REVISTA PRESEI 27.10.2017

Willy Homner
Revista Presei / 27 octombrie 2017

REVISTA PRESEI 27.10.2017

ADEVARUL

Firmele cu afaceri sub un milion de euro vor plăti impozit de 1% pe cifra de afaceri, de la 1 ianuarie

Guvernul face primul pas către trecerea de la impozitul pe profit la impozitarea cifrei de afaceri: firmele cu cifră de afaceri sub un milion de euro vor datora de la 1 ianuarie 2018 impozit de 1% din cifra de afaceri. Pentru aceste firme, se va renunţa la impozitul pe profit de 16%, a anunţat ministrul de Finanţe Ionuţ Mişa, în şedinţa de Guvern. "Avem şi modificări care vor încuraja mediul de afaceri. Pentru 450.000 de firme cu cifra de afaceri sub un milion de euro se va institui un impozit de 1% pe cifra de afaceri faţă de impozitul de 16% pe profit cât se plăteşte acum", a declarat Mişa.

Vasilescu: Salariul minim brut creşte la 1.900 lei, de la 1 ianuarie

Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a declarat joi că salariul minim pe economie va creşte de la 1.450 lei la 1.900 lei, începând cu 1 ianuarie 2018, odată cu mutarea contribuţiilor sociale de la angajator la angajat. Angajatorii vor plăti o taxă separată, de 2,25%. Vasilescu a spus, în şedinţa de Guvern, că este vorba despre un proiect de Hotărâre de Guvern, în primă lectură, care prevede ca "salariul minim brut să crească la 1.900 lei de la 1 ianuarie 2018, astfel încât salariile românilor să nu fie afectate de întoarcerea sarcinii fiscale". Totodată, contribuţiile sociale vor scădea cu doar 2 procente, faţă de 4 procente, cum era prevăzut iniţial. Ministrul Finanţelor Ionuţ Mişa spune că acestea scad cu două puncte procentuale, de la 39,5 la 37,25.

Oettinger: Va mai dura două decenii pentru ca PIB-ul României să se apropie de media europeană

România a parcurs doar 10 ani de la aderarea la Uniunea Europeană, dar va mai dura încă două decenii ca PIB-ul său să se apropie de media europeană, a declarat comisarul european Gunther Oettinger la conferinţa "10 ani de la aderarea României la Uniunea Europeană: de la coeziune la convergenţă". El a precizat că este un proces de durată prin care o ţară îşi propune să crească. "Toţi avem nevoie de răbdare. Evoluţia către un PIB care să se apropie de media europeană va mai dura încă două decenii", a declarat Oettinger.

Încă o autostradă din România, pe cale să fie închisă din cauză că e prost construită!

Pe sensul Sibiu-Sebeş al autostrăzii Sibiu-Orăştie au apărut fisuri, crăpături şi denivelari ale carosabilului pe o lungime de 70 de metri, fiind impusă restricţie de viteză de 60 de kilometri la oră, pe un segment de drum de 200 de metri, unde traficul a fost deviat pe banda 2, anunţă Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR). Echipa de specialişti trimisă la faţa locului a constatat că deplasările taluzului şi şanţului din vecinătatea sectorului respectiv au afectat banda de urgenţă şi banda 1. În acest moment, sunt efectuate măsurători topografice în vederea verificării evoluţiei fenomenului de tasare şi a deformărilor la nivelul carosabilului.

Arena de 52 de milioane de euro are crăpături in structura de rezistenţă!

CSU Craiova spera sa inaugureze noul stadion duminica, in meciul cu Steaua, însă arena nu poate fi folosită in acest moment! Sursele Sport.ro din Craiova, inclusiv persoane apropiate activităţii din Primărie si aflate in anturajul clubului de fotbal, spun că va fi foarte greu să fie inaugurat noul stadion pana la finalul anului 2017, deoarece există încă probleme destul de importante de remediat si va fi dificil să fie rezolvate pentru a lua in timp util toate avizele necesare. Conlucrarea defectuoasa dintre autorităţile locale, CNI, firma de arhitectura si consorţiul firmelor de construcţii au făcut ca stadionul sa prezinte "întârzieri si unele greşeli destul de mari de execuţie".

Cine câştigă şi cine pierde din tranzacţionarea gazelor pe o singură piaţă centralizată

Ordonanţa de Urgenţă 64 adoptată de Guvernul României în octombrie 2016 îi obliga pe producătorii şi furnizorii români de gaze naturale ca, între 1 decembrie 2016 şi 31 decembrie 2021, să tranzacţioneze un procent din cantitatea de gaze naturale într-o manieră transparentă, non-discriminatorie, pe pieţele centralizate din România. Este vorba despre OPCOM şi BRM. Procentul respectiv a fost setat prin decizia Guvernului la 30% pentru producători şi 20% pentru furnizori. Amendamentele depuse în Comisia de Industrii şi Servicii a Camerei Deputaţilor de grupul PSD şi votate de social-democraţi, de ALDE, UDMR şi de minorităţi. Deputaţii din partidele menţionate au susţinut creşterea obligaţiei de tranzacţionare la 70% pentru producători şi la 100% pentru furnizori, acordând o licenţă exclusivă unei singure pieţe de tranzacţionare: OPCOM.

Averea fabuloasă atribuită Patriarhului Kirill al Moscovei şi al Întregii Rusii

După Preşedinţie şi Armată, Biserica este a treia cea mai de încredere instituţie din Rusia, dar şi una dintre cele mai prospere, în pofida ascetismului propovăduit de capul ei, Patriarhul Kirill al Moscovei şi al Întregii Rusii. Cu toate că le cere supuşilor săi să ducă o viaţă curată, fără lux şi dedicată celor sfinte, călugărul Kirill, Vladimir Mihailovici Gundeaev în buletin, este unul dintre cei mai bogaţi oameni din ţara sa. Conform reporterului "Otkrîtaia Rossia", actualul Preafericit Patriarh al Moscovei şi al Întregii Rusii duce o viaţă de lux, având la dispoziţie case, avioane, iahturi, bolizi şi purtând accesorii scumpe, în totală contradicţie cu pragul înalt al sărăciei din ţara sa

Teorii privind asasinarea preşedintelui J.F. Kennedy

În Statele Unite vor fi publicate, joi, mii de documente secrete legate de asasinarea preşedintelui John F.Kennedy în 1963. Aceste ar putea alimenta alte teorii consipraţioniste pe lngă cele care circulă despre moartea fostului şef al Casei Albe. Este vorba de aproximativ trei mii de documente care nu au fost văzute de nimeni pînă acum şi de alte 30 de mii, care au fost numai partial date publicităţii. Este probabil ca noile documente să facă mai multă lumină în modul cum au decurs anchetele FBI şi CIA care au încercat, între altele, să stabilească ce legături avusese Oswald cu spioni din Cuba şi fosta URSS. Şi acum după mai bine de 50 de ani peste 50% dintre americani se îndoiesc de versiunea oficială.

Prima ţară din lume care a acordat cetăţenie unui robot cu chip uman

Arabia Saudită a decis să facă acest pas important în istoria roboticii şi să acorde titlul de cetăţean cu drepturi depline robotului Sophie. Acesta a fost prezent pe scenă, în cadrul unui eveniment organizat la Londra, unde a stat de vorbă cu jurnaliştii şi cu persoanele prezente în sală. Printre întrebările care i s-au adresat de către moderatorul panelului a existat şi una ceva mai incomodă pentru Sophie. Unul dintre jurnalişti a vrut să afle dacă robotul are intenţii rele în ceea ce priveşte oamenii şi ce se poate face pentru a se putea preveni un astfel de incident. Răspunsul lui Sophie a fost cel puţin şocant. "Cred că l-ai citit prea mult pe Elon Musk", a răspuns androidul. Androidul este produs de compania Hanson Robotics, bazată în Hong Kong, notează Business Insider.

BANCHERUL

ANPC tine la secret ordinul împotriva Raiffeisen, manipulând presa si opinia publica

Autoritatea Naţionala pentru Protecţia Consumatorului (ANPC) a refuzat, la cererea Bancherul.ro, să facă public ordinul prin care obliga Raiffeisen Bank să modifice contractele de credit, cu toate ca este vorba de un document nesecret, apărut parţial in presă si in social media, unde a fost comentat astfel încât să manipuleze opinia publică împotriva băncii. ANPC nu a dorit sa spună nici motivul pentru care refuză să publice respectivul ordin, încălcându-si astfel datoria de a informa corect presa si implicit publicul si ajutând indirect grupuri de interes sprijinite de avocaţi implicaţi in procese împotriva băncii. Preşedintele Raiffeisen Bank, Stevan van Groningen, care l-a oferit, pentru a putea informa corect si imparţial publicul despre măsurile luate de ANPC.

COTIDIANUL

Klaus Iohannis pe cîmpii - Cornel Nistorescu

Iohannis o ia pe cîmpii atunci cînd se duce în tot soiul de călătorii şi vizite inutile, la Miami, în Madeira, la ONU, ca să fie văzut, sau la te miri ce întîlnire internaţională aleasă pentru a vedea de fapt un concert mai acătării (vezi o vizită la Salzburg).La Indagra, nu. Este singura expoziţie românească la care merita să meargă. Trebuia să o facă. Este singura expoziţie la care, dacă n-ar fi fost atît de mălăieţ şi de adormit, ar fi putut să organizeze o reuniune internaţională pe tema potenţialului alimentar şi ecologic al Estului european (sau ceva de genul acesta) şi la care să invite şefi de state, de guverne, din Est şi din Vest. La Indagra este locul în care ne putem mîndri cu România. La Indagra se poate vedea ce se poate produce mai bun şi mai bun în ţara noastră. Ceea ce alţii, oricîtă tehnologie, aparatură şi organizare au, nu pot să facă nici morţi.

Mesajul "celui mai puternic german de la Bruxelles"

Declaraţiile făcute joi la Bucureşti de Gunther Oettinger, cum că sunt premise ca România să se încadreze în deficitul bugetar de 3% în acest an şi în 2018, că România are o creştere economică "relativ bună", un grad de îndatorare "relativ bun", că el păstrează un contact "foarte strâns" cu guvernul României, nu au greutate doar pentru ca vin din partea Comisarului european pentru Buget, ci şi pentru că, cum recent arăta o investigaţie din presa ungară, Oettinger este "cel mai puternic politician german de la Bruxelles".

Redevenţe modificate şi nu prea

Atât Exxon - Petrom, cât şi Black Sea Oil & Gas, giganţii care au concesiuni de gaze în Marea Neagră, pot răsufla liniştiţi. Noul sistem de redevenţe petroliere, proiect de lege propus de Ministerul Economiei, nu îi afectează mai deloc. Pentru exploatările marine de gaze şi petrol, noul sistem de taxare va fi aplicat exclusiv pentru concesiunile acordate de statul român după intrarea în vigoare a legii. Deci nu se aplică pentru perimetrele Exxon şi BSOG, plus LukOil şi ­Romgaz, care vor plăti în continuare redevenţe după sistemul în vigoare la data la care au primit concesiunea. Iar taxarea noilor exploatări nu diferă cu mult faţă de ce avem în prezent. În rest, redevenţele propuse pentru exploatările de uscat rămân exact la fel ca acum.

CURIERUL NATIONAL

Mai mulţi români, aşteptaţi în "Arca muncii" din Europa

Exportăm agricultori şi IT-işti. Puţini români doresc să muncească în ţară. Este deja cunoscut faptul că românii optează de foarte mult timp pentru locurile de muncă din străinătate, acestea fiind mai bine plătite decât cele din ţara noastră şi oferind mai multe avantaje. Angajatorii din Spaţiul Economic European oferă 1.794 de locuri de muncă prin intermediul reţelei EURES România. Job-urile oferite se întind pe aproape toată suprafaţa Europei în ţări precum Spania, Portugalia, Anglia, Germania, Italia, Cehia, Norvegia şi aşa mai departe. Tipurile locurilor de muncă sunt vaste, de la muncitori necalificaţi până la inginer de sistem software. Astfel, românii pot opta şi pentru posturi precum şofer, tehnician lifturi, muncitori în fabrică, asistent medical.

Bucureştiul a atras aproape 60% din cererea de spaţii logistice şi industriale din acest an

Cererea pe piaţa industrială şi logistică din România a ajuns la 456.000 de metri pătraţi în primele nouă luni din 2017, volum apropiat cu nivelul consemnat pentru întreg anul trecut, când a cumulat 463.000 mp. Peste 70% din suprafaţa tranzacţionată, respectiv 330.000 mp, reprezintă cerere nouă (contracte noi, preînchirieri). Ponderea cererii noi din total tranzacţionat a crescut faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, ceea ce se reflectă în ratele din ce în ce mai reduse ale gradului de neocupare. Renegocierile şi reînnoirile de contracte au cumulat 126.000 mp de spaţii industriale şi logistice. Un procent de 56% din cererea totală a vizat Bucureştiul, în condiţiile în care firmele de logistică au generat mai mult de jumătate din cerere, cu 250.000 mp de spaţii preluate în întreaga ţară.

ARACO: Dezvoltarea infrastructurii din România este în pericol

Volumul valoric al activităţii în sectorul de construcţii în 2017 a continuat să scadă, menţinând în mod regretabil recesiunea tehnică confirmată de Eurostat la finalul anului trecut. Atragerea de fonduri structurale în semestrul 1 din 2017 a fost nulă. Reforma în achiziţii publice e departe de a fi finalizată în ciuda implementării directivei CE în aprilie 2016. Nu există încă un model convenit de contract pentru achiziţii publice. În iulie 2017, CE a respins argumentat proiectul de model de contract propus de Guvernul României, model neagreat cu organizaţiile patronale şi profesionale de profil din ţară.

Datoria mondială a ajuns la cote record, făcând necesară o înăsprire a politicilor monetare

Un studiu realizat de Institutul Finanţelor Internaţionale (IIF), preluat şi difuzat de numeroase bănci importante ale lumii, arată că ansamblul datoriilor la nivelul planetei reprezintă 324% din PIB-ul mondial, respectiv 192.000 miliarde de euro. Acest nivel record determină principalele bănci centrale ale planetei să ia de urgenţă măsuri pentru a pune capăt politicilor de acordare a "creditelor facile". BCE este deja pe punctul de a anunţa o restricţionare a politicii sale monetare. Deşi studiul IIF notează că ritmul creşterii datoriei globale a început totuşi să înregistreze o oarecare scădere, el semnalează o tendinţă accelerată în sens opus în China. În 2016, datoriile întreprinderilor gigantului asiatic au crescut cu 660 miliarde de dolari - ceea ce reprezintă o creştere superioară celei înregistrate în Statele Unite înaintea crizei financiare din 2008.

Adunarea anuală a Federaţiei Europene a băncilor pentru locuinţe, la Bucureşti

Adunarea anuală a Federaţiei Europene a Băncilor pentru Locuinţe va avea loc la Bucureşti, în perioada 2-3 noiembrie 2017 şi va reuni reprezentanţii a circa 20 de instituţii bancare din: Austria, Belgia, Republica Cehă, Germania, Ungaria, România şi Slovacia. Federaţia Europeană a Băncilor pentru Locuinţe (European Federation of Building Societies) este o asociaţie de instituţii de credit care sprijină şi încurajează finanţarea de locuinţe, membrii săi având o cotă de piaţă considerabilă în finanţarea de locuinţe. Pe pieţele relevante, unde sistemul funcţionează cu succes de peste jumătate de secol, cota de piaţă a băncilor pentru locuinţe este în jur de 30% din totalul finanţărilor imobiliare.

EVENIMENTUL ZILEI

Un nou ATAC CIBERNETIC extrem de AGRESIV loveşte calculatoarele din Europa

Un nou atac de tip ransomware nimiceşte calculatoare în mai multe ţări din Europa. Atacul, cunoscut sub denumirea de Bad Rabbit este similar cu ExPetr, care a lovit în luna iunie. Bad Rabbit a atacat aproximativ 200 de dispozitive, localizate în Rusia, Ucraina, Turcia şi Germania. Experţii susţin că algoritmul lui Bad Rabbit este foarte asemănător cu cel a lui ExPetr. Mai mult, aceştia au descoperit că în ambeele atacuri au fost folosite aceleaşi domenii, iar asemănările dintre codurile sursă duc la ideea că atacatorii ar avea legătură cu creatorii ExPetr.

Ponta, despre guvernul Tudose: "E haos, e orgie! Toţi miniştrii se gândesc să plece"

Într-o intervenţie avută în direct, la Realitatea TV, Victor Ponta a făcut dezvăluiri incendiare despre situaţia actuală din guvernul Tudose, susţinând că toţi miniştrii se gândesc să plece. Ponta spune că a vorbit cu unul dintre miniştri care i-a mărturisit că intenţionează să părăsească Guvernul, însă ar fi mai mulţi miniştri în aceeaşi situaţie, iar motivul ar fi ceea ce se întâmplă cu programul economic, despre care fostul premier spune că ar fi "haos şi orgie"

UE, anchetă în Marea Britanie asupra regimului fiscal pentru multinaţionale

Comisia Europeană a demarat joi o anchetă aprofundată asupra anumitor prevederi din regimul fiscal britanic care permit multinaţionalelor să plătească impozite mai mici în Marea Britanie, informează AFP. "Vom examina cu atenţie o excepţie de la legislaţia britanică vizând combaterea evaziunii fiscale care se aplică pentru anumite tranzacţii ale multinaţionalelor, pentru a ne asigura că nu încalcă prevederile UE în materie de ajutoare de stat", a declarat comisarul european pentru Concurenţă, Margrethe Vestager. Această anchetă a fost deschisă într-o perioadă în care Marea Britanie este în mijlocul procesului de negocieri cu Bruxellesul în vederea ieşirii din Uniunea Europeană în luna martie 2019.

JURNALUL NATIONAL

Ancheta EADS bate iar la uşa României

Gigantul european al aeronauticii - AIRBUS - se află sub presiunea unor investigaţii care vizează acte de corupţie. Anchete ale SFO - organ care cercetează fraude majore în Marea Britanie - şi PNF (Parchetul Financiar al Franţei) cercetează relaţii cu intermendiari care ar fi facilitat vânzări masive ale grupului franco-german condus acum de Tom Enders. O altă anchetă, în Germania, a Parchetului din Munchen, se apropie de final fără a fi depistate "fapte majore de corupţie", potrivit unei surse citate de Der Spiegel. În România, ancheta DNA pornită în 2014 de Codruţa Kovesi în dosarul Frontiera - EADS, legată de finanţări umflate şi comisioane ilegale, s-a înţepenit pe parcurs.

Penalul Tender, paraşutat în grupul AIRBUS

Condamnarea lui Ovidiu Tender la 12 ani de închisoare a căzut ca un trăsnet în birourile şefilor de la AIRBUS. Tender nu era doar un corupt din România, ci şi unul dintre partenerii importanţi ai grupului aeronautic. AIRBUS şi una dintre companiile lui Tender sunt asociate într-o firmă care a asigurat la Ghimbav spaţiile de producţie ale fabricii de componente Premium Aerotech, din grupul AIRBUS. Premium Aerotech, care livrează elementele pentru structura aparatelor AIRBUS - civile şi militare - este chiriaşa companiei Aerospace Technology Park, care uneşte în proporţia 70-30 la sută afacerile lui Tender cu AIRBUS. Montajul a fost pus la cale sub ministeriatul lui Videanu, în 2009. Pe atunci, la EASD domnea Enders.

NATIONAL

Noul "binom" Firea - Ciocîrlan

Pentru apropiaţii săi, visul Gabrielei Firea de a ajunge prima femeie la Palatul Cotroceni nu mai reprezintă de mult un secret. Singurul "hop" pe care îl mai are de trecut este doar sa aştepte in linişte si, daca se poate, chiar să dea o mana discreta de ajutor pentru ca Liviu Dragnea sa-si rupă gatul. Însă până la "înscăunare" ştie bine că are nevoie musai de sprijinul, fie el si tacit, al serviciilor secrete. Gabriela Firea, dar mai ales soţul acesteia, are grija sa-i asigure pe cei care parcă nu ar marşa să o susţină că, "pe lângă evrei", consoarta lui Florentin Pandele si-ar fi asigurat "spatele" si in SRI. La un anumit nivel al sistemului este bine-cunoscută relaţia de amiciţie intre cuplul Firea - Pandele si tânărul general de brigada Adrian Ciocîrlan, nimeni altul decât adjunctul directorului general al Serviciului Român de Informaţii.

Bratul religios al lui Putin a venit in Romania

Patriarhul Kirill, liderul puternicei biserici ortodoxe ruse, a sosit ieri la Bucureşti. Este prima vizita a preafericitului Kirill in Romania, in calitate de patriarh, dar si prima vizita a unui întâi stătător al bisericii ruse in tara noastră după 1989. Se poate spune "braţul religios al lui Putin" ştiindu-se relaţiile extrem de apropiate ale lui Kirill cu liderul de la Kremlin. Alegerea, in 2009, a acestuia in fruntea bisericii ruse a fost salutata, pentru ca promovarea acestui strălucit intelectual, responsabil anterior de relaţiile externe ale patriarhatului Moscovei si personalitate cunoscuta in Vest, a fost văzută ca o dorinţă de ruptura cu reflexele izolaţioniste pe care le cultiva ortodoxia rusa, inclusiv după căderea comunismului.

Putin si-a ajutat amicii să strângă 24 de miliarde de dolari

Potrivit investigaţiei realizate de OCCRP (Organized Crime and Corruption Reporting Project) si Novaia Gazeta, "grupul misterios de apropiaţi ai sui Putin " ar ascunde o avere fabuloasă. "Spun că nu sunt oameni de afaceri, nu sunt cunoscuţi opiniei publice si in unele cazuri lumea nu ştie ce bogăţii sunt înregistrate sub numele lor. Au un singur lucru in comun: sunt prieteni de familie sau din copilărie ai lui Putin. Aceasta avere ar putea avea o explicaţie extrem de simpla: ar putea fi banii lui Putin", afirma autorii investigaţiei. Liderul de la Kremlin a negat întotdeauna că s-ar fi îmbogăţit, dar apropiaţii săi au acumulat in total 24 de miliarde de dolari din companii despre care, afirma ziariştii, unii dintre ei nu ştiu mai nimic, nici măcar numele, deşi teoretic le conduc.

PUTEREA

Ministrul Educaţiei a mai descoperit un DUŞMAN: materialele "fotocopiate" folosite în şcoli

După ce a interzis profesorilor şi învăţătorilor la începutul acestui an şcolar să folosească materialele auxiliare până când acestea nu vor fi acreditate, Liviu Pop declară acum război şi materialelor pe care cadrele didactice le xeroxează în clasă pentru a lucra cu elevii. Ministrul a spus că nu este convins că toate materialele fotocopiate folosite în şcoli sunt "în regulă" din punct de vedere al programei şcolare. Potrivit acestuia, cei care folosesc auxiliare în şcoli, altele decât cele autorizate de MEN, vor răspunde. "Astăzi avem lista tuturor auxiliarelor autorizate de MEN. De celelalte auxiliare care sunt folosite în şcoală răspund cei care le folosesc", a spus Pop.

ROMANIA LIBERA

Ministrul Justiţiei vrea să devină şeful procurorilor

Reducerea rolului preşedintelui, creşterea puterii ministrului Justiţiei şi a rolului Parlamentului sunt principalele idei conturate după ce Tudorel Toader a depus în Parlament proiectele de modificare a legilor justiţiei. Atribuţiile şefului statului privind numirea şefilor din Justiţie sunt reduse serios prin legile depuse la Parlament de ministrul Justiţiei, Tudorel Toader. Astfel, potrivit propunerilor, procurorii ierarhic superiori vor avea posibilităţi sporite de a infirma soluţiile subordonaţilor, va fi înfiinţată o direcţie care îi va ancheta pe magistraţi, iar concluziile acesteia vor fi prezentate Parlamentului. Florin Iordache (PSD) plusează şi cere ca şi Inspecţia Judiciară să dea raportul în faţa Parlamentului.

Cum s-a lăudat Dragnea cu recordurile guvernării PSD: a pus bere olandeză în coşul cu produse agricole româneşti

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a fost miercuri seara la Antena 3, unde a vorbit despre performanţele remarcabile ale guvernării PSD-ALDE, în special despre "producţiile istorice" din agricultură. Liviu Dragnea a venit la emisiunea lui Radu Tudor cu un coş în care ar fi trebuit să fie, după spusele lui, chiar roadele agriculturii româneşti: ardei, castraveţi, vinete, struguri, ba chiar şi o sticlă de vin. Ideea chiar asta a fost: uite ce minunăţii produce România! Doar că în coşul cu pricina erau şi trei beri la cutie. Situaţia a stârnit zâmbete, pentru că, în primul rând, e cel puţin ridicol să pui bere lângă leuştean, ca roade ale pământului. În al doilea rând, berea în cauză este produsă de o companie olandeză, adică tocmai de către o multinaţională.

Dragnea şi Tudose i-au convins pe liderii Federaţiei Sanitas să renunţe la greva în sistemul sanitar

Negocierile cu autorităţile privind solicitările Federaţiei SANITAS merg pe făgaşul dorit, lucrurile sunt ca şi rezolvate şi nimeni nu va pierde nimic de la 1 ianuarie, a declarat, joi, preşedintele federaţiei, Leonard Bărăscu, după discuţii cu premierul Mihai Tudose şi preşedintele PSD, Liviu Dragnea, informează Agerpres. "Noi o să analizăm, dar ceea ce am vorbit cu domnul premier, cu domnul preşedinte, lucrurile în momentul acesta sunt ca şi rezolvate. Aşteptăm ca în următoarea perioadă de timp să ne aplecăm un pic pe regulamentul de sporuri şi să mai facem ultimele socoteli pentru colegii noştri cărora le era frică de faptul că vor pierde ceva. Clar nu va pierde nimeni la veniturile de la 1 ianuarie 2018", a spus Bărăscu.

ZIARUL FINANCIAR

PSD ori câştigă, ori se sinucide economic: de la 1 ianuarie 2018 salariul minim creşte cu 31%

Lia Olguţa Vasilescu, ministrul muncii, a prezentat în şedinţa de guvern de ieri propunerea proiectului de hotărâre de guvern prin care salariul minim pe economie ar urma să crească începând de anul viitor cu 31%, de la 1.450 de lei brut pe lună în prezent la 1.900 de lei brut pe lună din 1 ianuarie 2018. În prezent, peste un milion de angajaţi din România (adică o cincime din efectivul total de salariaţi) sunt remuneraţi la nivelul salariului minim pe economie. Salariul minim a crescut semnificativ în ultimii ani. Numai anul acesta au fost anunţate pentru 2018 mai multe scenarii privind creşterea salariului minim: iniţial acesta ar fi trebuit să ajungă la 1.700 de lei brut pe lună, ulterior la 2.000 de lei brut pe lună, după care s-a renunţat la varianta de 2.000 de lei.

România, la 10 ani de UE: PIB-ul e dublu, dar datoria externă e triplă şi se nasc mai puţini copii

La zece ani de la aderarea la Uniu­nea Europeană, România are un PIB per capita dublu, adică 9.000 de euro, însă a pierdut trei milioane de cetăţeni, se nasc anual cu 25.000 de copii mai puţin, iar rata aban­donului şcolar a crescut. "Din punct de vedere economic, PIB-ul Ro­mâniei aproape că s-a dublat în cei 10 ani de apartenenţă la Uniune, această creştere fiind înregistrată în condiţiile în care Uniunea a traversat o perioadă de criză financiară di­ficilă. Puterea de cumpărare a crescut cu aproape 20% de la momentul aderării", a spus ieri preşedintele Klaus Iohannis la Banca Naţională, unde au fost prezenţi înalţi oficiali ai statului, inclusiv fostul preşedinte Traian Băsescu. Evenimentul a fost organizat de Comisia Europeană. Premierul Mihai Tudose nu a participat la eveniment.

Principala ştire din Europa: Mario Draghi a decis să nu oprească tiparniţa de bani a BCE

Încurajată de creşterea economică susţinută din zona euro, Banca Centrală Europeană şi-a recalibrat colosalul program de achiziţii de active, extinzândul în timp, dar imprimându-i un ritm mai redus, în timp ce preşedintele instituţiei Mario Draghi a sugerat că încă nu se întrevăd la orizont dobânzi mai mari. De asemenea, el i-a îndemnat pe politicieni să grăbească "substanţial" implementarea reformelor structurale "în toate ţările zonei euro" şi a cerut politici bugetare "mai prietenoase cu creşterea". Banca centrală a zonei euro a anunţat după şedinţa de politică monetară de ieri că îşi va reduce din ianuarie programul de achiziţii de active (de ajustare cantitativă - QE) de la 60 de miliarde de euro pe lună în prezent la 30 de miliarde de euro pe lună până în septembrie 2018.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb