• ADEVARUL
• Contractul de privatizare a Oltchim este gata de semnat?
Contractul de privatizare a Oltchim este gata să fie semnat, susţine România TV, care a făcut publică o fotografie realizată la Ministerul Economiei. Avocatul lui Diaconescu infirmă aceste informaţii, motivând că mai sunt trei mari probleme de lămurit înainte ca negocierile să se încheie. Potrivit România TV, negocierile dintre Dan Diaconescu şi Ministerul Economiei au fost întrerupte. Surse ministeriale au declarat că patronul OTV nu a demonstrat că are cele 45 de milioane de euro, ci "a arătat doar insistenţă". Întrebat dacă are banii necesari încheierii contractului, patronul OTV a răspuns: "Sper că lucrurile sunt clare, deşi ceilalţi parteneri ai noştri în această negociere au încălcat toate clauzele de confidenţialitate şi au lăsat să ajungă către presă documente bancare. Cred că nu mai are nimeni nicio îndoială în privinţa banilor. Banii au fost şi înainte de licitaţie, sunt încă şi vor fi permanent la dispoziţia Guvernului. Mai trebuie ca şi domnul Ponta să vrea aceşti bani".
• Dan Diaconescu: "Statul nu vrea să-mi ia banii"
Dan Diaconescu a ieşit de la negocierile privind privatizarea Oltchim, afirmând că: "Lucrurile s-au clarificat. Începând din acest moment, lucrurile sunt limpezi. Vrem să salvăm combinatul, vrem să dăm banii, dar guvernanţii nu vor să ne ia banii şi să redeschidă acest combinat." Continuând, Diaconescu a ţinut să reamintească faptul că a câştigat "în dauna unor investitori polonezi care voiau să îl dea la fier vechi şi să concedieze oamenii". În declaraţia difuzată de postul România TV, patronul OTV afirmă: "Statul nu vrea să ne ia banii şi să negocieze cu noi. E vorba de faptul că am cerut ca negocierile să continue sâmbătă şi duminică, mai ales că am pierdut şansa de a negocia weekend-ul trecut.". "Reprezentanţii Guvernului ne-au spus că nu pot lucra în weekend, că aşa e la stat", a mai adăugat el. Diaconescu a propus 48 de ore Guvernului Ponta "să găsească o soluţie prin care luni, la prima oră, noi să plătim salariile muncitorilor din combinat", adăugând că nu îşi retrage oferta.
• Ministerul Finanţelor: Guvernul este ferm angajat în aplicarea consecventă a programului cu FMI, CE şi BM
Guvernul României este ferm angajat în aplicarea consecventă a programului convenit cu FMI, Comisia Europeană şi Banca Mondială, aceasta fiind condiţia fundamentală pentru menţinerea stabilităţii macroeconomice, relansarea investiţiilor şi obţinerea unei creşteri economice sustenabile, arată, vineri seară, Ministerul Finanţelor, după ce conducerea FMI a aprobat a şasea revizuire a acordului de supraveghere preventivă încheiat cu România. O asemenea abordare a relaţiilor cu instituţiile financiare internaţionale, caracterizată prin predictibilitate şi transparenţă în deciziile autorităţilor române, este de natură să consolideze credibilitatea externă a ţării, cu efecte favorabile asupra percepţiei României pe pieţele externe de capital.
• Fostul primar al Clujului, Sorin Apostu, a fost eliberat din Penitenciarul Târgu-Mureş şi a ajuns acasă, la Cluj-Napoca
Sorin Apostu, fostul primar al Clujului, a ajuns în urmă cu câteva minute la locuinţa sa din Cluj-Napoca de pe strada Ineu. El a fost însoţit de soţia sa, Monica Apostu. Le-a spus jurnaliştilor care-l aşteptau pentru declaraţii "Bună seara!" şi a intrat în casă. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a admis, vineri, cererea fostului primar al Clujului, Sorin Apostu, de a fi eliberat din Penitenciarul Târgu Mureş, în dosarul în care a fost trimis în judecată pentru corupţie. Sorin Apostu a părăsit, vineri seară, Penitenciarul Târgu Mureş, fără să facă declaraţii. Sorin Apostu a fost aşteptat timp de câteva ore, în faţa penitenciarului, de două maşini cu numere de Cluj, într-una dintre acestea aflându-se membri ai familiei.
• Board-ul FMI a aprobat a şasea revizuire a acordului preventiv cu România
Boardul FMI a aprobat, vineri, cea de-a şasea revizuire a acordului preventiv cu România, în urma căreia a disponibilizat o nouă tranşă, în valoare de 430 milioane DST (drepturi speciale de tragere), echivalentul a 519,2 milioane euro, a anunţat, vineri, instituţia financiară internaţională. În urma disponibilizării noii tranşe din acordul de supraveghere preventivă încheiat cu FMI, resursele la dispoziţia României se ridică la 2,64 miliarde DST (3,2 miliarde euro şi 4,1 miliarde dolari). Valoarea totală a acordului este de 3,6 miliarde de euro. De asemenea, boardul a aprobat o derogare referitoare la criteriile de performanţă în ceea ce priveşte arieratele de stat şi cele ale sistemului social şi modificarea criteriilor de performanţă referitoare la activele străine nete ale băncii centrale.
• Ponta: L-am asigurat pe Schulz, ca şi pe Barroso, că am depăşit criza politică
Premierul Victor Ponta a declarat, vineri seară, la Bruxelles, după întâlnirea cu preşedintele PE, Martin Schulz, că l-a asigurat pe acesta, ca şi pe preşedintele CE, Jose Barroso, că România a depăşit criza politică şi că "ambele părţi" şi-au învăţat lecţia. "Am analizat situaţia foarte dificilă din ultimele luni şi m-am consultat cu premierul, care mi-a spus că acum situaţia din ţară este mai calmă şi instituţiile sunt în dreptul lor. Am discutat şi despre chestiunea Schengen şi despre raportul UE pe această temă. Am discutat şi într-un cadru privat despre scena politică, din punctul de vede al premierului Ponta, şi am ajuns la concluzia că între prieteni există şi momente de dezacord", a spus Schulz, după întâlnirea cu Ponta.
• Pentagon: Regimul Bashar Al-Assad a deplasat stocuri de arme chimice pentru a le securiza
Regimul Bashar Al-Assad a deplasat stocurile de arme chimice pentru a le securiza, în contextul conflictului armat cu rebelii, afirmă secretarul american al Apărării, Leon Panetta. "Avem informaţii potrivit cărora au fost mutate unele arme chimice pentru a facilita securizarea acestora", a declarat şeful Pentagonului în cursul unei conferinţe de presă cu ministrul canadian al Apărării, Peter MacKay. "Din informaţiile pe care le avem, ştim că principalele stocuri de arme chimice sunt securizate", adaugă Panetta. Întrebat dacă insurgenţii au obţinut astfel de arme, Panetta a răspuns că nu are informaţii specifice din partea opoziţiei siriene, notează AFP citată de Mediafax.
• Financial Times: Conflictele interne slăbesc autoritatea lui Putin şi poziţia sa de "ţar care ia toate deciziile"
Când preşedintele Putin l-a primit, joi, la reşedinţa sa din Moscova pe Dmitri Medvedev pentru o discuţie amicală, l-a felicitat pe prim-ministru pentru întocmirea bugetului, scrie Financial Times. Întâlnirea celor doi a fost un spectacol de unitate, arată jurnaliştii de la Financial Times, în contextul în care Putin a acuzat guvernul Medvedev de "eşecuri sistematice" în alcătuirea bugetului. La scurt timp după aceea, premierul a replicat, criticând amestecul Kremlinului în afaceri. Se referea la o remarcă făcută de Putin cu privire la un cunoscut magnat al oţelului. "E o adevărată criză la conducere", spune Igor Yurgens, fost consilier prezidenţial al lui Medvedev. "Se bazează pe greşeala de a avea două guverne: unul la Kremlin şi unul la Casa Albă",adaugă el.
• Poliţia a demarat o acţiune de amploare: peste 80 de săli de jocuri de noroc din Capitală, verificate
Peste 80 de săli de jocuri de noroc din Capitală sunt verificate de poliţiştii bucureşteni în cadrul unei ample acţiuni demarate vineri seară, care mai presupune filtre rutiere şi intensificarea măsurilor de patrulare în toate zonele de interes operativ ale oraşului, informează Poliţia Capitalei. La acţiunea ce vizează prevenirea şi combaterea faptelor antisociale, în special a celor săvârşite în mediul stradal, participă peste 670 de poliţişti bucureşteni, potrivit sursei citate. Acţiunea urmăreşte combaterea evaziunii fiscale şi a muncii la negru, verificarea respectării legislaţiei privind drepturile de autor şi drepturile conexe, paza obiectivelor, bunurilor, valorilor şi protecţia persoanelor, se arată într-un comunicat remis MEDIAFAX.
• EVENIMENTUL ZILEI
• Ce se alegea de Oltchim fără Domnu' Dan şi de ce Gazprom a dat bir cu fugiţii
Prezenţa lui Dan Diaconescu la Oltchim este spectaculoasă dar irelevantă. Absenţa Gazprom e ignorată dar decisivă. Victoria lui Dan Diaconescu la Oltchim a ridicat până la cer interesul public pentru această privatizare, iar asta e o treabă bună. Răfuiala politică stârnită pe marginea întregii tărăşenii va scoate la vedere mult din gunoiul măturat sub preş vreme de 20 de ani. Gazprom a schimbat tactica. Văzând că i se cere ceva ce nimeni altcineva nu-şi permite - să plătească datoriile istorice - gigantul rus putea fi tentat să încerce intrarea pe poarta investitorilor de mâna a doua, cărora nu li se cere nimic. Caz în care fie aşteaptă reluarea privatizării în alte condiţii, fie încearcă să negocieze cu câştigătorul.
• Diaconescu a ieşit de la negocieri: Cerem demisia guvernului. Mai bine fac puşcărie decât să semnez contractul
"Noi vrem să salvăm combinatul, dar guvernanţii nu vor să ne ia banii şi nu vor să redeschisă acest combinat", a spus Dan Diaconescu la iesirea de la negocierile cu pentru Oltchim, care au avut loc la Ministerul Economiei, în această seară. "Guvernanţii ne-au cerut in permanenţa sa aratam banii", a mai spus realizatorul tv. Diaconescu a declarat ca a cerut ca negocierile să continue sâmbătă şi duminică. "Reprezentanţii guvernului ne-au spus că nu pot lucra în weekend. Noi oferim 48 de ore guvernului Ponta ca să găsească o soluţie ca noi luni dimineaţa la ora 9 să plătim salariile. Am fost la o bancă si am cerut să scot banii din cont, banca a spus că luni ne va elibera o sumă suficientă muncitorilor ca să poată trăi de acum încolo. Chiar dacă guvernanţii nu vor să ne ia banii noi plătim salariile", a completat realizatorul tv.
• Declaraţie ŞOC a lui Ludovic Orban: Nu cred că statul poate salva Oltchim. Ar urma falimentul
"Dacă Dan Diaconescu nu vine cu banii, nu cred că statul mai poate să pună pe linia de pornire combinatul", a declarat în această seară deputatul PNL Ludovic Orban, în cadrul unei emisiuni la Realitatea tv. "Dacă Dan Diaconescu nu plăteşte, se reia procedura de privatizare. Dacă nu vine un concern serios, care să aibă această capacitate de a relua producţia şi de a genera profit, Oltchim se va îndrepta spre insolvenţă, faliment în ultimă instanţă", a spus deputatul PNL. Acesta a reamintit că Oltchim este grevat de datorii imense de circa 500 de milioane de euro. În prezent, datoriile combinatului sunt de circa 700 de milioane de euro, 400 de milioane din această sumă fiind reprezentată de creanţele AVAS şi Electrica.
• POSDRU E GATA! UE vrea să ne taie DEFINITIV miliarde de euro. DEZVĂLUIREA lui Orban: "Vom afla în octombrie"
Situaţia pe proiectele europene privind Resursele Umane (POSDRU) este mai complicată decât părea la începutul anului, a mărturisit ministrul Leonard Orban. Asta înseamnă că ilegalităţile care păreau grave la auditul de la sfârşitul anului trecut au devenit acum şi mai grave. Din POSDRU s-au înfruptat numeroşi baroni locali, înalţi demnitari şi toată clientela politică, indiferent de partid. Uniunea Europeană se pregăteşte să taie complet fondurile alocate României pentru programul destinat dezvoltării resurselor umane (POSDRU). O decizie va fi luată "în cursul lunii octombrie", se arată într-un răspuns al ministrului Afacerilor Europene, Leonard Orban, la interpelarea unui deputat PSD, Dumitru Chiriţă.
• Legea care va băga frica în bănci
O reuşită în instanţă a unei asociaţii de clienţi împotriva unei bănci poate ajuta toţi debitorii care se confruntă cu aceleaşi probleme. O modificare legislativă care a trecut aproape neobservată are toate şansele să aibă efecte cel puţin similare cu celebra Ordonanţă nr. 50 a creditelor pentru populaţie, scrie revista Capital. Sesizată iniţial de jurnaliştii de la Economica. net, modificarea adusă Legii nr. 193/2000 dă practic valoare de precedent proceselor intentate de asociaţiile de clienţi comercianţilor de toate tipurile. Astfel, potrivit noilor prevederi, dacă o autoritate a statului (în principal, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului) sau o asociaţie de consumatori care îndeplineşte anumite condiţii atacă în instanţă o anume clauză contractuală şi dacă instanţa decide că acea clauză este abuzivă, toate contractele de pe piaţă care includ respectiva prevedere vor putea fi denunţate.
• JURNALUL NATIONAL
• Victor Ponta: Luni expiră termenul până la care Dan Diaconescu poate depune banii pentru Oltchim
Luni expiră termenul până la care Dan Diaconescu trebuie să depună banii pentru privatizarea Oltchim iar dacă nu va depune cei 45 de milioane de euro, se consideră practic că nu se va putea încheia contractul cu acesta, a declarat vineri, la Bruxelles, premierul Victor Ponta. Potrivit lui Ponta, în măsura în care privatizarea Oltchim eşuează, "responsabilitatea aparţine Ministerului Economiei", dar a adăugat că actuala echipă a preluat "din mers" o procedură care era aproape de finalizare. "Au făcut tot ce puteau să facă, nu cred că puteau să facă cu mult mai mult. Dar e adevărat, există o lecţie de tras după această privatizare, de care trebuie să ţinem cont în viitor, fie că e vorba de Oltchim, fie de CFR Marfă", a spus premierul.
• George Maior: SRI a făcut 190 de rapoarte despre Oltchim. Toate guvernele au cunoscut situaţia combinatului
Directorul SRI, George Maior, a declarat, ieri, că instituţia pe care o conduce a transmis aproximativ 190 de rapoarte pe tema Oltchim, în decursul mai multor ani, către factorii decidenţi. Potrivit lui Maior, toate guvernele au cunoscut foarte bine situaţia combinatului. "S-au transmis rapoarte în privinţa Oltchim de foarte multă vreme de către SRI, aproximativ 190 de rapoarte în decursul anilor, astfel încât situaţia de acolo a fost foarte bine cunoscută, spun eu, de toate guvernele", a spus Maior, potrivit Agerpres. Directorul SRI a precizat că este vorba despre rapoarte secrete şi că nu va discuta despre acest lucru, dar a subliniat că "situaţia de la Oltchim a fost dintotdeauna cunoscută".
• Zurich este oraşul cu cel mai ridicat salariu brut din lume. Vezi pe ce loc se află Bucureştiul
Zurich este oraşul cu cel mai ridicat salariu brut, urmat de Geneva, Copenhaga, Oslo şi Luxemburg. New York ocupă poziţia 6, Sydney se află pe locul 7, iar Tokyo este pe 8. Locurile 9 şi 10 sunt ocupate de Munchen şi Flankfurt. Berlinul este pe locul 19, iar Paris pe 21. Pe ultimele locuri sunt plasate oraşele New Delhi, Jakarta şi Manila. Bucureştiul se află pe locul 62, fiind urmată de Bangkok, Sofia, Mexico, Cairo, Kiev. Informaţiile apar în ultima ediţie a studiului UBS, "Preţuri şi salarii", care analizează puterea de cumpărare şi salariile din 72 de oraşe din lume. Potrivit studiului, cele mai mari diferenţe salariale sunt în Asia. spre exemplu, în Tokyo salariul brut este de 12 ori mai mare decât cel din New Delhi.
• Două consorţii vor să listeze Nuclearelectrica pe bursă
Două consorţii au depus până azi oferte pentru intermedierea listării Nuclearelectrica pe Bursa de Valori Bucureşti (BVB). Acestea sunt Swiss Capital - BT Securities şi Intercapital Invest - Wood&Company (Cehia). Listarea a 10% din Nuclearelectrica, operatorul centralei atomice de la Cernavodă, a fost inclusă în memorandumul agreat cu FMI. Potrivit înţelegerii, statul român trebuie să aducă producătorul de electricitate la bursă în martie 2013. Iniţial, operaţiunea trebuia realizată la finele acestui an, însă guvernul deja a recunoscut că oferta va fi întârziată cu trei luni. Selectarea intermediarului trebuia realizată în luna mai, însă procesul a fost suspendat din cauza reticenţei firmelor de brokeraj. Ulterior, procedurile au fost reluate la mijlocul lunii iulie, când a fost stabilit termenul de depunere pentru 10 septembrie, iar apoi a fost amânat pentru data de 28 septembrie.