REVISTA PRESEI 29.02.2012

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 29 februarie 2012

ADEVARUL

Jocurile murdare de pe Wall Street

FBI a demarat o operaţiune masivă în care 120 de suspecţi sunt investigaţi pentru tranzacţii ilicite la bursă. Purtătorul de cuvânt al acestei campanii este actorul Michael Douglas. Numărul persoanelor anchetate ar putea face din această investigaţie cea mai mare de acest fel din istoria modernă, scrie presa americană. Guvernul federal a luat în colimator circa 240 de indivizi, printre care brokeri ai fondurilor de hedging şi persoane din interiorul unor companii care şi-au comunicat ilegal informaţii interne, în scopul unor tranzacţii bazate pe informaţii privilegiate la bursă ("insider trading"). Circa jumătate dintre aceştia (120) sunt "ţinte", ceea ce înseamnă că oficialii cred că ei au încălcat legile. Restul sunt "subiecţi" în cadrul investigaţiilor, ceea ce înseamnă că anchetatorii cred că aceştia ar putea să fi comis infracţiuni şi i-au abordat sau ar putea să-i abordeze pentru a culege probe.

România a dat de mirosul dolarilor. S-a împrumutat încă 750 de milioane de dolari de pe piaţa din SUA

România a atras aseară încă 750 milioane de dolari de pe piaţa din SUA prin redeschiderea emisiunii de obligaţiuni pe 10 ani lansate în luna ianuarie. Titlurile vândute au un randament de 6,45 %, în scădere de la 6,875%. Şi de această dată oferta a fost suprasubscrisă, de peste patru ori faţă de suma împrumutată, subscrierile totalizând 3,2 miliarde de dolari. Titlurile au fost vândute cu un cupon de 6,75% şi, luând în calcul prima, randamentul este de 6,45%. Emisiunea este scadentă la 7 februarie 2022.

Krugman: Grecia nu mai are altă alternativă decât părăsirea euro

Laureatul premiului Nobel pentru economie, Paul Krugman, susţine că, în ciuda tuturor măsurilor luate, Grecia nu mai are nici o altă variantă pentru a depăşi criza profundă pe care o traversează decât părăsirea zonei euro - întrucât măsurile de austeritate impuse naţiunii împiedică recuperarea economiei, oricum foarte slăbită.

Americanii dau în judecată HSBC pentru tranzacţii ilegale cu Iranul

Banca londoneză HSBC a anunţat luni că ar putea fi pusă sub acuzare civilă sau penală pentru tranzacţii financiare ilegale, dintre care unele ar avea legătură cu Iran. Această informaţie a fost făcută publică ieri de către oficialii instituţiei. Instituţiilor financiare care îşi desfăşoară activitatea în Statele Unite le este interzisă sprijinirea statelor sau a băncilor supuse sancţiunilor S.U.A. Informaţiile cu privire la activitatea potenţial ilegală a băncii provin din ultimul dosar aflat în atenţia autorităţilor cu privire la HSBC SUA Inc, divizia americană a HSBC.

Portugalia, Italia, Grecia şi Spania, îndatorate şi faţă de companiile farmaceutice

Se pare că ţările îndatorate de la periferia zonei euro nu pot să-şi plătească nici măcar medicamentele. Sumele datorate către furnizori sunt enorme, Portugalia, Italia, Grecia şi Spania ( P.I.G.S.) au o datorie faţă de companiile farmaceutice elveţiene Roche şi Novartis de 15 de miliarde de euro. Informaţiile apărute ieri în presa elveţiană arată că această situaţie durează de ani de zile: "Spitalele din Portugalia, Italia, Grecia şi Spania nu şi-au plătit medicamentele achiziţionate chiar şi timp de trei ani, în unele cazuri" se arată în articolul publicat pe portalul de ştiri swissinfo.ch.

Cât aduce un Oscar la încasări?

Studiourile de filme investesc multe milioane în campanii care să asigure câştigarea statuetelor aurii - nu doar pentru sporirea prestigiului, ci şi pentru că vânzările de bilete cresc spectaculos pentru filmele premiate. Creşterea încasărilor înregistrate la casele de bilete după decernarea premiilor, pentru filmele premiate, a fost de circa 22% în intervalul 2006-2010. Potrivit statisticilor CNBC, cea mai mare creştere a vânzărilor după câştigarea premiilor Oscar a înregistrat-o The Last Emperor (1987). Filmul a câştigat Oscaruri pentru toate cele nouă nominalizări, iar vânzările au crescut cu 42,3%

5 motive pentru care preţul aurului va ajunge la 5000 de dolari uncia

Lumea financiară se află deja în faţa celui de-al doilea Lehman Brothers, doar că, de această dată "butoiul cu pulbere" nu este reprezentat de creditele sub-prime, ci de datoriile suverane. Iar un astfel de eveniment nu poate decât să dea un impuls suplimentar trendului secular de creştere pe care metalul preţios se află. În 2001, aurul se tranzacţiona la nivelul de 255 de dolari pe uncie. În următorii opt ani preţul acestuia a crescut de patru ori (sau cu 400%) până la nivelul de 1100 de dolari pe uncie.

Boc i-a predat vistieria plină premierului Ungureanu

Execuţia bugetară pentru luna ianuarie a acestui an arată bine: statul a încasat cu un miliard de lei mai mult decât a cheltuit, lucru care-i va face noului premier viaţa mai uşoară. Premierul Mihai Răzvan Ungureanu poate considera că şi-a început mandatul cu dreptul după ce a preluat de la Emil Boc un buget cu un plus de peste un miliard de lei în luna ianuarie, respectiv un excedent de 0,17% din PIB, cel mai mare din ultimii trei ani în acest interval.

Corupţie la Înalta Curte de Casaţie: judecătoarea Maria David, acuzată de trafic de influenţă. Statul o plăteşte cu un salariu uriaş!

O judecătoare de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) este cercetată de către procurori de la Direcţie Naţională Anticorupţie (DNA), fiind suspectată de trafic de influenţă. Judecătoarea a fost reţinută pentru 24 de ore. Ea urmează să fie prezentată în instanţă cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile. Judecătoarea Maria David de la Secţia Civilă din cadrul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie încasa lunar, doar de la ICCJ, aproximativ 12.000 de lei. În plus, aceasta mai câştiga încă aproximativ 1.700 de lei lunar din funcţia de lector al Universităţii Spiru Haret din Capitală.

CURENTUL

După votul final pozitiv pe Legea Lustraţiei: Felix Voiculescu şi Ilici Iliescu nu mai au ce căuta în Parlament sau în alte funcţii publice

Proiectul de lege a fost adoptat cu 167 de voturi pentru, patru abţineri şi niciun vot împotrivă. De asemenea, noua formă precizează că persoanele lustrate trebuie să fi ocupat funcţii politice retribuite de PCR în principalele structuri ale aparatului comunist.
Sunt incluse în categoriile de lustrabili cei care au fost membri ai guvernelor în perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989 (miniştri, secretari de stat, prim-adjuncţi şi adjuncţi ai miniştrilor). Sunt supuşi restricţiilor legii şi cei care au deţinut funcţii ca prim-secretar, secretar al Comitetului judeţean de partid, preşedinte sau vicepreşedinte în consiliile populare judeţene, UTC, membrii Colegiului Central de partid sau Comitetului Central. Legea prevede o interdicţie pe cinci ani pentru cei care vor fi incluşi în aceste categorii.

BERD: Doar jumătate dintre eoliene pot fi preluate în reţea

Reţeaua de transport a electricităţii poate prelua producţia a cel mult 2.000 MW instalaţi în centrale eoliene, reprezentând jumătate din nivelul estimat de operatorul de sistem Transelectrica, a declarat marţi Louis Borgo, Senior Banker în Departamentul Power and Energy Department al BERD. Transelectrica estimează că în situaţia actuală şi fără investiţii suplimentare poate prelua în reţea o capacitate de circa 4.000 MW în centrale eoliene. Capacitatea instalată de producţie a energiei eoliene ajungea la sfârşitul anului trecut la aproximativ 1.000 MW şi s-ar putea dubla în acest an.

CURIERUL NATIONAL

În România se înregistrează cea mai mică pondere a taxelor în preţul combustibililor

54% din preţul benzinei şi 56% din preţul motorinei merg la stat. În România se înregistrează cea mai mică pondere a taxelor în preţul benzinei, de 54%, şi a 7-a cea mai mică pondere a taxelor în preţul motorinei, de 56%, din UE-27 (după Austria, Luxemburg, Cipru, Lituania, Malta şi Slovenia). Ca valoare nominală taxele au crescut în România cu 75% la benzină şi cu 97% la motorină în ultimii 3 ani. La nivel european, creşterile medii au fost de 47% la benzină, respectiv 69% la motorină.

Republica Raiffeisen România

Fascismul (fuziunea dintre puterea corporaţiilor şi cea a statului, după cum l-a definit Mussolini) financiar românesc pare a căpăta tot mai mult cheag. Copiem din ce în ce mai mult ce se întâmplă în SUA, unde oamenii se plimbă dintr-o parte în alta ocupând succesiv funcţii de conducere ale holding-urilor bancare de pe Wall Street şi de demnitari ai Trezoreriei Statului sau ai Administraţiei Prezidenţiale. De fiecare dată - desigur - în favoarea industriei financiare şi pe cârca plătitorului de taxe american. Ultimul episod de acest fel este numirea la Ministerul Finanţelor Publice, ca şef al Trezoreriei României, a lui Cristian Sporiş, cel care anterior deţinea poziţia de director executiv pe Trezorerie şi arbitraj la Raiffeisen Bank.

CNVM va stabili singură dacă investitorii acţionează concertat la SIF

Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) va fi singura autoritate care va stabili dacă unii investitori acţionează concertat la SIF-uri şi controlează peste pragul legal de deţinere, de 5%, şi le va limita drepturile la vot, atribuţii pe care le aveau din 2007 doar Consiliile de Administraţie ale societăţilor de investiţii financiare. "În situaţia în care, în urma verificărilor realizate în baza documentelor primite precum şi a altor documente aflate la dispoziţia sa, CNVM constată că sunt incidente prevederile articolului 286 indice 1 din Legea 297/2004 şi ale prezentei instrucţiuni, dispune depozitarului central să opereze în evidenţele sale suspendarea, iar conducerii SIF sau a SAI care administrează o SIF să ia măsurile necesare", se arată într-un proiect de instrucţiune publicat de CNVM.

BT a încheiat convenţii cu APIA şi cu Fondurilor de garantare

Banca Transilvania a încheiat două convenţii tripartite cu Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) şi cu Fondul de Garantare a Creditului Rural (FGCR), respectiv cu Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM), pentru finanţarea agricultorilor întreprinzători. In baza acestor parteneriate, BT acordă credite în limita a 80% din valoarea subvenţiei, pentru acoperirea capitalului de lucru necesar desfăşurării activităţii fermelor de păsări sau porcine. Fermierii beneficiază de consultanţă şi de finanţare în întreaga reţea de unităţi a băncii, care cuprinde peste 550 de locaţii în toate judeţele ţării.

Summitul zonei euro a fost anulat

Summitul liderilor din zona euro, prevăzut pentru 2 martie, la încheierea summitului european, a fost anulat din cauza reticenţei Germaniei de a discuta despre mijloacele necesare pentru consolidarea zonei euro, au anunţat ieri surse europene, citate de AFP, informează Mediafax. Preşedintele UE, Herman van Rompuy, intenţiona să îi reunească pe liderii celor 17 ţări ale zonei euro la un dejun de lucru în cea de-a doua şi ultima zi a summitului european din 1 şi 2 martie, pentru a discuta despre dimensiunea Mecanismului european de stabilitate (MES). Dar ministrul german de Finanţe, Wolfgang Schäuble, a avertizat că nu va fi luată în mod necesar o decizie la această reuniune. Potrivit lui, Europa are la dispoziţie toată luna martie.

EVENIMENTUL ZILEI

Teodor Meleşcanu, validat director SIE. 238 de voturi pentru

Cele două Camere ale Parlamentului l-au validat ieri prin vot pe Teodor Meleşcanu ca director al Serviciului de Informaţii Externe. Propunerea a fost făcută de preşedintele României Traian Băsescu şi a fost întrunit majoritatea voturilor senatorilor şi deputaţilor. Comisiile de specialitate ale Parlamentului l-au audiat pe Meleşcanu şi au votat recomandarea ca acesta să fie validat în funcţie.

Meleşcanu şi Antonescu nu cunosc statutul PNL. Quintus: Autosuspendarea nu există. Directorul SIE va fi exclus pe 12 martie

Teodor Meleşcanu va fi exclus din partid, cel mai târziu în data de 12 martie, când vor avea loc şedinţele Delegaţiei Permanente şi ale Consiliului Naţional executiv, susţin surse liberale. Intenţia conducerii liberale a fost confirmată şi de seniorul Mircea Ionescu Quintus. Potrivit acestuia, unul din iniţiatorii noului statut al PNL, acţiunea de autosuspendare invocată de Meleşcanu nu există decât ca o cutumă, sancţiunea de suspendare sau de excludere da.

Austria plăteşte restanţele românilor

Volksbank a fost ajutată iar cu bani de statul austriac după ce a creditat masiv înainte de criză ceea ce i-a provocat pagube considerabile. După ce majoritatea diviziilor Volksbank International, mai puţin cea din România, au fost vândute anul trecut, banca austriacă a intrat într-o nouă etapă. Volksbank AG a anunţat ieri că va opera o majorare de capital, de 480 de milioane de euro, la care va participa şi statul austriac. În plus, va fuziona cu Investkredit Bank, divizia sa de corporate şi real estate. Noua entitate se va numi Verbundbank. Care sunt implicaţiile asupra României? Planurile de vânzare a entităţii locale, precum şi a Volksbank Leasing, se menţin. n decembrie 2011, vice­preşedintele băncii locale, Lucian Cojocaru, declara pentru EVZ că se aşteaptă ca vânzarea băncii să aibă loc în circa 2-3 ani, odată cu schim­barea mediului economic

Cruciada electorală a lui Hollande împotriva bogaţilor

Favorit în alegerile prezidenţiale din Franţa, candidatul socialist susţine că bogaţii ar trebui să plătească un impozit de 75% din veniturile lor. Francois Hollande a promis, într-o emisiune de televiziune, că va elimina toate scutirile de impozite introduse de actualul şef de stat, Nicolas Sarkozy, dacă va fi ales preşedinte al Franţei. Hollande şi-a lansat campania electorală luna trecută, spunând că "adversarul" său este "lumea finanţelor". A propus şi introducerea unui impozit de 45%, pentru veniturile anuale de peste 150.000 de euro. Impozitarea bogaţilor a devenit un subiect fierbinte, dar analiştii financiari din Elveţia consideră că introducerea unei astfel de măsuri în Franţa ar stârni un adevărat exod, scrie Reuters. Deja multe dintre celebrităţile franceze au ales să trăiască în afara graniţelor ţării. Liderul socialist susţine introducerea acestui impozit ar fi un act de patriotism .

Ponta: Voi demisiona din Parlament dacă Roberta Anastase va rămâne preşedinte la Cameră

Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, la B1TV, că el personal nu se va mai întoarce în Parlament dacă Roberta Anastase va rămâne în fruntea Camerei Deputaţilor. "Vă spun foarte clar: eu nu mă mai întorc şi îmi voi da demisia cu totul cât timp doamna Anastase va rămâne preşedintele Camerei Deputaţilor", a spus preşedintele PSD la emisiunea "Ultimul cuvânt", realizată de Ion Cristoiu. Întrebat dacă schimbarea Robertei Anastase ar putea duce la reîntoarcerea USL din greva parlamentară în care se află de aproape o lună, Ponta a precizat: "Eu m-aş duce la dialog cu această Putere dacă ar exista acest prim semn". Legat de greva parlamentară, Ponta a anunţat că şi-a donat deja indemnizaţia unei asociaţii care ajută copiii bolnavi de cancer.

PARADOX: Ţara celor mai bogaţi oameni are cea mai ieftină motorină

Ţara unde PIB-ul pe cap de locuitor este cel mai mare din toată Uniunea Europeană (66.000 de euro, conform Eurostat) are cel mai mic preţ pe litrul de motorină. Mai mic decât în Bulgaria sau Cipru. Altfel spus, să tot ai maşină echipată cu motor diesel în Luxembourg. Mai precis, conform comparaţiilor de pe energy.eu, un litru de motorină în ţara unde locuiesc bogaţii Europei costă 1,27 de euro, în timp ce în Cipru motorina se vinde cu 1,324 de euro. Cea mai scumpă motorină se vinde în Italia: 1,732 de euro, mai scumpă chiar decât în Marea Britanie, unde posesorii de motoare diesel trebuie să scoată din buzunar 1,701 euro pentru un litru de motorină.

JURNALUL NATIONAL

Meleşcanu, luat peste picior de Băsescu. Acum 14 ani, la "Marius Tucă Show", şeful statului nu credea că actualul şef al spionajului ar fi un om inteligent

Validat ieri de Parlament în funcţia de director al SIE, fostul senator liberal Teodor Meleşcanu a explicat de ce a recurs la "aranjamentul" cu Traian Băsescu pentru numirea sa în această funcţie, aşa cum l-a acuzat liderul PNL, Crin Antonescu. "Este o decizie personală pe care am adoptat-o. Fundamentală a fost lipsa dialogului politic între preşedinte şi partide, care ar fi putut să creeze condiţiile pentru ca această decizie să nu fie una personală, ci una a partidului (PNL - n.r.). Cu alte cuvinte, între partid şi Băsescu, Meleşcanu l-a ales pe Băsescu. Acelaşi Băsescu, care acum 14 ani, în 1998, îl jignea şi îl ironiza la emisiunea "Marius Tucă Show" de la Antena 1.

Găinile nestresate au scumpit ouăle cu 50%, urmează prăjiturile

Găinile "stresate" contraatacă: ouăle s-au scumpit cu 50% în această săptămână ca urmare a intrării în vigoare a unei prevederi a Uniunii Europene prin care crescătorii nu mai pot vinde ouă până nu modernizează cuştile găinilor. În aceste condiţii, oferta a scă­zut puternic şi, în consecinţă, preţurile au crescut. Dacă până acum câteva luni ouăle se comercializau chiar şi la 30 de bani bucata, acum a ajuns la 60-80 de bani.

România vrea un singur reactor nuclear nou. În lipsa investitorilor străini, Nuclearelectrica va lua credit

Cum investitorii nu se înghesuie în proiectul de 4 miliarde de euro pentru realizarea a două noi reactoare pe platforma de la Cernavodă, autorităţile iau în calcul varianta ca Nuclearelectrica să realizeze singură doar un reactor, ceea ce ar acoperi în mare parte nevoile energetice ale României. "Există varianta ca Nuclearelectrica să construiască singură un reactor, aşa cum a construit şi reactorul 2. Are forţa financiară necesară, iar, suplimentar, în domeniul nuclear se pot acorda ajutoare şi garanţii de stat conform legislaţiei europene", au declarat pentru Jurnalul Naţional surse din sectorul energetic.

Veste bună! Dow Jones depăşeşte pentru prima oară valoarea înregistrată înainte de declanşarea crizei economice în 2008

Veste bună la finalul şedinţei de tranzacţionare a bursei new-yorkeze, indicele Dow Jones industrial average -văzut de specialişti drept un barometru al evoluţiei bursei de mărfuri, a urcat puţin peste 13,000 de unităţi pentru prima dată din 2008. Evenimentul a fost primit cu entuziasm de analiştii economici, nivelul atins demonstrând un reviriment spectaculos al încrederii consumatorilor în economie, pentru prima dată de la declanşarea crizei economice.

NATIONAL

Legea Lustratiei, "purificata" ad-hoc pentru utecistul Ungureanu

Scoasa la lumina cu scopul de a-i tenta pe liberali sa revina in plen, Legea lustratiei era gata-gata sa-l trimita acasa pe premierul Ungureanu, la nici o luna de la investire. Propusa si sutinuta de PNL si PDL in 2006, pe ultima suta de metri a Aliantei DA, legea a fost sanctionata de Curtea Constitutionala. De atunci zace in sertarele Parlamentului, de unde PDL a scos-o acum pentru a-i momi pe liberali sa lase greva si sa revina la lucru. Strategia a esuat, dar nu inainte ca pedelistii sa fie pe punctul de a-l lustra pe Razvan Ungureanu, premierul proaspat inscaunat. De la care democratii asteapta si izbavirea electorala de pacate. Cine s-a prins primul ca Ungureanu, fost utecist "cu fonctie", pica sub incidenta legii, nu se stie.

UDMR si PDL si-au dat mana sa o scoata pe Monica Macovei pe tusa

UDMR a tinut mortis sa-i plateasca Monicai Macovei politele stranse, mai ales in "contul" ANI. Ca urmare, deputatul UDMR Mate Andras Levente a cerut includerea procurorilor comunisti in randul persoanelor "lustrabile". Amendament votat de majoritatea Camerei, ceea ce inseamna ca si pedelistii au vrut sa scape de Monica Macovei. Onesti, cativa democrati au recunoscut, ulterior, ca au marsat bucurosi la "pensionarea" fortata a fostului ministru al Justitiei, dupa ce aceasta a calcat prea multi pedelisti pe bombeu.

BERD vrea gratis Portile de Fier

Reprezentantii Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) cer privatizarea imediata a sistemului energetic romanesc. BERD sustine ca Romania nu trebuie sa tina la pret. Dupa ce autoritatile romane au confirmat ca vor sa scoata la vanzare pachete de 15% din actiunile Hidroelectrica, Transelectrica si Nuclearelectrica, reprezentantii BERD au facut o oferta de nerefuzat: sa le dam gratis aceste companii.

Gheata arctica se topeste peste Europa

Cercetatorii de la Institutul de Tehnologie din Georgia au constatat ca diminuarea gheturilor arctice provoaca ninsori abundente in nord-vestul si centrul Europei. Reducerea suprafetei gheturilor din Oceanul Arctic, generata de incalzirea climatica, este raspunzatoare pentru iernile cu multa zapada si ger din ultimii ani din Europa si din unele zone ale emisferei nordice, se arata in studiul americanilor.

Cinteza: "Fostii sefi ai Volksbank au calcat stramb!"

Banca Nationala a Romaniei a castigat procesele impotriva unui fost presedinte si a unui fost vicepresedinte ai Volksbank. Cei doi dadusera in judecata BNR pentru ca li s-a retras avizul de conducatori ai bancii austriece. Fostul presedinte al Volksbank Romania, Gerald Schreiner, si fostul vicepresedinte al acestei banci, Herwig Burgstaller, au contestat decizia BNR. Supararea fostului presedinte Gerald Schreiner este lesne de inteles. El a condus Volksbank Romania din iunie 2006 pana in martie 2010, dupa ce, anterior, ocupase timp de trei ani functia de vicepresedinte al acestei banci.

PUTEREA

Primăria Municipiului Bucureşti, amendată pentru furturile de la Hala Matache

Primăria Municipiului Bucureşti (PMB) ar putea fi amendată pentru că a lăsat Hala Matache să se degradeze şi nu a asigurat paza monumentului istoric. Prefectul Capitalei, Mihai Cristian Atănăsoaei, spune că, potrivit legislaţiei în vigoare, Primăria Capitalei este responsabilă pentru că Hala Matache nu a fost păzită, fiind furate mai multe materiale din structura monumentului. "Legea 422/2001, la Articolul 45, spune că autorităţile locale, în cazul nostru, Primăria Capitalei, trebuie să asigure paza monumentelor istorice. Sancţiuni pot fi acordate de Direcţia de Cultură. Ştiu că ministrul Kelemen Hunor a cerut să fie verificat acest caz", ne-a declarat Mihai Atănăsoaei.

Legea societăţilor comerciale, modificată

Cabinetul Ungureanu a aprobat în şedinţa de marţi prima ordonanţă de urgenţă, prin care a fost modificată Legea 31/1990, "celebra lege a societăţilor comerciale", a anunţat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu. Situaţia de urgenţă a fost argumentată de către Executiv prin faptul că "există o serie de directive europene pe care România nu le-a pus în aplicare şi exista, în consecinţă, riscul unei proceduri de infringement". "Eram în fază de precontencios în privinţa acelor directive, care se referă la o serie de simplificări legate de mediul în care acţionează societăţile comerciale. (...) Actul normativ adoptat marţi simplifică formalităţile de publicare legate de constituirea şi modificarea actelor constitutive şi se propune folosirea paginii de internet proprii în locul publicării obligatorii în Monitorul Oficial", a precizat Dan Suciu. De asemenea, se simplifică formalităţile de informare a acţionarilor.

DEDESUBTURILE INDUSTRIEI FARMACEUTICE: Statul ne lasă fără medicamente ieftine

Producătorii de medicamente au început să tragă semnale de alarmă cu privire la efectele pe care le vor resimţi pacienţii în viitorul apropiat, dacă nu se schimbă legislaţia cu privire la taxa claw back. Ei spun că, obligaţi de sumele uriaşe pe care le plătesc, vor scoate de pe piaţă medicamentele prea ieftine, printre care şi cele prescrise în afecţiuni ale sistemului cardiovascular. Totodată, unităţile de producţie din România, care asigură peste 8.000 de locuri de muncă, vor reduce din personal. În forma actuală, taxa claw back impozitează preţul de pe raft al medicamentului, care include adaosul distribuitorului, adaosul farmaciilor şi TVA. Preţul producătorului reprezintă 70% din medicament, în timp de 30% reprezintă adaosurile terţilor.

ROMANIA LIBERA

Energie. Efectele dezastruoase ale privatizării întârziate şi a lipsei de investiţii în companiile de stat. Cifrele şocante din sectorul energetic

Cererile de racordare la sistemul energetic naţional însumează 30.000 de MW pentru energia eoliană. Reprezentanţii BERD susţin că în prezent, în condiţii de siguranţă poate fi preluată în reţea o cantitate de doar 2.000 MW. Compania Naţională de Transport a Energie Electrice estimează că în prezent, poate prelua în reţea o capacitate de maximum 4.000 de MW din eoliene. În schimb, specialiştii BERD spun că în urma realizării unui studiu de fezabilitate reţeaua de transport a electricităţii poate prelua producţia a cel mult 2.000 MW instalaţi în centrale eoliene, reprezentând jumătate din nivelul estimat de operatorul de sistem Transelectrica.

Amos Oz: "Arabii şi evreii sunt victimele aceluiaşi tiran: Europa"

Cel mai cunoscut scriitor israelian, Amos Oz, deopotrivă adulat şi detestat în ţara natală, s-a aflat zilele acestea la Bucureşti pentru o serie de evenimente. El a avut o întâlnire cu presa, apoi una cu publicul larg la Ateneul Român, a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Facultăţii de Drept şi a participat la lansarea seriei de autor dedicate scrierilor sale de către Editura Humanitas. Lucrările lui Amos Oz sunt foarte populare printre cititorii români. După cum a spus Gabriel Liiceanu, gazda întâlnirii de la Ateneu, în urma unui sondaj realizat într-o revistă literară românească, la întrebarea "Ce scriitor aţi invita la cină?", Oz a ieşit pe primul loc.

La ce bănci îşi ţine banii Mugur Isărescu

Guvernatorul Băncii Naţionale, Mugur Isărescu, îşi ţine banii în trei bănci, în 13 conturi şi depozite, potrivit Capital, citat de realitatea.net. În vara anului trecut, guvernatorul avea deschise la BCR 3 depozite în lei, euro şi dolari. La ING, Isărescu a preferat depozitele în euro şi în dolari, iar la Citybank a mizat doar pe dolari. În total, Isărescu avea, la data depunerii declaraţiei, aproape 240 de mii de lei, 55 de mii 800 de euro şi peste 14.800 de dolari. Informaţiile se află într-o declaraţie de avere a şefului BNR, postată pe site-ul Agenţiei Naţionale de Integritate, în care sunt trecute şi băncile la care Isărescu îşi ţine banii, care nu apar pe site-ul BNR.

ZIARUL FINANCIAR

Peste 10.000 de joburi noi şi investiţii de 1 mld. euro anunţate de companii în primele două luni ale anului

Retailerii, firmele de IT, producătorii de componente auto, centrele de outsourcing, dar şi investitorii în parcuri eoliene au anunţat că vor crea peste 10.000 de joburi anul acesta pe piaţa locală, iar investiţiile programate depăşesc - cel puţin pe hârtie - un miliard de euro, potrivit datelor centralizate de ZF pe baza anunţurilor făcute de companii în primele două luni ale anului. Lidl, Mega Image, Wienerberger, Genpact, Emerson sau Autoliv sunt doar câteva dintre companiile care au anunţat planuri ambiţioase de angajare pentru anul acesta, recrutând sute de români care să lucreze în noile magazine deschise sau care să facă parte din echipa de angajaţi rezultată ca urmare a extinderii capacităţilor de producţie.

Treisprezece ani de investiţii în acţiuni, imobiliare, petrol şi aur. Vezi topul câştigurilor şi recomandările specialiştilor

Ziarul Financiar a testat mai multe strategii de investiţii pe care românii le aveau la îndemână în ultimii 13 ani pentru a vedea cât de adevărate sunt miturile care s-au format de-a lungul anilor în jurul performanţei unor investiţii sau a altora. Analiza arată că investiţiile în acţiuni româneşti şi cele din sectorul imobiliar, mai cu seamă investiţii în apartamente din Capitală, au fost de departe cele mai profitabile în ultimii 13 ani, în condiţiile în care acestea au multiplicat banii investitorilor de peste 40 de ori în lei de la sfârşitul anului 1998 şi până la finalul anului trecut. De exemplu, în anul 1999 un apartament de două camere din Bucureşti situat în blocurile din zona Bucureşti Mall costa circa 5.000 de euro, potrivit datelor firmei de consultanţă imobiliară Coldwell Banker, iar la sfârşitul anului trecut acelaşi apartament putea fi vândut cu 60.000 de euro, arată datele disponibile pe site-urile de anunţuri imo­biliare.

ZF Power Summit: România nu poate evita majorarea preţurilor dacă vrea să îşi modernizeze centralele şi să nu ajungă importator de energie

Liberalizarea preţurilor şi investiţiile în energia regenerabilă au fost principalele subiecte de discuţie în prima zi a Power Summit '12, eveniment organizat de Ziarul Financiar, la care au participat cele mai importante nume ale industriei de energie din România. Oficialii marilor grupuri străine cu operaţiuni pe piaţa locală au atras însă atenţia că România riscă să piardă investiţii importante dacă piaţa de energie nu va fi liberalizată, cu preţul unor costuri mai mari pentru populaţie şi cu riscul de a ajunge importator de energie dacă nu va obţine fondurile necesare pentru a finanţa investiţiile în tehnologie.

Bruxellesul somează Spania să-şi explice deficitul uriaş de 8,5% din PIB

Comisia Europeană s-a alarmat faţă de deficitul public al Spaniei care a atins în 2011 8,51% din PIB - departe de obiectivul pe care Madridul şi l-a impus - şi exclude orice supleţe pentru 2012 şi 2013. Cifrele oficiale sunt mai rele decât se prevedea. Deficitul public al Spaniei a atins 8,51%, a anunţat ministrul spaniol al finanţelor Cristobal Montoro, faţă de obiectivul guvernului de 6% din PIB. Comisa Europeană nu a întârziat să reacţioneze. Bruxellesul a amintit astăzi guvernului conservator că s-a angajat să-şi reducă deficitul public la 3% din PIB în 2013 şi a exclus orice derapaj în ciuda dificultăţilor economice ale ţării. < Guvernul spaniol şi-a luat angajamentul faţă de Comisie şi de cei 16 parteneri din zona euro de a-şi reduce deficitul la 3% din PIB în 2013 >, a spus Olivier Bailly, purtător de cuvânt al Comisiei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb