REVISTA PRESEI 27.08.2011

Willy Homner
Revista Presei / 27 august 2011

ADEVARUL

Uraganul Irene se pregăteşte să "măture" Statele Unite

Aproximativ 65 de milioane de americani se pregătesc să fie loviţi sâmbătă dimineaţă de uraganul Irene, care va aduce rafale de vânt de 153 de kilometri pe oră şi ar putea provoca o creştere a nivelului apelor cu 3-4 metri. Peste 7.000 de zboruri anulate în Statele Unite din cauza uraganului Irene. Două milioane de americani au primit ordin să fugă din calea uraganului. Primarul New York-ului, Michael Bloomberg, a ordonat evacuarea obligatorie a circaa 250.000 de locuitori din mai multe cartiere. Preşedintele Statelor Unite ale Americii, Barack Obama, s-a adresat vineri americanilor, într-un mesaj public "extrem de serios". "Dacă vă aflaţi pe traiectoria prevăzută a uraganului, este necesar să luaţi măsuri de precauţie, începând chiar din această clipă. Iar dacă primiţi ordinul de evacuare, vă rog să-i daţi ascultare", a spus Obama, într-un mesaj către naţiune.

"Nu spun nici da, nici nu!" Boc nu s-a hotărât dacă reduce TVA la alimentaţie în turism

Reducerea TVA la 9% la alimentaţie în domeniul turismului este încă incertă, iar măsura va fi luată numai după ce se va vedea care este impactul asupra bugetului. "Nu spun nici da, nici nu! ", a declarat premierul Emil Boc, la Radio România Actualităţi, răspunzând astfel la întrebarea legată de posibilitatea scăderii TVA la această categorie de servicii. "Dacă din punct de vedere economic va fi posibil acest lucru, îl vom face! Dacă nu va fi posibil, nu îl vom face! Orice măsură nouă trebuie foarte bine analizată, văzut impactul bugetar pe care îl are, pentru că România şi-a recâştigat stabilitatea macro-economică şi toţi care se uită la România astăzi ne cer în primul rând stabilitate şi predictibilitate", a explicat premierul. Subiectul a fost abordat după ce, ieri, Elena Udrea, ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, a spus că în Guvern se poartă discuţii pe această temă.

Încă o lovitură pentru americani: creştere economică de numai 1% în ultimul trimestru

Creşterea economică înregistrată de Statele Unite ale Americii în cel de-al doilea trimestru al acestui an a fost de numai 1%, sub aşteptările autorităţilor. În ciuda rezultatelor slabe, oficialii de la Washington nu vor relua controversatul program de stimulare economică prin tipărirea de bani. Amplu criticat de Rusia, China şi Brazilia, ultimul astfel de program s-a încheiat în iunie. În medie, în ultimii doi ani, SUA au tipărit şi injectat în piaţă aproximativ 75 de miliarde de dolari în fiecare lună. Prezent la un forum anual al bancherilor şi economiştilor, Ben Bernanke, preşedintele Rezervei Federale, banca centrală a SUA, a declarat că instituţia nu a rămas fără instrumente de intervenţie pentru stimularea economiei, însă nu a precizat care va fi strategia aplicată de Washington în acest sens.

Boc: Vreau capul şefului de la Protecţia Mediului dacă nu mai putem vinde certificatele de emisii

Premierul Emil Boc a declarat astăzi că îi va cere demisia şefului Agenţiei pentru Protecţia Mediului, Iosif Nagy, dacă luni Comitetul de Conformare al Protocolului de la Kyoto va decide că România nu va mai putea să-şi valorifice surplusul de emisii de dioxid de carbon. "Vreau un plan foarte, foarte riguros ca în maximum şase luni să se poată relua tranzacţionarea acestor certificate, dar vreau capete jos dacă o asemenea decizie se ia împotriva României şi cei vinovaţi să plătească", a spus Boc. România are un surplus de 300 de milioane de certificate de emisii de dioxid de carbon, pe care ar trebui să le vândă altor state care poluează mai mult. La valorile actuale, România ar fi încasat circa 1,5 miliarde de euro pentru aceste certificate.

O treime din angajaţii Oltchim rămân în şomaj tehnic şi în septembrie

Un număr de 1.161 dintre angajaţii combinatului Oltchim Râmnicu Vâlcea vor rămâne în şomaj tehnic şi în luna septembrie, ca urmare a lipsei materiilor prime şi a capitalului de lucru, a anunţat astăzi compania. Ei vor primi în această perioadă 80% din salariul de bază. La începutul lunii august, Oltchim a trimis în şomaj tehnic 1.025 de angajaţi din totalul de 3.454, din acelaşi motiv. Această măsură ar fi trebuit să fie valabilă până la finele lunii august. Angajaţii cărora le vor fi suspendate contractele de muncă provin atât din combinatul din Vâlcea, cât şi din divizia de petrochimie de la Arpechim, achiziţionată de Oltchim la finele anului 2009.

Povestea aurului din România

În interbelic era scos fraudulos din ţară şi vândut la Paris. Ceauşescu a ordonat exploatarea industrială. Astăzi este prilej de acuzaţii economice şi declaraţii politice. Poveştile trasate în jurul aurului din România respectă cu stricteţe adevărul istoric al ultimului secol: bunăstare, megalomanie şi controversă. De la "Cloşca de aur", "Creanga de aur" sau "merele de aur" ale lui Harap- Alb, la galbenii din buzunare, dinţii de aur, lănţişoare de aur, ghiuluri şi, în final, bunăstarea economică. Metalul cu cea mai mare valoare de schimb, simbolul dezvoltării economice al unei naţiuni, a ocupat şi a aprins deopotrivă minţile românilor dintotdeauna. Imediat după finalul Primului Război Mondial, şi revenirea Ardealului la România, exploatarea aurului era considerată ca fiind principala metodă de ieşire a ţării din criza economică.

Prosperitate pentru BNR

Din punct de vedere economic, marele declin în privinţa rezervelor de aur ale Băncii Naţionale a avut loc în perioada 1915-1920, atunci când România a predat Rusiei tezaurul. Aşa se poate explica de ce, în 1920, BNR avea mai puţin de 2 tone de eur. Rezerva a crescut însă constant în următoarele două decade, creştere facilitată şi de descoperirea unor noi rezerve în Munţii Apuseni, dar mai ales de industrializarea accentuată. Aşa se face că, în 1940, rezervele în aur ale BNR erau cotate la 140 de tone, ocupând locul 12 în lume, peste băncile centrale din Italia, Australia, Grecia, Brazilia sau Norvegia, şi sub Japonia.

Ultima cumpărare a BNR

După 1989 rezerva de aur a României a crescut constant până în 1999, fiind menţinută de BNR la 103-105 tone din 2000 până în prezent. În 1998, intra în vigoare noua lege a minelor, act normativ ce a stat la baza încredinţării directe a exploatării aurifere de la Roşia Montană, cea mai mare din România, către Compania Naţională a Cuprului, Aurului şi Fierului "Minvest". Oficializarea avea să fie făcută în iunie 1999, iar în octombrie 2000, se făcea transferul prin ordin al licenţei de exploatare de la compania de stat către Roşia Montană Gold Corporation, unde acţionar majoritar, în proporţie de 80%, era o societate controlată de omul de afaceri Frank Timiş. Un an mai târziu, BNR făcea şi ultima cumpărare de aur.

Moldova: Independenţă cu parfum sovietic

Astăzi, Republica Moldova sărbătoreşte 20 de ani de la crearea statului, cu defilări în pas occidental, tehnică militară rusească şi steagul lui Ştefan cel Mare. Aniversarea va fi marcată cu o paradă, spectacole şi focuri de artificii în centrul Chişinăului. Niciun şef de stat sau de guvern de peste hotare nu a fost trecut pe lista invitaţilor. Pentru prima dată în ultimii zece ani, de Ziua Independenţei, armata moldoveană iese la pas de defilare cu toate efectivele terestre. Soldaţi, poliţişti, grăniceri, carabinieri şi trupe speciale mărşăluiesc în uniforme noi, după un pas inspirat din modelele francez, belgian şi britanic. În fruntea oştirii, Garda de Onoare ridică o copie a steagului de luptă al domnitorului Ştefan cel Mare.

Bodu, eurodeputatul care a vrut să facă ţigani din rromi

După două iniţiative parlamentare nereuşite, europarlamentarul PDL a devenit raportor pe un domeniu important, fapt care l-ar putea propulsa în cariera politică la Bruxelles. Are 41 de ani, o vârstă de "junior mare" în lumea politicii, dar parcă îl ştim de când lumea. A fost avocat specializat în drept comercial, conferenţiar la Institutul Bancar Român, director juridic într-o bancă comercială, preşedinte al ANAF, parlamentar şi, în cele din urmă, europarlamentar. Sebastian Bodu (PDL, grupul PPE) se află acum în faţa unui moment care îl poate propulsa în zonele cu aer rarefiat ale politicii, măcar la nivelul Parlamentului European. A fost numit raportor principal al Comisiei pentru Afaceri Juridice a Parlamentului European, pe raportul privind guvernanţa corporativă. Comisia Europeană vrea să stabilească noi reguli de funcţionare pentru marile companii, cu scopul de a le creşte gradul de siguranţă.

Rebelii: "Nu putem face nimic fără bani"

Rebelii libieni au cerut ieri SUA şi altor ţări să deblocheze mai multe miliarde de dolari libieni, spunând că banii sunt vitali pentru a instaura pacea şi stabilitatea în această ţară. "Prietenii noştri din întreaga lume vorbesc despre procedurile necesare pentru a readuce pacea şi stabilitatea. E imperativ. Dar noi nu ne putem îndeplini sarcinile", a declarat Mahmoud Jibril, unul dintre liderii seniori ai Consiliului Naţional de Tranziţie, aflat în Turcia. Solicitarea sa vine la o zi după ce ONU a aprobat o cerere a SUA de a debloca 1,5 miliarde de dolari din cele cel puţin 100 de miliarde îngheţate la începutul războiului.

Atenţie la costurile neeligibile!

Lucrările care nu se încadrează în profilul măsurii ce finanţează proiectul nu vor fi plătite din fonduri comunitare. Beneficiarii care nu sunt atenţi la costurile colaterale ale dezvoltării proiectelor riscă să primească mai puţini bani nerambursabili. Unele cheltuieli nu sunt eligibile. Dacă între preţul antecalculat (declarat la întocmirea proiectului) şi cel evidenţiat pe factură există vreo diferenţă, această diferenţă nu va fi decontată de către finanţatorul european. Va fi decontată doar suma acceptată de la bun început ca preţ de achiziţie. De asemenea, decalajele de curs valutar au un regim special: când diferenţa nu este favorabilă beneficiarului (costul actual este mai mare decât cel antecalculat), aceasta nu se decontează, dar dacă "prindeţi" un curs mai bun (costuri mai joase decât cele antecalculate), decontul se face la noua cotaţie, nu la cea din proiect.

S-a recuperat cea mai mare comoară de monede: 17 tone de argint şi aur

Odyssey Marine, care este implicată în căutările epavelor din adâncul oceanelor, a anunţat că a finalizat sondarea şi excavarea preliminară a navei supranumită "Black Swan", într-un loc din Oceanul Atlantic pe care nu l-au divulgat, scrie Heritage Daily. "Captura" include mai mult de 500.000 de monede de argint, care cântăresc peste 17 tone, sute de monede de aur, obiecte din aur şi alte artefacte. Toate obiectele găsite au fost aduse în mod legal în Statele Unite şi depozitate în siguranţă, într-un loc necunoscut, unde acestea sunt conservate.

EVENIMENTUL ZILEI

Din penalizări facem 19 km de autostradă

Cu banii obţinuţi din penalizarea constructorilor, putem construi 19 km de autostradă, dacă ne înscriem în standardele de cost. De la înscăunarea Ancăi Boagiu la şefia Transporturilor, Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) a aplicat amenzi constructorilor şi proiectanţilor în valoare de circa 40 de milioane de euro, mai mult decât s-a reuşit într-un an şi nouă luni când la şefia ministerului s-a aflat Radu Berceanu. În total, din 2009 şi până în iulie 2011, firmele de construcţii au fost sancţionate cu circa 73,8 milioane de euro, suficient pentru a finanţa construcţia unei secţiuni de autostradă cu o lungime cuprinsă între 12 şi 19 de kilometri.

Standard & Poor's: Nu suntem vinovaţi de prăbuşirea burselor

Reprezentantul agenţiei de evaluare financiară Standard & Poor's care a stat în spatele deciziei de a retrograda SUA a spus, astăzi, că nu este vinovat de căderea înregistrată de pieţele bursiere în această lună, transmite Reuters. Pe 5 august, Standard & Poor's a luat decizia de a retrograda SUA până la AA plus de la AAA, exacerbând o tendinţă de scădere a pieţelor bursiere globale afectate de criza datoriilor suverane din Europa şi temerile privind intrarea SUA într-o nouă recesiune. "Din perspectiva noastră este o supra-simplificare să spui că acest lucru s-a întâmplat din cauza deciziei S&P de a retrograda SUA", a declarat David Beers, directorul diviziei de ratinguri suverane de la S&P, referindu-se la criticile potrivit cărora decizia agenţiei a provocat volatilitate pe piaţă.

Şeful Fed: Suntem pregătiţi să stimulăm creşterea economică

Ben Bernake, preşedintele Fed, sistemul de bănci centrale americane, a spus că economia Statelor Unite ale Americii este mai slăbită decât estimase iniţial Fed, şi instituţia se va concentra pe măsuri de stimulare economică, dar nu a oferit niciun detaliu cu privire la paşii pe care i-ar putea face Fed în perioada următoare. "Este clar că revenirea din criză mai mai slabă decât ne-am aştepatat", a spus Bernake. Acesta a mai spus totodată că, ceamai importantă măsură pentru a asigura revigorarea economică este crearea de locuri de muncă. Discursul lui Bernake a fost dezamăgitor pentru unii din jucătorii de pe pieţele financiare, care se aşteptau ca Fed să anunţe noi măsuri de stimulare economică.

Aeroporturile Capitalei sunt mai tranzitate în 2011

Aeroporturile Bucureştiului au mai mulţi pasageri în 2011 decât în 2010. Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti a înregistrat, în primele şase luni ale anului, pe cele două aeroporturi bucureştene - Aeroportul Internaţional Henri Coandă şi Aeroportul Internaţional Bucureşti-Băneasa Aurel Vlaicu - un trafic total de 3,44 milioane pasageri şi un profit de 57 milioane de lei pe primul semestru, informează Agerpres. Potrivit Companiei Naţionale Aeroporturi Bucureşti, pe primele şase luni au tranzitat cele două aeroporturi 3,44 milioane pasageri. De asemenea, au fost înregistrate 48.785 mişcări aeronave comerciale (aterizări şi decolări). Faţă de primul semestru al anului trecut, numărul pasagerilor care au tranzitat aeroporturile Capitalei a crescut cu 8,2 procente.

Unde a ajuns piaţa asigurărilor din cauza iefinirii RCA-ului

Piaţa de asigurări (generale şi de viaţă) a scăzut cu 7,43% în primele şase luni din acest an, comparativ cu perioada similară a anului trecut, evoluţia negativă fiind cauzată de asigurările auto, potrivit unui comunicat al Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA). Primele brute subscrise de societăţi în primele şase luni din 2011 au fost de 4,02 miliarde lei. Potrivit CSA, piaţa asigurărilor generale a scăzut cu 10,08% în primele şase luni ale acestui an, până la 3,16 miliarde lei, pe fondul diminuărilor consemnate de asigurările auto.

Războiul preţurilor - La cine te duci pentru internet: RDS, UPC sau Romtelecom?

Cei mai mari operatori de comunicaţii locali încearcă să atragă cât mai mulţi clienţi în reţelele lor, oferind de la internet gratuit până la pachete de servicii din ce în ce mai accesibile. RCS&RDS, Romtelecom şi UPC, aceştia sunt, în ordine, cei mai mari operatori de servicii de comunicaţii din ţara noastră. Romtelecom este operatorul care a reuşit anul acesta să depăşească UPC şi încearcă să detroneze RCS&RDS din poziţia de lider. Pentru a ajunge pe locul doi, Romtelecom a cheltuit 40 de milioane de euro în primele şase luni ale acestui an.

USL promovează turismul fără frunză

Propunerea opoziţiei: un litoral cu distracţie maximă, reguli puţine, nonconformism. România ar trebui să se axeze pe "un turism de distracţie, de cluburi, fără restricţii la fumat sau la zgomot". Aceasta ar fi viziunea USL cu privire la turism sintetizată de primarul Mazăre. Opoziţia a prezentat ieri la Mamaia programul propriu privind dezvoltarea turismului. Una dintre propuneri se referă la sprijinirea hotelurilor să-şi construiască piscine. Programul s-ar numi "Prima piscină" şi conform acestuia statul ar urma să acorde sprijin financiar pentru hotelierii interesaţi să amenajeze bazine de relaxare acvatică. O altă promisiune a USL este construirea de bariere anti-alge, se arată în documentul citat.

Apel către popor: Băsescu fură aurul!

Cum în toate treburile mizerabile îşi bagă coada politica - era să zic dracul - era firesc ca şi cazul Roşia să devină politizat. E un partid pentru acest proiect, normal că adversarul va deveni instantaneu ecologist. Şi viceversa. Boala contrazicerii la români, lipsa solidarităţii! Dupa ce Băsescu s-a declarat din nou pentru acest proiect, aşteptăm o campanie ceva de genul "jos cianura" sau să-l vedem pe gingaşul Ponta, acest Titulescu nedezvoltat, în cămaşă verde pe Calea Victoriei. Eco-man. Oricum, la cum face politică, Ponta mai are un pic şi militează pentru salvarea becaliţelor cu cioc mov şi a guvizilor hermafrodiţi. Parcă-l vedem în studio: "Şi acum o ultimă întrebare, domnule Băsescu! Ai vrut să furi aurul sau să otrăveşti opoziţia cu cianura dumitale? Jos dictatura! Ocupaţi gările!"

Premierul Emil Boc: Numărul bugetarilor a scăzut la 1,22 milioane

Numărul angajaţilor din sectorul bugetar a scăzut la 1,225 de milioane de persoane, în acest moment, a declarat, vineri, prim-ministrul Emil Boc, la Radio România Actualităţi. "În privinţa numărului de bugetari, astăzi, în România sunt 1,225 milioane, în comparaţie cu 1,398 de milioane, câţi erau în decembrie 2008. Prin standardele de cost şi de personal ajustăm funcţionarea statului. Evident că asta ne-a costat şi ne costă, ca Guvern, din perspectiva imaginii", a spus şeful Guvernului. Pe 12 august, preşedintele Traian Băsescu atrăgea atenţia că trebuie redus numărul bugetarilor.

E nevoie de noi măsuri de austeritate în UE

"Dacă nu se vor lua măsuri dure în multe ţări din Uniunea Europeană proiectul euro ar putea fi în pericol. Dar şi Italia a anunţat un plan major de austeritate, Grecia la fel, reduceri de salarii, de beneficii sunt în derulare, Portugalia, Irlanda, Spania la fel. Guvernele au înţeles că fără măsuri de austeritate, proiectul euro poate fi în pericol. În acest moment, văd partea plină a paharului, că aceste ţări s-au angajat la procese masive de restructurare a propriului stat, înseamnă că proiectul euro poate avea viitor", a spus Emil Boc, la postul public de radio. El a atras atenţia că, în pofida datoriei publice relativ reduse a României, de circa o treime din PIB, împrumuturile pot creşte exponenţial dacă vor fi scăpate de sub control cheltuielile.

Primarul din New York ordonă evacuarea a sute de mii de locuitori

Primarul din New York, Michael Bloomberg, a ordonat evacuarea obligatorie a peste 250.000 de persoane, din mai multe cartiere, ca urmare a apropierii Uraganului Irene. Potrivit AFP, edilul a spus că pericolul este major şi a făcut apel la prudenţă. Zonele vizate de evacuare sunt Coney Island şi Manhattan Beach, în Brooklyn, Far Rockaway şi Broad Channel, în Queens, şi sectoare situate pe coastă în Staten Island. Ieri, uraganul Irene a fost retrogradat la categoria a doua pe scara Safir-Simpson, cu cinci trepte, prezentând rafale de vânt cu o intensitate de 175 de kilometri pe oră. Însă Centrul Naţional american al Uraganelor, cu sediul la Miami (Florida), prevede o nouă intensificare a acestuia.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb