REVISTA PRESEI 24.10.2015

Willy Homner
Revista Presei / 24 octombrie 2015

ADEVARUL

Inimaginabilul devine mai puţin inimaginabil: dezintegrarea proiectului european

Duminică, la Bruxelles, se va desfăşura reuniunea convocată de Jean-Claude Juncker cu participarea şefilor de state şi guverne din Balcani. Cum e regula nescrisă de la Bruxelles, înainte de reuniune încep să curgă mesaje care să definească, pe cât se poate de precis şi ferm, cadrul general al discuţiilor, pentru ca toată lumea interesată să primească din timp semnalul politic aferent. Aşa s-a întâmplat şi acum, când, cu ocazia unei reuniuni organizate de Friends of Europe, s-au auzit discursuri extrem de dure asupra nivelului mai mult decât îngrijorător al lipsei de încredere al opiniei faţă de proiectul european şi, în aceiaşi măsură, punând în evidenţă nivelul neaşteptat de ridicat al tensiunilor între diferitele State Membre. Iată, spre exemplu, ce afirmă Frans Timmermans, Prim vicepreşedintele Comisiei Europene: "În acest moment, provocarea cu care se confruntă proiectul european este una existenţială...Criza refugiaţilor a adus totul la lumină. Adică ceea ce până acum era inimaginabil devine acum mai puţin inimaginabil: dezintegrarea proiectului european".

Economia kazahă: "Tabloul lui Mendeleev", în pragul unei rescrieri majore

Economia Kazahstanului, cel mai mare producător de resurse din Asia Centrală, se află într-un moment de răscruce pe fondul prăbuşirii preţului petrolului. Nursultan Nazarbaev, preşedintele care conduce ţara de 25 de ani, a avertizat recent că "o criză reală se apropie". Kazahstanul are în subsol toate elementele din Tabloul lui Mendeleev" - este o frază pe care o aud des cei care vizitează statul din Asia Centrală, care a cunoscut o transformare radicală din 1991, anul în care şi-a câştigat independenţa. În realitate, în subsolului Kazahstanului, au fost descoperite 99 dintre cele 118 de elemente care compun Tabloul lui Mendeleev. Ţara este al 20-lea mare producător de resurse naturale al lumii, contribuind cu 1,1% din producţia globală de rezerve primare. Totodată, se află în top 20 producători de petrol şi gaze naturale şi ocupă primul loc la producţia de uraniu.

Înmormântarea poliţistului Gigină: salve de foc acoperind durerea

Poliţistul Bogdan Cosmin Gigină a fost înmormântat, vineri, la Cimitirul Ghencea 3 din Bucureşti, cu onoruri militare. Agentul de 28 de ani a decedat marţi seară, în timp ce se afla în coloana oficială a vicepremierului Gabriel Oprea. Motocicleta pe care o conducea a intrat într-o groapă prost semnalizată. Era noapte, ploua, iar afară erau mai puţin de zece grade, temperatură sub care poliţiştii motociclişti ar trebui să se retragă la bază. Moartea sa a declanşat dezbateri aprinse despre uşurinţa cu care demnitarii statului român se folosesc de coloanele oficiale. Inclusiv rudele poliţistului au acuzat, pe reţelele de socializare, că acesta ar fi murit "din cauza unora cu funcţii înalte, care se grăbesc mereu". Demnitarii cărora agentul Gigină le-a deschis drumul cu motocicleta lui n-au venit la înmormântare, dar l-au avansat în grad şi l-au decorat post-mortem. I-au trimis fanfară militară şi ostaşi din garda naţională care să-i poarte sicriul pe umeri şi să tragă focuri de armă în aer. Iar în urma acestor focuri de armă să se aştearnă tăcerea.

Cine este Renato Usatîi: suspiciuni de crimă, declaraţii controversate şi lupte politice

Cine este Renato Usatîi? Controversatul om de afaceri şi politician moldovean Renato Usatîi a fost reţinut pentru 72 de ore, vineri seară, la revenirea din Rusia. Usatîi e învinuit de violarea secretului corespondenţei, după ce a publicat înregistrări cu convorbiri telefonice între fostul premier moldovean Vlad Filat, arestat pentru corupţie, şi omul de afaceri Ilan Shor. O nouă acţiune în forţă marca Usatîi, de care scandalurile nu se dezlipesc. Renato Usatîi este născut la Făleşti, în nordul Republicii Moldova, într-o familie de profesori, tatăl său fiind director de şcoală. A studiat la Bălţi şi a lucrat ca inginer-şef pentru vagoanele-restaurant la Calea Ferată din Moldova, iar în 2004, după un conflict cu fostul director al întreprinderii, Miron Gagauz, s-a stabilit la Moscova. Biografia sa de mai departe rămâne o enigmă. Se cunoaşte doar că în Rusia s-a apropiat de cercuri influente şi că are afaceri foarte profitabile, scrie Timpul. Numele lui Renato Usatîi a fost menţionat în cazuri de crimă, în diverse scandaluri, precum şi în atacul raider asupra băncii moldoveneşti "Universalbank".

Concluziile Congresului PPE. România a ratat funcţia de vicepreşedinte

Senatorul PNL Anca Boagiu s-a clasat prima sub linia câştigătorilor pentru un post de vicepreşedinte al PPE, deşi delegaţia de europarlamentari ai României este a treia ca mărime în grupul PPE. România a obţinut poziţia a 11-a din cele zece posturi puse la bătaie. Altfel, Congresul PPE l-a readus pe Traian Băsescu în familia popularilor europeni după o absenţă de zece luni. Criza refugiaţilor şi Republica Moldova au fost principalele subiecte abordate de Traian Băsescu şi care ţin, mai degrabă, de atribuţiile preşedintelui statului. PPE a adoptat şi o propunere de rezolvare a crizei refugiaţilor, aceea de a interzice ca solicitările de azil să mai poată fi făcute pe teritoriul UE. PPE a încercat să se delimiteze şi de declaraţiile preşedintelui Comisiei Juridice, Jean-Claude Juncker, cu privire la Federaţia Rusă, şi a adoptat o poziţie de neprietenie cu Rusia.

Serghei Lavrov: Soarta lui Bashar al-Assad trebuie decisă de poporul sirian

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a insistat vineri asupra necesităţii ca poporul sirian să decidă viitorul politic al ţării lor, inclusiv soarta preşedintelui Bashar al-Assad, un subiect fierbinte la masa negocierilor dintre Moscova şi Washington. "Soarta preşedintelui sirian trebuie decisă de poporul sirian", a declarat Lavrov la Viena, reafirmând astfel opoziţia Rusiei faţă de înlăturarea de la putere a lui Bashar al-Assad, care conduce o ţară afectată de peste patru ani de război civil. Moscova reproşează Washingtonului că încearcă să se "debaraseze" de Bashar al-Assad. După ce a condiţionat plecarea imediată de la putere a lui al-Assad pentru iniţierea procesului de tranziţie în Siria, Washingtonul a admis posibilitatea negocierii unui calendar. Secretarul de Stat american, John Kerry, şi miniştrii de Externe ai Rusiei, Serghei Lavrov, Arabiei Saudite, Adel al-Jubeir, şi Turciei, Feridun Sinirlioglu, s-au reunit ieri la Viena pentru a discuta pe tema Siriei. Trioul Washington-Riad-Ankara se opune Moscovei, aliatul-cheie al regimului de la Damasc.

Congres Mişcarea Populară. Traian Băsescu revine la cârma unui partid politic

Fostul preşedinte Traian Băsescu va fi ales, sâmbătă, preşedintele Mişcării Populare, iar Eugen Tomac, actualul preşedinte al PMP, îşi va asuma funcţia de preşedinte executiv, spun surse din interiorul partidului. Astfel, la doar un an şi zece luni de la înfiinţare, PMP dispare şi apare Mişcarea Populară. Elena Udrea, primul preşedinte ales al PMP, nu va candida pentru nicio funcţie de conducere în noua formaţiune politică. Peste 5.000 de delegaţi sunt aşteptaţi, sâmbătă, la Congresul PMP, care se va desfăşura la Sala Palatului, la diferenţă de mai puţin de o săptămână de la cel al PSD, în cadrul căruia a fost ales în funcţia de preşedinte Liviu Dragnea. În cadrul lucrărilor Congresulu vor avea loc alegeri pentru preşedinţia partidului şi pentru membrii Consiliului Executiv Naţional, for care va asigura conducerea centrală a partidului.

Coasta mexicană, lovită de cel unul dintre cele mai puternice uragane din istorie

Uraganul Patricia, considerat de unele institute meteorologice drept unul dintre cele mai puternice înregistrate vreodată, a lovit vineri coasta mexicană. Furtuna este considerată a avea potenţialul să provoace "efecte catastrofale", relatează BBC. Organizaţia Mondială de Meteorologie spune că furtuna este comparabilă în intensitate cu taifunul Haiyan, care a ucis în 2013 6.300 de persoane în Filipine. Vântul provocat de Patricia a fost atât de puternic încât ar fi putut să ridice un avion în aer şi să îl menţină în zbor, a declarat un purtător de cuvânt al Organizaţiei. Trei state din calea uraganului Patricia au declarat stare de urgenţă. Furtuna a lovit coasta în zona Cuixmala din statul Jalisco, din Mexic, iar viteza vântuluia a ajuns la 265 km/h, potrivit Centrului Naţional pentru Uragane din Miami, care spune că uraganul este cel mai puternic înregistrat vreodată în Pacificul de Est sau în Atlantic.

EVENIMENTUL ZILEI

Congres PMP la Sala Palatului. Partidul se va numi Mişcarea Populară, Traian Băsescu este aşteptat să candideze

Congresul PMP se reuneşte astăzi la Sala Palatului. Partidul îşi va schimba denumirea în "Mişcarea Populară", aşa cum a propus recent Traian Băsescu. Fostul preşedinte este aşteptat să candideze la şefia formaţiunii. Rămâneţi pe evz.ro pentru a urmări desfăşurarea evenimentului. Potrivit unor surse din partid, Traian Băsescu ar putea candida pentru această funcţie, iar actualul preşedinte al PMP, Eugen Tomac, ar fi ales numărul doi în partid, adică preşedinte executiv. În urmă cu aproximativ o săptămână, la Comitetul Executiv al PMP, Traian Băsescu nu a negat faptul că ar putea candida pentru o funcţie de conducere în partid. "Nu ştiu. Mai vedem", a spus el atunci. La Congresul de astăzi partidul ar urma îşi să desemneze zece vicepreşedinţi, printre care deputaţii Petru Movilă, Ştefan Burlacu, Clement Negruţ, Adrian Gurzău, precum şi Mihaela Stoica, înscrisă joi în partid, informează mediafax.ro. Preşedinţii de filiale care vor candida pentru funcţia de vicepreşedinte PMP sunt Claudiu Palaz - Constanţa, Cătălin Cristache - Galaţi, Cătălina Bojanu - Prahova, Roxana Iliescu - Timiş.

Schimbări majore pentru refugiaţii din Germania: Dreptul la azil, mai greu de obţinut

Germania va pune în aplicare cu începere de sâmbătă, o lege care înăspreşte condiţiile pentru dreptul la azil. Legea va fi pusă în aplicare mai devreme cu o săptămână decât era prevăzut. Textul, recent adoptat de Parlament, urma să intre în vigoare la 1 noiembrie, relatează Agerpres. În cele din urmă, a fost publicat vineri în Monitorul Oficial pentru a intra în vigoare sâmbătă. Conform noii legi, cetăţenii din Albania, Kosovo şi Muntenegru nu vor mai avea posibilitatea de a solicita azil în Germania, cu excepţia unor cazuri deosebit de grave, întrucât acestea sunt considerate pe viitor ca ţări de origine sigure. Mai mult, procedurile de expulzare pentru solicitanţii respinşi vor fi accelerate. De asemenea, în cadrul coaliţiei guvernamentale a cancelarului Angela Merkel pare să se ajungă la un acord privind înfiinţarea unor centre speciale la graniţă, numite "zone de tranzit", cu scopul de a expulza mai rapid migranţii, despre care se ştie sigur că nu îndeplinesc condiţiile statutului de refugiat în Germania. Un astfel de exemplu ar fi migranţii economici.

Deşi în vrie economică, Rusia plăteşte aventura din Siria şi grandomania lui Putin cu milioane de dolari

Federaţia rusă are probleme economice majore. Numai scăderea economiei prognozată la 3,4 % şi lipsa onorării proiectelor politice, adică a finanţărilor din regiunea separatistă nistreană, din Osetia de Sud, Abhazia si Crimeea, sunt suficiente pentru a arată măsura acestor probleme. Şi mutarea fondurilor din Caucazul de Nord către Crimeea nu ajută suficient de mult pentru că reacţia organizaţiilor teroriste din Siria este una furibundă iar regiunea ameninţă să sară în aer cât de curând, odată cu repatrierea teroriştilor sau cu proiectarea unor noi celule în regiune. Această realitate este calculată fără a lua în calcul aventura lansată de Vladimir Putin în Estul Mediteranei şi în Siria. Costurile operaţiunii de aici sunt mult mai mari şi se adaugă prognozelor deja făcute şi sumelor deja cheltuite. Iată cum arată o notă de plată pentru cetăţenii Federaţiei Ruse: Loviturile aeriene în Siria costă Moscova 4 milioane de dolari pe zi, iar raidurile, furniturile, infrastructura şi personalul de la sol a costat Rusia între 80 şi 115 milioane de dolari începând cu data de 30 septembrie.

CÂT ne va costa modificarea Codului Fiscal: DOUĂ miliarde de lei!

Impactul măsurilor de modificare a Codului Fiscal care vor fi aprobate săptămâna viitoare în Guvern va fi de aproximativ două miliarde de lei. Suma a fost anunţată chiar de ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, informează Agerpres. "Cel mai important impact al modificărilor Codului Fiscal este acela că, în urma adoptării tuturor acestor măsuri, deficitul bugetar se va menţine sub 3% pe 2016", a explicat Teodorovici. În privinţa impactului reducerii impozitului pe dividende, de la 16% la 5% începând cu cele aferente anului 2015 plătite în 2016, impactul estimat este cuprins între 1,3 şi 1,5 miliarde de lei. Aici, însă, ministrul Finanţelor a explicat că suma va fi compensată din plăţile efectuate de cei care vor beneficia de amnistia fiscală până la finalul lunii martie 2016. "Această măsură va avea peste 1,3 miliarde de lei impact pozitiv", s spus Teodorovici. Reducerea TVA la apă la 9%, începând de anul viitor, va avea un impact bugetar anual de 250 de milioane de lei, a mai spus Teodorovici.

JURNALUL NATIONAL

OFICIAL - Parchetul Militar a clasat dosarul Revoluţiei

Procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Secţia Parchetelor Militare au clasat dosarul privind evenimentele din decembrie 1989, care au avut ca rezultat decesul, rănirea şi lipsirea de libertate a unor persoane, precum şi distrugerea unor bunuri. Potrivit unui comunicat al Parchetului General, faptele comise în contextul evenimentelor din decembrie 1989 au făcut, iniţial, obiectul a 4.544 de dosare penale: în 1.244 dosare cercetarea a fost efectuată de Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti; în 17 dosare de Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Iaşi; în 317 dosare de Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Cluj; în 169 - de Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Timişoara; în 233 - de Parchetul Militar de pe lângă Curtea Militară de Apel; în 2.564 dosare de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Secţia Parchetelor Militare.

România trece la ora de iarnă în 25 octombrie; mersul trenurilor nu se modifică

Trecerea la oră de iarnă, începând din data de 25 octombrie, nu modifică mersul trenurilor, circulaţia urmând a se efectua conform orarelor prevăzute, informează joi Societatea de Transport Feroviar CFR Călători. În activitatea de transport feroviar de pasageri se va trece, începând de duminică, la ora Europei orientale (ora oficială de iarnă), astfel ca ora 4,00 va deveni ora 3,00. În noaptea de 24 spre 25 octombrie, trenurile de călători vor pleca din gările în care se formează conform orei de vară, până la ora 4,00. Trenurile care au ora de plecare din gările în care se formează după ora 4,00, vor pleca la orele stabilite în mersul de tren în vigoare, respectând ora oficială de iarnă. Trenurile de călători aflate în circulaţie după ora 4,00, ora oficială de vară, vor opri în staţiile din parcurs stabilite, unde vor staţiona până la ora de plecare din mersul trenurilor, conform noii ore. Trenurile care mai au de parcurs o distanţă scurtă până la staţia finală îşi vor continua mersul până la destinaţie.

O companie chineză e interesată de crearea unui sat turistic în staţiunea Băile Govora

O delegaţie a unei companii din R.P. China a fost prezentă, vineri, la Primăria Băile Govora pentru a stabili detaliile unei posibile concesiuni de teren în zona Curături, pentru realizarea unui sat de vacanţă. "Este o nouă întâlnire din seria pe care am avut-o cu investitorii pe tema noii Govore, cum am definit-o în PUG. Este vorba de un sat de vacanţă, un nou cartier de bungalouri, pensiuni, moteluri, în zona Curături. Aceste terenuri vor fi concesionate, iar delegaţia din R.P China s-a declarat interesată de această zonă. Am stabilit chiar pentru perioada următoare vizita în Govora a unor serii de turişti chinezi pentru a cunoaşte mai bine potenţialul staţiunii", a declarat, primarul din Govora, Mihai Mateescu. Potrivit PUG Băile Govora, în zona Curături primăria staţiunii a realizat un proiect cu privire la amenajarea pe câteva zeci de hectare a unui sat turistic, prin care se urmăreşte dublarea capacităţii de cazare a staţiunii. Aceeaşi delegaţie a cerut în urmă cu o lună Primăriei Ocnele Mari date cu privire unele obiective - complexul balnear şi un parc - care urmează a fi scoase la licitaţie.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb