• ADEVARUL
• Secretul lui Zoltán Teszári. "Milionarul fără chip", de la imperiul RCS&RDS la imperiul energiei
"Milionarul fără chip", aşa cum este cunoscut afaceristul orădean Zoltán Teszári, patronul firmei RDS&RCS, a atacat piaţa energiei electrice, iar Oradea va deveni primul oraş din România care va avea două reţele de electricitate. Magnatul orădean a cumpărat şapte parcuri fotovoltaice, în mai multe zone din Transilvania, inclusiv în Bihor, cu o capacitate totală de producţie de 23,5 megawaţi. În acest fel, compania RCS&RDS a propus un parteneriat Primăriei Oradea în vederea construirii şi operării unei reţele de distribuţie a energiei electrice, parteneriat care va aduce beneficii de preţ cetăţenilor, oraşului şi companiilor din municipiu. Compania RCS&RDS a decis să înceapă marea investiţie, care este şi o provocare pentru firmă, în municipiul Oradea. Furnizarea energiei electrice va demara cât de curând, iar în ceea ce priveşte distribuţia, aceasta va putea începe doar după aprobarea proiectului în Consiliul Local şi după finalizarea procesului de autorizare.
• Cooperare româno-bulgară (via şi China)
România şi Bulgaria îşi vor acorda sprijin reciproc pentru dezvoltarea de produse turistice comune, vor diminua cotele de impozit pentru veniturile care se impun prin stopaj la sursă în scopul evitării dublei impuneri şi vor crea un centru comun de informaţii turistice în China. Sistemul de colaborare a fost stabilit, vineri, la Craiova, în şedinţa comună de guvern a celor două ţări, printr-o serie de documente bilaterale. Pe lista acestor documente figurează Convenţia pentru evitarea dublei impuneri şi prevenirea evaziunii fiscale cu privire la impozitele pe venit, în principal prin diminuarea cotelor de impozit pentru veniturile care se impun prin stopaj la sursă (dividende, dobânzi, redevenţe).
• Care este legătura dintre mireasa lui Dracula din filmul lui F. F. Coppola şi cea mai nouă bancă din România, Idea Bank?
Romanian International Bank tocmai se transformă în Idea Bank şi îşi propune să intre în primele zece bănci din România. Banca a fost controlată - din primăvara lui 2002 şi până la sfârşitul lui 2013 - de către Daniel Roberts şi fosta sa soţie, Florina Kendrick Roberts, care deţineau fiecare câte 44,7% din acţiunile RIB. De remarcat că, la momentul tranzacţiei, cei doi mai controlau şi o bancă din California, Merchants Bank of California. Florina Kendrick (49 de ani), a plecat din România imediat după terminarea liceului. Originară din Cluj şi fiica unor cunoscuţi profesori universitari, tânăra avea să plece peste Ocean după ce a fost selecţionată de Francis Ford Copolla - regizorul american intrat în istoria filmului odată cu lansarea trilogiei Naşul - să interpreteze rolul primei mirese a lui Dracula în ecranizarea sa din 1992 a romanului omonim al lui Bram Stoker, cu Gary Oldman, Winona Ryder, Antony Hopkins şi Keanu Rives în rolurile principale. Florina Kendrick a absolvit Academia de Film şi Televiziune Van Mar de la Hollywood, transformându-se apoi - prin studii de specialitate - în femeie de afaceri.
• Revenire în forţă: "Rubla a devenit prea puternică"
Rubla a devenit prea puternică, spune ministrul rus de Finanţe, Anton Siluanov, comentând măsurile luate de banca centrală a Rusiei la sfârşitul anului 2014 şi începutul lui 2015. "S-a întâmplat ceea ce ne-am aşteptat: volumul rezervelor în aur s-a stabilizat, apoi rubla a început să se stabilizeze, iar acum s-a întărit. Credem că s-a apreciat extrem de puternic, este prea mult", a spus Siluanov. Ministrul a arătat că la sfârşitul lui 2014 cererea de valută din partea ruşilor a crescut din cauza devalorizării rublei, ceea ce a condus la ieşiri de capital şi la accelerarea inflaţiei. Rubla s-a devalorizat cu 46% în 2014, coborând în decembrie la 67,8 unităţi pentru un dolar, pe fondul scăderii cotaţiilor petrolului. În acest an, rubla şi-a revenit însă, atingând vineri nivelul de 51,6 unităţi pentru un dolar. Bloomberg a estimat recent că rubla rusească înregistrează cele mai bune performanţe între valutele analizate la nivel mondial, principalul motiv pentru aprecierea monedei fiind armistiţiul din Ucraina.
• Rusia şi Argentina, parteneriat strategic în energie
Rusia şi Argentina au încheiat acorduri în valoare de 5 miliarde de dolari în domeniul energiei, în cadrul unui parteneriat strategic. Acordurile convenite se referă la dezvoltarea energiei hidroelectrice, nucleare şi bazate pe carburanţi fosili, precum şi la utilizarea monedelor celor două ţări în relaţiile comerciale bilaterale. Un acord de 2 miliarde de dolari a fost semnat pentru construirea unui baraj hidroelectric în Argentina, banca rusă VEB urmând să furnizeze 1,2 miliarde de dolari din suma necesară, din care 35% pentru plata subcontractorilor argentinieni. În plus, Rusia va furniza Argentinei acces la tehnologie în domeniul energiei nucleare, acordul urmând să fie finalizat până la sfârşitul acestui an. Şeful companiei Rosatom a refuzat să estimeze valoarea acordului nuclear, afirmând că un singur reactor costă mai multe miliarde de dolari.
• Comparaţie cu veniturile aleşilor din UE, raportate la nivelul de trai
După ce deputata PNL Steliana Miron a provocat un şoc ca urmare a afirmaţiilor că salariul de parlamentar nu-i ajunge nici măcar pentru coafor, un alt ales a venit cu o justificare şi mai hilară. Senatorul UNPR Ionel Agrigoroaei a declarat că un salariu corect ar trebui să fie de 3.500 de euro, deoarece "nu se poate poate duce la întâlniri importante în haine de şantier sau în trening" şi că are nevoie de costume şi cămăşi. Un parlamentar român are o indemnizaţie lunară brută de 7.000 de lei. În România, salariul minim brut este de 975 de lei, astfel că indemnizaţia unui parlamentar este de 7,17 ori mai mare decât salariul minim. Potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS), câştigul salarial mediu brut pe ţară a fost în luna februarie de 2.395 lei, astfel că indemnizaţia este 2,92 ori mai mare. Salariul minim în Franţa era în ianuarie de 1.457 de euro, iar cel mediu este de 2.157 euro. Astfel, indemnizaţia de bază este de 3,78 de ori peste salariul minim şi de 2,55 ori peste salariul mediu.
• China, India şi Rusia au cumpărat cantităţi uriaşe de aur în ultima lună
Preţul aurului este aproximativ acelaşi ca la sfârşitul lui 2014. Cu toate astea, au avut loc câteva mişcări interesante pe piaţa aurului, China, India şi Rusia fiind cumpărători masivi în ultima lună, informează Business Insider. Se pare că Marea Britanie a exportat aur în Elveţia, de unde a fost ulterior trimis în China şi India. De asemenea, în ciuda scăderii rezervei monetare, Rusia continuă să fie un cumpărător important. Conform unor informaţii oficiale date publicităţii de elveţieni, transportul de aur din ţara cantoanelor către China s-a dublat în luna martie, faţă de luna februarie, ajungând la 46, 4 tone. Şi exportul către India s-a dublat, ajungând la cea mai mare cantitate din ultemele patru luni şi anume 72,5 tone. Pe de altă parte, cantitatea exportată către Hong Kong a scăzut la 30 de tone în luna martie a acestui an. Una peste alta, exporturile de aur ale Elveţiei, care nu sunt influenţate de puterea francului, au crescut în luna martie cu 65 de procente, ajungând la 223,3 tone.
• EVENIMENTUL ZILEI
• Liderii PNL se bucură că Liviu Dragnea va fi condamnat pentru fraudarea Referendumului din 2012, la care au participat şi ei din plin - autor: Ion Cristoiu
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a anunţat că sentinţa în Dosarul Referendumului din 2012 va fi pronunţată pe 6 mai 2015. Cum procurorii au cerut închisoare cu executare pentru Liviu Dragnea, mulţi politicieni şi jurnalişti şi-au exprimat public dorinţa ca liderul PSD să ajungă la închisoare. Cînd s-a publicat Rechizitoriul, USL exista. În consecinţă, liderii PNL pe stil vechi au denunţat acţiunea DNA ca fiind un abuz politic şi au negat cu fermitate fraudarea Referendumului. Au trecut de la Rechizitoriu trei ani. Între timp, PNL s-a rupt de PSD şi a fuzionat cu PDL. Cum rămîne cu fraudarea? Răspunsul ne dovedeşte încă o dată că politica e curvă. Şi nu o curvă de lux, ci una de bordel de la marginea drumului. Liderii PNL îşi freacă mîinile de bucurie la gîndul că Liviu Dragnea va fi condamnat pentru fraudarea Referendumului. Fraudare la care ei au particispat din plin!
• SCANDALUL ÎNCHISORILOR CIA. George Maior: "Nu s-au aprobat asemenea centre!"
Fostul şef al Serviciului Român de Informaţii (SRI), George Maior, a declarat, ieri, că în România nu au fost aprobate locaţii pentru CIA, aşa cum fostul preşedinte Ion Iliescu a afirmat în presa internaţionlă. "Nu ştiu contextul în care fostul preşedinte a dat acest interviu şi dacă nu cumva există o decontextualizare a afirmaţiilor sale. Nu s-au aprobat asemenea centre speciale, despre care se discută în plan internaţional, în România. S-au aprobat în CSAT platforme de cooperare pentru securitatea noastră şi a SUA", a declarat George Maior la Adevărul Live. Fostul şef al SRI atenţionează cu privire la efectele grave ale unor astfel de declaraţii. "Ar trebui să vorbim mult mai calm, mai ales într-un context sensibil al securităţii statului român. Asemenea afirmaţii pot creşte gradul de risc în ceea ce priveşte ameninţarea teroristă. Lumea citeşte şi vede asemenea declaraţii", a adăugat Maior. Ex-şeful SRI a mai precizat că nu există niciun raport oficial în care să fie menţionată România, ci doar rapoarte de presă.
• Se măresc SALARIILE PROFESORILOR! Când intră în vigoare mult aşteptata decizie
Lefurile cadrelor didactice vor creşte cu 5% începând din luna septembrie. Anunţul a fost făcut de ministrul Educaţiei, la finalul unei întâlniri de trei ore cu sindicaliştii din educaţie. Creşterea salarială fusese convenită la sfârşitul anului trecut, printr-un protocol semnat de cele două părţi. Acum, sindicaliştii din educaţie cer şi schimbarea legii salarizării. În caz contrar, spun ei, din 2016 profesorii vor avea venituri aproape egale cu ale muncitorilor necalificaţi, întrucât salariul minim va urca la 1.200 de lei, iar dascălii câştigă, în medie, 1.500 de lei. "Va fi acordat şi sporul de 5% în luna septembrie, s-a rezolvat şi problema personalului nedidactic, problemă care era extrem de importantă, o creştere de 12% începand cu 1 iulie. Această prevedere vizează un număr de 60.000 (de persoane care fac parte din, n.r.) personal nedidactic: 53.000 în preuniversitar şi 7.000 în universitar", a declarat Sorin Cîmpeanu, ministrul Educaţiei.
• Pro TV a reziliat contractul cu agenţia de ştiri Mediafax
Pentru prima dată în cei 23 de ani de funcţionare a postului TV fondat de Adrian Sârbu, când Pro TV nu mai are contract cu agenţia de ştiri Mediafax, fondată la începutul anilor 1990 de fostul şef al Pro TV. Astfel, potrivit paginademedia.ro, postul TV a înştiinţat agenţia Mediafax că reziliază contractul prin care beneficia de fluxurile de ştiri, contractul urmând să expire la sfârşitul lunii. Ştirile Pro TV nu au mai menţionat, joi seara, la finalul programului, că "folosesc serviciile Mediafax", iar pe genericul de final a apărut că "Ştirile Pro TV folosesc serviciile agenţiei Agerpres".
• Înşelăciune. Retailerii cresc preţurile înainte de scăderea TVA
O anchetă jurnalistică realizată de B1 TV arată că, numai în ultimele două săptămâni, mai multe preţuri au crescut cu până la 30 la sută. Şeful Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), Marius Alexandru Dunca, a reacţionat dur vizavi de posibila creştere a preţurilor operată de retaileri chiar înainte de scăderea TVA. "Este o bătaie de joc la adresa consumatorilor şi a statului! Consumatorii nu câştigă, statul nu câştigă, ne întrebăm atunci cine câştigă?", a declarat, pentru EVZ, Marius Alexandru Dunca. Oficialul îi sfătuieşte pe consumatori să facă o reclamaţie la ANPC sau la alte instituţii abilitate, pentru orice neregulă care vizează atât încălcarea drepturilor consumatorilor, cât şi afectarea intereselor lor economice. Şi preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, a avut o reacţie vizavi de aceste bănuieli. "Dacă vom avea suspiciuni privind posibile încălcări ale Legii concurenţei (înţelegeri între companii) vom declanşa investigaţii şi dacă aceste suspiciuni se confirmă, vom aplica sancţiuni", a declarat Chiriţoiu, pentru EVZ.
• JURNALUL NATIONAL
• Statut incert pentru procurori
Una dintre mizele esenţiale ale revizuirii Constituţiei este configurarea puterii jude-cătoreşti din România şi puterile ei. Printre politicieni se vorbeşte despre scoaterea procurorilor din cadrul magistraturii şi punerea lor în categoria funcţionarilor, în timp ce DNA şi CSM vor să-şi mărească puterea. Transformarea procurorilor în funcţionari ai statului, pe care să-l reprezinte în instanţă ca adversari ai avocaţilor, în timp ce arbitrul să fie judecătorul, a revenit în atenţie printr-o declaraţie recentă a premierului Victor Ponta. Discuţia e veche, dar acum puţini şi-o asumă deschis: Ponta subliniază că propunerea e din 2013 şi aparţine liberalilor, iar aceştia susţin că lucrează la elaborarea unor noi teze în privinţa revizuirii. Doar UDMR susţine clar ca procurorii să fie funcţionari cu statut special, reglementat prin lege. În paralel, există posibilitatea "spargerii" Consiliului Superior al Magistraturii în două organisme distincte: Consiliul Procurorilor şi Consiliul Judecătorilor.
• Procurorii DNA extind urmărirea penală a Laurei Georgescu (preşedintele CNA)
Procurorii dispun: "extinderea urmăririi penale faţă de suspecta GEORGESCU LAURA - CORINA, preşedinte al Consiliului Naţional al Audiovizualului (C.N.A), sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de abuz în serviciu şi instigarea la fals în înscrisuri sub semnătură privată ( câte 3 acte materiale )", spune comunicatul instituţiei. Procurorii susţin că există indicii care duc la suspiciunea că Laura Georgescu "a instigat în perioada 2013 - 2014, la întocmirea unor sesizări cu date nereale, în vederea înregistrării unor lucrări ce au intrat în analiza plenului CNA şi care au fost soluţionate prin sancţionarea posturilor de televiziune respective. Preşedinta CNA Laura Georgescu, posibil urmărind diferite interese de natură personală sau capacitată de entităţi juridice din domeniul audiovizualului sau de persoane ce deţin diferite funcţii publice, a impus mai multor funcţionari din cadrul C.N.A., să întocmească sesizări ce conţin date nereale, iar ulterior a susţinut respectivele sesizări false prin demararea unor proceduri administrative care au avut ca finalitate sancţionarea cu amendă a unui număr de 7 posturi TV, unele dintre aceste posturi fiind sancţionate de mai multe ori."
• De ce să lucrezi part-time
Experienta intr-un domeniu nou, programul flexibil, perspectiva de a obtine un job full time sau castigul suplimentar sunt avantajele principale ale unui job part time, spun specialiştii. Joburile part time sunt o solutie buna atat pentru candidatii fara experienta, cat si pentru cei care au deja un job si doresc sa-si suplimenteze veniturile. "In perioada studiilor se pot castiga bani in acest fel, fara ca munca sa aiba un impact negativ asupra timpului necesar pentru invatat, iar tinerii absolventi pot capata experienta necesara lucrand part time. Cei care au deja un job se pot califica intr-un domeniu nou, imbunatatindu-si astfel optiunile pe piata muncii. In general, ofertele de munca part time sunt mai flexibile in privinta programului care poate fi adaptat astfel incat sa corespunda atat nevoilor angajatorului, cat si ale angajatului", spun reprezentanţii Myjob.ro. Locurile de muncă cu program redus sunt în creştere de la an la an. "Numărul acestora s-a ridicat la 238.000 de persoane, în 2014, în creştere cu 12.000 faţă de anul anterior, se arată într-un comunicat al Institutului Naţional de Statistică (INS).