• ADEVARUL
• Surpriza ultimului an: Excedent de 0,15% din PIB pe bugetul general consolidat în ianuarie
Bugetul general consolidat a înregistrat, în ianuarie, un excedent de 819 milioane de lei, echivalentul a 0,15% din PIB, fiind pentru prima dată în ultimele 12 luni când nu a fost fost raportat deficit. În ianuarie anul trecut, bugetul a avut un excedent de 15,3 milioane de lei, nesemnificativ raportat la PIB. "Soldul pozitiv s-a datorat atât unui surplus de încasări cu 0,5 miliarde de lei, cât şi diminuării cheltuielilor cu 0,3 miliarde de lei faţă de aceeaşi perioadă din anul precedent", se arată într-un comunicat al Ministerului Finanţelor Publice. Veniturile încasate la buget în prima lună s-au ridicat la 14,6 miliarde lei şi au fost cu 3,6% mai mari faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent. Avansul s-a datorat în principal creşterii încasărilor din taxa pe valoare adăugată (+28,3%) şi a veniturilor nefiscale (+22,5%).
• Kelemen pune gând rău acordurilor cu USL
Kelemen Hunor, continuatorul liniei politice imprimate Uniunii de Marko Bela, a declarat că va interzice colaborările locale cu Opoziţia. După protocolul încheiat între Uniunea Social-Liberală şi UDMR în Bihor, Opoziţia a construit însă în alte trei judeţe "capete de pod" pentru astfel de înţelegeri. Candidatul cu cele mai mari şanse să preia ştafeta de la Marko Bela, la Congresul UDMR ce se va desfăşura azi şi mâine, la Oradea, Kelemen Hunor, a declarat pentru "Adevărul" că, dacă va câştiga bătălia, va impune stoparea semnării unor protocoale similare în alte judeţe.
• Decizie nefericită
Peter Eckstein Kovacs, care îşi va disputa şi el şefia Uniunii, a precizat pentru "Adevărul" că decizia colegilor de la Bihor este una "nefericită", mai cu seamă că a fost luată în pragul Congresului. El a adăugat însă că viitorul preşedinte al UDMR, oricine ar fi el, va avea "misiunea dificilă de a respecta autonomia organizaţiilor, dar şi de a coagula o politică coerentă a UDMR". Cel de-al treilea candidat la preşedinţia Uniunii, deputatul Olosz Gergely, a susţinut că gestul UDMR Bihor de a bate palma împotriva PDL este un act iresponsabil. Preşedintele UDMR, Marko Bela, s-grăbit să dea asigurări că protocolul încheiat între UDMR şi USL în judeţul Bihor nu are niciun impact asupra colaborării cu partenerii de coaliţie la nivel naţional.
• Şah la Blejnar/ Şeful Biroului Vamal Ploieşti, arestat preventiv, a declarat că o parte din mită ajungea la şeful ANAF
Şeful Biroului Vamal Ploieşti, Cornel Costea, arestat preventiv, ieri, a declarat că o parte din mita pe care o lua ajungea la Sorin Blejnar, preşedintele Agenţiei Naţionale a Activelor Fiscale. Fosta şefă a Vămii Ploieşti, Diana Severin, a declarat, ieri, la Realitatea TV, că preşedintele ANAF i-ar fi cerut demisia pentru că "nu a cotizat". Sorin Blejnar a negat toate acuzaţiile. Şeful Biroului Vamal Ploieşti, Cornel Costea, a recunoscut, în faţa instanţei, că a luat mită 90.000. de lei, din care a oprit 30.000 de lei. Restul i-a împărţit între vameşi şi alte persoane. Costea a susţinut că, după ştiinţa sa, banii ajungeau la preşedintele Sorin Blejnar.
• Miliardarul orădean Zoltan Teszari vrea să cumpere concurenţa
Firma de telecomunicaţii RCS&RDS, controlată de omul de afaceri Zoltan Teszari, 41 de ani, este la un pas de a-şi cumpăra rivalul UPC, fostul Astral, cu care se bate de peste 15 ani pe piaţa de cablu, potrivit unui articol publicat de Ziarul Financiar. Tranzacţia s-ar ridica la circa 300 de milioane de dolari. Surasa citată scrie că, potrivit unor surse de pe piaţă, Teszari - care deţine 43% din RCS&RDS - este în proces de selecţie a băncii de investiţie care trebuie să-i asigure finanţarea pentru această tranzacţie care dacă s-ar realiza, ar schimba fundamental toată piaţa telecom românească, care este extrem de fragmentată şi cu o concurenţă acerbă. Ceilalţi acţionari ai RCS&RDS sunt fondurile de investiţii Epic şi Quadrant şi câţiva oameni de afaceri români şi manageri ai firmei
• Primele scântei între Vîntu şi Ghiţă
Eliminarea emisiunii "Ora de foc" de la Realitatea TV l-a nemulţumit pe Sorin Ovidiu Vîntu, patronul postului de ştiri. La o zi după ce jurnaliştii Oana Stancu şi Adrian Ursu au demisionat de la Realitatea, Vîntu arată cu degetul către Sebastian Ghiţă: "Renunţarea la cei doi e o gafă de tinerel". Sorin Ovidiu Vîntu, acţionarul majoritar al postului Realitatea TV, este nemulţumit de decizia lui Ghiţă de a opri brusc emisiunea "Ora de foc". Patronul Realitatea TV nu va încerca însă să-i întoarcă pe cei doi din drum. "Timp de cinci ani, domnul Ghiţă este managerul postului de ştiri".
• Cei doi nu ştiu pe cine au deranjat
Şi cei doi jurnalişti au lansat acuzaţii grave la adresa noii conduceri. "Maniera în care a suspendat o emisiune din grilă conţine elementele clasice ale unei operaţiuni de cenzură. Modul de operare arată că i s-a pus piciorul în prag, pistolul la tâmplă domnului Ghiţă, întrucât acest om avea pârghiile să scoată emisiunea, într-un mod civilizat", a declarat Oana Stancu. Oana Stancu consideră că emisiunea pe care o realiza a fost scoasă de pe post deoarece era "critică la adresa statului", cu care Sebastian Ghiţă ar derula mai multe contracte.
• Clanul Bercea: din cocioabe în palate
La Drăgăneşti, domeniile Mondialului ascund secretul unei ascensiuni spectaculoase. În urmă cu 20 de ani familia interlopului trăia în case sărăcăcioase clădite cu greu de înaintaşi, ţigani pieptănari. Au fost rase din temelii, iar în locul lor s-au ridicat peste noapte vilele cu turnuleţe. La marginea municipiului Slatina, un indicator vechi şi ruginit, care te anunţă câţi kilometri mai sunt până în localitatea vestitului interlop, parcă vesteşte drumul plin de hârtoape şi deszăpezit doar pe jumătate. Oraşul Drăgăneşti-Olt te întâmpină cu imagini de cătun umil: case mici şi învechite, înghesuite pe o parte şi pe alta a drumului îngust şi ciuruit de gropi. E cartierul Comani.
• Bătălia pentru putere se dă la Tripoli
Susţinătorii colonelului Gaddafi sunt concentraţi în capitala libiană, unde liderul se ascunde într-un buncăr. Într-o încercare disperată de a potoli furia poporului, Guvernul a promis mărirea salariilor. În acest timp, zeci de manifestanţi continuă să fie ucişi. Într-un comunicat difuzat de televiziunea de stat libiană, Executivul a anunţat, ieri, că fiecare familie va primi 400 de dolari pentru a acoperi creşterea din ultima vreme a preţurilor la alimentele de bază, iar salariile din anumite sectoare publice vor creşte cu 150 la sută. Imamii din Tripoli au fost obligaţi, ca, la rugăciunea comună de vineri, să facă apel la revenirea la stabilitate şi la încheierea "actelor de sabotaj" .
• Gaddafi se ascunde într-un buncăr şi se pregăteşte să fugă într-o ţară "prietenă" din Africa
Liderul libian Muammar Gaddafi se află într-un buncăr subteran din Tripoli, de unde a ordonat pregătirea avionului său privat pentru a părăsi ţara, nu înainte de a-şi lua cu el o mare parte dintre bunurile sale de de valoare. Potrivit unei surse a comunităţii arabe din Italia, dictatorul libian ar vrea să fugă într-o ţară "prietenă" din Africa.
• Preţul benzinei şi motorinei ar putea ajunge la 7 lei/litru
Preţul unui litru de benzină sau motorină a fost majorat astăzi cu 9 ban/litru. Petroliştii avertizează că preţul pentru un litru de combustibil ar putea ajunge la 7 lei, transmite Mediafax. Benzina la Petrom: Premium Fara Plumb 95 - 4,99 lei; Top Premium fara plumb 99+ - 5,37 lei; OMV Carrera 95 - 5,13 lei; OMV Carrera 100 - 5,79 lei. Motorina la Petrom: Top Euro Diesel 5 / Top Nordic Diesel - 5,20 lei; OMV Sprint Diesel - 5,22 lei; Euro Diesel 5 - 5,00 lei; OMV Alpin Diesel - 5,54 lei. Preţurile la Rompetrol: EFIX Benzina 95 - 5,13 lei; Benzina ALTO 101 - 5,8 lei; EFIX Diesel - 5,2 lei; Diesel ALTO 55 - 5.54 lei
• EVENIMENTUL ZILEI
• Cum sunt sifonaţi banii statului: o viziune academică
Compania de stat Hidroelectrica s-a autosabotat în 2009 cu circa un miliard de lei pentru ca firmele care reprezintă clientela politică să beneficieze de preţuri preferenţiale la energia electrică. Firme mari de stat, cum ar fi Hidroelectrica, îşi autosabotează profiturile, iar un buget paralel, denumit "fond de urgenţă", este anual la dispoziţia guvernului, care cheltuie discreţionar miliarde, totul pentru ca firmele clientelare să facă afaceri uriaşe, ajungând să concureze multinaţionalele, potrivit raportului pe anul 2011 al Societăţii Academice din România (SAR). Fie că a fost premier Adrian Năstase, Călin Popescu-Tăriceanu sau Emil Boc, nimic esenţial nu s-a schimbat în politica guvernului: autorităţile au deservit o clientelă care a căpătat proporţii impresionante beneficiind de banul public, relevă raportul SAR care a analizat situaţia guvernului din 2004 până anul trecut.
• Viaţă de angajat român la Google şi la Facebook
MUNCEŞTI PE BRÂNCI, DAR CÂŞTIGI 8.000 DE DOLARI/LUNĂ. Un fost salariat al Google povesteşte pentru EVZ ce trebuie să demonstrezi la interviu, cum vrea să te ţină compania cât mai mult la muncă şi cum poţi câştiga 100.000 de dolari pe an. Giganţii internetului au anunţat că angajează programatori români pentru birourile din Europa şi SUA. EVZ a vrut să afle cum este viaţa de angajat la Google. Cătălin Frâncu a făcut trei ani de Politehnică, apoi s-a transferat la Massachusetts Institute of Technology (MIT). În 2001, a primit oferta de a efectua un stagiu la Google. Era plătit cu 30 de dolari pe oră. Imediat, şi-a dat seama de ceva: "Google nu face nimic la repezeală, lasă mereu loc de creştere. Putea să facă o fabrică de cherestea, tot ar fi scos profit", spune Cătălin.
• Dinu Patriciu: "Liiceanu s-a pus în slujba golăniei". VEZI cine sunt "Mozart" şi "Salieri"
După ce a promis miercuri, într-o scurtă declaraţie pentru EVZ, că va răspunde opiniilor acide exprimate la adresa sa de Andrei Pleşu în ziarul "Adevărul", Dinu Patriciu recidivează cu un nou rechizitoriu moral pe numele lui Gabriel Liiceanu, pe care îl acuză că "s-a pus în slujba golăniei". Dinu Patriciu realimentează polemica iscată în jurul vizitei polonezului Adam Michnik la Bucureşti şi a felului în care intelectualii au reacţionat în faţa dictaturii, înainte şi după căderea ei, răspunzându-i lui Andrei Pleşu, care îşi exprimase în "Adevărul" de miercuri dezacordul în raport cu reacţia "pripită" şi "radicală" adoptată de omul de afaceri într-un editorial de săptămâna trecută.
• Cazul Teo Trandafir: medicii români deplâng exodul "pacienţilor de lux"
Pacienţii bogaţi s-ar putea trata de pancreatită şi la Elias, susţine chirurgul Sorin Simion. Problema e cu oamenii de rând, care n-au bani de Elias, aceştia fiind condamnaţii sistemului. Operaţia la care a fost supusă Teo Trandafir, la spitalul AKH din Viena, în urma complicaţiilor date de o pancreatită acută şi a unei infecţii abdominale, a reuşit, dar, spun specialiştii, aceasta ar fi putut să aibă loc cu acelaşi succes şi la un spital din România. Chirurgul Sorin Simion, conferanţiar universitar şi şeful Clinicii de Chirurgie a Spitalului Colentina, din Capitală, afirmă că vedeta putea fi tratată şi operată, dacă era cazul, în oricare din marile spitale din ţară. Medicul e de părere că alegerea spitalului vienez, ca loc de tratament, a fost făcută pe considerente mai degrabă "hoteliere" decât medicale.
• Schimbare de gardă la UDMR. PSD, PNL şi PDL aşteaptă un semnal de la noii lideri ai Uniunii
CONGRES. După 18 ani la şefia UDMR Marko Bela predă astăzi, oficial, şefia Uniunii, şansele cele mai mari în lupta pentru succesiune avându-le Kelemen Hunor, care vine în faţa a peste 500 de delegaţi la Congresul de la Oradea pentru a le cere votul în defavoarea lui Peter Eckstein Kovacs şi a lui Olosy Gergely. Schimbarea de gardă la UDMR vine în contextul în care PSD, PNL şi PDL încearcă să-şi fidelizeze fiecare Uniunea. De altfel, liderii celor trei partide, Victor Ponta, Crin Antonescu şi Emil Boc, sunt aşteptaţi astăzi la Oradea pentru a-şi prezenta ofertele în faţa Congresului UDMR. După ce au făcut curte intens UDMR în ultima perioadă, PNL, PSD, dar şi PDL au încercat să joace la imagine momentul Congresului Uniunii.
• Traian Băsescu, vizită în Kuweit
Şeful statul participă la manifestările organizate în Kuweit pentru sărbătorirea a 50 de ani de la declararea indepndenţei şi a 20 de ani de la eliberarea de sub ocupaţia irakiană. Preşedintele României Traian Băsescu se află azi într-o vizită în statul Kuweit. Preşedintele va participa la manifestările organizate în Kuweit cu prilejul sărbătoririi a 50 de ani de la dobândirea independenţei acestui stat şi a 20 de ani de la eliberarea de sub ocupaţia irakiană. La sosirea în Kuweit, vineri seară, Traian Băsescu a fost întâmpinat de Şeicul Sabah Al-Ahmad Al-Jaber Al-Sabah, Emirul statului Kuweit, cu care a avut o întrevedere protocoloară. Cel de-al treilea eveniment sărbătorit de kuweitieni este împinirea a cinci ani de la instalarea Şeicului Sabah Al-Ahmad Al-Jaber Al-Sabah în fruntea statului, ca Emir.
• Liderii opoziţiei se aliază cu sindicatele şi patronatele
Liderii Uniunii Social Liberale vor semna, luni, un acord de colaborare cu toate cele cinci confederaţii sindicale şi cu patru patronate. Anunţul a fost făcut la Oradea de către Victor Ponta, preşedintele PSD. "Protocolul va avea ca scop o susţinere comună pentru modificările ce trebuie aduse Codului muncii", a spus Ponta, co-preşedinte al USL.
• NATIONAL
• Prezentatorul emisiunii Happy Hour este un bun om de afaceri. Cătălin Măruţă a scos din PRO TV 9 miliarde
Andra şi Cătălin Măruţă au o abordare diferită a afacerilor. Cătălin a decis să suspende activitatea a două companii la care era patron pe motiv de criză financiară. Firmele Ţaca Paca Production în care Cătălin era unic asociat şi Studio 28 MXC la care era asociată şi Andra sunt suspendate până în 2013 deşi în trecut au produs venituri bune. De cealaltă parte, Andra se lansează şi mai tare în afaceri. În 2008, ultimul an în care firma fondată de Cătălin Măruţă a depus bilanţ la Ministerul Finanţelor Publice, rezultatele acesteia era spectaculoase. Compania are ca obiect de activitate producerea emisiunilor de televiziune şi a fost înfiinţată de Măruţă în 2005.
• Gheorghe Falcă, judecat de instanţă, protejat de partid
Fani declaraţi ai curăţirii partidului de colegii intraţi în vizorul DNA-ului şi/sau instanţelor, democrat-liberalii se împiedică de primul hop: Gheorghe Falcă, finul lui Traian Băsescu. Vestit primar al Aradului, Falcă este mai avansat în relaţia sa cu justiţia (în comparaţie cu mediatizaţii Monica Iacob Ridzi şi Dan Păsat), fiind de multicel trimis în judecată pentru fapte de corupţie. Fapte săvârşite prin 2005, după cum reiese din ancheta procurorilor, care susţin că, în calitate de primar al municipiului Arad, Gheorghe Falcă ar fi primit de la Francisc Demeter şi de la Radu Vasil un imobil mai valoros cu 111.550 de euro decât apartamentul dat la schimb.
• PDL pierde un parlamentar
Deputatul PDL de Alba, Clement Negruţ, a demisionat, ieri, din partid, susţinând că, în ultima perioadă, a fost "atacat şi terfelit în fel şi chip" de către colegii săi de partid. "Colegii mi-au cerut onoare. Astăzi am dat dovadă de onoare şi mi-am depus demisia de onoare din PDL", a spus Negruţ, precizând că nu mai este dispus să gireze în Parlament "minciunile politice" ale partidului.