REVISTA PRESEI 29.10.2018

F.B.
Revista Presei / 29 octombrie 2018

REVISTA PRESEI 29.10.2018

Adevărul

Preşedintele Iohannis poate respinge revocarea lui Augustin Lazăr: Tudorel Toader a încălcat procedura

Adevărul scrie că nicio prevedere din Legile Justiţiei nu permite ministrului Justiţiei să verifice direct şi personal activitatea şefilor din Parchetele superioare. Conform legii, controlul ministrului asupra procurorilor se exercită numai prin procurori anume desemnaţi de către minsitru.

Publicaţia sesizează că, drept temei legal al întocmirii documentului de revocare a lui Lazăr, ministrul a invocat articolul din Constituţie potrivit căruia "procurorii îşi desfăşoară activitatea sub autoritatea ministrului Justiţiei". Un magistrat aflat încă în activitate ne-a semnalat, sub condiţia anonimatului, că o primă problemă o ridică statutul legal al documentului întocmit de ministrul Justiţiei. Deşi în titlu i se spune "raport", atât în interior, cât şi în discursul public al lui Tudorel Toader este frecvent folosit cuvântul "evaluare". Numai că în evaluarea procurorilor ministrul Justiţiei nu joacă niciun rol semnificativ. Conform articolului 39 din Statutul magistraţilor, "evaluarea procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie se face de o comisie compusă din procurori". Magistratul a explicat apoi că singurul temei legal identificabil pentru demersul ministrului, dar pe care acesta a omis să-l menţioneze în raport, este articolul 69 din Legea de organizare judiciară, care stipulează că ministrul poate exercita oricând crede de cuviinţă controlul asupra oricărui procuror, dar niciodată în mod direct, ci numai prin intermediul unor procurori anume desemnaţi. Iar raportul lui Tudorel Toader nu spune absolut nimic despre desemnarea unor procurori care să verifice activitatea lui Augustin Lazăr - ba chiar rezultă că ministrul însuşi a fost cel care a efectuat ancheta.

Bancherul

După 10 ani de la acordarea creditelor în franci, Raiffeisen Bank încă se judecă cu clienţii, iar judecătorii constată că banca are clauze abuzive în contracte

Publicaţia Bancherul semnalează că, după mai bine de 10 ani de când Raiffeisen Bank a acordat credite în franci elveţieni, banca se judecă şi acum cu clienţii săi, care o acuză nu doar că i-a expus la un risc valutar ridicat, consecinţă fiind dublarea ratelor, ci şi că a inserat în contractele de credit clauze abuzive, precum comisioane mari şi dobânzi pe care banca le poate majoră după cum vrea, nu în funcţie de indici transparenţi.

De-a lungul ultimilor 10 ani, Raiffeisen a făcut profituri importante, de sute de milioane de lei anual (491 milioane lei în 2017, cu o rentabilitate de 15,8%, de două ori mai ridicată decât media europeană, de 6,7%), însă nu a acceptat să-şi diminueze din câştiguri pentru a reduce povara celor supraindatorati de creşterea cursului sau de comisioanele şi dobânzile abuzive.

Săptămâna trecută, Curtea de Apel Bucureşti a emis o hotărâre, în cadrul unui proces dintre Raiffeisen Bank şi o familie care a făcut un credit în franci elveţieni (CHF), prin care a constatat caracterul abuziv al articolului 4.7 teza finală din contractul de credit, potrivit căruia banca îşi rezervă dreptul de a modifică dobânda în funcţie de evoluţia pieţei financiare şi a politicii de creditare, nu după indici transparenţi ai pieţei, precum ROBOR sau EURIBOR, cum prevede legea. Alte două clauze abuzive constatate de judecători în contractul de credit sunt cele privind comisioanele de acordare şi de monitorizare a creditului, primul reprezentând 1,9% din valoarea creditului şi ultimul de 0,15% lunar din soldul creditului.

Cotidianul

Alba-neagra cu remanierea! Ce promite Dăncilă pentru astăzi

Cotidianul scrie că premierul Viorica Dăncilă ar urma să finalizeze în cursul zilei de luni evaluarea miniştrilor, pe baza căreia vor fi luate deciziile referitoare la remanierea guvernamentală, subiect care se va afla pe agenda Comitetului Executiv al PSD din această săptămână.

Dăncilă a precizat deja că evaluarea membrilor Cabinetului său nu este "legată de nume", ci de activitatea fiecărui ministru în parte."Eu nu voi face o evaluare legată de nume, voi face o evaluare legată de activitatea fiecărui ministru. Pentru noi acest lucru este important, să vedem fiecare ministru cum şi-a îndeplinit programul de guvernare. Nu ne vom referi la nume", a ţinut să sublinieze prim-ministrul.

Având în vedere că liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu a anunţat că niciunul dintre miniştrii formaţiunii nu va fi remaniat, discuţiile referitoare la modificări în Guvern îi vor viza pe miniştrii PSD. Singurul despre care s-a discutat intens este ministrul Justiţiei Tudorel Toader, despre care Tăriceanu a spus că este "un ministru foarte bun, că are performanţă, că a dus nivelul de prestanţă al funcţiei undeva sus, cum nu a mai fost",

Întrebată dacă este mulţumită de activitatea lui Tudorel Toader, Dăncilă a răspuns: "Nu este vorba despre cât sunt eu de mulţumită sau nemulţumită. Vorbim aici de nişte criterii, de o foaie de parcurs, vedem acea foaie de parcurs, sarcinile pe care le-a avut de îndeplinit şi apoi voi expune în CEx şi voi lua o decizie".

Curierul Naţional

Ajutor financiar de la stat pentru familiile din România

Curierul Naţional scrie că mai mulţi deputaţi PMP şi PSD au depus un proiect legislativ prin intermediul căruia propun acordarea unui ajutor social pentru familiile monoparentale. Astfel, famiiile cu un singur părinte care câştigă mai puţin de un salariu minim şi jumătate ar putea primi un venit suplimentar de la stat începând cu 1 ianuarie 2019. Este vorba despre o sumă netă echivalentă cu salariul minim brut pe economie, care va trebui actualizată de câte ori creşte salariul minim.

Parlamentarii definesc în proiect şi familia monoparentală. Este vorba despre persoana singură care creşte un copil cu vârsta de până la 18 ani sau până la 26 de ani pentru cei care urmează o formă de învăţământ.

Principalele prevederi ale iniţiativei legislative.

Familiile monoparentale aflate în situaţie de dificultate beneficiază de indemnizaţia lunară de întreţinere în condiţiile în care copiii frecventează fără întrerupere cursurile unei forme de învăţământ organizate potrivit legii, cu excepţia celor care le întrerup din motive medicale şi nu înregistrează absenţe nemotivate în cursul unui semestru care să conducă la scăderea notei la purtare", mai prevede proiectul de lege.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. FĂRĂ DREPTATE = ŢARĂ DE PROȘTI ...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb