimii ani

Cumpărătorii s-au orientat către maşinile mici, cu consum redus. Anul trecut, când criza economică s-a resimţit în cel mai înalt grad, producţia de autovehicule (autoturisme, utilitare, autobuze) a scăzut cu 17,3% faţă de anul anterior, 2008, şi cu 23% faţă de 2007, ultimul an înainte de începerea crizei.

Top 10 cele mai scumpe spoturi publicitare

Înainte de declanşarea recesiunii, marile companii internaţionale se întreceau în investiţiile pentru promovarea produselor lor, ajungându-se astfel la sume uriaşe cheltuite pentru realizarea spoturilor. Anul trecut, cea mai costisitoare reclamă a fost la Adidas, de 2,1 milioane de dolari. Potrivit newluxuryitems.com, Honda este fruntaşa clasamentului, cu cel mai mare buget alocat vreodată producţiei unei reclame, de 6,12 mil. $

GÂNDUL

Videanu lansează concursul: "Găsiţi averea mea nedeclarată şi o donez"

Adriean Videanu lansează un concurs naţional: "Dacă cineva poate demonstra că am un leu în plus faţă de ceea ce este în declaraţia de avere, donez tot, oricui din această ţară". Declaraţia făcută la Interviurile Gândulvine în contextul sumelor vehiculate că le-ar deţine unul dintre cei mai bogaţi miniştri ai celui mai înstărit guvern din ultimii 20 de ani. "Toţi spun: Videanu are 200 de milioane de euro. Nu am nici măcar un milion de euro".

Guvernul va promova legea care obligă băncile să taie comisioanele la credite, inclusiv cele în curs

Băncile ar trebui să le ceară clienţilor să achite, o singură dată, costurile de trimitere a scrisorilor de înştiinţare, susţin bancherii. Premierul Emil Boc a anunţat ieri că Guvernul va susţine proiectul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) care prevede, printre altele, limitarea comisionului de rambursare anticipată la 1%, faţă de 5% la cât poate ajunge în prezent.

Aeroportul Sibiu s-a crăpat. Primarul spune că nu e grav

Primarul a explicat că experţii în verificarea calităţii lucrărilor lipsesc aproape cu desăvârşire pentru că se duc în străinătate, unde sunt plătiţi de patru-cinci ori mai bine

Klaus Iohannis, primarul Sibiului, spune că fisurile care au apărut în terminalul aeroportului Sibiu nu sunt "probleme semnificative". El a dorit să precizeze însă că nu se miră că proiectul nu a ieşit cum trebuia pentru că "s-a lucrat ca la noi".

JURNALUL NAŢIONAL

Ministrul Apărării Intereselor Personale

Gabriel Oprea, ministrul Apărării Naţionale, este unul dintre principalii aliaţi politici ai preşedintelui Băsescu şi ai PD-L. Gabriel Oprea nu a fost întotdeauna un prieten al fostului primar şi al foştilor pedişti. Trecerea sa cu arme şi bagaje în tabăra prezidenţială a ridicat destul de multe semne de întrebare şi a generat nedumeriri.

Licitaţiile luate la bani mărunţi

Consiliul Concurenţei va analiza licitaţiile trucate pentru a combate înţelegerile dintre firme care duc la creşterea preţuri-lor şi la subcontractarea lucrărilor de firme concurente.

Consiliul Concurenţei (CC) a înfiinţat "Direcţia de Licitaţii Trucate", un departament specializat în investigarea firmelor participante la aceste acţiuni. Direcţia nou-creată urmăreşte stoparea înţelegerilor între firmele participante la licitaţii şi eliminarea contestării la nesfârşit a acestora, de unele "firme de apartament", înfiinţate special pentru tărăgănarea proiectelor.

ROMÂNIA LIBERĂ

Cumul de funcţii şi mulţi bani pentru favoriţi

În 2009, anul în care România s-a împrumutat la FMI inclusiv pentru a plăti pensii şi salarii, mulţi demnitari au făcut adevărate colecţii de funcţii la stat, obţinând venituri de zeci sau sute de mii de lei.

Lenin trăieşte. În inimile tinerilor comunişti

Tinerii comunişti ruşi au mărşăluit ieri în Piaţa Roşie, în semn de omagiu la aniversarea a 140 de ani de la naşterea lui Lenin. Nici Stalin nu a fost uitat, el fiind prezent pe pancartele demonstranţilor. Şi nu doar Rusia este nostalgică după "liderul proletariatului mondial". Lenin, fondatorul URSS, şi Stalin, urma­şul său, continuă să fie aniversaţi în Rusia, chiar dacă acum comunismul se află, oficial, în opoziţie. Totuşi, partidele comuniste constituie încă o influentă forţă politică în Federaţia rusă,  dar şi în cele mai dezvoltate state ale lumii, printre care Franţa şi Japonia, diverse astfel de facţiuni manifestând ieri în memoria lui Lenin, la cea de-a 140-a aniversare.

Între fărădelege şi dictatură

Ideea că avem de ales între absenţa statului de drept şi dictatura lui Băsescu este o diversiune menită să apere sistemul reţelelor de corupţie. Decizia Curţii Constituţionale de desfiinţare a Agenţiei Naţionale de Integritate este actul oficial de deces al statului de drept în România, dacă admitem, desigur, că ar fi fost vreodată viabil în ultimii 20 de ani. După lovitura primită prin destructurarea reţelei Voicu, sistemul relaţiilor de corupţie a renunţat la orice aparenţe de legalitate şi normalitate de-mocratică şi a ripostat prin intermediul celei mai blindate arme de asalt pe care o are la dispoziţie - CCR -, atacând în inima statului de drept: Constituţia.

Nu e momentul războaielor comerciale de Joseph Stiglitz

Bătălia americană pentru rata de schimb a Chinei continuă. Când a început Marea recesiune, mulţi erau îngrijoraţi că protecţionismul îşi va ridica din nou tigva hâdă. Ce-i drept, liderii G-20 au dat asigurări că au învăţat lecţia Marii depresii. Dar 17 dintre membrii G-20 au luat măsuri protecţioniste la doar câteva luni după summitul din noiembrie 2008. Clauza "Buy America" din legea americană de stimulare a economiei a atras din acest punct de vedere cea mai multă atenţie. Totuşi, protecţionismul a fost ţinut sub control, în parte, datorită Organizaţiei Mondiale a Comerţului.

ZIARUL FINANCIAR

Guvernul Boc a făcut 26.000 de angajări în administeraţie în 2009

Numărul de angajaţi din administraţia publică a crescut cu 26.000, în timp ce în industrie s-a redus cu 230.000. Numărul angajaţilor din administraţia publică a crescut cu aproape 8% exact la un an de la începerea crizei, an în care Guvernul Boc anunţa disponibilizări, îngheţări de posturi şi concedii fără plată în rândul angajaţilor din sectorul public. Peste 360.000 de salariaţi români au dispărut din statistici în perioada octombrie 2008- octombrie 2009, în timp ce numărul angajaţilor din administraţia publică a crescut cu mai mult de 26.000, arată date publicate ieri de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Businessul Romet Buzău a crescut cu 7% până la 200 mil. Euro

Constantin Toma, proprietarul grupului Romet Buzău, cu activităţi în industria apei, energiei şi agricultură, afirmă că anul trecut a înregistrat o creştere de 7% a cifrei de afaceri, până la peste 800 mil. lei (circa 200 mil. euro), datorită extinderii activităţii de export şi a majorării contractelor de furnizare de produse şi servicii pe proiectele finanţate de Uniunea Europeană.

Ruşii cumpără Laminorul Brăila cu 9 milioane de euro

Ruşii de la Mechel au anunţat că au preluat controlul asupra combinatului metalurgic Laminorul Braila (LMRU), prin achiziţia acţionarului majoritar al acestuia, Donau Commodities, într-o tranzacţie de circa 9,4 mil. euro. Austriecii de la Donau Commodities deţineau anterior 90,9% din capitalul Laminorul Brăila.

Clinicile investesc 150 milioane de euro

Principalii operatori din domeniul serviciilor medicale private vor investi peste 150 mil. euro în unităţi medicale pe piaţa locală până în 2011, dintre care peste 70 mil. euro numai anul acesta, relevă o analiză a ZF pe baza datelor făcute publice de companii. Acest nivel al investiţiilor este record pe piaţa de profil şi a fost influenţat de intrarea recentă a unor fonduri de investiţii în acţionariatul principalilor operatori, dar şi de posibilităţile mari de creştere.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb