REVISTA PRESEI - 24.12.2011

Willy Homner
Revista Presei / 24 decembrie 2011

ADEVARUL

Sârbii îl vor pe Traian Băsescu să le fie preşedinte

Ministrul de Externe al Serbiei, Vuk Jeremik, a declarat cu ocazia întâlnirii cu liderul PDL Diaspora, William Brânză, că Traian Băsescu este foarte iubit în Serbia, de români şi sârbi deopotrivă, şi dacă ar candida acolo, ar ajunge preşedinte. "În cadrul unei întâlniri pe care am avut-o cu ministrul de Externe al Serbiei am depăşit discuţiile formale. Acesta a spus ca preşedintele nostru ar câştiga şi acolo un mandat. De asemenea, am constatat că suntem două popoare foarte apropiate, deşi se spune că Dunărea ne desparte, ne-am dat seama că nu e aşa", a spus William Brinza potrivit Ziare.com. Ministrul sârb de Externe a adăugat că România este singura ţară vecină cu care Serbia nu a intrat în conflict. "Au fost provocări, dar prietenia sârbo-română este trainică", a declarat acesta.

Banca Mondială eliberează o tranşă de 400 de milioane de euro României

Consiliul Director al Băncii Mondiale a aprobat, la 19 decembrie, o tranşă în valoare de 400 de miliarde de euro prin intermediul Băncii Internaţionale pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BIRD) pentru România. Banii fac parte din programul de asistenţă financiară semnat de FMI, BM şi Comisia Europeană României în mai 2009. Scopul acestui împrumut este sprijinirea reformelor Guvernului în ceea ce priveşte administrarea fiscală, protecţia socială şi sectorul financiar, în vederea susţinerii României în efortul de a ieşi din criza economică mai puternică, se arată într-un comunicat emis ieri de Banca Mondială. Acesta este al treilea împrumut de acest fel acordat României, creditele având o valoare totală de un miliard de euro. Acesta face parte din programul de asistenţă financiară semnat de FMI, BM şi Comisia Europeană României în mai 2009.

Pe cine a bătut Ialomiţianu. Cei mai buni miniştri de Finanţe din UE, potrivit "Financial Times"

Gheorghe Ialomiţianu, ministrul român al Finanţelor, a fost desemnat "Ministrul de Finanţe al Anului" de către publicaţia economică de specialitate "The Banker", deţinută de "Financial Times" (FT). În paralel, FT a publicat topul celor mai buni miniştri de Finanţe din UE, în care Ialomiţianu nu apare. 2011 nu a fost cel mai fericit an pentru miniştrii de Finanţe din Europa, în special pentru cei din zona euro. Criza datoriilor suverane a continuat să se extindă, în ciuda tuturor zidurilor de protecţie ridicate după fiecare Summit european. Pentru prima dată, în 2011, criza a trecut de la periferia zonei euro către "inima" acesteia, afectând unele dintre cele mai mari economii din UE, precum Franţa, Olanda şi Danemarca. Topul FT: 1. Anders Borg, ministrul suedez al Finanţelor; 2. Wolfgang Schauble, Germania; 3. Jacek Rostowski, Polonia; 4. Didier Reynders, Belgia; 5. Jean-Claude Juncker, Luxemburg.

Franţa conduce topul celor mai pesimiste ţări cu privire la situaţia economică viitoare

Într-un sondaj de sfârşit de an, realizat de Gallup International, din 51 de ţări chestionate, Franţa s-a plasat pe primul loc în topul celor mai pesimiste ţări cu privire la situaţia economică viitoare. Pe locul doi s-a clasat Irlanda şi pe trei Austria. Potrivit sondajului publicat ieri, Franţa a înregistrat cel mai mic scor din ultimii 30 de ani în ceea ce priveşte aşteptările cu privire la situaţia economică în anii ce urmează. Cu un scor de -79 de puncte, în declin de la -59 de puncte anul trecut, Franţa înregistrează cel mai scăzut nivel de optimism din 1978 până în prezent. " Nici chiar în 1978, după ce a doua criză de petrol a dat peste cap întregul sistem economic, francezii nu s-au arătat atât de pesimişti ca acum", se arată în comunicatul dat publicităţii odată cu sondajul.

Veşti bune din Franţa: economia naţională a crescut cu 0,4% în cel de-al treilea trimestru al anului

PIB-ul Franţei a crescut în cel de-al treilea trimestru al anului cu o rată de 0,4% raportat la aceeaşi perioadă a anului trecut. Franţa dă semne de revenire după scăderea de 0,1% înregistrată în trimestrul anterior. Potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică şi Studii Economice, creşterea PIB-ului a fost determinată de consum şi exporturi. Astfel, consumul a crescut cu 0,3%, trecând pe plus după căderea de 0,8% înregistrată în trimestrul anterior, iar exporturile, au crescut cu 0,7%, depăşind rata de creştere înregistrată în trimestrul anterior, când plusul a fost de doar 0,5%. Franţa este cea de-a doua economie a Uniunii după mărimea PIB-ului. Statistic, din 1978 şi până în prezent, Produsul Intern Brut (PIB) al Franţei, calculat ca medie trimestrială, a înregistrat o rată medie de creştere de 0,48%.

Încrederea investitorilor americani în pieţele de acţiuni, la cel mai mic nivel din ultimii şase ani

Datele ultimului sondaj realizat de Asociaţia Americană a Investitorilor Individuali arată că 38% din cei chestionaţi se aşteaptă ca pieţele de acţiuni să evolueze liniar în următoarele şase luni. Răspunsurile investitorilor arată că neîncrederea acestora este la cel mai ridicat nivel din aprilie 2005 până în prezent. Problema datoriilor europene, situaţiile politice tensionate, încetinirea creşterii economice, reprezintă motive de îngrijorare pentru investitori, potrivit sondajului.

Statele G20 ar putea fi nevoite să salveze Europa

În rândul liderilor statelor G20 (cele mai dezvoltate 20 de ţări din lume) se vorbeşte deja despre nevoia de a furniza Europei "ceva" ajutor pentru a evita colapsul zonei euro, a declarat joi Jim Flaherty, ministrul canadian al Finanţelor. După ce a criticat statele G20 pentru că nu au făcut destul pentru a combate criza, în direct la trustul media de stat Canadian Broadcasting Corp, Flaherty a declarat că actuala situaţie are potenţialul de a deveni "o criză foarte gravă". Multe dintre statele puternice din zona euro vor fi nevoite să recapitalizeze câteva dintre bănci folosind banii contribuabililor, a spus acesta, citat de Reuters.

Oficiali ai Băncii Centrale Europene iau în calcul tipărirea de bani (QE) ca răspuns la deflaţie

Voci din conducerea executivă a BCE spun că noi injecţii masive de lichidităţi în pieţe, după modelul american de"Quatitative Easing" (QE) vor trebui folosite în cazul în care deflaţia va începe să-şi facă simţite efectele în economiile celor 17 state membre ale zonei euro. Declaraţiile au fost făcute de Lorenzo Bini Smaghi, unul dintre membrii consiliului BCE, şi reflectă de fapt schimbarea radicală pe care Banca Centrală Europeană a suferit-o în ultimii ani de criză, acceptând treptat punerea în practică a unor politici monetare tot mai puţin convenţionale.

Bank of China vrea să intre pe piaţa românească

Una dintre cele mai mari instituţii de creditare din China, deţinută de stat, intenţionează să intre pe piaţa autohtonă, potrivit unui comunicat emis ieri de Camera de Comerţ şi Industrie a României. În primele nouă luni ale anului, banca a avut un profit de aproape 16 miliarde de dolari. Mihail Vlasov, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României (CCIR),a avut o întâlnire cu reprezentanţi ai Bank of China, în cadrul căreia a fost prezentată intenţia băncii de a intra pe piaţa românească, potrivit comunicatului emis de de CCIR. "În prezent, Bank of China deţine peste 1.000 de sucursale şi birouri în toată lumea, dintre care circa 20 în Europa. După deschiderea sucursalei din Ungaria, Bank of China analizează oportunitatea stabilirii şi pe piaţa din estul Europei", se arată în comunicat.

Război al declaraţiilor Ankara-Paris. Premierul Erdogan acuză Franţa de ,,genocid" în Algeria

Premierul turc, Recep Tayyip Erdogan, a acuzat vineri Franţa că a comis un ,,genocid" în Algeria, ca reacţie la adoptarea de către Adunarea Naţională franceză a unui proiect de lege care pedepseşte negarea genocidului armean. ,,Acest vot care a avut loc în Franţa, o Franţă unde trăiesc circa cinci milioane de musulmani, a arătat clar nivelul periculos la care a ajuns rasismul, discriminarea şi islamofobia în Franţa şi în Europa", a declarat primul-ministru turc Recep Tayyip Erdogan. ,,Se estimează că 15 % din populaţia algeriană a fost masacrată de francezi începând din anul 1945. Este vorba despre un genocid", a adăugat Erdogan. Ba mai mult. Şeful Guvernului de la Paris l-a acuzat pe preşedintele Nicolas Sarkozy că foloseşte ,,ura faţă de musulmani şi turci" în scopuri electorale. "Sarkozy să-şi întrebe tatăl-legionar de masacrul trupelor franceze în Algeria".

EVENIMENTUL ZILEI

Ceremonie de adio pentru Vaclav Havel. Mii de oameni au participat la funeraliile fostului preşedinte ceh

Mii de oameni sunt aşteptaţi astăzi să participe la funeraliile fostului preşedinte ceh, Vaclav Havael, scriitor, simbol al disidenţei anti-comuniste şi lider al "Revoluţiei de Catifea", care a încetat din viaţă, duminică, la vârsta de 75 de ani. Numeroşi actuali şi foşti şefi de stat din toată lumea şi-au anunţat prezenţa la ceremoniile funerare. Fostul secretar de Stat american de origine cehă Madeleine Albright, prietenă apropiată a lui Vaclav Havel, va ţine un discurs.

De ce stăm mai bine decât alţii în faţa crizei

În timp ce agenţiile de evaluare retrogradează ţări precum Franţa şi Ungaria, România primeşte veşti bune: culegem roadele măsurilor dure. Chiar dacă au fost criticate şi au trezit nemulţumirea populaţiei, măsurile de austeritate adoptate anul trecut de Guvern, precum şi angajamentele asumate în faţa instituţiilor financiare internaţionale dau acum roadele. Astfel, în timp ce ţări precum Ungaria, Franţa, Italia şi chiar Fondul European pentru Stabilitate Financiară (EFSF) sunt retrogradate de agenţiile de rating sau ameninţate cu reducerea notei, România primeşte veşti bune. Agenţia de evaluare financiară Moody's a reconfirmat, ieri, ratingul "Baa3" atribuit României, cu perspectivă stabilă. Tot ieri, aceeaşi agenţie de rating a coborât cu o treaptă, la "A1", calificativul Sloveniei.

Ce să facem ca să ne crească ratingul

Moody's îşi bazează decizia referitoare la România pe nivelul redus al datoriei guvernamentale, accesul la finanţare multilaterală şi perspectivele promiţătoare de creştere pe termen mediu. Totuşi, specialiştii agenţiei de rating atrag atenţia că aproximativ 70% din exporturile României merg spre ţările europene, iar o încetinire a ritmului de creştere în Europa ar afecta şi evoluţia ţării noastre. Dacă vrem să fim notaţi mai bine, autorităţile trebuie să menţină prudenţa fiscală şi în următorii ani, să atragă mai multe fonduri europene, iar economia trebuie să crească mai rapid.

Bogza, Bancpost: În România sunt prea multe bănci

"Faţă de perioadele de creştere rapidă, devine din ce în ce mai evident faptul că sistemul bancar din România are prea mulţi jucători", a declarat pentru capital.ro, preşedintele Consiliului de Administraţie al Bancpost, Mihai Bogza. În opinia acestuia, condiţiile economice interne şi internaţionale dar şi nivelul scăzut al cererii solvabile nu mai justifică prezenţa unui număr atât de mare de bănci. "Costurile operaţionale pentru întreaga industrie sunt prea ridicate pentru a fi acoperite de veniturile aflate în scădere, iar un număr de jucători se situează sub masa critică, în pofida eforturilor de a se concentra pe anumite nişe . Toate acestea conduc către o singură concluzie: consolidările sunt necesare.", mai spune Bogza.

Barghouti: "Obama şi Netanyahu încearcă să abată atenţia de la nemulţumirile interne pornind un război, probabil cu Iranul!"

Mustafa Barghouti, membru în Consiliul Legislativ din Palestina, susţine că nu se doreşte rezolvarea tensiunilor din Orientul Mijlociu, iar principalii vinovaţi pentru situaţie ar fi americanii. "Cred că Barack şi Netanyahu încearcă să abată atenţia de la problemele lor sociale interne, de la nemulţumirile interne pornind un război, poate, cu Iranul, sau mobilizând Statele Unite să conducă un război asupra Iranului. Acesta e jocul lor. Şi, de fiecare dată când vorbeşti cu ei despre problema palestiniană, încep să vorbească despre Iran", a încheiat Barghouti.

Prima bancă din istorie a scăpat de faliment. S-a îndatorat şi mai mult

Fundaţia Monte dei Paschi a fost înfiinţată în 1472 şi este o fundaţie cu totul atipică: 90% din activele sale sunt bancare. Este una dintre cele mai mici bănci italiene, dar este specială pentru că după toate datele, este cea mai veche bancă din lume, scriu cei de la Wall Street Journal. Împrumutul realizat de Banca Centrală Europene la mijlocul acestei săptămâni a fost o adevărată bulă de oxigen pentru cea mai veche bancă din lume. Mai precis, Banca Monte dei Paschi di Siena a împrumutat nu mai puţin de 10 miliarde de euro, mai mult chiar decât UniCredit, care a luat 7,5 miliarde euro. UniCredit Group este cel mai mare grup bancar din Europa Centrală şi de Est şi unul dintre cele mai mari din Europa.

Mircea Toader: Nu mai este timp pentru unicameral

Liderul grupului PDL din Camera Deputaţilor, Mircea Toader, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, că o decizie privind modul în care se vor desfăşura alegerile parlamentare se va lua în primul trimestru al anului viitor, anunţă Agerpres. Toader a explicat că nu mai este timpul necesar pentru ca România să treacă, începând de anul viitor, la un Parlament unicameral. "Constituţia nu poate fi modificată chiar dacă am vrea acum să o modificăm, ca timp mă refer, e imposibil în câteva luni de zile".

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Apropo de prima stire din "Adevarul" - cotidianul pare, de o buna bucata de vreme, foarte ingaduitor fata de Traian Basescu. Apar in ziar numai stiri pozitive despre el. Cum ar fi ca Basescu sa si-o ia in cap si sa candideze in Serbia?!? Si sa castige! Ce comentarii pline de venin la adresa poporului imbecil sarb ar fi difuzate in eter de posturile TV ostile! Ar fi un spectacol formidabil! Tiranul, dictatorul i-a pacalit pe bietii, amaratii, nestiutorii, sarbi!

    Ha-ha-ha! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb