• ADEVARUL
• Cine i-a deschis lui DD porţile către Oltchim
Schimbarea pe ultima sută de metri a strategiei de privatizare convenite încă din primăvară i-a alungat pe marii investitori. În acelaşi timp, cerinţa ca ofertanţii să prezinte doar o scrisoare de bonitate în locul garanţiei bancare a făcut posibilă candidatura unei persoane fizice (Dan Diaconescu) la preluarea celui mai mare combinat petrochimic. Practic, în locul unui Oltchim la care se vând peste 95% din acţiuni şi datorii de 300 de milioane de euro, statul a ieşit cu un Oltchim la care pachetul de acţiuni este de doar 54,8%, iar datoriile - de 700 de milioane de euro. Asta în condiţiile în care, în primăvară, investitorilor care au depus oferte neangajante li se promisese primul scenariu, cu pachet majoritar şi datorii mici. Văzând această întorsătură, atât ruşii de la TISE, cât şi americanii aflaţi în spatele unui ofertant neangajat (Pergamont Ploieşti) au spus "pas" şi au ieşit, cel puţin oficial, din cursă.
• O soartă pecetluită: insolvenţa
"Fie că va fi privatizată, fie că nu, Oltchim are o singură soartă: insolvenţa", declara în urmă cu o lună Remus Borza, reprezentantul companiei de insolvenţă Euro Insol. Avocatul Gheorghe Piperea a declarat şi el acelaşi lucru: "Circul de la Oltchim ne spune foarte clar, cel puţin în opinia mea, că acolo urmează foarte rapid o insolvenţă, întrucât s-a cumpărat pachetul majoritar de acţiuni de către un investitor care n-a adus decât o scrisoare de confort, nu una de garanţie", a declarat Piperea, primvicepreşedintele Uniunii Naţionale a Practicienilor în Insolvenţă din România, în cadrul congresului UNPIR. Avocatul a explicat că motivul pentru care combinatul chimic ar putea intra în insolvenţă este faptul că datoriile pe care Oltchim le are la furnizorul de energie Electrica nu au fost cumpărate de nimeni.
• Ţările bogate ale UE se menţin tare pe poziţii: nu vor să mai dea bani pentru cele sărace. Viitorul buget al Europei, departe de un compromis
Consiliul pentru Afaceri Generale (CAG) nu a făcut progrese semnificative astăzi, la Bruxelles, unde reprezentanţii statelor membre UE nu au reuşit să identifice variante de compromis în privinţa viitorului buget european 2014-2020. Un grup de şapte ţări, în special cele net contributoare la bugetul UE cer tăieri de peste 100 de miliarde de euro. Ministrul german Michael Link a precizat în timpul reuniunii că Berlinul cere "corecţii" în privinţa contribuţiei sale la bugetul 2014-2020. "Propunerea Comisiei Europene trebuie ajustată în jos cu cel puţin 100 de miliarde de euro", a declarat Link, potrivit agenţiei germane de presă DPA. Germania este cel mai mare contributor la bugetul UE.
• Conflictele care mocnesc în lume
Diferendele teritoriale din diferite colţuri ale lumii pot declanşa un război în care să fie atrase şi marile puteri. Disputele cu potenţialul cel mai exploziv sunt în Marea Chinei de Est, în Orientul Mijlociu, în Caucaz şi în Balcani. Conflictele teritoriale actuale din Asia, în special cel dintre China şi mai multe ţări din regiune, ar putea declanşa un război dacă guvernele acestor state continuă provocările. Avertismentul vine chiar din partea secretarului american al Apărării, Leon Paneta. Beijingul revendică suveranitatea totală asupra Mării Chinei de Est, mai ales după ce aici s-a descoperit importante rezerve de hidrocarburi. Acest lucru a enervat mai multe state riverane: Japonia, Vietnam, Filipine, Malayszia şi Brunei. Un conflict în această zonă ar putea avea consecinţe devastatoare pentru comerţul mondial, şi ar putea atrage în el şi Statele Unite ale Americii.
• Urmaşul Regelui se stabileşte în România
Principele Nicolae, fiul Principesei Elena (cea de-a doua fiică a Regelui Mihai), urmează să se stabilească mâine în România, conform unor surse apropiate Casei Regale. Tânărul de 27 de ani, cel de-al treilea în ordinea succesiunii la tronul României, va prelua o parte dintre activităţile publice ale Casei Regale a României. În 2010, Principele Nicolae a primit, în cadrul unei ceremonii solemne organizate la Palatul Elisabeta, titlul de Alteţă Regală, la împlinirea a 25 de ani. Totodată, bunicul său, Regele Mihai I de România, i-a acordat decoraţia "Nihil Sine Deo". Nicolae a fost prezent, de mai multe ori în România, în ultima vreme. La 30 decembrie 2007 s-a stabilit Noul Statut al Casei Regale prin care nu se mai aplică legea salică (care interzicea accesul femeilor la tronul României). Primele două succesoare au devenit, astfel, fiicele cele mari ale Regelui, Margareta şi Elena. După ele - Nicolae!
• Rusia nu mai vrea "chinezării" pentru Armată
În Rusia, vicepremierul Dimitri Rogozin, responsabil pentru industria militară, a cerut Ministerului Apărării, să nu mai cumpere produse din China pentru dotarea Armatei. Solicitarea ar putea avea legătură cu defecţiunile descoperite la cel mai mare vas militar din lume, care urma să fie livrat Indiei. Problemele puse pe seama folosirii unor materiale chinezeşti au dus la compromiterea livrării şi prejudicierea gravă a imaginii industriei militare ruseşti, potrivit radio România Actualităţi. Din cauza calităţii proaste a cărămizilor termorezistente, importate din China, şapte din cele opt cazane ale instalaţiei energetice s-au defectat.
• CURENTUL
• Paguba Oltchim în perioada guvernărilor PSD-PNL (Năstase, Tăriceanu): 204 milioane de euro
Tot soiul de analişti de serviciu, politicieni şi băgători se seamă încearcă să acrediteze ideea că "perla industriei româneşti", Oltchimul, a fost băgat în groapa ineficienţei economice de guvernarea PDL, după ce a prosperat ani buni de zile în vremea guvernărilor PSD şi PNL. Pe ce se bazează, după cum ar întreba Moromete. Pe nimic, doar pe gargara politicianistă, pentru că datele economice spun altceva, total diferit de imaginea pe care încearcă astăzi din răsputeri să o creioneze guvernarea USL. Potrivit datelor oficiale, postate pe site-ul oficial al Ministerului de Finanţe condus de Florin Georgescu, nu de vreun pedelist interesat, combinatul Oltchim a înregistrat cele mai mari pierderi din istoria sa din ultimii 13 ani tocmai în timpul guvernărilor PSD şi PNL girate de Adrian Năstase şi Călin Popescu Tăriceanu, mult lăudaţi astăzi de toată floarea uselistă.
• Ucraina ameninţă nuclear România
Dacă disputele bilaterale româno-ucrainene nu au fost destule în trecut, autorităţile de la Kiev ţin să demonstreze explicit că mentalitatea sovietică nu a dispărut nicio secundă în relaţia acestei ţări cu vecinii şi că Ucraina este un stat mult prea departe de valorile democratice ale UE. Ucraina construieşte două noi reactoare nucleare la centrala de la Hmelniţki, situată la aproximativ 150 de kilometri de frontiera cu România. Fără nici o consultare prealabilă a părţii române şi fără a fi efectuat un studiu de impact asupra mediului în prealabil. În această situaţie, Ministerul român de Externe (MAE) declară că autorităţile ucrainene nu pot trece la construcţia reactoarelor 3 şi 4 ale centralei nucleare de la Hmelniţki fără a lua în considerare observaţiile părţii române cu privire la posibilul impact de mediu asupra teritoriului României.
• Dobriţoiu şi Ponta nu pot achiziţiona avioane multirol fără acordul lui Băsescu
Zilele trecute, cel mai mare contract de achiziţii militare din istoria României a reaprins discuţiile despre ce trebuie să cumpere România în materie de avioane multirol. Resursa de zbor a aparatelor de tip MiG-21 Lancer este deja depăşită în cazul majorităţii avioanelor iar acest contract s-a suprapus nefericit crizei financiare mondiale. Aplicat pe cazul României, aceste "cumpărături" militare de proporţii s-au suprapus şi unei crize politice interne, lupta fiind mai înverşunată ca oricând. Duminică, şeful Apărării Corneliu Dobriţoiu a vorbit despre faptul că România urmează să achiziţioneze 12 avioane de tip F-16 la mâna a doua din Portugalia, afacere pentru care ţara noastră ar putea plăti în jur de 600 de milioane de dolari, în cinci ani.
• CURIERUL NATIONAL
• Pensiile private, tot o bombă cu ceas
Vai de bătrâneţile românilor! Se dau pe brânci acum muncind, dar habar nu au de pe urma cărei pensii vor mânca spre finalul vieţii. Dacă ar fi să ne uităm la sistemele de pensii de acum, grea va fi iarna vieţii noastre. Săptămâna trecută, un eveniment organizat pentru industria pensiilor private a constituit un prilej să ni se amintească acest lucru... în primul rând din perspectiva pensiei de stat. "Când persoanele născute în perioada 1966-1971 vor ieşi la pensie, nu vor mai exista resurse, în cadrul sistemului actual, pentru a li se putea plăti o pensie mai mare de 15% din ultimul salariu", a declarat Ion Giurescu, vicepreşedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private.
• China şi visul de a deveni un gigant în industria de armament
China îşi construieşte propria industrie militară privatizând producătorii de armament, după mai mult de două decenii de cheltuieli militare ridicate şi dependenţă de Rusia pentru echiparea armatei. Potrivit raportului Pentagonului, cheltuielile Beijingului cu apărarea în 2012 au fost estimate între 92 şi 137 miliarde de euro. Analiştii prevăd că, până în 2015, cheltuielile militare ale Chinei vor ajunge la 184 miliarde de euro, de patru ori mai mari decât bugetul militar al Japoniei
• Serviciile medicale, o şansă pentru turism
România este încă o destinaţie competitivă şi va deveni curând foarte importantă în turismul de sănătate. Rădulescu (OPTBR): Circa 100.000 de străini vin anual în România pentru servicii de sănătate, marea majoritate în staţiuni balneare. Cepoi: Străinii interesaţi de tratament vin în România pentru tratament stomatologic, dar şi pentru chirurgie plastică şi cardiacă. România îşi păstrează potenţialul de destinaţie cu potenţial pentru turişti străini care vor să se trateze de diferite probleme de sănătate, beneficiind de servicii competitive la preţuri avantajoase. Încă de dinainte de 1990, România a fost un punct foarte important pe harta turismului balnear din Europa, turişti din Germania, Ucraina, Rusia, din ţările nordice, preferând staţiunile balneare de la noi.
• EVENIMENTUL ZILEI
• Ion Cristoiu către Mihai Gâdea: "De ce m-am sucit? De-al dracului!"
Editorialistul EVZ spune că Mihai Gâdea îi datorează cariera şi dezvăluie ce anume l-a făcut pe realizatorul de la Trustul Intact să-l atace atât de dur într-o emisiune anunţată, în stil OTV, ca fiind prima dintr-o serie de "mari dezvăluiri". Ion Cristoiu: Ca gazetar, eu nu aş fi consacrat atâta timp în prime time unui jurnalist pentru că, şi dacă această emisiune era critică, se recunoştea de fapt că cel atacat este o personalitate. Mai ales că tema acestei emisiuni, anunţate de dimineaţă în stilul OTV, adica ceva cu dezvăluiri senzaţionale, era "Enigma sucirii lui Ion Cristoiu". Cu alte cuvinte, de ce, după o perioadă de patru ani de critică a lui Traian Băsescu, Ion Cristoiu nu îl mai atacă.
• Cum a fost posibil: D.D. la Oltchim
Trei erori de strategie şi trei erori de tactică au făcut posibilă preluarea pachetului de 54% din acţiunile Oltchim de către Dan Diaconescu, în ceea ce promite să devină cea mai controversată privatizare din ultimul timp. 1. Cea mai mare eroare a fost întârzierea privatizării până în punctul în care combinatul s-a oprit iar statul a ajuns cu spatele la zid. Experienţa CupruMin demonstrase deja că pentru astfel de vânzări este nevoie de o rezervă de timp, de o procedură suficient de elastică astfel încât să poată fi reluată rapid şi chiar de un plan B. Însă statul nu pare să fi învăţat nimic. 2. Istoric, prima greşeală a fost vânzarea separată a Arpechim, odată cu Petrom. 3. O altă greşeală a fost vânzarea combinatului înainte de trecerea prin procedura de insolvenţă.
• Industria şpăgii în criză: 300 de lei un permis
Mai mulţi poliţişti rutieri din Timiş erau disperaţi după bani. Ei îi taxau pe şoferii neatenţi, apoi le urau drum bun. Şase agenţi de la Poliţia Rutieră Timiş au fost înregistraţi cu camere video ascunse când negociau şpăgile cu şoferii. Preţurile cerute erau în funcţie de greşelile făcute de conducătorii auto. Florin Călin, Marian Matei, Constantin- Adrian Lazăr, Vasile Turmacu, Marinel Boglea şi Bogdan Bădulescu au fost trimişi în judecată pentru luare de mită. Marian Matei avea cel mai ieftin "preţ": el a cerut doar 50 de euro unui şofer, pentru a nu-i ridica permisul de conducere.
• Aberaţiile CLIENTELEI politice: FOSTUL ŞOFER de la Prefectura Cluj a fost uns DIRECTOR la Direcţia Agricolă
Omul potrivit la locul potrivit, pare să fie un proverb care nu mai are corespondent în realitatea românească. Şoferul de la Agricultură, sportivul de la Drumuri şi falimentarul de la Apele Române. Sunt doar câteva dintre nominalizările politice pentru deconcentratele clujene. Fostul şofer al Prefecturii Cluj a fost numit, recent, în funcţia de director al Direcţiei Agricole Cluj. Marius Popu nu a lucrat o zi în domeniul agriculturii dar cu toate acestea a fost numit, din partea Partidului Conservator, ca director al Direcţiei Agricole Cluj. Proaspătul director recunoaşte că nu are experienţă în domeniul agriculturii dar crede că Facultatea de Mecanică pe care a absolvit-o îl va ajuta în noua funcţie, în care a fost numit pe criterii politice.
• JURNALUL NATIONAL
• Cum a câştigat Dan Diaconescu licitaţia Oltchim: "Sunt dispus să investesc până la 2 miliarde de euro"
Pe lângă cele 203,149 de milioane de lei pe care s-a oferit să le plătească pentru pachetul de acţiuni scos la vânzare de către Ministerul Economiei, Dan Diaconescu a reuşit să câştige licitaţia făcând o serie de promisiuni halucinante. Potrivit ofertei de cumpărare obţinută de site-ul www.pesurse.ro, DD a anunţat că banii pentru plata acţiunilor "provin din fonduri proprii si/sau împrumutate/atrase de subsemnatul". DD îşi propune să crească numărul de angajaţi şi să schimbe echipa managerială. Planul de afaceri îl ţine însă secret şi se arată dispus să îl faca public în 48 de ore de la câştigarea licitaţiei şi la solicitarea Ministerului Economiei. DD pomeneşte şi despre "un mare consorţiu internaţional cu o cifră de afaceri în 2011 de 8,5 miliarde de euro " pe care l-ar avea alături de echipa sa. Cum se numeşte acest investitor sau ce implicare va avea uită însă să menţioneze.
• LOCURI DE MUNCĂ. Angajări masive la Microsoft România
Microsoft, Continental Automotive sau Yazaki Component Technology sunt multinaţionalele care au săptămâna aceasta cele mai multe locuri de muncă disponibile. Furnizorul de componente auto Yazaki Component Technology, parte a Yazaki Corporation are disponibile mai multe posturi de ingineri pentru Arad şi Timişoara. De exemplu, pentru postul de Hardware Engineer compania cere experienţă de cel puţin 5 ani, oferind în schimb un "salariu competitiv".
• Urmează o nouă perioadă de glorie pentru metalul preţios. Pariază pe aur!
Şi-a pierdut aurul acel statut de valoare refugiu în vremuri tulburi? Statut de care s-a bucurat până anul trecut, când metalul galben era prezentat drept investiţie-scut în faţa turbulenţelor de pe pieţele financiare şi a ameninţărilor inflaţioniste? Părerile sunt împărţite. Experţii ne liniştesc şi ne spun că, după perioada în care aurul pare să fi intrat în dizgraţia tuturor, îşi va reveni, pentru a atinge noi valori record. Prin urmare, pregătiţi-vă de atac. Sunt însă şi alţii care, dimpotrivă, afirmă că metalul galben nu se va mai ridica pentru mult timp de acum încolo la culmile de altădată.
• Banca Transilvania, Raiffeisen Bank, ING Bank fac angajări. Caută de la consilier la şef de agenţie
ECONOMICA.NET vă prezintă lista posturilor vacante în această perioadă la Banca Transilvania, Raiffeisen Bank şi ING Bank. Băncile recrutează în această perioadă de la administratori de cont şi ofiţeri colectare debite, la directori de agenţie. Banca Transilvania recrutează în această perioadă pe postul de ofiţer colectare debite la Ploieşti. Candidatul ideal e absolvent de studii superioare economice sau juridice şi are minimum un an experienţă în muncă. Banca Transilvania angajează la Turda pe poziţia de consilier IMM. Eşti eligibil pentru acest post, dacă ai absolvit o specializare economică şi ai cel puţin un an experienţă profesională. Banca Transilvania caută în această perioadă la Iaşi candidatul ideal pentru poziţia de relationship manager corporate. Te califici pentru acest post dacă ai absolvit studii postuniversitare în finanţe sau vânzări şi ai experienţă în vanzari IMM şi Corporate în domeniul bancar.
• NATIONAL
• Seful CSA, Constantin Buzoianu, afaceri cu o firma finantata de Camorra
Familia presedintelui Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, despre care "National" a dezvaluit ieri ca incaseaza bani de la Omniasig, face afaceri cu o firma acuzata de legaturi cu mafia napoletana. Sponsorul Partidului Democrat-Liberal Constantin Buzoianu, care dirijeaza tot ce misca in domeniul asigurarilor din Romania datorita functiei pe care o detine, cea de presedinte al Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), are legaturi si peste hotare. Jurnalistii "National" au descoperit ca pe lista partenerilor de afaceri ai fiului lui Constantin Buzoianu, Sorin, se afla nu doar firma "Omniasig", ci si o alta companie de asigurari, "City Insurance".
• Ponta, bagat la izolare de serviciile secrete
Desi se baza pe trecerea in barca USL a cel putin o parte dintre serviciile secrete, Victor Ponta traieste in aceste zile o mare deziluzie. Cu toate ca premierul spera ca va avea acces la o serie de informatii folositoare in batalia politica, sprijinul promis s-a rezumat la cateva dosare rasuflate, vechi de pe vremea primului mandat de presedinte al lui Traian Basescu. Victor Ponta nu a reusit inca sa atraga in jurul sau cativa oameni de incredere, pe a caror loialitate sa se poata baza. Asa ca se multumeste in continuare cu aghiotantii livrati de Lucian Pahontu, desi seful SPP este considerat unul dintre cei mai fundamentalisti "basisti" ramasi pe functii. De altfel, si protectia convorbirilor ii este asigurata tot de dusmani inversunati, premierul renuntand sa mai spere ca STS-ul condus de Marcel Opris i-ar putea securiza pe bune telefoanele.
• Armele din Transnistria au ajuns la clanurile tiganesti din Romania
Politistii din Republica Moldova au reusit sa dea prima lovitura importanta gruparilor de crima organizata specializate in traficul cu arme provenite din depozitele Armatei ruse din Transnistria. In urma unei razii in orasul Orhei, "mascatii" de la brigada de interventii rapide "Fulger" au retinut opt persoane care faceau parte din reteaua "Polkovnik". De asemenea, a fost incatusat si seful clanului, care a fost pana nu demult colonel in trupele speciale. Cei de la Chisinau au informatii ca o parte din arme au fost cumparate de clanuri tiganesti din Romania, serviciul de informatii al MAI verifica acum care dintre liderii interlopi de la noi s-au dotat cu automate Kalasnikov si grenade in ultima vreme.
• PUTEREA
• Gravă infracţiune diplomatică la Congresul Internaţionalei Socialiste. Ambasadorul Radu Safta a făcut parte din delegaţia PSD
La Congresul Internaţionalei Socialiste desfăşurat în perioada 30 august - 1 septembrie la Cape Town, Africa de Sud, din delegaţia PSD a făcut parte şi Radu Gabriel Safta, ambasadorul României la Pretoria, potrivit documentelor oficiale. Deşi numărul premierilor prezenţi la congres nu a fost deloc mic, nici unul dintre ei nu şi-a permis să amestece ambasadorii în reuniunea de partid. Ambasadorul Safta a fost singura excepţie, dar premierul Ponta nu a fost deloc deranjat.
• Senatorii de sute de milioane
Pe lângă indemnizaţiile de parlamentar şi sumele forfetare, parlamentarii cheltuiesc foarte mulţi bani pe deplasările externe, după cum reiese din cheltuielile lunare ale aleşilor ţării. Spre exemplu, doar şase senatori au cheltuit pe câteva deplasări externe doar în luna iulie, peste 600 milioane de lei vechi. PUTEREA a făcut o evidenţă cu sumele de care au avut nevoie senatorii pentru a se deplasa la întruniri din străinătate. Menţionăm că datele sunt obţinute de pe site-ul Senatului.
• Băncile majorează din nou comisioanele
Băncile îşi scumpesc din nou serviciile. Cele mai importante instituţii de credit au început să îşi majoreze comisioanele, pe fondul pierderilor suferite în primul semestru. De la costul suplimentar pentru interogarea soldului la bancomat, la comisionul pentru analiza bonităţii în cazul obţinerii unui credit, clienţii vor trebui, începând cu octombrie, să scoată mai mulţi bani din buzunar pentru a beneficia de serviciile băncilor.
• Statul încasează aproape 700 milioane de euro din vânzarea frecvenţelor
Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), Cătălin Marinescu, a anunţat că suma totală pe care o va câştiga statul român din atribuirea resurselor de spectru se ridică la aproximativ 682,13 milioane de euro, cantitatea atribuită fiind de 575 MHz. Orange va plăti227 milioane de euro, Vodafone 228 milioane de euro, Cosmote 180 milioane de euro, RDS&RCS 40 milioane şi 6,6 milioane 2K Telecom. "Este prima oară când s-a acordat cea mai mare cantitate de resurse alocată vreodată în ţaranoastră printr-o singură procedură, respectiv 575 de MHz, în condiţiile în care acum se utilizează doar 283 Mhz.
• ROMANIA LIBERA
• Guvernul recunoaşte oficial eşecul Oltchim. Ponta: Privatizarea se reia la anul.
Privatizarea Oltchim a eşuat la doar trei zile după ce Dan Diaconescu a fost declarat câştigătorul licitaţiei organizate de Ministerul Economiei. Contractul între Dan Diaconescu şi statul român nu a mai fost semnat ieri, aşa cum fusese convenit anterior, şi, tot ieri, premierul Victor Ponta a anunţat că Executivul pe care îl conduce pregăteşte reluarea procesului de privatizare la începutul lui 2013. Între timp, la Râmnicu Vâlcea muncitorii de la Oltchim încep să se îndoiască de intenţiile "salvatorului DD" şi ale premierului, iar în interiorul PNL, care controlează Ministerul Economiei prin ministrul Daniel Chiţoiu, sporesc criticile aduse procesului de privatizare.
• Qatar mai face un pas în Franţa
Paris şi Doha se pregătesc să lanseze un fond de 150 milioane euro destinat investitorilor în periferiile franceze, cu toate că susţinerea Qatarului faţă de Fraţii Musulmani irită. Potrivit unui nou sondaj Ifop, François Hollande a pierdut 11 puncte într-o lună, cea mai puternică scădere pentru un preşedinte de după 1958. În pofida criticilor iniţiale contra emiratului Qatar care susţine islamiştii în lumea arabă, puterea socialistă de la Paris nu intenţionează să renunţe la banii acestui ultrabogat stat din Golf şi mare investitor în Franţa. În cadrul întâlnirii dintre preşedintele francez, François Hollande, şi Bin Jassem a fost discutat şi proiectul privind crearea unui alt fond cu mult mai mare, în valoare de 10 miliarde euro, pentru întărirea investiţiilor Qatarului în societăţi franceze.
• Oprescu: Este extrem de important ca Bucureştiul să devină capitală la Dunăre
Primarul general Sorin Oprescu a declarat luni, la Conferinţa Europeană a Oraşelor şi Regiunilor Dunărene de la Viena, că este extrem de important ca Bucureştiul să devină capitală la Dunăre, jucând totodată un rol central în atingerea obiectivelor de cooperare regională ale Uniunii Europene, potrivit Mediafax. Cu acelaşi prilej, Oprescu a precizat că municipalitatea bucureşteană îşi doreste şi este în măsură să finalizeze proiecte deja începute, dar şi să demareze unele noi, care să genereze locuri de muncă şi să ajute la dezvoltarea turismului. La finalul conferinţei, primarul general a propus ca următoarea Conferinţă Europeană a Oraşelor şi Regiunilor Dunărene să aibă loc la Bucureşti, în octombrie 2013. Tot luni, Sorin Oprescu s-a întâlnit cu Andreas Treichl, CEO al Erste Group, şi cu Herbert Stepic, CEO al Raiffeisen Bank International, se precizează într-un comunicat remis MEDIAFAX, luni, de municipalitatea bucureşteană.
• ZIARUL FINANCIAR
• Noua lege a sănătăţii mai are nevoie de dezbateri pentru că ridică multe întrebări
Legea sănătăţii intră pentru dezbateri în Parlament în prima săptămână din decembrie, prilej cu care se vor publica şi rezultatele studiului de impact realizat de autorităţi la cererea FMI şi UE, a spus Vasile Cepoi, ministrul sănătăţii la evenimentul ZF Pharma Summit 12, organizat ieri de ZF. Potrivit acestuia, principalele prevederi din noua lege au în vedere spargerea monopolului actualei Case Naţionale de Asigurări de Sănătate prin reorganizarea sa în societăţi mutuale. Astfel, societăţile de asigurări private vor putea încheia contracte direct cu statul şi vor putea primi bani în contul contribuţiilor obligatorii ale angajaţilor. De altfel, după implementarea acestui proiect, cei care vor opta pentru un pachet de servicii de sănătate de bază vor putea opta la acelaşi asigurător şi pentru unul facultativ. Dacă va fi implementată noua lege, aceasta va marca schimbarea fundamentală a modului în care funcţionează sistemul actual de sănătate.
• Fără încasări în valută, IMM-urile nu vor mai lua credite în valută
"Se preconizează o modificare a regulamentului privind creditarea în valută a IMM-urilor şi există opinii că această nouă reglementare va aduce IMM-urile cam < în aceeaşi oală > cu persoanele fizice când este vorba de credite în valută: adică ai resurse în valută, poţi să accesezi credite în valută, nu ai resurse în valută, nu mai accesezi", a declarat Radu Gheţea, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor. Diferenţialul de dobândă a determinat până acum firmele şi populaţia să-şi asume riscul valutar şi să se împrumute în valută la dobânzi semnificativ mai mici decât cele în lei. În plus, băncile au avut resurse preponderent în valută şi, în consecinţă, au preferat să dea credite în valută. În aceste condiţii, împrumuturile în valută au ajuns să reprezinte circa două treimi din total credite.
• Zona euro pregăteşte o bazooka de 2.000 de miliarde de euro pentru a opri extinderea crizei
Într-o perioadă în care se vorbeşte tot mai des de salvarea financiară a Spaniei şi chiar a Italiei, economii majore din zona euro, statele membre ale uniunii monetare fac planuri pentru a majora puterea de foc a mecanismului permanent de bailout de la 500 de miliarde euro la 2.000 de miliarde de euro. Oficialii europeni vor să atingă această ţintă colosală cu ajutorul capitalului privat, scrie presa internaţională. Puterea de foc a Mecanismului European de Stabilitate va fi majorată prin acelaşi sistem folosit la EFSF, Facilitatea Europeană de Stabilitate Financiară, mecanismul temporar de bailout, potrivit publicaţiei germane "Spiegel". Astfel, fondurile din bugetele statelor vor fi utilizate doar în tranzacţii riscante precum achiziţionarea de obligaţiuni ale Spaniei, iar restul finanţării va veni de la investitori privaţi.